Josephine Qvist om sin medverkan i en ”ayahuaska ceremoni!

Bildkälla: Stella Pictures // Bilden är ett montage

Förra sommaren fick jag ett uppvaknande. Jag deltog i en ayahuaska ceremoni som var början på en lång resa men mot ett liv som faktiskt är värt att leva.
I vårat första poddavsnitt berättar jag att jag testat ayahuaska och såklart kommer vi ägna ett helt avsnitt till det men det var så viktigt för mig att våga säga det utåt. Jag har hållit det lite för mig själv men vill dela mig nu, jag är redo. Alla nätter av ångest, alla dagar av ångest, alla gånger jag känt att jag vill ge upp, att jag hatar mig själv, att jag inte är värd något, att jag är ensam. Den
gången jag faktiskt tog en överdos och hamnade på sjukhus (som jag också såklart ska prata mer om) allt det är jag nu redo för att bryta ner och sakta men säkert läka och jag vill göra det med er, med Viktor, med podden. Jag vill att ni ska känna att ni också påbörjar en resa av läkning, med oss och det här är så viktigt för mig, det känns så rätt.

Jag har länge varit lost i hur jag ska använda mina medier, vad mitt ”varför” är, att det jag gör inte har haft en mening, ett syfte, förens nu. Jag vet mitt syfte nu och jag vet vad jag vill. Vägen dit är hullerombuller och jag kommer göra många misstag och fel men jag är så redo att dela med mig och göra denna resa tillsammans med er. Jag är redo att visa er vem jag är idag och jag hoppas att jag fortsätter våga vara sårbar och att ni verkligen känner att ni kan påbörja er resa, er läkning, tillsammans, hand i hand med oss, mig och @viktorfrisks @friskochqvist .

Jag är skakis nu när jag skriver ut allt detta, det känns i kroppen, det här är på riktigt. Men det är också så det ska känns, det här är äkta, naket och det är den här vägen jag vill gå. Tack till alla som lyssnat på podden och till er alla som skrivit till mig. Feedback, att läsa era berättelser och bolla med er är ALLT. Fortsätt gärna, jag ser er och försöker svara på så mycket jag kan. JAG ÄLSKAR ER och här kommer en karusell post av mina senaste dagar♥️ // Josephine Qvist

I det här inlägget på Instagram berättar Josephine Qvist för sina 251 000 följare om sina upplevelser av att ha deltagit i en ” ayahuaska ceremoni. 
Om ni inte vet det är – jag visste det inte – så beskrivs det så här i en artikel från Expressen, skriven av journalisten Karin Nordin och som publicerades 4 december 2022.

Två kvinnor ligger på madrasser på golvet i en källare. De är höga på ayahuasca – en hallucinogen, narkotikaklassad brygd som har letat sig från Amazonas djungel till det svenska folkhemmet.”Källar-schamaner” säljer trippar för några tusenlappar till en väletablerad medelklass och vissa menar att den kladdiga drycken är livsförändrande. Andra anser att det är en farlig trend.
[…]

Växterna innehåller dimetyltryptamin (DMT), ett kraftfullt hallucinogent och narkotikalassat ämne. För att det ska kunna tas upp av kroppen och ge upphov till en tripp behövs ett annat ämne, även det har sitt ursprung i djungelväxter. Senare kommer Leila att blanda dessa två substanser med varandra, och det är först när det sker som den bruna geggan blir en olaglig och rusgivande brygd – ayahuasca.

Så vida den svenska narkotikalagstiftningen ändrats sedan den här artiklen publicerades så är substansen olaglig i Sverige, men hur det ser ut i Spanien – där Josephine bor idag – vet jag inte. Hon kan lika gärna ha gjort det i Amazonas där den här typen av ceremoni utförs. Googlat man kan man hitta ”paketresor” för ändamålet.
Jag frågade Josephine om hon gjorde ceremonin i Sverige eller i Spanien, men det ville hon inte svara på.


Hennes poddkollega Viktor Frisk skriver under hennes inlägg att hon är en stor inspiration för honom och att han är så stolt över henne som vågar visa sig sårbar.

I Expressens artikel går att läsa att det bedrivs forskning på den här typen av substanser även i Sverige:

Nyligen publicerade brittiska forskare den hittills största studien på psilocybin, en psykedelisk, narkotikaklassad substans som är nära besläktad med DMT. Psilocybin finns i olika svampar, bland annat i den lilla slätskivlingen som trivs i svenska kohagar. Studien, som publicerades i medicintidskriften New England Journal of Medicine, undersökte om ämnet kan hjälpa vid svårbehandlad depression och resultatet verkar lovande. Bara en av tre som fick psilocybin hade kvarstående depressiva symtom efter tre veckor.

Även i Sverige bedrivs forskning på psilocybin vid Karolinska institutet. Effekten av en dos tillsammans med psykologiskt stöd jämförs med effekten av en dos av placebosubstans tillsammans med psykologiskt stöd.

Vi hoppas kunna redovisa de första resultaten inom ett år, säger Johan Lundberg, överläkare i psykiatri och forskargruppledare vid centrum för psykiatriforskning på Karolinska institutet. 

I dag är den som vill testa en psykedelisk upplevelse hänvisad till den reglerade sjukvårdens raka motsats, enligt Karin Nordins artikel.
Intresset för svamp och ayahuasca har fångats upp av företag som ordnar kommersiella gruppceremonier och ”källar-schamaner” som för några tusenlappar säljer en tripp.
Men att psykedelika tycks kunna möblera om i hjärnan på friska personer innebär risker, säger Henrik Gréen, professor i forensiska vetenskaper vid Linköpings universitet i artikeln. Han forskar om droger och deras effekter på människor, och han är bekymrad över att vissa tycks jämställa ayahuasca-ceremonier med någon sorts spabesök.

Det finns studier som visar att man vid högre doser av psilocybin och DMT får bestående beteendeförändringar. Det här är verkligen inte ofarliga substanser att hålla på med och dödsfall finns registrerade, säger han.

Vidare beskriver artikeln att det kan vara farligt att ta drogen vid bland annat hjärtproblem och högt blodtryck, och livshotande för den som medicinerar med SSRI-preparat. För den som har anlag för en psykossjukdom utgör tripparna en risk, man vet till exempel att personer med genetiska anlag kan utveckla schizofreni.
Samtidigt finns det andra – som Jesper Råback som är leg. psykolog och VD på organisationen Nysnö – som verkar för att göra psykedelika tillgängligt i lagens namn. Han tror att psykedeliska preparat i framtiden har en plats inom den vanliga sjukvården.

Bildkälla: Expressen

98 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag tycker ändå de ska forska vidare på det här, verkar var så att det skulle kunna ge bra hjälp vid djupa depressioner.
    Men att ta det helt okontrollerat hos en ”källar-schaman” på en ”paketresa” känns ju mindre vettigt.

      Därför det behövs forskning och studier, för att reda ut om det ger effekt, för vilka patienter det i så fall är aktuellt, vilken dosering osv. Man kan inte dra några slutsatser överhuvudtaget utifrån att folks drogintag utanför vården.

      Vet inte vilken artistdu syftar på men det jag hört att forskning pekar på att det kan vara en bra hjälp, därför tycker jag man ska forska vidare så att det kan leda till en bra medicin. Att ta random svampar om man är deprimerad är nog väldigt hit n miss

        Avicii fick en psykos och se vad som hände (menar inget respektlöst) Tror inte att det passar alla.

          Det är kontrollerade doser vi talar om…

            Kommentaren hamnade fel

          Som anonym 12:41 säger: Det är därför vi ska forska på det.

          Tror inte att den var en psykedelisk drog som fick Avicii att avsluta sitt liv.

          Folk kan ju felanvända vilken typ av medicin som helst och få icke önskvärda effekter – Det betyder inte att det, under rätt omständigheter och med rätt dosering, är en farlig medicin.

          Jaha, är det bekräftat? Eller gissar du nu.

      Men då rör det sig om väldigt små mängder, dvs inte ett rus som det handlade om där.

      I SVT Niklas och verkligheten tar de väl upp detta och att forskning pågår som skulle visa resultat främst på svårbehandlade djupare depressioner om jag inte minns fel?. Kan tycka det är synd vetenskapen är så ”långsam” i detta avseende, klart det känns riskabelt ta hallucinogena preparat utan läkarkontroll, hade aldrig vågat oavsett om det var lagligt eller ej. Men visst kan jag ha förståelse för att människor som mår fruktansvärt dåligt letar lösningar.

      Sån resa ska jag åka på.

      Tack för tipset, Bloggbevakning. Hade aldrig hört talas om innan.

    Spännande och häftigt för henne. Skulle också vilja prova någon gång. Har testat bla. LSD och svampar flera gånger, och tyckte mycket om det. Är väldigt glad över den forskning som nu pågår kring psykisk hälsa och psykedeliska preparat 😀

      Jag med! Alldeles för många är helt blinda till det BRA droger kan bidra med.

    Kan inte tänka mig något tråkigare än att sitta och lyssna på en influencer som sitter och berättar om hur de ”hittat sig själva” och ”äntligen har ett mål i livet” med långa monologer.

    Sen tycker jag också att man inte ska uppmana till att göra det via sätt som är olagliga och dessutom tvivelaktiga (samt oftast ett sätt för folk att tjäna pengar på ens osäkerheter) men då kommer jag väl få massa drogliberala på mig som säger att jag inte vidgat mina vyer för knark tillräckligt lol

      Håller med dig. Det här hon gjort kanske funkar men det är fortfarande olagligt. Tänk om en influencer hade suttit och pratat om hero*n och hur det hjälpt hen

        Utan att ha en åsikt om grejen i sig har hon dock inte gjort nåt olagligt om hon gjort det någonstans där det är lagligt. Rätt ska vara rätt.

          Fast att inte vilja svara på frågan om hon gjorde det i Spanien eller i Sverige är väl ganska talande? Visst, vi kan fortfarande inte veta men har man gjort det där det är lagligt så varför inte bara säga det?

          Tekniskt och juridiskt sätt så har hon ju fortfarande gjort något som är olagligt i Sverige bara att hon inte gjort det i Sverige. Hon har fortfarande begått ett brott mot svensk lagstiftning. Dock kan hon inte dömmas av svensk domstol.

        Nu var det ju dock inte heroin hon pratade om, inte alls i samma bollpark.

    I Sydamerika ar det ju vanligt och det sker (oftast) i kontrollerade former. En shaman som guidar och stottar en i sin tripp och ser till att ratt dosering gors. Jag har inte gjort det sjalv (ar en glad skit utan mkt baggage att hantera) men hade jag haft jobbigt i livet (depression/sorg/beroende etc) sa hade jag absolut testat! Om man googlar och laser lite mer fran olika kallor (och sarskilt fran personer som faktiskt testat) sa verkar det hjalpa valdigt manga pa olika satt. Tycker artikeln du lankar ar subjektiv (eller okej med vissa kallor), hon som skrev artikeln ar vinklad negativt fran borjan och da ar det svart att forsta hela bilden av vad ayuhasca gor och hur den paverkar en person som genomgar cermonin.

    Om jag inte missminner mig helt så är växter innehållande alkaloiden inte olagliga, men innehav av DMT i sig ör olagligt. Problemet är att det inte är svårt att utvinna och blir psykadelika i blandning med Banisteriopsis caapi. Vad gemene man väljer att göra är upp till var och en, men att belysa narkotikabruk ur positiv bemärkelse på sociala medier är oacceptabelt. Inte nog med substansen i sig så finns så många risker förenade med detta. Är produkten kontaminerad, finns kontroll på dosstorlek, har brukaren vetskap om eventuella interaktioner.. livsfarligt. Att substansen är av naturligt ursprung gör den inte säkrare eller bättre på något sätt vilket vissa verkar inbilla sig. Många farliga substanser utvinns från naturen.

    Du vet inte vad ditt syfte är för att du är en själlös reklampelare. Ingen drog kan fixa det.

      Såklart hon har en själ, vilken tråkig människosyn du har.

      Men vad sjukt, såg ju programmet Nicklas och verkligheten om dethär igår. Aldrig hört talas om drogen innan ?

      Jag ser mest fram emot att alla fillers-, botox- och silikonfyllda influencers åker till sydamerika för att umgås med schamaner och trippa på diverse okända substanser. Hittar de sig själva – toppen, annars kan de ju stanna där som nerknarkade influencers på dekis.

        De kommer inte hitta sig själva för de är tomma skal med fillers.

          Alla människor har sitt inre, sina tankar, sitt mående osv. Oavsett om man är influencer eller inte. Ingen är bara ett tomt skal. Jobba lite på din människosyn, bara sorgligt att du är så elak och dömande.

          Du behöver terapi

    Jag hat en nära bekant som gjorde detta. Hon har otroligt positiva erfarenheter av det.

    Sen tror jag inte du ska referera till artiklar i expressen i detta fall, blir rätt oseriöst

      Jag har tvärtom, min bekanta hade en mardrömsupplevelse och idag (flera år senare) är det fortfarande något som påverkar hen negativt. Tycker det är bra att riskerna lyfts upp, så folk vet att det är en chansning att pröva det här. Det kan gå bra och det blir en positiv erfarenhet men det kan också om man ha otur gå helt snett och ge långvariga konsekvenser.

        Var var din bekanta också gjorde det? Vad betalade hon?

        En risk jag ser är nog oseriösa aktörer som inte har koll.

        Personligen skulle jag inte göra det även om jag inte ifrågasätter min bekanta som har gjort det.

          Det var i Peru, ja det var en seriös aktör (de var noga att efterforska) och vad det kostade vet jag inte, jag har inte frågat. Såklart risken ökar om man går till en oseriös aktör men att det är en seriös aktör tar inte bort risken helt för att man ska få en negativ upplevelse. Och som sagt tror det är bra att folk vet det, så de kan ta ett informerat beslut om det är värt.

            En intressant sak är att folk älskar att dela ”skräckupplevelser” så fort naturmedicin tas upp, men när jag och tusentals andra delar med oss av dåliga upplevelser av SSRI så är det direkt locket på, ”skräm inte upp andra!”, ”du har fel för studier visar att SSRI är 100% säkert och underbart!” o.s.v…

              Eller covid vaccin 😉

                Håller med. Vaccinskador bör man också kunna tala öppet om, varför inte liksom? Tystnadskultur är farligt.

                  Absolut att tystnadskultur kan vara farligt men att studier som inte är vetenskapligt försvarbara sprids är minst lika farligt skulle jag vilja påstå, finns sjukdomar som var nästintill utrotade som kommit tillbaka för att vissa väljer att inte vaccinera sina barn.

                    Ja, det är också helt galet att den fejkade studien som påstod sig se en koppling mellan vaccin och autism FORTFARANDE sprids på nätet! Det är länge sedan den avslöjades som en bluff. :/

                      Får fortfarande frågor från puckon om min son med autism fick det av vaccinet ?

              Jag tycker det är antingen eller, att antingen är folk odelat positiv och börjar som du direkt ifrågasätta när någon haft en negativ upplevelse eller så är de rakt igenom negativa och kan inte tänka sig att det för något bra med sig. Tror själv sanningen är mittemellan, det är positivt för en del och för andra inte. Båda sidorna existerar. Angående SSRI, det är en medicin som alla andra, en del har effekt, andra inte och biverkningarna varierar från person till person.

                Ja men det är min poäng också, att man bör kunna se båda dessa som att de emellanåt kan rädda livet på folk, men å andra sidan kan upplevas som inte allt hjälpsamt eller rent av skadligt för andra. Det finns alla möjliga upplevelser och det är trist att kritik mot västerländska medicin ofta ska sopas under mattan.

                  Seriös kritik mot västerländsk medicin ska såklart tas på allvar men att mycket av den avfärdas är ju för att det är inte seriös kritik. Det är anekdoter, konspirationsteorier, påståenden som motbevisas i många studier, uppmaningar att skippa vaccin och behandla cancer med växter istället för cellgift osv.

                    Jag har avfärdats så många gånger när jag uttryckt kritik mot den överdrivande förskrivningen av SSRI och är så jäkla trött på att bli kallad foliehatt när det är långt ifrån vem jag är. Men i Sverige skriks det foliehatt så fort man inte sällar sig till flocken, flocken som stenhårt tror att 1 miljon svenskar har serotoninbrist i hjärnan och att ayahausca bör jämföras med heroin lol

                      Kan förstå att folk får foliehattsvibbar av dig? Att kalla de som inte håller med dig ”flocken” och tillskriva dom åsikter som i princip ingen idag uttrycker för att få dom att framstå som typ dumma får är liksom så konspirationsteoretiker debatterar. Så om dina åsikter är legitima skulle jag nog fundera på att ändra retoriken, för tror du fäller lite krokben på dig själv.

                      Vad trist att du hänger upp dig på ord istället för att bemöta det jag skriver. Men nä jag orkar inte tjafsa om sånt. Jag VET att jag är långt ifrån en foliehatt. Jag tror på och använder västerländsk medicin samtidigt som jag kompletterar med naturmedicin, och vågar ifrågasätta tex överförskrivning av SSRI och lugnande mediciner. Jag har vaccinerat mig mot allt möjligt, bl.a. covid men kan samtidigt tro på min grannes son som fick grav hjärtsjukdom av vaccinet. Jag tror på andlighet och på vetenskap. Sjukt trist man ska anklagas för det ena eller andra bara för att man inte sällar sig till gemene mans normer.

                      Jag tycker att du låter väldigt vettig och balanserad LaLa, håller inte alls med om att du framstår som en foliehatt. Som för övrigt är ett urvattnat epitet som precis som du skriver används mot de som avviker från flocken, även mot de som sprider sanningar.

        Samma här, av både egen och vänners erfarenhet. Det romantiserar något så extremt.

        På vilket sätt påverkas hen negativt än idag? Om jag får fråga alltså, jag är själv lite nyfiken på detta.

      DMT i sig är absolut intressant som ett potentiellt läkemedel i behandling av vissa psykiska sjukdomar som depression. Problemet eidag är att man blandar det med en brygd i syfte att uppnå rus, det finns ingen kontroll av exempelvis renhet, det finns inga utarbetade doser för klinisk effekt, användningen är inte kontrollerad och majoriteten har nog inte koll på riskerna. Rätt vad det är så kommer någon drabbas av andningsdepression vid överdos eller dö på grund av bakomliggande hjärtproblem.

      Är det inte lite det som är grejen med okända substanser, kan bli hur bra som helst och kan också leda till psykoser och annat tråkigt. Personligen skulle jag inte riskera något för att en kompis tyckte det var toppen.

      En väns vän dog under en sån här cermoni. Visserligen inte i Sverige, men schamamen och dens medhjälpare flydde landet och inget hände.

    Föredrar samtalsterapi framför tillfälliga fixar. Detta löser ju inget mer än eventuellt för stunden.

      Har du provat?

        Terapi? Ja.

          Nej, eftersom du vet att detta är en tillfällig fix för stunden, har du provat ayahuaska eller gissar du?

      Det är fem år sen hon gjorde det

      Om samtalsterapi hjälpte alla som mår dåligt så hade ju det varit toppen! Varken samtalsterapi, medicinering eller droger är någon garanti för att man ska må bättre.

    Dani Karlsson skrev om detta mycket för många år sedan när hon fortfarande hade en blogg. Har för mig att hon blev avstängd från sin plattform till slut för att de tyckte hon spred typ ”knarkpropaganda”? Hennes vaginism blev botad med hjälp av ayahausca-ceremonier.

    Så synd att många västerlänningar är inskränkta och jämför ayahausca med typ heroin. Ren rasism är vad det är tyvärr. Ayahausca är naturmedicin sedan flera århundraden i Sydamerika och starkt kopplad till ursprungsbefolkningens andlighet. Oerhört okunnigt och pinsamt att referera till det som om det vore någon partydrog. Samtidigt problematiskt när västerlänningar tar sig an dessa ceremonier utan utbildning och därmed försätter andra i fara. Man bör inte leda dessa ceremonier om man typ tagit en weekend-kurs i Los Angeles… Det ska ske seriöst av erfarna shamaner, annars uppstår faror. Lite som att man ska ta morfin när läkare förskrivit det och informerat om dos, inte köpa det svart av Jeppe på plattan…

      Så är det väl ändå med många olagliga substanser. K*kain kan användas medicinskt för att bland annat minska illamående eller som smärtstillande, men då använder man inte så pass höga doser att det ger rus. Problemet med dessa substanser här i västvärlden är att det inte finns någon kontrollerad användning och att substanserna sällan används med ett gediget medicinskt ändamål. Ofta är dessa substanser förenade med stora risker och därför krävs kunskap om och kontroll på användningen, vilket sällan ses vid självmedicinering.

        Det är svårt att kontrollera naturmedicin på det viset vi kontrollerar paracetamol. Men absolut att det inte är något som bara bör släppas fritt och utövas av vem som helst.
        Den sista meningen du skriver är intressant för den kan appliceras på alkohol också, men där accepterar samhället att vi helt enkelt inte har kontroll…?

          Det beror på. VBL är strikt reglerade likt vanliga konventionella läkemedel medan TVBL bygger på erfarenhet av långvarig användning. Syftar du till substanser från naturen så finns det en hel del läkemedel med klinisk användning som kommer från naturen, t.ex Kaptopril härstammar från ormgift. Jag är för kontrollerad användning eftersom det enligt mig är den säkraste användningen. Gällande alkohol kan jag inte annat än hålla med dig, jämför man med andra substanser tycker jag det är konstigt att vi har så få regleringar kring det.

      Håller med dig i det mesta du säger, men att det skulle vara ren rasism att Sverige narkotikaklassar en drog trots att den är starkt kopplad till ett annat lands ursprungsbefolknings anlighet köper jag inte. Det är väl inte direkt någon som likställer detta med heroin? Men en drog är det ju klassat som i Sverige.

      Det är helt okej att på ett personligt plan vara öppen för naturmediciner (oavsett dess ursprung) och det är också helt okej att inte vara det. Jag personligen är inte en spirituell person, och jag håller mig långt ifrån alla hallucinogener, dels därför att jag inte är säker på att mitt psyke skulle hantera det väl, och dels inte känner något behov av att utforska det, där jag befinner mig i livet just nu. Den åsikten har absolut ingenting med vad jag har (eller snarare inte har) för fördomar om den sydamerikanska ursprungsbefolkningen.

        Nej, vår lagstiftning syftar jag inte riktigt på där, utan snarare allmänhetens syn på ayahausca, som ofta ser det som någon slags rekreationsdrog, vilket det absolut inte är. Då har man noll respekt och förståelse för ursprungsbefolkningen i Sydamerika, hur stor betydelse ayahausca har för både medicin och andlighet där.

        Jag väljer själv bort hallucinogener och naturmedicin (förutom cbd-olja som jag emellanåt använt mot insomni), men är ändå öppen för att ha en nyanserad diskussion om det. Känner många som fått ut mycket positivt från dessa ceremonier.

          Själv är jag rätt öppen för naturmedicin och en mer holistisk syn på hälsa överlag som jag inte anser finns i västerländsk medicin. Däremot har jag ändå svårt att förstå hur många beskriver just ayahausca som livsomvälvande och att det helt skulle bota fysiska åkommor, det känns heller inte så troligt. Det blir så svart och vitt allting i synnerhet sådant det går trender i, antingen är det ett mirakel eller rent farligt. Men vad vet jag, jag har ju aldrig provat just det här.

            Jag tror just fysiska åkommor kan läkas om de har sin grund i psyket, vilket t.ex. kan vara bakomliggande orsak till just vaginism som Dani skrev om.
            Jag har inte heller testat ayahausca, känner inget behov, men jag känner många som blivit väldigt hjälpta av det.

          Men oavsett hur viktig den är för ursprungsbefolkningen i Sydamerika, så är det inte per automatik rasism att inte hålla med om att det nödvändigtvis är en bra grej? Att respektera andra kulturer innebär inte att man måste hålla med om allt som är kulturellt betingat.

      Oj kan man nu också vara rasist mot knark? Wow.

        Att associera naturmedicin med knark som dessutom ses som helig av ursprungsbefolkningen har rasistiska kopplingar ja. Respekt för andra kulturer och våra olikheter lär vi väl oss i grundskolan men frågan är om det fastnar…

    Finns forskning som visar att psilocybin kan hjälpa personer som lider av depressioner och olika tvångssjukdomar som OCD som inte hjälpts av långvarig terapi och läkemedel. Även att det skulle hjälpa personer som drabbats av stroke. Ämnet gör att hjärnan kan bygga nya vägar som kanske skadats (vid stoke) eller komma bort från mönster som den annars alltid tänker i (OCD). Tycker forskningen är jätteviktig på dessa områden men även generellt på psilocybin. Därför hoppas jag att debatten kring detta inte kommer få samma utfall som på 60- & 70-talet där man förbjöd även forskning för att det hände så mycket negativt i samhället pga användandet av hallucinera droger.

      Jag behöver det så mycket ? har grav ocd ingenting hjälper. Måste bar få tag på det hur går man vidare ?

        Om du har grav OCD skulle jag vända mig kliniker i Nederländerna där de ger en substansen under översyn av läkare och psykologer. På så vis får du ut mest av behandlingen och kan få bättre hjälp. Det är även lagligt.

        Läs på en om micro dosing och sen kan du beställa direkt från Nederländerna. Har många i min närhet som provat och de jag pratat med är väldigt positiva. De tar mot ångest bland annat

      Det hjälper ju även mot människor som har utsatts för stora trauman och har PTSD!

        För människor skulle det stå

    Kolla på Niklas och verkligheten, avsnitt 2 handlar bland annat om ayahausca. Väldigt intressant

      Var kan man se avsnittet?

        Hittade infon – TV4 Cmore!

      Det handlar väl om västerlänningar som leker shamaner, har noll insikt och lurar lika korkade västerlänningar på pengar?! Bara det faktum att dom konsekvent lägger locket på och vägrar eller får inte svara på frågor ger ju klara besked om att det är lurendrejeri. Skulle jag ( mot all förmodan ) vilja prova detta hade jag sökt mig till ursprunget så klart. Inte fan till något sk retreat i Holland som drivs av svenskar.

        Nej, tyckte det var ett ganska balanserat program. De tog även upp att det forskas på området och att indikation på positivt resultat finns. Sen tog de också upp folk som haft dåliga erfarenheter samt de med positiva erfarenheter och pratade med någon ”äkta scheman.” Lite blandad kompott helt enkelt.

    Åh!! Har velat detta så himla länge!! Tror det skulle göra susen mot min OCD! Jag lider av grav OCD ingenting hjälper och vården skiter i mig! Om någon har info vart man kan göra sånt här i Sverige så svara på denna kommentaren! Jag är o stort behov av detta. Och ja jag har läst fakta vet för o nack delar redan!

      Ja lycka till med att hitta det i Sverige.

        Det finns i Sverige…

          Varför orkade du inte berätta var i så fall?

            Kanske för att det är … olagligt?

              Därav önskningen om lycka till kanske?

      Undersök om möjlighet finns i Köpenhamn. Jag har tyvärr inga bättre tips men de brukar vara mer öppna i Danmark.

      Ayahuasca kan absolut hjalpa mot mycket, jag har en klient med olika magproblem som kommer hit till Peru och kor ett ayahuascaretreat arligen och sager att hon har mycket mindre problem efter att hon borjat med detta, jag skulle dock inte rada nagon oht att gora detta utanfor Amazonasdjungeln eftersom det ar dar just dessa shamaner finns och de som gor detta pa annat hall bara gor det for att tjana grova pengar da detta blivit populart, vet att manga betalar upp till 30 000kr for 10 dagar och nar de sedan pratar med shamanerna far de veta att dom inte far mer an mellan 250-500kr per deltagare, resten gar till giriga organisatorer. Nar man deltar i ett sadant retreat har far man manga restriktioner som ska foljas i flera veckor innan som t ex en vegetarisk diet med lag salthalt och ingen alkohol och nar man val ar pa retreatet far alla en genomgang och far sedan ayahuascan doserad efter deras behov. Under ceremonin sjungs och trummas det en speciell melodi som kallas Ikaros och som ska hjalpa personerna i sin andliga vandring. Med detta sagt finns det folk som ligger i koma efter att ha varit pa sana retreats och det finns aven dodsfall rapporterade, sa detta ar absolut nagot jag endast rekommenderar att gora med nagon som har valdigt mycket erfarenhet.

      Skrev ovan till dig. Det finns lagligt i Nederländerna under översyn av läkare och psykologer. Om inte det är ett alternativ pga av att det nog kostar minst 30000 så googla efter forskningsstudier som bedrivs i Sverige på bl. a. Karolinska institutet på psilocyblin. Försök att ansöka om att vara med i en studie. På så vis sker det lagligt mer målet att du ska bli bättre. Hoppas du hittar något och att du blir hjälpt.

    Var det den drogen som hon från Göteborg i Älskar älskar inte tog? Hon som dejtade brasilenaren.

      Ja om jag inte minns fel så har hon talat om sina erfarenheter i podden hon hade ett tag.

    Hur är man funtad om man tycker att det är inspirerande att ta olagliga substanser? Folk är fan inte kloka.

      Bara för att det är olagligt betyder det inte att det inte är bra. Sverige har helt skeva narkotikalagar jämfört med stora delar av den sundare världen.

    SNARK! Vilket moraliserande inlägg.

    Låt människan göra vad hon vill med SIN KROPP.

    Verkligen inte bra. Finns dom som blivit helt borta i huvudet. Farligt och tragiskt.

      Det kan man ju påstå om lite vad som helst. Att arbeta 8 timmar om dagen hela sitt liv tex

    Så en influenser åkte och provade lite knark, tyckte det var toppen, och nu försöker folk få det till att det är andlig utveckling och minsann utmärkt eftersom det är en drog som administreras av ursprungsbefolkning ibland? Denna vurm för andra kulturers droger är fantastisk. Kort sagt finns det nog droger i alla kulturer och tidsåldrar som gör att vi kan självmedicinera men att försöka få det att låta magiskt eller mer potent bara för att det inte är registrerade läkemedel eller ”västerländsk medicin” känns som självbedrägeri. Och nej, vi har inte svar och behandling för alla åkommor, men det är ingen licens för att testa olagliga substanser och marknadsföra detta till följare.

    Psykologer hävdar gärna att psykiatriker kan noll om psykologi….man kan säga att psykologer kan noll om hjärnans kemi och psykoaktiva ämnen….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.