Har Therese Lindgren slopat alla sina veganska principer?

Bildkälla: Therese Lindgren Instagram och Teodorsfjäderfä Instagram

Therese Lindgren har tidigare profilerat sig som vegan, skrivit en bok om veganism, startade ett veganskt skönhetsmärke och spenderar idag sin tid på att antingen göra reklam på sitt Instagramkonto, eller rädda hemlösa djur.
Jag minns fortfarande när hon sålde alla sina märkesväskor eftersom de var gjorda av animaliska produkter, och att det var någonting som hon som vegan inte ville ha i sin ägo.
Jag har tidigare ifrågasatt Therese veganska principer efter att hon uppenbarat sig på Instagram med en väska från Louis Vuitton, som sidan veganworld.com inte en enda väska som är vegansk. Dessutom använder Louis Vuitton fortfarande exotiska djurskinn, som krokodil och pytonorm, till sina allra “lyxigaste” produkter, vilket inte brukar landa väl hos veganer.

Hennes senaste reklaminlägg gjorde mig dock lite mer frågande än när hon exempelvis uppenbarade sig med en LV-väska.
Hon gör nämligen reklam för ett företag som byggt hennes lyxiga kaninbur på landet.
Det är ingenting konstigt i sig, utan det som fick mig att reagera – tack vare en av mina läsare som tipsade mig – var det som återfinns i företagets flöde.
Så vida inte Therese Lindgren slopat alla sina tidigare principer och bytt ut råkost mot råbiff, så har jag svårt att se hur hon kan göra reklam för ett företag vars flöde innehåller bland annat det här.
Hon tipsar inte bara om någon som hon tycker utfört en bra tjänst med själva bygget, men som hon betalat för själv – oavsett vad hon skriver om fakturering –  utan när hon samarbetar med det här företaget, så samarbetar hon med hela företaget och allt vad de står för.
Hon rekommenderar alltså ett företag som har det här i sitt flöde.
Jag kan inte låta bli att vara nyfiken på var hon egentligen står i sin veganism idag. Någon som vet?

Jag har givetvis Therese Lindgren för en kommentar men hon har inte återkommit. 

 

96 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Fast hon har väl aldrig sagt att hon bojkottar märken/företag bara för de har andra produkter osv som inte är veganska?

   Så länge hon inte ska äta kossan ser jag inte problemet.

    Som vegan är det exakt samma sak att bära en väska eller skor av skinn/läder som att äta ett djur.

     Okej? det är inte riktigt det kommentaren handlade om men okej ?

     Det är väl den klassiska skillnaden mellan att vara vegan eller att äta växtbaserat, så som jag förstått det. Återkommande diskussion i vegangrupper. Är man vegan bojkottar man allt som kan komma från djur eller där djur blir exploaterade osv medans de som äter växtbaserat kan ha skinnskor ?

      Exakt. Vegan är inte en diet (en vegan äter helvegetariskt) utan en livsstil eller livsåskådning.

      Vardagligt har en helvegetarisk kost blivit ”vegansk” för att skilja från t.ex. lakto-ovo vegetariskt, eftersom ”vegetarian” blivit synonymt med ”äter inte döda djur men ägg och mejerier går bra” typ.

   Precis. Och den har Teodor har ju gjort sig lite av ett namn på att bygga fina hönshus m.m. så hur det kan vara ett avsteg från veganska principer att anlita en snickare/byggare som även styckar kött kan jag verkligen inte förstå. Ska man som vegan kolla att ens elektriker inte är jägare, att rörmokaren inte nackar sina höns vid behov eller att snickaren inte styckar kött? Läderväskan var ju definitivt ett avsteg från veganismen, men att behöva kolla vad ens hantverkare håller på med övrig tid är ju bara idioti.

    Som om arla har en vegansk produkt, bör inten vegan äta den, för de har icke veganska produkter i sitt sortimentet? Verkar vara svårt att vara vegan idag ?

   Fast hon bojkottar väl ob tamponger pga dom ägs av ett företag som testar på djur, så gör hon det känns det som att hon borde bojkotta ett företag som själv har båda sorters produkter?

  Wow! Hon anlitade alltså en kille som äter kött? Vilken spaning Camilla. Verkligen.

   Och att Camilla missade största skandalen av alla, hon är förlovad med en man som äter kött ?

   Vem tipsar ens om sådant här?!?? skulle vilja se Camillas tipslåda om detta är det bättre tipset ?

   Håller med. Sämsta inlägget på länge. Med den logiken så kan hon ju inte ens handla mat i en ICA butik för att dom styckar och säljer kött.

   Känns som man bara vill sätta dit henne ? Och det där med LV-väskan har Therese FORTFARANDE tagit upp – den är vegansk.

  Börjar trampas vatten här nu.

  När det kommer till pengar faller alla principer.

   Men hon har väl aldrig haft någon princip att hon inte har och göra med folk som äter kött.

    Att vara vegan är en livsstil, inte bara vad man äter utan även utesluter allt som har med djur att göra (skinn, honung, gelatin mm.) Då tycker jag att man kanske ska se över sina samarbeten också, men som med allt annat är man fri att göra som själv vill.

     Fast hennes samarbete har ju ingenting med kött att göra

     Menar du att en vegan då inte kan handla något alls av en människa som äter kött? Ska en vegan ha koll på att den lokala icahandlaren inte jagar älg på fritiden för att kunna köpa tofu i hans butik?

     Att vara vegan verkar vara att ha ett stort behov av att lära sig att leva och låta leva.

     Dock säger Therese att hennes egen syn på veganism är en strävan efter att göra gott. Du kan aldrig undvika allt icke-veganskt till hundra procent. Theres är ju också väldigt fokuserad på att många andra delar av företag som hon samarbetar med ska vara schyssta. Sluta med en massa pekpinnar och försök att göra internet till en snäll och rolig plats att vistas på igen. Herregud.

  Men shit vilket fint kaninhus!!!! Skulle också vilja ha något liknande.

   Undrar om kaninerna är veganska…

    Kaniner är vegetarianer 😉

  Hon har väl gjort reklam för veganska matprodukter osv som också har ikke-veganskt i sitt sortiment. Inget konstigt med det

  De flesta veganer lugnar sig med tiden och är inte lika fanatiska när den nyfrälsta fasen lagt sig.

   Det är ju ganska svårt att leva utan minsta samröre med någon alls som inte är full blown vegan själv. Om man nu ska följa Camillas regelverk. Då förstår jag att man ”lugnar sig” med tiden.

  Ur vegansk synpunkt är det väl bra att han får reklam för sina byggen. Till slut har han kanske inte tid att döda djur. ?

  Vart gränsen för veganism går är väl väldigt delad och jag personligen är trött på att man inte ska kunna föra en kamp för att man inte är extremist. Om något så behövs det fler folk som engagerar sig för viktiga frågor som kan se saker nyanserat och inte svart eller vitt.

  Är det okej att hon handlar sin vegetariska mat på Ica som även säljer kött?

   Känns inte ens som att det är andra veganer som klagar på detta faktiskt.

  Sånt där skulle jag också vilja ha om jag var ekonomiskt tät. Lycka att se kaniner i flock i ett stort hägn?.

   Hoppas att de får vara ute på gräset ibland.

    Kan inte tänka mig något annat när det gäller Therese.

  Fast måste väl inte alltid vara 100% all in för allt hela tiden?

  Kan väl vara OK att välja veganskt till 90%? Eller 10%?

  Det är väl ok att välja bort vissa företag men välja andra osv. Som man säger, alla kan inte göra allt men alla kan göra något. Och väljer själva när/var/hur man vill stötta något eller ta avstånd.

  Jag tycker tex det är helt ok att välja veganskt smink men sen äta skinkmacka. Det ena måste inte utesluta det andra.

  De flesta som äter kött gör ju också ställningstaganden, tex äter gris men inte hund. Trots att de ska ha samma intelligens.

   Det är okej att välja till 90%. Eller 10%. Men inte för influencers. De får inte vara annat än perfekta förstår du. Har man en gång varit vegan, då jäklar i min lilla låda är man vegan for life och får absolut inte ändra sig. Och skulle man nu göra det så måste man ju tala om det för följarna, det är tydligen en influencers skyldighet…?

    Men talar man om det så kommer ändå en viss del av följarna tycka att det är ointressant och inget man behöver göra en grej av.

     Exakt.

    Visar influencers upp en perfekt yta och sedan inte agerar som den perfekta person dom målar upp sig som så kan jag se att folk inte riktigt kan förstå och hantera det. Lite halvt kognitiv dissonans. Dom som följer influencers bygger ett narrativ/en bild i sina huvuden kring hur influensers bör agera utifrån vilken persona personen i fråga skapat kring sig själv. När dom sedan inte agerar så, då slår folk bakut.

    Skulle tro att det i mångt och mycket är anledningen till varför vissa kvinnliga influencers får kritik hela tiden, men kvinnliga influencers inte får det. Medan fler kvinnliga influencers får kritik än manliga, som kommer undan med mycket.

     Är vegan en perfekt yta?

      Nej??

      Nej, det är så mycket därtill som finns i en influencers flöde som skapar en helhetsbild av ”perfekt”. T.ex. den perfekta frisyren, det perfekta sminket, den perfekta lägenheten som ligger i den perfekta staden, eller tänderna, eller hur maten läggs upp. Allt i en influencers flöde är genomtänkt och då skapar sig följare en fantasibild för hur personen i fråga är i alla situationer, fast de bara sett influencern i utvalda situationer som denne själv valt att regissera och dela med sig av.

       Men gör man verkligen det? Jag har så svårt att förstå för jag skiter helt i hur en influencers liv är. Den enda jag följer är iofs Linn Ahlborg men hon engagerar mig inte. Jag tycker det är så konstigt att (får man anta, tänker på läsarna här inne) vuxna människor är så engagerade i okända människors liv.

  Vad är negativt i att kunna stå för sitt eget val samtidigt som man respekterar andras? Jag är vegetarian och min kille äter kött, inte har jag bojkottat honom för det.

  Handlar hon i matbutiker som säljer kött? Äter på restauranger som inte är 100 procent veganska? Om ja, ser jag inte problemet.

  (Och innan någon börjar: ja, klart det är lättare att välja bort att inte köpa ett kaninhus än att köpa mat i affären, men ni hajar.)

  Haha, om man går in på instagrammen för Theos Fjäderfä så är det ju snickeri-tjänster och produkter personen tillhanda håller? Sen att personen även äter kött/styckar kött verkar ju inte ens vara en del av verksamheten, så hur är det relevant i förhållande till Thereses veganism eller icke veganism?

  Undra om någon på Sini (som hon gjorde reklam för inlägget innan) också äter kött! Kanske är dags för Therese att inspektera de anställdas kylar innan hon godkänner samarbete! Eller det kanske är ok så länge man inte lägger upp något om det. fniss

  lite trött spaning

  Shit vad det köttet ser smarrigt ut

   Nja, en gammal mjölkkossa ? men det är jättebra att ta vara på det köttet med såklart.

    Mjölkkor brukar ha ett väldigt mört och smakrikt kött. Finns massa vetenskapliga studier på det.
    Mvh husdjursagronomen 🙂

     Med all respekt för studierna så fortsätter jag att välja kött från ett ungdjur av köttras 🙂 mvh hemmakocken

      Magnus Nilsson som drev Fäviken håller inte med dig. Han använde sig nästan uteslutande av kött från äldre mjölkkor när det kom till nötkött.

       Åh blev sugen på mjölk nu?

       Jag kan nog somna inatt för att någon random snubbe inte väljer samma kött som jag

        Den random snubben drev en av världens bästa restauranger där de serverade kött från mjölkkor, men absolut ?

  Snacka om att söka efter problem. Kul att hon samarbetar och marknadsför en driftig 22-åring, som denne Teodor är. Superfint kaninhus!

  tycker det är bra att man måste vara vegan i både praktik och själ

  annars äter köttätarna upp planeten

  Är kakinburen inte vegansk då alltså om snickaren befattar sig med rått kött?,

  Vegansk kaninbur, öppnar för en helt ny marknad

   Ekologisk, närodlad och BPA-fri vegansk kaninbur utan helt nanopartiklar. För varje såld kaninbur doneras 10 kr till influencers som förtjänar semester.

    …helt utan.

    GLUTENFRI!

    Och inkluderande!!!!

    HBTQ-certifierad!

  Alltså om att vara vegan innebär att man inte kan anlita ett företag som äter kött så finns det ju knappt något kvar eftersom majoriteten ändå äter kött eller djurprodukter på något sätt. Måste säga att det här var ett lite märkligt inlägg.

   Ett företag som äter kött skulle jag akta mig för.
   Låter som Little shop of horrors.

    Haha, kul! 😀

  Du fick en kommentar under något inlägg om ett event med Pärleros bland annat som var ett samarbete(?) med Dan Bilzerian……… är inte det mer intressant att skriva om än det här?

  Jag tycker det här är ett dåligt inlägg. Irriterande med folk som anklagar andra veganer att inte vara veganer. Tycker inte alls veganer har ett ansvar att bojkotta företag som konsumerar kött.

  Kände spontant att Camilla som journalist inte hade presterat det bästa med detta inlägget och blir rätt glad av att läsa att jag inte är den enda enligt kommentarerna.

  1. Läs på om veganism.
  2. Tänk på att alla veganer har fritt tolkningsföreträde, det är ingen sekt.
  3. Låt alla sätta sin egna gräns. En del nöjer sig med att produkten är vegansk (som de matvarorna Therese flertal gånger visat i ”visste du att det här var veganskt?”).
  En del går ännu hårdare och satsar även på cruelty-fritt, men i praktiken är det möjligt att en cruelty-freeprodukt kan innehålla animaliska produkter, så dom går inte alltid hand i hand.

  ” För att en produkt ska klassas som vegansk ska den inte innehålla några animaliska ingredienser. Vare sig den färdiga produkten eller ingredienserna får vara testade på djur.”

  Tack för mig.

   Jag skulle iofs säga att buren testas på djur i detta nu. Fy!

    (Jag är alltså ironisk)

   C älskar att spekulera i att Therese inte är vegan och trots att Therese går ut med att hon är det rättas inte inläggen (tex alla gånger det skrivit att Thereses LV-korthållare är läder när den är syntetisk osv). Skönt att se att alla som kommenterat vet om det ?

   Journalist?

    Tråkigt att du snöar in dig på ett ord som stod i en välformulerad kommentar. Kan du inte försöka besvara eller ta emot den konstruktiva kritiken istället?

     Vadå, det handlade ju om att C är journalist, om hon nu inte är det så faller ju hela faderullan.
     Sen heter det inte ”snöa in dig på” utan bara ”du har snöat in på”

    Vill minnas att du själv uttalat dig som journalist vid tidigare poster. Men nej, jag skulle inte heller kalla dig det. Det blidde visst tokigt ?‍♀️

     Nej, jag skulle aldrig kalla mig det och har aldrig gjort.
     Jag är en skribent. Hannes Råstam var en journalist och jag skulle aldrig sätta mig i samma fack som honom, oavsett om ”journalist” är en titel som vem som helst kan kalla sig för eller ej.

     Däremot arbetar jag journalistisk eftersom jag har ett utgivningsbevis, men det är mer en teknikalitet.

      Vem som helst får kalla sig journalist är väl ingen skyddad titel, så är väl inte så konstigt att kalla dig det egentligen (även fast du själv inte identifierar dig som det)

       Absolut, men jag skulle ändå aldrig göra det.

  Har varit vegan i 13 år och kunde inte bry mig mindre om detta haha. Kommer inte kunna köpa en enda produkt till hemmet eller mig själv om jag skulle gå efter samma logik att undvika företag ?

  Hon har ju inte ens fått kritik för det här från sina följare?? Går man in på hennes insta så hittar man EN kommentar som tycker som du. Resterande 79 är bara positiva.

  Jag kan inte låta bli att känna att det här inlägget mest är till för att skapa en hetsk stämning och engagemang bland kommentarerna.

  Men oj, det här blev väl helt tokigt? Att stycka djur själv och äta närproducerat är väl knappast någon fara. Bättre än att lägga upp bild på random kötträtt på restaurang. Det verkar ju inte heller vara en del av hans företag utan någonting han gjort privat på fritiden. Jag har styckat flera djur kring jaktsäsong och lägger ibland upp något om det på min insta. Hade mina kunder slutat anlita mig av den orsaken (jobbar alltså med något helt annat) så hade jag inte känt att jag gjort något fel.

   Exakt. Jag styckar mina tuppar ibland när jag har för många. Det är för att jag har gjort ett aktivt val att inte äta industrikyckling – jag äter egenuppfödd tupp istället… tycker det är fan så mycket bättre.

  Fast va?! Några inlägg ner gör hon samarbete med Maxburgers. Vad är skillnaden?

  Ja, då var det dags för mig att säga upp kontakten med min vän som jobbar i charkdisken på Ica. O juste, tror fan tapetseraren sa nåt om att dra ut med fiskebåten till sommarn… Får ringa o be honom riva ner dem igen, sådant kan jag ej stötta.

   Glöm inte din arbetsgivare och sedan de som jobbar på Arbetsförmedlingen ?

   En tapetserare klär om möbler.

    Ånej vad tråkigt, kanske förstod man inte meningen med mitt inlägg därför

     Jag menar såklart, *vad tråkigt att han kom o gjorde helt fel jobb hos mig, men det beror väl på att han äter kött*

  Lol stadsbor

  Juste? Är det just det som du inte orkar skriva ut?

  Stötta scan, ät en vegan ?

  Vad snackar du om i detta inlägg? Therese är väl så Vegan man kan bli och gör mer för djurs rättigheter än någon annan? Hur kan du ens hitta ett sätt att vinkla hennes inlägg där hon marknadsför en ung duktig mans företag till något dåligt? Hon marknadsför ju inte köttet han styckar på sin fritid utan hans talang att bygga saker ex. hennes kaninhus. Precis som hon kan göra reklam för MAX veganska produkter även om de även erbjuder köttprodukter.

  Ska du hålla på med granskning av sociala medier så måste du också lära dig att granska. T.ex kolla vad det är för företag! Det är ett litet snickeriföretag ?‍♀️ Han som har företaget kanske äter kött men vad har det med hennes veganism att göra? Den senaste tiden har du skapat en massa halmgubbar. Du har en alldeles för stor plattform för att slänga ur dig ogenomtänkta inlägg. Känns som att du skapar lite random flashbacktrådar, helt utan krav på någon faktagranskning. Eller gör du det bara för att du vet att det provocerar, för att få fler kommentarer för att hålla liv i bloggen?

  Ändå skevt att stötta någon som styckar kött med tanke på vad hon står för.

   Men vad han äter på fritiden har väl absolut ingenting med hans snickeriverksamhet att göra. Är du vegan? Låter du bli att lägga om till vinterdäck hos en verkstad där mekanikern är jägare på fritiden?

  Men alltså va? Hon gjorde ju samarbete med Max också men då skulle hon ju inte kunna göra det heller för de säljer köttburgare.
  Löjligt inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.