Skatteverket: Barnidolen har undanhållit miljoner

Pontus Rasmusson, tidigare en av Sveriges största youtube-profiler, upptaxeras med miljoner. Enligt Skatteverket har Rasmusson undanhållit att redovisa intäkter på närmare 2,4 miljoner kronor, rapporterar Aftonbladet. Myndigheten ser stora brister i redovisningen hos influencerns enskilda firma, och kräver nu skattetillägg på en okänd summa. Dessutom ska Pontus Rasmusson betala 270 000 kronor i moms och arbetsgivaravgifter. I maj beslutade Kronofogden att frysa hans tillgångar. SvD har granskat Pontus Rasmusson i podden "Barnidolen och skandalerna". Det ledde till att Youtube tog bort hans kanal, då de ansåg att han sexualiserat minderåriga.
Bildkälla: Svd

Enligt Aftonbladet har Skatteverket nu tagit ett beslut om att upptaxera Pontus Rasmussons och beloppet för oredovisade inkomster under åren 2018–2021. Den totala summan rör sig nu om närmare 2,4 miljoner kronor.
Myndigheten anser att en ”väsentlig del” av transaktionerna under de senaste åren har utelämnats i bokföringen och kräver in skattetillägg för bristerna, utöver drygt 270 000 kronor i moms och arbetsgivaravgifter.
Exakt hur mycket som han kommer behöva betala framgår inte av beslutet.

Enligt Aftonbladet är det här Pontus förklaringar till det som skett:

Pontus anser att Skatteverkets beslut är en ”för hård skattebörda” med hänsyn till de uppgifter som lämnats – och att det aldrig varit hans intention att inte deklarera den fullständiga summa.
Han skyller på sin unga ålder och att han inte har kunskap i skattereglerna. Han skyller även på att han dagligen fått utstå hat och hot, vilket medfört att han mått dåligt och gjort det svårt för honom att komma ihåg det praktiska i sitt företag.
Han anser även att skattetillägget är för högt och att beslutet baserats på oskälig bedömning.

Klicka här om du vill läsa mer eller ikapp om Pontus och hans tilltag. 

65 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Stabilt, nu kanske det kan bli ordning på hans liv..

      Är faktiskt i chock över att han har enskild firma och inte ett AB… Det var kanske det dummaste beslut han fattat.

        Det är dummaste är väl ändå att han inte har tagit upp inkomsterna?

          Jojo men hade han haft ett AB så hade han inte drabbats lika hårt privat. Han riskerar ju att hamna i personlig konkurs.

    Men han var inte för ung att sälja stringtrosor och bete sig som ett äckel.

    Skatteregler är svårt, men vem som helst kan anlita en ekonomifirma som sköter det…

    Han är inte för liten för att starta företag, men att förstå reglerna kring företaget det skyller han på åldern… perfekt logik.

    Utstå hat? Tro vad det kan bero på ?

      Minsta lilla motargument kallas för hot och hat av snöflingegenerationen.

    Han var för ung för att förstå bättre??? Han är 25 år och driver företaget med hjälp av sina föräldrar.

      Eller hur ? Han har ju ändå varit vuxen ett tag ? Han skyller alltså på att han är för dum? För att få ha företag typ ?

      Eller hur! Folk bildar familj vid den åldern. Tror han att han är 14??

    Även om han nu är 25 år så bor han hemma och försörjer vad jag förstår också sina föräldrar med det han gör. Han har ett bolag registrerat 2018 med F-skattsedel.
    Jag tycker att föräldrarna har ett ansvar att hjälpa honom till rätt hjälp. De verkar ducka i det här och lämpar över allt på honom att fronta på alla fronter.

    Karma.

    Välkommen till vuxenlivet säger jag bara

    Det kallas karma och uttalas ”HAHAHA”.

      Åh – mamma Mia 2 ? Älskar tanten som säger så ?

    Ha alltid en bild på den det gäller.

      ?

    Haha men herregud! Om du inte förstår (eller har en vilja att ta till dig) skatteregler så är du inte mogen att skaffa dig ett företag. Simple as that.

    Kan man även skylla på sin ålder vid andra brott? ”Åh förlåt att jag begick en våldtäkt, du förstår, jag ÄR SÅ UNG så jag har inte hjärnkapaciteten tyda lagen riktigt”

      Ja, man får lägre straff om man är ung, för alla brott. Det beror bland annat på att hjärnan inte är så utvecklad. Men det gäller före arton års ålder, inte vid tjugofem såklart.

        Tack för informationen som jag givetvis vet om. Nu pratade jag dock inte om straffet, utan att använda åldern som en ursäkt.

          Okej. Men det är fortfarande en kass och intetsägande jämförelse eftersom åldern faktiskt funkar som ursäkt vid brott

            Nu diskuterar vi ju någon som är 25 och nej, en 25-åring kan inte skylla på att den är för ung vid något brott.

              Men det är det ju ingen som försvarar heller. Vi svarar på det direkt felaktiga generella påståendet att ålder inte skulle spela roll vid bedömningen av brott. Självklart gäller inte det vid 25 nej, men det är inte heller det vi säger. Och nej, ingen påstår heller att någon skulle säga exakt som i det dumma inlägget utan det är givetvis en sak som advokaten lägger fram.

        Men i detta fall är det helt orimligt att skylla på åldern. Han är 25 år, inte 5 år. Bevisligen kan majoriteten av landets 25-åringar skatta.

        Å hos vissa utvecklas aldrig hjärnan hur gamla de än blir?

    Men vad säger hans ”legal team” om detta?!?!??

    Tur att fästmön bara är huvudet på en docka så hon inte kan springa iväg nu när cashen sinar!

      Hon kan rulla!

      Var det hon som skötte bokföringen?

        ?

        ?

        ??????

    Tur för Pontus att han läst en kurs i juridik så att han kan reda ut detta.

      ???

      Men nu börjar man ju faktiskt undra om han inte har en intellektuell funktionsnedsättning faktiskt.

      Tror det är lugnt, legal@pontusrasmusson.com tar hand om det

        Väntar med spänning på att Chris kommer svara!

    I expressen stod det att han även drog upp att han gått estetprogrammet som ett skäl till att han inte visste. Den detaljen fann jag underhållande. Som om inte just de som går t.ex. inriktningarna musik och teater tvingas skapa egna firmor för att dra in pengar. Bra där Rasmus ?

      Och jag är visst så trött av värmen att jag bytte namn på honom ?

        Hahaha jag blandar alltid ihop Rasmus och Pontus också. Det låter ju så likt.

          Ännu mer så då han ju heter Pontus RASMUSson ?

            Hahaha ?

      När jag läste Estet ingick det en kurs i företagsekonomi.

      Jag gick estet och i den ingick företagsekonomi. Visserligen skitsvårt för jag är askass på matte men vi fick lära oss skatter och bokföring.

        Gick också estet. Driver företag men orkar inte med siffror så lejer bort den biten.

      Hahahahah!

    Som Jocke och Jonna då fast där rörde det sig väl om ännu mer, fast de klarar sig väl undan det, Jocke brukar ju lyckas förklara bort saker och komma undan, blir nog så även denna gång. Och Danjal som tydligen ska köra med att han inte var psykiskt stabil så att han ska komma undan det han anklagas för, Jocke var väl lika insyltad och fick det väl att låta likadant i sina kanaler men han verkar komma undan. Hur går det för dem som investerade, Samir bl a. förlorar de sina pengar då, var tar pengarna vägen då?

      Jocke är ju dock psykiskt funktionsnedsatt vilket säkert kan ses som en förmildrande omständighet.

        Om han nu är så funktionshindrad får han väl ta jobb på Samhall och inte misskött ett företag?

          Jag menade att det kan vara en förmildrande orsak, inte att jag anser att det är rätt. Så den åsikten får du nog slussa vidare till Skatteverket.

          Alla med diagnoser behöver givetvis inte arbeta på Samhall. Funkofobisk much? Personer med autism finns inom nästan alla yrken, förutom vissa där personer med diagnostiserad autism inte kan jobba inom (som pilot). Inom de yrkena finns dock troligtvis personer led autism som inte fått en formell diagnos.

            Tack, precis så! Är personligen autistisk och studerar på en helt vanlig universitetsutbildning samt har ett helt vanligt arbete på myndighet. Skola och arbete har aldrig varit ett problem i mitt fall, däremot har jag annan problematik som påverkar min vardag negativt. För någon fungerar arbete inte alls, för någon är det sociala så svårt att det orsakar problem i vardagen, för någon är sinnesintryck en enorm utmaning. Visst har diagnosen sina karakteristiska drag, men som individer är vi alla olika.

            Självklart – jag syftade på att OM han inte klarar av att driva eget företag så kan han ju få en anpassad anställning istället. Det är väl motsatsen till funkofobiskt att anse att de med funktionshinder ska ha möjlighet till utbildning, jobb, osv?

        Att ha autism innebär inte att man är intellektuellt funktionsnedsatt. Autism innebär sociala svårigheter som att exempelvis bli väldigt trött efter sociala interaktioner eller ha svårt att förstå sociala koder. Det innebär även att ha ett repetativt beteende (exempelvis ett specialintresse eller stimmande). Att ha autism är inte en förmildrande omständighet till att begå skattebrott. Tvärtom har många autister lätt att sätta sig in i nya saker och att grundligt läsa in sig på olika saker.

          Jo tack jag vet, jag är autistisk, men tack för den givande utbildningen. Autism kan absolut ses som en förmildrande omständighet i vissa situationer, bland annat kan det vara en anledning till att få CSN-lån avskrivet i fall där det behövs.

        Ja när det passar för honom så är han ju det, det lär han nog använda i detta fall för att slippa betala förmodligen MEN annars vill han ju ge sken av att han är smart, skärpt och kunnig och menade ju att reglerna är oklara och svårtydiga. Han har väl klarat att starta diverse företag och lockat investerare till bolag, producerat filmer och serier etc, enligt honom själv så är det ju han som gör allt det. Jonna har väl dock ingen diagnos, eller har de båda samt alla som jobbar för dem det kanske så att de kan göra lite som de vill och komma undan med det mesta. Brukar ju vara så också att andra får göra Jockes ärenden så kommer han själv undan eventuella konsekvenser.

    Är/var han verkligen en av Sveriges största youtubers???

    …att fiffla med löner generellt är osmart men att betala ut bruttolön till sig själv o tro att man kommer undan…nämen alltså – då är man ute på en riktig jävla turné. Otroligt osmart att köra enskild firma åxå, ett AB hade åtminstone räddat hans privata ekonomi till viss del.
    Men glad jävla midsommar Pontus?

    Tror tyvärr ett han bara är en i mängden bland influencer som inte ”kan” reglerna.
    Jag tänker att vi som medborgare har en hel hög med skattepengar att hämta i den branschen.

    ”Inte för att vara den”, men han själv har hetsat i flera år om hur mycket han älskar hat och att han bara tjänar pengar på det. Hmm, detta blir en komisk rak motsats med bitter eftersmak av karma.

    Undrar vad han tänker göra när han kommer hem till Sverige igen, vad nästa steg blir. Han har nämligen spenderat lite egentid på semester i Spanien senaste veckan eller två. Vet inte om det vore en prio när man ligger i en ev ekonomisk knipa? Undrar hur länge han håller kvar. Det måste innebära sådan jäkla mjölksyra att vara i den positionen han är i och samtidigt låtsas vinna på det. Hela Pontus persona känns faktiskt som den vars största bragd och skryt i livet är en intervju i lokala tidningen. Många har varnat honom sedan länge att styra skutan rätt och sluta skryta om allt som varit, men han och hans legalteam vet alltid bäst själva(-a). Alla hans hästar är envisa shetlandsponnyer på rymmen, med hopp om bättre grönbeten mil bort, stallet har ekat tomt i åratal.

    Om jag ska behöva betala 6000 kr i restskatt som extrajobbande student så ska han bannemig också få betala in restskatt när han hade ekonomisk möjlighet att anlita en egen revisor. Skrattretande att han skulle tro det där är en riktig ursäkt.

    ”För hård skattebörda”, ja men det är ett stabilt argument. Som att Skatteverket gör individbedömningar av vad en ”lagom” skattebörda är för varje företag och individ. Och ung och dum (och vilken linje man har gått på gymnasiet) bör ju verkligen vägas in i bedömningen. Jag menar, bara för att man är 18 och tycker sig kunna starta en firma behöver ju inte betyda att man känner sig mogen för de bokförings- och skatteregler som gäller för firman! Han och My Martens kan ju starta firma ihop och ignorera alla lagar som reglerar verksamheten. OBS! Aktiebolag förstås, då slipper man en massa lagar. Lex My Martens.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.