345 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Finska tjejerna som poddat om Sverige/Loreen och eurovision? Roligt eller urrk?

   De är inte seriösa. Och är ett klipp från radiokanalen som de pratar i. Inget att ta seriöst😊

   Lite kul faktiskt eftersom jag håller med om de skulle vunnit, men samtidigt tidstypiskt förutsägbart, alla vill vara offer och säger en svensk emot så ska de hålla käften på grund av någon slags historierevisionism de snickrat ihop där finnar är slavar och svenskar slavägare.

    Det ligger väl ändå lite i det historiskt sett?

     Nej. Sverige har aldrig tagit Finland i någon regelrätt krigsmanöver. Sverige har alltid under det enade kungadömet gett samma rättigheter till alla som bott däri. Finnarna gavs t.om gratis mark i den svenska delen av riket. De allra flesta som bosatte sig i Sverige kom från östra Finland och de flyttade inte sällan pga ryssen. Idag har nästan hälften av alla svenskar delvis finska anfäder då många svenskar och finnar i Sverige började blanda sig med varandra.

      Lite snälltolkat ändå? Oavsett juridiska rättigheter var det väl enbart svensktalande som hade makten fram till 1900 talet. Så lika rättigheter i praktiken var det inte fråga om.

       Det var praxis på den tiden överallt. Man tvangs tala det språk i landet man befann sig i. Svenskar som bodde i Norge tvangs av kyrkan att byta till norska namn och endast tala norska. Så det var absolut ingenting konstigt då. Självklart var ser smart av Sverige att inlemma Finland i riket, men även finnarna fick fördelar av det. Den svenska kungen bjöd in finnarna att komma bo och arbeta i Sverige och de finska regionerna stärktes av handel och politiska åtgärder.

        Jo men kom igen? Om du sätter enbart svenskar på maktposition och kräver svenska (som ingen talar förutom svenskarna…) för administrationen är det väl självklart alla finländare inte älskar den svenska övermakten?

         Med moderna ögon så kan man se det som en övermakt. Min poäng är att finnar sågs som svenska medborgare på den tiden och de ingick äktenskap med varandra över gränserna. Det var inte fråga om slav mot slavägare. Betänk även att allmogen i Sverige även den stod under de högra stånden.

          Absolut men om det innebar att du var träl åt nån svensk adelsman du inte bett om har jag ändå förståelse för att finsk historieskrivning inte ser lika positivt på den svenska administrationen som du gör.

           Finnarna var inte trälar. Träldom avskaffades på medeltiden.

           Finnarna bjöds in att arbeta och försörja sina familjer. Finnarna är den invandrargrupp som historiskt gjort mest för Sverige.

           Träldomen avskaffades på 1200 talet men efter det blev du väl livegen?

           Som sagt, poängen är att finnarna har inget att vara säga över i dåtidens Sverige som inte svenskar själva har. Skulle finsk allmoge migrera till Sverige och fått mer makt än svensk allmoge? Självklart inte. Allmogen hade alla samma status. Finnar hade det varken sämre eller bättre än etnisk svensk allmoge.

           Beviset för det är ju att finsk och svensk allmoge började gifta sig med varandra nästintill omgående.

           Men det är väl inget argument? Om vi nu låtsas att det inte skulle vara diskriminerande att inte kunna få höga positioner i samhället utan att vara svenskspråkig i ett land där alla talade finska är det ju inget argument att finska bönder hade lika dåliga rättighter som svenska bönder. Köper du det argumentet om Putin säger det till ockuperade ukrainare ”ni har exakt lika dåliga rättigheter som ryssar i ryssland.”

           Men du förstår väl själv att det systemet inte är speciellt riktade sig mot finnar då? Det var riktat mot alla. Så finnar har ingen anledning att känna sig som mer offer än andra. De ingick i det svenska riket och behandlades som andra. Finnarna själva utövade detta system i Finland.

           Sverige har aldrig ockuperat Finland så som Ryssland ockuperat Ukraina. Du gör den parallellen felaktigt och kommer fram till fel svar därför.

           Vet du förresten att Finland var bosatt av Samer innan Finska stammar körde bort dem.

           Vi får enas om att vi är oense men tack för intressant diskussion 🙂

           Tack själv 🙂

     Ryssarna tog finnar som slavar. Inte svenskarna. 10 000 barn försvann ju och blev slavar i Ryssland under andra världskriget t.ex

      100.000*

   Otroligt kul!!! Spot on!

   Vad heter podden?

  Vanderpump rules? Vad säger ni som såg senaste avsnittet, hur cringe på en skala ett till tio var det när Raquel trodde Sandoval sa ”I love you” 🤭 Och när Sandoval råkade kalla henne Ariana.

   Haha ja! Raquel känns väldigt tragisk, är så tydligt att hon har noll självkänsla och är beroende av mäns bekräftelse. Trodde helt ärligt hon var mycket yngre än vad hon är pga hennes beteende.

    Många tjejer är ju det tyvärr, särskilt när man är ung och dom är två om klaveret

     Ja, jag lider lite med Raquel faktiskt. Hoppas allt ordnar sig för henne. Tycker det har tagit sig lite väl stora proportioner nu. Det är inte blodigt allvar, vilket en del tittare verkar ta det för.

      Hur kan du lida med henne.. hon har visat noll empati eller ånger? Hon satt och skrattade i gårdagens avsnitt om vad de hade gjort, mot hennes bästa vän!!! Hon sitter än idag och skickar brev till Tom till deras hus som Ariana ännu bor i. Hur kan du tycka synd? Man får väl ta konsekvenserna för sina handlingar!

       Jo jag vet, men man kan ju känna för någon som uppenbarligen gått vilse helt. Hon har fått dödshot och en del ur casten har sagt hon borde lämna landet. Ganska magstarkt av ett gäng som själva inte är änglar precis.

        Absolut det är ganska magstarkt. Men om man inte ens kan visa en uns av ånger och rent av visar psykopatiskt beteende med noll empati så tycker jag inte det är så konstigt att hennes gamla vänner reagerar och säger så. Jag hade varit livrädd för att ha henne i min närhet om jag vart tidigare vän med henne. Hon är en kalkylerad människa som lekt snäll och oskyldig för att sen bedriva en sån sak, i minst 7 månader håll detta på, det är alltså inte ett misstag utan man har lång tid på sig att tänka på vad fan man sysslar med. Sen har hon mage att säga att hon har en affär med Tom till schena helt lättvindigt som att det inte är en grej.

         Jo fast vi vet ju inte vad Sandoval har sagt för att rättfärdiga allt. Kan tänka mig att han berättat att Ariana själv har varit otrogen, att de var otrogna mot sina partners när d e själva träffades osv. Raquel verkar ju tro att hon har någon slags rätt och att hon inte har helt fel i vad hon gjort. Hon känns jäkligt manipulerad och jag-svag faktiskt.

          Förståeligt att hon kan bli så manipulerad att hon går på det han säger om hon inte hade känt ariana. MEN hon var bästa vänner med henne?! Finns inget k världen som Tom kan säga till henne som rättfärdigar vad hon gjorde

     Raquel fyller 29 i år, hon är en vuxen kvinna.

   Finns det verkligen inget annat forum att diskutera denna serie. Kommer upp varje öppet spår.

    Om det kommer upp varje spår så beror det väl på att en del vill prata om det?

     Eller att vissa/få gör denna series intresse större än den är för dom flesta av oss härinne. Blir bara mer att scrolla förbi

      Det är som när jag får skrolla förbi otaliga inlägg över något ämne jag ogillar, varav alla har ett lajk och verkar vara en inbördes uppgörelse mellan en handfull människor. Men det gör jag så gärna.

       Jag 20:33
       Du har så rätt. Borde inte ens reagerat. Dumt av mig.

        Sorry menade svar till 21:56

      Men acceptera att folk vill diskutera olika saker? Man kan inte rätta sig efter vad du vill läsa, bryr mig inte ett dugg om du får en extra tråd att scrolla förbi. Vem tror du att du är liksom 😅 tror du att du är den enda som behöver scrolla? tror ingen är intresserad av precis varje kommentar

   Otroligt cringe. Trodde inte jag kunde avsky de två mer än jag gör, men det kunde man visst efter att ha sett det sista avsnittet. Tror dock han menade att säga Ariana, att hon är en otrolig kvinna och han försökte leka empatisk blabla men sen när Rachel trodde han sa fel namn så orka han inte ändra sig.

    Jaa så var det nog, ja! Det var Raquel som missförstod vad han menade.

   Dom båda förtjänar all skit dom får, allra minst Rachel som verkar helt empatistörd och på riktigt inte förstår vad det är hon gjort mot Ariana. Man såg bara förra avsnittet då hon ansåg sig ha rätten att förklara för Katie hur Tom Schwartz känner. Tillåt mig undra om hon är helt tappad.

    Raquel är lite en pickme-girl. Hon har hängt med killarna och säkert hört deras gnäll så nu trodde hon att hon kunde tala som en av dem, mot de andra tjejerna, för att plocka poäng hos grabbarna. En sådan jävla missbedömning av henne. Hon måste växa upp och bli smartare helt enkelt. Killarna som hon försöker impa på kommer ju inte skydda henne när hon faller.

     Exakt exakt, spot on på er bägge. Hon är sjuk i huvudet på riktigt. Tycker det är så sjukt att det nu kommer fram att hon aldrig ens varit kär i James utan bara använt honom för att vara endel av programmet, och även fangirlat Tom sen dag 1. Så äckligt äckligt, stackars Ariana som försvarat henne så mycket.

   Vem tror ni är den andra Tom varit otrogen med som han inte sa? Jag tror Billie lee

    Det tror jag med! Med tanke på att han sa till scheana när hon frågade om det var någon som hon visste vem det var, så sa han ju nej först och sen ändrade sig

    Det tror jag med!

    Är inte Billie Lee transexuell? Och hur kom det ryktet upp

     Dom är jättenära vänner och någon i vpr-miljön påstod att något händer mellan dem. Men de förnekade och andra grejer togs upp så det försvann i smeten.

  Vad har hänt med mimi h? Det är bara träning, visa kropp osv. Allt ska va så perfekt hela tiden, gäsp

   Du besvarar din egen fråga själv med ditt sista ord.

    Vad har hänt med Mimmi? Svar: gäsp

    Huh?

     Vattenmelonen syftar nog på att svaret ska vara gäsp, alltså att frågan Skak ställer är ointressant.

   Slutade följa henne av den anledningen. Bara bilder där hon står och drar in magen eller står extra bredbent för att få thigh gap. Hoppas så klart hon mår bra men det verkar inte riktigt så. 🙁

    Samma här! Älskade att hänga med på deras renoveringar men det som delas nu är bara yta vilket inte intresserar mig alls 🤷🏼‍♀️

  ”Rullar vi?” Podcast:

  Alltså nu har jag i podden hört skämt två ggr om frändfors nya kille och att han ska varit tillsammans med någon/gift t.o.m. när de började ses. Nån som vet nåt mer?

  I övrigt gillar podden men tkr de överdriver liiite med att de ska vara så jovialiska och framstå som att vi-har-sån-kemi, hela tiden mediokert skämt, sen alltför höga och hjärtliga skratt och så jingeln på det.

   Gillar Fredrik så gav det en chans trots att jag haft en fördom om Julia att hon är en gapig rätt osympatiskt person och fick det bekräftat! Gillar henne dock! 😂

   Hoppade också till lite när det nämdes hehe. I övrigt är det solklart topp 3 bästa podden just nu. Älskar.

    Vet inget mer! Men hon har nämnt det förr också. Och i Daddy issues hade hon en prata för några år sedan om hur man blir ihop med en gift kille, typ ”tips från coachen”

     Men det gällde väl att hon höll på med Olle p när han var gift va?

      Ja

   Vet inget om vem hennes kille var ihop med . Däremot undrar jag vem den kända personen var som Geniet skrev grattis till ! Så hemskt men också tur att han lyckades prata med personen.

    Klas Eriksson (cleaerence på insta)

   Tror hon berättar i något av de första avsnitten att han var gift eller om det var i daddy issues.

   Fattar det som att hennes kille heter Sebastian. Hört henne kallat honom sebbe. Hon följer honom på instagram. Mer än så vill jag inte skriva då jag är rädd att min kommentar blir borttagen.

    Ja, precis Sebbe. I daddy issues pratade hon ju nåt avsnitt om att hans… – minns inte vad det var men hans ex och dennas kompisar typ – suttit och hatlyssnat på podden. Sen nämnde hon att han har bilder kvar från bröllop för 3 mån sen, och de blev tillsammans innan det vad jag förstått. Men obs gissar bara utifrån lösryckt info, jag vet ju inget på riktigt. Camilla får ta bort om det ej är ok.

   Vem var artisten som skickat dickpicks?

    Han skulle vara med i deras inmarschsång va?

    Personen som sjunger låten de spelar efter pratan antar jag eftersom att han också sjunger aiks inmarschsång

     Tänkte med så , men blev typ chockad 🙈 alltså Ns?

      Nej såklart pi

   Throwback till när hennes egen kille var otrogen och Frändfors härjade om vilken hora den kvinnan var som tagit hennes kille. Usch.

    Haha ja! Hon var ju helt galen, vilket jag kan fatta. Dock lite skumt att göra samma sak själv då.

  Okej, med risk för att kanske trampa nån på tårna. Men här kommer en sak jag måste fråga. Har sett den här typen av kommentar så sjukt mycket gånger nu och fattar inte poängen.

  När olika offentliga personer skriver något personligt eller liknande på sin Instagram eller blogg så är det alltid flera som skriver ’Alltså jag brukar ALDRIG kommentera men nu…’ och så följt av något dem tycker.
  Varför skriver man så? Jag antar väl att det kanske handlar om att man vill göra sin kommentar lite unik och speciell, men det blir lite ironiskt när man ser flera såna kommentarer gång på gång. Och varje gång jag ser en sån kommentar så tänker jag ’vad vill du att kändisen ska tänka när den läser det?’ För uppenbarligen är det ju så otroligt viktigt att nämna att man aaaldrig kommenterar annars?

   Pja, det KAN ju vara sant? Nån gång ibland iaf?

    Hon säger inte att det inte är sant? Hon frågar varför man måste nämna faktumet att man inte brukar kommentera.

   Jag brukar aldrig kommentera här men.. jag tror de bara försöker understryka att det krävdes något extra för dem att kommentera. Förstår precis vad du menar dock. Och? Liksom.

    Man förstår ju att tanken bara är god men jag kan inte låta bli när jag ser en sån kommentar att tycka att det är lite …pinsamt? Första gången man såg det kändes det ju bara fint och speciellt men nu när man gång på gång ser flera såna kommentarer så känns det typ lite stelt bara

   Jag har nog skrivit det nångång. Jag tänker på det som en komplimang typ ”jag brukar aldrig kommentera men wow vad inspirerande video/inlägg”. Du fattar.

   Det är som att det vore pinsamt att kommentera på andra än ens kompisar så man måste understryka att det verkligen inte är nåt man springer omkring och gör varje dag

    Tror snarare man vill upplysa personen om att man verkligen tyckte det var något som var värt att kommenteras. Ingen vet ju vem personen är ändå, så tror inte det handlar om att det skulle vara pinsamt 😅

  Har precis fått reda på att min farfar har tumörer i lymfarna. Han är mitt allt, finns ingen bättre människa… går sönder

   ❤️

   Massor med styrkekramar till er❤️

   Vad hemskt, så ledsen jag blir för din skull. Så otroligt tungt för er alla närstående, och honom. Cancer är så fruktansvärt. Har också haft det i familjen och släkten, och man känner sig så maktlös. Ta hand om dig <3

   ❤️❤️❤️

   All styrka och kärlek till dig och din familj. ❤ Flera i min familj har drabbats av cancer med olika utgångar. Försöker komma på något uppmuntrande här men det är bara så fruktansvärt oavsett och kan inte hitta ord.

  Någon som kollat Exit? Sååå bra! Men vilka är dessa personer i verkligheten? Väldigt nyfiken haha🙈

   De är nog inte baserade på fyra snubbar som finns i Oslo utan säkert tjogvis av dem som de slagit samman till de karaktärer vi ser, älskar och hatar. Är så besatt av serien, trots att jag tycker att de bara borde ha gjort en säsong.

   Tyckte de första säsongerna var riktigt bra, men den sista..känner att det bara blir griseri overdose. Jodå, de finns på riktigt och det sups & snortas något enormt i dessa kretsar i Norge. De sitter i fastigheter på Aakers brygge och håller hov. Det gjorde de åtminstone när jag bodde i Norge.

   Första säsongen älskade jag, så även andra. Tredje har inte varit lika bra. Men man måste ju se hur det slutar….gissar att allt går åt helvete för allihopa 😬

   Har bingat alla säsonger på 2 dagar nu haha. Håller med er om att säsong 1 var bäst och sen har det gradvis blivit lite sämre, men fortfarande riktigt bra!!!

   Bläddrade förbi den serien ikväll, vad handhar den om? Är den otäck?

    *handlar

    Inte otäck annat än vissa delar som kanske är osmakliga, som sex med prostituerade och knark eller känsligt som skildring av djup depression.

   Jag älskade första säsongen, den grep tag.
   Andra säsongen… Njaa. Inte alls samma WOW. Kanske för att den blir mer feministisk. Första säsongen var fylld av förbjudet kvinnohat. Sånt som gör att man baxnar. Men sen blev det en glidning mot kvinnopower vilket såklart är bra på flera sätt, men det ger inte samma Ouch fan finns det såna här på riktigt?

  Någon som har tips på schampo, balsam eller andra produkter som ger volym utan att man måste ”göra” något efter tvätt. Låter alltid håret självtorka pga tidsbrist så kan inte föna eller hålla på, vilket så klart är det som ger bäst effekt på volymen, men mottar gärna tips på produkter som kan lyfta lite utan det 😊 lite less på att se ut som en stickad katt 😅

   Faktiskt löwengrips shampoo och balsam.. minns inte namnet men något med volym tror jag. Mörkgröna flaskor. Fick jättemycket volym av det.

    Hittar bara gul färg (volymshampoo) och rosa (plumping) 🙈

   Jag älskar Ida wargs plumping-serie!

    Vet du vad det är för skillnad på plumping och volymshampoot från Ida Warg?

     I början av förra året skrev Ida Warg själva på sin instagram att plumping ger fyllighet och densitet till hårstrået, medan volume ger volym från rötterna. Riktigt vad det innebär rent skillnadsmässigt har jag dock ingen aning om, men kan intyga på att mitt hår får rejält med volym av plumping.

  Ni som bor omkring Malmö!

  Jag skulle ville köpa ägg från en gård där hönsen får leva fritt och gå omkring som de vill på dagarna. Typ som hos Helene Torsgården. Finns det en sån gård som har gårdsförsäljning runt Malmöområdet?

   Ja Ängavallen♥️ De har även ångestfri slakt. (Nu är jag vegetarian men om min man ibland äter kött så köper vi därifrån)

    Ångestfri för vem? Slaktaren?

     Läs gärna vad det innebär innan du uttalar dig med dumma kommentarer. Hade varit otroligt om mer än en gård i Sverige tänkte liknande.

     https://angavallen.se/ekologisk-odling/halsodjur/angestfri-slakt/

    Jag hittade dem när jag googlade innan men såg ingenting om just ägg? Annars verkar det väldigt bra så ska besöka dem ändå. Tack så mycket!

     Hmmm de kanske slutat med ägg. Kolla upp rekoringen i Malmö också. Massa med bra ägg från frigående höns

      Ja det verkade mycket intressant! Tack så jättemycket för tipsen

   Jag googlade ”gårdsförsäljning ägg Malmö” och fick upp en lång rad med gårdar plus hemsidor som har info om gårdar med gårdsförsäljning.

   Rekoring Limhamn! Googla fb! Bästa!!

   Inte superdupernära Malmö, men det finns ett helt gäng runt Revinge, Eslöv och småbyarna där.

   Ekebo gård i Gessie, precis utanför Malmös gräns. En gårdsbutik med självbetjäning som är öppen dygnet runt 👌🏼 Vet att äggen är från deras frigående höns men vet inte mer än så, värt att kolla upp dom iaf!

   Finns småbutiker i Malmö som köper in sina ägg från små gårdar om en vill slippa åka ut själv

  Vill plugga till civilekonom. Problemet är att utbildningen inte finns i Stockholm (googlat allt vad jag kan) där jag bor och iom att jag har småbarn kan jag inte flytta bara för utbildningens skull.
  Är det helt kört? Finns det någon annan lösning?

   Ptja kanske Kandidatprogram i företagsekonomi på SU?

    Är det flera olika som använder ordet ”Ptja” på den här bloggen? Eller är du en och samma person? Blir så oförklarligt äcklad varje gång jag läser det, fulaste ord jag sett!

     Varför tycker du ordet är så fult?

     😂 så oväntad stark reaktion haha.

     😂😂 Haha hade inte tänkt på det men det ser fult ut

     Håller med. Cissi Wallin använder det ofta

     Samma som ”mjo” eller ”mjaa” 😂 vad är de för katt som låter…

   Finns det inte i Uppsala då eller någon annan stad med pendlingsavstånd?

    Uppsala har inte den utbildningen, men jag vet att den finns i Linköping. Med SJ tar det ungefär 1.5 timme. Kan dock flagga för att pendling är jobbigt i längden, och jag kan tänka mig att det blir mycket planering om man dessutom har barn.

   Alltså den utbildningen togs väl i princip bort för att vi skulle anpassa oss till övriga Europa? Motsvarande nu är att ta en Master. Först en kandidat på 3 år och så ett år till där du bland annat skriver c-uppsats. Men man får kalla sig civilekonom när man pluggat endast tre år, men man får inte säga att man har en civilekonom-examen. Jag tror en 3 åring kandidat räcker fint idag.

    Det borde blir en magister. En masterexamen är 5 år. Läser du en magister skriver du en D-uppsats på 15 hp. Läser du en master skriver du en D-uppsats på 30 hp. Iaf då jag tog examen 2013 inom företagsekonomi.

   Civilekonomexamen tror jag tyvärr inte går att plocka ihop själv genom fristående kurser, men jag skulle gissa att du kan läsa fristående kurser och sedan hoppa på programmet och där tillgodoräkna dig det du redan läst. Ligger valet i att du vill ha en bred ekonomiutbildning? Annars, om du har en aning om vad du vill arbeta med, tror jag att en ekonomiekandidat följt av en master slår högre.

   Jag läser en utbildning som inte finns på så många platser i landet, där examen inte heller kan erhållas via fristående kurser. Jag har med andra ord en del kursare som är småbarnsföräldrar och pendlar eller flyttade hit. Det har fungerat fint för dom som flyttat, även om det var en del i början med förskoleplats och sådant. Även pendling fungerar för dom som kör på det, men det verkar kräva en hel del planering.

   Distans?

   Varför vill du läsa civilekonom istället för kandidat + eventuell master?

   Men varför hakar du upp dig på civilekonomprogrammet, när landets högst rankade ekonomprogram finns i Stockholm där du bor? Handelshögskolan. Läs en kandidat där (3 år), och sedan kan du fortsätta med Master (2 år). Jag arbetar för ett av världens största bolag och kan säga att den utbildningen slår högt. Om du inte kommer in där skulle jag välja SU, därefter Uppsala. Lycka till!

   Numera är det ingen skyddad titel. Räcker med en treårig ekonomie kandidat (det kan vara ett ekonomprogram eller om du satt ihop själv med kurser), så kontaktar du civilekonomsförbund som utfärdar den där titeln om du vill ha just den. Det var vad jag minns att jag fick höra på universitetet.

   En lösning skulle vara att läsa till ekonom (kandidat) för att sedan läsa vidare till civilekonom. Ekonomiutbildningar finns på distans, exempelvis i Gävle.

  Nu är Mona startat en till insamling till förmån för Cissi Wallin. Och självklart kommer varenda öre redovisas.

   Är inte cw tät?

    Jo hon är rik.

    Hennes man är tät. Dom kanske inte gar gemensam ekonomi?

   Men snälla… den människan lär sig aldrig.

   Men va? Varför ska folk ge pengar till rika CW??

    Hmm säker på att pengarna går till CW?

  Jag har ett stort problem. Mina föräldrar är gifta. Jag har en supernära relation med min pappa (vi umgås flera dagar i veckan, hörs varje dag osv) medan jag på grund av händelser i min uppväxt inte har någon kontakt alls med min mamma.
  Det fungerar egentligen huvudsakligen ganska bra, pappa respekterar mitt beslut och jag respekterar hans eller vad man ska säga.
  Problemet handlar om att det blir en svår sits (för honom) när jag berättar saker som han tycker det är svårt att ”dölja” för min mamma. Exempelvis är jag nu gravid (väääldigt tidigt) och han är självklart en av dom jag berättat för. Jag har bett honom att inte säga något till min mamma för jag vill inte att hon ska veta tidigare än ”allmänheten” liksom. Och graviditeten är egentligen bara ett exempel – tidigare har det gällt missfall, när jag träffat killar, vissa operationer osv – känsliga saker helt enkelt.

  Vill egentligen bara höra era tankar om detta. Någon som har erfarenhet av detta? För det mesta verkar det av min erfarenhet vara så att om man bara har kontakt med en förälder är föräldrarna skilda. Det finns väl tre alternativ – att inte berätta för honom (vilket känns otroligt tråkigt), att han helt enkelt får hålla det jag berättar från min mamma eller helt enkelt att jag får ta att hon får veta saker. Somsagt, jag är inte dum och jg förstår att det blir en svår sits för honom att veta att jg är gravid och att han ska ”dölja” detta ifrån min mamma/hans fru.

   Sätt inte honom i den sitsen. Trist för dig men det är hans nära relation och berättar du får du ta smällen.

    Jo men om han själv får välja, tror ni inte han hellre vill veta dessa saker och hålla dem för sig själv än att inte få veta dem alls? Man behöver inte berätta allt för sin partner, berättar ju inte saker om mina vänner eller syskon som de bett mig vara tyst om. Gäller barn också, tex tjejer som får mens och berättar för mamman men inte vill att pappan ska veta, inte går man och berättar det?

     Fast de är båda hennes föräldrar. Jag hade inte velat ha en relation där man med flit undanhöll saker. Att inte berätta och aktivt undanhålla är två olika saker.

      Fast det måste man ju ibland, man kan ju inte bryta förtroenden bara för man känner att man måste berätta allt för sin partner??

       Ser inte skillnaden på att inte berätta och undanhålla här, det blir samma sak. Han berättar inte det dottern berättat för honom helt enkelt, slut.

        Solklart eftersom de båda är hennes föräldrar och för att man har en nära relation.

     Nej det tror inte jag. Han är gift med den uteslutna mamman. Så klart vill han inte gå omkring och ljuga för sin fru.
     Taskigt av dig att sätta honom i den situationen.

      Utesluten var ett märkligt ordval?

   Du skriver ju svaret själv… Du sätter honom i en jobbig sits vilket gör det själviskt av dig att berätta för honom. Även om du nu väljer att inte ha kontakt med din mamma så har ju din pappa inte gjort samma val och du är hennes barn också vilket säkerligen gör det väldigt svårt för din pappa att få information om dig som han sen inte får dela med den han lever med och som dessutom är din mamma.

    Jo jag förstår hur ni tänker. Det känns bara så konstigt att inte dela allt med honom. Han är ju min närmaste liksom.

     Han är en vuxen man, tänker att han själv i så fall får säga ifrån till dig om han inte vill att du ska berätta, det ska inte vara ditt ansvar<3

      Fast det är nog svårt. Han vill ju säkert veta för att de har en fin relation. På vilket sätt skulle det skada dig om hon får veta? Om det är priset du får betala?

       Ja men med det resonemang kan jag ju berätta för alla direkt? Man vill väl välja ut vilka som får veta tidigt, nämligen dom närmaste. Annars hade ju alla kunnat gå ut med sin ex graviditet från första stund, vilket man sällan gör.

        Det är priset du få betala tyvärr. Allt annat är orimligt att begära av honom. Bara att inse det.

         Ja, då får jag inte berätta helt enkelt.

          Jag kanske låter hård, det är inte meningen men ibland är alternativen tydliga, svåra och få.

           Tack för dina svar❤️ Det är bra med tydliga svar.

           Det har tagit mig år av terapi ❤️

          Jag må vara trött, men du skriver ju att du redan har berättat om din graviditet för honom? Eller tänker du på när barnet är fött eller andra grejer?

          Det borde du väl redan förstått? ”Här får du veta något livsomvälvande pappa, men du får inte berätta det för din fru”….

           Men har han inget förtroende att hålla i förhållande till mig?

           Det är ett dilemma onekligen. Du kan ju be din pappa hålla tyst men det försätter också honom i ett svårt läge. Plus risken finns du blir sviken. Antingen ber du honom bevara en hemlighet åtminstone ett par månader men gör då det om du inte skulle bli alltför ledsen om han skvallrar eller så berättar du för din pappa i ett läge där det är dags bli ”offentlig.”

         Inte orimligt alls. Vuxna människor kan väl behålla en hemlighet? Han får själv avgöra om det är för jobbigt för honom och be dig inte berätta saker i så fall. Prata med honom och fråga?

          Bättre att göra valet själv för han hamnar emellan.

           Fast vuxna människor kan välja själva, varför ta valet ifrån dem?

           Varför sätta någon man tycker om i sån sits i onödan?

           Ok, så man ska skita i att berätta saker istället?Tycler fortfarande man ska ha rätten att bestämma själv, skulle jag vilja.

        Spelar det verkligen så stor roll om din mamma skulle veta att du är gravid. Om du ändå inte har någon relation med henne så är det ju inte direkt som att någon överraskning/moment mellan er två blir förstörd.

         Det handlar väl om integritet typ. Jag vill välja ut vilka som vet så tidigt. Precis som jag inte vill att någon random på jobbet vet.

          Men vad förändras egentligen av att din mamma vet/ någon på jobbet vet?
          Snart vet alla och snart har du ett barn, ingen kommer att minnas din graviditet och när de fick veta.

           Den frågan kan man ju isåfall ställa till alla som väntar med att gå ut med sin graviditet.

           Väldigt många berättar när dom själva vet. Det är inget man måste hålla inne med.

     Vad har din mamma gjort dig som gör att du inte ens vill att hon får reda på att du är gravid? Och hur kan du fortfarande vara så nära din pappa om din mamma gjort något så hemskt mot dig och din pappa stannar med henne?

      Tänkte exakt samma.

      Hon har skrikit att jag är värdelös, förtjänar att bli ihjälslagen och att jag är ett slödder.
      Jag har självklart haft åsikter om min pappas del i det hela (att han inte sa ifrån) men jag har förlåtit det. Jag och pappa har en bra relation trots det mamma gjort mot mig. Jag tycker inte jag har någon rätt att kräva att han skiljer sig från henne.

       Så du har förlåtit honom för att han inte stod upp för dig? Han är en egen person absolut men han om hon har brister borde ju tagit vid/över.

        Absolut, jag har haft och har åsikter om det. Men jag har förlåtit det. Pappa har aldrig tyckt att orden hon sagt är okej, även om jag önskat att han stått upp för mig mer under min uppväxt.

         Förstår, och beklagar innerligt. Från en annan med trasiga föräldrarelationer. Kram.

         Jag känner igen mig i det du skriver om din mamma. Jag har ett boktips jag vill dela med mig av. Det finns en författare i New York som specialiserat sig på att skriva om sådana mammor som du och jag har haft, Peg Streep heter hon. Boken heter Daughter Detox:
         https://www.amazon.com/Daughter-Detox-Recovering-Unloving-Reclaiming/dp/0692973974
         Det var en läkande upplevelse för mig att läsa den boken. Peg Streep finns på facebook och diskuterar med sina läsare där, hon är väldigt tillgänglig. Kalla, elaka, otillgängliga mammor är tyvärr ett sånt tabu.
         Önskar dig varmt lycka till med din graviditet!

        Fast vad är det för uberprivilegierad synpunkt? Hon har bara två föräldrar och har valt att förlåta sin pappa. Absolut han ”borde” agerat annorlunda men människor borde göra ganska mycket annorlunda och är man i den sitsen är det väl inte konstigt man föredrar det minst dåliga.

         Det är en fråga och det här är öppet spår och alla frågor kan ställas oavsett vem som tycker att de är logiska eller ologiska. Vissa hade inte förlåtit och andra hade. Vi är alla olika och tänker olika. Och känner olika. Ingen idé med påhopp.

          Ser inte att det skulle vara ett påhopp på något sätt…

           Nja uberpriviligerad är nog det

       Hon har sagt elaka saker till dig, sin dotter, ok. Din pappa har förlåtit henne. Möjligen vet din pappa saker om din mamma som han inte får berätta för dig, för att hon inte vill att du ska veta.
       Vill du fortsätta leken ”hon får inte veta”?
       Den leder oftast bara till mer problem.

        Leken? Det är ingen lek

         Du förstår vad jag menar. Din mor har förmodligen ett förflutet som har skadat henne och gör att hon beter sig illa. Din pappa vet förmodligen allt om detta eftersom han stannar med en kvinna som är elak mot sin dotter.
         Vill du bete dig likadant, skapa villkor och situationer där en person vet saker och ska hålla tyst för att någon har sagt så?

          Oavsett historia behandlar man sina barn med respekt och kan inte den en ska den andra ta vid. Annars förtjänar ingen av dem sitt barn.

           Precis. Man kan inte skylla sitt eget dåliga beteende på att man själv har haft det svårt. Alla kan bearbeta det förflutna och inte låta det gå ut över andra människor. Ta ansvar!

          Jag tycker att det är väldigt sjukt att kalla detta en lek. Det handlar om trasiga relationer och en delvis trasig uppväxt. Visa lite respekt för fan.

        Elaka saker? Hon sa sjuka, otänkbara saker. Saker som skulle kunna klassas som hot, som man hade anmält från en främling.

      Ståndpunkten är ju att man vill vara nära sina föräldrar. Tro mig, det är inte lätt att bryta ens när en förälder beter sig helt oacceptabelt. Min pappa behandlade mig hemskt under hela min uppväxt och det eskalerade med tiden. Min mamma behandlade mig aldrig illa, men satte aldrig ner foten. Självklart skaver det att mamma ”tittade på”, men hon är fortfarande en fin mamma som vill mitt bästa och jag förstår att situationen inte var lätt för henne heller. Varför skulle man bryta med en förälder man älskar enbart för att den ena inte kan bete sig? Jag förstår att det kan låta udda om man inte varit i det själv, men jag ser inget konstigt i Josefines val.

       Tack Belle❤️
       Läste din kommentar nedan. Tar verkligen åt mig av dina ord, då du är i samma situation som inte verkar vara så vanlig (dvs ha kontakt med en förälder när föräldern är gifta/tillsammans).

        Och det är en svår situation du sitter i, som så vitt jag förstått inte är särskilt vanlig. Påminn dig själv om att den sista som gör fel i den här situationen är du. Man kan inte bete sig hur som helst, och ibland är det bästa valet att bryta och försöka gå vidare. Det är fint och otroligt starkt av dig att ha fortsatt kontakt med din pappa, och om er relation tar sig igenom detta så klarar den allt. Du kommer bli en alldeles fantastisk förälder. Önskar dig all lycka!

       För att den andra tittat på när ens barn farit illa OCH fortsatt relationen. Starkt att förlåta. Själv har jag inte kunnat.

        Jag förstår absolut din synvinkel, och det är nog ganska naturligt att känna så. Men jag älskar ju min mamma och det krävs mycket mer för att jag sa bryta med henne. Jag tänker såhär att, om något skulle hända, skulle jag fortfarande kunna stå säker i mitt val? Hade något hänt mamma så hade jag aldrig förlåtit mig själv för att jag inte var där till slutet. Om något hände min pappa skulle jag bli precis lika förkrossad för det är det sista jag vill, men jag skulle samtidigt veta att mitt val att bryta ändå var det bästa (för alla).

         Förstår att du känner och tänker så. För mig är det lika illa att bete sig illa och att låta någon bete sig illa mot ens barn.

      Jag är inte trådstartaren men har liknande relationer som henne, och det är just såna här kommentarer som gör att jag inte vågar berätta om min situation för andra. Att bli ifrågasatt och kan det verkligen kan vara så illa att man inte kan berätta för sin mamma osv? Om någon brutit med en förälder ligger det mycket bakom och det hjälper inte att börja ifrågasätta.

   Varför ska inte hon få veta? Vad spelar det för roll för dig?
   Var en stark människa och stå upp för dig själv. Vad andra vet eller inte vet är deras problem, inte ditt.

    Fast det måste man väl få välja själv? Jag vill inte att hon vet saker som ex min tidiga graviditet lika lite som jag inte vill att en random kollega vet det

     Då behöver du låta bli att berätta för honom. Finns inget annat sätt.

      Jo, det finns ett annat sätt. Självklart kan hon ha en relation till sin pappa och berätta saker för honom som han inte får föra vidare. Självklart!

      Jag blir oerhört provocerad av att du påstår att det bara finns ett rätt sätt – att inte berätta för honom. Så är det inte, vi är alla människor och vi är alla komplexa. Om han väljer att ha en nära relation med sin dotter väljer han också att inte berätta allt som sägs till sin fru. Vuxna människor kan ha relationer utanför sitt äktenskap, vi behöver inte berätta allt för vår partner.

      Om Josephines pappa inte kan bevara hemligheter kan han heller inte ha en relation till sin dotter. Jag tror att han är mycket väl medveten om det och det låter som om han har accepterat allas ståndpunkt och därmed vill ha en nära relation till sin dotter.

     Men varför? Vad spelar sådant för roll? Många människor vet saker om oss utan att vi anar det. Det påverkar oss inte. Lev ditt liv bara.

      Men då kan man lika väl gå ut med sin graviditet på ex Instagram samma sekund man plussar. Jag vill lika lite att hon vet så privata saker som att min kollega vet det.

       Har du tänkt tanken att din pappa kanske förlåter henne för saker som han vet om henne som han i sin tur inte får berätta för andra?

        Menar du förlåtit min mamma för det hon gjort mot mig? Jag tror inte min pappa tycker att det är lika allvarligt som jag tycker, så han har aldrig ”förlåtit” henne på det sättet, för han tycker inte att det är så fel utan sånt man kan säga när man bråkar. Jag förstår att det låter sjukt, det tycker jag med, och har och har haft mycket åsikter om. Min pappa hade en speciell uppväxt som var ganska ”hård” och även om han aldrig skulle yttra dessa ord mot mig är det tyvärr mer ”okej” i hans värld än vad jag anser att det är.

         Ja och tänk om han har rätt?

          Spelar ingen roll. Han vill rättfärdiga sin relation och hon äger sin sanning och känsla. Ingen annan.

          Tycker du det är ord man yttrar när man bråkar? Där är i alla fall jag väldigt säker i min ståndpunkt att oavsett kallar man inte sitt barn värdelös, slödder och säger att man vill slå ihjäl den.

           Spelar ingen roll vad andra tycker. Alla tycker i frågor när man bryter med en förälder. Att blod alltid är tjockare än vatten. Men icke. Mvh en som vet.

           Nej, det gör man inte som förälder till sitt barn, oavsett bråk eller meningsskiljaktigheter.

          Vaddå ”rätt”? Det är hennes upplevelse och hon som får bestämma vad som är rätt och inte i hennes liv. Pappan kan ju ha sin egen åsikt liksom mamman men vad gäller hennes bedömning av vad som är rätt och inte i hennes värld är det enbart hon som bestämmer.

       När man väntar första barnet blir man lite konstig och blåser upp allt med graviditeten till enorma proportioner. Släpp det där nu. Inget förändras av att din mamma eller en kollega skulle veta att du är gravid. Så känslig information är det faktiskt inte och det är troligen mest du som bryr dig om att du är gravid.

        Det är inte bara graviditeten som jag skrev. Jag tyckte exakt samma när han berättade om en operation jg gjorde för två år sedan. Det handlar om integritet, något som är viktigt för mig (och många andra….)

         Fast det är väl inget konstigt att ts inte vill att hennes mamma sla veta i så tidigt skede? Är ju aå att de flesta väljer att vänta att gå ut med det tills senare i graviditeten.
         Både jag och min syster berättade för varandra om graviditeter så snart vi plussade. Vi har en relation till mamma, inte toppen men ändå ok, men ville vänta tills efter första ultraljudet. Jag tog helt enkelt för givet att om jag berättar en sak för en familjemedlem så kommer inte den att säga det vidare om jag ber den att inte göra det.

   Du är inte ensam! Jag står väldigt nära min mamma men har ingen kontakt med min pappa sedan 7 år tillbaka. Mina föräldrar är förlovade och bor tillsammans. Det har varit en rejäl uppförsbacke och stundvis väldigt tufft, men vi har ändå kommit till ett steg där jag kan acceptera mammas beslut (även om jag inte håller med i det) och hon kan acceptera mitt. Jag vet att min mamma pratar om mig men jag känner numera att låt henne i sådana fall göra det. När jag slutade se pappa som en förälder så slutade det röra mig i ryggen. Vad gör det egentligen om han vet saker om mig? Han kommer aldrig ha med mig att göra igen i vilket fall. Låt honom vara nyfiken, att han inte kan gå vidare talar bara för att han innerst inne vet att han behandlat mig fel.

   du kan inte kräva att han inte får berätta sådant för sin fru. dom är trots allt gifta.
   försök att tänka på ER relation och lägg inte vikt på om din mamma vet eller ej.
   grattis till graviditeten och fortsätt vårda din o din pappas relation.

    Så makar måste berätta allt för varann, även andras förtroenden??

     Det handlar ju om ett gemensamt barn och inte en kompis…

      Spelar ingen roll, man berättar väl inte sina barns förtroenden vidare heller?

      Som mamman har valt att kalla för helt vidriga saker. Mamman har därmed valt bort en relation med sin dotter, pappan har inte gjort det.

   Jag har själv varit i liknande sits och vill bara säga att vissa av svaren du fått är så märkliga. Jag tror inte folk förstår som inte suttit i samma sits eller varit med om samma saker just kring sånt här. ”Det är ju din mamma” osv. Jag förstår dig helt att det handlar om din integritet och att du vill välja vem informationen kommer till. Jag har aldrig haft en god relation med min mamma utan snarare väldigt ångestfylld och hon har precis som din mamma varit sjukt elak mot mig och sagt saker inget barn ska behöva höra, och sen skrattat bort det eller säger att jag ljuger. Pappa sa emot, stod upp för mig ibland. Ibland inte alls. Jag har ”löst” det hela genom att hålla min mamma på avstånd (går inte att bryta kontakten helt, försökte i några år men hon nästlar sig in ändå) och ha ok men inte bra relation till min pappa. Det gör ont att han valde henne över mig, och hade han inte henne hade han och jag haft en mer normal relation. Jag tycker att det är fint att du kunnat behålla en bra relation med din pappa, jag har inte kunnat det. Nåväl, till din fråga så tror jag din pappa kommer ha svårt att hålla nyheten för sig själv. Han kommer vara glad och stolt och vill dela med sig. Om han berättat saker för din mamma tidigare trots att du inte velat så kommer han väl göra det nu också. Varianten är väl att berätta för honom nu och vara tydlig med att du kommer berätta för henne i vecka x eller att han först senare får berätta för henne.

    Tack!! Jag tror att detta är grejen, många förstår inte ”för det är ju din mamma”.

    Jag ser inte henne som min mamma alls. Tack för din kommentar❤️

     Jag tror bara du får släppa i att du ska berätta för honom då. Har du funderat över om det är så att du vill berätta intima, privata saker för honom mest som ett straff mot din mamma? För att hon verkligen ska känna sig utesluten och förstå att du inte inkluderar henne i dina nära relationer längre? För många berättar inte för sina föräldrar om graviditeter eller operationer förrän ”allmänheten” som du kallar det får veta det heller och det skulle vara rätt enkelt för dig att göra detsamma.

      Nej, det är inget straff. Jag berättar för min pappa för det skulle kännas jättekonstigt att inte berätta. Han, min sambo och min bästa vän får veta direkt.
      Känns faktiskt konstigt att tro att jag vill straffa min mamma eller att det skulle vara synd om henne. Hon har skadat mig så enormt.

     Så lite så, känner verkligen med dig i situationen och det är inte lätt när andra inte förstår eller har normala familjerelationer. Kram!

    Jag har varit i pappans sits i det här fallet. Men det gällde min syster och min mamma som inte hade kontakt under en ganska lång period. Var fruktansvärt att vara den där personen mitt emellan och man fick väga varenda ord så man inte försa sig åt något håll samtidigt som det var enormt påfrestande för mitt eget samvete. Jag säger inte att du ska göra si eller så här. Men jag vet av egen erfarenhet att det är en hemsk sits att vara i där pappan är.

   Litar du på honom till 100 % då?

   Hur vet du att det du berättar inte kommer fram till din mamma?
   Om han inte stod upp för dig som barn och du kunde lita på honom då, vad säger att han nu har kraft att stå emot din mamma om hon frågar honom?

   Jag hade nog själv resonerat så att allt jag berättar är jag även bekväm med kommer fram till min mamma. Men jag kanske är mer långsint

    Exakt så!

   Läst igenom några av kommentarerna och vill bara komma med infallsvinkeln att andra (t.ex. bästa vän) troligen berättar åt sin partner också trots att du kanske inte har någon relation till hen. Det är svårt att hålla något helt hemligt, vi berättade bara åt familj när det var jättetidigt men ändå hade en vän till mig hört att vi väntade barn av en på hennes jobb. Det kändes inte som någon big deal så det gjorde inget att hon redan visste det var mest bara fascinerande hur hennes kollega kunde veta, men min poäng är att det är svårt att hålla sånt hemligt, folk blir ju så glada för ens skull så det är nog lätt att man försäger sig.

    Sen fattar jag ju att relationen till din mamma är jättekonplicerad och att der därför blir något helt annat än om en random får veta, men eftersom du jämfört med att vem som helst ska få veta med att din mamma får veta, så kanske mitt svar är till någon hjälp, eller så är det inte det 😊 hoppas det löser sig, och grattis vad roligt med en bebis!

    Håller med dig om att det nog ofta är så, dock stör det mig en del. Jag tycker inte man berättar vidare saker som någon sagt i förtroende, inte ”ens” för sin partner. Jag skulle aldrig sitta och berätta kompisars hemligheter för min sambo.

    Jag tycker såhär ts! Du berättar för de personer du vill, då måste din pappa respektera att du inte vill att det når din mamma.

   Grattis till graviditeten! Vad spännande för dig med en lite krabat.

   Eftersom du skriver här och ber om råd hoppas jag att du är öppen för att ta emot råden även om det kanske inte är exakt vad du vill höra?

   Jag har själv en taskig relation till den ena av mina föräldrar och oavsett hur du väljer att göra med din pappa och ”hemligheter” skulle jag råda dig att fundera på din relation till din mamma. Jag menar inte _alls _ att du ska förlåta henne och återigen ha henne i ditt liv, men kanske skulle du själv må bra av att komma till ro med det som har varit. Acceptera, förlåta, släppa, oavsett vilket ord men komma fram till ett sätt att inte låta henne och det som hänt tidigare uppta så mycket av dina funderingar. ”Förlåta” och gå vidare, för din egen skull.

   Du vill ha en nära relation till din pappa och det är klart att du ska ha det! Men vad som händer i deras relation kan du heller aldrig styra över. Att din mamma vet eller inte vet något om dig behöver inte betyda något alls för dig. Du har inte henne i ditt liv, du struntar i vad hon tycker eller inte tycker så vad hon vet eller inte vet är orelevant.
   Jag ser att många skrivit det och du verkar inte kunna ta det till dig – fundera ett varv tlll så ser du kanske med andra ögon varför det faktiskt är ett bra råd.
   Värna istället om din relation med din pappa, utan höga krav.

   Oavsett, jag ser fram emot ditt inlägg när du fått den lilla krabaten 🙂

  Vad är den märkligaste vanan du har när du är själv?

   Jag springer runt i huset (dansar alltså inte utan springer) med hög musik och drömmer iväg mig till en annan värld där det händer massa galna grejer. Exempelvis att jag är otrogen med någon kändis, är kriminell, ligger med min chef osv osv

    Samma! Trodde jag var ensam om detta. 😀

    Samma! Trodde jag var enaste I hela världen tills jag fick mitt andra barn som också gör så. 😁

    Jag fattar inte riktigt, ni springer alltså runt i hemmet? Typ rusar runt runt eller mellan rummen och tillbaka? Fantiserar ni om dessa saker samtidigt?
    Hoppas ni bor i eget hus 😄

     Haha fattar inte heller. Kan relatera till fantiserandet, men att springa runt samtidigt?

     😂😂😆 Fattar inte heller. Ser framför mig en tjej med en bärbar cd-spelare springer omkring i huset rum för rum 😂

      Bärbar cd-spelare….????

     Haha! Det är lite svårt att förklara. Jag får mycket energi av att dagdrömma så det gör att jag gärna går/småspringer omkring samtidigt.

     Ja precis rusar runt runt med hörlurar 😂 Jag bor i villa, dom åren jag bodde i lägenhet fick jag ha en ”paus” från denna vana😂

   Pratar med mina katter som om de är människor och gör även röster till dem när de ”svarar” mig 🤣

   Pratar med mig själv och låtsas ha konservationer jag haft med folk tidigare men inser i efterhand att jag hade kunnat sagt något mycket smartare/bättre

   Pratar engelska

   Inte märkligt som i ”haha, vad roligt”, men ändå. Jag har märkt att när jag fokuserar eller koncentrerar mig biter jag på läpparna på ett märkligt sätt. Jag märker det inte själv förrän jag har ömma och svullna läppar med sår på insidan. Wtf?! Varför gör jag så? Sjukt onödigt.

   Jag har ärligt talat ingen märklig vana när jag är helt själv. När jag är hemma med min kille har jag dock en stabil vana att vråla ut introsången till Lejonkungen i tid och otid.

   Kan svära.

   I veckan försökte jag vrida på kökskranen på jobbet med tröjan för jag ville inte ta i den med händerna. Det gick sådär så jag sa JÄVLAR och så stod det visst en kollega bakom mig 😬

    Är det en grej? Att svära? Det gör väl de flesta, även på jobbet? I affekt om inte annat.

     Ja men över att inte kunna öppna en vattenkran med tröjärmen – jag framstod som ett pucko.

      Nja, frustrerande ju, inget konstigt.

    Det var väl ingenting? Kollegan har väl hört svärord förut?

  Fråga ang Rosacea

  Jag har det senaste året fått mer och mer besvär av Rosacea. Från att ha haft en i princip perfekt hud har jag nu en konstant rodnad som sträcker sig över näsa kinder och haka. Min hud reagerat på i princip allt. 😞Det går att sminka över men känns som om det bidrar till att det blir sämre. Jag har nu gått till en hudläkare och fått soolantra utskrivet. Ska testa det i 6 veckor men efter 3 dagar ser det värre ut än innan. Finns det någon annan som har varit eller är drabbad av rosacea? Vilka mediciner eller behandlingar har hjälpt er? Min hudläkare rekommenderade laserbehandling men efter att ha läst på internet verkar det väldigt dyrt och ge varierande resultat.

  Vore tacksam för alla tips!!

   Åh, jag har med det och det är så jäääävla jobbigt 🙁 Ammar nu så får inte testa den där medicinen men min läkare sa när han pratade om den att det blir värre innan det blir bättre. Så håll ut! Annars verkar rosacean för mig hänga ihop med hormoner tror jag. Inte kommit på riktigt hur än bara.

   Jag bytte hudkräm från en billig med olja i till Maria Åkerbergs nån kräm + köpte Aco rosacea treatment cream och har märkt avsevärd skillnad.

    Tack för ditt svar!🙏 jag ska försöka ha tålamod och hoppas verkligen på att det hjälper! Intressant att du nämnde hormoner. Jag fick problem med sköldkörteln efter min första graviditet och har det fortfarande och nu även rosacea. Ska kolla om det kan finnas något samband! Jag har även köpt massa produkter och använt i ett halvår som ska vara bra mot känslig hy som tex la Roche-Posay men det har inte hjälpt alls 😞

    Hoppas att det blir bättre för dig och kan skriva här framöver en uppdatering om min behandling.

   Jag fick Soolantra av min läkare, den har räddat mitt liv. Var inte orolig, min hud exploderade de första 2 veckorna, aldrig varit värre men sen blev det otroligt bra! Jag kommer använda Soolantra resten av livet. Håll ut så lovar jag det blir bra. Maxa en kur nu (jag körde 3 månader), sen vid behov, jag kör typ 2 kvällar i veckan.

    Tack för ditt svar!! 🙏 hur fungerade det med övrig hudvård när du använde det?? Alltså använde du andra produkter samtidigt och smink eller endast soolantra?

    Tack igen för din input!!! gav mig verkligen hopp om att det kanske blir bättre och att man inte behöver se ut såhär 😬

     Inga problem alls med andra produkter. Soolantra ska ju endast tas på natten och då har jag bara den eller en annan kräm över om jag känner mig torr. Har ibland känt mig röd och då även tagit Soolantra på morgonen innan smink. Inga problem! Märks inte. Kram!

   En till Soolantra-användare här ✋

   Har använt i snart 2 månader och har 2-3 utslag kvar som envisas med att stanna men utöver det är min hy så fin. Dom 2 första veckorna var hemska och jag var redo att ge upp.. men vecka 3 började det bli bättre.
   Så vitt jag vet så hjälper Soolantra främst mot Rosacea-typen som ger utslag. Ingen aning om effekten på rodnad då jag inte lider av det. Men håller tummarna att det hjälper dig lika väl som det gjort mig!

    Tack för ditt svar! Jag har utslag på högra kinden ( ser ut som 8 blemmor/finnar som aldrig försvinner men själva rodnaden är mitt största problem.

   Soolantra har en die-off effekt. Alltså kvalstren dör i massor av krämen och orsakar värre inflammation under en period. Men det är för att krämen fungerar alltså och efter överskottet av kvalster försvunnit tillslut så blir huden bra. Fortsätt du och invänta resultatet senare.

    Tack för info 🙏

  Bästa brun utan sol.
  Jag har brukat använda Ida Warg men tycker den släpper så fort och blir fläckig typ

   St Tropez!

   På tal om bus, så känner jag ett behov av att dela med mig av en dråplig grej som hände i veckan.
   Jag kom hem efter en härlig löptur, duschade och smörjde in mig. Tänkte att jag lika gärna kunde ta lite bus i ansiktet när jag ändå höll på med krämer och grejer. Jag glömde att tänka på att jag fortfarande var ganska rödrosig efter träning och varm dusch, så när rodnaden hade lagt sig hade jag tagit aaaaaaalldeles för mycket bus och mina kinder var typ åtta nyanser mörkare än resten av mig.

   Smart! 🤦‍♀️

   Apotekets är rätt bra, brun flaska och turkos kork. Har precis smörjt in mig och ligger som en sjöstjärna i soffan och torkar haha. För ansiktet kör jag Clarins som man droppar i sin vanliga dagkräm. Supersmart att det går att dosera för vinterhalvåret eller dagligt bruk.

  Har ni dejtat någon som hade uppenbara röda flaggor? Men som ni inte såg för ni var så kära osv men som upptäcktes senare?

   Yep

   Absolut, och som man förstår mycket väl är röda flaggor eller något man egentligen inte skulle acceptera, personen kanske inte ens försöker dölja det, men väljer att lura sig själv och vända det till att det säkert är jag som är känslig, det är säkert inte så farligt ov. Gaslightar mig själv kan man säga, så sunt!

  Jag är så less på min sambo, jag tror han har en diagnos eller är deprimerad.

  Han är så omständig, dottern behöver skjuts till aktivitet direkt efter skolan 2 ggr i veckan. Frågar jag om han kan skjutsa säger han alltid Nej, för att sedan säga Ja. Samma morgon säger han att han kanske kan skjutsa. Jag löser då det på annat sätt och han blir jättesur och säger att han aldrig får skjutsa. Men om jag inte löser skjuts kan han inte skjutsa. Han vrider och vänder på saker för att bli sur och dra på sig offeekoftan.

  Tidigare i veckan skulle vi handla till hemmagjord pizza. I bilen säger han att han vill äta sallad istället, 5 min senare vill han äta torsk , i affären vill han äta pizza. Vi köper till pizza och i bilen påvägen hem vill han äta varma mackor. Såhär är det jätteofta även i andra situationer, han ändrar sig och är omständig.

  Han är en sådan person som ska bestämma allt, får inte han bestämma vart de ska äta på jobbet på fredagar följer han inte med. Tyvärr får han alltid bestämma middag och lunchställe n när vi umgås med familj eller vänner för de vet att han blir sur om han inte får bestämma.

  Vid jul var vi bortbjudna på mat, tiden passade inte sambon så då sa han att vi inte kommer, de ändrade tiden och hela julen blev katastrof då tiden egentligen inte passade deras spädbarn, men allt ska anpassas efter sambon.

  Han har länge klagat att han får ta stort ansvar inom sonens idrott och vill ta en paus från det, ordförande löste då att han inte behöver göra något och sambon blir såklart skitsur och har nu varit negativ i två dagar och pratar om att byta förening där man får vara delaktig…

  Det spelar ingen roll VAD jag/andra gör så blir han sur.

  Han kan skälla på mig för att jag inte hjälper till med saker, när jag sedan hjälper till exakt som han säger skriker han att jag gör fel eller är i vägen. Hjälper jag inte till är det också fel..

  Häromdagen var han sur för jag var och sa hej till vår nya granne.
  Ofta så låtsas han inte höra vad jag säger för att sedan bli sur, därför har jag ibland börjat skriva sms för att säkerställa att han mottagit det jag vill säga, det kan vara att jag ska åka till affären eller ändra arbetstider etc..

  Jag har bett han söka hjälp men han vägrar. Tyvärr är hela familjen drabbad över hans beteende, han kan bete sig på ett sätt och gör barnen lika blir han galen.

  Hoppas texten inte är rörig.

   Har ni satt er ner och verkligen pratat om detta? Vad säger han om dessa situationer? Upplever han dem på samma sätt som du/ni gör? Förstår han att hans beteende är orimligt eller förstår han inte innebörden av beteendet? Om han förstår, kan han säga att han är villig att ändra sig? Vet han hur mycket det påverkar dig?

   Men oj vad tufft! Har han alltid varit såhär eller har det kommit smygande? Låter inte alls bra ju, speciellt inte för er runtomkring :/

   Förlåt för en störig fråga kanske… men är du lycklig med honom? Hur länge har det varit såhär? Om han inte vill be om/ta emot hjälp så tror jag inte att det kan förändras.

   Förlåt om jag är taskig, men varför bestämde du dig för att skaffa barn med den här mannen?

   Jag känner igen en vän i det här. Tyvärr. Det tar så otroligt mycket på krafterna att fixa runt en person med sånt här beteende. Ingenting är någonsin bra nog. Jag har i många år bara känt mig otillräcklig för personen…så jag har faktiskt fade:at ut… Jag hoppas han tar tag i sitt beteende och börjar jobba för förändring!

   Jag hade en kompis som var liknande åt det hållet. Hon skyllde på att hon var HSP när jag en gång frågade varför hon skulle bestämma exakt ALLT.

    En sådan lögn (från hennes sida)… HSP har inte med det att göra.

   Haha jag måste skratta för du beskriver typ min sambo!
   Min sambo är sådär, men han är samtidigt en energisk och välfungerande man som sköter nästan allt i hemmet, styr upp allt och är allmänt effektiv. Jag har valt att älska honom som han är, för jag förstår att hans lynnighet är inget han kan styra över.

    Lite samma med min man. Det som är jobbigt nu när barnen är äldre dock är att de påverkas lite negativt av hans personlighet. Känns inte lika överkomligt längre. Dessutom tenderar sådana personligheter bli värre och värre med åldern.

   Han låter ju helkonstig. Har han nån diagnos?

    Förlåt, läste ju att du misstänker det.

   Låter som NPD. Dr Ramani på Youtube har hjälp.

  Jag ska gifta mig nästa år. Ni som har gift er, finns det något ni ångrade med ert bröllop? Eller som ni hade velat ändra på osv?

  Ni som varit bröllopsgäster, kan ni inte berätta om negativa/dåliga händelser på bröllop?

  Jag har själv varit på ett flertal underbara, och helt olika bröllop! På ett av dessa var det många tal samtidigt som huvudrätten kom in, att maten hann kallna när vi väl skulle äta den. Typ sånna upplevelser osv?

   Påtvingade lekar eller att umgås med folk man inte känner/klickar med. Får ångest av sånt. Finns andra sätt att få till en festlig stämning tycker jag.

    Både jag och min karl hatar lekar, så det blir inget sånt iaf🙈

    Sen tänkte vi para ihop folk som känner/ungås med varandra på middagen. Känns som att stämningen blir bättre då?

   Alla dessa lekar! Sätt folk med folk de känner och låt folk prata med vilka de vill. Mycket mer avslappnat.

    Jag säger detsamma. Fy fasiken för att gå på bröllop och bli satt med människor man inte känner.

   Jag har inte varit med på bröllop men jag har jobbat på ett hotell som haft bröllop.
   Två saker jag reagerat på. Att efter vigseln så var det nygifta paret iväg flera timmar och tog kort. Då hade det varit flera timmar sedan frukost och alla andra gäster gick omkring och var jättehungriga. Men eftersom de var nästan 100 pers så blev det lite jobbigt att fixa fram mat till dem eftersom de inte hade beställt det i förväg. En lunch till två går ju fint men 100 personer blev lite mycket, när vi samtidigt hade mycket att göra inför bröllopsmiddagen osv.
   Då hade det kanske varit snällt att ge de övriga gästerna lite plockmat typ.

   På ett annat bröllop så hade de otroligt långa bröllopstal under middagen. Var timmar mellan rätterna, vilket ledde till att gästerna blev hungriga väldigt fort igen. De blev rastlösa osv. De fick maten men så skulle någon hålla tal i 30 minuter så under den tiden hann maten kallna osv

    Tack för din input! Vi har tänkt fota innan vigseln. Var på ett sådant bröllop för några år sedan där det blev väldigt mycket dötid ute i 30 graders hetta..

    Håller med om det med talen! Jag var på ett bröllop där det hölls på tok för många tal, men man kan ju inte riktigt hindra folk om de anmält sig att prata i förväg? Det var i alla fall lite så att stämningen runt bordet hinner stiga och bli pepp och party men då kommer någon släkting som inte är så bra talare och gigar alldeles för länge. Därefter börjar man om på nytt med att hitta partystämningen vid bordet.

    Ja bra på båda. Stå och vänta och vänta medan brudparet tar kort 😴😴💤💤
    Sen låååånga tal, tråkiga tal som bara är roliga för brudparet, ingen annan.

   Hade ett lite bröllop (men inte så billigt 😄) men ångrar att vi inte hade professionell fotograf eller bröllopstårta… mest fotografen. Hade bett min systers sambo ta bilder med systemkamera, men det är inte alls samma sak.

   De bröllop jag tyckt minst om är de som varit för ”uppstyrda” och haft för långa och många program. Man vill ju hinna prata med de andra bröllopsgästerna också. Sedan tycker jag man ska sätta sin egen prägel på sitt bröllop. Tycker ibland det är lite tråkigt när det är samma typ av stil på nästan alla bröllop fast det egentligen int är brudparets stil. Inget som kanske påverkar hur kul det är, men bara min tanke. Vill att man ska känna av VEM det är som gifter sig.

   Se till att de som ska hålla tal håller dem korta, ingen pallar långa tal.

   Jag ångrar lite att vi envisades med att göra typ allt själva. Vi var både sönderstressade och helt slut när den stora dagen väl kom och det tog typ halva bröllopsresan att återhämta oss. Jag menar inte att man behöver leja bort allt, men det var himla onödigt att typ flytta bord, duka, hänga upp ljusslingor osv hela dagen innan, samtidigt som vi hade flera familjemedlemmar som gärna ville hjälpa till.

   Jag har varit på två sommarbröllop där vädret inte hade tagits med i beräkningen. Det var typ 10 plusgrader och alla höll på att frysa ihjäl i sina fina sommarkläder, för att det inte fanns någon värme i lokalerna. Det förstör vilken trevlig stämning som helst om alla är blåfrusna.

   Känns som att tal är en sån grej som antingen kan bli succé eller total fail. Svårt att ”kontrollera” dessutom som brudpar. Kan man liksom säga nej till någon som gärna vill hålla tal? 😂
   Ett big no personligen inför mitt framtida bröllop är påtvingade och stela lekar. Ett big JA är antingen liveband eller dj. Musiken tycker jag är så viktig, ingen bra stämning utan musik!

    En toastmaster brukar hålla koll på sånt. Man anmäler tal till dem och de ser till att det inte är för många eller långa och sprider ut dem under kvällen.

   Sämsta:
   Hade inte professionell personal. Hade sparat in pengar på typ allt annat och lagt dom på serveringspersonal om jag kunnat göra om det.
   För stort dansgolv. Folk blir blyga och står och pratar utomhus istället.
   Brudfölje som inte hade koll (Missade konfettibomben, missade ringarna, glömde bort bröllopet) för att vi inte hann gå igenom saker och repetera innan.

   Mesig utgång pga borgligt utomhus och missad konfettibomb och ingen vågade applådera och tjoa. Förutom att vi borde haft nån som drog i gång stämningen så skulle jag också ha gått in i festlokalen efteråt och låtit gästerna samlas utanför för att göra en sån där entré man gör efter kyrklig vigsel. Blir lite awkward annars att gå iväg och sen vända och invänta att gästerna följer efter haha.

   En av de stressigaste dagarna i mitt liv.

   Men det som var bäst:
   Gästerna, bjöd vänner och bara få släktingar. Bra stämning, roliga tal och extremt enkel bordsplacering! Underbar toastmaster också.

   Bilderna. Fina minnen, fotade innan vigsel så ingen behövde vänta.

   Polaroidkameror och vinkaraffer till gästerna. Heliumballonger till de små.

   Nattbuss i närheten.

   Typiska sega grejer: brudparet är iväg på lååång fotografering och gästerna blir sega, hungriga, svettiga, trötta. Spotify-lista istället för dj/band på dansgolvet. Att det inte ordnats transport från kyrka/ställe för festen mitt ute i vischan så det inte går att komma tillbaka till hotellet, eller så att nån måste vara nykter förare. Eller lägga bröllopet mitt i sommarsemestern så gästen måste planera runt det.

   Gud så negativ jag låter haha! Har varit på många bröllop men just de här grejerna kan störa mig som gäst.

   Saker jag tycker varit extra trevliga är om brudparet förbokat rum på samma hotell till alla så många gäster bor på samma ställe. Och att brudparet bor på samma hotell så man får chans att träffa dem kvällen innan och på frukost dagen efter. Ofta hinner man som gäst knappt prata med brudparet på bröllopet.

    Tillägg: inser att det kanske lät lite snobbigt det där med hotellbokning och transporter? Kan sägas att jag aldrig varit på bröllop i min hemstad (Sthlm) eller inom en timme härifrån så det är ju såklart annorlunda om man gifter sig i samma stad man själv och de flesta gästerna kommer från.

     Tyckte det lät helt rimligt 🙂 en punkt jag inte hört tidigare, men kommer notera om jag gifter mig i framtiden.

   ha mkt mat!!! ofta hungrig efter en middag med pytte lite mat på bröllop, skippa tönt – lekarna. sätt max antal tal o max 1 min långa. då blir dom ändå 5 min. tilltugg om det blir väntetid.
   bjud på allt, inte att folk ska betala för sprit el kuvert avgift. önska er inte pengar.

   Endagarsbröllop. Jag har full förståelse för att de flesta kanske inte vill eller har ekonomi att köra flera dagar, men som gäst där man inte känner alla andra gäster så är det drygt med endagarsbröllop.

   Annars är paketöppning, långa väntetider och dåligt med plockmat/dryck drygt.

  Schampo!
  Förr köpte jag alltid Löwengrip Long Lasting, det luktade så sjukt gott. Nu verkar den varianten inte finnas kvar, nu heter den Long Lasting Color. Nån som vet om den luktar likadant? 😊

  Om man vill tatuera ögonbrynen i Sverige, vem ska man gå till? Vem är bäst?! Sitter ändå rätt centralt i ansiktet så vill ju att det ska bli bra. 😅 Är en av dem som noppa sönder mina i mellanstadiet. 🤦🏻‍♀️ Ångrar det bittert idag!!

   Annie på Cityglam i Gävle. Du kan kolla på hennes insta. Superduktig. Har inte sminkat mina bryn på flera år nu tack vare henne. 😃

   Lanas Beauty i Linköping! Har gjort mina där flera ggr.

   Ida på Örebrokliniken! 😍

  In alice kitchen har ett till konto (misswox) där hon lägger upp foton och videos på sin kropp och naglar där hon jämt kallar sig ”madame petite” och påpekar att hon är så nätt. Är det en fetisch grej??

  Dokumentären om bianca. Asså det är så jävla tragiskt alltihopa. Förstår vad hon menar med att de aldrig skulle sålt caia.

   ”Jag vill inte ens ha barn längre för jag har ju caia”
   – de gillar vi att höra.

   Fyfan asså. De sa allt om investmentbolaget

    Ja, så sorgligt!

   Tycker dock hon verkar ha så himla fina nära kollegor. Man märker att Vanessa och framförallt han Jesper bryr sig om henne. Så fint att se.

    Jag fick motsatta intrycket av vanessa.

    Men å andra sidan halvsov jag igenom den så har inte koll på allt.

     Gillar inte alls Venesa. Jesper däremot håller jag med om.

     Ah kanske .. Bianca är ju trots allt Vanessas inkomst , så lite skaver det.

   Hela dokumentären var bara ”damage control” för bolaget. Inlusive Bianca

  Erfarenhet av parterapi önskas tack..

   Det är givande, gå dit innan det barkat åt helvete. Jag och min kille går i terapi precis nu, vet inte om det går att vända vår negativa spiral, men kanske.
   95% av förändringen ligger hos dig själv, resten ska du förvänta dig av din partner, sa terapeuten senast. Och det stämmer nog. Gå dit med mindset att göra det du kan för att sopa rent framför din egen dörr.
   Det är nyttigt att se sin relation med nya ögon och luska fram vart skon verkligen klämmer. Och i bästa fall skapa lite mer förståelse mellan varann. Alla problem försvinner inte, alla olikheter går inte upp i rök. Det är smärtsamt och ganska jobbigt. Det är ett arbete som inte stannar vid några sessioner hos terapeuten, det måste till en förändring av hela relationen.
   Om bägge vill så är det värt ett försök.
   Jo, och hitta en bra terapeut som resonerar hos bägge!

  Ska jag inleda en relation här med en kollega och stanna kanske ett år till, eller avstå för att flytta i sommar inför höstterminen 🤔

  Ingen vill egentligen ha mig ändå tänker jag med tanke på att jag hyr ett gammalt hus med flott på väggarna i köket som mer är ett renoveringsobjekt. Gammalt badrum också som ägaren valde att måla brunt!

  Jag vill inte att någon ska se hur fult jag bor typ.

   Röstar på relation med kollegan! Hen har kanske en bostad utan brunt badrum som ni kan umgås i? Kanske slutar det med att ni bygger hus ihop i Jämtland eller flyttar till en bungalow i ett soligt land. Allt kan hända, låt inte ett brunt badrum stoppa dig! 💪

   Jag har verkligen aldrig brytt mig om ifall en vän/ragg/partner/bortamatch eller whatever har bott ”fult” så länge det är normalt städat och rent liksom. 🙂

  Tips mot öm hårbotten?

  Har du haft? Vet du vad det var? Hur blev du av med det?

   Bytte schampo till elain and chris blåa schampoo för hårbotten

   Sluta ha uppsatt hår, tunna ur vid klippning.

   Åh skulle med behöva tips på detta!

   Jag får öm hårbotten till och från. Hänger ihop med min kroniska migrän.

  Skintags!! Någon som har?? Blir galen, får runt halsen och PÅ halsen hela tiden. Testat en sån där frysgrej från apoteket men får ju nya hela hela tiden. Vad ska jag göra? Finns det någon kräm? 🙁

   Äter du mycket socker?

    Nej det gör jag inte :/

   Knyt en tråd och dra åt runt tagen. Den ramlar bort på nån vecka. Du kan inte göra något som påverkar tillväxten. Vissa får det. Andra inte

    Vanlig sytråd? Och hur hårt ska man knyta?
    Jag brukar klösa bort mina när de är små. Men vet inte om det är så bra egentligen.

  Har kollat på sellpy, plick, vinted, marketplace och tradera efter en klänning jag totalt kärat ner mig i men hittar den ingenstans, inte i min storlek i alla fall. Den finns i typ 34 på zalando och det står att den är stor i storleken, vad exakt det innebär vet jag inte och den finns på tradera men typ 2 storlekar under vad jag brukar ha så vågar inte köpa den.

  Har jag missat någon sida som har kläder som letar nya ägare? Eller finns det någon Facebook-grupp där man kan efterlysa kläder?

   FB-gruppen Circle of Clothes har en efterlysningstråd, testa där!

  Min dotter fick precis magsjuka, och sover i övre delen i en våningssäng, hon siktade tyvärr rakt mot väggen så det forsade ner för tapeten 🤦‍♀️ vad ska jag torka med för att få bort fläckarna? 😭

   Det beror nog på vilket material din tapet är gjord av… Har du oplastrade tapeter så försök suga upp vätskan med potatismjöl eller barnpuder, och dammsug sedan när det torkat.

  Westlife spelar på Gröna Lund 28/5. Hur ska man tänka med köerna där? Tror ni man måste köa hela dan för att få en plats?

   Spontant – ja det skulle jag tro. Tyvärr.

   Hmm. Är du ironisk?

   Köp ett heldagspass istället för live pass om det bara är den konserten du ska gå på! Ville också gå på den men är tyvärr bortrest då…

  Vilken influencer redigerade Malin Norlander smalare på coca cola eventet?

   Ingen verkar veta det…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.