När dina bilder används till ”cat fishing” online

Det här är fruktansvärt. I 8 månader har en kvinna, i en annan del av Sverige, trott att jag är hennes livs kärlek, och att hon är mitt livs kärlek. Hon har gått och väntat på att jag ska komma till henne. Hon har trott att jag heter Stefan och bor i Hjo. Att jag har en dotter som bor i England. Hon har sett bilder på mig och hundarna.  Men här kommer det värsta. Hon har, förblindad av längtan efter kärlek, fört över alla sina besparingar till mannen på bilden. Eller den hon trodde bilderna föreställde. 600 000 kronor för att vara exakt.  Mannen på bilden är jag, för det är mina bilder hon sett. Men det är inte mig hon pratat med. Inte heller är det jag som tagit emot hennes pengar. Det är en bedragare som i 8 månader har använt mina bilder.  Någon hon känner kände igen mannen på bilderna och visste att den personen inte lever med eller förälskar sig i kvinnor. Och igår fick jag ett sms från denna kvinna, vars namn jag väljer att inte berätta vidare, med en önskan från henne om att bli uppringd. Det var ett otroligt jobbigt telefonsamtal, att behöva höra hur genomlurad den här kvinnan har blivit.  Att det finns människor som gör sånt, som spelar på andras ensamhet för att tillskansa sig. Människor som inte nöjer sig förrän deras offer är fullständigt barskrapade. Jag tycker otroligt synd om henne, hon lät som en ljuvlig kvinna som trott på kärleken. Men som inte bara blivit snuvad på den, utan kanske också på sin möjlighet att överleva ekonomiskt framöver.  Utan att känna henne så hade jag inga problem med att känna med henne.  Och jag vet vad en del av er tänker, som läser detta. Varför för man över så mycket pengar till en person man aldrig mött? Var snälla i era tankar. Försök istället att mentalisera och vara förstående över att kärleken, och ibland den bottenlösa längtan efter den, får oss att agera omdömeslöst. Att få ha kärlek från någon annan i våra liv är tyvärr ingen mänsklig rättighet. Det finns inte alltid en för alla, så enkelt som det låter. Det finns många människor som längtar efter någon att dela sin tillvaro med, och som skulle göra vad som helst för att det ska bli verklighet. Och då finns det också risk för att vi tappar skärpan i vår jakt, för att längtan är så stor.   Och vad ska jag göra, som en halvoffentlig person med tusentals bilder online? Ja, jag kan inte göra så mycket. Jag är knappast ensam om att mina bilder använts i diverse sammanhang som inte har ett dugg med mig att göra. Det är som det är. Jag hoppas innerligt att det här svinet, denna gam till människa, åker fort fast, så ingen annan behöver drabbas ?

Min kompis Alexander Erwik delade det här inlägget på Facebook igår.
Hans bilder har använts till ”cat fishing” i flera år nu, vilket innebär att en person startar konton på sociala medier där de utger sig för att vara en person vars bilder och annat man hittat på nätet.

Det här är fruktansvärt. I 8 månader har en kvinna, i en annan del av Sverige, trott att jag är hennes livs kärlek, och att hon är mitt livs kärlek. Hon har gått och väntat på att jag ska komma till henne. Hon har trott att jag heter Stefan och bor i Hjo. Att jag har en dotter som bor i England. Hon har sett bilder på mig och hundarna.
Men här kommer det värsta. Hon har, förblindad av längtan efter kärlek, fört över alla sina besparingar till mannen på bilden. Eller den hon trodde bilderna föreställde. 600 000 kronor för att vara exakt.
Mannen på bilden är jag, för det är mina bilder hon sett. Men det är inte mig hon pratat med. Inte heller är det jag som tagit emot hennes pengar. Det är en bedragare som i 8 månader har använt mina bilder. // Alexander Erwik

Det är inte längesedan som Jessica och Angelica Lagergren medverkade i Dr Phil, efter att en person använt Angelica bilder för att ”cat fish:a” en intet ont anande man. 
År 2020, på min FÖDELSEDAG den 17 november för att vara mer exakt.
Det verkar drabba män, så väl som kvinnor, och jag anar att det finns ett visst mörkertal, bestående av människor som kanske skäms över att ha låtit sig förblindas av kärlek och skickat pengar eller liknande, och som heller aldrig skulle göra en anmälan.
Dubbelbestraffad för att ha vågat öppna upp för kärleken. 🙁

91 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Va? Vad har din födelsedag med saken att göra? Ett sammanträffande att tvillingarna var med på Dr Phil på samma datum för tre år sedan?

    Oavsett är det fruktansvärt att det finns folk som bedrar andra på det viset, både genom att lova kärlek men också de som lurar andra/äldre på pengar/alla besparingar genom att lura till sig bankuppgifter.

      Min FÖDELSEDAG!!!!

    Är man så dum och för över en halv mille till en på nätet man aldrig träffat, ja då är man ju riktigt korkad och faktiskt får skylla sig själv…. ?

      Oj, trippelshaming där.

      Jag tänker att man får ha i åtanke att det ofta är människor som längtar efter att få känna sig älskade och accepterade, och att människorna som catfishar verkligen är skickliga och trovärdiga.

        Verkligen ingen ursäkt. Personen får skylla sig själv rakt igenom – har noll sympati för sådana här korkade människor.

          Märkligt att inte kunna sympatisera med någon som är korkad. Det är väl knappast någonting man väljer själv. Du däremot väljer att ha en kass människosyn.

            Ja den typen av kommentarer vittnar om en liten människa.

          Absolut! Men det är ändå jäkligt nedrigt av personen som gjort detta?! Den handlingen är ju värre än att man är lättlurad.
          Är ju konstigt att man går på detta med tanke på hur många personer man hört om innan som gått på liknande. Iaf om man aldrig mött personen i fråga.

          Finns många människor med en lättare intellektuell funktionsnedsättning som inte ens är diagnostiserade t ex,som blir offer för mindre nogräknade personer.Säger inte att det skulle vara så i just det här fallet,för det finns även många normalbegåvade som blir lurade.Är inte för inte som det sägs att kärleken är blind.
          Tänk på att de här bedragarna ofta är proffs på det de gör och vet vilka knappar de ska trycka på.

      Håller med, har så svårt att tycka synd om de som blir av med pengar på det sättet. För du över pengar till någon okänd så får man räkna med att pengarna är borta sen. För liksom inte över om du inte har råd att förlora dem. Att göra det med en så stor summa till en total främling man aldrig träffat och sen tycka synd om sig själv…

        Men en person som är mästare på att manipulera och spela på andras känslor vaggar sakta in en i en falsk trygghet. Det är som grodan i kastrullen.

          Grodan i kastrullen? Är det något vi borde förstå?

            Grodan ligger i en kastrull med vatten som värms upp långsamt. Grodan fattar inte att den håller på att kokas till döds eftersom den successivt vänjer sig vid temperaturen. Till skillnad från om den släppts ned i kokande vatten.

            Det långsamt uppvärmda vattnet symboliserar normaliseringsprocessen. Manipulativa människor går inte rakt på ”kan du föra över 600 000 kr”, på samma sätt som att fysiskt våldsamma människor inte drar en knytnäve i någons ansikte på första dejten. Man vänjer sitt offer vid att behandlas illa genom att flytta gränsen för vad som är ok lite i taget.

              Är det vanligt förekommande att koka grodor?

                Det är en… *trumvirvel* metafor!

                Det är en vanligt förekommande metafor. Lite pinsamt att inte känna till den.

          Spelar ingen roll för mig. Har de aldrig träffat personen så får de skylla sig själva när de för över pengar alternativt ha i tanken att de kan försvinna. Finns ju aldrig en försäkran om att man får tillbaka vad man lånar ut, även till folk man känner. Låna inte ut eller ge bort pengar du inte har råd att förlora.

        Fast hörru, en kvinna/man som blir lurad på det här sättet tycker ju inte att det är en FRÄMLING de har fört över pengar till. Så det är ganska elakt att framställa det så.

        Det ÄR ju ingen total främling för dem. Det är ju tvärtom en person som de har ägnat månader åt att lära känna – och som de verkligen upplever att de känner på djupet.

        Sedan att mottagaren egentligen är en bedragare, det kan ju inte den utsatta veta eller ta för givet. Läs valfri bok eller artikel om manipulation, så förstår du att väldigt många skulle kunna fastna i en bedragares nät.

      Nått stämmer inte i alla fall. Hur kanmman bli så desperat efter ”kärlek”? Nåja, hoppas idioten åker dit och skäms.

      Jag tänker att denna kvinnan kan ju inte läsa eller lyssna på information o nyheter, kanske lever utanför samhället lite. Ingen vettig för över en sån summa pengar. Det är tragiskt

      Ärlig fråga – Ponera att kvinnan i fråga faktiskt ÄR korkad – Menar du att hon förtjänar att bli lurad på sina pengar i så fall?

      Aldrig fattat det här grundligt elaka resonemanget, att den som inte är kapabel att försvara sig (oavsett anledning) på något sätt därför inte skulle vara ett offer.

      Helt ärligt, var finns din medmänsklighet?

        Gud vad bra skrivet!!! ?? 15.59

        +1 på denna kommentar!

        Håller verkligen med. Och att dessutom tycka att de inte förtjänar sympati? Sorgligt. Och sorglig situation för den drabbade kvinnan.

        Tänker lite liknande. En viss del människor i samhället har IQ 75-85. De är lågbegåvade. En del av dem har lite sunt förnuft, men många är lättlurade. Betyder inte att det är ok att ge sig på dem.

        Bra skrivet. Läskigt att andra kvinnor behandlar ett brottsoffer på det här sättet. Vi andra vill förstå och stötta.

      Det handlar inte om att vara dum.
      Ddet handlar om manipulativa människor. Har man sluppit dem i sitt liv ska man vara glad.
      De människor som gör detta ärnde som många drabbas av i relationer, barn som föds med manipulativa sjuka föräldrar och de som hamnar i sekter.
      De blir successivt utsatt för psykiskkt våld, maipuleras. Onormala saker normaliseras sakta.
      Finns inget gör någon imun mot kluster B
      Dvs Narcs. Snarare finns väldigt mycket vittnesmål om att det är intelligenta empatiska personer som blir offer.
      Bara kolla upp Sverker Sikström som forskar om psykiskt våld
      Eller barnrättsorganisarionen saknadebarn.nu och deras arbete.
      Det denna kvinna utsatts för är samma sak. Grov psykisk misshandel. SOM inte är kriminellt elller ses som ett brott av svensk domstol.

        Vad menar du med att det är intelligenta empatiska personer som blir offer…? Empatiska personer – Ja.
        Men intelligenta? Seriöst?

          Du tror inte att intelligenta människor är kapabla till att bli manipulerade?

            Eller hur? Händer varje dag. Inte bara ”mindre” intelligenta som ex fastnar i destruktiva relationer eller våld eller liknande.

            Öh nej det går ju emot vad ordet intelligent betyder

              Det låter som att du inte har den blekaste aning om varken vad intelligens är eller hur manipulation fungerar.

          Du verkar vara en synnerligen osympatisk person. Vet du hur lätt det är att falla dit när man t.ex. har sorg eller kanske har begynnande demens som ingen fastställt än?
          Det finns femtioelva anledningar till att man gör misstag, särskilt kärlek förblindar hjärnan. Var tacksam för att du inte varit i en situation som gör att du förstår hur en person kan gå på en sån här bluff, istället för att victim blamea.

          Ju färre som går ut med att de blivit lurade, desto lättare dör carfisharna att jobba på i det dolda. Ta bort skammen från offren så vi kan minimera antalet brottsoffer.

          Ja seriöst intelligenta. Det är saken med manipulativa människor. De kan dupera den klokaste.
          Läs på lite om narcissister sociopater osv.

        Gemensamt för manipulativa personer är att de gömmer delar av sin personlighet på ett skickligt sätt.

      Han som blivit catfishad lät väldigt empatisk och snäll. Jag är en mindre god människa.

        Tråkigt att det var just Alexander Erwik som drabbades för han är en så genomsnäll och sympatisk människa.Han blev lurad på 93000 av Anna Book för några år sedan när han var hennes manager.Han lyssnade inte på varningarna från andra som jobbat med henne,utan gick på hennes manipulationer,synd att han återigen blivit utnytjad.

      Är man så dum att man är dum så får man skylla sig själv, vad fan betyder det. Hon har väl knappast valt att inte förstå mekanismerna när man blir lurad. Hon har njutit i fulla drag av kärlek.

      Den som har lurat en dum person som inte kan se tecken på att det hela är fejk är verkligen en elak och ondsint jävel som jag önskar något mindre roligt. Den personen behöver KARMA så snart som möjligt.

      Men som alltid är det fint att det finns de som har medkänsla med någon som har ett handikapp.

    Man undrar ju lite hur överföringen/överföringarna har gått till. De måste ju gå att spåra.
    Tyvärr lär ju inte polisen bry sig om detta. Det fanns någon dokumentär för några år sedan om en norsk kvinna som lurats på liknande sätt. Polisen brydde sig inte ett skvatt, tyckte bara att hon varit godtrogen.

      Men var inte det en lite annan situation.. Om vi pratar om samma dokumentär. Där fanns det ju en fysisk person som kvinnorna träffade, hade relation till och blev lurade av. I det här fallet kan hon ju på sin höjd pratat i telefon med personen, annars hade hon ju märkt att det inte är samma person som på bilderna.

    Fattar faktiskt inte riktigt hur det kan ske, att man ger en okänd människa så mycket pengar. Är man rädd att personen ska bli arg/besviken om man säger nej kan man väl bara ljuga? Säga nej, jag har inte dom pengarna? Tycker synd om dom drabbade såklart, men förstår inte hur man överhuvudtaget klarar sig i samhället om man är så naiv.

      Alla människor har olika förutsättningar, vi vet ju inte alls vad det beror på att hon gjorde detta. Kan ju vara allt ifrån till att hon mått väldigt dåligt och plötsligt fick känna sig lite glad igen till att hon är lågbegåvad och inte förstod bättre osv.

      Jag blev utsatt för en bedragare på gatan som stoppade mig och började med en ofarlig fråga som var ”bor du i den här stan?”. Då svarar man såklart, inga konstigheter om någon behöver hjälp att hitta vägen. Sen byggdes det upp en story om att hon tappat plånboken, behövde pengar till en tågbiljett, skulle självklart betala tillbaka, jag fick alla kontaktuppgifter osv. Jag ställde flera kontrollfrågor, försökte kolla upp henne på hitta.se men då hade hon ”hemligt nummer” osv. Samtidigt som hon love bombade mig och var sååå tacksam att jag skulle ta ut pengar till henne för biljetten (lägligt nog stoppades jag nära en bankomat). Jag reagerade på att hon ville ha ännu mer pengar när jag bara hade 900 kr på just detta konto, tyckte det var girigt att be mig föra över från andra konton. När hon kramade mig höll jag hårt i mobilen och var liksom misstänksam. Men det jag upplevde var hur man lurades in steg för steg och det blev svårare och svårare att ta sig ur. Att plötsligt säga till en människa att ”nej du ljuger, nu går jag” är onaturligt när det är en person i ”nöd” som är så gullig och inställsam. Direkt när jag gick därifrån insåg jag vad som hänt för då var liksom manipulationen bruten och jag skämdes som fan och grät av skam och skuldkänslor att jag gick på den?! Det sjuka är att samma sak hände två (!) av mina vänner/kollegor ganska kort därefter. Lurade av exakt samma tjej med samma story. De hade också varit misstänksamma och ställt en del motfrågor men båda tog ut pengarna. Vi har alla minst 5 år på universitet och agerar ”intelligent” i andra sammanhang. Men är nog inte så street smarta och vana vid att bli lurade utan säkert godtrogna men också ovana att bli manipulerade av någon skicklig..

        Visst har detta blivit mer vanligt? Råkade själv på en snubbe i Slussen för några månader sen som drog samma historia, men jag anade oråd. Har sett flera historier om detta på Reddit sen.

    Nånstans borde väl varningsklockorna gå igång även om man är desperat efter kärlek. För inte över pengar i den storleken till någon du inte känner.

      Det beror väl på vem man är, alla fungerar inte likadant

        Ja men då får man se till att gå i terapi om man är så pass extremt desperat efter kärlek. Det är inte ens fel att man är trasig, men man har ett ansvar mot sig själv och sina anhöriga att ta hjälp, för att minska risken att drabbas av sånt här

          Hon kanske är lågbegåvad, eller har någon diagnos som påverkar förmågan att försvara sig i såna här situationer? Du har ingen aning om vad situationen är, och det är inte offret som bär skulden.

            Vilken lågbegåvad eller person med diagnos som påverkar ens förmåga såhär illa besitter över en halv miljon?

              Ärvda pengar? En trissvinst? En mormor som investerade smart på ett sparkonto? En person som har lönearbetat hela sitt liv och inte spenderat mycket? Ska jag fortsätta..?

                Och jag säger igen: ta hjälp isåfall. Lågbegåvade kan få stöd och personer med diagnoser kan gå i terapi tex. Liksom ta tag i att försöka förbättra sina förutsättningar.

                  Och jag säger det igen: Du har ingen som helst aning om situationen eller personens förutsättningar. Du är av din åsikt men inga argument övertalar mig om att den åsikten grundar sig i någonting annat än brist på empati.

                    Kom med hur många ursäker och bortförklaringar du vill, spelar ingen roll. Det finns offer som det faktiskt är synd om och så finns det offer det inte är lika synd om. Det finns gränser gällande precis allt, kanske en för hård sanning för dig att ta in.

                      Ja du har rätt, en fysiskt svag person är tex mindre av ett offer om den utsätts för en överfallsvåldtäkt än en fysiskt stark person, eftersom den svaga var sämre rustad för att försvara sig. Man får ju faktiskt skylla sig själv att man föddes liten och petit, och man hade ju faktiskt kunnat bära vapen för att förbättra sina förutsättningar.

                      Den hårda sanningen helt enkelt.

                  Du har ingen aning om hur svårt det är att ’få stöd’ och dianoser är permanenta, inget som lite terapi kan skrubba bort.

                    Men åh vilken bra inställning. Då kan alla som har problem/är trasiga skita i att försöka söka någon som helst hjälp då. Bra lösning!

                      Svar till Anonym / 17:49

                      Ja men precis, jag har ju verkligen påstått precis detta du skriver. Lägg inte ord i munnen på mig med ditt bisarra exempel.

                      Vad är bisarrt med exemplet? Det är ju ditt eget resonemang applicerat på en situation där skillnaden är att offrets oförmåga att försvara sig är fysisk snarare än mental. Berätta gärna vad skillnaden är, jag är idel öra 🙂

                      Är du efterbliven eller? Du vill att jag berättar skillnaden när du själv påpekat vad skillnaden är. Snacka om att inte ha något mer att komma med förutom att ge ett exempel som är åt helvete, och försöker vara bisarr och få mig att se ut som att jag stöttar våldtäksmän och våldtäkter

                      Nja, det är inte jag som fick slut på argument och övergick till förolämpningar 🙂 Det jag ”har att komma med” är att ditt resonemang grundar sig i att du anser att en person som inte har förutsättningar att försvara sig mot brott därför är mindre av ett offer. Jag applicerade det som sagt bara på en annan situation, för att belysa hur haltande det är. Det faktum att du själv anser att det är ”bisarrt” när det appliceras på en annan typ av brott är precis vad jag är ute efter – Jag VILL påpek det orimliga i att anse att brottsoffret får skylla sig själv om hen av någon anledning inte är kapabel att försvara sig mot brott.

                      Men byt ut våldtäkt mot att någon rånar mig på 600 000 kr i kontakter då om det känns bättre – ett rån jag hade kunnat försvara mig mot om jag varit starkare eller burit vapen.

                      Fast jag tycker inte det är lika synd om offret i denna situationen som överförde 600 000 kr till en man hon aldrig ens har träffat, lika mycket som jag tycker synd om våldtäksoffer. Är det så svårt för dig att förstå? Att det finns gränser på vad man tycker och tänker kring saker?

                      Det är som att jag ska sitta och påstå att bara för du inte gillar morötter så gillar du inte någon av de andra grönsakerna heller. Wtf liksom.

                      Nej, det är faktiskt inte alls samma sak som att påstå att någons intresse för morötter är representativ för ens intresse för alla grönsaker.

                      Det du inte verkar ta in är att det handlar om förmåga att försvara sig som potentiellt brottsoffer. Där har alla inte samma förutsättningar. En person med ett IQ på 75 har sämre förutsättningar vid den här typen av brott, en person som väger 45 kilo har sämre förutsättningar vid fysiskt brottslighet. Du lägger skulden på offret i det ena fallet, men inte i det andra. Du får såklart ha den åsikten hur mycket du vill, men då handlar det ju om din människosyn, för rent logiskt håller ditt resonemang inte om du inte kan applicera det på båda situationerna.

                      Herregud att du orkar. Detta är nu min sista kommentar till dig. Orkar inte prata med en vägg mer.

                      Det roliga är ju att du gång på gång själv försöker göra om detta fallet till värre än det är, också till en fysisk attack precis som ditt exempel där någon blir överfallen och utsatt för våldtäkt. För du inser väl själv hur svårt det är att försöka försvara och tycka likvärdigt synd om ett mentalt brott där en kvinna faktiskt själv satt och överförde pengarna istället för att någon faktiskt fysiskt överfallde försökte ta ifrån henne dem.

                      ”Anonym / 18:33
                      Men byt ut våldtäkt mot att någon rånar mig på 600 000 kr i kontakter då om det känns bättre – ett rån jag hade kunnat försvara mig mot om jag varit starkare eller burit vapen.”

                      Nej, det är inte svårt alls 🙂 jag formulerar om exemplet för att hjälpa dig på traven att förstå, men båda mina exempel håller. Faktum är att din åsikt grundar sig i människosyn och inte i något du kan argumentera för rent logiskt. Och du får ha vilken åsikt du vill, det är inte den jag argumenterar emot.

              Någon som är lite äldre kanske? Blir helt förskräckt av mina egna föräldrar ibland, och de har gott om pengar.

              Vilken dum kommentar,tror du inte att människor med diverse diagnoser föds och finns bland rika?

                Vem ger ens en sån person fri tillgång till pengarna isåfall? Att ge en person fri tillgång till pengar som inte är kapabel att hantera pengar är seriöst som att be om att pengarna ska försvinna

                  Så alla med diagnoser ska fråntas kontrollen av sina egna pengar? Har du någon aning om en hur stor grupp det är i samhället?

                  Om du sett på Lyxfällan på TV3, så ser du att det finns många som inte kan hantera pengar.Finns många där som slarvat bort rätt ansenliga summor.

    Tycker det mest låter som en historia som Erwik hittat på.

      Det här är väldigt vanligt tyvärr, varför skulle han hitta på något sånt?

      Jag har själv råkat ut för män som tar kontakt med mig. Jag driver med dem ett tag, sedan blockar jag dem.
      Till saken hör att de ALLTID är högt uppsatta militärer inom det amerikanska flygvapnet och är ute på hemliga uppdrag.
      Hur korkad tror de att jag är?
      Men det är rätt vanligt att män tar kontakt med kvinnor.

        Min mamma (änka å 65+) hade kontakt rätt länge med en man (oljeindustrin sa han). När han efter nån månad frågade om pengar anande hon ugglor i mossen och berättade för mig. Hon är inte minsta korkad, men var ensam. Hon förde ju aldrig över nåt men skämdes ändå så mycket.

        Min mammas kompis råkade ut för en sån där högrankad amerikansk militär, dom skulle gifta sig och hon skulle flytta till USA. Han var någonstans i mellanöstern och råkade ut för en attack och hon fick samtal mitt i natten från hans ”advokat” om att han skulle flygas till Tyskland och att det inte var säkert att han skulle överleva. Alla utom hon själv förstod att det var cat fishing och hon lyssnade inte på någon hon trodde att hon hittats sitt livs kärlek. Inte förrän hennes bror lyckats spåra fram den riktiga personen på bilderna och att inget stämde in på historian hon fått så förstod hon så småningom att hennes stora kärlek inte fanns på riktigt.

          Mitt hjärta brister verkligen för de som utsätts för detta. Att bli lurad i sig är så oerhört förödjukande, och att dessutom få sitt hjärta krossat på det när man tror sig ha hittat en kärlek. I värsta fall har man dessutom blivit av med sina pengar, och sedan ska man hånas för att man varit dum nog att låta sig utsättas. Fyfan alltså, det är så oerhört sorgligt.

        Min mamma har råkat ut för samma. Skuldsatte sig på flera miljoner. 10 år in i relationen har poletten börjat falla men tror ändå att hon har hoppet om att han existerar på riktigt.

      Det finns ju många exempel liknande det här som visats på TV och i tidningar.

    Idag är det så enkelt att ha videosamtal så om man inte har sett personen varken på video i realtid eller i verkligheten, ja då kanske man måste fundera

      Med tanke på deep fake är inte ens videosamtal tillräcklig garanti för att man vet vem man pratar med

    Tror det är vanligare än man tror att det stjäls bilder som används. Såg att han polisen Melin sa att hans bilder blir använda av många hundra ”profiler” som försöker lura kvinnor på pengar. Håller med att det är svårt att förstå att man kan bli så lurad när det så ofta upplyses om det både i TV och tidningar. Det är riktigt tragiskt för dem som drabbas.

    Vad menar du med att det är intelligenta empatiska personer som blir offer…? Empatiska personer – Ja.
    Men intelligenta? Seriöst?

      Skulle vara svar på kommentaren: Anno / 16:45

      Näthatare är inte intelligenta.

    Jag höll på att sätta i halsen när min gamla mamma berättade att hon träffat en man på fb. En pensionerad läkare. Men hon var bekymrad över att han behövde låna pengar för att han blivit av med sitt bankkort och var utomlands på semester. Min mamma är ensam o har låg pension. Jag trodde inte ens att min mamma visste hur man skickade dm på fb. Detta var för några år sedan när hon precis lärt sig att använda fb. Tur att jag fick reda på detta och kunde varna henne från allt bluffande på nätet och även i telefon. Mamma trodde mig inte först. Men tyvärr visade det sig att det var en bluffmakare.

      Det finns en Facebook-grupp för äldre, svenska kvinnor som blivit lurade på det här sättet. Många lever fortfarande i förnekelse, även om de innerst inne förmodligen förstår att den där mannen de skrivit till är en bluffmakare. Internet är en hård värld för en äldre, emellanåt lite naiv generation som levt ett liv där ärlighet står högt och man väljer att lita på människor.

    Väldigt tragiskt. Låter nästan osannolikt, ofattbart att människor kan vara så naiva.

    Dessa romansbedrägerier som polisen kallar det på sin hemsida är tyvärr otroligt vanligt.
    Inte sällan sitter dom här (ofta unga) personer utomlands och håvar in pengarna och även om man anmäler att man är utsatt för brott så kommer man aldrig åt dem.
    Presentkort är tydligen en ny metod som dessa rövhål använder sig av nu och som polisen varnar för.

    Blir helt matt efter jag läst vad personer kommenterar här, ingen förtjänar att bli lurad på pengar. Att hålla på och säga hon förtjänar det, ?‍♀️

    Ingen förtjänar att bli lurad spelar ingen roll om man har låg intelligens eller inte.

    Sedan finns det även väldigt ensamma eller äldre människor som är väldigt hungriga efter kärlek. Dom kanske vet det är dumt men har svårt att sluta, finns även andra fall

    Typ som den där svindlaren som sa att han var rik han låtsades lura dom att han var rik men skulle betala tillbaka senare (han tog med dom i privat jets m.m) så dom verkligen trodde på honom.

    Finns många sätt att bli lurad på

    Var arg på personen som gjort fel, han som scamma. Ingen förtjänar att bli lurad hur dumt eller korkat det än är i era ögon

    Ett sista inlägg men.. Med den här logiken vissa av er har tycker ni samma då om kvinnor som stannar med män som misshandlar dom , att dom är korkade? Bara för att ni personligen aldrig blivit manipulerade på det här sättet eller har personlighetstyp / omständigheter att bli lurade så betyder det inte att någon annan är korkad

    Jag är också väldigt bra på att undvika scammers och brukar ofta snarare scamma dom tillbaka men skulle aldrig drömma om att förlöjliga såna som redan lider grovt Av detta. Ni borde skämmas

    Shit vad snopen jag blev när jag läste Hjo, min lilla hemstad…. fruktansvärt oavsett, dessa människor som lurar kärlekstörstande människor är ju vider.. tror inte folk förstår hur manipulativa de är samt helt empatilösa. Kolla på catfish MTV, många skrattar när de blir påkomna medan den lurade gråter..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.