Magdalena Graafs uppoffringar för barnen



Haha! Vem trodde att de ulv’ade lammen skulle komma hem igen, efter att jag minskade ner mitt liv och äntligen fick lite lugn och ro 😀

Klagar inte! Hemmet är alltid öppet! Finns det kärlek så finns det plats för alla. Bara småkillarna har sina rum, så kan jag sova i badkaret 😂 // Magdalena Graaf

Magdalena Graaf kan sova i badkaret, så länge barnen har sina rum.
”Finns det hjärterum, så finns det stjärterum” skriver hon i sitt blogginlägg och fortsätter med ”Finns det kärlek så finns det plats för alla.”
Min bästa kompis när jag var liten, kom från Danmark och hennes hem var alltid öppet för mig, oavsett hur många dagar jag sov över.
Vi hade flyttat ut på landet, och hon var kvar ”i stan”, och hennes hem blev mitt andra. De inkluderade mig med en sådan självklarhet, och jag är dem evigt tacksamma för det. Jag har på äldre dagar funderat kring om mina föräldrar hade någon dialog med hennes föräldrar, med tanke på att jag åt där hela tiden. Jag måste kolla det med min mamma.
Och tack vare att jag spenderade så mycket tid med in danska bästis och henne familj, så tycker jag heller inte det är ett dugg svårt att förstå danska, så det får ju ses som en liten bonus, och någonting att underhållas av, eftersom min nuvarande familj ser ut som fågelholkar så fort de hör grannspråket.

Har ni öppna dörrar för era barns vänner, eller bör allt umgänge planeras in i kalendern? 
Vårt hus är alltid öppet för barnens vänner, men allra mest är kvarterets alla hundar välkomma hem till mig för obegränsat mys och gos. 🙂

74 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Det är vårt hem. De får bjuda in sina vänner så ofta de vill givet att vännerna är ”godkända” av oss föräldrar.
    De vet att man plockar undan, diskar och tvättar efter sig. De får bjuda in hela fotbollslaget bara det är lika rent som innan de kom in och alla är i säng i tid.

      Och ja, de får äta vad de vill.

      Hur blir man godkänd?

        Jag kan ge exempel på barn som blev portade efter x antal chanser, en satt uppe hela nätterna vid sonens dator när alla andra i familjen sov, varje gång han sov över. En dansade till vit maktmusik i sina kängor så hela huset skakade och en sov över med knivar under kudden. Tror han hade skyddsväst också. 12-14 åringar på 00-talet. Det var inte så mycket bättre förr.
        Önskar självklart att vissa av våra barn hade bättre ömdöme än så på den tiden.

    Barnens vänner är alltid välkomna hos oss. Vi läser läxor, äter middag och de spelar Nintendo tillsammans. Enda vi inte tillåter är att sova över.

      Varför inte sova över? Här sover barnens kompisar ofta över, så mysigt tycker dom. ☺️

        Våra barn får inte sova över hos kompisar för att skydda dem från risken för sexuella övergrepp. De flesta barn utsätts av någon de känner och vi vill inte ta den risken.

          Samma här! Folk tyckte jag var jättekonstig när vi diskuterade detta över lunchen på jobbet. De flesta barn bli sexuellt utnyttjade (pojkar och flickor!) av någon dom känner. Det kan vara ett syskon till en kompis, en förälder eller till och med en tränare på idrottsklubb. Men jag är inte villig att riskera tyvärr. Vi gör massa annat roligt ändå och kompisarna leker man ju bara med i vaket tillstånd 🙃

            Tyvärr händer inte sexuella övergrepp endast på natten, utan risken finns ju även under dygnets vakna timmar också.

          Hur ser ni på cuper, läger, skolresor etc?

            Då är man oftast flera kompisar som sover tillsammans,och det minskar risken för att bli utsatt för övergrepp.
            Min bror blev utsatt för övergrepp av vår pappas sambo när vi var i de ynge tonåren.Jag hade ingen aning om detta då,och blev helt chockad när han berättade.Var först när han var över 30 år han orkade öppna upp om traumat han upplevt när vi var varannan helg hos pappa och hans sambo.
            Mörkertalet för barn och ungdomar som blivit utsatta är väldigt stort tyvärr,och de flesta vågar inte ens prata om det.

        När våra barn har kompisar över natten så är de oftast vakna till 02-03.
        Det är otroligt påfrestande för oss föräldrar dag ut och dag in.

      Oj hur länge ska ni inte tillåta att sova över? Tills de är 18?

        Så länge de bor hemma är det våra regler som gäller. 🙂

          Oskulder tills de är 20 då stackars barn

            Menar då alltså att en 17- åring inte skulle få sova över hos sin pojkvän är ju rätt wierd

              Ungdomar brukar lösa det där ändå, jag är inte orolig.

                Typ ljuger då och utsätter sig för något värre än att sova över? Eller hur löser de det annars🤔

                  Nja, jag tycker nog inte att det är ett bra argument att avskaffa gränser för att barnen kanske hittar sätt att kringgå dem.

                    Såhär i efterhand kan jag faktiskt önska att jag haft lite hårdare gränser. Tycker liksom inte att det är ok att en 17-åring kommer och går som man vill i hemmet och har med sig pojkvän ibland etc.

                      Och, skulle jag tillägga, om till och med vuxna tycker att det är ”wierd” om en 17-årig pojkvän inte får sova över (=ligga) eller typ skrattar åt att då blir det en 20-årig oskuld, då har man ju verkligen lagt ribban som att det är viktigt att vara sexuellt aktiv i ung ålder, dvs gärna långt innan föräldrarna är helt lugna med det.

              Fast i andra länder och kulturer ses det som väldigt konstigt att minderåriga ska sova hos pojk- eller flickvän. Det svenska sättet är inte det enda rätta.

                Men jisses, så man ska alltså konstant vara rädd för sexuella övergrepp. Barben får aldrig sova över hos en kompis, aldrig sova borta, aldrig åka på läger etc. Samtliga män (främst iaf) är alltså troliga förövare? Vart är vårt samhälle på väg? Tacksam att jag har växt upp i en annan tid. Och med svenska värderingar för pojk-flickvänner.

                Vissa länder, typ USA, tycker det är konstigt bär pappor samsover med sina barn också. Ska man gå runt och tänka så om män konstant? Osunt beteende

            Varför är det synd om en 20 årig oskuld? Händer det något speciellt då? Kan tycka det är bra att vänta lite och inte hoppa i säng med första bästa pojk/flickvän! Tror man är mer mogen och kan säga nej till gränser som man inte känner sig bekväm med om man väntar lite längre. Nu förtiden är det ju normalt med stryp och analsex. Vet själv från när jag var yngre om hur många som ångrade sig efter sitt första ligg…

              Jag var oskuld till 19 och ångrar det inte en enda sekund. Så tacksam att jag växte upp i en miljö där det inte stressades och hetsades om sex under de tidiga tonåren, jag hade inte varit redo för det.

                Haha, anses 19 som sent att förlora oskulden? 😅

            Jag var oskuld tills jag var nästan 19. Skäms idag för att säga det. I efterhand – inte alls synd om mig. Däremot synd att jag trodde att jag var ett ufo. Bara som en kommentar.

    Lyssnade på det skaver, dom dyrkar Bianca. Lät inte ens verkligt eller intressant om killen Bianca berättade om. Någon icke svensk som tyckte hon hade fantastisk energi och som tittade in henne hela kvällen. Dom gick hem ihop. Han hade ingen aning om vem hon va. Nä lät så intressant

      Umgås inte Lovisa något med B längre? Glidit ifrån varandra?

        Apropå Bianca.. Kan hon dejta killen som Saga taggade på sin story? (En f.d hockeyspelare) Exonph gav nämligen lite hintar om att B hade setts kyssas med en hockeykille .

          Är han icke svensk så kanske.

            Han är svensk.

              Det är inte honom hon pratar i podden om då

                Nej

          Ja det verkar som att de dejtar varann, han är gammal hockeyspelare

            Hur gammal 90 ??😂

          Hela den resan känns ju rätt konstig. En 20-åring som bara vill bli känd typ och ett gäng 27-32 åringar som känns desperata

        Lovisa har pojkvän så kanske de umgås mindre nu

          Hon har flyttat till Oslo tror jag också. Behöver inte Bianca längre nu när hon har skapat sig sin plattform och fått företag😀 tror det är planen hos många ja-sägare som är i Biancas krets, få följare, bli influencer och sen tagga. Som Alice också gjorde!

    Ointresserant

    Jodå, mitt hem var också öppet för mina och brorsans kompisar när vi bodde hemma. Mamma tyckte t.o.m det var extra kul när mina vegetariankompisar kom hem så hon kunde göra vegetarisk lasagne och broccolipaj etc. Och sen vill jag minnas att det fanns en liten låda i frysen med typ specialmat för t.ex våra vegetariankompisar, de med glutenintolerans mm.

      Gud vad gulligt och omtänksamt med det där med lådan i frysen!

        Ja eller hur, kommer ta efter det om jag får kids nån dag😊

      Håller med S. Så omtänksamt med lådorna i frysen och att hon dessutom tyckte det var extra kul att laga mat till dina vänner som var vegetarianer 💕

        Ja verkligen, och de, framförallt den ena, älskade min mammas mat haha och pratade faktiskt ofta om hur gott hon tyckte att det var.🙂

      Mamma hade också vegomat till min kompis i frysen. Så gulligt ändå ❤️

        Eller hur! Tycker egentligen att det är väldigt självklart, de ska ju också få äta.😊

    Mina föräldrar hade alltid ett öppet hem för alla. Vi bodde centralt i Stockholm så alla samlades hos oss, sov på golv och soffor. Jättemysigt! Har fortsatt i deras anda, alla är välkomna och lägenheten ser ut som ett bombnedslag allt som oftast🥰

    Tyvärr inte. Har ett barn med autism som mår dåligt av att det är främmande människor hemma. Det kan gå med vissa förberedelser och med en person i taget men verkligen inte öppna dörrar för vem som helst när som helst. Det gäller även för oss vuxna, vi bjuder inte heller in människor annat än i undantagsfall och aldrig spontant på grund av detta.

      Fast hur ska ditt barn göra i framtiden med skola och annat.,att undvika allt blir ju inte bra. Ni kan ju inte isolera er resten av livet.

        Jadu, barnet kanske kommer att behöva anpassas skolgång? Eller är det bättre att barnet med autism far illa?

        Mitt barn med autism går redan i skolan. Eftersom det är såpass stressande och jobbigt kan vi inte också utsätta barnet för stress i hemmet, utan där måste det vara fullständig vila. Då går det inte att ha människor här, den psykiska påfrestningen för barnet blir för stor. Barnets syskon får umgås med andra i skolan och på fritiden hur mycket som helst så länge det inte är hemma hos oss.

          ❤❤❤

        Bara för att man inte bjuder hem folk av hänsyn till sitt barn med autism betyder det inte att man är helt isolerad. Det går heller inte att säga att man måste köra på ändå för man kan inte undvika en massa. Jo, ett barn med autism behöver anpassningar och inte tvingas utsättas för sådant som du nog menar. T ex anpassad skolgång.

          Exakt. Man undviker ju inte allt. Man undviker bara det som blir för mycket.

        Nä att undvika allt blir ju knappast bra. Så man får väl försöka att inte isolera sig resten av livet.

        Men oj, är väl ändå rätt stor skillnad på att sitta konstant isolerad mot att ha hemmet lite som en fredad zon. Tror många skulle tycka det vore jobbigt om det efter en stressig dag dyker upp 10 kompisar till ens partner som ska hänga där i några timmar. Flera gånger i veckan kanske. Låter faktiskt rätt skönt att ha det mer uppstyrt och funkar det extra bra för den här familjen så är det väl ingen konstigt med det?

          Jag svarade på en kommentaren ”Fast hur ska ditt barn göra i framtiden med skola och annat.,att undvika allt blir ju inte bra. Ni kan ju inte isolera er resten av livet.”

          Att undvika allt blir ju inte bra blir mitt svar. Och man kan ju inte isolera sig heller blir mitt svar även där.

          Så klart att man måste anpassa tillvaron när man har ett barn som sitter i rullstol eller som är autistiskt eller har en särbegåvning etc.

    Mitt hem är öppet beroende på hur min hälsa är för dagen. Jag vill ju helst att barnen alltid ska kunna dra hem en hel Bullerby om de vill, men det går inte. Tyvärr.

    Hoppas att mina barn inte får bestående psykiska eller sociala men av detta, utan att de främst får med sig empati och påhittighet/ problemlösningsförmåga/ ”utomhuskompetens”.

      Såklart de får ❤️❤️❤️❤️❤️

    Bingo är stolt över att Julia väljer honom över caprio 🤣🤣🤣

      🤣 Härligt att få skratta.

      Tror inte Bingo behöver oroa sig hon har passerat bäst före datum hos caprio för väldigt många år sedan.

        Hehe.

        Eller hur?! Därför skrattar jag.

    När jag var barn var alla kompisar välkomna hem till oss. Även kvarterets hundar ❤ Mamma älskade barn och djur. Uppvuxen med att det alltid fanns en fyrbent älskad familjemedlem.

    Var alltid öppet hemma hos mig också som barn. Men ville sällan ta hem kompisar eftersom mamma alltid har varit sjuk och tog hänsyn till henne. Men kompisarna fick alltid komma om de ville ❤️

    Mina kompisar var alltid valkomna hos mina foraldrar nar jag var barn (och de var hos oss HELA tiden). Pa mitt brollop tackade till och med en barndomsvan mina foraldrar specifikt att aven om de inte visste om det da sa var vart hem en fristad for henne for hon hade det jobbigt hemma.

      Så fint!❤️
      Började gråta när jag läste din kommentar, jag hade en sådan vän med familj som liten. Deras hem var också som en fristad för mig! Det har gått 25 år sedan dess & jag hade nästan glömt men nu gick det upp för mig igen. Den tid jag fick vara hos dem var så otroligt värdefull, att få varm hemlagad mat och framförallt att få vistas i en lugn och trygg miljö.

    Mitt hem var som en fritidsgård ❤️ Alla var välkomna och på gymnasiet ffa sov alla kompisar över typ varje helg. Tänkte aldrig på det då men mina föräldrars matkonto måste varit ansträngt när fem tonåringar åt hos oss så ofta 😂 Men är evigt tacksam, det var en underbar tid!

    Har satt en maxgräns av kompisar, alla som ska sova över får se till att hålla sig till sonens rum. Han kan knöka in rätt många där har jag märkt 😅 Jag bjuder självklart alla på mat samt ser till att det finns tandborstar så att det räcker. Plocka undan och ställa skorna vettigt i hallen vet dem att de ska göra. De flesta erbjuder sig att hjälpa till extra med annat hemma också. Gillar att ha fullt hus. (Finns ingen pappa i bilden så jag är enväldig ”bestämmare”)

    Tror hon har väldigt svårt att vara ensam. Sedan verkar hennes vuxna barn inte ha så ordnat liv kanske? Lite udda att kalla sitt eget sovrum för ett av barnens rum. Ser ut att till 80% bestå av dubbelsäng gör vuxen.

    Mitt hem är och har alltid varit öppet för alla, även om någon behövt sova över, och trots att min mamma var ensamstående och långtidssjukskriven. En tallrik extra mat fanns alltid och omtanken en självklarhet ❤️

    Lite skillnad från min kompis med ett barn mindre i familjen och två heltidsarbetande föräldrar där man snällt fick vänta i sovrummet medan de åt middag för att de ”planerade menyn veckovis” 😅

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.