Pontus Rasmusson om cismän i ”kvinnokläder”

Uppdatering:
Jag kommer låta det här kommentarsfältet förbli öppet, så kan ju ni som skrivit de transfobiska kommentarerna begrunda om ni verkligen tror att det här är ett sätt att uttrycka sig på, som kommer accepteras här inne.
Jag ska på mammografi och kommer avgöra ödet för det här kommentarsfältet när mina tuttar återfått sin gamla form.



 

Detta är riktigt pinsamt! RIKTIGT pinsamt! // Pontus Rasmusson

Jag skrev ett inlägg i april 2021 om cis-män som gör narr av andra män som klär sig i kläder som normativt sett skapats för kvinnor, exempelvis kjol eller klänning.
Nu är det 2023 och jag inser att vi inte kommit någonstans tydligen. Pontus Rasmusson har nämligen postat en video som verkar vara startskottet för hans nya serie ”Pontus mest cringe ögonblick” och att bära klänning och peruk är tydligt just detta.
Ni behöver inte klicka på videon. Den är 21 sekunder lång och består av Pontus mamma, som filmar Pontus i en blommig klänning och peruk, som säger ”Detta är riktigt pinsamt! RIKTIGT pinsamt!”
The end.

Anledningen till varför jag inte bara låter honom ruttna bort på sitt Rumblekonto innan det är dags för honom att hosta upp x antal kronor till skatteverket är för att Pontus trots allt har mängder av unga följare som han influerar, och jag vill inte låta hans agerande och uttalanden stå oemotsagda. 
Det här kommer från 2021 men är precis lika applicerbart lika bra nu, som då.
Anledningen till mitt inlägg var att jag fått upp två inlägg efter varandra på Instagram där det ena inlägget handlade om att man ska skratta åt en kille som klätt ut sig i kvinnokläder, som gör narr av konceptet och tydligt visar hur löjligt och underhållande det är, medan det andra inlägg visade upp en person som under lång tid fått kämpa med att bli accepterad för den hen är, och för de val som hen gjort som ickebinär.
Den enes kamp för acceptans, blir den andres spexiga skämt, där en man i kvinnokläder på sin höjd är någonting man ska förlöjliga och skratta åt.
Varför?

Så här skrev Hanna Bolander i en debattartikel 2017, och som sätter ord på det jag känner när jag ser Pontus.

Hur kan det här scenariot inte vara förlegat? Upp på scenen kommer en man iklädd klänning. Inte en stolt trans eller drag, utan en man som gör narr av kvinnor. 

Jag tycker att det är fantastiskt med drag queens och en ”transkvinna” är i mina ögon lika mycket kvinna som jag själv. Men det här tillhör inte något av dessa exempel. Det här är en man som bestämt sig för att på ett lite spexigt och ”skönt” sätt göra narr av hur kvinnor agerar och ser ut.

Skillnaden ligger i presentationen. En stolt drag queen kan ha humor i sitt framträdande, men hon gör inte narr. Hon ÄR personen som hon gestaltar på scen, och står för det.

Det är för många en hårfin gräns, men för mig är det solklart: en kille som klär ut sig till tjej skrattas det åt för att han ser löjlig ut, medan en tjej som klär ut sig till kille inte är lika roande i betraktarens ögon. 

175 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Manskroppar brukar inte passa så bra i kvinnokläder, de ser ofta bara klumpiga och grova ut. Ska man ändå låtsas att de är fina? Att alla får klä sig som de vill är ju en helt annan sak.
    Om en kille vill ha en feminin stil är det snyggare med accessoarer, färger etc som ger en feminin känsla än med kläder som är designade för kvinnokroppen.

      Så…. bara personer som har slanka smidiga kroppar får klä sig i en viss typ av kläder??

      Jag hade dessvärre fått sälla mig till den målgrupp du identifierat ovan, klumpig och grov.
      Och jag är av kvinnligt kön.

      Tycker synen på vad som passar i vilka kläder är förlegad och luktar Veckor Revyn på 90-talet: ”så här får du en smal midja”, ”trolla bort dina breda höfter”, ”vilken kroppstyp är du och vad passar du i”. Hela tiden information om att just din kropp aldrig duger och du inte kan kläd dig i vad du vill.

        Håller med 100%.

        Men en stor och klumpig kvinnokropp är ju fortfarande en kvinnokropp, med kvinnligt formade kroppsdelar som passar i kvinnligt utformade kläder.
        Män i kvinnokläder är en annan sak.

      Varför skulle du behöva lådsas att du tycker det är fint?

      Folk har på sig en massa grejer. Tycker man någon har på sig fula kläder är man tyst helt enkelt.

      (Sen tror jag väldigt många skulle sagt ungefär som du när kvinnor började bära byxor osv)

      Kvinnors kroppar ser ju också väldigt olika ut. En del är tjocka, vissa har jättepattar, andra är smala med platt bröst och små höfter. Det finns liksom inte EN kvinnokropp.

      Det är också helt orimligt att ALLA ska tycka att jag är fin i mina kläder eftersom folk har olika stil och preferens och det är ok. Varför skulle då män som gillar att klä sig i kvinnligt kodade kläder förväntas göra det för en blick som söker attraktion? De kanske inte gör det för att just du ska tycka de är fuckable.

      Why the fuck do you care?! Sluta objektifiera andra. Vem som helst ska kunna bära s.k. ”kvinnokläder”. Förstår inte varför folk inte bara slutar bry sig så mycket och lägga värderingar i vad andra har på sig.

      Men hur påverkar det dig? Vad någon annan har på sig?

    En transkvinna är ju inte lika mycket kvinna som cis-kvinnor. Absolut inte. Allt det kroppsliga saknas ju. Att vara kvinna är ju att ha XX-kromosomer och att ha kroppsliga förutsättningar för att kunna bli gravid. Vad annars är det som gör en människa till kvinna?

      Vad är en kvinna: går inte att definiera, alla kan vara kvinnor.
      Transkvinna: Jag är en kvinna!
      Men vad är en kvinna då? Vad var du och vad ärndu?
      Jag var en man men är nu en kvinna!

      Så det finns en skillnad mellan könen? Nej, kön är en social konstruktion.
      Men varför är ni inte bara något annat om kvinna ändå är en påhittad term?

        Transpersoner brukar väldigt sällan vara av uppfattningen att kön bara är en social konsumtion.

          Hur kan de då bli kvinnor? För rent biologisk så är det helt exakt definitivt absolut omöjligt. Det enda argument de har är ju att kön är en konstruktion.

            Exakt, det är omöjligt till 100%.

          Hej medeltiden – vi vill inte ha dig tillbaka. Hej då!

        Håller inte alls med.
        En kvinna har en mutta, en man en penis. Förutom de som fötts med två kön men då finns det ansra sätt att ta reda på vad man är för kön.

        Sen kan man känna sig som det ena eller andra och den känslan behövet inte matcha det fysiska mellan benen.

        Sen kan man hitta på att man är ngt annat kön.

      OK. Så mina kollegor som behövt ta bort livmoder och äggstockar på grund av hälsoproblem är alltså inte kvinnor längre? Eller är det xy och xx som styr om de är kvinnor? Det här är så otroligt mycket mer komplicerat än så. Och varför är det viktigt för dig? Du kan gå vidare i livet och sluta störa dig på andra människor. Själv har jag fullt upp med att få min dotter att känna att hon ska orka fortsätta leva i en värld omgiven av trångsynta människor.

        Är helt för transpersoners rättigheter och att de förtjänar att inte hånas eller värre. Men ditt argument är bara löjligt. Det finns en biologisk skillnad och att en kvinna tagit bort sin livmoder är inte ett argument som tar bort den skillnaden.

          Men personen hen svarade argumenterade ju för att just förmågan att kunna föda barn är det som gör en människa till kvinna ?‍♀️

            Ja. Och kvinnor kan föda barn. Om man inte kan det så är det ju för att någonting dessvärre blivit fel. Men evolutionen är sådan att kvinnor kan föda barn. På samma sätt som att människor har ett huvud, två armar och två ben. Även om det givetvis finns människor som råkat bli av av en arm eller två ben. Jag tycker vi måste respektera och acceptera transmänniskor. Men de argument ni kommer med för att försöka prata bort den biologiska skillnaden som finns är för knasig.

            Nej jag skrev att förutsättningar för att kunna bli gravid gör en kvinna till kvinna. Inte förmåga.

        Var ju något klipp på Matt Walsh där han frågar:
        Om en transkvinna kommer in till akuten och misstänker att hon fått missfall, tar ni in henne? Om ja, tror du på allvar att en biologisk man kan bli gravid och få missfall efter att ha genomfört en operation?

          Oj vilken spännande, intressant och helt oteoretisk fråga. Viktig för varje gymnasieintellektuell!

            Det tycker jag, för om man menar att det inte finns någon skillnad då ska DU betala skatt för att en man kräver att få IVF, gynbesök, kollar endometrios, tar upp platser i vården för screening av bröstcancer osv.
            Sen kommer nog många män se fördelar med att vara kvinna i 10 minuter när de behöver byta om i våra omklädningsrum, gå in och kolla småflickorna som byter om inför gympalektionen osv.

            Är du ok med att en man som identifierar sig som kvinna går in på 7 åriga tjejer som duschar efter gympan?

              Är du ok med homosexuella i ”rätt” omklädningsrum?

                Svara mig först. Svara med ett svar, inte med en fråga.

                  Jag utgår från att folk är inne i ett omklädningsrum för att byta om, inte kika på andra.

                Det är absolut inte samma sak.

              En man kan för det första få bröstcancer. Och att en transkvinnor skulle ta över kvinnosjukvården är bara löjligt. Och tänker du ärligt att om transpersoners rättigheter stärks att omklädningsrum fylls av transkvinnor som vill titta på 7 åriga flickor i omklädningsrummen? Dessa argument blir ganska fåniga när internet finns i de första människors hem.

        Människor har två armar och två ben. Om en människa föds utan ben slutar man att vara människa då? Såklart inte, undantagen definierar inte vad som är vad.
        En kvinna som inte kan bli gravid har en defekt som en läkare kan utreda. En man som inte kan bli gravid utreder man inte för de har aldrig haft förutsättningen för att bli det.

        Det är kromosomerna som styr

        Men dina kollegor som opererat bort livmoder etc hade ju livmoder från start, dvs förutsättningar för att bli gravid? Alltså är de kvinnor. Man slutar inte vara man för att man opererar bort könet heller. Kromosomer ändras inte av kirurgi.

          Varför är det viktigt vilja kromosomer människor har? Du vet ju varken på gatan eller i ett omklädningsrum eller när du har sex vilja kromosomer den du möter har. Varför är det viktigt?

      Så vi är inte kvinnor längre när vi gått igenom klimakteriet, enligt din definition av kvinna? Vad blir vi då? För vi kan inte få barn och vi har en hormonnivå som inte direkt skiljer sig ifrån en man i samma ålder

        Om du inte köper att det finns två kön (där ett som regel kan föda barn, från och upp till en viss ålder, och det andra inte); berätta gärna om din definition. Vad är en kvinna? ?

        Xx kromoson. Simpelt

        Det EDNA människor i framtiden kan vara helt säkra på när de gräver upp en transkvinnas skelett är att just denna individ var en MAN. Det går ned på cellnivå. En bröstförstoring och smink ger bara illusionen av en feminin varelse, biologiskt är människan fortfarande man.

          Men varför är det viktigt för dig hur folk i framtiden kommer tolka deras skelett? Varför är det inte en lika stor hjärtefråga att respektera människor nu, även när man inte själv kan förstå hur de känner? Varför är det viktigare för dig att bevisa att transpersoner har ”fel” än att värna om att de ska få må så bra som möjligt?

            För att det är biologiskt en man, men en transkvinna.

            Men med det resonemanget så måste man ju respektera och ta hänsyn till alla andra inbillningstillstånd också. Om jag är 40 år men anser mig vara 14 år – ska jag då få byta personnummer och få gå i skolan? Om jag har anorexi och anser att den enda rimliga vikten för mig är 29 kg, ska då samhället se på medan jag långsamt svälter mig till döds, och ja kanske heja på lite till och med?
            Helt ärligt ser jag inget problem med att en man vill få vara klädd i kvinnokläder, kallas för Josefin, och till och med kapa av dicken om han nu vill det – men att hota sig fram med ”jag tar livet av mig om jag inte får dessa behandlingar och operationer bekostade av samhället NU!” är ett väldigt omoget beteende. Att dessutom tvinga sig in i kvinnornas idrottsgrenar med samma hot gör det bara ännu värre ur ett större perspektiv (man förstör för kvinnorna som ägnat sig åt sin sport i många år).

              Fast nej. 40% av alla transpersoner har någon gång gjort minst ett allvarligt självmordsförsök. Det är inte ett hot, det är människor som mår genuint dåligt. Det är oerhört tufft att känna att ens identitet inte matchar ens kropp, att hela tiden gå runt att känna sig fel, försöka passa in. Lägg sedan på folks fördomar, familjer som tar avstånd, att de hittar på att dom är en fiende mot kvinnor, vill ta över sport, vill förstöra och det dåliga måendet är ju som ett brev på posten. Och såklart de ska få hjälp med det via vården? Varför skulle just den gruppen inte få det? Och många verkar tro att man bara kan knata in och säga ”ge mig medicin och operation”. Det är långa utredningar där flertalet specialister är inblandade. Det är verkligen inte bara att gå in och säga ”hej jag är trans ge mig hormoner och operation”.

              Jisses…Du tror på allvar att det är ”inbillningstillstånd” eller ligger ”hotande” och ”omoget beteende” bakom dessa människors kamp, som mår fruktansvärt dåligt och kanske gjort hela sitt liv. Empatilös å det grövsta. F.ö när det gäller detta ämne känner jag bara, snark..Hur kan det vara så upprörande eller viktigt för den icke drabbade att definiera vad som är vad eller vad någon annan ev. vill definiera sig som beträffande könstillhörighet? You do you och låt andra göra/vara som de vill.

                Absolut, men ”you do you” handlar om individnivå. Jag är absolut inte transfobisk och accepterar att kön även kan vara en social konstruktion. Men vi kan inte bortse från biologi, eftersom vi är biologiska varelser. Könsdebatten ”smyger” sig in och påverkar våra samhällen på samhällsnivå och på ett sätt som börjar missgynna samhället eftersom praktiska saker nu ska anpassas efter en minoritet.

                Det är tråkigt och intressant att så många transpersoner mår dåligt, även efter att de gjort könsbyte. Att ingå i en transgender community verkar ha blivit något slags allmän problemlösning för personer som befinner sig i utanförskap och mår dåligt. Många verkar söka sig dit och sedan pushar medlemmarna där varandra till olika ingrepp/aktiviteter/statements och nästan hetsar igång att heteropersoner är emot transpersoner.

                Var och en får göra som de själva vill med sin egen kropp men att bortse från biologi är vanskligt.

                Självklart är det inbillning?! Menar du på riktigt att en kvinnlig hjärna (lol) skulle ha hamnat i en mans kropp!? Att det skulle vara ett litet ”misstag” som händer vid befruktning, lite som medfödda missbildningar?

                  Skrämmande synsätt är eg.allt jag har att säga. Du tror väl att allt som går utanför normen är ”inbillning”. Låt mig säga dig detta, det finns otaliga sjukdomar, syndrom, olika genetiska avvikelser som människor lider av idag, som vi inte ännu kan diagnostisera, pga att vi inte är där än vetenskapligt, tror du att dessa tillstånd är ”inbillning” oxå eller?..Är ganska så övertygad om att vi i framtiden kommer hitta dessa genetiska avvikelser och kanske få förklaringar på tex.varför en del människor känner att de är födda i fel kön. Tycker du skall ta och tänka bakåt i tiden lite och begrunda hur vi behandlade och såg på människor med avvikelser från normen då, ngt som vi idag tycker är fruktansvärt och otänkbart…

              Men du är ju fan inte klok! Så min 18 åriga barn med könsdysfori inbillar sig bara?! Du har verkligen aldrig träffat någon med könsdysfori. Väntan på utredning är 2 år, sedan minst två års utredning med otaliga vårdbesök och möten med hela vårdkedjan INNAN någon form av könskorrigerande är aktuellt. Och då ska du veta att innan hen ens ställde sig i kö för utredning har hen i minst 10 år funderat på vad som är fel, gått i otaliga samtal.

              Hur kan du vara så känslolös inför människors kamp gällande något som påverkar dig som icketrans till 0%.

            Duken: Kan du inte berätta om din definition i stället. Vad är en kvinna? För du skjuter ned alla andras definitioner.?

            För att det är demoraliserande för människor att behöva ljuga och bekräfta andra människors vanföreställningar?

        Man är kvinna när man föds med förutsättningar för att kunna bli gravid, dvs kvinnliga könsdelar såklart. För detta krävs XX-kromosomer. Om man sedan opererar bort, inte utnyttjar eller slutar ha förutsättningarna för att kunna bli gravid spelar ingen roll.

          Om man har alla kvinnliga könsdelar men de inte fungerar som de ska och man är infertil från första början som i mitt fall, och graviditet aldrig är möjligt, then what? Jag har aldrig varit kvinna trots mina 40 år som kvinna på denna jord?

            Det är det ingen som sagt. Läs svaren på liknande kommentarer ovan 🙂 Kan du inte svara på hur du definierar en kvinna?

              Transpersoner hotar inte med självmord för att få något. De mår så dåligt att de vill dö. Och självmordstalen är skyhöga i jämförelse med resten av befolkningen. Anorexia är en helt annan problematik, det är en ätstörning som orsakar självsvält och stark ångest förknippat med mat,
              Du jämför äpplen och päron. Vi vet inte en säkert varför en del människor är trans men de flesta som forskar på det tror att det händer något med hormoner (som i sin tur påverkar hjärnan) under fosterstadiet som gör att människor får en könsidentitet som inte matchar deras kön. Det är alltså inget folk går runt och inbillar sig eller vill känna, de flesta försöker att ändra hur de känner för det inte en lätt grej att hantera. Och du kan ju kritisera den gruppen på internet då men sluta låtsas som att de är representativa för hela gruppen eller att det är så den genomsnittliga transpersonen är.

                Och det har väl ingen sagt heller. Jag vill ha ett samhälle där alla kan vara sig själva. Där man kan klä sig hur man vill, älska vem man vill, identifiera sig så som känns rätt. Ingen här ifrågasätter väl det. Och vi förstår att det är en kamp för många som är trans. Allt vi säger är att de finns två biologiska kön. Men det är det många här som inte vill erkänna. Men de kan inte heller svara på vad en kvinna är. Kan vi enas om grundläggande fakta och sedan prata om viktigare saker? Exempelvis hur man ska kunna leva som trans utan att bli misshandlad på stan.

                  Jo, min kommentar hamnade fel, det var ett svar på en som bokstavligen sa det. Sedan, jag har läst igenom kommentarsfältet och inte sett en enda som påstår att biologiskt kön inte finns eller är irrelevant, bara kommentarer av folk som påstår att andra tror det.

                  Allt folk försöker säga er som tjatar om två biologiska kön är att det inte är binärt. Det finns så många variationer av dessa två ytterligheter av könstillhörighet. Vissa föds med könsdelar som är avsevärt större, mindre eller inte reproduktivt fungerande för den könstillhörighet de tillskrivits. Och transpersoner brukar inte själva känna att de ”byter kön”. De har alltid känt sig som det ni uppfattar att de ”byter” till. Det de söker är könsbekräftande vård.

                    🎯

      Jag har inte kroppsliga förutsättningar att bli gravid. Alltså är jag ingen kvinna. Bra att veta!

        Föddes du inte med XX-kromosomer? XX-kromosomer kodar kroppen till att bilda livmoder och äggstockar. Något kan gå fel under utvecklingen men XX-kromosomer leder till att en kvinnokropp bildas.

    OT: Varför är detta en grej? Folk är så känsliga nuförtiden, blir kränkta av allt. Snart får man säkert inte ens säga män- eller kvinnokläder pga det är diskriminerande typ.

    En kvinna är någon som föds med livmoder, har höfter, bröst och högre nivåer av östrogen.
    En man som plötligt får för sig att vara kvinna (Dylan Mulvaney exempelvis) är ingen kvinna. Helt sjukt att folk blir kränkta över det, det är enbart fakta, och sjukt att något som ”ett annat mentalt kön” ens existerar.

    Ha kvinnokläder som man om du vill, och gör vad du vill med ditt utseende och beteende. Men du är ej kvinna för du låtsats vara en

      Precis. Klart man inte har mentala kön. Man har personlighet, läggning, sinnesstämning etc som är mentala. Kön är kroppsligt.

      Men nu handlar detta inlägg främst att inte få ha på sig vad man vill och att män som klär sig i ”kvinnokläder” hånas för att kvinnor fortfarande anses som lägre stående. Det har inget att göra med om du har en livmoder eller ej.

      Varför bryr du dig? Låt människor leva som de vill och kryp tillbaka in under din inskränkta sten och stanna där.

        Nej, för det är ett allvarligt problem.
        Vad är det som gör en kvinna till kvinna då?
        Är det samhället som gör att kvinnornas män ”ska” känna på ett visst sätt, då är det samhället det är fel på och inte individen i sig.

        Sjukt att man ska ändra sitt biologiska kön för att passa in i samhället

          Kvinnor och män*

      Det är väl ändå du som blir kränkt i detta läget? Transpersoner vill bara få vara den dom är och då kommer en massa kränkta cis-personer och skriker att dom minsann inte får vara det. Och till råga på allt menar du då att det är transpersonerna som är lättkränkta i frågan? Suck…

        Menar du mig? Nej folk är för lättkränkta nuförtiden.
        Sen försöker jag hålla mig ganska sakligt och säga som det är, att känsdebatten är väldigt väldigt skev.

        Det finns ex en sjukdom som gör att man känner att man inte tillhör en viss kroppsdel av sig själv. Kan exempelvis vara en arm eller ögon osv.
        Dessa personer gör allt i sin makt för att ta bort den kroppsdelen (vissa vill tom bli förlamade och blinda).

        Det klassas som en psykisk sjukdom.
        Vad är skillnaden på det och att känna att man inte tillhör sitt kön?

        Samt är det samhället som gör att man känner sig som fel kön så är det ännu mer fel. Ska samhället avgöra om jag vill operera om mitt kön eller inte.

        Folk tar alldeles för lätt på detta.

          Ja, du är lättkränkt. Att du måste påtala att du minsann tycker att någon som korrigerar sitt kön fortfarande tillhör det andra könet är ju för att du är lättkränkt. Om du hade lagt lite mindre vikt i vad andra väljer att göra med sin kropp för att må bra och istället respektera, acceptera och bemöta personer så som dom vill bli bemötta hade det ju aldrig varit en grej? Varför är du så lättkränkt att du måste trycka ner andra bara för att du inte förstår personens behov av korrigering?
          Och ja, att ha ett självskadebeteende klassas ofta som psykisk sjukdom (dvs vilja ta bort en arm). Men att korrigera sitt kön är inget självskadebeteende.

    Kunde inte bry mig mindre om vad folk har för kläder!

    Shit vad snålt vissa tänker ovan.

    Skriver först ”varför är detta en grej” och besvarar sen sin egen frågeställning med den klassiska ”snart får man inte säga….[fyll i valfritt ord en kränkt kan komma på]

    Eller är jag för orädd? Jag kunde inte bry mig mindre om vem som vill klä sig i vad och känner mig inte alls hotad att epitetet kvinna skall erövras av någon.

      Jag har en del vänner som är trans och du är inte för orädd. De är inte ute efter att ta över något, det finns ingen stor konspiration, de är helt vanliga personer som bara lever sitt vanliga liv och försöker må bra. Det enda som skiljer dom från majoriteten är att deras könsidentitet inte matchar deras biologiska kön. Känns som många som hetsar upp sig över den här frågan inte känner någon som är trans. De sitter på internet, letar upp den galnaste transpersonen de kan hitta och låtsas som att det är ”så de är”. Jag är faktiskt orolig för mina vänner, flera har redan trakasserats och t om utsatts för fysiskt våld pga deras identitet och den här hatiska stämningen som piskas upp nu gör inte den risken mindre.

        Fast de flesta har inte problem med transpersoner i sin närhet, utan just de stora diskussionerna som sker och även hur sportevenemang förstörs av att transpersoner tvingar sig in där de inte hör hemma. Att Åke på jobbet plötsligt blir Anette och vänligt ber om att få kallas för ”hon” är inte något som provocerar vanligt folk. De blir kanske förvånade och har några frågor till Anette, men sedan går livet på och alla vänjer sig. Men att idrottskvinnor i USA pressas ner från guldplatser av transpersoner (Thomas Lia t.ex.) är en helt annan sak som går från mikro- till makronivå.

          Det är absolut något som provocerar folk och det skulle du veta om du som sagt faktiskt pratar med någon utav dom. Ungefär en tredjedel av transpersoner har fysiskt misshandlats på grund av sin identitet, ca 75% har upplevt diskriminering eller trakasserier. Och nej, de försöker inte tvinga sig in där de inte hör hemma. De är vanliga människor som bara försöker leva sina liv. Apropå sport, det är absolut en diskussion som ska has och det behövs kanske regeländringar men den diskussionen går att ha utan att påstå att demonisera transkvinnor, utan att påstå att de vill infiltrera och ta över.

            Det är fruktansvärt att de trakasseras. Och det (våld) borde vi prata mer om än huruvida någon tramsig kille gjort en video där han klär ut sig i peruk.

              Ja, senast för någon helg sedan var vi ute på en krog och en man kom fram och pratade med min kompis, när hon förstod att han raggade på henne så sa hon ngt i stil med ”så du vet så jag är trans” och han reagerade så aggressivt att en vakt fick slänga ut honom. Folk tror att ”alla är okej med transpersoner så länge de inte…” men det är liksom en risk att bara existera i ett offentligt rum

            Ingen ska diskrimineras, misshandlas, dödas p.g.a. något så arbiträrt som att de är män som klär sig i klänning. Självklart. Därför finns rättsväsendet och det är lika sorgligt vem som än trakasseras och mördas i vårt samhälle. Men de blir inte mer trakasserade för att man t.ex. inom sportvärlden sätter gränser för vem som får tävla i vilken grupp. Precis som kvinnor inte blir mer trakasserade för att de inte får tävla i herrgruppen även när de vill det.

              Fast var har jag påstått det? Jag säger ju uttryckligen att det behövs en diskussion om regelverket inom idrotten, det finns absolut gränser att dra där. Jag tycker bara man kan hålla den fri från löjliga konspirationer om att transkvinnor som grupp vill infiltrera och ta över. För det skadar hela gruppen när de målas upp som någon fiende mot kvinnor.

                Och det är transkvinnor, (nej jag påstår inte att de är biologiska kvinnor så börja inte tjata om kromosomer eller livmödrar), inte ”män i klänning”.

    Som Pontus säger: Detta är riktigt pinsamt….
    Men då menar jag Pontus och än värre, hans mamma.

    Män tar över allt från kvinnosporter till kvinnokläder. Ingenting får vi ha.

      Män får gärna ta obekväma bhåar och små stringtrosor, inga problem. Varför är kläder en rättighet du känner att du vill bevaka? Något som i alla länder och alla år används och använts för att förtrycka kvinnor dessutom? Dessutom satte vi kvinnor ju på oss byxor en gång tiden, mannen får gärna ta de där stringtrosorna nu.

        Och gällande sport??

          De får gärna ta backhoppningen

            Och andra sporter?

              Kanske vattenpolo
              (du vet att jag driver med dig va?)

                Ja och jag tyckte att det var ett roligt svar! Men undrade ändå vad du tyckte.

    Många inlägg om transpersoner här.

    Jag tolkade inlägget främst som att det är förlegat att skratta åt en man i en klänning.

    När jag gick i skolan brukade killarna uppträda med kjol, ballong-bröt och peruker och alla skrattade halvt ihjäl sig. Men jag kan hålla med om att det känns märkligt att man skrattar åt att en man har på sig en klänning, att det fanns en bild av att det var något lite förnedrande. Det var ju knappast så att någon hade skrattat om tjejer uppträdde i klassiska kill-kläder. Tvärt om var det väte status och typ sova i en killes tröja.

    Så en man får numera inte skoja till det och klä ut sig till kvinna och agera stereotypt kvinnligt då kränker han alla kvinnor ,transor,honmosexuella personer osv osv
    Om en kvinna klär ut sig till man och drumlar runt är det humor och ingen känner sig kränkt.
    Hej hej bajsnödiga 2000 tal.

      Pick me, choose me, love me.

      Så du vill lära din döttrar att det är ok att göra narr av kvinnor? Säga till dom att ”så är det bara, acceptera att vi är det svagare könet”

        Nyfiken på din kommentar, tycker du själv att vi kvinnor är det svagare könet?

        Kan skratta gott åt män som klär ut sig till kvinnor och kvinnor som klär ut sig till män. Ken Akter är ju otroligt rolig t ex.

      Tur att vi utvecklas och går framåt. Det var mycket som gjordes förr som vi idag begriper var helt olämpligt.

      Det problematiska är ju just att det anses roligt och löjeväckande direkt när en man tar på sig en klänning. Men när jag tar på mig min mans bandtröja och jeans så tror folk bara att jag har mina vanliga kläder på mig. Det finns ju en anledning till Iggy-citatet

      Hur ofta klär kvinnor ut sig till män och drumlar runt? Men ok, det är inte poängen ändå. Tycker gott vi kan sluta med den här typen av ”skoj”, på samma sätt som det tack och lov inte är ok längre att sminka sig och klä ut sig till någon av annan etnicitet. Bajsnödigt, kanske, men tycker det är bra att vi inte behöver håna andra för att själva vara roliga. Och ibland är gränsen för hån inte helt klar. Finns väl roligare saker än män som klär ut sig till kvinnor på skoj, en sån förlust är det väl inte om allmänheten börjar reagera, eller?

        Vad kan man längre inte skoja/tramsa om, ska vi börja dra gränser? Och att klä sig på skämt med kvinnokläder tycker inte jag är att håna transkvinnor, inte heller att måla sig till viss etnicitet (ex maskerad) så länge syftet inte är rent hån.

    Kommer ihåg när Alexandra N klädde ut sin sambo i kvinnokläder och gjorde ett antal ”dagens outfit.” Han posade riktigt fånigt och jag kommer ihåg att jag tänkte att det hade kunnat bli coolt om han bara hade posat som kvinnor (alternativt Alexandra) gör istället. Det är lite som den videon ”run like a girl.”

    Älskar alla fotografier på Harry Styles i klänning, balettdräkt, stumpbyxor, osv just för att han inte gör sig till på fotot

    Om en man vill vara en kvinna och vill bli kallad så. Låt han göra det då om det känns mer rätt. Men då det kommer till sport och vissa yrken måste det vara kontroll. Så i vardagslivet, låt folk kalla sig för vad dom vill. Men utökad kontroll på platser där det behövs.

      Förstår sport för att biologiskt kön påverkar fysiken och det behövs diskussion om regelverket. Men yrken? Vilka yrken är opassande att ha om du är transperson? Vilken kontroll behöver man ha på dom som inte behövs för andra människor?

        Transmänniskor ska byta om i sitt riktiga köns omklädningsrum, inte i sitt inbillade köns omklädningsrum. Jag vill inte ha män i kvinnokläder inne på damernas toalett eller omklädningsrum på gymmet.

          Herregud så mycket transfobi i två meningar.

            På vilket sätt då? Undrar nyfiket. Skulle du låta din unga dotter byta om med en vuxen person av manligt kön? Hur vet man dessutom att personen är helt trans? Ser ni inte på riktigt problem med gränser här?

              Jag ser inget problem i verkligheten, alla diskuterar hypotetiska scenarion som bara existerar i deras huvud? Vet inte varför vi låtsas som att transpersoner har en önskan att ta över omklädningsrum. De allra flesta transpersonerna hatar omklädningsrum och undviker dom till varje pris eftersom de känner att oavsett vilket de väljer så blir de fel. De få som ändå går, går till det omklädningsrummet som matchar hur folk uppfattar dom. T ex en transman med skägg, basröst och som folk uppfattar som man går till männens omklädningsrum medan en transman som ännu inte genomgått könskorrigering och uppfattas som kvinna går till kvinnornas.

                Om det (fenomenet) och de (transpersoner) existerar kan det inte vara hypotetiskt.

                  Det är hypotetiskt problem för att det här är inget problem i verkligheten. Folk målar upp ett scenario där massa män i skägg helt plötsligt vill in i kvinnornas omklädningsrum och vill ha en diskussion om det.

                    Men hur skulle man göra på riktigt i en sådan faktisk situation?

                      Om vi låtsas att det här är ett faktisk situation så pratar man med personalen som pratar med personen och hittar en lösning som alla kan känna sig bekväma med. Inte svårare än så. Men på riktigt, att transpersoner existerar är inget nytt, de har existerat sedan länge och det har gått bra. Och det kommer fortsätta göra det.

                      Bara att behöva prata med personal om det skulle nog vara obekvämt för alla parter.

              Tror du på allvar att människor bara kan gå in på badhus, gå fram till kassan, säga att de är trans och då få gå in i ett annat omklädningsrum? Det är år av hormonbehandlingar och psykologiska utredningar innan de kan få det på papper som de måste visa upp för att få byta omklädningsrum.

                Det stämmer inte, inget omklädningsrum kontrollerar könstillhörighet på det sättet. Men vi har inga problem ändå eftersom det är rätt självreglerande. Folk utsätter sig inte för att gå in i ett omklädningsrum där andra inte tycker dom hör hemma.

                  Min vän som motionssimmar fick inte vara i männens omklädningsrum förrän han hade med sig intyg på att han var transman, så i sådana fall är det olika regler på olika badhus

              Jag tror det är betydligt farligare för en transman att byta om bland män än en barn att byta om med en transkvinna bland kvinnor.

              Och jag kan nästan garantera att en transkvinna som inte gjort en korrigering kommer inte vara vifta med sin snopp i någons ansikte. Troligtvis byter hon inte ens om i omklädningsrummet för hon vet vilja blickar/hot och hat hon kommer möta.

          Jag har bara varit på ställen där det finns tre omklädningsrum.

          Så en transman ska alltså byta om i kvinnornas omklädningsrum eftersom hans kromosomer visar att han är kvinna?

          Så då är ju problemet INTE huruvida penisar viftas med i kvinnors omklädningsrum?

        Sjukvården tex, det finns ju patienter som vill ha kvinnlig personal, speciellt vid vissa intima undersökningar, alt. Att det finns en kvinna med i rummet. Med ”kontroll” då skulle ju kunna betyda att patienten har rätt att veta kön på personalen som undersöker, rätt att veta om personalen är trans. Väldigt känsliga frågor och jag tar inte ställning åt något håll men det är ju ett exempel bara.

          Vi har ingen rätt att välja läkare efter kön, man kan önska och då får man väl säga ”jag är inte okej med män eller transkvinnor” om det nu är viktigt för en. Sedan är det precis som idag upp till vården om de kan tillgodose det. Men man har absolut ingen rätt att veta detaljer om sin läkares identitet, sexualitet och medicinska historia.

            Men kön får man ha preferens kring i vissa fall, har inget med sexualitet att göra. Jfr flygplatser och fysisk kontroll.

              Som jag sa, man får väl meddela vården att man ser transkvinnor som män och inte är bekväm med män om det är viktigt för en. Sedan får de ta ställning till om det är ett önskemål de kan uppfylla. Men man har absolut ingen rätt att fråga ut en läkare om deras könsidentitet.

                Nej men kön och de är ju män

                  Du har rätt att vid tidsbokning önska kön på läkare men du har inte rätt att fråga ut en läkare om deras biologiska kön eller könsidentitet. De har ingen skyldighet att svara på det.

      Du har nog missförstått rubriken. Det handlar om cis-män som klär sig i kvinnokläder. Inte en man som vill vara kvinna.

    Shit vad mycket transfobi (bland kommentarerna) en måndagsmorgon ?‍♀️

      Jag är faktiskt chockad. Jag trodde inte folk hade sådana här transfobiska åsikter i modern tid

        Stänga kommentarsfältet eller låta det vara öppet ett tag till? Jag ska på mammografi och kommer kanske inte vara helt vän i sinnet efter jag fått mina tuttar tillplattade denna arla morgon.

          Låt det vara öppet. Viktigt att även dess ämnen diskuteras precis som allt annat.

          Jag tycker dessa diskussioner är jätteintressanta! Självklart vidrigt om någon skulle utrycka att transpersoner ska misshandlas eller annat hemskt, men att diskutera ämnet i sig på ett sansat sätt är väl bara lärorikt för alla?

            Det diskuteras inte sansat. Bara för att man inte bokstavligt talat säger att de borde misshandlas betyder det inte att folk uttrycker sig helt absurt här

              På vilket sätt?

              Ge gärna ett exempel?
              Jag tycker detta kan jämföras med diskussioner om hur man ska hantera gängkriminalitet som växer i Sverige. Det är absurt (enligt mig) att lägga skulden på de med utomnordiskt ursprung och tro allt löser sig genom att utvisa varenda kriminell person, men däremot intressant att diskutera hur klassamhället kan förändras politiskt, så inte socioekonomiskt utsatta grupper hellre dras till brottslighet än till studier/arbete. Ämnen kan diskuteras från många olika perspektiv, att skrika ”Hat! Fobi!” bara för att någon har en annan åsikt är enbart barnsligt.

        Kan ni peka ut exakt vad som är transfobiskt? Läst igenom kommentarerna och absolut finns variation av åsikter men ser en risk att transfobi riskerar att urvattnas och använda helt fel. Tror de flesta menar att låt människor definiera sig som de vill men biologiska kön finns det bara två som man tillhör till dess att man ändrat sitt kön rent fysiskt. Att få tillträde, åt båda håll, till det andra könets arena kommer alltid vara begränsat i viss mån.

          Allt du skrivit.

            Jag har inte skrivit många kommentarer så gör om och gör rätt.

              Återigen: allt du skrivit.

                Moget

        Majoriteten av världens befolkning tror inte på trans eller könsbyte. Vi vet att är man född man så är man en man och är man född kvinna så är man en kvinna. Sen finns det ett litet antal människor som föds med oklart kön, dvs både manliga och kvinnliga delar. Men att tro att man kan byta kön eller att kön bara är en känsla är trams.

          Exakt

        Kan du inte berätta vad som är transfobiskt?
        Att säga att man vill att alla människor förtjänar respekt, men att det finns två biologiska kön. Är det transfobiskt? Eller att personer födda som män har fördelar i sport? Försöker verkligen förstå vad ni är så upprörda över men jag kan inte se alla dessa hatfulla kommentarer som ni verkar se.

      Kan du inte ge tre exempel på tranfsoba kommentarer som hittills kommit in? Jag kan inte veta vad folk kommer skriva senare under dagen men hittills kan jag inte se dessa hemska kommentarer du pratar om.

        Efter ha läst majoriteten av kommentarerna är det generellt mest hur folk uttrycker sig om transpersoner och icke-binära. Att folk ”inbillar” sig, ”tror sig vara” det och det och att det finns bara två kön. Det är väldigt mycket förminskande av folks identitet genom diverse ordval, spekulationer och snack om biologi. Jag kan förstå att alla inte har förståelse, har läst på eller har transpersoner i sin absoluta närhet en kan prata med osv men bristen på acceptans och respekt är obehaglig (både med åsikter i sig, men också HUR en skriver). Om mina kompisar som är trans halkade in här och läste hade de troligtvis blivit bestörta. Transpersoner existerar och människor vet och bestämmer endast själva vilken könsidentitet de identifierar sig med, oavsett vad ni har för åsikter och hur mycket ni än diskuterar kromosomer och könsorgan. Och det handlar btw om mycket mer än det, vilket många inte heller verkar ha fattat. Jag föreslår att folk läser på lite, t.ex på transammans.se som är en väldigt bra förening. Det här blir min sista kommentar, för jag kan inte förklara bättre än såhär och har nu gett en referens där en kan läsa på. The rest is up to you.

    @Camilla! Inte läst alla kommenterar men hittills sjukt mkt transfobi här inne!

      Ge gärna exempel så begreppet inte felanvänds och urvattnas…

      Är det transfobi att säga ”det går inte att biologiskt byta kön” eller är det tvärtom ren fakta eller i alla fall en åsikt?

        Könskorrigering heter det då kroppen och knoppen inte har samma så att säga.

          Men man korrigerar ju inget kön genom könskorrigeringen. Könet är fortfarande samma som kromosomerna säger.

    Självklart handlar huvuddelen av kommentarerna om transpersoner vara eller icke vara fastän det till och med står ”cis” i rubriken. Så jävla laddad är alltså plagget klänning för folk att de drabbas av akut transfobi som bara måste ut. Sjukt.

      Vad är akut transfobi?

        En överväldigande svårhanterbar känsla som uppstår inom en person med transfobi.

          Omformulerar mig, på vilket sätt visar personer i detta kommentarsfält transfobi. Jag ser en risk i att olika åsikter oavsett ämne kommer att stämplas som fobi.

            T.ex. att du inte skulle låta dina barn byta om med en transperson är transfobiskt. Skulle du låta ditt barn bytta om med en homosexuell eller är det bara transpersoner du anser vara farliga för barn?

              Jag har inte någonstans uttryckt ”fara för barn” så övertolka inte tack. Jag har däremot problematiserat, och ställt en fråga. Homosexualitet har med sexualitet att göra och inte kön så ej samma sak. Kanske enklast att barn har egna omklädningsrum.

      Klänning är det farligaste klädesplagget som finns uppenbarligen…

      Tror inte att många svenskar ha problem med män i kjol. Ser hyfsat ofta manliga buss- och tågförare i kjol, verkar av någon anledning vara vanligt bland den yrkesgruppen.
      Däremot har många problem med att folk hävdar att de fötts i fel kön, eller att kön är något man kan välja. Är ras också en social konstruktion? Ålder? Kan en vit man känna att han är född i fel kropp och att han egentligen är en svart kvinna? Kan en 57-åring i mycket god form hävda att han känner sig yngre och få sin ålder ändrad i passet?

        Håller med. Det är komplicerat och behöver därför diskuteras och inte tystas ner. Det är så det blir farligt i samhället. För att förtydliga så är jag för att alla får känna sig som det man vill och uttrycka sig som man vill men med respekt för andra medmänniskor. Jag tycker just det med ”ras”/hudfärg är en intressant jämförelse faktiskt, och även ålder till viss mån. Vad är skillnaden jfr diskussion om kön. Undrar och frågor nyfiket.

          Ex om man är född i Sverige och identifierar sig som en svensk så kommer det aldrig att accepteras om utseendet indikerar något annat. Följdfrågan är alltid, men varifrån är du på riktigt?

            Alltså många andra och tredje generationens invandrare verkar ju själva identifiera sig med sina föräldrars hemland, så det är väl inte så konstigt om vi andra svenskar ser dem som utländska? Kolla bara studentflaken, varenda utländsk student ska ju ha hemlandet flagga på sig, trots att de studerat i Sverige.

              Det är just poängen, att få identifiera sig som man vill. Man kan faktiskt känna tillhörighet till flera saker samtidigt.

    Jag tror att många har åsikter pga den farliga uppfattningen att det faktisk går att korrigera kön, något som leder till att man opererar bort friska kroppsdelar och medicinerar med höga doser av könshormoner. Det är inte bra och det förändrar ingens kön. Det önskvärda vore ju att alla får bete sig och klä sig som de vill oavsett kön. Då skulle man kunna vara en feminin man utan problem, eller en maskulin kvinna.

      Detta! Så bra skrivet!
      Jag tänker ofta att hela transfenomenet inte skulle vara så problematiskt om inte våra könsroller var så strikta. Det finns flera som ”detransitionerat” (alltså bytt tillbaks efter sitt könsbyte!) som säger att de kände sig pressade att byta kön för att de inte passade in i normen hos sitt kön. En lesbisk kvinna som älskar att gymma och struntar i smink kan lätt bli övertalad att hon då EGENTLIGEN är en man, istället för att hon bara är en kvinna som inte följer klänning-smink-långt hår-normen. Råder alla att följa Emelie Köhler, hon delar med sig väldigt generöst om hur just detta hände henne.

    hållet med inlägget och är av den åsikten att man får ha på sig vad man vill som människa, förstår inte varför människor känner ett behov av att yttra sina tankar om andra människors val av kläder.

    Gillar bloggbevakning och er podd men det som jag upplever är att du Camilla talat (som jag uppfattat det) negativt om Daniel Paris och hans val av kjolar och klänningar. Det singnalerar väl även det att det inte är okej för pojkar att klä sig i puffiga klänningar som annars är kvinnligt kodade?

    Tänker att det är viktigt för alla inte bara Pontus att rannsaka sig själv för att samhället ska bli mer inkluderande.

      Nej, absolut inte. Det jag haft synpunkter på är att han själv stundtals gjort lite av ett spektakel av det hela, jämfört med exempelvis ”Mikael i kjol” som bara bär sina kläder på samma sätt som jag gör. Jag kanske läser in för mycket i Daniels agerande, men att det skulle vara någonting konstigt med att han bär vilka kläder han vill är det inte.

        Tänker att Daniels sätt i att göra ett spektakel av att bära feminint kodade kläder inte nödvändigtvis behöver vara så mycket märkligare än att andra som väljer extravaganta utstyrslar på fest eller galor.

        En annan tanke är att det extravaganta kanske även behövs? för att utmana dem föreställningar som tydligt finns.

        Det jag menar är bara att normer och värderingar är så djupt rotade i oss alla även om man är mer eller mindre påläst, så förs dessa normer vidare på sättet vi talar och skriver och alla är en del av det

        Jag sitter inte på självklara svar och är långt emot perfekt och utrycker saker som är problematiska.

    Herregud så mycket fobi det finns här inne!
    1. Kan inte alla få identifiera sig som vad de vill och i samband med det klä sig som de vill? Blir du kränkt över det så kan du titta åt ett annat håll.
    2. I de flesta omklädningsrum finns det en yta där en kan skyla sig bakom vägg/draperi. Även neutrala omklädningsrum är på väg. Om ditt barn är med i omklädningsrummet, upplys ditt barn om olikheter som finns i samhället och lär hen att det är okej att vara olika.
    3. Begränsningar inom idrott, verkligen? Är det vad det kokas ner till?

      Tror faktiskt ingen motsätter sig ovan, det är du och många andra som tolkar det mesta här som transfobi helt i onödan.

        Det som är transfobin är hur många här pratar om transpersoner, inte att frågor som könsidentitet eller transpersoner i idrotten diskuteras. Att de är ”män i klänning”, att de vill ta över kvinnors idrottande, att de är en fara i omklädningsrum, att de är inbillingssjuka, att de hotar med självmord för att få vård, att de begär IVF, att de tror de kan få missfall, tror att de kan bli gravida, vill att kvinnor inte ska få vara kvinnor osv. De målas upp som ett hot eller galna genom att man tillskriver dom åsikter de inte har, hittar på scenarion som inte finns och låtsas som att de har något gemensamt mål att ta över.

    Obehagligt hela skiten, men man gör som man vill, jag lägger ingen värdering i andras livsval men kom inte o yra om att det finns fler kön än två! Det är en större lögn än allt annat. Den största to m.

    Så efter att ha läst kommentarerna så ser jag inget hemskt med dem. Ni som skriver transfobi bara för att man har en annan åsikt än er… ni säger att det och det händer inte. Tills det händer och då är det försent. Kolla bara andra länder där det har hänt (främst usa) att ”transmän” som tom våldtagit kvinnor får sitta i kvinnofängelser. Killar som tävlar med tjejer, finns ju exempel i basket, löpning, simmning mm. Finns ju de tjejer som skadat sig när de mött killar. Ett uppmärksammat fall också där en kille fick bo med tjejerna i college fast dem protesterade. Men det är inget ni ser som problematiskt? Man måste få prata om sin oro utan att folk ska kalla en det ena och det andra. Det som händer i Usa har ju pågått i flera år. Gränsen har suddats ut, ska vi ha det så i Sverige oxå. Någon sa att det började med äktenskapet i Usa att man tillät samkönade och sen gick det bara utför. Nu kan man va vad man vill.

    Det är många saker som händer samtidigt i det här inlägget, men jag tror att det handlar om män som av olika anledningar klär sig i klänning och att det finns bra och dåliga anledningar till att män klär sig i klänning. Handlar inlägget om definitionen av drag? Handlar det om trans? Av de personer med förmodad XY-genuppsättning som avbildas i klänning här så kallar sig väl en för ”trans” numera (Eddie Izzard). I citatet nämns sedan att ”en transkvinna är lika mycket kvinna” som skribenten Hanna Bolander själv. Sedan nämns drag queens.
    Inlägget väcker ju många intressanta frågor som vi kanske kan diskutera i smågrupper:

    – Vem avgör om något är drag eller inte? Personligen kan jag absolut uppskatta drag, en bra drag queen kan driva med rigida könsroller och med de absurda förväntningarna på hur en kvinna ska se ut och bete sig som det medför. Det finns och också drag som faktiskt blir plumpt och mest ganska trist. Är det då inte drag längre, om det inte är roligt utan bara ”spexigt”?

    – Hur är någon ”lika mycket kvinna” som någon annan? Kan en kvinna vara mer eller mindre kvinna än någon annan? Eller är det så att det Hanna egentligen vill säga är att en transkvinna är kvinna på exakt samma sätt som kvinnor som inte är trans? Vad innebär det i så fall att vara kvinna, om det innebär något annat än att tillhöra den ena av de två reproduktiva kategorierna som vi kan observera hos alla däggdjur? Och kanske än mer intressant, vad innebär det att vara ”trans” om en person med XY-kromosomer är ”lika mycket kvinna” som en person med XX-kromosomer? Finns det ens någon vits med att att vi delar in människor i ”män” och ”kvinnor”? Så många frågor!

    Avslutningsvis, alla ska naturligtvis kunna klä sig på det sätt som de känner sig bekvämast eller finast i och slippa bli hånade för det. Ha en fin dag!

    Varför får man inte tycka det är kul med en man som spexar i kvinnorkläder? Är det inte exakt det som dragqueens gör? De är ju oftast gaymän, som tycker om att underhålla (få andra att skratta) genom att spexa i kvinnokläder.

    Jag skulle snarare säga att det är diskriminering av kvinnor att som man klä sig i kvinnorkläder och dylikt. Jag tänker exempelvis på Dragrace Sverige, där de kallar sig för systrar, talar om systerskap, tilltalar varandra som ”tjejen” (trots att de ”identifierar sig” som män) etc. Ska dessa män få stjäla innebörden av att vara kvinna från oss? Ska de få stjäla ordet systerskap från oss kvinnor? Observera att jag inte ens talar om transkvinnor nu, så säg inte att jag är transfobisk.

    Samtidigt tittade jag på och blev underhållen av sagda program. Man kan ha flera tankar, funderingar och åsikter i huvudet samtidigt. Det är okej.

    Om det nu är ”förbjudet”, hemskt och diskriminerande att män spexar till det i kvinnokläder likt Rasmusson, kan man även undra om det också vore ”förbjudet” att jag som kvinna skulle ”spela macho-kille” i en sketch, sätta på mig en fejk-mustasch och sitta bredbent? Får man inte skratta åt sånt?

    Ni som har pojkvänner, skulle ni inte skratta om er man satte på sig din klänning på skoj?

    Varför får man inte skratta i den här världen? Det ena behöver inte utesluta det andra. Man kan skratta åt män som klär sig i kvinnorkläder, som obviously gör det för att skoja, och samtidigt till 100% respektera en man som gillar att ha klänning, och inte tänka något särskilt kring det.

      Tillägg: Det är även intressant att så många idag identifierar kön med uttryck. Att vara kvinna är att ha klänning. Men för några år sedan var det så viktigt att understryka att detta -att vara kvinna- inte hade med hur du klär dig att göra. ”Du kan klä dig hur du vill, se ut hur du vill”. Idag har det blivit mycket mer uppdelat. En kvinna har långt hår och bär klänning, och en man har kort hår och bär inte klänning. Detta verkar komma från denna trenden att vara trans. Ja, det är en trend bland unga. Sedan finns det även självklart de som faktiskt är trans, alltså har könsdysfori.

      När en person kommer ut som transkvinna gör hen det genom att sätta i extensions och börja bära klänning och bh. När en person kommer ut som transman gör hen det genom att börja bära typiska ”manskläder” och klippa håret kort.

      Så hur ska vi ha det egentligen? I ena stunden har kön absolut ingenting att göra med hur man ser ut eller uttrycker sig, i den andra är utseende/stil = ditt kön. Personligen tycker jag vi ska gå tillbaka till detta tänket att man kan klä sig och uttrycka sig hur man vill. Kön är bara kön.

    Det är ju precis vad JLC, med Lucas Simonsson i täten, tjänat en del av sina perukhumor-pengar på. Oerhört smakfullt och graciöst.

      Jag tycker faktiskt det har varit skit kul!

    Den här könsdiskussionen har gått till en fruktansvärd överdrift. Vad man identifierar sig som (man, kvinna, bådadera eller ingetdera) är upp till VAR OCH EN att avgöra. Hur en människa känner kan vi inte styra, och så länge man inte skadar någon är man FRI att välja läggning, kön, vilken bil man ska köpa, vad man ska äta idag osv. Men, det som i min mening är problematiskt, är att samhället, lagstiftning, medicin, vårt juridiska språk osv ska anpassas efter en minoritets känslor (det är de facto ytterst en minoritet där könsfrågor lyfts). Observera, dessa människor ska ha samma rättigheter, skyldigheter och erbjudas samma respekt som alla andra. Men, FAKTUM är att det finns två biologiska kön. Olika kromosom-uppsättningar. Att man ”känner” sig som att man inte är det kön man fötts in i är inte samma sak som att man rent medicinskt inte har det könet. Det går att rekonstruera till viss del, ta hormonbehandling, operationer osv. Jag är europé men jag kan inte bli afrikan även om jag känner mig som en och vill vara en – jag kan klä mig, göra lite åt hudfärg och ordna med håret och försöka efterlikna – men jag ÄR ändå inte en afrikan. Finns människor som opererat sig till en katt osv men man är inte en katt medicinskt eller juridiskt. Men vill man leva så – kör hårt! Vi ska alla respektera personens val. Men någonstans går det fel när medicinen och juridiken ska behöva anpassa sig efter allas ”känslor” och upplevelser? Vart går gränserna i så fall?

    Många av oss andra har kommit längre. Är ju inte förvånad att Pontus Rasmusson inte kommit längre. Han är ju antagligen av åsikten att kvinnans plats är i köket och hennes uppgift är att uppfostra barnen och ta hand om mannen.

    Om jag tex ber om en kvinnlig gynekolog och det kommer in en transkvinna så ser jag det som att det är en kvinna jag fått. Min systerdotter har en nära vän som identifierar sig som man och han är en man helt enkelt.
    Hamnar jag i ett omklädningsrum där någon tidigare varit man men nu är kvinna så befinner jag mig i ett omklädningsrum med kvinnor.
    Jag övar på (då jag är äldre generation) att vara noga/komma ihåg att några vill vara hen och att jag ska vara noga med att inte råka säga hon eller han då. Det finns ju ingenting konstigt, upprörande eller ansträngande i saken för mig som människa i mängden.

    Har funderat ibland varför klänning/kjol varit normen för tjejer historiskt, och tror det har med mensen att göra. Att det inte var lika lätt att tvätta bort blodfläckar förr i tiden & det fanns inte tamponger osv.

      Gissar att det är för att lättare kunna kissa på huk.

    Fruktansvärt att ta del av transfobin i detta kommentarsfält. Otroligt världsfrånvända och outbildade personer som kommenterar. Blir ledsen av att se att dessa kommentarer får stå kvar.

    Oj, hjälp, rejäla lågvattenmärken i kommentarsfältet idag! Skrämmande hurrni, läs på lite.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.