Äta valkött?

Amanda och Alex Schulman är i Norge, där Amanda lägger upp en bild på när hon äter valkött. Under inlägget får hon en kommentar från en följare som skriver att hen tycker om Amanda, men att hen trodde hon var mer modern än att käka utrotningshotade djur.

Jag gjorde en snabb googling och fick fram den här informationen från Djurrättsalliansen, postad 2018.

De flesta valarter är i dag mer eller mindre utrotningshotade, och i september förra året uppmanade EU-parlamentet Norge att stoppa all valfångst som pågår trots de internationella förbuden. Färre och färre människor äter valkött, då det anses grymt att döda de utrotningshotade däggdjuren. Det betyder att valköttet blir svårare att sälja. De flesta länder har importförbud av valkött, men en del av det norska valköttet exporteras till Japan. Men 2014 hade ändå 200 ton inte gått att sälja, trots att branschorganisationen Norsk Hval har fått statliga pengar för att öka intresset för norskt valkött. Den norska regeringen finansierar också en rad projekt för att kunna använda valköttet till bantningsmedel, mediciner och skönhetsprodukter.

De flesta valarter är i dag mer eller mindre utrotningshotade, och i september förra året uppmanade EU-parlamentet Norge att stoppa all valfångst som pågår trots de internationella förbuden.

Färre och färre människor äter valkött, då det anses grymt att döda de utrotningshotade däggdjuren. Det betyder att valköttet blir svårare att sälja. De flesta länder har importförbud av valkött, men en del av det norska valköttet exporteras till Japan. Men 2014 hade ändå 200 ton inte gått att sälja, trots att branschorganisationen Norsk Hval har fått statliga pengar för att öka intresset för norskt valkött. Den norska regeringen finansierar också en rad projekt för att kunna använda valköttet till bantningsmedel, mediciner och skönhetsprodukter. // Djurrättsalliansen

Info om valkött:
Det smakar alls inte fisk, ty valen är ju ett däggdjur, utan mest som ett välhängt stycke kalv.

Äta val?
Det blir ”tack, men nej tack” från mig.

76 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jag har ätit val och tycker visst att det smakar fisk, men med köttets textur. Väldigt konstigt i min hjärna, ingen höjdare.

  Att 200kg togs upp men inte såldes kan bero på att det fångades som bifångst dvs inte gick att kasta tillbaka och rödlistandet har gjort det mindre attraktivt för kunden.

   200 ton står det…

   Påminner om en fisk jag åt för hundra år sedan. Tror det var svärdfisk men är osäker. Smakade fisk (eller helt ärligt rätt så mycket havsbotten, hur det nu smakar) men med köttig textur. Var mycket märkligt och inget jag gillade.

    Svärdfisk är likt kyckling på något sätt, så säkert det. Smakar absolut fisk men känns som kyckling haha. Väldigt gott enligt mig!

   Jag har också ätit val när jag var i Norge och minns inte smaken men konsistensen var mer som biff. Har även ätit ål vid upprepade tillfällen och kommer inte sluta med det bara för att den är rödlistad.

    18:05
    ? för dig.

    Ego

    Varför inte?

    Vad är det för fel på dig då? Jag menar, om du vet att en art är utrotningshotad, vad är det argument som låter rimligt nog för att käka det djuret? Det måste ju vara något fel på dig som inte fattar att det i te är okej?

     Nej, det är faktiskt inget större fel på mig. Ål känns som en art som inte ens vet att den själv existerar så bryr mig inte nämnvärt. Jag kan tycka att det är viktigt att tänka på djur som har känslor och är medveten om sin egna existens.

      Finns inga djur med känslor.

       Det är klart att det finns djur med känslor. Dummaste jag läst.

       Lulu
       ?

       Mest korkade jag läst. Hoppas att du trollar för annars saknar jag ord för vad jag ska kalla dig.

       Nej. Djur har inte känslor.
       De kan känna smärta, de har behov (hunger, trötthet, trygghet) och de har instinkter. Men känslor? Tror ni på riktigt att djur kan bli sura, känna skam, känna empati?

        haha, jag är helt säker på att djur har känslor. Vår hund blir skitsur ibland och också så otroligt glad. Hon gråter och visar tydligt att hon är ledsen. Min syster jobbar på en mjölkgård och det är tydligt att djuren där också har känslor.

      Haha men alltså faktiskt, är på Anonyms sida här. Har så svårt att känna ömhet för en jävla ål?

      Sen om det förstör ekosystemet om den dör ut är ju värre, men att vara rädda om en art bara för sakens skulle fattar jag inte

       Intressant ändå att höra lite mer om hur vissa obegåvade människor ”tänker”.

       Djur är ju del av en större kedja än djuret självt. Exempelvis visas ofta utmärglade isbjörnar upp när man pratar klimat för att det väcker känslor. Medan det stora problemet är mindre djur i havet som dör av ändrad miljö, och det i sin tur skapar effekter i hela kedjan som påverkar isbjörnarna. Men det väcker inte samma empati att visa småfisk eller plankton på teve liksom.

       ”svårt att känna ömhet för en jävla ål”. Men för den skull kan man ju inse att den bör få finnas till för sin egen skull. Och att den har sin plats i det så viktiga ekosystemet. Varför ska den utrotas?! Vansinnigt! Läs Ålevangeliet.

        Håller med om vartenda ord. Man tror inte det är sant att det fortfarande 2023 finns människor med tankar och åsikter som ålätaren här ovanför.

       Behöver du gå om grundskolan? Googla ekosystem?

      21:57
      Vad vet du om ålen? Hur vet du om att den inte ens vet om sin egen existens. Varför ska vi inte vara rädda om detta fantastiska djur. Läs på.

  Såg inte så gott ut!

  Finns så många länder som borde sluta med sin slakt av valar och sälar och vad de än håller på med. Vidrigt.

   Håller med❣

  Usch, val smakar vidrigt. Minns det som att det smakar lever. Vi åt det relativt ofta hos min pappa som liten då det var vanligt i Norge då och pappa var norsk. Eller vi och vi, jag vägrade efter första gången pga smaken.

  Då var jag tyvärr inte medveten om det etiska kring det hela.

  Beror på vilken val det är. Inte alla valar som är utrotningshotade direkt

   Vilken val det är? Innebär ändå långsam och plågsam död.

    Samma för alla grisar som hissas ner och gasas ihjäl. Kan ta upp till tre minuter innan de förlorar medvetandet. Man kan bara tänka sig paniken och dödsångesten de upplever.

     Emma
     Håller verkligen med dig. Grisarna har väldig ångest och andnöd under en lång tid.

   Precis!
   Att skriva bara ’val’ och sedan gå på om att de är utrotningshotade är ju ganska ointelligent. Som att förutsätta att någon som ätit ’fågel’ hotar utrotningshotade kolibriarter…

   Det är en valbart som jagas: vikval, vågehval på norska.

   Det finns ca 100 000 vikvalar i norska farvatten, ca 500-800 dödas varje år och det är strikta kvoter för fångsten. Alltså ca 0,5% av stammen.

   Jämför älgjakt: av Sveriges ca 340 000 älgar dödas ca 80 000 per år = 20-25%.

   Kanske bra att ha ordning på fakta om man vill diskutera något…

    Går inte att jämföra älgar med valar

     Nej.
     Bland annat för att ’älg’ är en art och ’val’ är ca 90 olika arter.
     Det går däremot att basera en diskussion på fakta.

  Jag har ätit valkorv då jag var i Norge för några år sedan. Inte direkt gott och ingenting jag skulle tänka mig att äta igen.

  När man äter något man aldrig smakat förut så kan man lätt få för sig att det är dåligt eller gott och tänker inte på hur färskt råprodukten är och hur väl det är tillagat och hur länge sedan det var.

  Om det har uppstått 200 ton som bifångst när man fiskat annan sorts fisk så är det ju bra att någon äter upp det.

  Självklart ska utrotningshotade djur inte ätas hur som helst men det är också tragiskt med matsvinn.

   Jag undrar mest om och i så fall hur man får just val som bifångst. Det låter i mitt huvud som om man jagade typ gaseller och hävdar en elefant som bifångst.

   Obs. Kan inte mycket om varken fisk eller jakt så ingen behöver dumförklara mig. En förklaring om hur det går till vore bättre.

    ?

    ??

  Norge får bestämma vad som händer i Norge. ?‍♀️ Jag skulle nog också passa på att äta lite val om jag fick tillfälle. Jag menar, folk slutar ju inte åka till Mexiko eller spela in tv-serier där trots att deras ursprungsbefolkning är hårt pressad av majoritetsbefolkningen och förmodligen kommer upphöra att existera om ett par generationer.

   ?

  En influencer som är helt bränd och fattar oetiska beslut. Vilken nyhet. Snark

  Känns ytterst oetiskt att käka val med tanke på att de är utrotningshotade. Blir ett nej tack för mig.

   Vilken val menar du nu? ?

  Jag måste prova nästa gång jag åker till Norge

   Hoppas att du aldrig far dit!

   Det är jäkligt mycket gift i välskött, därför skulle jag hålla mig ifrån det

    Äh smaka dör man inte av! 🙂

  Jag tänker på hur mycket miljögifter det finns i köttet. Om det är en val som äter fisk så måste det väl hinna ackumuleras en jäkla massa skit i köttet innan det hamnar på våran tallrik.

   Om inte annat lär den marina miljön vara förödande eftersom valar filtrerar och tar upp ämnen i vatten. PCB och andra toxiner som vi förpestat våra vatten med lär ansamlas i hög grad i valen under dess livstid. Nu jag vet förvisso inte var dessa valar har levt, men jag förutsätter att det inte är någons välskötta valfarm på bakgården.

  Smakar lever och gör sig bäst i gryta.

  Är de på samma ställe där senaste avsnittet av Succession utspelades?

   Jag hade samma fundering!

   Har inte sett avsnittet än men de är på Juvet landscape hotel i Valldal. Bodde en natt där för typ 10 år sen. Magiskt stället?.

  Måste vara en väldigt plågsam och långdragen död för valarna.

   Att bli äten av Schulmans? Djuret var väl dött innan det serverades.

    Ja det är väl ganska vanligt att djuret dödas
    innan det äts upp.

  Har Hanna Friberg lämnat bort sin hund permanent nu? Den är aldrig med på bilder eller stories på hennes instagram längre

  Så typiskt Alex Schulman ska verka tokvänster men är galet höger och överklass Big time. Men ingen journalist verkar vågar på riktigt kritisera hans leverne och dubbelmoral.Undra om han ens känner någon med utländsk bakrund eller har varit utanför tullarna de senaste 10 åren.Sån jävla hycklare på alla sätt och vis. Mycket viktigt att barnen går på samma skola som kungafamiljen…Absolut Ulf K är det vidrigaste som finns men jag fortsätter flyga och renovera allt mest hela tiden…

   Jodå, Alex Schulman har avhånats rätt ordentligt den senaste tiden – avseeende hans lika oinsatta som felaktiga text i Dagens Nyheter om Sveriges pandemihantering, hans hyckleri i just invandringsproblematiken och inte minst för att han har handskats lite vårdslöst med verkligheten i sina böcker. För övrigt har man ju rätt att tycka i en fråga även om man inte är direkt berörd av den, problemet med Schulman är att han uttalar sig utan att förstå och ha satt sig in i frågorna han debatterar.

   Du tycks blanda ihop politiskt åskådning och förmögen. En individ kan vara förmögen och ändå vilja ha ett samhälle vars politik grundar sig i solidaritet dvs. dra mer åt det röda än blå hållet rent politiskt.

   Schulmans kommer aldrig att bli ”överklass” fullt ut, oavsett hur mycket pengar de drar in. Ta bara fattningen av vinglaset ackompanjerat med en armbåge bestämt planterad på bordsskivan, ingen servett i knät. Jag har även noterat att när servett ligger i knät, är den felplacerad. En individ blir inte heller överklass för att den har vänner som är överklass.

   Överklass är inget du kan imitera och att tjäna pengar gör som sagt inte en individ till överklass. Schulmans är nyrika!

   Varför tror så många att pengar innebär per automatik att den röstar på högern?

   Känner nån med utländsk bakgrund?
   Hans pappa var väl finsk?

   Tokvänster?

   Menar du s så är de långt från tokvänster. Knappt ens vänster.

  Tänkte mest på hur smal Amanda blivit (filmen / bilden med bikini från badet i Norge).

   Då kan du sluta tänka på det, och framför allt sluta kommentera så oerhört korkat!

   Hon är så fin.

   Hon har väl alltid sett ut sådär?

  Käkar val ngn gång i månaden.
  Riktigt nice!
  Äter det som sashimi.
  Smakar rostbiff mer eller mindre.

  Smaskigt

  Nyhet att Norge är vackert??

  och haj hajbenssoppa!! lämnade en restaurang i Ecuador som hade det på menyn. usch!!

   Det är väl fenorna man äter (eller inte äter, om man som du har en sund etik)?

    kolla hur makabert det är att just ta fenorna…

  Allt för att provocera. Barnrumpor.

   Vem blir provocerad..? Förutom veganer och liknande pack

    Trevlig och fördomsfri? Inte så mycket!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.