Välja kön?

Jag har skrivit om Sarah Tjulander och faktumet att hon och hennes partner visat intresse för att välja kön på embryot innan det placeras inne i kvinnans livmoder. 
Nu rapporterar TV4 Nyheterna att paret de facto SKA välja att sätta in ett ”flickembryo” efter att Sarah nu väntar son nummer 2.

Vad tycker ni om det här? 

396 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jag tycker det verkar läskigt. Kan det gå fel? Bli kromosonfel?
  Och vad säger storebror om han får veta att hans kön är fel?
  Sen… Gör vad ni vill, det är ju inte som att jag tror på Gud och att dom spelar Gud.
  Sist önskar jag att deras dotter blir en pojkflicka som hatar klänningar och glitter och vill bli kallad Henrik och hen.

   Nä, kan inte gå mer fel än vid vanlig ivf vilket är säkert och väl beprövat. Enda risken är en något större risk för enäggstvillingar med testat embryo.

    Stämmer inte. Varifrån har du fått detta?

   Nej kan inte bli kromosomfel pga detta. Om man har tur får man ett gäng embryon som planerat, doktorerna kan se vilka som är flick vs pojk embryon och man får välja helt enkelt. Håller med om att det inte är tveksamt men det är inte så ”konstigt” som folk tror.

   När jag var ung och dum (tonåring) brukade jag skoja om att klart man vill ha en flicka om man får barn för då kan man sminka varandra, shoppa kjolar ihop m.m. men som vuxen har jag ju insett att människor är individer. Många tjejer är helt ointresserade av smink och kläder. Min mamma var relativt ointresserad av sådant men jag älskar smink. Älskar även astrologi och yoga, igen något min mamma inte bryr sig om. Känns naivt att tro att man ska få en kopia av sig själv bara för att könet är samma. Personlighet och intressen är mer unikt än så…

    Håller med. Jag har två söner och en dotter. Dottern är väldigt ointresserad av rosa klänningar och leka med dockor. Hon hänger med brorsorna och deras kompisar, vägrar allt i klädväg som är tjejigt och klär sig helst i brorsornas urvuxna kläder. Saker kan ju ändras när hon kommer in i puberteten men att hon blir en Barbie girl känns rätt avlägset.

    Jag känner henne personligen sen jag var ung (typ tidiga tonåren) och varken hon eller morsan är ju bland de skarpaste knivarna i lådan. Mamsen var en mobbare och Sarah utseendefixerad. Detta förvånar mig inte det minsta.

   Snarare tvärtom, man utesluter kromosomfel. Det är väldigt dyrt att testa embryon och därför brukar man vanligtvis inte göra det vid vanlig ivf. I Sverige testas embryon enbart för att kolla kromosomerna, men kliniken får inte ge ut info om könet. På Cypern får man både veta vilka embryon som är normala och vilket kön de har.

    I Sverige är det tyvärr förbjudet att testa kromosomerna, dock tillåtet i vissa andra länder. Sverige kollar morfologin, dvs hur embryona ser ut på utsidan, antal delningar osv. Jag vet jag har gjort flertalet ivfer.

     Det är därför många lite äldre kvinnor söker sig till dr Olga i Ryssland (nu även i Cypern). Hon testar alla embryon för att inte råka sätta in defekta embryon som slutar i missfall. I Sverige görs inga tester och därför misslyckas IVF rätt ofta, då embryot kan ha trisomi eller andra defekter utan att man vet.

      I Öland? I Gotland? Nej, Cypern är en ö. På Cypern.

       Gissar att hon menar den parlamentariska republiken och då är den korrekta prepositionen i.

        Sluta tramsa.

       Oj förlåt, beklagar att det blev så svårt att förstå vad jag menade för land/ö!

       Man skriver i Sverige, i England när man benämner vad som händer i ett land & därför även i Cypern .

     Bär du anlag för vissa allvarliga sjukdomar får du testa embryon även i Sverige, görs på Karolinska Huddinge och Sahlgrenska. Men det är en rätt omständig process att få godkänt för det. Man får självklart inte välja kön dock, om det inte finns extremt goda skäl (ex dödlig sjukdom som bara drabbar pojkar/flickor)

      Vi har blivit erbjudna just könsbestämd ivf pga. min man har Fabry sjukdom. Hans sjukdom sitter i X kromosomen, därför vill läkare enbart vi får en pojke eftersom då är barnet garanterat friskt medan en flicka är garanterat sjuk. Fabry är en smärtsam sjukdom som innebär livslång medicinering, så jag förstår önskan även av läkarkåren om att inte föra den vidare en generation till.

      Nu råkar vi ha 2 pojkar redan så vi är good to go. Men de fick vi före mannen fick sin diagnos, och det var bara turen att de är pojkar. Men jag kan tycka att det är skönt att vi ändå fick erbjudandet att om vi ville försöka få fler barn så skulle vården hjälpa oss att få ett friskt sådant.

       *garanterat friskt eller sjukt i just fabrys sjukdom. Övrigt vet man ju såklart inte 🤷🏻‍♀️

       Hur blir det den när era söner får barn? Måste de också bara få söner då?

        Nej, de är friska från den sjukdomen eftersom pojkar får Y kromosomen (den friska) från pappan. Så sjukdomen stannar för vår del nu.

         Men om era söner är friska från den sjukdomen för att de är pojkar , varför är deras far bärare av den ärftliga sjukdomen han är ju oxå pojke ?

     Är det förbjudet för privata kliniker att erbjuda PGT? Där lärde jag mig något nytt. Jag trodde att Sverige gjorde som ”alla andra” länder och skickade embryona för testning till England ifall man bara är beredd att betala för det.

      Och gäller förbudet även för föräldrar som har kända sjukdomar med stark nedärvning? I mina öron låter det ganska orimligt att dessa par är tvungna att åka utomlands ifall de har en barnlängtan, men samtidigt önskar att barnet inte ska få en sjukdom som kanske orsakar stort lidande.

       * för föräldrar som själva, eller i släkten, har kända sjukdomar med stark nedärvning. Mina vänner, som visserligen bor utomlands, fick PGT finansierat av den offentliga vården, eftersom paret hade 1/4 risk att få ett barn med en allvarlig funktionsnedsättning. Föräldrarna själva är helt friska, men kvinnan har en känd mutation i familjen.

       Det gör det inte. Har en nära vän med ärftligt kromosomfel och de får testa embryona vid IVF vilket är landstingsfinansierat. De sållar först bort alla pojkembryon för de är utan tvekan drabbade av kromosomfelet och sen testar de flickembryona för att sålla bort bärare så endast helt friska embryon sätts in. Detta är i Sverige på Huddinge.

     Nej, det är inte förbjudet att testa kromosomerna. Det görs på två kliniker i Sverige, Huddinge och Sahlgrenska.

     Däremot är det förbjudet att betala för det och det är bara föräldrar som har anlag för allvarliga kromosomfel som blir erbjudna detta.

     Efter 5 missfall åker vi just nu till annat land för att testa för kromosomfel. Tänk om man hade haft den lyckan att kunna välja kön i den myriad av friska embryon.

   Hon har väl inte sagt det var fel kön på hennes son utan bara att hon också vill ha en dotter, inte jättekonstigt

   Sedan skulle jag aldrig gå tillväga sådär för att få specifikt en son/dotter heller så jag förstår det diskuteras men jag tror inte sönerna kommer bry sig

    Det som är ledsamt är väl kanske att de har klart för sig hur flickor är och hur man är som förälder till en flicka. Det finns en stor risk att barnet inte får lov att ses som sin egen individ, utan hon ska uppfylla föräldrarnas krav på utseende (små klänningar och bli fixad i håret och ha typiskt ”flickfrisyrer”. En del har inget emot att växa upp och bli satta i ett könssterotypiskt fack, men alla de barn som inte gör det får ofta problem med sin identitet/självbild av att få möta föräldrars motstånd när barnet inte uppfyller föräldrarnas önskemål. Om hon som mamma står med små klackar och en rosa barbieklånning och är jättenoga med sitt hår, så kan man ju rätt lätt se vad som väntar deras dotter (särskilt med tanke på hur viktigt det är att det blir just en dotter).

    Det är något, i min mening, väldigt ofräsch mentalitet och syn på barn. Det duger inte med att vara förälder till friska barn, utan nu betalar en del extra pengar så de kan välja kön på barnet. Vad spelar det för roll om det är en flicka eller en pojke oavsett vilket kön tidigare barn har ? Nä, det är en märklig människosyn att gå in och diktera villkoren för de barn som ska vara i familjen (till och med på den här nivån). Varför?

    Kan det inte räcka med möjligheten att få bära barn och glädje att få utröka familjen? Det är något väldigt cyniskt i deras människosyn som de uppvisar med det här beslutet!

     👌🏻

     Alltid ”friska barn”… lord

  Såg inslaget och tyckte bara att hon verkade så… dum? På alla problematiska frågeställningar som kom upp så svarade hon att det inte är något de vill bidra till. Men nu gör ni ju det?!

   Ja, men verkligen! På frågan om hur hon ställer sig till att det är en klassfråga och kanske orättvist mot folk som inte har den möjligheten svarade hon ”ja men det är ju som med allt men nu när det börjar normaliseras så får vi hoppas att det blir billigare”.

    Men det är väl knappast Sarahs fel att andra inte har råd? Ska Bianca få stå till svars för alla andra svenskar som inte har råd med utlandssemester? Ska Kenza få stå till svara för alla andra svenskar som inte har råd att köpa stor lägenhet i Stockholms innerstad? Ska Paow få stå till svars för alla svenskar som är missnöjda med sin kropp men inte har råd med plastikoperationer?

     Vad svamlar du om? Vad har Bianca, Kenza och Paow med detta att göra och vem har påstått att det är Sarahs ansvar att alla inte har råd? Det Sarah gör för att hon så gärna vill ha en dotter är att normalisera könsselektering. Hon till och med välkomnar det för hon tror då att behandlingarna blir billigare.
     Könsselektering är inget nytt. I många kulturer premierades gossebarn och döttrar togs från modern och mördades för att det var fel kön. I Kina, fortfarande en bit in på 1900-talet fick inte flickor egennamn.
     Könsselekteringen öppnar upp för andra områden, längd, hudton, ögonfärg och finns det en marknad för det så kommer det att bli tillgängligt. Det i sin tur kan leda till att vi kommer att få ett a och ett b lag. Är man där har jag lite svårt att se skillnaden mellan den gamla hatade rasbiologin och dagens selektering av anlag.

      Precis. Välja flicka eller pojke må ju egentligen vara. Men känns inte som att det är långt därifrån till att kunna välja smarta och snygga barn. Vad händer då i världen när kändisar/influencers sätter ett visst mode på hur bebisar/barn ”ska” se ut. Hemskt för mindre privilegierade barn att vara ”fel” redan när dom föds.

    Haha men skum fråga! ”Inte rättvist”. Nej så är världen.. Ska man inte få göra nåt som inte alla andra också har råd med?

     Nej, såklart konstig fråga och hon kan inte ansvara för andras ekonomiska situation. Men hon förespråkar ju att det ska normaliseras för dessutom bli billigare och vilka konsekvenser medför inte det?!

      Hon förstår inte bättre….

      Tror inte det blir normaliserat pga en halvkänd influencer. De flesta här verkar tycka det är det värsta som hänt så verkar inte finnas så stort intresse.

    Men gud, är det verkligen någon som är så pantad att hen frågar det? Livet är orättvist. Man får väl anta att hen bor i Sverige och har oändligt mera val och möjligheter i livet än någon som fötts i ett slumområde i ett u-land.

   Har hon någonsin gett sken av att vara åtminstone lite intelligent? Fick mer en känsla av att hon var rätt platt i sin tankegång, när jag såg någon video med henne tillsammans med en kompis dotter som jag passade.

   Det lyste med men ändå semestertider så att säga.

  Finns det något mer sketchy än ivf-branschen på Cypern? Näe. Läst om en kvinna på 54 år som fick sätta in fem (5!!!!) embryos. Nu är det låg sannolikhet att alla tar sig, men den finns ju och ändå helt jävla sinnessjukt med tanke på vilken riskgraviditet det redan är iom hennes ålder samt äggdonation…

  Så viktigt att få en liten barbie man kan klä i rosa och exponera på instagram.

  Hoppas det blir en snopp ändå

   Läst om ett par som gjort detta där kliniken satte in fel kön … känner bara sorg för det barnet.

  Det finns redan barn som är födda med allvarliga sjukdomar som kunde lindras eller botas om dom fick ”för dyr” medicin, och så ska pengar användas tii att välja kön på sitt barn…herregud!

   De betalar dock detta helt själva.

   Du tycker att de borde spendera sina pengar på det sättet DU tycker är bättre?

    Så tolkar inte jag 9.14. Tror nog att de flesta som förespråkar demokrati och marknadsekonomi är rätt överens om att man gör vad man själv vill för sina pengar. Baksidan med marknadsekonomin är att det är marknaden som styr vad det kommer att forskas på. Vill folk lägga pengar på att kunna välja kön, hårfärg, längd, hudfärg, ögonfärg, bollsinne, mm ja då är det den forskningen som kommer att utvecklas och någon obskyr sjukdom får stå tillbaka för att det inte finns pengar att tjäna där.

     Nu har ju detta inte tagits fram för att man ska kunna välja hur ens barn kommer att se ut. Embryodiagnostik har tagits fram för att kunna välja ut friska embryon till par som är bärare av anlag för allvarliga ärftliga sjukdomar.
     Så pass allvarliga att ingen medicin i världen hjälper mot dem. Sjukdomar där det enda ”botemedlet” att att få friska kromosomer. Och det är väl ändå fantastiskt att det kan forskas på?

     Att man sedan kan använda metoden till att välja kön är ett sidospår.

      Helt rätt, men det finns ett fortsatt intresse att även kunna välja andra attribut och det kräver forskning på en helt annan nivå. Kön är enkelt att se i och med att det styrs av könskromosomen. Men ska du kunna identifiera saker som ögonfärg, längd mm kräver det att du kan identifiera de gener som styr. Det krävs forskning för det och all sådan forskning börjar med grundforskning som bedrivs på universiteten.
      Jag tycker detta är svårt dels ur ett rent etiskt perspektiv då könsselektering öppnar upp för att tillåta även andra val. Val som får tankarna till rasbiologi som jag trodde vi skrotat. Sedan är det en fråga om vilken forskning som ska prioriteras. En av de största orsakerna till ohälsa i världen är Malaria, en sjukdom som fortfarande saknar en effektiv behandling. Eftersom det är en sjukdom som drabbar den fattiga världen hårdast finns inget intresse att investera forskningspengar i sjukdomen. Istället lockar marknader där det finns pengar att tjäna så som föräldrar som vill ha skräddarsydda barn.
      Jag är helt för marknadsekonomi och att varje individ tar ansvar för sin egen ekonomi och fritt disponerar sina tillgångar. Dock går det inte att komma ifrån att frågan om könsselektering öppnar upp för ännu svårare frågor. Det bästa är att det börjar föras en vettig debatt i frågan.

  Svårt att förstå.
  Har dock ännu svårare att förstå de som kringgår svensk lag och får barn via surrogat i andra länder. Där har vi folk som stoppar huvudet i sanden och vägrar förstå hur problematiska de är.

   Ja där kan man snacka sjukt!

   Det är så lätt för dig att sitta och döma här. Vet en som använde sig av surrogat för att hon inte kunde få barn annars. Det är även fel enligt många att adoptera idag, så har du något förslag på hur dessa kvinnor ska göra? Bara finna sig i att inte få barn för att göra sånna som dig nöjda? 😂

    Ja precis så är det väl? Det är väl klart att hon hade behövt finna sig i att inte få barn, livet är tyvärr orättvist och det är väl ingen mänsklig rättighet att få barn? Är det en mänsklig rättighet att få ha sex också? Tänker på alla män som menar att de inte kan få ha sex genom samtycke och därav köper sex?

     Nu behövde ju hon inte finna sig i det eftersom att en kvinna valde att bistå med sin kropp för ändamålet. Hon valde det själv och ingen kedjade fast henne. Tänk.

      Tänk lite själv. En bra parallell är den svarta organhandeln med njurar. Detta har blivit en industri för kriminella organisationer i bland annat Indien. Om väst legaliserar surrogatmoderskap kommer exakt samma illegala marknad att uppstå. Redan utsatta kvinnor i fattiga länder får ännu en sak att vara rädda för, att säljas av sin familj eller kidnappas och tvingas till att härbärgera någon annans barn i nio månader.

       Eller så får dom ett liv ur fattigdom där dom har makten att bestämma mer. Hellre det än att sälja sex som så många tvingas göra.

        Oj vad du är naiv, förlåt att jag säger det rakt ut. Kvinnor i fattiga länder har ingen makt och framförallt inte fattiga kvinnor vilket detta uteslutande handlar om. Du jämför vad en vit kvinna som har koll på sina rättigheter i USA och UK får betalt, allt från 17 000 till 55 000 dollar. En rätt hyfsad årsinkomst även efter att skatt har dragits. I flera länder i Asien är det förbjudet med surrogatmoderskap ändå erbjuder exklusiva kliniker detta helt öppet och myndigheterna tittar åt andrahållet. Än så länge har den svarta marknaden inte vuxit fram men eftersom myndigheterna tillåter privatkliniker så kommer det och då kommer dessa kvinnor inte få samma betalning som i USA och UK.

      På samma sätt som en man ju inte behöver gå utan sex. Finns ju kvinnor som väljer att bistå med sin kropp för ändamålet.

     Du är sjuk som jämför att få barn med att få
     Sex. Vidrig jämförelse…

    Ja tyvärr. Det är hårt, men som någon skrev högre upp- livet är orättvist. Man kan inte utsätta andra kvinnor för de risker en graviditet innebär för att man tror att det är en rättighet att få ett barn.

     Tydligen kan man det 🙂 Och kvinnan valde det själv! Tycker ni förminskar kvinnor. Som att hon är för dum och korkad att kunna välja själv vad hon ska göra med sin kropp. Hon valde det och fick extremt bra betalt. Hon har valt det flera gånger.

      Du pratar om enstaka fall. För den stora majoriteten är det inte frivilligt. Du kanske även tror att prostituerade från öst kommer till Sverige frivilligt och bestämmer själv över sina kunder och behåller större delen av pengarna själva?

       Ja alla vet väl att kvinnor från fattiga östländer älskar att sälja sex, barn och organ till västerlänningar? 🙂

        Nu pratar vi om surrogatmoderskap. Rent krasst kanske det är kvinnors enda inkomstkälla för att försörja sig själva. Vad tycker du är bäst då? Att tvinga henne att sälja sex eller helt enkelt svälta?
        Då kanske hon väljer att vara gravid åt någon annan istället. Ska du ta det ifrån henne då för att det inte är värdigt nog för dig? Tycker ni alla ska kliva ner från era höga hästar och priviligierade liv. Jag vet vad jag hade valt om jag var tvungen.

         År det den värld du vill leva i där den enda inkomstkälla för kvinnor i fattiga länder är att hon hyr ut eller säljer delar av sin kropp? Eller utsätter sig för hälsorisker för att tillverka fastfashion till hagalna kvinnor i väst? Att få barn är ingen mänsklig rättighet som flera har påpekat men som kvinna från väst har man tydligen rätten att gå över lik för att få det man anser sig vara berättigad till. Den som borde kliva ner från sin höga häst är du som uppenbarligen är både inskränkt empatistörd och helt okunnig.
         Fy fan!

       Om du får välja. Väljer du då att vara gravid eller sälja sex? Rent krasst är det nog valet många står inför. Eller låta sina barn svälta och hamna på gatan. Hade inte kvinnorna tjänat stora pengar, hade det varit en annan fråga. Men sånt förstår inte du eftersom du är uppvuxen här. Så det är inte fint nog för dig och du tror dig veta vad andra kvinnor gör för val 🙂 fint!

        Är du uppvuxen på en bakgata i Mumbai? Skulle inte tro det. Din retorik är den av en västerländsk kvinna som gör allt för att försvara och rättfärdiga den egna livsstilen och standarden. Om du verkligen vill hjälpa utsatta kvinnor, ta kontakt med hjälporganisationer, läs på om deras situation och fråga vad du kan göra, istället för att sitta på din höga häst och förespråka pest eller kolera.

    Jag är ofrivilligt barnlös så du kan gå ner från dina höga hästar nu.

    Det går att vara infertil och emot surrogatmödraskap. Finns mängder av etiska argument emot det fenomenet. Särskilt när det sker via fattiga kvinnor i Georgien, Indien osv.

     Vad ska dom fattiga kvinnorna göra då? Snälla berätta det för mig? Sälja sex? Bara dö? Surrogatmoderskap kan seriöst rädda kvinnor och deras barn. Tänk på det och kliv själv ner från dina privvade höga hästar. Alla har inte ett liv som vi har, där man kan välja fler vägar.

      Är du verkligen på riktigt? Du framställer dig själv som inte bara korkad utan som helt kall.

       Det går verkligen inte att diskutera med denna person. Otroligt märklig syn på sina medmänniskor… Sorgligt.

   Är så kluven i den frågan.
   Fattar helt att det är galet att någon köper rätten till någon okänd kropp och få ”baka ett barn i den”

   Men kan tycka om vi säger att jag som anhörig erbjuder mig att bära ett barn åt en släkting och vi väljer att åka utomlands och göra detta, tycker jag inte det är fel.

   Men sen förstår jag 100% att många skulle känna sig tvingade om det var lagligt i Sverige. Så är kluven.

    Jag tycker inte vi ska öppna den dörren i Sverige. Tycker inte det är fel på något sätt om det är 100% frivilligt, t ex att jag erbjöd mig att bära en kompis barn men problemet är att det är omöjligt att säkerställa den frivilligheten för alla. Även om pengar inte byter hand kan folk pressas på andra sätt.

    Det har redan gjorts en utredning där de kommit fram till just detta, risken är för stor att det inte är frivilligt, att det är svårt att fastställa det. Så det är inte aktuellt i Sverige, som tur är.

    Jag tycker också att det är en helt annan sak när en nära vän eller släkting erbjuder sig och det inte handlar om pengar. Men tyvärr skulle det inte fungera att tillåta just altrustiska surrogatmödraskap i Sverige, för då skulle plötsligt folks ”vänner” från Moldavien ploppa fram, pengar utbytas under bordet, och så är hela grejen förstörd… Det är fruktansvärt att vara ofrivilligt barnlös (jag vet, jag grät hela förra året pga det) men tyvärr är surrogatmödraskap svårt få till på ett garanterat etiskt sätt. Det är så oerhört stor risk att människor utnyttjas och far illa. 🙁

  ”Med vår tredje vill jag inte chansa” härlig mening för hennes två söner att läsa i framtiden 🙃

  Om det tredje barnet ändå skulle bli en pojke, reklamerar de fostret då?

   Med testade embryon blir det inte fel kön, ifall de inte har oskyddat sex i samband med ägglossningen och hon blir gravid på naturlig väg i samma menscykel. Risken att kliniken lägger in fel embryo är så försvinnande liten att det inte är en risk man ens behöver ha i bakhuvudet.

   Så fruktansvärt idiotiskt av henne att säga så. Hur pantad är hon?

    Precis så pantad.

   Det kan ju tolkas som att det blev fel kön första två gångerna. Eller så bara att de gärna vill ha en av varje och vet att de inte vill ha fler barn än 3 så att det liksom är sista chansen nu att få en familj med barn av olika kön. Herregud, låter som att barnen skulle läsa det här och bli förtvivlade och få men för livet eller nåt? Är det bättre att vara besviken i tysthet? För det finns det ju uppenbarligen folk som är. Källa: öppet spår. Nej just ja, man ska ju jobba med sig själv och helst SKA MAN JU INTE HA BARN ALLS om man har minsta längtan efter ett barn av ett visst kön.

    Men om ett av barnen läser detta i framtiden (internet glömmer ju sällan) så lär det vara som en kniv i bröstet. Jag tror ändå att de flesta tolkar det som att det är fel kön på iaf barn nr två. Vissa saker är nog ändå bättre att vara besviken över i det tysta, varför man nu ska vara besviken över att få barn om man nu vill ha det.

     Kniv i bröstet, allvarligt? De lär väl ha pratat om det, klart de fattar att de inte är oönskade, att föräldrarna var glada för de barn de hade men ville ha ett av annat kön. Om de tar så illa vid sig så har nog föräldrarna misslyckats ordentligt någon annanstans i sitt föräldraskap, inte genom att välja kön på sitt sista barn.

      Men det som vi är ute efter är ju VARFÖR de ens är ute efter ett specifikt kön från första början? Att vara ute efter ett visst kön innebär i förlängningen att de har en förutbestämd mall, en projicerad bild, som de vill att deras tredje barn ska passa in i och motsvara. Och det är fan inte sunt.

    Nä det vet ju varken du eller jag om barnen någonsin kommer att läsa eller hur de tolkar. Men som förälder skulle jag inte vilja ha den meningen ute på nätet om det gällde mina barn.

    Givetvis är det bättre att vara besviken i det tysta än öppet inför barnen?!!? Min pappa ville aldrig ha barn, det var han tydlig med att berätta för mig. Hade tusen gånger hellre sett att han var besviken i det tysta. Hans tankar hade aldrig skadat mig så som hans ord och beteende gjort.

     ❤️

    Eller om flick-barnet läser detta och får veta att hon valdes pga sitt kön! Och kanske känner press på sig att vara just tjejig/feminin och uppfylla den normen. En normativ press som får vissa flickor att helt avsäga sig sitt kön och välja det andra….. Just för att slippa dessa förväntningar och inte minst porrindustrins syn på kvinnor och därmed alltför många mäns syn på kvinnor. Kedjan kan bli lång…!

     Snacka om att dra något till sin spets…

      Jag tycker inte alls det är att dra saker till sin spets, att fundera över hur förälderns/föräldrarnas önskemål om just en flicka, har att göra med normer och könsroller? Varför skulle föräldrarna annars specifikt vilja ha en flicka och inte fler pojkar? Om inte flickan förväntas fylla en speciell roll i familjen.

     Sluta överdriv.

      Är det verkligen en överdrift? Alla barn även barn med icke närvarande föräldrar har någon gång under sin uppväxt upplevt att föräldrar och vuxenvärlden har vissa förväntningar på dem. Kan inte föreställa mig att växa upp med en mamma som förväntar sig att jag ska leva upp till hennes dröm om att vara flicka.

       Du svamlar.

        Jamen tyck det. Har du aldrig råkat ut för andras förväntningar är det bara att gratulera till din ofantliga tur i livet.

   Har två pojkar som jag älskar över allt annat, men besvikelsen över att aldrig få den där dottern jag alltid drömt om kommer ändå alltid finnas där. Det är inte samma sak som att man inte är nöjd med de pojkar man har, att man är glad att man överhuvudtaget kunnat få barn osv.

   Sen kanske hon får den där dottern och inser att det inte alls va som hon föreställt sig men de vet man ju inte innan.

   Det behöver inte alls betyda all de inte älskar och är fina mot sina söner. Däremot kommer dottern troligtvis få det tufft när hon ska uppfylla föräldrarnas krav på hur hon ska se ut och bete sig som flicka. Hade en vän vars mamma alltid klädde henne i klänningar fram till mellanstadiet då hon på nåder fick köpa sina egna kläder. Som vuxen har hon berättar hur intensivt hon hatade att behöva leva upp till mammans bild och bara hennes ”docka”. Hon var ständigt tvungen att tillåta mamman att pilla i håret och intensiv ilska och uttryck av besvikelse från mamma, så fort min vän ville klippa håret i en kort frisyr.

   Det skapade en identitetskris för min vän att aldrig kunna leva upp till mammans bild av hur flickor får lov att se ut och hur de ska bete sig. Ständiga kommentarer om att inte äta för mycket för det inte var snyggt med knubbiga/tjocka flickor/tjejer/kvinnor. Den här ständiga träningen i hur hon skulle bli en person som killar/män godkände. Hon skulle raka benen och mamman visade hur det skulle göras och det skulle sminkas (min vän hatade smink). Hon kunde inte heller prata med sin mamma om att hon gillade tjejer. Hon går fortfarande runt och skäms över att hon är bisexuell. Det är rent skadligt med föräldrar som är fixerade vid sitt barns kön och den förväntan som läggs på barnet utifrån könsrollerna.

   Sara känns som en mamma som mycket väl kommer försöka få sin dotter att bli en liten ”vännina/bästis/mini Me”. Där dottern kommer hamna i skymundan gällande vem hon själv faktiskt är. Trist men det där kommer de säkert få trixa med sen när dottern är vuxen och kan ifrågasätta föräldrarnas agerande.

  Alltså folk som skaffar barn och blir såhär! SÅ otroligt jobbiga, dessa människor som ska kravställa barnet innan det ens är fött. Var glada om ni lyckas få ett barn. Uppfostra det rätt så blir det en underbar individ oavsett kön.

   Och jag blir så trött på människor som du, som kräver att andra ska vara nöjda med det som du själv är nöjd över. Det finns många miljarder människor på denna planet, och tänka sig att alla inte är som du. Man är ingen sämre människa för det 🙂

    Eh, bara för att jag lyfter frågan om att kön på barnet inte bör spela roll? Konstig kommentar.

     Men det är väl ingen som ”kravställer” ett barn? Dom önskar en flicka efter 2 pojkar.

      De ”önskar” ju inte! De kravställer sitt framtida barn eftersom de skiter i ett pojkembryo och bara väljer ett flickembryo

   Väldigt bra sagt 👍🏻👍🏻

  Var det inte hon som jobbade med pyramidspelet Nuskin förut?

  Jag såg inslaget , och jag började bli rejält jävla irriterad på programledarna. Sarah står inte alls tills svars för andra personers ekonomi eller påverkan. Folk måste kunna tänka själva . Inte fan skulle jag ha så svagt psyke att vill ha en pojke/flicka för att en influencer vill ha det? Det är även mycket som andra har råd med, som man ej själv har råd med. Grannen har en bil, och inte jag exempelvis. Tyckte hon hanterade frågorna så lugnt och ödmjukt.

   Ja det är ett jättekonstigt argument… Folk har råd med olika saker, newsflash?

   Det man däremot hade velat fråga är vad hon tänker om långsiktiga konsekvenser. Om det nu skulle bli vanligare och billigare som hon lobbar för, vad händer med könsfördelningen i världen/Europa? I länder där man aborterat flickfoster har man sett en skev fördelning som inte direkt gynnar de unga vuxna som lever där idag…

    Det kanske blir bra. Västvärldens mammor väljer flickor och resten väljer pojkar, så kan de bilda familj med varandra!

     Oj, jag skulle hellre välja 10 pojkar än 1 flicka. Och många vill ha flickor. Tror det jämnar ut sig.

     I så fall skulle vi få en värld med väldigt skev könsfördelning. Större delen av världens befolkning bor utanför väst.

     Oh lordy!

    Jo det är absolut en fråga. Men HON står inte till svars för vad Anna i England eller Sofia i Italien gör. Skulle detta bli en problem är det på en politiska nivåer detta skall tas. Detta kommer även vara ett icke-problem eftersom inte i närheten av ALLA gravida kommer ha ekonomi för att göra detta.

     Visserligen är detta en blogg där de flesta killgissar vitt och brett och tycker att den egna åsikten är en sanning. Detta är ett verkligt problem som redan började diskuteras 2018 via FNs organet UNHR som är till för att skydda alla människors rättigheter. Intressant läsning. https://www.ohchr.org/en/press-releases/2018/03/children-risk-being-commodities-surrogacy-spreads-un-rights-expert-warns

   Det är ju problematiskt, speciellt om det normaliseras och leder till ännu mer möjligheter att ”designa sitt barn”. Det naturliga urvalet sätta då ur spel och risken finns att genpoolen blir väldigt ensidig.

  Tycker inget särskilt, förstår inte varför det är så upprörande för vissa.

   Människosynen är skev!

  Med tanke på samtiden där både vuxna och unga barn kan byta kön, där tidigare män kan identifiera sig som kvinnor och tillåtas tävla mot ”riktigt ” kvinnor så borde det inte vara särskilt kontroversiellt att välja kön till sitt kommande barn.

   Tack, befriande läsning att för en gångs skull slippa PK- och woke-uttalanden 🙏🏻

    Det där var väl dock så pk man kan bli😅 motsatsen hade varit pk, dvs att välja kön är helt onödigt eftersom barnets biologiska kön inte nödvändigtvis stämmer sen. Dvs man kan inte välja barnets kön, det väljer barnet själv.

    Kan vara mig det är fel på som den cyniska människa jag är, men jag inser att jag läste Lewis kommentar helt annorlunda. Tycker att den dryper av en stor dos sarkasm.

   Nej precis. Och sedan kan barnet välja kön och art hejvilt när hon är 14 ändå.

    Tror det har hänt mer än nu med det könsbekräkräftande inom sjukvården. Tror även att mer kunskap har framkommit och att lagar kan tänkas ha ändrats om ca. 15 år.

    Bara nu rör det sig än mer genom att även en del vuxna ångrar sitt beslut och att ha genomgått könsbekräftande operationer och annat. Personligen tror jag att det kommer påverka vårdens välvilja att göra något för drastiska förändringar för minderåriga om t.o.m. vuxna ångrar sig trots att de har varit extremt satta i att det har varit rätt beslut för dem.

  Hur det går till är nog inte så avancerat, men själva anledningen? Hjälp vad den flickan kommer ha förväntningar på sig att vara på ett visst sätt!

   ”Älskling, du och pojkarna får se fotbolls-VM i källaren på låg volym! Vi vill INTE att Jolie-Belle ska få för sig att börja med sådant guuuud tänk vad muskulösa lår hon skulle få… Jag startar säsong 3 av Americas next top model här!”

    Hahaha så bra sammanfattat.

   Hur tänker du nu. Dom vill ha en flicka. Inget krav på hur den flickan ska vara, bete sig, eller se ut.

    Så vad är vitsen med att skapa en flicka då?

  Faktiskt inte alls kontroversiellt i mina ögon, någon får gärna utveckla exakt vad som är så hemskt med det. De flesta kommer ju inte orka hålla på ändå utan nöjer sig med barn tillverkade på det vanliga sättet, om det går såklart, så tror risken är liten att det skulle bli någon slags onaturlig ojämnvikt. Tror inte heller man behöver oroa sig att de här förbeställda barnen ska känna sig pressade att vara supertjejiga eller att föräldrarna skulle bli ledsna om barnet vill vara det andra könet senare, då har de hunnit frossa i bebistjejkläder och hunnit bonda med barnet tillräckligt för att älska individen oavsett.

   ”De flesta kommer ju inte orka hålla på ändå utan nöjer sig med barn tillverkade på det vanliga sättet” är just vad som är kontroversiellt. För några månader sedan berättade Bindfeld/Sigurdsson om att de ville ha en son med vissa egenskaper. I USA är intresset stort att kunna skräddarsy sin framtida avkomma. Tredje riket (Tyskland under kriget) drömde om den rena ariska rasen och ägnade sig åt genforskning, Dr Mengele.
   Vad kommer att hända när redan rika och priviligierade kan skräddarsy sina barn? Ja inte får vi en mer jämlik värld i alla fall.

  Det viktigaste är väl ändå att barnet är friskt , spela roll om flicka eller pojke.

   Det där är också en så korkad kommentar. Absolut väljer man kanske inte att få ett sjukt barn, för barnets skull. Men om man får ett sjukt barn, skulle det vara sämre då? Mindre värt? Kul för alla med sjuka barn att höra.

    Nej inte mindre värt men det är väl roligare att vara frisk? Känner inte så många sjuka som vill vara sjuka.

     Nej men när man säger ”det viktigaste är att barnet är friskt”. Vad händer då om det är sjukt…? Vet att många föräldrar med sjuka barn är rätt trötta på den meningen.

      Men gud så lättkränkt. Ska vi väl ha friska barn, det betyder inte att sjuka barn är mindre värda eller älskade?!

       Alla vill väl ha*

       Är inte ett dugg lättkränkt. Du förstår inte själv problematiken med att säga ”det viktigaaaste är att barnet är friskt”? Är det verkligen det allra viktigaste? Är inte det viktigaste att barnet kommer ut välbehållen, omgiven av människor som älskar och kan fostra barnet, oavsett tillstånd, sjukdom, kön?

        Så barn som föds utan människor som älskar dom är mindre värda?? Eller barn som inte kommer ut välbehållna?? Tänk på vad du säger!

         Nej men alla barn förtjänar att vara omgiven av människor som älskar honom eller henne 🙂 eller hen för den delen.
         Du väljer att aktivt misstolka det jag skriver. Istället för att faktiskt tänka på hur föräldrar till sjuka barn mår av att få höra den kommentaren hela tiden. Alla säger verkligen så, utan att tänka på budskapet.

          Vad menar du med välbehållen då? Skillnaden mellan välbehållen och frisk är väl inte sådär jättestor?

           Att ungen kommer ut i ett stycke? Där har vi kanske svaret på vad som är det viktigaste: att det kommer ut en homo sapiens, inte nåt annat, i ett stycke istället för i delar som man får pussla ihop sen.

        Och jag tror att du vet precis vad som menas med att föräldrar önskar friska barn. Eller?! Man måste inte bli kränkt av exakt allt.

         Jag är inte ett dugg kränkt. Den enda som verkar vara kränkt, och inte klarar att föra en diskussion, är du.

          Är det på riktigt så svårt för dig att förstå vad den meningen innebär?

        Såklart att alla fattar att ingen önskar att det lilla livet i ens mage blir sjukt. Varför skulle man önska sjukdom? Det är så uppenbart att det finns absolut noll poäng i att säga det. För ja, det låter faktiskt som att det är ett misslyckande om det är något fel på barnet. Eller tänk såhär: du och din vän är gravida samtidigt, din kompis får veta att det är något fel med fostret i hennes mage, du har precis varit på ultraljud och fått veta kön, skulle du i den sitsen säga till henne ”det är en pojke/flicka men det spelar ju ingen roll, det viktigaste är att hen är frisk”?

         Folk förstår inte och exakt alla säger så när någon är gravid. Helt sjukt sagt.

          Helt sjukt att du faktiskt inte förstår varför folk säger så, eller skämtar du?

           Skämtar du med att du inte fattar problematiken? Nej tyvärr inte. Helt jävla tappad.

        Det är viktigare att barnet är friskt, än könet på barnet.
        Så korkat att tro att föräldrar till ickefriska barn, inte skulle önska att deras barn var friska. Man vill det bästa för sina barn så klart.

         Föräldrar till barn med medfödda kroniska sjukdomar och funktionsnedsättningar slutar ofta att tänka i sådana termer.

         Läste du ens vad jag skrev. Jag skrev att man såklart vill att barnet är friskt, för barnets skull. Men om det nu inte är det, vad fan gör man då, när det viktigaste kravet på barnet inte är uppfyllt?

          Men jösses, ”det viktigaste kravet på barnet” driver du?

           Men DU säger ju själv det!!! ”Det VIKTIGASTE är att barnet är FRISKT”. Herregud människa

         Det är så nedvärderande dock att tänka att ”sjuka” människor har sämre liv. Det måste man inte ha bara för att man är sjuk. Är ju väldigt brett när man säger så. Tycker det är en konstig sak att säga om ett ofött barn till föräldrar som faktiskt heller inte vet om bebisen är frisk. Eller kommer förbli frisk resten av livet.

          När barnet väl är där så kan man inte hålla på och önska att det vore friskt, den önskan kommer inte ge något annat än bitterhet, man gillar läget att man inte har något val och älskar sitt barn för att den är den och sjukdom/missbildning är ju en del av det då. Som sagt, klart ingen önskar att något går fel under graviditeten eller hoppas att barnet har allvarliga kromosomfel, men när det är ett faktum så kan man inte önska att saker vore annorlunda för det är de inte.

      Okej. Då sänker vi ribban lite till. Viktigaste att barnet andas och har en fungerande hjärncell.

       Om att svara förminskande i en diskussion, är det du kan, så är det så :). Önskar dig en fin dag!

       App app, tänk på barnen som kommer ut med navelsträngen runt halsen och inte kan andas på egen hand!!!

        Så löjlig kommentar :).

         Detsamma 🙂

    Håller verkligen med. HATAR när folk säger ”huvudsaken är att barnet är friskt”. Nej, huvudsaken är att det är ett barn eftersom det är vad man vill ha.

     Ja och det blir ju som det blir? Och om det är något ett barn faktiskt skulle skulle kunna ta illa upp av att läsa i framtiden så är det ju när ens förälder skrivit ”huvudsaken är att barnet är friskt” och så kanske man inte är det.

     Men jag vill väl inte att mitt barn ska vara sjukt? Jag önskar väl att det ska få vara friskt?

      Att önska något och att göra det till en huvudsak är två helt skilda saker.

       Fast det man menar är ju att det viktiga är att barnet är friskt och mår bra, allt annat (kön, intressen osv) är sekundärt. Det betyder inte att man älskar barnet mindre eller blir besviken om det är sjukt utan att man verkligen inte vill att ens barn ska lida. Det är inget fel med det.

        Det är inget fel att önska att ens barn får må bra, men uttrycket ”huvudsaken är att barnet är friskt” är helt åt helvete i mitt tycke.

         Som någon som varit sjuk i större delen av mitt liv, barndomen inkluderad skulle jag säga att det är en ytterst rimlig sak att se som absolut viktigast och huvudsaken. Jag skulle inte bry mig om mitt (hypotetiska jag är barnfri) barn är flicka eller pojke, huvudsaken är att hen slipper gå igenom det jag gjort.

          Ja absolut, men om nu barnet inte är friskt, vad ska man då göra och hur ser man på barnet. Om det viktigaste var att barnet var friskt.

           Man ser på barnet som lika mycket värt och lika mycket älskad, man gör allt för att hen ska må så bra som möjligt. Att det viktigaste var att den var frisk är inte detsamma som att anledningen till att man älskar barnet är att den är frisk.

          Oavsett så är det ju inget man kan påverka och det skulle ju vara så absurt att önska att något går fel, det är ju ens egna barn det handlar om?! Hur mycket man än önskar och hoppas så vet man aldrig. Vad får man ut av gå runt och säga det?

         Intressant diskussion som blev en ögonöppnare för mig. Jag har själv använt uttrycket slentrianmässigt i betydelsen att jag inte har några som helst förväntningar på vad som kommer ut. Men självklart så ställer jag ett krav på det framtida barnet, att barnet ska vara friskt genom uttrycket huvudsaken att barnet är friskt. Det är inte det jag menar, men det är faktiskt det jag säger. Allt är ok utom ett sjukt barn.
         Tack för dagens reflektion!

          Tror mer att du bör reflektera över att det är du som missuppfattar betydelsen av dom orden.
          Finns så klart inte en endaste människa som ”ställer krav” på ett foster. Att du ens tänker i dom banorna är inte riktigt friskt.

           Det verkar som att du inte riktigt läst min kommentar, och just ditt svar visar på varför det uppstår så mycket konflikter. Vi har alla en förutfattad mening som styr det vi vill höra och lägger in egna tolkningar. När vi dessutom är slarviga med språket och rent semantiskt säger något annat, ja då är det inte så konstigt att friktion och konflikter uppstår mellan människor.

          Tack för att du skrev, och trevligt att någon mer förstod 🙏🏼

      Du fattar ju inte vad som skrivs. Alla VILL att ens barn är friskt. Men alla barn blir inte friska. Om man då hänger upp hela det ofödda barnets liv på ”köönet spelar iingen roll, bara du e frisk”. Blir skevt. Som att det är allt som betyder något. Att barnet inte är sjukt. Vad innebär det ens? Att det inte har Downs syndrom? Inte får kattallergi i framtiden? Liksom höga krav på ett barn verkligen.

     Äntligen någon här inne som fattar. Och som inte bara tänker ”men JAG villl ju att mitt barn e friskt buhuhu”. Jag snackar om hur man generellt sätt pratar om ett ofött barn. Som kan vara precis vadsomhelst. Bara hen är frisk. Är inte barnet det… ja då är det ju trist 😂

     Eh nej? Jag vill ha ett friskt barn, det tror jag de flesta hoppas på? Sen om det skulle va sjukt så får man ju deala med det men klart det är viktigt att det är friskt ??

      Men är det det allra viktigaste? Och bör man säga så till alla föräldrar med ofödda barn i magen som görs idag. ”Det viktigaste är ju att barnet är friskt”?
      För mig är det viktigast tex att barnet överlever. Jag vill inte att mitt barn ska dö. Kön, sjukdom, osv spelar ingen roll. Även om jag såklart önskar barnet ett långt lyckligt och hälsosamt liv. Att vara ”sjuk” behöver inte vara synonymt med olycka och elände för mig. Vill att barnet mår så bra som möjligt. Gör inte hen det kommer jag göra allt för att hen ska göra det 🙏🏼

  Så jävla trött på flunsor. Har de tappat de helt och hållet?

   Samma med fortsättningen med sara.lagom. Där lägger hon upp en bild på sin rygg för att visa hur smal hon är med en länk om hur det är att ha graviditetsillamående/kräkningar

   Är ju inte bara influensers som gör detta annars hade det inte ens vart tillräckligt många som gjorde det

   Det gör att åtminstone jag funderar över hur sådana föräldrar hanterar om något mer allvarligt skulle hända. De verkar extremt emotionellt omogna.

   Jag tror inte dom har tappat det för dom har nog aldrig haft det.

  Personligen tycker jag inte om idén om genmanipulation för att man ska få välja kön på sina barn. Det finns flera anledningar till varför jag ser det som problematiskt. Men dels tycker jag inte om att vi sakta förflyttar den moraliska gränsen för vad som anses vara ”okej” att mixtra med i naturen. Nu är det kön, men vad kommer härnäst? Kanske yttre attribut såsom ögonfärg, hårfärg eller varför inte en mindre näsa. Och sen då? Kanske egenskaper? Läste en artikel där forskare nu påstår sig ha hittat en gen som är kopplad till depression, rädsla och ångest. Om det nu stämmer, vad talar för att vi inte kommer upptäcka fler utav dessa gener kopplade till egenskaper? Sedan sitter vi där på en klinik med en blankett i handen, redo att selektivt kryssa i ”lugn” och ”glad” bebis med ”gröna ögon” och ”lockigt hår”. För vissa kanske det här låter fantastiskt, men jag ser det som en dystopi.

   Låter som att det kunde vara ett avsnitt av p3 dystopia eller black mirror. Alternativt The Sims haha!

   Vore det ett problem om det inte föddes barn med psykisk ohälsa?

    Att få bort psykisk ohälsa hade såklart varit fantastiskt. Det jag problematiserade var att man funnit gener som är kopplade till vissa egenskaper, och nämnde de som man tror sig hittat nyligen som ett exempel.

    Jag önskar däremot inte ett samhälle där människor föds utan förmågan att kunna känna rädsla, ångest eller sorg. Det är trots allt det som gör oss mänskliga. Eller ett samhälle där man främjar vissa positiva egenskaper över andra. Kan tänka mig att det hade varit populärt att kryssa i att man önskar sig ”ambitiösa” och ”drivna” barn. Men kreativitet då? Är inte det viktigt? Tja, det kanske det är. Men nu har vi plötsligt ett samhälle där alla föräldrar får välja vilka positiva egenskaper deras barn ska ha. Och kanske det är mer attraktivt att få en bebis som eventuellt kan starta ett framgångsrikt företag i framtiden än en som kanske börjar måla tavlor.

    Nu drog jag det här väldigt långt. Men ni ser kanske vad jag menar. Ni behöver absolut inte hålla med mig i det här. Tvärtom, så uppskattar jag olika åsikter eftersom friktionen gör att samhället utvecklas! Förhoppningsvis åt det bra hållet! 😄

     Alla hippieföräldrar jämnar nog ut det med att välja flummiga egenskaper före ambitioner och driv😅

    Många personer med bipolaritet är dessutom väldigt kreativa eller har skapat sina verk under skov, t ex Anders Zorn, Kurt Cobain, Jim Carrey. En gen kan ge upphov till flera egenskaper – både bra och dåliga och selekterar man bort något som generellt ses som en dålig gen tappar vi annat.

    Ett annat exempel är autism där vi har några av världens mest framstående t ex Einstein, da Vinci men även Lionel Messi

     Messi har dock inte autism. I a f ingen diagnos.

   Om du kollar på TV4 så står det att fler svenska par söker sig till t ex USA där de kan välja hår- och ögonfärg så vi är redan där. 😔

   Mixtra med naturen? Att välja ett embryo ur en petriskål istället för det bredvid är väl ändå inte genmanipulation. Då är det väl lika mkt genmanipulation att välja en banan över en annan i fruktdisken?

    Har bara läst artiklar om sex selection via genetic engineering/genetic modification, och tänker mig att det är samma som genmanipulation på svenska? Annars ber jag såklart om ursäkt för förvirringen. Oavsett metod skulle jag fortfarande vilja kalla det att mixtra med naturen. Just nu bestämmer naturen ration mellan pojkar och flickor (vilket är att det föds något fler pojkar än flickor). Om vi skulle ta ifrån naturen det, så blandar vi oss i.

    Säg mig går du ner till ICA på hörnet och väljer ut ditt embryo där?

  Jag vet att det är fel åsikt att ha men jag kan verkligen förstå att man vill ha en flicka efter att ha fött två söner. Jag har själv två söner sedan innan och har precis fått en dotter. Är så lycklig! Även om det viktigaste såklart är att barnen är friska. Och även om man naturligtvis inte vet vilka personligheter ens barn kommer att ha. Så förstår jag den här typen av familjeplanering. Varsågod att såga och dumförklara mig nedan.

   Behöver inte dumförklara dig, kan förstå det utifrån att det också finns förväntningar om man har fler barn att man ska ha, eller vilja ha, olika kön på barnen. Men vad är det som gör att du känner dig glad att få en flicka nu? Det är väl intressant. Tänker du dig att det ska bli kul att få klä henne i rosa klänningar och ge henne dockor(och att du absolut inte kan göra det med pojkarna) eller är det något annat?

    Tror mer att det handlar om relationer, förväntningar på att få överföra feminina kunskaper, egenskaper till sitt barn. Likväl som många män vill göra det till sina söner. Det är ganska förminskande och dömande att tro att alla som vill ha en dotter, enbart vill det för att klä rosa tyllkjolar. Är djupare än så.

     Enda anledningen till att jag skulle vilja ha en flicka framöver är för att man läser hur farmödrar behandlas av mammor. Vill inte bli en undanskuffad farmor som anses besvärlig när jag bryr mig och vill vara delaktig. Men blir det en pojke så blir det och vem vet, kanske inte ens blir barnbarn.

      Jag har två söner och är rädd för detsamma. Men har bestämt mig för att bli världens bästa svärmor och farmor och alltid finnas där oavsett vad. Den min som väljer, måste vara en bra kvinna. Och om han väljer en man så är ingen än jag gladare för hans skull.

      Exakt samma! Tre pojkar som jag älskar oändligt! Jag sminkar mig inte eller är särskilt tjejig. Men hade velat se kombinationen av mig och min man i en flicka. Hur hade hon sett ut osv

       Lätt fixat med ai.

        Är ju inte precis samma sak🙄😅

        Eller du kanske tycker substitut är lika bra som en äkta vara? Dildo/fejk snippa är lika gött som en riktigt snopp/snippa? Bregott vs Lätta?

      Älskar min svärmor och hon är den som är med barnen mest. Vi umgås och har t.o.m. åkt på semester ihop. Så tro inte på all skit som skrivs om ”den hemska svärmodern”.

       Samma här! Är väldigt nära min svärmor 💞

      Är det så? Har två pojkar som har en alldeles underbar farmor som jag aldrig skulle skuffa undan! Jag lever inte ens med pappan längre. Får väl göra mitt bästa för att vara en underbar farmor själv om det blir barnbarn i framtiden 😅

     Men det är väl då man undrar vad det är för djupa feminina kunskaper du vill förmedla? Vad är det för något? Samma med män och deras pojkar.

      Vet man inte det får jag beklaga. Är svårt att beskriva exakt i text på några få rader.
      Du har förmodligen inte upplevt det själv. Personligen har jag haft otroligt nära relation till min mamma och hon har lärt mig så mycket om att vara kvinna på ett sätt min pappa aldrig hade kunnat. Betyder inte att han älskat mig mindre eller gjort ett dåligt jobb.

       Men som att det är någon slags allmän sanning? Jag är inte alls särskilt nära min mamma, vi är helt enkelt för olika människor. Är dock väldigt nära min pappa 💞

        Nej jag säger enbart hur JAG tänker och varför JAG vill ha båda könen. Det är ju det som efterfrågas. Jag har inte fört statistik på detta, utan det är mina tankar kring varför kvinnor kan önska en dotter och män en son.

      De vill förmedla könsstereotyper. Precis som att de vill se en version av sig själv om de är män (vill se en pojke)/kvinna (vill se en liten flicka).

       Det är din tolkning. Du verkar vara ute efter att fultolka här idag…och såga alla som tänker annorlunda. Du verkar inte vara så trevlig 🙂

    Det handlar inte om att omgivningen eller samhället har förväntningar på att man ska ha en av varje. Utan det handlar min egen, högst egoistiska och privata tillfredsställelse över att ha både söner och nu en dotter. Jag känner mig rik! På samma sätt som man på ett lyxigt sätt känner sig rik över att ha båda sina föräldrar i livet eller att man har mycket pengar på banken eller liknande. Förstår du? Det känns som om man har haft tur i livets lotteri. Även om man vet att det är en lycka som kan tas ifrån en. När man får en flicka så kan man ju relatera på ett helt annat sätt till hennes identitet och livserfarenheter. Eftersom hon är av samma kön som en själv. Hon kommer att gå igenom första menstruation, knoppande bröst, eventuellt graviditet, förlossning och amning, klimakterium precis som en själv. Med mina söner är det annorlunda, inte lika mycket identifikation. Man följer dom i livet på ett annat sätt.

     Fattar precis. Har två söner och hoppas på en tjej nästa barn ☺️ hade jag haft två döttrar hade jag verkligen hoppats på en son. Hoppas får man alltid göra.
     När jag tänker på att uppfostra mina söner, tänker jag absolut inte på att bara att följa genom livet. Vi kvinnor kan fostra till hur man behandlar andra, kvinnor, vikten av att respektera kvinnors gränser. Det är svårare för en pappa att lära ut hur det känns att vara kvinna i dagens samhälle. Jag kan lära ut saker till dom också, men på ett annat sätt. Om menstruation också, om kvinnors kroppar, så att allt inte bara blir en gåta… Och en miljon andra saker som inte har med kön att göra.

     Är det där du ska komma in och berätta om dina upplevelser som att det vore hennes? Människor är individer! Och din upplevelse av de nämnda sakerna kommer inte vara likadana för en dotter. Suck! Är alla grottmänniskor i skallen här eller?!

     Jag förstår hur du känner. Har varit i exakt samma sits. Har två söner och så kom en dotter. Jag kände mig rik. Låt ingen ta ifrån dig den känslan. Men jag hade aldrig gjort valet att könsbestämma det tredje barnet. Det blir vad det blir, liksom. Jag har sett mina pojkar i sin tjejperiod när det haft glitterklänning och lagat mat i mamma pappa barn hörnan på dagis och lyssnat på dottern som under en period var den kaxigaste grabben i kvarteret. Jag har haft samma samtal med killarna som med dottern, ja kanske inte mens och rakning då men det mesta är faktiskt samma. Det jag försöker att säga är att barn är individer och vilka de är styrs inte enbart av kön utan av deras personlighet.

   Jag tycker inte det är konstigt alls att önska sig ett kön. Jag önskade mig flicka, mannen pojke. Inte för att klä henne i rosa, flätor eller ha förväntningar som är typisk kvinnliga på henne. Jag själv är inte allt det där. Men för att det känns roligt med en dotter som kommer att gå igenom allt jag själv upplevt. Sånt som en son inte kommer att uppleva, en son har andra upplevelser som jag inte alltid kommer att förstå. Min man ville ha en son av samma anledning. Barn kan gilla sport, schack, fiol, läsa eller bilar, det är inte därför man/jag önskar ett barn av samma kön som mig själv.

    Ja men precis, det här är väl inget konstigt? Man måste väl förstå att man kan vilja ha det även om man inte känner så själv. Väldigt vanligt liksom.

   Och jag skulle inte vilja ha en tjej efter mina 3 pojkar. Inte alls.

    Och det är helt okej. Precis som det är okej att vilja det.

    Kan väl räcka med de barn du har?

     Hon får skaffa hur många barn hon vill.

      Jo men det kan ju va smart att tänka lite på miljön tex…

       Kryp tillbaka under stenen.

     Ingen låter väl bli att skaffa barn, för att du kräks ur dig skit? Sen bör du förbättra din läsförståelse.

     Så länge du låter bli att avla så..

  Skaffar man inte barn just för att man vill ha ett barn, oavsett om det blir en pojke eller flicka?

  Varför inte bara vara tacksam att man kan få barn och att det blir friskt…

   Oftast är det mammor som vill ha tjejer, man vill väl alltså ha någon som är som en själv, man vet hur tjejer funkar osv. I min bekantskap och vad man ofta ser är tjejer väldigt nära sina mammor i vuxen ålder, mormor är alltid den bästa. I min värld är det här anledningen till ty jag velat ha en dotter, inte för att ha en docka att klä i rosa klänningar om det är de folk tror.

    Hahhaa nej mormor är inte alltid den bästa. Du förstår väl att människor är olika. En mormor är mer omtyckt i en familj och i en annan är det farmor som gillas mest.
    Min farmor är närmast mig för hon finns alltid där.

    Du beskriver parentifiering. Känslomässigt behandlas en dotter av mamman som du beskriver det som en väninna och inte ett barn. Det är mycket att lägga på ett barn.

    Vad vuxna barn gör är deras eget val, men det är osunt med mammor som behandlar sina tonårsdöttrar som en väninna som hon knyter till sig känslomässigt. Det skapar även ett utanförskap med sönerna när mamman lägger sina märkliga värderingar och förväntningar på sina döttrar på det där sättet. Främja hellre ett starkt band mellan syskonen och var en förälder!

     Snackar du av egen erfarenhet? Känner inte alls igen mig. Det bandet du beskriver är ohälsosamt och har inget med det bandet man önskar få med sin dotter, att göra.

      Om du är ”M” här ovan, ja.

   Alla gör ju tydligen inte det. Alla är olika. Tänka sig.

   Man är lika tacksam för friska barn…

    *Ofriska barn

     Inte jag.. och säkert många med mig. Klart man helst vill ha ett friskt barn.

      Funkofobin flödar här idag…

   Mm ännu ett exempel på att det viktigaste är att vara ”frisk”. Vad det nu innebär.

    Det är klart det är? Tror du nån vill ha ett allvarligt sjukt eller skadat barn??

     Fyfan vilken sjuk kommentar. Ja det tror jag absolut. Jag hade älskat ett sjukt barn exakt lika mycket som ett friskt barn.

  Jag tycker att det är intressant men undrar om det kan bli så att det blir trender i att designa sitt barn, tex kan man ju önska längd, ögon och hårfärg. Vad trendar? Inte kommer det vara pojke, 156 lång som vuxen) med råttfärgat hår? Vad tror ni de flesta önskar? Vad skulle du önska? Vad hade du själv velat ha för hårfärg, ögonfärg, längd, annat kön?

   Nog förstår du att man i så fall vill ha ett barn som liknar sina föräldrar?

    Det är inte nödvändigt att man gör…

  Lite roligt att det i Sverige anses så fult att vilja ha ett visst kön, samtidigt som man kan abortera hela fostret utan att behöva ha någon anledning

   Du ser inte skillnaden där alltså?

   Varför är det roligt? Är det rimligt att barn ska födas till föräldrar som inte vill ha dom?

    Är det ok med abort om någon inte vill ha barnet pga kön? Det sker i många länder.

     Rent juridiskt så är det ok ja. Man behöver inte ange nån orsak (vilket är som det ska såklart!)

     Ja det tycker jag är ok. Tycker abort är ok oavsett anledning. ”Jag vill inte ha detta barn” räcker gott och väl.

    Nej och därför är det väl verkligen inte fult att gå igenom den här processen att välja kön, det barnet är ju verkligen efterlängtat och planerat och vad mer kan man önska.

  Helt sjukt att man ska kunna designa sitt eget barn steget till rassegregering är inte lång.

   Vad har detta med ras att göra? Snälla blanda inte ihop en massa grejer nu 🤦🏽‍♀️.
   Lite som att någon äter en chokladglass och helt plötsligt är rasist. Lika rimligt är ditt inlägg här.

    Föräldrar kommer välja det som är ”rätt” blonda barn med blå ögon

     Dom vill ha barn som inte ser ut som resten av familjen menar du? Inte så troligt va?

     Haha va? Är du på riktigt seriös? Man lär ju vilja ha ett barn som är likt en själv? 😂

      Men det gör väl ofta folk som använder donerade spermier t ex, försöker hitta donator som liknar mannen i familjen. Är det rassegregering då om man inte tar en svart donator om pappan i familjen är vit eller tvärtom? Haha iofs ja.

  Något som jag aldrig har förstått är när man kallar sig själv eller andra för typiska pojkmammor eller flickmammor. ”Ååh en pojke, vad roligt, har alltid sett dig som en pojkmamma!” Eeeh va!!??

   Jag har både pojkar och flickor och förstår precis vad som avses. Det är stor skillnad på utmaningarna i att ha en kille och i att ha en tjej. Det är även stor skillnad i vilken sorts igenkänning och förvåning man känner inför sina barn av respektive kön.

    Jaha, jag har en av varje och förstår inte alls varför man skulle vara ”pojkmamma” tex 😁

     Kanske för att du inte är en typisk pojkmamma?

      Eller flickmamma.

    Har också både pojkar och flickor och förstår inte alls. Ser heller ingen skillnad i utmaningar ärligt talat just kopplat till kön? Vad ser du för skillnader som gör att man skulle kopplas till typisk tjej- eller killmamma?

     Om du inte förstår, så förstår du inte.

      Jag tror inte du själv förstår 😂

       Det gör jag absolut.

    Projicering och ovanpå det är barn individer!

  Ot men fan vad booken har börjat prata jesus nu. I var och varannat inlägg så är det frälsning och gud. Vad har hänt??

   Det är väl jättebra om hon finner stöd i religion?

  Tycker inte det är något fel alls att vilja ha det motsatta könet efter att redan ha fått flera barn av samma kön. Att helt vilja välja enbart ett visst kön däremot, är för mig lite konstigt. Men om det gör den familjen lycklig, så varför inte.
  Förstår inte varför andra ska lägga sig i andras liv och familjebildning, och kan absolut inte förstå att det är olagligt i Sverige.
  Det är absolut ingen som far illa av att en del familjer vill välja kön på sitt barn. Tvärtom blir föräldrarna lyckligare och därmed också barnen.
  Varför är det så tabu att vilja välja? Kan förstå att familjer vill ha barn av båda könen. Människan tenderar att vilja uppleva ”allt”.

   Men vad är detta ”allt” man inte kan uppleva om man har två pojkar eller två flickor? Är det snacket om mens med en tonårstjej man så gärna vill uppleva eller vad?

    Det vet man ju inte, innan man upplevt det. Sen om det blir någon skillnad eller ej, är nog högst individuellt. Men jag är av tron att biologiska män och kvinnor är olika. Även om personliga egenskaper är individuella.

     Men två pojkar är ju också två olika upplevelser. Ett friskt barn och ett sjukt barn är olika upplevelser. Ett ensambarn och syskon är olika upplevelser. Ett heterobarn och ett homobarn, ett sportigt barn och ett konstnärligt barn, ett… ja, alla barn är en egen upplevelse som man kan gå miste om ifall man väljer något annat. Förstår inte riktigt vad just könet ska vara för upplevelse man inte kan tänka sig att gå miste om. Missförstå mig inte, jag säger inte att jag är emot det, jag undrar bara vad mer exakt man tror att man saknar.

      Och jag tror att du förstår vad jag menar men blandar ihop olika saker. Att människor har olika kön, har olika egenskaper ändå, är vi överens om i alla fall.

       Nej jag förstår faktiskt inte. Men igen, jag säger inte att man inte får önska ett visst kön, jag förstår bara inte vad man tror att man ska missa med ett kön eller ett annat. Men att det handlar om att mammor vill ha flickor verkar det som, sällan man hör mammor önska pojkar. Så det verkar mest vara flickan som man går miste om saker med, pojkupplevelsen verkar mindre viktig.

        Mammor vill föra över sina traditioner, egenskaper, feminina visdom till döttrar och mycket mer. Döttrar kommer sedan att bära mammans barnbarn och det är enkelt att relatera till eftersom mamman själv burit barn. Det är bara en bråkdel.
        Till sina söner kan man överföra annan visdom. Många män önskar överföra manlig visdom och erfarenheter till söner; men det är inte lika tabu. En kvinna ska bara vara glad och tacksam för att hon kunnat få ett barn alls.

         Så du menar att män också betalar för att få pojkbarn? Har aldrig hört manliga offentliga personer prata om hur de önskar söner till den grad att de betalar för ett pojkembryo.

          Vad jag vet är det inte bara kvinnan som betalar och vill ha barnet 🙂 Pappan är väl också där och bidrar med sin sperma och plånbok. Och jo, jag har hört flera män önska en son.

           Men då betalar de ju också för en dotter, inte en son

           Finns många som betalar för en son. Finns grupper på fb, tro mig. Du har ingen aning.

         Haha jag skulle verkligen inte säga att alla kvinnor sitter på någon ”feminin visdom” men om så är fallet så är det väl exakt lika viktigt att föra vidare den visdomen, erfarenheten osv till pojkar? Så de kan växa upp och få förståelse för och relatera till kvinnor och deras liv. Tycker man märker när man träffar män som inte uppfostrats med den inställningen. Angående barnbarnsgrejen, lite weird att skaffa barn och önska en flicka med motiveringen ”hon ska bära mitt barnbarn”.

          Ja, men det är en helt annan visdom, eftersom att dom är män. Inte mindre viktigt dock 🙂

           Nej, det är samma livserfarenhet och kunskap som man delar med sig av, kan inte se en sak som jag skulle vilja lära min flicka om kroppen, hur det är att leva som flicka/kvinna i samhället osv som jag inte skulle lära min pojk. Sedan kommer de båda att vara unika individer med sin egen ”visdom” som inte kommer vara samma som min, som inte är specifik pga deras kön utan unik för deras liv. För ens person och liv är så mycket mer än ens kön.

           Aha du vill vara säker på att de traditionella könsrollerna som du har med dig lever vidare i din dotter som sedan för dem vidare till sina döttrar.
           Jag trodde faktiskt vi kommit längre och sedan undrar jag vad som händer om din dotter inte delar din syn på av din kvinnliga visdom. Vad händer då, lämnar du tillbaka dottern till kliniken?

          Du får tycka precis vad du vill, precis som jag får. Mest troligt kommer ens barn att få barnbarn, och då blir ingen gladare än jag ☺️
          En annan viktig grej att lära sina barn är att alla människor är olika och tänker olika 😉.

          Den visdom som gör att tjejer får ett självförakt och utvecklar allvarliga ätstörningar. Toppen!

           Du verkar ju helt sjuk. Allvarligt talat, vad håller du på med? Ätstörningar? Din uppväxt måste ha varit fruktansvärd och kan bara beklaga, men sluta projicera din skit på oss andra nu.

        Det kanske inte går att förstå för alla. Liksom det kan vara svårt att förstå hur man ens kan vilja ha barn, hur man kan vilja vara barnfri, hur man kan vilja vara utan husdjur osv. Det går liksom inte argumentera och försöka få någon annan att fatta poängen, kan inte ens motivera det för mig själv. Ser här ovanför hur folk verkar tro att det handlar om glittriga kjolar och liknande men det är nog inte huvudanledningen för någon. Det är liksom inget man kan diskutera, för vissa är det en stor grej helt enkelt och fattar du inte så ja, bra för dig isåfall för då kommer du inte behöva sakna något eller åka till Cypern för dyr behandling 🙂

        Är mamma vill bara ha söner. Min man önskade dotter. Så, alla är olika.

      Vi är ju många som fortfarande tycker att det finns skillnad mellan könen och att barn av olika kön föds med olika egenskaper. Kolla bara på lekplatsen hur pojkar ofta leker mer fysiska lekar som går ut på att springa, brottas eller jaga varandra medan tjejerna leker rollekar, gungar eller samlar saker såsom kottar eller blad. Självklart finns det lugna pojkar och stojiga flickor men sannolikheten att du får en unge som gillar att leka te-bjudning ökar om du har en flicka medan sannolikheten att du får en unge som gillar att cykla i skogen ökar om du har en pojke.
      Att önska ett visst kön kan ju också handla om att man tror sig ha lättare att kunna knyta an till ett barn av just det könet. Vet flera män som önskar sig just en flicka för att få axla rollen som stöttande och överbeskyddande pappa och att få ha en liten dotter som blir ”pappas tjej”.

       Tips: uppfostra era söner till att leka annat än brottning och krig.

        Mina söner har aldrig lekt krig, nuförtiden med mobiler och appar är lekarna ofta likartade för könen, men det är stor skillnad ändå.

       Ja det är generellt sett, stora skillnader. Fattar ej varför folk vill ha ett könlöst samhälle. Det är inte egenskaperna mellan könen som är problemet, utan hur dessa egenskaper värderas i samhället.

        Vad är det för skillnader som är så stora då? Sedan måste du nog förstå att det är få som önskar ett könlöst samhälle. Det man eftersträvar är att ge pojkar och flickor samma möjligheter och inte låsas in i förväntningar och roller inom den egna könsrollen. Så att den tredje flickan i en familj av pojkar inte fostras in i rosa klänningar och smink för att hennes mamma önskar överföra sin kvinnliga visdom, eller att pojken sätts i fotbollsskola när han är tre utan erbjudanden om att testa dans, gymnastik eller cheerleading för att hans pappa äntligen vill ha en fotbollskille. Det är inget fel att som kvinna gilla rosa klänningar eller som man gilla fotboll, det man kan fråga sig är om man gillat samma saker om det var samma förutsättningar och erbjudits allt på samma villkor. Dessa saker sitter liksom inte i vår ”biologi”.

         Men män och kvinnor ÄR olika rent biologiskt. Det du snackar om är könsroller.
         Där anser iaf jag att det är relativt fritt att göra som man vill med pojkar som har klänning på förskolan, flickor som spelar fotboll osv. Sen har alla individuella variationer och är mer ”feminina/ maskulina”, eller har feminina/maskulina drag.

         Du har totalt missuppfattat vad kvinnlig visdom är, om du tror att det handlar om smink 😂. Snacka om att se ner på det kvinnliga könet, fyfan.

       Sitt en stund och lyssna på hur föräldrar på en lekplats talar till sina barn. Pojkar uppmuntras och får höra att de är tuffa/starka/modiga och får stöttning i att utmana sig själva. Tjejer däremot ska ta det försiktigt/akta kläderna eller håret/inte klättra för högt osv.! De styrs av föräldrarnas reglering och uppmuntran- det är inte genetiskt kodat som du vill få det till. Det är som en del säger att forskning visar att barn leker helst med könsstereotypa leksaker för de sträcker sig efter ”rätt” leksak. Men ingen nämner indoktrineringen som redan har skett i hemmet och att barnen har sedan födseln fått färger och leksaker utifrån det som är bestämt att flickor/pojkar ska ha.

        Fast det där stämmer inte. Kanske på 60-talet. Helt andra tider nu. Mina söner har både nagellack, klänning om dom vill och uppmuntras att visa känslor. Känner ingen som har det som du beskriver. Lägg ner nu.

         Inte. Bara att titta på valfri influenser med barn. Där kan vi prata barn som hamnar i mycket snäva könsstereotyper.

    Det är en enorm skillnad på att vara mamma till pojkar och mamma till flickor. Det har inte med typ mens att göra, det är hela deras världar som utvecklas olika i takt med barnet, ända fram till att döttrar blir gravida och föder barn medan söner möter andra utmaningar.

     Men det är väl otroligt sorgligt att tänka så? Att du ska ha barn med helt olika världar?

      Varför är det sorgligt? Mer sorgligt att önska att alla ska vara lika.

       Handlar inte om att alla ska vara lika utan att alla ska få vara individer vars intressen och personlighet inte ska tryckas in i en mall utifrån vilket kön man har. Biologi existerar absolut men t ex att det är få pojkar på ridlektioner är 100% pga könsnormer. Det finns länder där det är tvärtom, att ridning ses som något för män och där är det bara pojkar som rider.

        Min ena bror gick på balett och han älskade det, men tyvärr knäcktes han av omgivningen och slutade i fjärde klass. Han kan nu som vuxen fortf. nån gång ibland prata om baletten som den roligaste hobbyn under hans barndom. Det hade aldrig hänt om han var en tjej.

        Vår pappa var fin och uppmuntrande i min brors balettande och köpte alltid blommor till honom när han hade balettavslutningar och skjutsade och intresserade sig för hans träning. Alla i familjen var där och tittade och stöttade honom och det var på båda föräldrarnas initiativ. Jag spelade fotboll och aldrig att vår pappa jämförde eller uttryckte att vi borde byta aktiviteter med varandra. Totalt stöttande oavsett vad hans barn valde för hobby.

        När man växer upp med tillåtande föräldrar som låter en utvecklas som sin egen individ. Det är då det blir så tragiskt att höra alla förväntningar folk har på barn som inte ens är födda och har blivit familjemedlemmar än. Seriöst släpp fantasin och möt barnet istället för er egen barndom är passé och den ska inte återupplevas genom ett barn.

   Det handlar om barnet och de tidigare barnen i familjen. Vad är svårt att förstå? Märkligt att du drar det till utomstående. Det handlar inte om utomståendes välmående utan om barnens välmående att bli behandlade utifrån vad de har mellan benen. Ni är så många här som är så indoktrinerade i könsroller att ni inte kan få till ens en lövtunn analys! Ni förstår inte alls problemet för ni lyfter inte blocken och reflekterar. Har ni ens öppnat en bok i barnpsykologi?

    Snälla upplys oss å du store.

     Du kan ta dig till ditt närmaste bibliotek eller söka in till högskolan. Puss

      Med tanke på allt du skriver, så har jag troligtvis högre utbildning än vad du har. Du verkar inte påläst alls helt ärligt och ser inte skiftet som håller på att ske. Du läser inte heller vad andra skriver angående att välja kön. Du är helt inrutad och har en mycket obehaglig framtoning. Du kör med grova generaliseringar och härskartekniker så att det ryker om det.

  Fullständigt idiotiskt. Vad är det hon tror att hon ska få med en tjej? Någon att klä i rosa?

  Vore kul om folk skaffade barn för att de är intresserade av föräldraskap istället för att ha barnen som accessoarer

   Så löjligt skrivet och dömande att anta att man vill ha sina barn som accessoar för att man vill ha barn av båda könen.

    Hur ska man annars se det? Förklara syftet med att man måste ha en dotter istället för en son.

    Föräldraskapet borde vara likadant oavsett.

     En dotter är ju ett helt kvinnligt universum, precis som varje kvinna är. Jag förstår de mammor som är ledsna över att inte få en dotter.

      Ett kvinnligt universum??? Åh herregud hahaha. Du behöver nog vandra ur 50-talet

       Ja herregud..

    Men det är ju det hon säger!!! Hon insinuerar att hon vill klä barnet i rosa osv. Tänk om barnet inte vill eller i ett senare skede är trans. 😅

     Ja tänk. För SÅ många är ju trans.

   Eller hur?!? Skaffa en Barbiedocka i stället!!

   Det är väl inget fel att vilja ha en flicka och klä upp mer betyder inte det är en docka:) dessutom finns det skillnader i pojkar och flickor på mer än ett sätt som är vetenskapligt bevisat. Tycker din kommentar är superdömande, jag är säker många vill ha en flicka om dom bara har pojkar utan att se barnet som en accesosa r

    Förklara gärna mer då. Vad är det som gör att man måste ha en dotter istället för en son?

     De flesta vill ha båda könen.

      Det är inget svar på min fråga. Varför?

       Kan inte svara eftersom jag vill ha båda könen. 😂

      Nej de flesta kvinnor verkar vilja ha flickor faktiskt.

     En gravid kvinna bär i sitt flickfosters livmoder de ägg som ska bli den gravida kvinnans barnbarn. Räcker inte en så svindlande tanke för att förstå det magiska i att ha en dotter?

      Sök hjälp. Alla vill inte ha barn. Alla kan inte få barn. Alla kvinnor har inte ägg.

       Det är tydligt att du lider av infertilitet. Beklagar, men alla har inte samma drömmar och liv som du :). Verkar vara otroligt svårt att förstå för många…

        Alla drömmer inte om det du beskrev och det behöver *inte* på något sätt handla om infertilitet.

         Nej alla gör inte det, men somliga gör det. Och det är okej. Vem fan är du är förminska och förlöjliga andras tankar och önskningar? Kräks på människor som du

          Du fick enbart svar på ditt antagande att en person ”tydligt lider av infertilitet”. Obehagligt synsätt och uttryckt!

           Du är obehaglig om någon. Läs om alla dina kommentarer människa och reflektera över allt du skrivit.

        Du har helt fel 🙂 och jag har inga problem att förstå att folk drömmer om olika saker. Men när det handlar om den här typen av val tycker jag man ska kunna motivera det. Har hittills inte hört någon göra det.

        ”Jag vill ha en av varje” är inget argument, det är inte Pokémon det här

         Det är ett argument även fast du inte tycker det. Du är inte allsmäktig och facit för hela jordens befolkning. Djupt obehaglig människa…

       Hen är ett troll, bara ignorera

        Jag? Du vet nog inte vad ett troll är i så fall.

         Jag ville ha en dotter för att klä i rosa, prata smink och allt det där. Klädde henne i rosa och hon är en tjej-tjej 🙂 inget fel med det öht. Sen kom lillebror och är en kill-kille. Precis som det ska vara. Med dom uppfostras precis likadant med samma värderingar.
         Man gör vad man vill. Tjejer och killar är olika men SKA ha samma grund

      Det är ingen magi eller svindlande tanke, det är biologi och oavsett vilket kön ditt barn har så kommer dina gener föras vidare OM ditt barn väljer att skaffa barn. Förstår inte den här högtravande tonen om fortplantning.

      Utan en man, händer inte speciellt mycket med dom äggen.

    Vill ha vill ha vill ha.

     Man får vilja ha, och uttrycka den önskan.

  Får bara Kina-känslor.

  OM det blir en ekonomisk fråga att kunna skaffa barn i Sverige (är det väl redan nu) och du blir begränsad till två barn.
  OCH vårt sociala skyddsnät med sjukvård och äldreomsorg bryts ner ytterligare än vad som redan har skett
  OCH vi fortsätter att backa i tiden när det gäller jämställdhet/löner

  .. så kommer det vara mest fördelaktigt att skaffa en son som kommer tjäna mer pengar och på så vis ta hand om föräldrarna på äldre dar.

   Fast i Kina vill man enbart ha söner. Hon har två söner och vill nu ha en flicka. Ser du skillnaden där…?

    Fenomenet att välja kön
    Inte denna specifika höndelse per se.
    Ser du skillnaden där?

     Det är väl ändå denna specifika händelse du är inne och kommenterar. 😂

   Tycker inte det verkar som om Somaliska föräldrar får mycket hjälp av sina söner här i Sverige direkt..

    Vad vet du om det? Söner ger ekonomisk hjälp.

     Har aldrig hört om en Somalier som lönearbetar och betalar hemma.

      Är ju jättemånga som skickar pengar till hemlandet, och vadå inte betalar hemma? Hur skulle hushållet gå runt annars om inte mannen i hushållet betalar hemma, eller menar du när de är ungdomar och bor hemma?

       Därför att mamman skaffar typ 8 barn och lever på barnbidrag, flerbarnstillägg samt ekonomiskt bistånd. På vilken arbetsplats har du sett en Somalier.. Eller en Somalisk kvinna..

   Hoppas verkligen det blir begränsat till två barn, eller helst ett. Jorden behöver det. (

  Vad tror ni om Tingelinn skaffar ett fjärde barn med någon ny och får en pojke. Förstörs hennes Barbievärld då eller får han också en klänning på sig tro..

   Nej han (Romeo/Enzo/Diamant) får ha söta flugor 😊

    ”Diamant” 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  Jag har två bekanta som sa, när deras barn var födda, ”jag ville veeeeerkligen ha en tjej”. Och båda fick tjejer. Det kändes så provocerande, för vad hade hänt om det blev en pojke?
  Hellre då att man får välja det man nu så gärna vill ha. Bara barnet som drabbas annars.

   Tror ingenting hade hänt.. du fantiserar nog mest. Även om dom helst ville ha en flicka älskar dom ju såklart pojken lika mycket

    Tror absolut att dom hade varit besvikna. Den ena tjejen har bara ett barn och har själv sagt att hon hade velat ha fler om första barnet blivit en son.
    Men nu är hon så nöjd så.

     Ja men det är väl härligt att hon är nöjd? Man får bli besviken också, betyder inte att man inte älskar barnet.

      Tycker att det är helt sjukt att säga så faktiskt.

   Vet flera vänner osv som sagt under graviditeten att de önskar en tjej men så blev det en kille istället och det blev hur bra som helst ändå 🥰 Bara för man önskar ett visst kön så betyder det ju inte att man är helt besviken och slutar längta efter sitt barn om de skulle visa sig ha ”fel” kön.

    Fast min kompis sa ju själv att hon hade fortsatt om det blivit en kille. Att skaffa barn bara för att försöka få ett visst kön. Hellre då att man väljer och är nöjd innan. Tro mig dessa barn märker om mamma eller pappa hellre ville ha något annat. Nej, alla blir inte nöjda.

  Finns det någon här som har erfarenhet av att ha fötts med ett annat kön än vad ens föräldrar önskade?

   Jag tror ingen har blivit informerad om det om inte deras föräldrar är totalt psyko, en normal förälder kan ju önska ett annat kön men såklart älska den som kom ändå.. oavsett kön .

    Haha dejtade en kille från England. Han flyttade till Sverige då ett semesterragg från Sverige blev gravid och han blev pappa ”mot hans vilja här”. Han talade ofta om för dottern att hon är anledningen till att hans liv inte blev som han ville osv. Blev inte en jättelång dejtperiod med honom 😅 usch

   Ja, min pappa ville verkligen ha en pojke. Han var besviken när jag föddes. Sen blev jag hans favorit, haha!

    Samma här, haha!

   Min pappa + hans bror. Min farmor säger det konstant hur hon hellre ville ha en flicka… 🙂 ”Jag fick BARA två söner” Min farmor är väldigt speciell, ja.

   Jag, jag var andra flickan och mina föräldrar ville gärna ha en pojk. Det märktes inte förrän de fick min lillebror, då blev det uppenbart vilken som blev favoriten (hade jag och min bror fotbollsmatch samtidigt prioriterade dom hans, för den betydde alltid mer än min osv), även om det såklart aldrig sades högt. För en del är det bara en önskan och när barnet väl kommer så är det bra oavsett men tror verkligen inte på att det aldrig påverkar hur föräldrar behandlar sina barn. Det gjorde det för mina.

    Fyfan vad hemskt. Beklagar.

  Tycker inte det här är något att bli upprörd över. Blir dock trött när man tänker på vad människor utan riktiga problem fokuserar på. Det finns ändå många som skulle ge allt för ett friskt barn.

   Ska Sarah inte få önska sig en dotter för att det finns andra som inte kan få barn alls?
   Gäller det allt i livet? För jag inte önska mig en större bostadsrätt för att der finns de som inte ens har råd med en hyresrätt? Ska jag inte få önska mig högre lön för att det finns många som är arbetslösa och skulle va överlyckliga över att ens få ett jobb?

    Det är ju inte längre en önskan när de har gått in och betalar och försäkrat sig om att det blir ”rätt”.

     Om man kan betala för det och gör det för egna pengar ser jag inte problemet.

     Jo, dom önskar en flicka och ser till att dom får det dom önskar.

   Så dom vill inte ha sitt sjuka barn då eller?

    Förstår du verkligen inte?
    Skulle du önska att du fick ett sjukt barn som lider, eller ett friskt barn?

     Nej men jag hade varit lika tacksam över mitt barn oavsett eventuell sjukdom. Där har du skillnaden.

      Det är du det, skulle inte va lika tacksam för sjukdomar.

     Mitt liv hade med andra ord inte varit över pga sjukt barn. Tolkar det så om man ”skulle ge allt” för ett friskt barn.

     Får man önska fritt så hoppas man väl på en fullgången graviditet där förlossningen går utan problem. Ett barn som är starkt fysiskt. Intelligent och högmotiverad som klarar skolan utan problem. Socialt kompetent med många vänner. Snyggt utseende. För ingen går väl och hoppas att barnet ska födas prematur, klen, få problem i skolan, inga kompisar och dessutom ful. Går man runt och säger det högt? Eller är det bara just ”sjukdom” som är ok att hoppas slippa. Finns ju så mycket som kan göra livet jobbigt för ens barn som man hoppas hen ska få slippa.

  Vi kanske skulle sluta avla barn istället för framtiden ser tok-mörk ut! Vi alla vet att mänskligheten inte – som synes – hjälper till ett skit för att göra den mindre mörk för framtida generationer. Ett barn räcker o ta det som blir bara! Nöj er FÖRIHELVETE

   Mänskligheten har klarat sig genom katastrofer förr tack vare att folk fortsatt skaffa barn som tar sig an den nya verkligheten. Det ligger i vår natur att kämpa vidare.

    Mm men det är annorlunda nu… Kattfan har rätt, tror det var FN som sa att ett barn per familj är ”ok” i den situationen vi är i nu.

   Nej tack.

  Hon såg så blåst ut och hennes karl som ett fån. Stackars barn.
  Att man pratar såhär offentligt när hon redan har lilla pojken i magen, fi f-n rent ut sagt
  Vissa vet inte hur bra de har det.

  Alltså förlåt, men hon känns världsfrånvänd, blåst och tacky. Problematisk. Ytlig.

  Ser att många här inte kollade på intervjun från Nyhetsmorgon imorse. Hon hanterade det så bra med tanke på stolpskott till programledare .

  Vilka höga förväntningar denna tjej måste infria. Tänk om hon inte kommer vara en sån tjej föräldrarna föreställer sig (gissar alltså typiskt tjejiga intressen osv osv).

  Så konstig inställning till barn. Har själv två pojkat och väntar ett tredje nu. Och jag Fattar att man kanske vill ha det kön man inte har, men kom igen.

  Helt sjukt! Tyvärr fortplantas de som mest som skulle behövt kondom förevigt

  Förstår inte varför man vill ha en flicka så mycket? Om det är för att pojkar anses jobbigare så kan de jobba en vecka inom skolan så får de se att det är rätt så jämnt när det kommer till det nuförtiden.

   Håller inte med…

  Fy fan, man ”beställer” inte ett barn med särskilt kön…… man är glad för att man blir gravid och könet är inte viktigt!!

   Gör ”man” inte? Det går ju så att…

  Skulle absolut välja om jag hade möjligheten. Älskar inte barnet som blev motsatsen mindre för det. Varför är ni så skitnödiga?
  Jag fick dock det jag drömde, en av varje. Men önskar 100% en lillasyster i framtiden för allt gull-gull. Skjut mig ni, hon är fri att vara hur mkt pojke hon vill när hon blir äldre ändå.

  Är det bara jag som tycker att hon ser ut att vara minst 10 år äldre än 28?

  Jag såg intervjun i Nyhetsmorgon och jag bara skrattade, jag reagerar så när jag tycker att något är tillräckligt dumt. För hon sa saker som att inget kön är bättre än det andra och vi är ju alla individer och så vidare samtidigt som hon ville se ”hur det är annorlunda med en dotter”. Logiken går, för att uttrycka sig milt, inte ihop. 🙂

  Nej, det här handlar naturligtvis om hennes (pojkvännen verkar ju mer ställa upp på tokerierna, det sa hon själv) önskan att få frossa i små rosa klänningar och ha en liten docka. Och då kan jag inte säga annat än så här:

  Stackars unge som väntar på att bli till.

  Hej, du som driver den här bloggen. Jag skrev en kommentar som inte var oförskämd eller dylikt – om du inte anser att det är oförskämt att kalla ett resonemang för dumt (influencerns sätt att resonera var just det eftersom det var helt ologiskt, hon sa en sak för att sedan emotsäga sig själv totalt inom loppet av några minuter).

  Det här är din (eller snarast din arbetsgivares blogg) och du bestämmer självklart. Men det blir lite märkligt att förstå när du inte släpper igenom en kommentar som min och om du ursäktar så slösar du ju också med i det här fallet min tid som jag lagt på en välformulerad kommentar. Din blogg bygger ju på läsarreaktioner – och nu skulle jag gärna vilja höra din reaktion på det jag skrev. Som alltså var helt harmlöst.

  Mycket märkligt.

   Hej,
   Menar du den här kommentaren? Den publicerades 00:37 och har inte raderats. Den ligger för övrigt direkt före din kritiska kommentar så jag förstår inte riktigt hur du kunnat missa den.

   Jag såg intervjun i Nyhetsmorgon och jag bara skrattade, jag reagerar så när jag tycker att något är tillräckligt dumt. För hon sa saker som att inget kön är bättre än det andra och vi är ju alla individer och så vidare samtidigt som hon ville se ”hur det är annorlunda med en dotter”. Logiken går, för att uttrycka sig milt, inte ihop. 🙂

   Nej, det här handlar naturligtvis om hennes (pojkvännen verkar ju mer ställa upp på tokerierna, det sa hon själv) önskan att få frossa i små rosa klänningar och ha en liten docka. Och då kan jag inte säga annat än så här:

   Stackars unge som väntar på att bli till.

  Jag önskade mig en dotter mest av allt, precis som mina kvinnliga vänner gjort. Min man ville såklart ha en son. Tror de flesta i tysthet nog önskar det ena eller andra könet. Men ingen vågar säga det högt. Jag fick en tös, men hade självfallet inte blivit besviken över en son.

   Stackars din man då, blev det skilsmässa sen el. Vad sjukt att åka och köpa ett visst kön fö. Tänker på alla stackare som inte ens kan få barn el får handikappade barn. Kan nästan önska att influensaren får en dotter som vägrar ha klänning på, vill ha håret kortklippt och senare vill ändra kön.

  Blessed be the fruit

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.