Mutor?

Fråga från en av Johanna Toftbys läsare Maria:
Vad innebär ert samarbete med Apollo? Vilken ersättning får ni? Synd att Apollo inte fick marknadsföra grekiska fastlandet som tänkt. Cypern och ert hotell har ni redan skrivit mycket om. Att bada i havet är det enda för mig.

Svar från en annan av Johannas läsare vid namn Anna:
Maria, jag antar att det innebär att dom delar bilder och text från sin semester och får sina följare att välja samma alternativ. Hade det varit för 10 år sedan hade man kanske kallat det muta ? Vet inte så mkt om influencervärlden men gissar att det är så det går till. Dom får väl gratis resa för att sprida så mkt som möjligt för att få potentiella kunder att bli sugna ? Jag kan dock ha fel.

Nej, Anna, du verkar inte veta så mycket om influencervärlden, men jag har egentligen bara en fråga till dig. 
Ersättningen som du får på ditt jobb, omnämner du även den som ”muta”?
En muta du får i utbyte mot att du gör ditt jobb?

Jag har sällan läst någonting så dumt i ett kommentarsfält, och då har jag läst i fler än de allra flesta. 

64 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Vad är status kring den fruktansvärt sega sidan för den här bloggen? Menar alltså inget illa, undrar bara om det är på någons bord att kolla på det?

   Det är verkligen under all kritik. Tar en kvart att komma in på bloggen, går knappt att kommentera, bad gateway… och ovanpå det så är det massa stavfel i alla inläggen och ganska tråkiga inlägg om man får säga det (denna tex där camilla går på en främmande läsare på en annan persons blogg som inte verkar vara insatt i reklamidentifiering…)

   Hade jag skött mitt jobb så undermåligt hade det nog funnits konsekvenser…

    En kvart är väl att ta i…

   Camilla, vad har hänt med sidan och finns det alls någon vilja att förbättra den från någon mer än läsarna?

   Error 504 är gateaway time out, kort och gott att det tar för lång tid att ta sig in på sidan varpå man inte för respons mellan sidan och servern. Troligen har servern för låg kapacitet och blir överbelastad. Jag vet att man kan testa att koppla bort brandväggen (cloudflare), men utöver det har jag ingen aning. Men det borde väl ligga hos nyehetr24 att fixa snarare än Camilla? Oavsett hoppas jag dom löser det snart.

    Ja men Camilla kanske vet om nyheter24 jobbar på det eller om de skiter i det?! Borde ju vara i Camillas intresse att sidan går att komma in på.

     Jag känner till det och är inte nöjd.

   Gick in här 11.56 och hade inga problem.

    Igår var det bedrövligt hela kvällen

    Grattis! För mig funkar det utan problem en gång av tio typ.

   Håller med. Finns ingen annan sida som är så seg som denna. Och bilderna är värst det tar på riktigt minuter för min dator att få upp dessa om det inte hänger sig alltihop

  Jag reagerar mest över det ständiga flygandet. För att skaffa en snygg bränna till 50-årsfesten.

   Det jag reagerar över hur viktigt hon tycker det är att hela tiden nämna att festen ska ha över 120 gäster. Känna som att den ytliga fasaden måste upprätthållas. Festen känns väldigt oäkta – inte så genuin för gästerna… eller ”bekanta”.

    Jag tror inte ens jag känner 120 personer. Absolut inte som jag skulle vilja bjuda på fest i alla fall. Anses det fortfarande ”status” att känna många, eller är det mer en statusgrej att ha råd att ha en jättestor fest?

     Johanna tror det i sin bubbla.

      Obegripligt hur en vuxen människa på 50 bast kan hålla på och tjata om sin födelsedag på detta sätt. Självupptagenhet i ett nötskal. Pinsamt!

    Johanna tror ju hon är bästis med Sveriges alla b-kändisar så blir nog mycket sådant på festen.

   Tänkte samma ?

  Att ta emot en gåva (tex en resa) för att resebolaget vill att du ska fortsätta resa med just det bolaget även i framtiden… det skulle visst anses som en muta för ett par år sedan. För en ”vanlig företagare” skulle det innebära stora problem att ta emot gåvor. Influenserna skriker om att vi ska ta din seriöst, att dom är företagare och entreprenörer. Då är det inte så konstigt om man jämför dom med vanliga företagare…. Reglerna kanske är annorlunda för influenserna men det är inte lätt att veta.

   Men är inte syftet här att marknadsföra? Alltså får hon inte resan för att göra en mottjänst dvs posta inlägg och berätta hur fantastiskt det är där?

    Ja och då är det en ”tjänst ” de säljer som de ska skatta för på ngt sätt, antingen är de anställda , fakturerar eller förmånsbeskattas.

    Majoriteten gör INGET av ovanstående.

     Ja det håller jag med om, men jag kan inte uttala mig om hur och vad någon skattar. Min poäng var bara att hon väl inte fick resan bara för att vilja fortsätta resa med dom, hon fick den för att marknadsföra för andra, dvs för en motprestation.

  Det är verkligen långt ifrån det dummaste jag har läst.

  Den normala lönen för ett JOBB är ju LÖN i form av pengar.
  Berätta om något mer jobb där man enbart får ersättning i form av produkter/tjänster ens arbetsgivare tillhandahåller?

  Så jag tycker ordet muta inte ligger så värst långt bort från sanningen.

  Hon som kommenterade kommer också bli blockad av JT. Det är standard hos henne.

   Fast står det någonstans att Johanna INTE fick även pengar? Det är nämligen standard att influensers får resor/produkter/tjänster betalda OCH lön för att marknadsföra. Något som det däremot kämpas med inom branschen är att företag ska erbjuda just lön till ~mindre~ influensers. Men nu är ju inte Johanna en av dem.

   Håller med. Har läst 100 dummare saker minst.

   håller med. Tycker det dummaste jag hört var kommentaren om att det var det dummaste hon läst!
   Förklara istället vad det ska kallas?
   I min värld är det ändå en muta även om det är ett s.k betalt samarbete.
   Johanna får så mycket och reklamar för så mycket att hälften vore nog.
   Skulle vilja se hur hennes deklarationer ser ut! Hon får kläder för tusentals kronor som hon sen säljer på bloppis för struntsummor.
   Redovisar hon det på
   nåt sätt.
   Näe, jag tycker företagen ska låta lite mindre influensers få grejer istället.
   Sen det eviga tjatet om sin egen 50-års dag. Man blir bara så
   trött.
   Hos JH finns ingen ödmjukhet eller empati för andra.
   Hon kör på i miljonärsstil.
   Men tänk OM / När bubblan spricker !

  Bianca har släppt en låt. Den är magisk.

   Nej den är verkligen inte magisk. Det är en blek kopia. Hade varit bättre om hon släppt en ny låt, inte en cover

    Ellervänta du kanske var ironisk, missade det eftersom det inte stod maaaaagisk ?

     Haha! Jag var ironisk.

    Covers är ju väldigt sällan så unika. Men de kan vara bra ändå. Vad är det för låt hon gjort cover på?

   Tyckte faktiskt att det var en bra cover. Originalet är ju verkligen en tidsmarkör och låter så otrooooligt 2003 så jag tyckte att det var en rätt soft och modern uppdatering av låten. Bianca är ju faktiskt också uppenbart ganska duktig på att sjunga. Fantasilöst att inte skriva nytt och bara släppa en cover? Kanske. Men en bra version av en gammal låt när det nu var en cover hon valde att släppa. 🙂

    Inlägg om detta kommer kl 12. Spara gärna disussionerna till dess. 🙂

    Hennes förra låt är ju också en cover

    Jag vet inte. Just Superstar är en låt som kräver en stark röst. Är det inte bättre att ta/göra en låt som passar just Biancas röst så att den kommer till sin rätt?
    Inte för att Emilias ”Big big world” skulle slå idag, men den låten passar en ljuv röst.

     Jag håller med dig. Jag tror också en annan låt hade passat hennes röst bättre. Nu har jag bara hört det korta klippet jag sett på Instagram så har inte hört hela låten kanske jag ska poängtera.

   Inlägg om detta kommer kl 12. Spara gärna disussionerna till dess. ?

  Mest fascinerad över JT´s allt yngre utseende. Snart ser hennes döttrar äldre ut än sin egen mamma.

   Tycker du verkligen hon ser ung ut? På bild kanske med filter. I verkligheten långt ifrån bild så att säga

    Jag tycker absolut inte hon ser yngre ut, bara mer utspänd ut och med ett konstigt tillgjort ”leende”på alla, hårt filtrerade bilder.

   Hon gör ju allt för att se yngre ut. Och är öppen med det. Botox, fillers, trådlyft, ögonlocksop….och filtrerade bilder ändå… När andra lägger ut bilder på henne, som ej är suddiga, filtrerade eller har fel skärpa, så ser man ju alla hennes rynkor o mörka ringar under ögonen…då har hon inte själv kontrollen 🙂 Dessutom är det väl så, att hon och Janne ska gifta sig samtidigt som festen…det har ju en vän till henne avslöjat på sina kanaler 🙂

    Alla hennes rynkor…men vad fan, varför skriver du så? Så sjukt. Mycket kan man tycka om JT men att hon är snygg är ju faktiskt fakta. Oavsett rynkor och ålder.

     Öh, fakta?..Tycker verkligen inte hon är snygg för fem öre.

      Hon tittade rätt bra ut förrut och va gullig men fjantig även då

     Var läste du att jag kommenterade hennes snygghet?

  Men vem fan tror på något som influencers sysslar med. Spelar ingen roll vad de säger, om de reklammärker eller inte. Litar mer på Bosses bättre begagnade bilar.

  Fast personen använde fel ord men avser väl att få betalt för att skriva bra om produkten. Det är ju liknande muta. Folk som gör reklam för saker de fått gratis eller t o m fått pengar för ställer omöjligen samma krav på produkten som vi som fått betala för den gör. Jag har f ö nedräkning till festen. Menar årets fest. Så intresserad.

   Ja, reklam innebär att marknadsföra en produkt. Givetvis betalar inte företaget för att någon ska säga att den är dålig. Menar du då att alla som får betalt för att marknadsföra något egentligen får mutor?

    Nej men jag förstår vad läsaren kan ha menat och liknelsen är inte så långt bort från muta även om det juridiskt sett självklart inte är det.

     Men då är ju all lön en form av muta.

      Jag får dock inte lön för att hylla min arbetsgivare på sociala medier. Viss skillnad? Jag får lön ändå.

       Nej men ditt jobb kanske inte är marknadsföring av arbetsplatsen? Jag jobbar på ett universitet. Finns en hel avdelning som arbetar med rekrytering och att locka studenter till just detta universitet. Är de mutade?

        Jag tror att du förstår skillnaden och jag har inte sagt att någon är mutad. Sedan är det väldigt stor skillnad mellan att ha en anställning och att ta uppdrag från alla möjliga företag och få betalt för det. Over and out.

         Jag undrar vad du ser för skillnad. Du jämför med ditt eget jobb men är inte ditt jobb att marknadsföra så faller jämförelsen.

  Är så nyfiken på det här när influencers åkte på ”pressresor” förr och då menade de att det inte behövde vara någon samarbetsmarkering för att det var en pressresa? Så oklart, minns att forni, Petra o co ofta var på pressresor.

  Alltid lika trevligt den 25 när chefens muta ramlar in på kontot.

  Trevlig du är mot Anna. Alla har faktiskt inte stenkoll på influencers. Vaknat på fel sida?

   Där kan jag faktiskt hålla med dig. Jag kan tycka att det var en rolig kommentar eftersom ordvalet inte var det mest passande, men jag förstår ändå vad hon menar. Nu är väl en enstaka kommentar sällan relevant nog för ett helt inlägg i vilket fall, men det kanske kan vara en god idé att åtminstone klippa bort namn framåt?

  Nej det är faktiskt bland det bästa som har skrivits! För det är precis vad det är,hon får betalt för att höja hotellet till skyarna. Och NEJ vara influenser är inget jobb, yrke eller arbete. Herregud ?

  Det är ett jobb, de säljer en tjänst (göra reklam för företag) och så länge de följer regler och reklammärker, skattar sina inkomster korrekt osv så är det ingen muta eller något olagligt. Sedan kan man ju tycka att det är ett överflödigt yrke som samhället klarar sig utan men det är en annan sak.

   Glöm inte själ , de säljer sin själ också ??

  Lustigt att många ser deras betalning som muta, det är inte vad jag anser att ordet betyder.

  Muta tänker jag är som bestickning, ett läkemedelsföretag bjuder läkare på dyra resor för att de skall välja att skriva ut deras läkemedel först (ej ok i Sverige)

  Eller att någon i ett mer korrupt land köper sig fri från en hast kontroll.

  Influensers är levande reklampelare, marknadsför det en produkt så bör de få betalt, annars är de ju korkade.

  (Betalningen skall skattas för, oavsett dess utformning och det skall reklammarkeras men det är ju självklart)

  Jag köper inte något efter marknadsföring från en influenser. Det känns inte som jag kan lita på vad som sägs. Är iof också skeptisk till gammaldags reklam.
  Tror dock inte att jag är så representativ för annars skulle det inte löna sig att vara influenser.

  Hon tittade rätt bra ut förrut och va gullig men fjantig även då

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.