”Högt till tak” gästas av ”Dumpen”

Bildkälla: Sanna Guidetti Instagram

Podden ”Högt i tak” med Sanna Guidetti och Rosanna Charles har precis släppt ett nytt poddavsnitt, där de bjudit in ”Dumpens” huvudpersoner Patrik Sjöberg och Sara Nilsson att gästa. 
För den som inte känner till Dumpen sedan tidigare så beskrivs sidan så här i DN’s artikel, där tidningens journalist följt med under arbetets gång med att fånga in förövare som visat ett sexuellt intresse för små barn.

Sara Nilsson och Patrik Sjöberg betraktar sig själva som granskare och opinionsbildare i ett, därtill grundare av ett nischat mediehus, enligt artikeln. 

Sajten startades våren 2021, med målet att minska antalet sexövergrepp mot barn.

Den mest omtalade verksamheten går ut på att genom påhittade barn lura ut män som visar sexuellt intresse för minderåriga och därefter hänga ut dessa personer på sajten.

Allt som allt finns ett hundratal människor engagerade i nätverket, som även vill bilda opinion, bland annat för att förändra polisens möjligheter att komma åt pedofiler på nätet. // DN

I DNs artikel medverkar även en mamma till en liten pojke, vars pappa blivit uthängd på Dumpen, och vad det inneburit för sonen, både i skolan men även på fritiden.
Detta har bland andra Amilia Stapelfeldt tagit upp och diskuterat tidigare. 

En förälder var tydligen särskilt upprörd – om skolledningen inte meddelade alla föräldrar att Kristoffer var påkommen av Dumpen så hotade han att själv sätta upp bilder på pappan över hela skolområdet.

Rektorn avslutade samtalet med att, i medkännande ton, föreslå att Lucas skulle byta skola.

Vid det här laget grät Elin.

Sedan blev hon förbannad.

– Jag menar absolut inte att försvara Kristoffers beteende. Det är gränslöst, vidrigt, äckligt. Jag är skitarg på honom. Men Dumpens sätt att arbeta är så jävla pang på. Alla föräldrar i Lucas klass får genom dem Kristoffers kuk rätt i ansiktet. Bokstavligt talat. Det är klart att det triggar människans allra mest primitiva känslor. // DN

Under Sannas inlägg hittar jag bland annat den här kommentaren.
”Att inte fler bjudit in Dumpen.se till sina poddar är fan skrämmande. Ni är bäst!”
Håller ni med om det?

124 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Vad är dumpens egna beskrivning?

   ”Sara Nilsson och Patrik Sjöberg betraktar sig själva som granskare och opinionsbildare i ett, därtill grundare av ett nischat mediehus”.

  Hoppsan! En pedofil som stämt träff för att våldta ett barn?! Stackars pedofilen, pedofilens fru, pedofilens barn. Stackars, stackars. Dumma Dumpen, säger journalisten.

  Kanske att journalisterna kan prata litet med de våldtagna barnen? De våldtagna barnens syskon och föräldrar? Nä, det går inte för sig.

  Hellre att en pedofil tar livet av sig, än att våldtagna barn gör det. Och du som säger att det här är polisen uppgift, varför tror du att Dumpen behövs?

   Exakt.

   Det var någon mamma i öppet spår som berättade om en barnskötare som hade visat snoppen. Nu när hon har anmält det så kommer ju hans barn, tjej, syskonbarn, syskon, föräldrar att få veta om det.

   Fy va taskigt. Tänk om någon av dom nu kommer få frågor, eller om han tar livet av sig.

    Tror inte så många bryr sig om en pedofil tar livet av sig? Varför? Ja för då slipper barn få sina liv förstörda och jämfört med barnens trygghet är pedofilens liv inte värt ett smack.

   Det är inte synd om pedofilen, men är ju såklart synd om hans barn som blir retade i skolan osv. Och i detta fallet fanns ju inget riktigt barn som blivit utsatt att prata med, han chattade med en vuxen som utgav sig för att vara ett barn. Men sjukt vidrigt oavsett!

    Det är ALLTID pedofilen som tar första kontakten.

    Om du har barn som blir våldtagna, skulle du tycka synd om pedofilen då? Han familj och barn. Nej, det skulle du inte.

     Men herregud. Självklart tycker man synd om pedofilens familj, framförallt barnen!

     Hur kan man inte tycka synd om barnen till en pedofil???

   Ehm.. på vilket sätt menar du att det inte skulle vara synd om pedofilens egna barn och även fru? Det är väl ingen som säger att det inte är synd om de brottsutsatta barnen för det?

    Håller med!
    Självklart skall inte pedojävlens egna barn drabbas mer än nödvändigt.

    Men det är väl ändå en konsekvens en PEDOFIL(!!) skal ta ansvar för och inte dumpen. Jesus. Är givetvis hemskt och fruktansvärt för familjen till en utpekad pedofil, men det är ju något pedofilen var fullt klar över i det att han valde att begå ett så äckligt brott. Hur sjukt trångsynt kan man tänka…

    Hejar på dumpen! Grymt jobb till trots för att det är kontroversiellt. Mycket större konsekvenser och tragedi för de drabbade barnen och familjen. Det är jag säker på att fullt friska anhöriga till förövaren förstår också. Dem borde se det från ett större perspektiv, dem hade aldrig fått veta att dem lever under samma tak och delar säng med en så fruktansvärd människa som har så stort behov av hjälp om det inte vore för dumpen.

   Ja, helt sjukt att det ska vara synd om pedofilerna anhöriga istället för de riktiga offren. Om de tar avstånd från personen gissar jag att ingen dömmer dem. De kan väl flytta om det är så, fattar inte hur de har mage att gråta ut över det istället för att berätta hur bra det är att Dumpen visade vilken vidrig människa mannen i fråga är.

    Det kan finnas offer av olika slag i ett sånt här fall. Ett slags offer är inte mer ”riktigt” än ett annat.

    Försök hålla mer än en tanke i huvudet.

    Förstår inte den här hånfulla tonen? En i min hemtrakt blev uthängd av dumpen, hans sambo sparkade ut honom på dagen det kom ut men ändå blev både hon och barnen hotade, folk var utanför deras hus och filmade. De var livrädda och de tvingades tillslut flytta. Att det såklart är ett trauma för offren tar inte bort att det var ett trauma för de barnen också.

     Du använder det ordet för att beskriva övergrepp mot barn? Snälla sök hjälp det där är inte normalt. För att bemöta resten (vilket egentligen är poänglöst) såklart inte förövare tar hänsyn till sin familj men det betyder ju inte att resten av samhället också ska bete sig hänsynslöst mot dom.

     Du verkar ju vara rätt störd själv Johanna.

     Självklart skall inte hans barn och fru drabbas av ngn jävla folkmobb som kommer och gör livet till ett helvete för dom.
     Det är oskyldiga de också.
     Han har förstört livet för alla utsatta barn och deras famimjer, men också sina barn.

     Jag har själv blivit utsatt som barn och det är inget som påverkar mig idag. Jag har haft jättebra familj och stöd. Jag gick på dagis. Jag har nästan förträngt det tack o lov.
     Men mannens familj har jag aldrig känt ilska mot, aldrig!
     Hans barn gick i samma skola som mig sen. Han förstörde hela deras uppväxt.
     Så offer kan se olika ut

    Har du bara plats för ett perspektiv i hjärnan? Har du någonsin dragit huvudet ur röven och sett hur vidriga människor kan vara? Självklart kommer även förövarens familj få det svårt ÄVEN om de tar avstånd och flyttat långt åt helvete iväg! Det sorgliga här är att det är av precis sådana människor som DU de blir dömda! Enfaldiga människor!

    Ja det är fruktansvärt för både brottsoffret, brottsoffrets familj OCH förövarens familj. Att det är fruktansvärt för förövarens familj betyder inte att det blir mindre fruktansvärt för brottsoffret eller att det på något sätt skulle vara värre för förövarens familj.

    Tills du har befunnit dig i deras situation ska du nog bara vara tyst. Den ökade självmordsrisken för förövarens anhöriga då? Lika bra att dom går och tar livet av sig dom också??
    Tänk några varv till.

     Den ökade självmordsrisken för offrets anhöriga då? Lika bra att dom går och tar livet av sig dom också??

      Nej men exakt noll personer har påstått att offer och deras familj inte förtjänar stöd och empati så det där är en halmgubbe.

       Har du läst i det här kommentarsfältet för det är just det som sägs av vissa chockerande nog?

        Ja det har jag och ingen säger det. Konstig grej att ljuga ihop med tanke på att det är lätt att se gör alla att du bara hittar på. Du måste verkligen ha svårt att hitta bra argument eller nåt.

        Det är du som ställer offret och förövarens familj emot varandra i ditt huvud. Ingen annan!

   Varför är det inte synd om barnen?
   Partnern är ju uppenbart arg på den som gjorde det, så hur försvarar du att barnen ska bli utsatta genom att bilder sätts upp på skolområdet? Vad säger att de inte har blivit utsatta av pedofilen?
   Vi arbetar inte med arvsskuld i det här landet.
   Man kan tycka synd om offer och anhöriga samtidigt. Det är oroande att du inte verkar kunna känna med barnen(!!) till den uthängde. Jag hoppas vid allt som är gott att de inte också blivit utsatta.

   12:10 håller med. Dumpen behövs. Inget barn ska behöva drabbas av dessa äckel.

    I ga barn säger du? Har förövarens barn mindre mänskligt värde anser du?

   Du är ju helt slut.
   Pedofiler kan dra åt helvete!
   Men deras familjer är oskyldiga!

   Det är just det, dem som ”åker fast” av dumpen har inte gjort något olagligt. Däremot är det dumpen som jobbar i en gråzon och inte alls är etiska på något sätt och vis.
   Vi har ett rättssystem, låt den sköta jobbet den ska

   Mamman till barnet i artikeln var inte gift eller tillsammans med förövaren.

  Om man säger såhär, ja det är synd om förövarnas barn men det är mycket värre för förövarnas offer.

  Och i BÅDA fallen är den enda skyldiga till barnens utsatthet FÖRÖVAREN SJÄLV. Om män slutade försöka kontakta barn skulle de inte fastna i dumpens fälla och deras egna barn skulle inte ha en pappa som var förövare.

   Barnen kan ju också ha blivit utsatta. Det är helt sjukt att de utöver att ha levt i den miljön även ska bli hotade för att deras målsman är sjuk.
   Dubbelbestraffning av barn. Det ör bara grymt.

    Fast då kanske det blir ett stopp för dem också, om det kommer fram så att förövarens barn inte blir mer utsatta…tänk ett varv till.

     Men så JÄVLA bra om förövarens barn också varit utsatt för övergrepp (sexuella och/eller våld) och sen blir utsatt för hot, trakasserier, mobbing och våld på grund av att den har en förälder eller släkting som är förövare. Helt jävla sjukt ju! Det finns inget bra alls med att barn blir utsatta.

   Det är såklart förövaren som utsatt barnen och är skyldig till det men resten av samhället har faktiskt ett ansvar att inte göra saken ännu värre. Och där kan man fråga sig om uthängningar hjälper barn egentligen eller är det (som de flesta forskare/sakkunniga säger) snarare kontraproduktivt för det gör det svårare för barn att berätta,det är svårare för dom att bearbeta ett trauma när det blir så offentligt. Dessutom minskar inte uthängningar återfallsrisken, att någon är med på Dumpen minskar alltså inte risken att de begår ett sexualbrott igen, det enda som har bevisad effekt är rehabilitering.

    Det är väl synnerligen omtvistat om pedofili kan botas med rehabilitering. Jag tycker absolut synd om förövarens familj och tycker att vi runtomkring ska lära oss att det finns en enda person som ska skuldbeläggas och det är förövaren. Offren ska få all hjälp de kan få av samhället och så även förövarens familj. Att familjen också är offer tar inte bort det faktum att arbetet med att få tag på förövarna bör prioriteras. Det bästa vore ju att polisen fick ordentliga befogenheter till det och att det arbetet prioriterades högre, men så är det ju inte.

     Ja och därför sa jag inte att pedofiler botas av rehabilitering, jag sa att det minskar risken för återfall i brottslighet vilket är bevisat i flera studier.

    Rehabilitering? politikerna drar ju ner på allt inom vård just nu. Jag är helt för att dom hänger ut äckliga brottslingar.

     Ja, rehabilitering i form av terapi och i vissa fall medicin. Kriminalvården har program för sexualbrottslingar och för de som har de tankarna men inte agerat på dom så finns Preventell. Finns mycket brister i vården och det är politikers fel men det gör inte uthängningar varken sämre eller bättre.

      Alla som Dumpen avslöjar får info om Preventell.

  Dumpen är ett sådant bra exempel på att folkdomstolar kan göra enorm skada. När förövarna själva har barn blir frågan extremt komplex. Rädda ett barn men kasta ett annat framför bussen? Det är alltid lätt att vara svartvit när man pratar om pedofili som sakfråga, men jag har aldrig hört någon som på ett vettigt sätt kan ta diskussionen vidare till hur man ska göra när det drabbar förövarens familj och anhöriga på sådana här sätt.

   Kommer till exempel Dumpens arbete med skyldigheter att erbjuda stöd till förövarens eventuella barn? Har Dumpen skyldigheter mot förövarens familj? Svåra och komplexa frågor som inte många diskuterar nyanserat tycker jag.

    Hur mycket stöd tycker du familjer får utöver dumpen? Man läser ju varje vecka i tidningen om hemska saker som händer men familjen/offren får inget stöd.

     Jag förstår inte riktigt din fråga. Naturligtvis tycker jag att samhället ska kunna erbjuda ett visst typ av stöd till personer/familjer som utsätts för brott eller är med om traumatiska händelser…?

   Men snälla, alla brottslingars familjer blir drabbade av deras brott.
   Men vi kanske ska ge alla förövare en liten klapp på huvudet och skicka ut dem i samhället igen för tänk om någon får veta att de har FAMILJ?

    Exakt vad jag menar. Varför bemöter du inte mina frågor med lite mer underbyggda argument?

    Min poäng är inte att förövaren ska skyddas, utan jag tänker mer att det måste vara ett stort trauma för en 7-åring att se pappas ansikte upptejpat över hela skolan till exempel. Kanske är man för liten för att förstå men man förstår att ens pappa som man älskar (kanske har man själv inte blivit utsatt) gjort något fruktansvärt men inte mer än så? Har vi inga skyldigheter att också hjälpa det barnet?

     Jag tycker definitivt att samhället har skyldighet att hjälpa närstående till kriminella, men inte genom att skydda den kriminella individen i fråga. Dock bör man erbjuda trygghet så som skyddad identitet och boende i dom fall detta behövs, psykologiskt stöd och liknande. Sedan lider jag så klart med närstående som drabbas av den kriminellas idioti, men förhoppningsvis förstår majoriteten av vårt samhälle att den kriminellas oskyldiga barn inte är den som ska få skuld och skam.

     Alla barn som blir traumatiserade och mår dåligt, av vilken anledning som helst, har väl rätt till vård och hjälp? Är det inte därför vi har BUP? Sen att det inte fungerar då sjukvården är dålig, är en annan sak. Står själv i kön till psykiatri just nu och fick bara höra att ”det kommer ta nåt år” så…

      Men dom har lagt ner många BUP det får politikerna stå för.

       Ja? Men lagen kring vård och omsorg har inte ändrats, trots att sjukvården inte fungerar som lagen säger. Det är väl knappats random människors skyldighet att hjälpa pedofilernas barn om dom mår dåligt. Alla har ju rätt till hjälp, men man får liksom bara härda ut och vänta i kön eller betala själv, när skattepengarna inte verkar räcka till.

     Håller med dig, ASAP. Det är komplext när förövaren har barn och dessa kastas under bussen ”by affiliation”. Dessutom så kan det barnet också vara ett offer och om det inte är ett offer ännu så blir denne ett offer när förövaren hängs ut och bilder postas hit och dit. Det är inte rätt. Det barnet har också rättigheter och ska bli skyddad. Det betyder inte att förövare inte ska dömas eller skyddas på något sätt. Så jag håller med dig om att det behövs andra metoder än pang på hänga ut förövare.

   Du tycks även dra slutsatsen att de här männen aldrig förgriper sig på sina egna barn om de förgriper sig på barn utanför deras egen familj. Det är djärvt av dig! Det kan vara räddningen för *många* barns att det uppdagas.

   Det där argumentet håller inte, som du och många ägnar er åt för till förmån för tystnadskulturen ni vill upprätthålla genom att säga ”tänk på pedofilens familj/barn/fru/partner/föräldrar/syskon/osv”, där skickar ni ett utsatt barn rätt in i händerna på de här männen som inte har en endaste tanke på att deras handlingar gör att deras anhöriga känner en smärta och utsatthet. Ni tar inte ens upp någonsin hur det kan tänkas kännas att veta att en anhörig har gjort så mot någon annan. Det fokus är alltid ”tänk vad jobbigt det blir om ANDRA får veta”. Tar det bort handlingen om färre vet? Löser det någonting att vara tyst?

   Seriöst det räcker!

    Nej, den slutsatsen har jag inte dragit. Min poäng är inte att ingen ska få veta att förövaren har en familj. Min frågeställning handlar om vad folkdomstolen har för skyldighet gentemot andra offer i situationen, som anhöriga till förövaren. Det är inte ovanligt att familj till mördare etc som uppmärksammas i media av någon sjuk anledning får dödshot och liknande.

    Hur ska vi förhålla oss till det? Vad tar Dumpen för ansvar där?

    Och nej det räcker inte för det finns fortfarande pedofiler och komplexa rättsfrågor i den här världen.

    Jag tror inte du läste vad Asap skrev

  Hur kan han umgås med Nemo som ändå är dömd… finns det omständigheter man kan blunda för i hans fall då eller det hade jag tyckt va intressant om Patrik svarade på

   Sök på flashback om Patrik Sjöberg oxå ???.
   När man påpekade det på insta skrev en dumpemanhängare att det var förtal att skriva sånt även om det var sant. Det var meta och komiskt eller vad man kallar det.

    Vad är de dömda för?

  Måste vara vidrigt för barnen, fy fan vad skämmigt och olidligt hemskt och andra såklart även för anhöriga hur kan man inte begripa detta?! Såklart även hemskt för offren ena utesluter ju inte det andra!!

  Man kan ha två saker i huvudet samtidigt. Ja, även när pedofiler som åker dit gör det genom polisen så drabbas familjen. Men familjerna hängs inte ut inför 100 tusentals människor. Ja. För de utsatta barnen är det fruktansvärt. På alla sätt. Det är lika sant som att det finns andra barn och anhöriga som är värda att skydda.

  Tänker människor samma om rasister? Berätta inte, häng inte ut dom i media, deras barn kan bli skadade.

  Vilken gammelmedia har någonsin gjort en offerintervju med en närstående till någon som blivit uthängd som rasist? Hur har deras barn blivit lidande?

   Det är ju en ganska dålig jämförelse. Rasistiska ÅSIKTER vs faktiska sexuella övergrepp på barn…? Nja, inte helt jämförbart. Du får nog hålla isär äpplen och päron här.

    Man kan alltid dra paralleller.

     Och isåfall så tycker jag att du är helt sjuk i huvet som anser att människor som förgriper sig på barn, ska skyddas mer än någon med åsikter.

    Nu har det ju inte begåtts några övergrepp (vad man vet om). Det är ju vuxna som suttit och skrivit med varandra.

     Naivt att tro att varje man som dumpen har kontakt med är en ”pedofiloskuld”.

      Naivt att tro att en sjuk person skulle sluta pga uthängning på Dumpen.

       Naivt att tro att pedofilen inte får problem med familj, vänner och arbetsgivare. Bra incitament att söka hjälp.

        Att en pedofil utesluts och blir utstött har ju enligt forskning visat sig öka att personen begår övergrepp. Vore kanske bättre om Dumpen då hotade med att hänga ut om personen inte sökte hjälp. Inte lagligt det heller men om man nu vill förhindra övergrepp och inte driva en sensationssida med sexuellt innehåll.

     Ja, och är ju ALLTID första gången de försöker våldta ett barn. Märkligt, det där.

      Det är väl mer torskar som brukar trilla dit för första gången.

       Nej varenda jävla peddo säger ju att det aldrig hänt förut. Har du sovit under en sten.

   Vi lever ständigt med strukturell rasism i samhället och rasism är tyvärr inte lika stigmatiserat. Där kan många utan problem gå in och bortförklara/ursäkta/se mellan fingrarna.

    Det är mindre illa att vara emot massinvandring, än att vilja förgripa sig på barn.

     Absolut. Det måste väl alla hålla med om

     Okej du menar att man är emot invandring lite generellt. Tror inte man blir uthängda som rasist då. När du skrev om att hänga ut rasister i media så tänkte jag som när media har lagt ut stora uppslag på kända och aktiva nazister till exempel och förklarat varför.
     Men menar du då när media skriver om tex en SDare som uttalat sig rasistiskt, så är ju det en politiker som uttalar sig öppet om sina åsikter och som sedan kritiseras. Det är väl inte jämförbart med detta ämne?

  Exakt vad jag menar. Varför bemöter du inte mina frågor med lite mer underbyggda argument?

  Min poäng är inte att förövaren ska skyddas, utan jag tänker mer att det måste vara ett stort trauma för en 7-åring att se pappas ansikte upptejpat över hela skolan till exempel. Kanske är man för liten för att förstå men man förstår att ens pappa som man älskar (kanske har man själv inte blivit utsatt) gjort något fruktansvärt men inte mer än så? Har vi inga skyldigheter att också hjälpa det barnet?

   Oj mitt svar skulle till anonym högre upp

  Självklart är det synd om oskyldiga närstående som får lida för någon annans idioti. Men till saken hör ju att brottsliga handlingar blir offentliga när åtal väcks. Hur många grova brottslingar har man inte sett på förstasidan av tidningen? Vad jag menar är att den som begått ett brott hade blivit offentliggjord oavsett förutsatt att åtal väcks, och jag ser helt ärligt inte varför man ska skydda identiteten av en potentiellt farlig individ. Det handlar inte om att kasta något av barnen framför bussen när ena barnet riskerar sneda blickar och andra barnet riskerar övergrepp. Det handlar om att sätta stopp för en farlig kriminell individ inom ett område där man idag kommer undan alldeles för lätt. Det som blir problematiskt är om den uthängda personen de facto är oskyldig.

   Dumpen förstör ju många gånger för polisen genom att den eventuella förövaren får möjlighet att rensa datorn och andra bevis (om personen har begått övergrepp).
   Att chatta med en vuxen person som låtsas vara ett barn/ungdom är inte ett brott så det finns inget att anmäla.
   Måste finnas flera bättre sätt att motverka övergrepp på barn.

    Fast dumpen behövs ju uppenbarligen eftersom polisens resurser inte räcker.

    Ja, och tänk alla poliser som blir arbetslösa på grund av Dumpen.

     Hahaha eller hur. Fatta hur mycket poliser det saknas i Sverige. Har ingen nån koll här eller?

    Sant, i fallen där gärningsmannen får chans att rensa bevis blir det förstås otroligt problematiskt.

     Det bygger på att polisen skulle komma på pedofilen innan Dumpen gör det = sannolikhet nära noll.

     Dessutom har Dumpen kontakt med polisen innan de bestämmer sig för att avslöja pedofilerna, så långt det är möjligt. Flera har blivit dömda tack vara Dumpens arbete.

      Du tänker inte att det är viktigt att förebygga att pedofiler begår brott mot barn? Tror du att Dumpens metoder bidrar till att pedofiler söker hjälp? Eller att fler barn vågar berätta att de är utsatta? Du utgår från ditt perspektiv som vuxen utan sexuell dragning till barn. Att du ska få se förövares ansikten, förfasa dig över brottet och få veta att han minsann har fått lida är helt irrelevant. Barnen är det viktiga här, ingen psykolog skulle hålla med dig. Någonsin.

       Pedofiler ska hängas ut, alltid.

        För att det blir bra för vem? Dig?

         För de barn som blir våldtagna.

          Tänker du att barnet får upprättelse, hämnd, mår bättre i sin bearbetning? Vilka belägg har du för detta? Forskning, är du brottsoffer? Eller kan det vara så att du tror att det är vad utsatta barn mår bra av? Eller att det känns bättre för dig?

    Fast en dators/telefons innehåll kan polisen alltid återskapa så just det är inget problem.

  Har människor helt glömt av att en kanske bör läsa på, fördjupa sig och läsa vad forskning säger gällande barn som utsätts för sexuella övergrepp? Väldigt få människor försvarar pedofiler som begår dessa brott, så det behövs väl inte ens diskuteras. Att de ska lagföras är en självklarhet i vårt rättssamhälle.
  Den relevanta frågan alla ni som skriker rätt åt pedofilerna borde ställa sig är: Hur får vi barn att våga berätta och hur ska de tas om hand längs vägen, rättsprocessen, stöd, behandling, livet ja ni fattar. Barn skäms, känner skuld, vågar inte berätta osv. Hur fan tror ni att det ökar oddsen för att våga/orka berätta om förövaren kommer hängas ut offentligt på skampåle? Bara för att vi vuxna VET att allt ansvar och skammen självklart ligger hos förövarna. Mörkertalet är stort, vi måste få barnen att berätta. Snälla några människor måste väl kunna förstå detta? Alla ni som inte har upplevt detta trauma som barn eller har kompetens i frågan, vänligen lyssna på de som ska lyssnas på!!

   Du menar att man ska låta pedofilen hålla på typ så länge som helst? Nej, nej, nej.

    Jag hade aldrig vågat berätta om det fanns minsta risk att min förövare skulle hängas ut på det sättet.

     Har du kunskap i frågan, eller har du en nyfikenhet på vad som är mest gynnsamt för dessa barn i längden? Eller har du själv blivit utsatt som barn? Om inte, borde ingen ens svara på din kommentar.

     Sådana här kommentarer är bara obehagliga och tillför ingenting till diskussionen. Borde raderas.

     Läste du ens det som hon skrev?
     Barnen ovan blev ju till och med hotade av samhället de levde i, för att deras målsman utsatt minst andra barn. Vi vet inte om barnen till mannen var offer själva. Hon försöker skriva att barn kan bli rädda för att be om hjälp om det leder till att de och ev den andra målsmannen som kan vara oskyldig blir hotade till livet av samhället i stort. Det är problematiskt.
     Alla är mot pedofili. Det handlar om metoden och folkdomstolen som straffar ev offer som man önskar det fanns ett bättre alternativ till.

     Genuin undran, varför inte?
     Tänker att hänga dem visar att det inte är acceptabelt och man inte skall acceptera det?

      Därför att barn ofta tar på sig skuld och skam när de utsätts för övergrepp. Om de har chattat med män, kanske skickat foton på sig själv osv. Det gäller för övrigt andra brottsoffer, våld mot kvinnor exempelvis. Hur många skulle överväga att lämna sin man, sina barns far om det fanns minsta risk för att mannen skulle outas med foto och diverse sensationslystna kommentarer, hat osv?Barn måste få bli sedda som just barn, vi vuxna måste våga/orka se situationer ut ett barnperspektiv. Hur svårt är det att lyssna och lita på experter på hur olika mekanismer påverkar människor som utsätts för brott? I allra högsta grad barn. Barnrättsorganisationer, psykologer mfl. VET att detta tillvägagångssätt inte gynnar barn som riskerar att/ eller utsätts för övergrepp. Sen förstår jag att människor kan uppleva ilska, frustration och maktlöshet inför faktumet att barn utsätts för dessa brott.

    Men sluta gör dig dum det där var inte alls vad hon skrev. Så tröttsamt att alla försök att ha en seriös diskussion som är grundad i forskningen istället för att bara 100% vräka ur sig sina känslor ska vridas till ”du är för pedofili”.

  ”Tänk på förövarens familj” är inget annat än pedofil-retorik. Exakt så som de uttrycker sig, säg inget för då kan jag/din familj/min familj råka illa ut. Riktigt vidrigt att oskyldiga får lida för förövarens skull, men det gör de oavsett.

   Hur menar du att ett brottsoffer får rätt stöd, behandling och hjälp på sikt av att förövaren hängs ut? Tror du att barnet får upprättelse och kan börja läka utifrån traumat av att människor som du kan gotta er i, läsa, förfasa och hata deras förövare?

   Riktigt iskallt av dig att påstå att vi som ägnar tankar åt förövarens barn och vill diskutera hur folkdomstolar påverkar många människor sysslar med ”pedofil-retorik”.

   Hur lyckas du vrida det åt det hållet?
   Retoriken ”Om du inte är med oss, är du mot oss” är livsfarlig.
   Minst 99,9 % av oss är mot pedofili, det vi ser utifrån vad de professionella sett är att Dumpens metodik behöver förbättras för att bättre skydda alla offer och potentiella offer. Att säga det är inte att skydda någon.

  Kemisk kastrering. Eller en slö skridsko.

   Skott i pannan.

  Dumpen är problematisk ur flera perspektiv
  – Tillvägagångssättet är brottsprovokation vilket t.o.m polisen använder restriktivt.
  – Det finns inget brottsoffer då personen de chattar med är fiktiv = inget brott då det inte finns någon målsägande.
  – Som står i tidigare kommentarer, vad erbjuds för stöd för de barn vars föräldrar hängs ut när de blir mobbade i skolan eller resterande familjen blir utfrysta?

  Vad gör de för utsatta barn? Erbjuder de samtalsstöd, gruppsamtal, kollon eller liknande? Deras syfte verkar ju vara att de gör detta för barnens skull men vilka är barnen som tar del av deras stöd?
  Eller handlar denna sida egentligen om att bedriva en egen vendetta för att peka på andra människor som är sämre? Båda två är väl själva dömda för brott?

   De rensar ogräs, och de ska de fortsätta göra.

  Jag är intresserad av psykologin bakom pedofili. T ex varför agerar de på sina impulser och kontaktar barn i sexuellt syfte men inte inser att de bör söka hjälp? Hur de kan tycka (brist på bättre ord) att de har rätt att agera utan att fundera på vad de gör mot sina offer? Jag vet att det är en diagnos men funderar ändå på bakomliggande faktorer. Är det någon som har tips på en podd, bok eller poddavsnitt där man pratar om detta så tar jag tacksamt emot det!

   Kropp och Själ (P1) har ett bra avsnitt som heter Diagnos:Pedofili där de intervjuar en man som har de tankarna och personer som forskar på ämnet.

   Verkligheten i p3 har också gjort ett avsnitt där de intervjuar en dömd pedofil. Måste dock förvarna för att han berättar ganska detaljerat om sina tankar och hur övergreppen gick till. Det var vidrigt, kunde knappt lyssna klart.

   Tack för tips, Anonym och Ella!

  Vi pratade om Dumpen på jobbet för ett tag sedan och problematiken kring deras tillvägagångssätt. Förstår att deras syfte är att skapa debatt och att lyfta frågan men när man använder sociala medier för att göra det blir det betydligt mer problematiskt för anhöriga än om man bara låter polisen sköta sitt jobb. Användandet av sociala medier blir allt vanligare i lägre åldrar och tänk er själva att ert barn på kanske 7 år kollar in Dumpens konto och ser sin kompis pappa. Hur hanterar man det? Såg någon ovan som hänvisade till att man tidigare såg bilder på folk i tidningen istället men det är ju först efter att en person blivit dömd som det anses pressetiskt att visa bilden. Då är förhoppningsvis skola, föräldrar och andra berörda redan informerade och man har haft möjlighet att prata med sina barn på sitt sätt.

  Tänker att frågan är rätt komplex. Men tyvärr gör ju samhället inte tillräckligt mkt för att hjälpa och upptäcka barn utsatta för sexuella övergrepp och då behövs nog Dumpen.

  Tror faktiskt inte det riktigt är för att ”skapa debatt” eller ”lyfta frågan”. De drivs av ilska av egna erfarenheter och vill helt enkelt sätta dit pedofiler, offentliggöra dem. Problemet som jag ser är just ilskan, den gör tyvärr synen & omdömet ngt grumlig. Tex.Patrik Sjöberg är så arg och kan inte ta en debatt med andras infallsvinklar öht, det han tycker är lag, allt annat är bs, trots att det finns många med gedigen utbildning i ämnet OCH som faktiskt delar hans fruktansvärda erfarenheter av pedofiler. Så länge det inte funkar kommer det nog tyvärr bli än värre av konsekvenser av det Dumpen sysslar med. Pedofilerna skall åka dit så det visslar om det, men det krävs samarbete med bla andra tillsatta och proffesionella instanser. Jag känner mig lite skeptisk till tillvägagångssättet ibland ”fiskarnas” agerande mm. Nu har vi dock ny lagstiftning, där det möjliggörs övervakning av tidigare dömda, redan innan de begår brott, bra el integritetskränkande..oavsett kanske det öppnar upp för bättre vägar. Sen måste gamla domar ligga kvar längre än tio år, DET är helt galet.

  Har absolut noll över till den här typen av övergrepp, det är vidrigt, fruktansvärt och totalt förbjudet. Men. Det finns ett men med Dumpens arbetssätt.
  Polisen kan sitta på flertal uppjobbade ärenden med någon av Dumpens personer som Polisen ska göra en insats emot. Personen som Dumpen möter upp hinner hem, hinner städa bort sparade saker, hinner göra sig av med/kasta/bränna datorer, telefoner.. bilder, filmer ALLT. Jävligt synd när Dumpen gör att bevis raderas som hade kunnat använts i ett ev åtal.

  Det skrämmer mig hur många som tycker att det är rimligt med folkdomstolar som dumpen. Det är verkligen sådana personer som hade stått först i kön för att bränna häxor också. Vi har domstolar och lagar av en anledning, engagera i att förbättra och förändra dem.

   Vad har vi vanlisar för makt att förändra lagarna menar du? Namninsamlingar verkar inte göra någonting tex. Konsekvenserna för sexuella övergrepp, speciellt barn inblandade, är så förlegade att man blir mörkrädd. Se bara på snippa-gate senast.. kan inte samhället stå upp för de svaga är det inte konstigt att vanlisar tar saken i egna händer!

    Engagera sig politiskt, maila politiker, gör upprop via facebook, insta och andra plattformar. Lagar ändras och uppdaterad hela tiden genom att fall processas, så vi ser hela tiden att det fungerar.
    Det finns massa sätt att påverka om man vill.

    Det dumpen-anhängare glömmer är att vi som är emot dumpen som koncept hatar pedofili lika mycket som de är. Men vi förstår hur viktigt det är att vi inte tar avsteg från vårt lagsystem.

    För ja pedofili är fruktansvärt, precis som våldtäkter, mord och övergrepp på djur. Vart ska vi dra gränsen när vi ska ha folkdomstol eller ej? Jag hade också velat kastrera pedofiler, men jag fattar att jag inte får det och att det inte är lösningen på problemet.

  Har kollat igenom alla gäddor på Dumpen, i skrivande stund över 200st. Har funderat över det faktum att endast två personer har tagit livet av sig. Detta är ju ett av de mest förfärliga brott man kan begå, i omvärldens ögon. Kan det bero på en intelligens under snittet? En oförmåga att förstå konsekvenser av sitt beteende? Empatibrist? Intressant, om det finns gemensamma drag i personlighetstypen? Är det fler som funderat över detta? Ang Dumpen har jag landat i att ändamålet helgar medlen och att de får ljus på ett stort problem, får till straffökning, upprättelse för offer i ett samhälle som oftast lagt mer resurser på förövare än offer osv. Och att skammen hos gäddornas familj är gäddans att bära. Så fördelarna överväger nackdelarna.

   Så för att du anser att skammen läggs där den hör hemma, att offer får upprättelse av Dumpens metoder så drar du slutsatsen att det är rätt, för vem? Förklara gärna ur ett psykologiskt perspektiv hur du tänker? Genuint nyfiken. Fundera gärna på om du kanske ska lyssna, läsa och prova att analysera och se HELHETEN i problematiken. Att så enkelspårigt och ensidigt men en släng av lite impulsivitet ta sig an livets många dilemman och svårigheter påminner mig om min son när han var i femårsåldern. Öppna ögonen och du har allt att vinna, jag jobbar själv med detta dagligen så menar inte att låta nedlåtande.

  Dumpen är grym och behövs.

  Det är inte dumpens fel att anhöriga blir utsatta, det är förövarens

  Tack vare dumpen åker förövare fast. Och de skapar också en rädsla för att åka fast hos pedofilen. Kanske även detta kan göra så att visa pedofiler inte vågar ge sig på barn.

   Hur tänker du kring de utsatta barnen? Forskning och all expertis vittnar om att Dumpens tillvägagångssätt INTE gynnar barn som riskerar att utsättas/ blir utsatta. Har så svårt att förstå människor som för fram sina egna tyckanden, slutsatser och åsikter som sanningar trots att det finns bevis för motsatsen. Är du insatt eller själv brottsoffer?

  Det läskiga i artikeln som citeras i är inlägget är när det framkommer att kvinnan som arbetar för dumpen involverar barn som går på en förskola bredvid hennes hem när hon pratar med förövare.

  ”När Sanna anar att någon har fått kalla fötter brukar hon gå och sätta sig utanför förskolan i närheten, så att mannen i luren hör det påhittade barnet leka.
  – Vad jag får ut av detta?
  Sanna stannar upp, förvånad över frågan.
  Tänker länge medan hon suger på en e-cigarett.
  – Jag vet inte vad jag får ut av det. Men jag kan inte sluta nu. Jag har blivit för bra på det jag gör.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *