Män och fotboll enligt Fi Lindfors?

Tro det eller ej, men jag har bättre saker för mig än att kolla på när vuxna manspersoner springer runt och sparkar boll. Har dock genom livet förstått att många tycker att det är superskoj att titta på fotboll. Fair enough. Vi gillar olika.
Med det sagt har jag exakt noll förståelse för hur man kan bli så oerhört besatt och engagerad i att titta på när andra utövar en sport att man tar till våld. (Tycker faktiskt det är rätt jävla obehagligt bara när man brölar, skriker, svär och skanderar över sport. Vart är liksom det brinnande engagemanget när det kommer till exempelvis rättslösheten för kvinnor och barn och mäns våld mot kvinnor?) Men tillbaka till sak.

Fotbollssupportrar bränner av knallskott, kastar bengaler och stormar planen. FÖR ATT NÅGRA ANDRA MÄN HAR LITE MER OTUR/ÄR LITE SÄMRE ÄN YTTERLIGARE ANDRA MÄN PÅ ATT SPARKA PÅ EN BOLL. Förstår ni hur oerhört sinnesslö och eftersatt man måste vara för att tycka att det känns rimligt? Och hur oerhört många såna neandertalare som bor i detta land? Vuxna MÄNniskor.
200-300 poliser arbetar vid varje högriskmatch som kostar ca 1,6 miljoner. Det är en sån loska i ansiktet för alla kvinnor som får sina anmälda våldtäkter nedlagda. Det är ett hån mot alla våldsutsatta kvinnor och barn som inte får rättslig hjälp.
Kom gärna med något liknande fritidsintresse som kvinnor ägnar sig åt som kostar samhället lika mycket som mäns fotbollsintresse. Vi får inte ens tillräckligt med resurser för att slippa undan våld eller få våra förövare fällda. // Fi Lindfors

Fi Lindfors skriver och publicerar ett inlägg om fotbollskaoset på Tele2 Arena mellan Djurgården och AIK, vilket jag befann mig i under söndagskvällen. 
Jag håller helt med Fi i sin kritik mot hur vissa fotbollssupportrar betedde sig när det var dryga minuten kvar av ordinarie speltid.
Det måste få ett slut, det är inget snack om saken, och där håller jag som sagt HELT med Fi och andra kritiker, så tro ingenting annat.
Det jag däremot blir en smula irriterade är den här meningen:

Kom gärna med något liknande fritidsintresse som kvinnor ägnar sig åt som kostar samhället lika mycket som mäns fotbollsintresse. Vi får inte ens tillräckligt med resurser för att slippa undan våld eller få våra förövare fällda.

Mäns fotbollsintresse”?
Tror hon på riktigt att det uteslutande är män som är fotbollsintresserade?
Och att supportervåld och huliganism handlar om fotboll?
Driver hon eller?
Snälla Fi, blanda inte ihop DET, med vanliga fotbollssupportrar som älskar sporten, för den okunskapsyttringen är inte till din fördel. Alls.
Den visar bara på en ignorans, på en vilja att haka på och framstå som relevant, trots att hon uppenbarligen inte har en aning om vad hon pratar om.
Att påstå att våld mot kvinnor inte får tillräckliga resurser beror inte på att polisen är iväg och bevakar ett fotbollsderby, och att hävda det är att göra det lite för enkelt för sig. Att våld mot kvinnor inte tilldelas tillräckliga resurser är jag den första att skriva under på, men det går inte att ställa det, mot ett fotbollsderby. Problemet är betydligt djupare rotat än så, och att skriva som Fi gör är ingenting annat än banalt skitsnack för att plocka enkla poäng, i brist på ett eget sportintresse.
Män är heller inte direkt problemet inom fotboll, utan det är ett fåtal män i fotbollens ytterkant som är problemet, och som använder fotboll som en ursäkt för att slåss och härja.

Jag höll på att få en bengal i huvudet i söndags, och trots det vägrar jag haka på det här dravlet från henne om att det bara är män som går på fotboll och att alla män som går på fotboll är huliganer.
Gudars skymning!
Jag kommer fortsätta gå på fotboll, och på all annan ”sport för män” som Fi så vackert verkar vilja kategorisera det som, eftersom jag älskar det. Kanske går jag patriarkatets ärende genom att inneha ett säsongskort till denna hemska och manschauvinistiska sport som kallas fotboll.
Fi skulle bli förvånad om hon visste hur många kvinnor det faktiskt är som har fotboll som ett stort intresse, för det vet hon uppenbarligen inte.
Tror hon att bara för att hon inte gillar fotboll så gör inga kvinnor det?

Men är det inte lite typsikt Fi ändå att försöka göra det här till feminism och samtidigt vifta med ”kvinnosaksflaggan?
Jag ser fram emot ett inlägg där Fi ställer kostnaderna för gängskjutningar och annan relaterad brottslighet, mot kvinnor som fått sina anmälda våldtäkter nedlagda.
Det kostar samhället betydligt mer pengar än polisbevakningen under ett fotbollsderby, men det är kanske inte lika enkelt att plocka feministiska poäng ifrån?

154 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Men snälla Camilla du förstår väl precis själv vad som menas och du måste väl ändå hålla med? Hitta någon liknande sport/hobby där majoriteten kvinnor brölar, bråkar, misshandlas och tar till våld och där det behövs flera hundra poliser som barnvaktar vuxna människor.
  Du behöver inte spela dum för att du är inom den 1% av kvinnor som tittar på fotboll.

   Ursäkta? 1 % kvinnor?! Är du dum på riktigt eller? Håller med Camilla till 100 % här. Väl rutet!

    Håller också med Camilla. Så många i samhället som inte tror att kvinnor kan älska att kolla på sport och var engagerade supportrar, det är så skevt.

   Håller helt med dig! Kvinnorna är inte direkt problemet inom fotboll så känns onödigt att sätta på sig en offerkofta.

    Män är heller inte direkt problemet inom fotboll, utan det är ett fåtal män i fotbollens ytterkant som är problemet, och som använder fotboll som en ursäkt för att slåss och härja.

     Jag trodde det var uteslutande män som slogs och skapade otrygghet på läktarna men jag kan ha fel.

     Nej, men det är fortfarande dem som kostar ohemult mycket pengar och det är inte försvarbart även om väldigt många andra tycker att det är kul att titta på fotboll.

      I så fall är väl inga polisingripanden försvarbara, efter som alla polisingripanden kostar pengar?

      Nu ska jag skriva bok och försvinner här ifrån ett tag. 🙂

       Prova att gå på en damfotbollsmatch där merparten är kvinnliga supportrar, enorm skillnad! Tycker det blir väldigt tydligt att det är de manliga supportarna som är problemet.

        Supportrarna har letat sig dit (till damallsvenskan) också, var på ett derby nyligen med fullsatt arena, och det var maskerade män med bengaler, skadegörelser på arenan, löften om slagsmål och uppgörelsen efteråt och många poliser.
        Det är ju det manliga intresset huliganism som är problemet, de är inte där för fotbollsintresset och det de håller på med finns det inga ursäkter för. Och bland huliganerna har jag aldrig sett en enda tjej på damfotbollsmatch. Däremot på läktaren.

         Nånstans finns väl ett fotbollsintresse ändå förutsätter jag, det förekommer ju inte riktigt på samma sätt inom de flesta andra sporter

          Inte säker, den match jag pratar om ovan seglade plötsligt upp som en högriskmatch på grund av att vissa specifika individer skulle komma dit. Nu var detta inte i Stockholm, och de kroppsvisiterar till exempel all publik, inga vätskor fick medföras, ett fåtal i taget släpptes in. Så har det inte varit på tidigare dammatcher jag gått på.
          Kanske är detta standard på matcher, just den skillnaden var stor för mig jämfört med tidigare dammatcher.
          Jag kopplade det till dessa individer som tidigare inte varit på dammatcher. De var oftast antingen under ett stort skynke för att ta av eller på sig sina maskeringar mellan sitt bengalkastande, så om de var intresserade av fotboll lär de ha missat väldigt mycket av matchen.

           Vilken match var detta?

       Haha, det här var obetalbart! En bloggare som blir så kränkt av mothugg i kommentarsfältet att hon avföljer sin egen blogg! ?

        Du vet, en kvinna måste prioritera när alla sliter i en! 😉

     Fast dom ”är inte ett fåtal” eller?

      Du tycker inte att ungefär 50-100 personer av 250000 är ett fåtal?

       Blev en kolla för mycket. 25000. ?

      Fast skulle det vara 100 personer som gått i grupp och gått bärsärk på stan och slängt bengaler omkring sig så hade alla nog tyckt det var orimligt många idioter på samma ställe. Fotbollen försvarar sig alltid med att det bara är ett fåtal. När ett fåtal gängkriminella sprider skräck i förorterna talas det om gängkrig. När vita medelklassmän härjar på läktare då är det liksom befogat. Vad var det spelarna själva försvarade dom med i efterintervjuerna, man kan ju förstå att det är mycket känslor och att folk är upprörda. Kom igen liksom. Fotbollen måste på alla sätt fördöma detta.

       Men jahaaaaa exakt!! Såg ett inlägg på Facebook där en kompis ställt frågan ”Varför, det är så himla tråkigt” och jag bara ”För att alla fortsätter tillåta det?” De hade kunnat spela inför tomma läktare tex, vilket hade varit rimligt pga ”högriskmatch” Tomma läktare hade lett till mycket missnöje och mycket missnöje till ev andra åtgärder för att få bukt med det. Men nä, man bara låter det vara ?

     ”inte alla män” och så vidare…………. Men, män likförbannat. Majoriteten av de som brölar, skrämmer barn och förstör för klubben, sporten och supportrarna (av alla kön och åldrar) är män.
     Min man, som är en obrölande sort, anser även han att det är männen som förstör.

     Du låter precis som vilken ”inte alla män”-man som helst. Bara för att det berör ditt intresse blir du plötsligt förblindad? Problemet här ÄR mäns våldsamhet! Precis lika mycket som det är i gängskjutningar.

      Word! Det är vita medelklassmän i detta fallet. Då får man skrämma barn och härja på tydligen.

       Det är inte bara vita medelklassmän.
       Det är alla typer av män med i dessa grupperingar!

        Majoriteten är vita medeklasskillar. Dags att dra upp huvudet ur sanden. Black Army är knappast en mångkulturell och inkluderande skara. När svarta härjar då är dom gängkriminella och polisen får extraresurser. När vita härjar går inte ens polisen upp på läktaren.

         ”Medelklassen” håller på DIF – det är ju till och med något av en statusmarkör vilket lag du hejar på.

         Detta är bara samma vänsterextremister som bränner ned städer i samband med EU-möten och liknande. Har du ens sett dessa i verkligheten? Taniga missbrukande kryp som tar varje chans att härja och slåss.

       Fy satan så fördomsfull kommentar.

     Det är väl inget att sticka under stolen med, att av fotbollsfansen så är det männen som pissar, bråkar, misshandlar och förstör!

     ”Inte alla män”?

     Så du kör verkligen InTe AlLa MäN-taktiken? Really? Ingenstans skriver hon att kvinnor inte är fotbollssupportrar eller att alla manliga fotbollssupportrar är huliganer och beter sig illa. Hon pratar ju om de som DE FACTO beter sig illa och att de är just män och hur de resurserna hade behövts på andra håll i samhället samt att dessa män är upprörda över en sport istället för vad som faktiskt är ett samhällsproblem (det är väl iofs föga förvånande att män som brukar våld inte upprörs över mäns våld mot kvinnor). Hoppas du skrev din text för att provocera fram engagemang i kommentarsfältet snarare än att du verkligen inte kan förstå meningen bakom den ursprungliga texten.

   Vilket hån mot alla genuint fotbollsintresserade kvinnor/tjejer vilket är långt mer än 1 %.

    Jag är kvinna och intresserad av fotboll. Skulle ALDRIG ta med mina barn på ett derby tex.

    Jag är också kvinna och älskar fotboll, såg derbyt på tv och tänkte att det är tur att jag inte håller på någon av de större klubbarna för jag hade inte heller vågat ta mer mitt barn på match mellan dessa – något som jag nu kan pga håller på en av de mindre klubbarna. Helt sjukt egentligen, att det ska vara så. Älskar härliga stämningen och all spänning, men avskyr bengaler och bråk.

   Håller med cherry. Självklart finns det kvinnor som är fotbollssupportrar och är med i klacken, men hur många kvinnor är det som är med i huliganligan? Jag är själv sportintresserad kvinna men kan absolut tycka att Fi har en (jävligt stor) poäng.

   Håller med dig helt – man kan aldrig diskutera mäns våld/samhällskostnader/strukturer utan att någon kommer gormandes med: ”Inte alla män!”

   Och ja, vi VET att det inte är ALLA män. Ska vi även börja diskutera rasism med tillägget; ”Inte alla vita!” eller homofobi med; ”Inte alla heterosexuella!”.

   Det är ju absurt och har sin grund i att män är väldigt lättkränkta. Det är viktigare för män att belysa hur oskyldiga just de är PERSONLIGEN än att diskutera och belysa probelmet som GRUPPEN män ställer till med.

   Och, jag gillar dig Camilla – det gör jag verkligen – men här tycker jag att du hoppar på dessa mäns tåg lite grann.

   Alla kvinnor som spelar fotboll då? Vilket oerhört förminskade av kvinnor som är sportintresserade! Alla är absolut INTE intresserade av tjejkvällar med vin, chark och skvaller. Sverige har dessutom kvinnliga fotbollsspelare i världsklass, mma fighters, boxare mm.

    Men det är väl knappast på kvinnornas matcher som huliganer hoppar på polisen och slår varandra halvt till döds? Det är DET som är poängen.

    Hr ni svårt att förstå eller? Det här är varken ett påhopp på kvinnliga fotbollfans eller fotbollsspelare, det är en kritik mot att våldsamma män som använder fotboll som ursäkt för allmän huliganism kostar skattebetalare en massa pengar. Och att det inte går att hitta en enda sport eller aktivitet där kvinnor är i majoritet där samma sak händer. När Camilla ryter till om nåt så är det som vanligt baserat på en oerhört grund analys och syftar bara till att få med sig fler som bara har anlag för grunda analyser. Låt fotbollsklubbarna ta kostnaden för bevakningen så kommer de att lösa huliganproblemet på nolltid, I promise. Då kan alla fotbollsintresserade njuta av fotboll på riktigt, kanske t o m ta med sig barnen utan att vara rädda för våld och könsord. Och vi kan använda skattepengarna till bättre saker. PS. Ni som hävdar att det här inte har nåt med kön att göra har väl säkert läst att mäns våld mot kvinnor ökar när det sänds stormatcher i fotboll? För när favoritlaget förlorar måste MAN ju ta ut det på nån eller hur?

    Men vänta va!?!? Chark, vin, eh jooooooo det är ALLA intresserade av!

   Jag är en kvinna och jag går på i princip alla hemmamatcher på det fotbollslag jag håller på här i Stockholm och det är absolut inte endast 1 % som är kvinnor, långt ifrån. Och majoriteten av alla män som har fotboll som intresse bråkar inte eller misshandlar under matcher. Har du ens varit på en fotbollsmatch?

  Fast det är ju inte jättemånga kvinnor som huliganar sig på fotbollsmatcher, det är ju mest män.

   ja, det är testosteronet + alkoholen

   som en grupp grottmänniskor

    och nu menar jag inte alla förståss

    Snarare kokain eller annat som ”hjälper till.

    Kvinnorna kommer dit, var lugn. Precis som unga kvinnor nu ansluter sig till de kriminella nätverken!

     Fakta Nettan, 94% av alla dömda brottslingar som sitter i fängelse är män. Våld och kriminalitet är ett större problem inom den manliga befolkningen.

   Alla sätt att ta fram hur dåligt det satsas på att stoppa våld mot kvinnor är bra! Som sagt ALLA SÄTT!!

   Det är inte heller några få ”bad apples” utan ett djupt rotat problem i supporter/huligankulturen som har kopplingar till organiserad brottslighet. Dags att erkänna problemet och ta tag i det på riktigt.

    Word. Fattar inte hur detta kan få pågå i all evighet.

  Tycker detta inlägg har en tråkig ton mot henne, jag läser det enbart som att hon är trött på alla män (för det är enbart män) som förstör under fotbollsmatcher. Sporter dominerade av kvinnor har inte alls samma problem. Sen är fotboll som sport inte direkt heller prioriterad för kvinnor, har spelat fotboll hela mitt liv och det har alltid varit killarna som fått de bästa tiderna och planerna.

  Nu snedseglade du.

  Roligt att samma män får panik när det t ex skulle vara ridport-EM i GBG för det kostar peeeeeeeeeeeeengar! Dock inte en huligan i sikte. Sila mygg och svälja kameler.

   Jag tycker 100% att det var värt att ha ridsport-em, var själv där som besökare och helt rätt att satsa på stora arrangemang även inom kvinnodominerade sporter. Men just när det kommer till pengar, EM gick ca 60 miljoner i förlust samtidigt som fotbollen, även om man räknar in huliganer, drar in betydligt mer till statskassan än vad den kostar. Så det argumentet går ändå ihop.

    Ridsport kommer aldrig bli intressant om man inte vågar satsa och anordna. Lite höna och ägg.

     Ja, som sagt jag är för att det arrangerades, tycker det var toppen och ser gärna fler mästerskap här i framtiden. Men det är ett faktum att det var en rätt så stor minusaffär så det är inte hycklande att gnälla på EM men inte en fotbollsmatch ur ett kostnadsperspektiv.

      Nej och är det bra ur ett kostnadsperspektiv så får man räkna med lite annat svinn. Typ som allmän trygghet och säkerhet.

       Ingen har påstått det? Pratar enbart om pengaaspekten, sedan finns det såklart andra saker man ska ta hänsyn till också. Men ska jag tycka om det så vill jag inte förbjuda fotbollsmatcher, ser däremot gärna fler regler som t ex englandsmodellen där huliganer som åkt fast livstidsportas från arenor eller/och kan behöva infinna sig på av polisen vald plats i samband med match. (Ofta en polisstation) för det är ett problem att den lilla minoriteten förstör för den stora majoriteten.

        Jo jag påstod ju precis det ?

   Men vilket lyckat arrangemang det blev med ridsports EM. Folkfest, glada människor i hela stan. Jag och mina barn var där flera gånger. Jag är inte ens hästintresserad men jäklar vad häftigt med fyrspannstävling genom stan. Allt annat än rädsla, kaos och våld som var på fotbollsmatchen i helgen.

  InTe AllA fOtBoLLsInTRessEraDE!! Alltså. Jag tror du kände lite för mycket personligt engagemang i det här och blev lite för kränkt lite för snabbt för att faktiskt ta till dig vad hon skriver. Hon skriver inte att kvinnor inte går på fotboll. Hon skriver inte att alla män är huliganer. Hon skriver att (nästan..) alla huliganer är män. Eller hur många kvinnor var det som kastade bengaler? Hur många kvinnor stormade planen? Hur många fotbollsmatcher där kvinnor spelar är att betrakta som högrisk? Lyft blicken lite Camilla. Och fortsätt för all del att gå på fotboll som en vettig supporter. Ingen har sagt att de inte finns 🙂

  OFF TOPIC
  Nej men paows stories de senaste dygnen?? Medan norrmannen sitter avskärmad från världen i någon jäkla farmen-inspelning. Rätt åt honom iofs. Ikväll ska hon gå ut med hennes sida av Bali-historien på stories.
  * poppar popcorn *

   Vad händer? Hennes insta är privat.

    Hon har lagt upp massa bilder från när hon blev misshandlad på Bali, brutala skador i ansiktet och på armarna. Hon har även hackat sig in i hans Snapchat och lagt upp konversationer han haft med andra tjejer under tiden de träffats. Hon skriver att han varit otrogen med 10 pers. Osv osv osv osv.

     Hur vet vi att hon har hackat sin in på hans Snapchat och inte bara fått det delat till sig av nån annan som fått tillgång?

      Hon sa på stories att hon kommit in på hans snap.

    Hon gör det igen, alltså sitt konto privat, precis som alltid när hon vill ha fler följare. Efter misshandeln på Bali fick hon 45 k nya följare o ju mer drama hon skapar ju fler följare får hon. Det hon sprider ut nu har norrmannen såklart godkänt innan, konstigare än så är det inte, ”materialet” från Bali-dramat har sparats tills nu o på så sätt tjänar dom rätt bra med pengar på det – igen. Allt är fejk denna gång, folket, han sitter fast på inspelning o hon fyller på deras bank-konton.

   Vem är denna norrman?

    Googla! Fick nog inte skriva asets namn här.

  Hon syftar ju på att huliganer främst är män, inte att endast män kollar på fotboll. Hur lyckas du misstolka??

   Bara för det finns män som våldtar, så betyder inte att alla män är våldtäktsmän. Samma haltande logik som här.

   Men jag visst att majoriteten inte skulle hålla med mig, och det är helt okej. 😉

    Nej men det är väl ändå inte det hon säger. Jösses.

    Att alla huliganer är män är en helt annan sak som att alla män är huliganer. Tror du tänkte fel där.

    Men nej, nu är det du som fultolkar. Att säga att de flesta huliganer är män är inte detsamma som att säga att alla män är huliganer. Det där är bara en halmgubbe av dig.

    Sen undrar jag om du på riktigt inte ser skillnad på att stöket kring (herrars) fotbollsmatcher kostar skattebetalarna miljontals kronor varje gång och gängkriminalitet? Det ena är för kännedom brott som man försöker komma åt och det andra en hobby.

    För alla som någonsin funderat på vad termen ”Pick me” innebär är denna kommentar från Camilla (och hela inlägget för den delen) det ABSOLUT bästa exemplet. Tack Camilla för superbra demo av vad pick me girls är och gör.

     Ha ha tänkte precis samma!

    Öh ok fortfarande inte det som är the point i hennes text. Ingenstans kan någon annan än du läsa att alla som gillar fotboll är män eller våldsamma. Det handlar inte om att vi inte håller med dig, utan om att du tolkar texten fel.

    Denna kommentaren tog priset, jag kommer nu sluta läsa din blogg helt och hållet, hoppas fler här inne gör detsamma!

   Nu var hon inte den enda som misstolkade så uppenbarligen fanns det utrymme för det? Står på Camillas sida med samma tolkning.

  Fi Lindfors och Johanna Bladh är väl typ samma person? = gör billiga poänger på Instagram med en feministisk fernissa i syfte att tjäna pengar, utan att faktiskt göra något konkret för att förbättra världen.

   SPOT ON! ?

  Nämen oj här kom iNtE aLlA mÄn Är VåLdTäKtSmÄn argumentet också. Jag är mållös.

   Skulle vara svar till Camilla kl. 12:15.

   Instämmer. Det var en ny lägsta nivå.

  #nofilter

  Haha vad roligt med en JÄTTEKRÄNKT Camilla.

   ??

  Jag jobbar med herrfotboll och hatar huliganism lika mycket som alla andra. Men jag hatar också billiga poänger. För med hennes logik bör vi även sluta servera alkohol på krogen, för då hade ju inte polisens resurser lagts på misshandel och slagsmål på helgkvällarna.

   Tack!

   Eller så slutar vi med män. Det är ju oftast de som slåss på krogen också, don’t you agree?

    Äsch, vi kan väl hålla dem för avel i hemmet och så får de bara gå ut med en kvinnlig följeslagare. Det görs ju och har gjorts med kvinnor i olika samhällen och tider så det kan ju vara en lösning.

     Jag gillar dig och ditt tänk ?

     ?

     Jag är man och skulle lätt ställa upp på det! ?

   Det var ju också en jävla jämförelse. ???

  ????
  Det här kommer toppen.

   *bli toppen ??

  Oj vad du inte förstod vad det är hon faktiskt skriver. Hon har verkligen en poäng och en god analysförmåga, tror du får läsa om.

  Tänk om publiken på Stockholm Horseshow var lika bråkiga. Men nej, det är de inte.

  Nu kommer jag från en släkt sedan urminnes tider som älskar fotboll/spelat/spelar fotboll, kvinnor som män.
  Ingen i min släkt har någonsin brölat och betett sig illa. De förstår inte alls vad dessa idiotiska huliganer har att göra på fotbollsmatcher. De förstör ju för alla, de som tittar, de som spelar och då pengar för samhället.
  Denna grupp är som tur är liten i förhållande till de som inte är huliganer. Dock kostar ju denna grupp ändå samhället pengar.
  Borde vara förbjudna på matcher, frågan är ju hur man innan en match vet vem som är huligan?
  Och ja de är uteslutande män som beter sig illa.
  Håller med helt i detta.

  Sedan kan jag tycka att hon får det att låta som att alla som spelar fotboll är ”manspersoner” och i min släkt är det ungefär lika.
  Även kvinnor i släkten gillar att titta på både ”kvinnopersoner” och ”manspersoner” som spelar fotboll.
  Kanske läser jag hennes ”manspersoner” på fel sätt, för det låter lite som ett skällsord att MÄN jagar en boll.
  Som att något skulle vara fel med det, ungefär som att män / manspersoner smäller på en padelboll…
  men det kanske inte är med negativ klang hon menar och då ber jag om ursäkt för feltolkning

  Ibland tror jag att feminister försöker för mycket, så mycket att det faktiskt kan ha motsatt effekt…
  Istället för att folk håller med och kämpar med så låter det illla när de försöker för mycket.

  Jag är kvinna, uppväxt med en helt fantastisk pappa på alla sätt o vis, som brann för ALLA o så även för kvinnors rätt etc.
  Tyvärr dog han för några år sedan.
  Uppväxt med bröder som är som min pappa, deras söner i sin tur.
  Min farfar var som min pappa osv
  Jag uppfostrar mina tre söner likadant, med rätt värderingar kring människor/kvinnor och kvinnors rätt och att de ska propagera och ställa sig upp för kvinnor.

  Och det kan nog reta folk när de läser MÄN, där det låter som att just alla män är svin , för på något sätt kanske de tolkar det som att ens pappa, bror, sambo osv skulle tillhöra dessa svin fast de inte gör det
  Men antar att de inte är så de menar såklart

  Och nu menar jag inget illa mot någon så folk behöver inte bli skogstokiga nu och börja skriva elaka saker till mig..

   Tl;dr

  Det här måste vara ditt mest korkade inlägg ever. Hennes fråga var ”Kom gärna med något liknande fritidsintresse som kvinnor ägnar sig åt som kostar samhället lika mycket som mäns fotbollsintresse. Vi får inte ens tillräckligt med resurser för att slippa undan våld eller få våra förövare fällda.”

  Skulle gärna se dig svara på det istället för ett irrelevant inlägg om att tjejer också går på fotboll. Det vet vi.

   Min största invändning är det här med kostnad, för det är såklart att kollar man bara på kostnaden för fotbollen så blir det ett solklart minus men räknar man in intäkter i form av skatter så drar fotbollen in betydligt mer än vad den kostar. Elitfotbollen är en rätt stor plusaffär för samhället. (Och då är det inte ens inräknat saker som vinsten för samhället att t ex ha ungdomar i utsatta områden som engagerar sig i föreningslivet osv)

   Fast nu svarar jag på det Camilla vill diskutera. Jag svarar inte på Fi:s fråga om kvinnlig sport som kostar samhället lika mycket.
   Det kan jag lätt svara på: INGEN kvinnlig sport kostar samhället dessa summor.
   Så nu har du fått svar på det.
   Den frågan var ganska irrelevant av Fi också i så fall för ALLA vet vi ju att ingen kvinnosport kostar samhället så mycket pengar som dessa män som är huliganer.

   Och varför ska man skriva att detta måste vara mitt mest korkade inlägg? Vet du exakt alla inlägg jag gjort här?
   Varför måste man skriva på sådant sätt? Du hade kunnat skriva hela ditt inlägg till mig men skippat första meningen.

   Dessutom skrev jag inte enbart att kvinnor går på fotboll med.
   Jag skrev att de män jag känner inte beter sig på sådant sätt och allra först skriver jag just det Fi säger att det är MÄN som är huliganer och att dessa män KOSTAR samhället.
   Ledsen om jag inte svarade på exakt alla frågor som ställdes i Fi.s text. Visste inte att just jag var skyldig att svara på det i mina kommentarer här. Trodde det var lite mer fritt fram att skriva.

   Ber om ursäkt att jag på något sätt gjorde dig så upprörd att jag anses korkad..

   Många korkade i dessa kommentarer i så fall

    Lugn, tror du behöver läsa om Annas kommentar? Den är alltså inte ett svar till dig utan en eget inlägg och hon riktar sig mot Camilla, inte dig.

     För mig ser den ut att ligga som ett svar på min kommentar.
     Kan ju vara sidan/datorn som får det att se ut så.
     Märkligt.
     För mig ser det ut som nu när du svarat min kommentar.
     Men du har säkert rätt.
     Då är jag inte den som är den, jag ber om ursäkt i så fall 100%
     Men eftersom min dator visar annorlunda så kanske det är förståeligt då att jag svarade Anna tillbaka.

     Som sagt BER OM URSÄKT verkligen

  Jag är inte så insatt i varken fotboll eller huliganer, men jag tycker att alla människor som tar sport, hobbys och tävlingar på för stort allvar är ganska barnsliga och orimliga. Jag har exempelvis hört att det absolut inte är ovanligt att fans av RuPauls Drag Race är vidriga och mordhotar de dragqueens som vinner över deras favorit. Eller hela grejen med Haley och Selena och galna fans hit och dit.

  Det här var alltså inget försök att kalla alla fans för lika goda kålsupare eller förminska huliganproblemet. Bara en allmän reflektion kring vuxna människors märkliga beteende och fankulturen.

  Kan inte avgöra vad som var viktigast i detta inlägg, att få skrika ur sig sin ömma tå eller att få namedroppa att man har årskort 😉

  Du låter väldigt kränkt för att din sport fungerar precis som hon beskriver.
  För det är exakt det den gör.

  Många fel och mycket okunskap från Fis sida. På samma sätt som många här i kommentarerna påpekar att Camilla inte vill förstå Fis text, så vill inte Fi förstå fotbollsevenemang/supporterkulturen.

  Betydligt fler besökare på arenan är kvinnor än vad gemene man tror.

  Många tjejer är med och fixar tifon, målar flaggor, lägger ut materialet på läktaren inför match, organiserar supportrar och resor, jobbar som SLO, osv.

  När det blir bråk, vilket det blir rätt sällan om man jämför med för 15-20 år sedan, så ja då är det framförallt snubbar som är drivande.

  Bengalbränning/rökbomber/pyro som sker i samband med Tifon utförs organiserat med släckutrustning till hands osv.
  Ej att förväxla med knallskotten och bengalerna som kastades in på planen söndags.

  Även om högriskmatcher kostar mycket pengar, så genererar fotbollen också otroligt mycket pengar.
  I form av tranferövergångar, biljettförsäljning, hyresgäster hos fastighetsägare, inkomst för restauranger och pubar, merch försäljning, resor till bortamatcher etc

  Evenemangen är även många ungdomars första jobb i form av evenemangspersonal (visitering/biljetthantering) kiospersonal, övrig försäljning, enklare säkerhetspersonal

   Och hur säger Fis text emot det du säger??

  Mäns våld mot kvinnor kostar samhället ca 41 miljarder per år. Gängkriminaliteten ca 4 miljarder (ish) per år. Båda orsakas ju dock av män och har inget med att kvinnor orsakar något av dem så de kan inte jämföras på det sättet. Vi borde istället slå ihop det och summera vad våldsbenägna män kostar samhället varje år.

  OT men Hanna T lägger upp länk till nån jäkla parfym – med en bild på sig själv vid sin sons grav!? Har samtiden fullständigt tappat det?

   HT har ju tappat det för länge sedan.

    Att du tycker det har framgått med all tydlighet ?

     Ok

   Reagerade på det också. Ser hon inte själv hur osmakligt det är??

  Låt klubbarna betala för polisinsatserna. Det får de göra här I Bremen. ”Normal” bevakning ingår så att säga men vid högriskmatcher får klubbarna hjälpa till med betalningen, samma om det pga publiken/ultras beteende måste vara fler poliser på plats vid match.

  Helt rätt tycker jag även om jag älskar fotboll och är ett fan.

  Har du ngn insyn i våld kring/under högriskmatcher så VET DU att det är 99% män som står för våldet och skadegörelsen.

  Och det kostar så satans mycket pengar för polisen och samhället precis som hon skriver.

  Det är helt sjukt att ngn kan tänka sig att försöka försvara genom att skifta fokus och påpeka att det visst finns kvinnor som ser på fotboll….

   Och inte bara på matchen. Det är väl i England man har kunnat se ett samband mellan när England spelar landskamper och mäns våld mot kvinnor i hemmet.

    Inte hört, men verkar rimligt.

    Alkhol förknippas med fotboll, alkohol i sin tur är kopplat till våld i nära relation.

    Så, om de som annars slår sin kvinna, helt okopplat till fotbollen, går på en match mitt i veckan och blir full, kanske slår då en extra gång den veckan, t ex en måndag.

    (För att vara tydlig: Med det sagt så är INTE alla fulla fobollssuportrar kvinnomisshandlare.)

     Ja precis. Det är alltså inte fotbollen i sig utan alkoholen som ofta kommer med fotbollen. Tror också att våldet i hemmet även ökade när England förlorade eftersom männen då blir extra ilskna och behöver ta ut det på någon.

      Precis.
      Som att våld i nära relation peekar tidig juldagsmorgon, när spriten mognat till sej, det är ju inte julfirandet i sig som triggar igång det.

       Nej, var mest en kommentar till att det inte bara är på arenan de slåss och härjas vid matcher.

  Det är ju aldrig ett problem på dam matcherna, fast det är derby.

  Det är ju en liten klick idioter, en väldigt liten del av all publik som njuter av fotboll i vårt avlånga land.
  De skiter i sporten och hade troligtvis bråkat nån annanstans om det inte var match.
  Majoriteten på arenorna är vanliga kvinnor & män!

  Går för övrigt inte en extremt stor del av polisresurserna i vårt land till saker män gör?

   Män är överrepresenterade i:
   Trafikbrott med död/skada
   Våld i nära relation
   Sexualbrott

   Sen är jag inte 100 när det gäller tillgreppsbrott, kvinnor kan ibland medverka och lyckas snirkla sig ur. ?

   Rätta mej gärna om jag har fel data och fyll på ni som vet

  Tror att allt misstolkas här. Finns olika saker att diskutera och resonera kring.
  Var och en läser och var och en börjar fundera på olika saker.
  För vissa är nog frågan om vilken sport som kvinnor utövar som kostar samhället lika mycket pengar ganska självklar; INGEN sport kvinnor utövar kostar samhället så mycket pengar som manliga fotbollshuliganer.

  Just därför koncentrerar sig nog en del här inne på annat i texten för att svaret på ovanstående fråga är självklar…

  Sedan när jag läser här inne hur vissa svarar andra elakt, oförskämt, nedvärderande osv DET gör mig mörkrädd.
  Vi ska väl föregå med gott exempel? Man kan svara/ifrågasätta utan att vara på en sandlådenivå?

  Pick meeeeeeee

   haha tänkte exakt samma! typisk pick me girl aura i detta inlägg

  O nu slår man upp öppna dörrar igen – trött jag blir på flunsor som bygger sina varumärken på sånt alla redan vet! Världen blir inte bättre av att du babblar om saker alla redan vet är problem. Skaffa en riktigt jobb och gör nåt åt saken istället!

   Fast utifrån vad jag tolkar C tillägg i texten verkar hon mer t det personligt än att fokusera på problematiken.

   Men jag kanske är för färgad, är så trött på planerade våldsbrott kopplade till idrott, oavsett sport/land/lag/kön

  Hon nämner bara vad det kostar i en så kallad högriskmatch men inget om hur mycket fotboll och all dess aktivitet bidrar med pengar till samhället också. Jag bor i Italien och här är fotboll en helt sjukt stor sport och inkomsterna i fotbollssektorn bidrar helt enormt mycket till samhället, nu har jag ingen aning om hur mycket det bidrar i Sverige men jämför kostnaderna för polis vid matcher med vad fotbolls aktiviteter drar in så är det knappt ens en kostnad här i Italien o säkert i Sverige också. Problemet är ju mäns våld som är en kostnad för samhället utan dess like och absolut vid fotbollsmatcher också och jag förstår att hon får uppmärksamhet av att nämna den här matchen men mäns våld och gängkriminalitet har lite att göra med fotboll.

  Sen faktiskt är fotbollsspelare ett yrke ( hur samhällsviktigt det är kan man ju diskutera men såna jobb finns det fler av *influencers*) så ”män som sparkar på en boll” är ju bara jättetöntigt att skriva

   Håller med dej. Tror hon lackade ur och raljerande även över själva sporten.

   Började själv när jag var 6 år, damfotbollen var utrotad, vi fick inte tillgång till tider på gräs, fick ärva pojka/herrlagets kläder, ta gamla bollar etc etc

   Men jag ÄLSKAR ATT SPELA fotboll och vet vad det gör för nytta i ett samhälle.

   Men HATAR att se när andra spelar!!! Blir rastlös, det är ju en evighet att se på när andra har kul ??, spelar hellre

    Hur gammal är du om damfotbollen var utrotad när du var 6?

    Jag är 31. Damfotbollen kändes inte alls utrotad när jag började spela. Visst att kläder gick i arv, men det säger väl sig självt att en klubb inte kan köpa nya matchdräkter till alla?
    Och det kostar att köpa in bollar också. I min klubb ärvde man både matchkläder och bollar från varje år. Gick man från 10 år till 11 år så var det helt enkelt dags att byta både kläder och bollar. Självklart fick vi nya bollar om det behövdes. Dock tyckte vi aldrig om de nya bollarna, vi ville ha de gamla för de var mycket goare.
    Och jag har varit med om typ 3 splitternya matchställ då de gamla varit utslitna. Och att ha bollar och kläder tills något slits ut tycker jag inte är det minsta konstigt.

    Damfotbollen verkar dock dö ut nu. Kanske inte överallt, men det var inte många år sen jag hörde på radion att en viss procent av klubbarna med damfotboll i vårt distrikt fått lägga ner damverksamheten. Många klubbar har även fått slås ihop, minns att jag sett fem(!) bynamn som ej och samma klubb på damsidan (för herrfotboll har de fortfarande haft), så det var typ x/y/z/å/ä – ö som möttes?

     Jag är betydligt äldre än dej, och ja, det var ett bra glapp under en längre period i efterkrigstiden där damfotboll började dö ut, sen tar det tid att bygga upp igen

      När är man född då, då?
      En snabb googling så började damfotbollen sakta etableras under 60-talet och 1973 spelades den första landskampen i damfotboll. Svenskt EM-guld 1984 och första VM spelades 1991.

      Tänker att damfotboll inte har haft så lång tid på sig att växa trots allt. Visst, 60 år, hyfsat lång tid men inte jämfört med herrfotboll.

  My Martens är igång med att göra reklam för CBD-olja igen. Företaget verkar ha sitt säte i England, och det är förbjudet att beställa därifrån.
  ”Det är förbjudet att handla läkemedel från ett land utanför EES-området. Som privatperson får du inte ta emot läkemedel som skickas till dig från ett land utanför EES-området – oavsett typ av läkemedel. Det innebär att du inte kan beställa exempelvis läkemedelsklassade kosttillskott från länder utanför EES.”
  https://www.tullverket.se/privat/panatet/handlapanatet/handlalakemedelpanatet.4.7df61c5915510cfe9e7108b1.html

  CBD-olja klassas som läkemedel.
  ’Läkemedelsverket har vid flera tillfällen beslutat att produkter med CBD som ska tas via munnen eller som ska inhaleras är läkemedel.
  En produkt är ett läkemedel om:
  den har medicinska effekter på kroppen, eller
  produkten säljs med påståenden om att den ska användas för att förebygga eller behandla en sjukdom eller ska användas mot symtom på sjukdom. Om det för kunden framstår som att produkten är till för att behandla sjukdomar kan det också innebära att produkten är ett läkemedel.
  CBD är ett ämne som är känt för att behandla vissa sjukdomstillstånd, och det finns i vissa kretsar en uppfattning om att CBD även har andra medicinska egenskaper. Det kan därför räcka att framhäva detta innehåll för att produkten ska vara ett läkemedel enligt den andra delen av definitionen ovan.

  Om produkten är ett läkemedel så måste den godkännas innan den får säljas. Det finns i nuläget två läkemedel med CBD godkända för försäljning i Sverige; Epidyolex som innehåller enbart CBD och Sativex som innehåller både CBD och THC (se faktaruta nedan).

  Läkemedelsverket har i flera fall förbjudit företag att sälja CBD‍-‍oljor som inte var godkända.”

  https://www.lakemedelsverket.se/sv/behandling-och-forskrivning/kopa-anvanda-och-hantera/kopa-medicin/kopa-medicin-pa-natet/cannabidiol-cbd#hmainbody1

  Åh jag är helt tvärtom! Älskar att titta på fotboll men hatar att spela (kan bero på att jag inte var/är bra överhuvudtaget hehe).
  Trist att höra om hur det var för dig som tjej att spela fotboll som yngre, det är ju en viktig diskussion i fotbollens värld att ge tjejer samma möjligheter som killar

  Men hur kan du bli kränkt av att FI inte våldsamma huliganer och läktarvåld?

  INGEN gillar väl det?

  Ja det finns rimliga fotbollssupportrar och de flesta är rimliga det vet alla. Men läktarvåld ÄR ett problem och merparten av de som står för läktarvåldet är män.

  Vad försöker du ens försvara här? Vart vill du komma?

  Supportrar, huliganer och ultras är INTE samma sak. Och skillnaden är STOR!

  Älskar fotboll mer än något annat i princip. Spelade på elitnivå förut, sadlade om till fotbollsdomare sen för att få vara med i fotbollsfamiljen. För det är verkligen bara så jag har upplevt det. Fast inte på supportersidan, men på den andra, där är man enligt min erfarenhet en enda stor ”extrafamilj” (jag förstår att alla inte delar min känsla kring det hela men jag talar utifrån mig själv).

  Så tråkigt att några ska få för sig att förstöra så för andra. Jag dejtade en hammarbysupporter för några år sen och han var extrem. Tillhörde de som maskerade sig, försvarade bengaler med argument jag valt att förtränga. Blev en odräglig machokille och jag bara kände att det var så fruktansvärt omoget. Det var så himla osexigt. Han har dessutom ett barn, tycker ärligt talat lite synd om barnet om pappan visar några av sina machosidor för ungen.
  Det blev ingen långvarig dejting där inte.

  Har så svårt att se att det skulle urarta med den nivån av läktarvåld inom tex curling eller bowling, eller simning för den delen. Det är något skumt med fotboll. Själv är jag ryttare och det är oerhört glest med läktarvåld på tex Falsterbo. Oerhört lite brölande också. Vi viskar ooooooooo när en bom faller, eller andas in högljutt, men det är allt.

   Hahaha första gången jag var på hästhoppning och märkte hur knäpptyst det var och att ALLA andas i takt??? Jag blev så full i skratt och fick gömma mig i tröjan för att inte börja garva. Så hör man typ folk runt omkring en som räknar hästens steg också. Väldigt roligt att titta på publiken, alla inbitna sitter ju och typ ”1, 2, 3, å-hopp” och hoppar med med kroppsspråket.
   På en hästhoppningsarena skulle man i princip kunna höra en knappnål falla liksom?

   Jag spelar tennis och det är iofs samma där. Knäpptyst och alla vrider på huvudet på samma gång. Sen applåderar man lite och så är det tyst igen. Sen händer något som får publiken att diskutera med varandra och domaren måste ropa ut att man ska vara tyst. Och sen fortsätter det igen, man är tyst och vrider på huvudet och applåderar.

    Tennis är också en väldigt civiliserad sport. Golf också. Tänk du publikvåld på en golfturnering ? Hur hade det sett ut, hahaha.
    Hästhoppning är en väldigt deltagande sport, exakt som du skrev. Tänkte inte ens på det men vi sitter: 1, 2, 3, åh, (vevande med händer/upprättande av överkropp) och sen ett ooooooo. ??

     Man tänker nog inte så mycket på det när man är hästmänniska och insatt säkert. Jag är inte det så för mig blir allt en hel upplevelse, och inte bara hoppandet på banan. Numera när jag och mamma går på hästtävlingar har hon blivit medveten om hur hon och alla andra är och blir lika full i skratt som jag blir, men det tog ett tag innan hon insåg att det faktiskt är så??

  Sidospår kanske men gör föreningarna något för att dra sitt strå till stacken kring det här med huliganerna? Går de någonsin ut och fördömer beteendet?

  Jag läste Fi:s inlägg och höll med om varje ord. Sen läste jag ditt inlägg, Camilla och det känns som att inlägget är skrivet i affekt. Läste särskilt meningen som du reagerar så starkt på och jag kan bara se en konkret fråga. Håller med om att fotbollshuliganerna inte är intresserade av fotboll på riktigt utan bara ser en anledning till att bråka. Men det är de facto män som beter sig och det kostar samhället stora pengar. Förstår inte din poäng.

  Riktigt bra skrivet Camilla!! Håller med dig till 100%.

   Tack! ?

  Klarar mig bra utan både män och fotboll. Hörs häj!

  Det heter ”Jag håller helt med N.N. i HENNES kritik av…. Det vanliga verkar annars vara att man felaktigt använder hennes, hans eller deras när det ska vara sin eller sitt men här är det alltså tvärtom.

  För övrigt förstår ej heller jag din inställning? Det är väl klart som tusan att det finns en massa kvinnor som både spelar och gillar att se på fotboll men de är inga huliganer och kritiken här handlar ju om att kostnaden för fotbollsrötäggen – som garanterat inte är några enstaka undantag utan många – ska ställas mot annat. Och eftersom det är just män som tar rättsliga och samhälleliga resurser i anspråk, som det alltid gör, så är förstås kvinnoperspektivet givet.

  Det mest obehagliga i detta, kopplat till sporten (och inte de som råkar använda den som en ursäkt för att få utlopp för raseri), är att jag (först nu!?) inser att jag läser en djurgårdares blogg varje dag. /Gnagartjej

   Du har snanare läst en fotbollsintresserad tjejs blogg, vars sambo är Djurgårdare. Givetvis kommer jag gå på matcher med honom, precis som han åker på skidskytte med mig. ?

  Bra skrivet Camilla! Jag har haft säsongskort i 13 år (210 hemmamatcher plus cupspel + bortamatcher) och varit med om 3 våldsamma händelser på läktaren. Ge mig gärna ett motsvarande exempel på evenemang som samlar över 20 000 människor varje gång (om man är Bajare ?) där så pass få incidenter sker? Inte? Nää.

  Av alla dessa människor som går på fotboll finns det självklart en liten andel människor med riktigt skeva åsikter, som gillar kaos och våld men – återigen – om du varje vecka samlar totalt över 100 000 personer (här är alla veckans matcher inräknade) så kommer alla ”grupper” vara representerade. Fotboll och sport engagerar och räddar människor – både utövare och vi som tittar på. Det är kärlek och gemenskap, ett sätt att höra till oavsett bakgrund. Självklart finns det problem, PRECIS SOM DET GÖR I SAMHÄLLET SOM HELHET.

  Och, angående polisen, så finns det ju mycket det läggs skattepengar på som för vissa kan kännas sjukt onödigt. All skadegörelse och våld känns väl rätt ofräscht och ovärt – eller är det bara när de sker i fotbollssammanhang som de drabbar utsatta kvinnor? Det finns mycket jag skulle vilja ändra på här, men det kan vi ta en annan gång (eller inte).

  Kan denna Fi sätta sig ner och hålla käften? Ägna sig åt rödvinsdrickande med sina PK-vänninor och prata om hur mycket bättre de är än oss andra som inte delar hennes fisförnäma intressen? Så trött på kvinnor som tror att det bara finns ett sätt att göra feminism på – uppenbarligen är hennes idé att fortsatt låta koda intressen som kvinnliga eller manliga och att skriva keffa (ofta tagna) och självklara texter för att sedan citera sig själv som någon Wishkopia av Paulo Coelo.

  Och kom ihåg, bara för att DU inte förstår något betyder det inte att ANDRA är sinnesslöa. Då är det nog snarare du som är lite, lite dum i huvudet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.