Isabellas ilska mot Umos affisch

Bildkälla: Isabella Löwengrip blogg

Den här lappen satt i barnens skola. Jag vet inte om jag har blivit superkonservativ eller om jag tänker fel men jag tycker inte att denna information från Umo är bra (typ som ungdomsmottagning online).

Läs pratbubblorna. ”Tittar jag för mycket på porr?” ”Alla har sett mina nudes” ”Hur länge växer kuken?”. Jag tycker inte att det är information eller ordval som passar barn som går i i låg och mellanstadiet. Men även om barnen är äldre – Varför skriva ordet kuk? Är det inte sådana ord som vi inte vill att barnen ska säga? // Isabella Löwengrip

Isabella Löwengrip kritiserade en plansch från UMO, som satt på barnens skola, och som hon funderade på att be rektorn ta ner.
Till Aftonbladet förtydligade hon kritiken med orden:

Det jag ifrågasätter är varför den här typen av informationsblad finns på låg- och mellanstadiet! Jag tycker aldrig att man som vuxen ska pracka på barn sex och vad det är.

I kommentarsfältet är det många som håller med Isabella.

 

I ett mejl till Aftonbladet skriver Annicka Troedsson, pressansvarig på UMO, att deras målgrupp är 13–25 år och att citaten de valt att ha med på affischen bygger på frågor de fått in från unga och ”det språk som unga använder”.

Vad är era tankar kring detta?

86 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Man är naiv om man tror att barn inte kan såna ord 😂

   Bara för att dessa ord förekommer på skolgården rättfärdigar inte att en myndighetssida (UMO drivs av kommuner och regioner på uppdrag av regeringen) normaliserar detta språkbruk för små barn.

    Men UMO skriver själva att målgruppen är 13-25 år. Då är det ju skolan som är ansvariga för att affischen finns på en 0-6 skola.

     Ja, du har rätt, jag formulerade mig dåligt. Skolans miss gör att UMO framställs felaktigt som att de sprider detta språkbruk till småbarn.

    Det är ju löjligt argument av UMO, ”det var inte jag som sa det först”. Vilka är det som jobbar där, de är väl inte barn själva?

     Men UMO kan väl inte veta vart alla deras affischer som placeras. Är ju upp till skolan att se till sådana saker, så nej detta är inte deras fel. Och som sagt, de vänder sig till personer i åldern 13-25år.

   Nej men det stämmer ju inte. Det är inte alla barn i låg- och mellanstadiet som känner till alla orden på affischen. Måste man verkligen pracka på små barn i den åldern? Och om målgruppen är 13-25 år är det ju uppenbart att den inte ska hänga på den skolan.

  Lite tidigt för låg- och mellanstadiet.

   Oavsett om barn/ungdomar använder orden så behöver inte vuxna göra det. I.L har helt rätt.

   Jag jobbar på mellanstadiet och du anar inte vad barnen funderar över. Det är bättre att dom frågar och pratar med en vuxen än går ut på nätet och letar själva. Ofta är det lättare att fråga en annan vuxen (= ex lärare) än föräldrar. Och ja, många barn på mellanstadiet är väl medvetna om exempelvis porr.

  Håller med Isabella 100%. Vänstervindarna måste stoppas

   Vad för vänstervindar? Vad yrar du om?

   Ingen pratar om vänstervindar här.
   UMO själva säger att målgruppen är 13-25, dvs åk 7 och uppåt. Det är skolan som har satt upp affischen.. Vad menar du är fel med UMOs handlande?

   Ja verkligen! Vi måste bli mer konservativa. Jag föreslår en skrivning som ”vad kan jag göra för att få idka samlag för att genomföra en befruktning”, samt ”hur kan jag hitta information om min slida”.

    Vagina om jag får be!

     Du har rätt, slida blir nog lite för mycket.

  Målgruppen är 13-25 år och man väljer att sätta upp affischen på en låg- och mellanstadieskola? Hur tänkte personen som satte upp den? Håller med Isabella och jag hade också ifrågasatt om jag sett den på mina barns skola.

   Ja då bör den väl snarare hänga på gymnasieskolor och universitet om det är målgruppen.

    Och högstadiet glömde jag så klart.

     Ja, och den hänger på en skola som går från 0 till gymnasiet.

      Jaha ok, det framgick inte.

      inom 0-9 skolor är byggnaderna uppdelade så att låg, mellan och högstadieelever inte går i samma korridorer eller har samma rastplats.

      det är bisarrt att mena att 0-gymnasie går i samma korridorer

      så i vilken avdelning av skolan satt den? det framgår inte

   Håller helt med att det inte borde hänga på en lågstadieskola. Men som någon skrev brukar inte låg- och mellanstadiet blandas så mycket på de flesta skolor.

   Personen som satte upp planschen visste nog att barn i mellanstadieåldern skickar nakenbilder och blir groomade dagligen i Sverige. Den vet nog också hur många barn på mellanstadiet har tittat på porr. Även att det är då det börjar med pojkvänner/avundsjuka/relationer. Den vet nog också att det är barn på mellanstadiet som behöver hjälp för den mår dåligt över tidigare anledningar samt även om saker som stress över betygen.

   Så de flesta, inklusive jag själv, som jobbar på mellanstadiet fattar. Sen önskar jag självklart att världen vore annorlunda och de inte behövt möta mycket av det som sägs på planschen, men så är tyvärr inte verkligheten.

  Tänker att det också är olämpligt att ”normalisera” typ porrtittande och att skicka nudes?

  Kanske var det jag som var ovanligt lättpåverkad som ung men jag kände till exempel att jag förväntades ha sex i samband med att jag blev byxmyndig, det var absolut ingen som pressade mig eller tvingade mig, men det kändes som att man var konstig eller dålig om man inte hade det när man uppenbarligen enligt lag ansågs vara ”mogen för det”, så förlorade oskulden som 14 åring, vilket jag är övertygad om att jag inte hade gjort om jag hade bott i ett land där det var en högre gräns.

  Tänker att en del barn kanske känner samma sak om de ser lappar om att typ nudes kan ”förväntas”? Igen, kanske bara var jag som var orimligt ängslig över att vara till besvikelse, men hade ungdomsmottagningen sattit ut lappar om att ungdomar skickar nudes (min hjärna hade läst det som att det är ett normalt beteende oavsett om det skulle problematiseras i sammanhanget) så hade jag antagligen inte velat vara ”sämre” om någon partner hade efterfrågat det.

  Fattar ju orimligheten i detta nu men som den 14 åring som varit den fula ankungen som alltid varit väldigt barnslig men som killar (och framför allt män) plötsligt börjat visa intresse för kände jag massa press på att vara den ”inte-tråkiga tjejen”.

  Då fick man utlopp för detta också, tack för den oavsiktliga terapisessionen.

   Vi är överlag en konservativ familj och vi lär vår tonåring att det enda garanterade sättet att inte få nudes läckta är att aldrig skicka några, och att det enda garanterade sättet att inte få könssjukdomar eller bli gravid är att inte ha sex. Vi förbjuder inget men understryker att om man ändå väljer att göra dessa saker så väljer man också att riskera konsekvenser man inte hade önskat.
   Detta är säkert kontroversiellt för många men jag ser inget värde i engångsligg eller att skicka nanakenbilder, och jag är övertygad om att det gynnar unga tjejer att avstå från dessa saker. Självklart kan ungdomar göra dumma saker men jag tror att det är en bra start om man får med sig dessa värderingar hemifrån.

    Jag kommer att prata med mitt barn om hämndporr, könssjukdomar, graviditeter osv men jag kommer aldrig lägga fram det som ”om du har sex, skickar ett kort så har du själv valt den risken”. Jag vill att mina barn ska kunna komma till mig med sina problem utan rädsla för att jag ska döma och jag vill inte att de ska klandra sig själva om någon annan väljer att utsätta dom för ett brott som t ex hämdporr är.

     Varken engångsligg eller nudes gör hon för sin egen skull även om någon kpt snubbe lyckas övertyga henne om motsatsen.
     Jag kommer alltid stå för att det är bättre att undvika dessa saker för i de flesta fall kommer man att ångra dem.

      När ens barn börjar komma upp i tonåren så kommer de att börja göra sina egna val. Jag ser det som mitt jobb att ge dom den information och stöd de behöver, värderingar som att de sätta sina egna gränser och respektera andras. Men jag tänker inte gå in och pracka på dom moralkakor om att celibat eller sex inom långvarigt förhållande är det enda rätta och att man får skylla sig själv om man går utanför det, för det enda det åstadkommer är att stoppa en öppen dialog.

       Jag har aldrig sagt till min dotter att hon får skylla sig själv om något händer. Hon vet att vi alltid älskar och stöttar henne oavsett om hon gör bra eller dåliga val.

        Fast om man lägger fram det som att hon har valt risken, att hon gör dåliga val om hon väljer att ha sex eller skicka en nude, att i eran familj är det viktigt med ”bra värderingar” (vilket du inte kopplar till om man är en bra person utan om man är sexuellt aktiv eller inte) så kan man säga att man älskar och stöttar men hon kommer förmodligen inte känna sig bekväm att prata med er om det händer något.

         Hon är helt trygg och bekväm med att komma och prata med oss om allt möjligt.

          Det sa mina föräldrar också (de hade liknande inställning som dig), de tror fortfarande att de visste allt om mitt liv under tonåren men jag undanhöll en hel del saker av rädsla för hur de skulle reagera. Därför jag inte tänker ha samma filosofi med mina barn.

          Haha tror ni ja. Känner så igen mig i detta. Är själv dotter till föräldrar som hade samma inställning som er. Fy vad jag har undanhållit jobbiga saker för mina föräldrar och hellre valt att tala med utomstående än mina föräldrar. Även om jag vet att de stöttar och älskar mig.

           Du kan bara uttala dig om dig själv och inte om vår familj. Sen är det klart att vissa saker vill man diskutera med utomstående och/eller jämnåriga, det är helt okej. Vi förväntar oss inte en minutredovisning av alla hennes känslor och gärningar heller.

         Jag förstår hur ni båda tänker och båda har rätt fast på lite olika sätt. Jag själv är en person som tidigt fattade vad risk är. Men när jag pratade med mina barn ville jag inte låta negativ så jag använde inte ordet risk. Istället lärde jag dem att allt vi gör, alla våra val får en konsekvens och det är inte alltid att alla konsekvenser är så roliga. En del kan vara obehagliga.
         Sen pratade vi om specifika saker om allt möjligt som droger, engångsligg, nudes. Det höll på att gå illa några gånger har de berättat för mig. Men de klarade sig genom att varningsklockorna i huvudet började ringa. Alla är olika men för oss funkade det bra.

      Ett engångsligg eller att skicka nudes är inte en tjejens val? Varför skulle det inte vara det? tror du inte 14-åriga tjejer har en egen sexualdrift?

       Var har jag sagt att jag inte tror det?
       Just för att de har sexualdrift är det viktigt att uppmuntra till bättre val och beslut.

        Kommentaren var riktad till Anonym 10.07 – ”Varken engångsligg eller nudes gör hon för sin egen skull även om någon kpt snubbe lyckas övertyga henne om motsatsen”

     Fast att man har ett ansvar för konsekvenserna av sina val utesluter verkligen inte att man får stöd hemma om man fattar ett visst beslut.

      Och det ÄR ju sant, att om man väljer att skicka nakenbilder så finns också en risk att de sprids. Man kan inte bortse från det. Sen kan det ju finnas anledningar till att man är mer benägen att skicka bilder, att man är i en utsatt situation och inte fattar de bästa besluten och självklart stöttar man ju som förälder om ens barn ändå hamnar i den situationen. Men det blir ju konstigt att lära ut att man inte har något som helst ansvar, och därmed ingen kontroll, själv. Oavsett vad det gäller. Visst är det personen som sprider som är den skyldige till 100% men att blint lita på andra och bli sviken och förnedrad är ju onödigt om man kan undvika det.

       Fast det är stor skillnad på att prata med sitt barn om hämdporr (eller andra sexualbrott), hur vanligt det är osv mot för att säga att de är delvis ansvariga om de blir utsatta för det brottet. För inte nog med att de ska bära på traumat och skammen som kommer med det, de kommer också leva med vetskapen att deras föräldrar tycker att de inte gjort fel och inte nog för att förhindra det.

        *de gjorde fel och inte nog för att förhindra det.

        Håller inte med om att jag skulle anse att de gjort fel. Det är ju upp till dem själva ändå om de är så pass gamla, varför skulle jag döma dem för det om de faktiskt gjort det valet? Tror ändå att det är en bättre utgångspunkt, att man gjort ett val, som visade sig vara dåligt och vad gör vi nu. Är definitivt ingen ”vad var det jag sa”-person, men det gäller såklart att kommunicera det till barnet också. Sammanfattningsvis, jag vill ju inte att de inte ska skicka nakenbilder för att JAG säger det utan det är deras eget val.

         Exakt så.

    Absolut sunda värderingar hemifrån är en bra start. Har själv som tonåring aldrig varit stressad av att ha sex.

     Jag som skrev originalkommentaren, känns som ett konstigt antagande av många här att jag inte skulle haft föräldrar som pratat med mig, varnat och förklarat, stöttat och givit kärlek. Jag hade hade väldigt sunda värderingar med mig hemifrån, och föräldrar som satte tydliga och rimliga (men stränga) gränser.

     Dock var mitt ”inre liv” mer rebelliskt än vad jag någonsin gav sken av hemma, så de hade förstås ingen aning. Det är inte svårt att dölja saker om man vill, kanske något svårare idag förvisso, om ens föräldrar typ spårar en via gps, men jag hade i så fall lämnat mobilen hos en kompis jag påstod mig hälsa på, haha. När de skulle hämta hem en framåt kvällen tog man sig förstås till en väns hus för att de skulle tro att man varit där. 🥹

      Jag luktade ju inte sprit eller rök, jag var väldigt ”lydig” generellt, duktig i skolan och bara en glad tjej liksom, fanns inte så mycket att misstänksam kring, även om mina föräldrar var det ändå och verkligen försökte ha koll. 🫣

   Jag förstår din tanke och håller delvis med, kanske planschen skulle kunna utformas på ett annat sätt. Jag som 14 åring som blev utsatt för grooming av min tränare och skickade bilder på mig själv hade det varit skönt att se att jag inte var ensam och att det fanns hjälp att få. Istället dröjde det ca 4-5 år innan jag vågade ta hjälp från umo.
   Detta var ca 2009 när mobil med internet var nytt och det inte pratades om så som vi gör idag.

    Åh usch, vad hemskt! Var liknande för mig, var i åldern 14-15 och en tränare som var 23-24 utsatte mig för grooming, hade en ”kk”-relation med honom ett tag, delvis det som åsyftas ovan, men skickade iaf inga bilder. Och det var inte honom jag var med första gången, bör tilläggas. Kan inte föreställa mig ångesten och äckelkänslorna över att veta att ett sådant vider har bilder på en från när man var så ung. Glad att du vågade ta hjälp tillslut, hoppas du mår okej idag? ♥️

     Så ledsamt att höra vad du blivit utsatt för. Vilken sport tränade du? Jag skulle också fylla 15 det året och pågick under cirka ett års tid.

     Tack snälla, jag mår bra idag har dock varit ett par jobbiga år. Ja det är en obehaglig tanke.

     Hoppas du med mår bra ❤️

    Åh usch, vad hemskt! Var liknande för mig, var i åldern 14-15 och en tränare som var 23-24 utsatte mig för gr ooming, hade en ”k k”-relation med honom ett tag, delvis det som åsyftas ovan, men skickade iaf inga bilder. Och det var inte honom jag var med första gången, bör tilläggas. Kan inte föreställa mig ångesten och ä ckelkänslorna över att veta att ett sådant v ider har bilder på en från när man var så ung. Glad att du vågade ta hjälp tillslut, hoppas du mår okej idag? ♥️

    Jag blev blackmailad av en internetkompis när jag var 12 år. Vågade inte prata om det med någon och det var verkligen tungt att bära på:/ Det hade nog inte varit lika jobbigt att ta upp det med någon idag, tack vare alla affischer och infoblad som umo ger ut

     Känner så med dig, gör mig ont att veta att många unga bär på liknande. Har du känt att du kunnat dela det med någon idag och fått hjälp att bearbeta?

     Precis, tror både min och andra hade haft lättare att berätta om man inte hade känt sig så ensam.

  När min syster (född 04) gick i lågstadiet kollade killarna i hennes klass redan på porr. Det börjas med sånt tidigare än folk tror, så ju mer information desto bättre. Men jag hoppas att lärarna tar upp eventuella diskussioner som affischen kan trigga igång.

   På mellanstadiet på 90-talet gömde mina klasskompisar porrtidningar på skoltoaletten. Barn utforskar sånt här tidigare än man som förälder vill.
   Tror ändå på en annan kommentator här att IL gör utspelet för att få fler följare och engagemang. Hon är ju en föredetting numera.

  Fast ungar vet om, pratar och beter sig såhär. Och inte efter att ha sett en affisch från umo.se. det kommer ofta efter att föräldrar sätter en Ipad eller mobil i ungarnas händer och lämnar dom där för att bli uppfostrad av nätet istället för närvarande föräldrar. Tyvärr. Ser exempel varje dag i mitt jobb på elevhälsa på F-9 skola. Föräldrar tar oftast inte ”kampen” att sen ge barnen begränsad skärmtid, skärmfria måltider för dom själva sitter med blicken i telefonen alltid. Det är en skrämmande miljö våra barn växer upp i idag.

   Men affischen var inte ens gjord för den åldersgruppen. Det säger ju UMO själva.

  Men skolan där hennes barn går är inte en 0-6-skola, de har elever ända upp till gymnasiet. Så om barnen råkar går förbi högstadiekorridoren/gymnasium så är väl inte det hela världen. Om de ens har gjort det. Teor nog Isabella bara vill ha lite buzz.

   I så fall är det helt logiskt. Det är farligt att inte ge tonåringar sexualupplysning.

    Men jag tänker att högstadiet/gymnasiet har ju egna ”avdelningar” där inte de yngre barnen hänger. Affischen kanske är uppsatt på ett ställe där den inte riktigt passar.

  On hon är upprörd över detta borde hon se RFSL:s material om sexualkunskap för typ förskolebarn. Där barnen uppmanas ligga nakna i grupp och onanera, samt ta på varandras och leka doktor så det ”pirrar i kroppen”. Otroligt äcklig pedd0-propaganda…

   Men snälla. Menar du att RFSL tar fram sån propaganda? Vad mer tror du på? Att jorden är platt och att drag Queen story hour också är sån propaganda?

    Ursäkta, RFSU var det. 100% sant och jag har ingen tro på att drag queens är dåliga eller att jorden är platt.
    De har tydligen för bara någon vecka sedan tagit bort materialet från sin hemsida, jag hann ladda ner pdf:en för typ 2 veckor sedan. Finns säkert skärmdumpar om du letar runt. ”Snippor och snoppar” hette materialet. Deras nyaste pdf är inte särskilt mycket bättre, bara marginellt.
    Som sagt, jag är inte konspirationsteoretiker, men jag tycker inte sexualitet ska prackas på småbarn. Särskilt inte att de ska tro det är okej att ta på andras kroppar.

     RFSL har tydligen tidigare propagerat för pedofili så helt långsökt var det inte att tro att det var de som låg bakom även den här gången:

     ”1983 skickade RFSL ett sexualpolitiskt uttalande till justitiedepartementet där man försvarade en positiv inställning till pedofili: ”Vem är förbrytaren? Pedofilen skänker ömhet och kärlek … Pedofilen är inte sjuk …” löd skrivelsen, som var undertecknad av ordförande Kjell Rindar, som invigningstalade på Pridefestivalen så sent som 2011.

     1991 diskuterade RFSL:s förbundskongress en underavdelning för pedofiler. Motionen avslogs, men samma år avslöjades att Pedofila arbetsgruppen hade en postbox som gick till RFSL:s adress.”

     https://www.varldenidag.se/nyheter/rfsl-har-lang-historia-av-barnovergrepp/repsgC!BXpz8CEOSC1Fealdqal4Q/

     Skärmdumpar finns här förresten:

     https://twitter.com/M____i____T/status/1650534746634477571

   Oj. Var kan man se detta material??

    Finns massa att googla .. Rosanna och Sanna pratade även om detta i sin podd , och läste upp materialet. Så jävla äckligt att jag knappt kunde lyssna klart.

   Japp, det stämmer. Helt sjukt material.

   Men alltså va? Var finns det här materialet? När togs det fram? Så mycket frågor

    Googla RFSU och barns sexualitet. Tydligen har de tagit bort just det materialet för bara någon vecka sedan. Deras nya material är marginellt bättre.

   Va??

  Isabella är dubbelmoralens moder. Hon tillåter sin sitt lågstadiebarn att lyssna på våldsbejakande musik och spela datorspel som handlar om våld och att döda. Men skulle de riskera att gå förbi en affisch som anspelar på kroppar och sex så blir det ett himla liv. Är nästa steg att leda intåget i skolbiblioteket för att slänga bort böcker hon inte gillar enligt amerikansk högernationalistisk modell?

  Det är väl en balansgång, att vara tillgängliga men också i egenskap av vuxna vara goda förebilder. Liksom de där coola föräldrarna som ska vara som kompisar när barnen egentligen mår bäst av att ha trygga föräldrar med sunda värderingar och gränser. Jag tror verkligen inte att det hade skadat att använda ett annat språkbruk, inte så att fler klickar in sig för att de använder ordet ”kuken” till exempel. Tonåren är ju en transportsträcka till vuxenlivet och på något sätt känns det som att de kan få ha sitt språkbruk för sig själva, de använder ju såna här ord just för att de inte är torra vuxna, blir kuken det nya snopen så hittar de snart grövre ord att använda ändå.

  Hade det stått affischer med info om porr och kukar och nudes i min sexåring hade jag rivit ner den omgående. Och nej. Alla sexåringar håller inte på med sånt.

  Jag tycker inte affischen passar på låg- och mellanstadiet, men det får skolan stå för om materialet är avsett för en äldre målgrupp. Ser inga problem med affischen gentemot högstadiet och gymnasium, det är trots allt en känslig ålder där mycket händer. Att UMO väljer slangord ligger troligen bara i att dom vill nå ut till målgruppen. Funderingar över scrotum och labium minus pudendi tror jag inte hade varit lika slagkraftigt.

  Jag tror att Belsabub tyckte det var jobbigt att se Pualettes frågor i tryck.

  13-25?
  Snacka om hopp i ålder

  25, ska de verkligen gå på UMO?

   Varför inte? Jag gick till umo och förnyade mina p-piller tills jag fyllde 25.

   Gränsen brukar vara 25 där, ja.

  Undrar vad barn tänker om vuxna som sätter upp en sådan affisch.

  Men alltså snälla. Jag ÖNSKAR att sådana affischer satt uppe när jag var liten, jag kände mig så ensam i att tänka på sex och min kropp och jag skämdes verkligen ihjäl över det. Satte mig själv i så dåliga situationer när jag var ca 12 år för att jag ville utforska, jag hade verkligen behövt prata med någon men jag vågade inte.

  Finns liksom ingen mening med att censurera sånt för barn, för barn gör redan allt sånt även fast man kanske inte vill tro det. Fan, ge barn en chans att våga prata med någon istället💔

   Ja men då kanske infon ska vara anpassad till barn. 8åringar ska inte få information riktat till 20åringar. Det måste du väl ändå hålla med om?

    Tycker verkligen inget av det i affischen är riktat till 20åringar. Sen kanske inte lågstadieelever, det håller jag med om. Men är det en skola där det är fler åldrar än så så ser jag inte problemet i det öht.

  Världen idag är en svensk dagstidning med självbetecknad obunden bibeltrogen,[1] evangelisk-karismatisk,[2] värdekonservativ, profil.[3][4] Ledarredaktionen och flera krönikörer har uppvisat stöd för Kristdemokraterna, inklusive partiets villighet att förhandla med Sverigedemokraterna,[5] och ofta kritiserat Vänsterpartiet. Tidningen har historiska band till Livets Ord och fristående karismatiska församlingar[6] men har även många läsare i andra samfund, särskilt Pingströrelsen och Evangeliska frikyrkan EFK.

  Alla vet att man enklast skapar legitimitet hos tonåringar genom att skriva ”manligt kön” istället för ”kuken”. Ängsliga, är vad ni är. Barn skadas inte av ord, de skadas nog mer av att vuxna i deras omgivning inte vågar prata med ungdomar på ungdomars språk. Jag visste att ordet ”knulla” fanns innan puberteten, påverkade mig inte nämnvärt.

  Värre var det med värdekonservativa vuxna som är rädda för exakt allt som är lite avigt.

  Min observation är den att Paulette och Belsabub inte har någon tiggarlycka runt Comosjön längre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.