Hanna Bolander anser att "humorn" med män som klär sig i kvinnokläder är förlegad.
1 av 3
Hanna Bolander anser att "humorn" med män som klär sig i kvinnokläder är förlegad. - Foto: Privat/SVT Play
Johan Rheborg utklädd till kvinna i succéserien "Morran och Tobias".
2 av 3
Johan Rheborg utklädd till kvinna i succéserien "Morran och Tobias". - Foto: SVT Play
Hanna Bolander
3 av 3
Hanna Bolander - Foto: Privat

Nej – det finns ingenting roligt med en man i klänning

Hanna Bolander: "Om inte kvinnor sågs som löjliga så hade inte en man i klänning varit något roligt."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Läs Hanna Bolanders blogg här.

Jag undrar hur det fortfarande kan vara vanligt förekommande med den föråldrade komiken "man i klänning". Jag pratar om spexiga framträdanden i skolan, på teater, maskerad och ibland till och med på bästa sändningstid. 

Hur kan det här scenariot inte vara förlegat? Upp på scenen kommer en man iklädd klänning. Inte en stolt trans eller drag, utan en man som gör narr av kvinnor. 

Jag tycker att det är fantastiskt med drag queens och en "transkvinna" är i mina ögon lika mycket kvinna som jag själv. Men det här tillhör inte något av dessa exempel. Det här är en man som bestämt sig för att på ett lite spexigt och "skönt" sätt göra narr av hur kvinnor agerar och ser ut. 

Skillnaden ligger i presentationen. En stolt drag queen kan ha humor i sitt framträdande, men hon gör inte narr. Hon ÄR personen som hon gestaltar på scen, och står för det.

Det är för många en hårfin gräns, men för mig är det solklart: en kille som klär ut sig till tjej skrattas det åt för att han ser löjlig ut, medan en tjej som klär ut sig till kille inte är lika roande i betraktarens ögon. 

Varför är då den utklädda kvinnan inte lika roande? Därför att hon gestaltar könet som enligt samhället har pondus och är respektingivande. En man är inget att skratta åt.

Vilka attribut hos en kvinna är det som får oss att skratta då? Det sakerna som dessa "sköna män" i klänning brukar spela på är den ljusa rösten, ytligheten, känslan för mode och att kvinnan är svag och hjälplös. Och jag ser verkligen inte det roliga? "HAHA! Vissa kvinnor gillar att shoppa!". Jaha, okej? Kul? Eller?

Det här tankesättet härstammar från samma idéer som att en pojkflicka är något positivt men en flickig pojke är något negativt. Samhället uppmuntrar oss att ständigt sträva efter det maskulina. Så när en man gestaltar en kvinna som ett typ av spex så är det helt plötsligt komik.

Om vi hade levt i ett jämställt samhälle så hade dessa typer av spex varit mer okej, men samtidigt hade det inte heller setts som komiskt. För att den här typen av humor ska ses som "rolig" så behöver någon tryckas ner, i det här fallet det kvinnliga könet. 

Om inte kvinnor sågs som löjliga så hade inte en man i klänning varit något roligt. Då hade det varit ett antiklimax. Den här typen av "humor" pekar precis på vilka briser vårt så kallade "jämställda Sverige" fortfarande behöver jobba med.

Vi behöver jobba med bilden som samhället har av kvinnor. Kvinnor skrattas åt, blir sedda som objekt och mindre värda i till exempel beslutsfattande sammanhang. 

Men för mig är kvinnor inget skämt, de är inga objekt och de är absolut superviktiga när beslut ska fattas. De representerar trots allt halva befolkningen i det offentliga rummet.

Är jag rolig när jag har en klänning på mig? Är din mamma rolig när hon har en klänning på sig? Är din syster rolig för att hon gillar att klä upp sig och kanske har mode som intresse? Är din bästa tjejkompis rolig när hon är uppiffad med klackar och redo för utgång? 

Nja. Så vad tusan är det då som är roligt med en man i klänning, egentligen?

Hanna Bolander

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.