Ida Kjos satsar som influencer

I vintras sa jag upp mig från jobbet. Det kom plötsligt på ett sätt men såhär i efterhand inte alls egentligen. Det blev för mycket av allt i höstas och under den perioden satte jag mig ner och ritade en bild av ett nytt liv jag ville leva. Med mindre stress och press och med mer tid och lust. Där jag fick ta en större plats. När jag väl landade i att jag var redo att styra dithän var beslutet att lämna det trygga och fasta inte så svårt. Att Elin fick vara delaktig i det beslutet, men också se skiftet kommer jag för evigt att vara tacksam för.

Idag tackar jag stolt JA till samarbeten här på Instagram som möjliggör ett lugnare tempo för mig i livet. Och jag njuter av att bra företag faktiskt vill jobba med mig. Jag skriver på Elins bok, föreläser (och i höst har jag något vansinnigt kul att dela med er kring just det!) och driver podcasten vidare. Jag sitter som ledamot i en styrelse och får vara med och påverka med både juridik, affärsmannaskap och driv. I höst går jag en styrelseutbildning. Och jag har tid. För mig. För familjen och för att faktiskt återhämta mig.

Jag har aldrig förväntat mig applåder för mina val. Men att skavet som bott där ett tag ska ge vika och ge plats för annat. Och det har det redan gjort. Vem vet hur länge detta känns kul och rätt, men jag har lovat mig själv att inte göra en plan för det. Utan hålla fast vid att låta hjärtat styra mer framöver – och ge huvudet som styrt mig länge, en välförtjänt paus. Och bara börja göra. För när vi väl börjar gå uppenbarar sig ofta vägen.

I mitten av allt kaos som uppstått i mig sedan Elin lämnat bor bredvid ett lugn. Att livet inte ska få vara förgäves och att jag i vart fall försöker. Går det så går det. Gör det inte det, har det värsta ändå redan hänt. // Ida Kjos

I sitt inlägg beskriver Ida Kjos de val hon gjort sedan i vintras, där hon bland annat sagt upp sig från sitt jobb för att satsa helhjärtat på bland annat influencerlivet, som fick sin början när hon och systern Elin startade sin podd.
Hon väljer att följa sitt hjärta, och ge huvudet som styrt henne tidigare, en paus. Vem vet hur länge hon kommer tycka att det här är kul? Just nu är det kul, och därför satsar hon.
I sitt kommentarsfält möts hon av idel hejjarop och många tycker att hon är en förebild.

Hade ni vågat säga upp er för att satsa på en helt annan bransch?

80 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Hon får såklart göra som hon vill. Men kan inte hjälpa att känna att det är en smula osmakligt att hon har fått sin plattform pga sin cancersjuka tvilling. Sen tror jag absolut att hon kommer förvalta det väl.

      Oj, jag tycker verkligen din kommentar är extremt osmaklig.

        Jag förstår det. Och det här är säkert tankar och åsikter man vanligtvis inte luftar. Som med mkt annat. Finns många stora profiler som profiterar på andras utsatthet. Tex hon som hade en cancersjuk dotter (minns inte vad hon heter). Bara ett exempel av många.

          Skillnaden är väl att Elin själv dokumenterade sitt liv som sjuk, spelade in podd med sin syster osv. Ett barn kan inte göra det valet utan blir ofrivilligt exponerat. Att Elin valde att dela sitt liv på en stor plattform ska inte Ida klandras för nu. Något säger mig också att de hade alla möjligheter att diskutera vad som skulle hända med podden osv efter Elin.

            Ny anonym här. Tänker också att just en sådan här paus från det vanliga livet för att podda etc kan hjälpa henne i sorgearbetet. Kroppen behöver vila efter en sån här händelse. Hon har ju även försökt hjälpa i många år, det sliter också.
            Att se henne kämpa vidare med det här medan hon sörjer tror jag hjälper andra i samma situation.
            För mig var andra unga änkor som jag följde väldigt viktiga för mig när jag förlorade min partner för några år sen. Särskilt när folk runtomkring tyckte att man skulle ha kommit över det inom ett halvår…

              Precis så! Det är väl jättebra att hon stoppade i tid, för ibland kommer man aldrig tillbaka efter att ha bränt ljuset i båda ändar, om det så är sorg eller annan extrem belastning. Hon har ju kunskap att falla tillbaka på dessutom och det hon ”ritat ut”angående hur hon vill leva sitt liv, skiter sig. Det enda jag hoppas är att det blir mindre av samarbeten (och då inget skräp) och mer föreläsning för att sprida kunskap. Hon har mkt att ge, är välutbildad och det vore synd om det slösades bort på ännu en flunsa som försöker kränga skräp.

          Men herregud. Det enda jag tänker är att ”genom sig själv känner man andra.” Det är hennes syster vi snackar, att du sen själv är kapabel tänka ”åh, lukrativt business projekt ” om någon som dessutom förlorat en närstående ganska nyligen säger en hel del om dig men inte ett dugg om personen inlägget handlar om. Alltså ursäkta mig men riktigt ruttet av dig.

            Hur tänker du där? Det är väl ändå inte jag som satsar som influencer? Oavsett anledning så har hon nu möjlighet att kapitalisera på sin systers bortgång.
            Sen kan man absolut tycka att det är ”fula” tankar jag luftar men så är livet. Allt är inte präktigt och fint.

          Tycker snarare att du ger en lite äcklig vibe med ditt smått självgoda ”jag luftar förbjuuudna tankar” – tror du är den enda vars tankar går dit. Inte en gång har hon gett sken av att mjölka sin systers sjukdom eller död, snarare har hon hanterat det väldigt smakfullt och måttfullt. Antagligen har syrrans sjukdom och död fått henne att inse att ta tillvara på tiden med sin familj, och att vara influencer ger henne den möjligheten. Känns som att hon fått ett uppvaknande om vad som är viktigt i livet och vill förvalta sin systers ”legacy” väl. Tror inte hon kommer dela ut rabattkoder till Fonus.

          Många syns på insta med anledning av sina sjuka/döda barn och det som kan kännas som lukrativt handlar till 110 procent om bearbetning av förlust. Så många som bearbetar sorg genom att prata om det och det är också superbra. Alternativet är att ensam förgås i det tysta.

      Hon var Influencer redan innan, men inte på samma ”nivå”. Främst inom träning och kanske lite tack vare hennes kända man.

      Fast hon var ju lite influencer vid sidan av redan innan. Jag kände till henne mest och först som jurist och som drev på me too uppropet inom juristkåren, så jag kände till henne innan Elin.

    Vad jobbade hon med innan? Har hon någon utbildning?

        Nån mer än jag som fick svara på hundra frågor på den länken?

      Nån som vet utan att behöva logga in på linkedin?

      Hon är advokat och chefsjurist på ett bolag. Så en juristutbildningen och därefter advokatexamen.

        Oj undrar vad hon fick ut i lön som det, kontra vad hon får ut i lön som ”nybliven” influencer.

          Finns nog annat i livet än pengar.

          Tror man kan gå om rätt snabbt i lön som influencer faktiskt

          Min syster är delägare i en advokatfirma i Stockholm och jobbar konstant. Ja hon har otroligt bra lön och bonusar, men äktenskapet och familjelivet lider konstant. Jag jobbar som poddare och hade en blogg innan bloggarna dog ut, och kom inte på nått sätt upp i samma summor som min syster (långt ifrån) men skulle ändå aldrig byta. Men vi brinner för olika saker helt enkelt, men med det sagt så tänker jag att Elin ser så mycket mer än pengarna när hon gör detta byte. Att jobba som influencer/poddare ger så mycket mer frihet än inom jurist/advokat yrket.

        Hon är inte advokat utan bolagsjurist.

          Jag trodde att hon arbetade som advokat på advokatfirman Oebergs fram till 2017. Spelar egentligen ingen roll. Viktigaste är att jag tycker hennes inlägg är inspirerande. Tycker det är modigt att lämna denna mycket konservativa bransch för att titulera sig något så hånat som ”Influencer”. Tror att hon kommer att använda sin plattform till att inspirera, utbilda, påverka och göra ett fantastiskt arbete!

            Fast har hon lämnat advokatbyrån ryker titeln. Tror inte hon var advokat särskilt länge och hon verkar vara en person som byter jobb ofta.

              Att bli en flunsa är ju verkligen uppåt i karriären. Eller inte.

              Hon var med i Nyhetsmorgon och pratade om det, snabbaste sättet för kvinnor för att få upp lönen! Rekommenderar!

        Chefsjurist på bolag är kring 70 000 – 110 000kr beroende på bolag.

          Tror det är eb bra bit över 110 faktiskt

    Om jag redan tjänade bra pengar i den nya branschen så ja. Tycker inte att det är särskilt modigt i det scenariot.

    Tycker inte det är sånt modigt val egentligen. Jag tror varannan person idag hade valt bort sitt jobb idag om möjligheten fanns att bli influencer. Friare arbetstider, flexibilitet, inte behöva slita ihjäl sig, jobba när du vill och vart ifrån samt tjäna riktigt stora pengar. Det tackar nog inte många nej till.

      Tror nog tvärtom att många tackar nej till att bli just influencer.

        Gör ”de”? Om man har en kanal de man influerar om något man tycker är riktigt roligt och blir stor inom sitt område och får en massa roliga förfrågningar samt erbjudanden om välbetalda samarbeten, det måste ju vara svårt att tacka nej? Du får kanske chansen att skriva en bok om ditt intresse eller träffa spännande människor i en podd. Samtidigt blir det såklart svårare att rodda sitt vanliga liv och jobb. Tror många hade valt influerandet, finns ju så många nischer också, allt handlar ju inte om att pracka på folk skönhetsoperationer.

          Då är man väl föreläsare, författare, poddare.. en influencer är väl den som lever på specifikt sina sociala medier? Annars är ju vem som helst med stort konto en influencer…?

            Då är det väl inte många som räknas som influencers? De flesta har väl annat vid sidan, men kopplat till sina sociala medier.

      Hade satsat helt på influenser-”yrket”. Jurist-/advokatbranschen fyfaaan!

      Jag tycker att det är modigt att lämna juristbranschen! Folk är snabba att döma och det är fortfarande en konservativ bransch så på så sätt tycker jag att hon är väldigt modig.

      Nej, tack. Jag skulle känna det som om jag sålde min själ.

      Inte jag! Influencer är typ det sista yrket jag vill ha. Men så är jag extremt privat av mig på sociala medier också. Finns inte en enda bild på mig själv till exempel och blir väldigt irriterad över när andra lägger upp bilder på sina sociala medier utan att fråga först. Men visst finns det andra, mer osäkra karriärer, som jag gärna hade sysslat med om jag hade haft den ekonomiska möjligheten.

        Att vara en flunsa är ju en sorts prostitution. Säljer sitt namn för plagg, bilar, resor what ever. Helt galet.

          Precis som man som vanlig knegare säljer sig för pengar som man sen köper de sakerna för? Snacka om att vakna på fel sida Mackan

            Vad tråkigt att du ser på ditt eget arbete så, jag upplever inte att jag säljer mig för pengarna. Yrket har jag valt och skulle aldrig byta!
            Visst är det lönearbete men lönen är inte min primära anledning att gå till arbetet.

    Nej jag gillar mitt jobb. Har haft samma nu i snart trettio år men trivdes jag skulle jag absolut byta och försöker uppmuntra vänner som inte trivs att byta men jag stannar.

      *inte

    Förstår inte att man kan känna stolthet över samarbeten,det innebär ju bara att man ska kränga en massa prylar med reklam.Vad är det för bra med att öka på konsumtionshetsen mer än att influencern och företagen tjänar pengar?
    Stolt kan man vara över ett arbete som gagnar många människor,inte något som bara gagnar en själv.

      De drar ju in pengar via skatt som sen kan finansiera alla ”godhjärtade” jobb.

        Ja,ja,influencer är nog de mest godhjärtade vi har i samhället.

          Alla som bidrar efter bästa förmåga är väl lika godhjärtade.

      Hahahah alltid ”Men vååården är det eeeenda som betyder nåååt”

      Sedan mars har hon marknadsfört försäkringar, kosttillskott och en tv-kanal. Förstår inte riktigt vad som är problematiskt i det? Om det är något man ska konsumera så är det väl försäkringar?

      Är du TRÖG? Förstår du inte att hon arbetat som jurist i flera år? Hur länge måste hon arbeta innan du tycker att det är okej att lämna?

        Sluta överreagera

    Om man ska gå efter hur mycket influensers alltid har att göra, så kanske det inte är det bästa valet?
    Personligen skulle jag inte byta bransch, utan försöka hitta andra sätt att använda min utbildning och erfarenhet på.

    Man undrar vad som ska hända för att en del ska förstå det där med klimatförändringar. Bara senaste dagarna har jag läst följande: 170 människor döda i Indien pga värme, sjh överfulla. Oslo tropisk natt för första gången någonsin i juni, glaciärerna smälter fortare än förväntat. Peking 34 grader, varmaste någonsin i juni. Men SD förnekar alltså o nu känner sig en högutbildad människa stolt över att öka på konsumtionen ytterl.

      Håll ut. Snart öppet spår.

        Varför då? Kommentaren är ju faktiskt relevant.

          Vad är det för konsumtion som Ida ska öka på nu?

      Känner du samma inför alla som jobbar i klädbutiker, inom bygg/renovering, resebyråer, trafik, pilot/chaufför osv?
      Märkligt dessutom att det skulle vara negativt att vara högutbildad men ändå välja ett annat slags jobb som passar ens livsstil och personliga mål bättre.

    Hon är grym på att föreläsa, podden är proffsigt uppbyggd och Ida är grym på att leda och samtala med gäster. Hon är ingen vanlig influenser utan så mycket mer. O jag tycker det är sååå klokt att lyssna på sitt ❤️ och stanna upp ä, vi dör bara en gång men lever varje dag….

    Jag tror att det är svårt att ha ett vanligt juristjobb i kombination med att vara så mkt frånvarande för annat. Sedan uppfattar jag en önskan om att synas. Det vanliga jobbet finns kvar om några år också.

      Håller helt med. Känner av hennes behov/önskan att gå synas och.. lyftas? Tänkte på det också när jag lyssnade på podden där hon pratade med sin pappa. Vill verkligen framstå som duktig och lyftas upp.

    Jag tycker det är oerhört fint att hon får denna möjlighet. Att mitt i all sorg kunna fokusera på saker som gör henne glad istället för att kämpa sig igenom ett 8-17-jobb med en sorg tyngre än bly på axlarna. Något sådant här återhämtar man sig nog aldrig helt från, men jag är glad att hon får så pass fina möjligheter till att må bättre och bearbeta sorgen.

      Exakt. Å hon känns vettig!

      Håller med. Jag pluggade till jurist samtidigt som henne, hon hängde med ”eliten” som ansågs sig bättre än alla andra. Inte jätteshysst stil. Det positiva är att hon lyft viktiga frågor, men tror aldrig jag skulle vilja vara hennes vän.
      Sen är jag självklart för att man gör det man vill i livet. Har själv förlorat många nära och kära, hon har definitivt en poäng i att lyssna på sitt hjärta.

    Nej det skulle jag nog inte. Vill sluta på mitt jobb och byta bana men pengar styr. Behöver ju en viss inkomst för att betala hyran mm så kan inte satsa på det jag tycker är kul bara. Sen vill jag leva ett visst sorts liv med resor, god mat, vissa intressen osv så vill inte gå ner för mkt i lön.

    Jag trivs inte 100% på mitt jobb, men det är flexibelt, jag kan jobba rimliga timmar och inte vara helt slut när jag kommer hem, får resa lagom mycket i jobbet, arbeta i projekt jag själv styr, osv. Misstrivs inte, men är inte drömjobbet heller. Men det finns nog många fördelar runtomkring som gör att jag nog lär bli kvar.

    Ida är en av de väldigt få influensers som jag tycker faktiskt säger riktigt kloka saker. Det är inte bland lite öppna mål på instagram men i podden framstår hon som väldigt påläst och klok. Fler kloka personer behövs i den där branschen, ibland känns det som att det som ska inspirera har lägre nivå än vilken mellanstadieelev som helst.

      Jag håller med dig! Ida kan se saker från olika perspektiv och även om hon själv landar i en annan slutsats så kan hon ändå respektera att någon annan kom fram till motsatsen, det är få människor som har den förmågan i dagens svart vita samhälle.

    Tycker det är tydligt att Ida har gjort ett skifte i vad som är viktigt och att hon kommit fram till att det inte är pengar och statusen i ett jobb som jurist som är viktigast när det är på bekostnad av hälsan efter att hon själv bevittnat hur skört livet är. jag Tror inte att det är ovanligt att vilja byta spår efter en så påfrestande situation hon varit i de senaste åren och i den sorgen hon befinner sig i just nu.

      Tror även att de tror på en lite alternativ väg i vissa frågor. Mannen har väl anlitat en starkt ifrågasatt person avseende kost. Tror möjligen även att de har en viss åsikt om covidvaccinering.

        Förstår inte riktigt vad meningen med kommentaren var? Man äter ju vad man vill och att tycka att vaccinering ska vara valfritt är ju helt rimligt? Vill man vaccinera sig så gör man det och vill man inte så slipper man.

    Galet, det är alltså mer attraktivt att vara influenser än att vara jurist? Vart är världen på väg?

    Tycker det låter klokt, om man får chansen så kör på det tänker jag.

    Förstår du inte? Livet som jurist är extremt ska socialt krävande och tidskrävande. Du får hemskt gärna arbeta som jurist och aldrig träffa din familj. Sluta låtsas som att det är en enkel väg.

      Fast det stämmer inte. Anledningen till att många byter till bolagsjurist är för att dra ned på tempot och jobba 8-17.

        Det stämmer (förstås) att bolagsjurist är mindre press än att jobba på byrå. Men att chefsjurist skulle vara ett 8-17-jobb stämmer inte. Att vara företagsledare är att anpassa sig efter behoven i det företag du leder och det gör du ju sällan på kontorstid. Jag tror verkligen man ska se det här beslutet mot hela den bakgrunden för att förstå det. Frihet, flexibilitet och möjligheten att fokusera på sina egna behov. Oj vad jag unnar henne det efter allt som hänt!

        Jag arbetade mer som bolagsjurist än på advokatbyrån…

    Har man den oerhörda lyxen att kunna säga upp sig från jobbet och se vart livet tar en så är det ju fantastiskt. De allra flesta har inte ens råd att tänka tanken. Känner mig noll influerad av det just nu när många sitter med kraftigt höjda räntor/matkostnader mm.

    Jadå, det har jag gjort, två gånger. Det är inte så farligt att göra så med det skyddsnät vi har i fall det skulle skita sig. Tänker på a-kassa om man är smart och är med i en a-kassa. Jobb finns dessutom alltid, kanske inte alltid de mest glammiga men jobb finns. Och skaver det ska man dra. Oavsett från vad. Därför ska man ha Pippipengar.

    Kunde inte bry mig mindre. För präktig för min smak.

    Jag lämnade min karriär som brottmålsadvokat för livet som influencer. Och jag har inte ångrat mig en sekund. Njuter av att jag följde mitt hjärta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.