Camilla Läckberg vinner systerskapspris


Årets systerskap: Camilla Läckberg

”Hon skriver tv-manus, komponerar schlagers och är hur man än läser och räknar landets mest framgångsrika författare – år efter år. Det finns bara en Camilla Läckberg men istället för att trona på sitt slott använder deckardrottningen sin röst och sina plattformar för att ta ställning och stötta utsatta kvinnor i Iran och Ukraina – och prata ärligt om kroppskomplex”.

Så lät motiveringen till att det blev Camilla Läckberg som fick ta emot tidningen Feminas pris för ”Årets systerskap” på Feministagalan 2023. 
Camilla skriver att hon är oerhört stolt över att få priset och att hon ska göra sitt bästa för att förvalta utmärkelsen.
Stort grattis till henne. ?
Här är resten av pristagarna för den som är nyfiken:

Årets röst: Nilla Fischer  Fotbollsgiganten som aldrig backat för att ta fajten vare sig på plan eller för jämställdheten vid sidan av. Årets mod: Louise Frank  Sjuksköterska på gynakuten i Lund som såg till att patientavgifterna för våldtagna slopades. Årets inspiration: Deqa Abukar  Entreprenören som gått i fronten, inte minst för kvinnor med minoritetsbakgrund. Årets systerskap: Camilla Läckberg  Författaren som använder sina mäktiga plattformar till att stå upp för kvinnor var de än befinner sig i världen. Årets ikon: Suzanne Osten  Fem decennier senare är hon fortfarande en pionjär och bland det coolaste svenskt kulturliv har. Hederspriset: Ing-Marie Wieselgren  För att hon i livet brann för att hjälpa psykiskt svaga människor och för att hennes röst och arbete behöver leva vidare. Lindex Award: Elin Rantatalo  Under Feminista-galan som hålls på Hallwylska delar Lindex ut sitt eget pris till bloggaren och inspiratören Elin Rantatalo.

Vad tycker ni?
Var det välförtjänta utmärkelser?

36 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Blogga ?? om ?? podden ?? Oförskämt ?? att ?? anta ?? snälla ?? Camilla

      Riktigt välgjort avsnitt ju!

        Ja verkligen, men skulle kunna vara en serie på typ 10 avsnitt för det finns SÅ mycket Anna Book att avhandla. ?
        Lögnerna alltså… Man undrar ju hur lite av allt hon påstår är sant.

      Om Book?

    En helt seriös fråga; hur har hennes engagemang gällande Ukraina sett ut? Följer henne men inte sett något om detta?

      Hon ordnade hjälp tillsammans med Johan Carlén i början av kriget minns jag.

        Gjorde hon? Nu när du säger det så minns jag att hon sökte bostäder åt Ukrainare som flytt kriget hit, även Katrin Z gjorde väl det?

        Johan Petrè var det väl?

          Ja det var det – haha! Sorry!

      Inte heller sett något, kanske har de förväxlat henne med Carola.
      Det var inte länge som Läckberg embraceade grått hår, hon har ljusbrunt/blont hår nu ju.

        Ja det var kul att vara gråhårig i två veckor.

        Färgade hon inte grått som ungdomarna gjorde ett tag? Hennes hår är väl inte helgrått?

          Det var ju faktiskt lite skrattretande, hon skulle embracea det grå och göra det ”långsamt” = färgat lite gråblandat, inte hennes naturligt gråa. Går ut med det som en stor grej. Men efter ett par veckor var det inte kul längre.

      Vad har du själv gjort?

    Sånt här är så tramsigt

    OT: LD har i sin bio ”Sveriges första kroppsaktivist” – är det självutnämnt eller har hon vunnit någon titel för det? Googlar man så är det Stina Wollter som verkar inneha den titeln.

    Nej det spelar ingen roll för mig och mitt liv, jag är ledig idag och har tid att scrolla.

      Det är nog självutnämnt. Vem skulle annars dela ut sådana titlar? Och det skulle ju knappast vara en skyddad titel. 😉
      Jag har hängt länge online och i feministiska kretsar och har uppfattningen att LD var väldigt tidig med kroppsaktivism, hon kallade det kanske inte för just det bara?

        Så vitt jag vet finns bara en sida som anger allas vår Kurre (LD) som Sveriges första kroppsaktivist, och det är Wikipedia. Komiskt nog en sida där vem som helst kan skriva och redigera texter.

          Gud det har ju Kurre skrivit själv.

          Brukar inte felaktigheter rättas till snabbt där? Vill minnas att killarna i klassen lekte runt där rätt mycket på högstadiet men inget av deras blaj stod kvar mer än en kvart typ.

          Obs, tar inte LD i försvar här utan kommenterar bara huruvida man kan skriva vad som helst där utan att backa upp det.

            Det beror nog helt på. Jag tror inte att sådär överdrivet många går in och korrläser en wikipediasida om LD.

              Uppdateringar syns för någon som är editor. Sen kanske det inte är prio 1 bland allt som uppdateras där men det är inte helt sant att vem som helst kan skriva vad som helst helt okollat på wiki. Testa vet jag??

      Hon är väl ingen kroppsaktivist. Hon sitter själv fast i bantningsträsket.

      Skulle inte kalla henne för aktivist alls. En kapitalist som skriver urusla böcker och skor sig på sjukvården. Vad var det hon kallade sitt vinstdrivande företag? Det var väl döpt efter någon som hade hjälpt fattiga att få vård.

        Jaha, Lady Dahmer. Lästa för fort och trodde att du menade Läckberg.

        Hedda Care.
        Háller med anonym 16:06.

      Nej LD har hållt på längre än Stina. Gjorde en snabb googling och Stina började 2015, LD körde ju den där gillette-tävlingen 2011 men vet att hon var aktiv långt innan det med sina håriga armhålor som hon körde upp i andras ansikten (folks reaktioner, inte min åsikt)

    Att man som utsatt ska behöva betala avgifter för den akuta vården efter en våldtäkt är helt absurt. Spårsäkring, fysisk vård, läkemedel vid eventuella sjukdomar – i värsta fall blir det en summa som alla kanske inte kan avvara. Föredömligt av Louise Frank och Region Skåne, hoppas detsamma börjar gälla i hela landet.

    Saknar årets Kämpe: Elin Kjos

      Finaste Elin ❤️

    Visste inte att Läckberg engagerade sig men det är hedervärt, verkligen. Sedan är det ett mysterium för mig att hon säljer så bra men jag har i och för sig bara läst en deckare av henne. Den var plågsamt dålig enligt min smak. Försökte mig också på att se ett avsnitt av en serie för några år sedan skriven av henne men även den var så oerhört dålig. Ja ja men fint att höra att hon gör en solidaritetshandling.

      Haha vilken kränklimang du fick till där ?

    Lite sunkigt med endast kvinnliga pristagare.

      Mäns bidrag till feminism består till 99% av att gnälla när kvinnor eller kvinnofrågor uppmärksammas med ett ”men män..”. Om ni slutar göra det så ökar chansen till pris! Bara ett tips.

      Sunkigt… ???‍♀️

      ?

      Lite sunkigt av män att stå för 98% av alla våldtäkter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.