Ben Mitkus orosanmäld för sitt ofödda barn

Det här är bland det sjukaste jag hört i influencersammanhang. 
Runt 5:20 in i den här videon berättar Ben Mitkus att det inkommit en orosanmälan till socialtjänsten gällande hans och Caroline – även kallad ”CJ” – ofödda barn, då ”pappan (Ben alltså) är impulsiv och det är oklart om han är kapabel till att ta hand om ett barn. Brevet från socialtjänsten är adresserar till CJ, och den givetvis anonyme anmälaren ”oroar sig” över att CJ inte skulle ha ”förmågan att göra tillvaron stabil för det kommande barnet.”

Ben och CJ undrar hur man kan vilja lägga sin tid på något sådant här, och jag kan bara hålla med. 
Det här resursslöseriet som pågår, med att orosanmäla offentliga personer, är snudd på maniskt men att göra en orosanmälan gällande ett ofött barn och hur man tror att dess framtid med sina föräldrar kommer bli.

Nej men, vad fan är det som händer med folk? 
Ska man kanske orosanmäla den anonyma anmälarens föräldrar? Jag menar, av det lilla jag hört i Bens video så känns det hyfsat rimligt att de tappade sitt barn i golvet som barn. Vid upprepade tillfällen.

Jag lider med de stackars anställda som MÅSTE göra en första ”kontroll” vid varje orosanmälan, istället för att bara förpassa anmälningar som den här till papperskorgen. 
Ett sjukt och vidrigt slöseri av resursers helt enkelt!
Nu läggs ju det här ärendent ner så klart, men bara att behöva sitta och skicka ut brev som detta, och för mottagararen att behöva bli medveten om. 🤦🏼‍♀️

Ben och CJ spekulerar kring vad anmälaren menar med att Bens impulsivitet skulle utgöra en fara för barnet, och jag undrar lite samma sak.
Tror man att Ben kommer glömma både unge, barnvagn och hela konkarongen någonstans om han får ett dm om att det delas ut gratis Nocco på Sergelstorg?
Bidra gärna med egna förslag. 😁

Lite fakta från SKRs (Sveriges kommuner och regioner) hemsida med tillhörande blogg:

Socialtjänsten i Sverige mottar över 330.000 orosanmälningar om barn per år enligt Socialstyrelsens kartläggning från 2018. Den siffran växer dessutom ganska kraftigt varje år. Lagen säger att socialtjänsten inom 14 dagar ska göra en förhandsbedömning om de ska inleda en utredning eller inte utifrån anmälan. Det görs genom att bedöma innehållet i anmälan och vid behov prata med anmälaren, barnet och vårdnadshavare samt ta med socialtjänstens eventuella tidigare kännedom om barnet i bedömningen.

Alla anmälningar ska inte inledas utredning på.
[…]

Enligt Socialstyrelsens kartläggning inleds utredning på ungefär 4 av 10 anmälningar. //Åsa Furén-Thulin
Sektionschef socialtjänst
Avdelningen för vård och omsorg

60% – alltså hela 198 000 av dessa 330 000 anmälningar läggs alltså ner, efter den initiala förhandsbedömningen. 


I morse skrev jag om hur Yoga Girl blivit anmäld till socialstyrelsen, och inser att sådant här brukar komma flockvis. Kanske är det en och samma person som sitter och massanmäler influencer?

53 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Orosanmälan görs inte till Socialstyrelsen. Den ska göras till socialtjänsten i den kommun där personen som anmälan avser är bosatt.

      Är det inte det hon skriver…?

        Ja nu

    Kan. Folk. Sluta. Orosanmäla. I. Onödan!!! De enda som förlorar på detta förbannade resursslöseri är de barn som behöver hjälp!!!

    Finns ju folk här inne som påstår att de anmält ht också då de inte tror att de kommer kunna ta hand om sitt barn. Helt sinnessjukt att orosanmälningar har blivit något slags vapen för att trycka till offentliga personer man ogillar. Har man ens tänkt den tanken så bör man ta ett steg tillbaka och skapa lite distans till allt.

      Men va? Har dom???

    Snälla sluta skriva socialstyrelsen i dessa sammanhang.
    Man kan inte skicka en orosanmälan till Socialstyrelsen, och Socialstyrelsen skickar inte korrespondens gällande orosanmälningar.
    Det är kommunens socialtjänst som hanterar dessa. Socialstyrelsen är en statlig myndighet.

      Tack!

      Anmälaren kanske hoppas på att socialstyrelsen ska omhänderta föräldrarna tills barnet är fött 😉

    Men så sjukt, vad är nästa steg? Anmäla par som försöker skaffa barn? 😳 Herregud, ibland undrar man hur folk tänker och varför man gör såhär.

    Skäms på den som anmälde honom och hans partner och utsätter henne för stress när hon är gravid

    Fy vad sjukt

      Ellerhur, och vad vill de uppnå? Att hennes barn ska bli taget ifrån henne direkt efter att hon fött?

    Vad är det här för sjuka människor? Låt de vara ifred!

    Är det nån som har orkat kontrollräkna Camillas procentuträkning? 🙃

      Hahahaha…. du skulle bara VÅGA!!!!! 🙂

        Den stämmer! 🙂

    Det finns en hel del knäppa människor där ute som går i gång på jävlas med andra för som har så meningslösa liv. Synd bara att skattepengar slösas och tid läggs på dyligt mot på barn som verkligen behöver samhällets hjälp! Idioti.

    Har två tankar om det här fenomenet (arbetar just på socialtjänsten med att ta emot och hantera orosanmälningar gällande barn och ungdomar):

    1. det är otroligt sorgligt att offentliga personer orosanmäls av utomstående på grunder som i detta fall, alltså grunder som inte har någon egentlig koppling till faktisk oro för det ännu ofödda barnet.

    2. det är otroligt farligt hur många som verkar anta att alla orosanmälningar som görs på barn till offentliga personer är och direkt bör förbises som ”skitsnack”. Även offentliga personer kan vara aktuella för socialtjänsten, skillnaden är ju att saker de gör kommer ut till fler personer.

      Jag tror inte att någon ifrågasätter din punkt 2. Det är liksom inte det som påstås heller.

        Nej nej, inte här just nu (borde kanske klargjort det i min första kommentar) men av vad jag sett när orosanmälningar mot offentliga personer diskuterats tidigare både på denna blogg och i andra sammanhang.

      Det är väl ingen som påstår att offentliga aldrig ska anmälas eller att anmälningar alltid är bs och ska förbises?! Däremot är det ett jävla otyg att använda anmälningar för att visa missnöje mot någon man ogillar. Men eftersom anmälningar alltid ska utredas så tar dessa onödiga och ogrundade anmälningarna (mot offentliga eller vanlisar) resurser från grundade anmälningar. DET är illa!

        Nej nej, inte här just nu (borde kanske klargjort det i min första kommentar) men av vad jag sett när orosanmälningar mot offentliga personer diskuterats tidigare både på denna blogg och i andra sammanhang.

      Nummer två. Ingen tycker att alla orosanmälningar mot offentliga personer borde läggas ned direkt, utan det som är skitsnack är just att folk orosanmäler en offentlig person enbart för att man inte tycker om/håller med personen och vill göra skada av den anledningen. Stor skillnad.

        Nej nej, inte här just nu (borde kanske klargjort det i min första kommentar) men av vad jag sett när orosanmälningar mot offentliga personer diskuterats tidigare både på denna blogg och i andra sammanhang.

      JPBK!

      Ni som jobbar på sociales bör uppträda proffesionellt mot alla människor, för folk bandar sina samtal med er, o kränker ni föräldrar o kör över dem blir det JO anmälningar. Känner till fall där detta hänt! Uppmanar ALLA som blir kallade på samtal att ALLTID ha med sig en advokat i familjerätt o banda alla samtal. Man ska ha klart för sig, att den som anmäler har bevisbördan. Det kan stå folk dyrt med skadestånd o avsked om man utgår från anonyma anmälare utan bevisföring! I annat fall blir det kontraproduktivt o man lagförs o åtalas i domstol för förtal! Råder alla som råkar ut för detta att JO anmäla hanteringen av ärendet o bifoga inspelade samtal både via telefon o möten, för det finns många fall som helt saknar grunder för anmälan.

        Tjena foliehatt. Du vet att de allra allra flesta som jobbar inom vård, skola och socialtjänst gör det för att hjälpa? Inte jävlas?

          Precis! Vi inom skola, vård och socialtjänst måste anmäla vid oro. Anders begår vi tjänstefel.

            Annars 😅

        Förlåt men det låter som något haltar rejält i ditt resonemang. ”Man ska ha klart för sig, att den som anmäler har bevisbördan”. Det heter ju orosanmälan. Man är orolig att något inte står rätt till och ber socialtjänsten utreda. Med andra ord så är det väl knappast att någon som anmäler måste ha bevis som i en domstol. Om det skulle vara som du påstår här skulle ju ingen inom vård och barnomsorg, våga anmäla och de är dessutom enligt lag tvingade att anmäla om de misstänker att barn är utsatta.

        Jag håller med dig, jag försöker alltid vara så professionell som möjligt men sedan kan jag förstå att föräldrar är i enormt pressade situationer och att det då upplevs kränkande när vi ställer krav/går emot deras vilja i de fall där vi måste.

        I övrigt tycker jag din kommentar är något missvisande då det inte finns något utrymme för bevisbörda i socialtjänstens arbete, man anmäler oro och det kan man göra utan att vara säker på sin sak. På så vis kan bevisbörda aldrig krävas. Dock är det ju så att få vi in oro så vill ju vi så snabbt ta reda på om det finns fog i det som sägs men naturligtvis vill vi helst att oron blir motbevisad.

    Hellre göra än att inte göra! Alltid!
    Resursbristen ska ALDRIG vara en anledning till att man undviker en orosanmälan!! I tjänsten SKA jag ALLTID göra om jag känner oro och det gör jag, och då är då inte anonymt! Är det inte fysisk misshandel eller övergrepp så meddelar jag inte vårdnadshavarna, annars gör jag det. Majoriteten tar det bra, att få en orosanmälan är inte hela världen. Folk verkar tro det 🙄

      Folk är dåligt informerade om vad en anmälan innebär och vad det leder eller kan leda till. Många har katastroftankar och känner sig kränkta. Har man träffat barn som råkat illa trots att det sett ”fint” ut på utsidan, så går man på magkänslan!

      Givetvis. Men skillnaden är ju när inte anmälan görs av oro utan för att man helt enkelt har något emot föräldern och vill jävlas.

      Absolut, men det gäller om det är befogad oro. Inte för att man vill jävlas eller har hittat på att förlossning hemma innebär att man är olämplig som förälder.

      Det där är lika dumt resonerat som att säga ”resursbrist får aldrig vara en orsak att undvika att ringa 112 i akuta ärenden” när man diskuterar problemet med att vissa (ganska många) busringer till 112 eller ringer för att typ fråga om busstider.

        Tänk ett varv till

      Fast det gäller ju när man har en genuin oro eller misstanke, då ska man såklart anmäla även om man inte är säker på om det stämmer. Men det här är inte genuin oro/misstanke, det är okynnesanmälningar för att man ogillar kändisen och det är rent resursslöseri och dessutom elakt. För även om de flesta tar det bra så är det en obehaglig situation och det ska man inte utsätta dom för utan anledning.

        Elakt? Det är stört.

          Ok ordmärkaren. Om du nu vill ha en motivering så undviker jag ord som störd, psykisk sjuk osv i sådana här sammanhang eftersom jag tycker det blir fel att det blir synonymt med förjävliga handlingar som även fullt friska människor är kapabla till att utföra.

      Här har vi garanterat en som anmäler till höger och vänster. Nej, ditt resonemang är FEL. Det ska anmälas när det finns BEFOGAD anledning till det. Vi har inte tillräckligt med resurser för att tillgodose alla barn som lever i misär, hur tror du det hjälper till att anmäla influencers? Skärpning.

        Det är väl ändå ett problem att vissa tror att de måste ha en massa bevis och verkligen VETA innan de anmäler också. Svårt att definiera befogad anledning, är ju inte alltid helt uppenbart och ibland kan det säkert koma fram saker på sociala medier som gör personer oroliga, det är ju inte konstigt. Men klart att man inte ska anmäla random människor för att man tror att de eventuellt kommer ha svårt för föräldraskapet bara sådär.

          Precis så!

        Absolut inte! Jag anmäler när det är befogat, såklart. Det gör väl ändå majoriteten?! Sen finns det enstaka psykiskt sjuka och rötägg som vill busa/hämnas/whatnot men de är inte så många. Den som anmälde kanske genuint ÄR orolig av olika anledningar?
        Du har en konstig människosyn.

          Min erfarenhet säger i princip samma sak, de flesta anmälningarna är genuin oro och så finns det de som använder anmälningar som ett sätt att sätta dit varandra, dessa brukar dock rätt snabbt utmärka sig och några få procent individer brukar kunna stå för flera sådana anmälningar var.

          Sedan beror det ju på hur folk bedömer vad som gör dem oroliga eller inte, det kanske finns någon där ute som faktiskt är genuint orolig över att Bens.. koncentrationssvårigheter och då blir det ju än mer specialtjänstens jobb att sortera ut sådan oro. Tänker att sådant lätt uppstår ändå, kan säga att jag tagit emot flera anmälningar bara i år där det handlar om rena värderingsfrågor så som att det t.ex finns personer som tycker att det är fel att dricka en öl när ens barn är med i rummet. Deras oro är för dem på riktigt men vi gör ju ingenting med den förutom informerar familjen om att oron kommit till oss.

    Psyksjuka människor har mani på anmälningar.

    Vill bara berätta att det ändå inte går att gå vidare med en anmälan på ett ofött barn, så det läggs alltid ner (om inte föräldern själv vill ha eget stöd).🙂 Men såklart onödigt att göra orosanmälningar för att ”jäklas”.

      Varför omhändertas en del barn redan vid födseln då? Har inte det utretts ordentligt innan barnet är fött?

        P har rätt i att man inte kan aktualisera ett ofött barn, dock man det ju finnas fall där man har så mycket tidigare kännedom eller på andra sätt extrema fall där det av olika anledningar kräva ett omedelbart omhändertagande vid födseln. Men när det gäller Ben och hans sambo blir det såklart inte aktuellt, både utifrån att oron i anmälan är väldigt oklar och då det är deras första barn.

    Alltid bra att göra anmälningar när man har en misstanke. Även om det läggs ner så sparas det och finns det många anmälningar från olika håll inom en viss tid så kanske det är faktiskt görs någonting. Det är för många barn som har dött på grund av att man inte anmält!

    Vidrigt! Och här har man själv gjort en orosanmälan för barn som man VET inte har det bra, föräldrar som är alkoholister och inte kan ta hand om sina barn och det gjordes inte ens en utredning… De har förlorat barnen nu p.g.a. fler händelser och anmälan från skola och socialen själva. MEN det anmäldes första gången för ett par år sen.

    Fast det handlar inte om föräldrarna och hur kränkta dom nu är – ALLT ska handla om barnets trygghet, fick själv medverka i utredning efter orosanmälan då jag har adhd och ej kontakt med pappan som är missbrukare, det är för den lilles skull för att säkra förutsättningar är bra! Ta hand om er /H

    Jag har inte sett Ben sen han var med i något youtube drama för något/ några (?) år sedan. Men O my, va snygg han blivit 😍

    Helt sjukt! Jag och min man blev anmälda till socialtjänsten för att jag aldrig hämtar/lämnar på aktiviteter… för det kan ju inte finnas rent logistiska orsaker till det… typ att jag har två pyttesmå barn som sover när aktiviteterna pågår 😅 kan ha varit jordens kortaste och mest meningslösa möte som socialsekreteraren någonsin haft!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.