Finns det Foodora på Kebnekaise?

Edit: Tramsfrans var först med att uppmärksamma detta, så all kredd till honom. 😁👍🏻

Bildkälla: Josephine Qvist Instastory

Jag är förmodligen sist på bollen men jag påmindes, när vi poddade, om Josephine Qvists frågor om huruvida det finns mat på vägen till Kebnekaises topp och att jag glömt att dela det. 
Jag tänker att det nog finns Foodora på vägen upp? Kanske kan man få sig en frukostpåse från Bröd & Salt? En bowl med blåbär på rad?

Hur kommer det går för Josephine?
Kommer hon klara denna bergbestigning utan problem eller kommer hon behöva ta en elsparkcykel sista biten upp?

58 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Snälla. Så här dum kan man väl inte vara? Detta måste ju bara vara ett trick för att få engagemang på sin Instagram.

      Fast att fråga om det finns mat på vägen upp är väl inte dumt? fjällstationer säljer matpaket osv. Hon ställer ju inte frågan om det finns restauranger?

        All information finns väl redan på internet

        Haha exakt! Finns fjällstugor överallt där jag har varit så varför inte där.. är verkligen ingen omöjlighet. Folk som blir sura för att någon ställer en fråga 😂

      På toppen av Galdhøpiggen, Norges högsta fjäll och 373m högre än Kebnekaise, finns en kiosk sedan 1888 – se Volehytta.
      Där finns varmkorv och choklad till influencerpriser.
      Dock förståeligt med tanke på att allt måste bäras upp, vi gick tillsammans med en guide som gick med gasflaska på ryggen.

    Jag tycker inte det är så konstiga frågor. Man utgår kanske från Nikkaloukta och ja, då finns det mat på vägen, på fjällstationen. Sen är ju Kebnekaise upp och ner bara en dagstur och då kan man köpa med sig matpaket från fjällstationen. Och vatten finns i bäckarna att fylla på. Så hade jag svarat om en kompis frågade och inte tyckt det var några konstiga frågor alls.

      Sen är det ju bara en dagstur till toppen om man utgår från Kebnefjällstation. Eller om man går fram o tillbaka från Nikka (lite längre). Många som bor här uppe tar bara bilen upp till Nikka och har mat packad för hela dagen, sen vandrar de på ca 12 tim upp o ner. Men det är ingen enkel vandring i lätt terräng. Man måste ha bra kläder och utrustning, samt vara i fysiskt bra form. Väldigt många turister som kommer och ska gå upp, som sen fjällräddningen får hämta för att de fejkar skador när de inte orkar gå längre. Kostar staten en massa pengar och resulterar i onödiga helikopterturer, samt uppehåller en redan pressad fjällräddning som kan behövas på annat håll. Finns många otroligt fina fjällvandrings turer som är kortare och enklare att utföra i Kirunafjällen.

        Håller med dig Elin. Det är ingen enkel vandring i lätt terräng. Inte som att promenera efter en liten stig i skogen någon kilometer.

        Finns det människor som vandrar från Nikkaloukta, bestiger kebnekaise och sedan vandrar tillbaka till Nikkaloukta på samma dag?

        Jag har vandrat från Nikkaloukta-Kebnekaise fjällstation ett par gånger och den vandringen är enkel, men den tar ändå några timmar. Har gått upp på Kebnekaise också och efter den vandringen var man ju helt slut i ben och knän. Hade aldrig orkat gå tillbaka till Nikka efteråt. Kanske att det hade gått om inte knäna skrek efter hjälp och man inte redan hade vandrat från Abisko dagarna innan, men känns ändå onödigt hurtigt.

          Ja absolut! Har gjort den vandringen själv. Men man måste som sagt vara i bra fysisk form. Många övernattar på fjällstationen. Jag föredrar att inte släpa med mig mer prylar än nödvändigt som det blir vid övernattning, tex tält osv.

      Jokk*, inte bäck

        Jokk är det samiska ordet för bäck eller å.

        Sen ska man inte fylla på vatten från glaciären då de innehåller små stenar som är skadligt. Dock är de vattnet oftast grumligt och vitfärgat.

          Jokk är inte samiska, utan ett låneord från samiska och det ord man använder på svenska synonymt med fjällbäck. På nordsamiska heter det johka, pålulesamiska/pitesamiska: jåhkå.

        Skrev faktiskt det först pga låter fint men ändrade för tänkte att alla kanske inte fattar, och varför ska man skriva ett ord på ett annat språk.

          Annat språk???

            Lika mycket ”annat språk” som:
            tejp
            meny
            parasoll

    😂😂😂

    Du kan ju ge Tramsfrans cred som skrivit exakt samma inlägg på sin insta?

      Tänkte precis samma – ordagrant! Tramsfrans gjorde också en underhållande karta om var bröd & salt låg samt foodoras leveransgräns.

      Precis! Det här är ju rakt av stulet från Tramsfrans. Skrattade högt åt det häromdagen, när han skrev det på Instastory.

        Uppmärksammade han det först? Jag fick höra det från mina poddkollegor, men då ska jag genast kredda. 😊

          Han inte bara uppmärksammade inlägget utan skrev ungefär samma som du fast för en vecka sedan. Det ser alltså ut som du gjort en Pascalido.

            Jag får ödmjukt beskylla mina poddkollegor för det, då de inte sa var de fått uppslaget ifrån. 🙂
            Men jag bugar och backar givetvis och tillskriver geniet Tramsfrans all kredd.

    Samtidigt som vi uppmanar influencers (och andra) att vara autentiska, inte visa en perfekt fasad m.m, så huggs det direkt när de är mänskliga (och inte bara här inne utan allmänt). Att håna någon som ställer vad jag antar är en genuin fråga är så oerhört fult. Vi kan alla olika saker. Inte konstigt barn redan från skolåren inte vågar ställa ”dumma frågor”, när vuxna visar hur hånad man kan bli.

      Tror barn googlar det mesta idag. Att använda sin insta som google är mest för att öka sin trafik.

        Måste ju vara jättelätt att hitta den här informationen själv, man BÖR väl kolla upp själv också innan man ger sig ut och inte lita på vad någon random person på instagram skriver, det kan ju ändras också. Självklart vill hon ha trafik. Men å andra sidan är det ju kul med lite variation också och att läsarna får känna sig delaktiga så ser inget fel med det direkt.

        Eller för att prata med folk. Jag ställer fortfarande frågor vid middagsbordet. Skulle blir jävligt provocerad om min man sa att jag skulle googla det.

      ”Hjälp mig Lol” känns ju verkligen seriöst

        Med tanke på vad ”Elin” skrev här ovanför så blir man ju lite orolig.

      Det är väl ändå skillnad mellan att vara autentisk och fullständigt inkompetent att googla. Så klart hon frågar, då ser hon ju till att få trafik till sin sida senare.

      Håller med. De här frågorna skulle dyka upp hos mig också, en 35-årig norrlänning som bor på landet och är väääldigt långt från influencerlivet, om jag skulle gå upp på Kebnekaise. Jag skulle fråga kompisar som gjort det tidigare, för en influencer är det inte konstigt alls att ha en dialog med följarna som bygger på att ge och ta information.

    Det är de som hånar detta som är löjliga, inte hon som frågar. Se tidigare inlägg som beskriver vad det innebär att vandra däromkring och konstaterandet att frågan är berättigad från en kunnig person. Ni som hånar låtsas bara veta mer än Josephine. Ja, hon hade kunnat googla men oftast tycker jag man får bättre information när man reser om man frågar de som verkligen varit på ett ställe. Influensers ställer många mycket märkligare frågor än denna.

      Så de som ger ut information om detta har inte varit där? Skulle aldrig lita på någon random person på instagram 😂

        Jag varandrade i höga kusten och kan säga att de som gav ut infon inte hade en aning. Som tur var finns det forum på internet och vi träffade folk på vägen som kunde berätta var det fanns vatten och inte. Jätteviktig info som inte fanns officiellt. Så trist att hacka på någon som ställer en fråga. Svara inte om du inte har lust men varför göra sig lustig..

    Hon kommer att bryta ihop innan 1/3 och behöva rådfråga en shaman för att ta sig vidare. Därefter kommer det komma 492 poster om ”hennes personliga resa och utveckling”, som kommer medfölja av att hon har klarat av att gå med en väska på ryggen. Är det ett tv team med så kanske hon kommer att gå längre än halvvägs.
    Svagare psyke får man ju leta efter.

    Haha fin kopia av Tramsfrans inlägg från förra veckan.

    Jag såg henne i Kompani Svan. Jag tror inte det finns mycket Josephine inte klarar av. Blir så förvånad av att hon verkar ha en helt annan bild på instagram? Men jag tror bara det är en teater hon gör!

      Man kan väl klara saker utan att vara speciellt smart

        😂 hon var grym och jag uppfattade henne som smart i kompani svan

    Men suck, kan hon bara stanna hemma. Åk till Skansen istället typ! Extremt less turister som är dumma i huvudet

      Är väl jättebra att hon frågar och söker kunskap då, så hon slipper vara ”dum i huvudet”?
      Vi är alla turister någon gång, någonstans.

        Sant. Och att öppna upp för en diskussion kring en fråga är väl bara trevligt. Antingen man kan något eller inte. Man kan få svar på det man undrar, men man kan också få underbara berättelser från andra människor. Som händer här inne så mycket. Man får se något från någon annans synvinkel. Och det kan väl inte vara dumt?

      Sådär känner jag alltid när jag är ute i trafiken.
      Börjar bli riktigt less på att behöva ta ansvar för precis alla andra. Spelar ingen roll om det är bilister, cyklister eller fotgängare, alla verkar ha tappat all överlevnadsinstinkt.

      På Skansen är vi också extremt less på turister som är dumma i huvudet.

      Blir så genuint nyfiken på dig Anonym 8:30. Vem är man när man skriver sånt här? Bor du norrut? Är du högutbildad? reser du själv?

      Säger du sånt här till folk IRL också? Menar du att man på riktigt ska stanna hemma om man är nybörjare på något? Vad är egentligen att vara dum i huvudet? Är det när man är okunnig om något?

      Och om du är extremt less på turister som är dumma i huvudet sluta stå vid fjällstationen och lyssna med dina stora öron. Har inte krogarna kommit igång än i stan? Flytten tar en jädra tid att bli klar så jag förstår om du är lite less.

    Jag vandrar skåneleden i sommar, som bekant är lång från fjällvandring. Jag har ändå googlat och frågat massa grejer om mat, stormkök, packning osv. Perfekt för hennd att fråga på sin instagram och kunna slå ihop både jobb och information.

    Man kan inte veta allt.

      Amen 🙏🏻

      Självklart kan man inte veta allt. Det jag tycker mig se mer och mer generellt är att folk är jäkligt lata och oförmögna att söka information själv om saker. Allt ska serveras och om något blir tok utropas det ”Men varför har ingen sagt det här till mig?!”

        Jaså, jag tror mer att de vill prata lite grann om något de ser fram emot eller inte ser fram emot beroende på vad det är. Det kallas att socialisera och det gör vissa människor ibland. De tycker det är kul.

        Men att fråga andra är väl bara ett sätt att söka information?

    Hoff ännu en fjällräddningen kommer få rädda.. Keb kräver förberedelse och kunskap.

      Det är ju det hon gör. Hon söker kunskap genom att fråga och förbereder sig på det viset.

        Tror det behövs lite mer än så för att bestiga Kebnekaise. Har hon ens gått på annat underlag än Djurgårdens promenadvägar?

          Det behövs inte speciellt mycket mer. Hyfsade kläder, lite kondis alt pannben, en vattenflaska och ett matpaket och snacks är väl det som behövs för själva bestigningen. Skulle säga att de flesta klarar det.

            Jag håller med, de flesta klarar det. Vi har vandrat upp dit med 11 åringar. En viktig grej är väl att vara förberedd på rejäla väderomslag och att man kan behöva pausa längre än planerat, ha extra kläder och mat pga detta.

          Att prata med folk om något man undersöker är väl okej, fattar inte varför folk går igång så jävulskt på att man ställer en fråga för att få höra vad andra har varit med om till exempel.

          Är det så att det är något man kan själv och känner att man ser ner på andra som inte kan så mycket om en sak eller vad handlar det om?

          Finns personer i rullstol som bestigit Kebnekajse. Det är inte en speciellt svår vandring och de flesta klara det utan några större förberedelser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.