Hur kommer det gå?

Den här kommentaren inkom under ett av gårdagens inlägg, och får bli grunden för det här ”offpist-inlägget”.
Josephine Qvist, Daniel Paris, Viktoria Eklund och Elisa Lindström ska alltså ta sig upp till toppen på Kebnekaise som ligger på 2096 m högt över havet, och kommentaren handlar om hur man tror att det kommer gå för dem.
För att kunna bilda sig en uppfattning om utmaningen så kommer här lite fakta från Outdoorexperten.se:

Hur lång är vandringen upp på Kebnekaise?
Vandringen från Kebnekaise fjällstation till toppen via sydleden är ca 9 km enkel väg, således 18 km och 2000 höjdmetrar.

Hur jobbigt är det att bestiga Kebnekaise?
Det är en tuff fysisk utmaning att bestiga Kebnekaise. Vandringen tar ca 10-12 timmar upp och ner och ska inte underskattas. 20 km i högfjällsterräng och flera 1 000 höjdmeter är mycket. Så se till att du är van att gå, att dina kängor är väl ingångna och att du har med dig extra energi att äta på vägen.

Hur tränad måste man vara för att bestiga Kebnekaise?
Tänk så här: du behöver kunna vandra i brant terräng i drygt tio timmar. Träna backträning, träna kondition och styrka och se till att du har lite extra ork. Stigen till toppen är dessutom stenig och stökig, så vi rekommenderar ett par rejäla kängor. Provgå gärna en längre sträcka på 5-6 timmar hemma i de kängor du tänkt ha på toppbestigningen, så är du väl förberedd.

Kan Josephine Qvist bara lösa matfrågan så tror jag det kommer gå hur bra som helst.
Möjligtvis kommer de behöva lämna Daniel Paris längs vägen och hämta upp honom på vägen ner, men det är nog allt. 🙂

91 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Hon kan säkert få smaka lite pasta av Viktoria, såg på TikTok att hon hade beställt hem typ 8kg som hon skulle ha med sig. (Fast iofs behöver man nog äta väldigt mycket för att orka)

   8kg pasta…
   Kan nog var det som knäcker dom.

    Behövs ju mycket kolhydrater dock

     8kg pasta = 11000+ kalorier.
     Tror varken Vasaloppsåkare eller Vätternrundan kräver i närheten av energi.

     Men för all del, så länge nån tar med sig 1kg ketchup till pastan så är jag med på tåget 👍👍

      Alltså tror ju inte hon planerat att äta all pasta själv eller ens äta upp allt 😅 var lite olika pastasorter och quinoa typ så antar de har lite olika rätter planerat.

      Sen vet jag inte riktigt hur du räknat men all den pastan lär nog innehålla en bra bit över 11000 kalorier

       Fast det kanske är förkokt pasta, isåfall förstår jag.

        Och därmed pasta!

  Tänk om man stukar foten, vad gör man då? Jag ser utövandet av extremsporter som oansvarigt. /gnällig

   Man larmar fjällräddningen. Den bekostas av våra skatter.

    Tyvärr.

     Ja lämna dem att svälta ihjäl på toppen istället!!! 🤡

   Om man stukar en fot så får man ta sig ner, med hjälp av de kamrater man gått upp med. Samma sak som hemma gäller, egenvård först och främst. Man ringer ju inte ambulans för en stukad fot.

   Om du räknar att gå som extremsport har jag dåliga nyheter…

    Gå kan vara extremt. Kolla fotrally, gå upp på mount Everest.. extremt. Kebne räknas nog inte som extremt dock.

   Förslagsvis lindar man foten, tar stöd mot en kamrat och tar sig ner till fjällstationen. Vad menar du skulle vara oansvarigt?

  Har ni hört om han som glömde telefonen på toppen så han fick gå upp igen och hämta den?😁

   Jag jobbar som guide i sydamerika och en gang glomde en av mina turister sin telefon pa Regnbagsberget och kom pa det i princip nar vi kommit ner, da turisten var helt utmattad fick kollegan lubba upp for att leta efter den och hade turen att en av tanterna som jobbade med att salja kaffe vid toppen hade fatt den inlamnad av en annan turist. Nu ar ju inte vandringen till Regnbagsberget alls lika anstrangande som Kebne, men det ligger pa ca 5000 moh och ar ganska anstrangande att halla ett hogt tempo, speciellt om man redan gjort vandringen engang. Sa glad att jag slapp vanda om och leta.

  Favoritleden upp är helt klart östra leden med glaciärvandring och via ferrata. Västra leden är betydligt enklare och lite snooze. Är dock övertygad om att de flesta med medelkondition och rätt kläder/skor klarar sig upp galant!

  J Qvist ska tydligen ha lärt sig så mycket om sig själv genom nån jädra kurs. Hon är fortf lika uppmärksamhetskåt, utseendefixerad och ny kille igen, hennes livskärlek, har det låtit varje ny kille. Nä där har poletten inte ramlat ner än

   Jag vet inte, men, har du inte haft fler än en partner? I så fall, har du inte varje gång blivit superkär och tänkt, han är mitt livs kärlek?

    Har absolut inte tänkt så, mitt livs kärlek, kanske om första men inte de andra

     Är du någon slags mall för hur andra ska tänka/känna?

      Skrev jag det nånstans? Nä!

       Men dåså. Sluta vara så jäkla dömande då, vi är olika.

        Poängen va att hon inte lärt sig nåt

         Det vet du ingenting om.

          Och det gör du?

           Det är väl bara du som påstått något om vad hon lärt sig eller inte?!

         Vad är det du tycker att hon inte har lärt sig?

         Lärt sig vadå? Förhållanden kan ta slut oavsett hur mycket erfarenhet man har eller hur många man dejtat/varit tillsammans med.

       Indirekt så gjorde du ju ändå det.

     Tycker synd om din partner, att veta att han inte är din livs kärlek utan ditt ex.

      Du tar för givet att jag har en partner 😂😂😂

       Nej, snarare tvärtom men ville vara snäll.

        🤣😅

   Härligt för henne att känna så😍 en annan har helt gett upp hoppet om att ens träffa en normal rimlig person att typ stå ut med 😅😅

    Många verkar ju faktiskt inte träffa normala då det tar slut och sen kommer en ny. Just saying. Så deppa inte 😊

   Rätta mig om jag har fel men går inte kursen i fråga ut på att inta ayahuasca och bli hög? Det finns flera sätt att ta tag i sitt liv men narkotika är inte ett av dom.

    Umm narkotika?
    Det är naturmedicin som är heligt för ursprungsbefolkningen i Amazonas. Tänk dig för hur du uttrycker dig om andra kulturer!

     Nu råkar det ju dock vara narkotikaklassat, det är inte mitt påhitt. Att en substans är narkotikaklassad betyder inte nödvändigtvis att den enbart används i berusningssyfte, utan det innebär att substansen kan ha rusningseffekt och/eller vara beroendeframkallande. Narkotika kan används i vårdsammanhang. Att olagligt inta ayahuasca hos en källarshaman skulle jag dock inte klassa som ett nödvändigt syfte.

      Så som du skriver här tror jag att du hade mått bra av en ayuhuasca session ❤️

       Så som du skriver här tror jag att du skulle behöva växa upp. Man uppmanar inte vitt främmande människor till att bruka beroendeframkallande substanser. Tänk dig för, nästa gång kanske du skriver till någon som kämpar med ett beroende.

        Det är ej en beroendeframkallande substans
        Du vet inte vad du yrar om. Låt andra kulturer ha sitt utan din nedvärderande ton.
        Kan du nåt om samhällen ekonomi och varför vissa väljer att stämpla saker som olagliga. Snäv syn på världen

         Ayahuasca är narkotikaklassat på grund av dess euforiska effekter, så rent biokemiskt talar vi inte om beroendeframkallande nej. Jag vill dock påstå att den psykiska komponenten av att uppleva ruset är starkt likt vid spelberoende, men absolut, du har inte fel. Att uppmuntra folk till att bruka olagliga psykedelia är jag dock inte heller för, om vi ska vara ordagranna.

       Stackars, är det jobbigt att Belle som vanligt har på fötterna och vet vad hon skriver om.

        Inte särskilt jobbigt för mig nej, men fortsätter man uppmana till narkotikabruk lär någon förr eller senare tycka att kommentaren är jobbigt. Har för övrigt strumpor på fötterna.

        Vet vad hon pratar om? Det är hennes ÅSIKT, inte fakta 🤣

      Ja och? I Saudiarabien är det olagligt att vara homosexuell och det tycker ju vi västerlänningar är rätt så kränkande. Så jag tänker att vi kan ”Do better” på andra sätt.
      Det märktes tydligt på ditt sätt att skriva att du ser ner på ayahausca så försök inte slingra dig med att du bara tittar på svenska lagboken lol
      Så typiskt inskränkt svensk att rynka på näsan åt allting som rör ”konstiga kulturer där ute i djungeln”. Finns hur många vittnesmål som helst om personer som har blivit hjälpta av naturmedicinen ayahausca, både för hundratals år sedan och i modern tid.

       Inte ett dugg emot det faktiskt. Däremot är jag absolut emot olagligt bruk. Om Jospehine kan visa upp ett recept utfärdat av legitimerad läkare och därmed brukar det lagligt här i Sverige så absolut. Har själv narkotiska preparat på recept, för att jag medicinskt behöver dom, och är väldigt tacksam för att substanserna finns.

       Word ❤️ Men vi vet sen en innan att denna ” Belle ” har den synen

        Ja, vilken orimlig syn av mig att vara emot missbruk. Hoppas det inte tog för hårt på dig.

         Nej Belle oroa dig inte jag sover gott ändå. Jag håller bara inte med dig och tycker inte du ska skriva på ett sätt som hintar om att ditt ord är lag.
         Jag tycker du är nedvärderande i din ton.

          Nejdå, mitt ord är inte lag. Lagen om att narkotika är olagligt är dock lag.

          Vad spännande att du bytte namn förresten

         Missbruk?! Du tror ayahausca är typ som heroin eller? Somnade du på den föreläsningen på läkarpogrammet eller? 😂
         Vet inte om jag ska skratta eller gråta att det inte verkar gå in i din skalle hur rassigt du uttalar dig här.

          Jag pluggar inte till läkare och kan inte minnas att jag somnat på en föreläsning. Men man vet ju aldrig, inget är omöjligt.

          För övrigt så nej, det är rent biokemiskt stora skillnader och det är jag medveten om. Gemensamt är att båda substanser påverkar hjärnan och ger dig den effekt vi i vardagligt tal brett kallar hög. Ingen av substanserna är bra för oss med andra ord då användandet kan ge förödande bieffekter där nyttan inte kan bedömas överstiga risken. Det finns anledningar till att ayashuasca är olagligt och narkotikaklassat. Men eftersom jag enligt din utsago yrar medan du har stenkoll så behöver jag ju inte heller gå in på vad lagen grundar sig i.

           Kan svära på att jag sett dig nämna att du är läkare?!

           Återigen så handlar det inte om juridik. Det handlar om RESPEKT för andra kulturer. Hos ursprungsbefolkningen i Amazonas är ayahausca en helig medicin. Det har 0% med partyknark att göra utan handlar om hur man läker själen och hamnar i nära kontakt med moder jord. Ayahausca är dessutom så pass obehagligt att använda, rent fysiskt, att ingen västerlänning skulle ta det före någon annan drog om de bara vill ha kul. Man kräks, gör ner sig, är illamående… Det är en ”tuff” medicin att ta. Och igen: det är heligt naturmedicin. Det är äckligt och rassigt när västerlänningar snackar skit om ayahausca då det trycker ner folkgrupper som redan behandlats illa på många sätt av västerlänningar. Jag orkar inte diskutera detta vidare men jag vill bara sprida info om att det inte rör sig om något partyknark utan är en helig medicin för ett folk vi i väst kunnat lära oss enormt mycket av! (Det är liksom inte de som förstör jorden med flyg, fossila bränslen m.m.)

  Kebnekaise är inget extremt berg att ta sig upp på så om de har hyfsat väder och ok kängor så kommer det gå alldeles utmärkt.

   Jag tyckte det var väldigt tuff vandring, men det beror helt på vilken kondition du har såklart 🙂

    Jag säger inte att det är en lätt promenad men att det inte kräver några extrema färdigheter utan bara lite ansträngning. Jag har dålig koll på de här personernas fysiska status men jag får för mig att de är unga och ändå tränar en del. Så de borde gå utmärkt om de har vädret på sin sida.

    Jag har gått upp två gånger, två olika vägar när jag var i tonåren. Klart jag var vältränad och en van vandrare men jag såg en hel del människor som inte slog mig som några fysfenomen som kom upp utan större problem.

     Ja, jag tror det också 🙂 Jag var lyrisk när vi väl kom upp tills jag kom på att vi skulle hem också hahhah 😀
     Fick en fantastisk guide efter mig på hemvägen som såg att jag var helt slut. Jag ville att han skulle gå om mig för jag blev stressad, men han sa bara -näää jag har ingen brådska och på något sätt skickade han energi till mig 🙂 det var fantastiskt.

  Äh?
  Det låter som att bestiga Mount Everest, och det är det inte.
  Jag gick upp för 20 år sedan och hade normalkondis, normal vandrarmat och normal utrustning. Fast vi vandrade dit också längs Kungsleden först…
  Så, det kommer att gå bra för dom. No big deal, liksom…

  Va tvungen att dubbelkolla så det inte var 1 april idag…Men det vare ju inte, satte.

   Varför skulle det?

  Nån av dom skrev ju nyligen att de beställt nya skor, så väl ingångna lär de inte vara.
  Hoppas det inte är allt för jobbigt för man vill väl hinna njuta lite under vägen.

   Det beror väl på när de ska vandra och hur mycket man har använt skorna innan.

    Oj nej nej, det är asviktigt med väl ingångna kängor. Jag fick skavsår bara på vandringen på 5 km mellan Nikkaloukta och Kebs fjällstation. Jag fick hyra kängor där, annars hade jag aldrig kommit upp.

     Jag har vandrat långt utan att gå in skorna. Gick toppen (pun intended)

     Om man får skorna i tid innan vandringen och har dom på sig hela tiden tills det är dags ser jag inte problemet?

     Vadå, ”oj, nej nej”? Det står ju att det beror på hur nära inpå man får skorna och hur mycket de används.

      Det var bara någon dag innan, och hon gick inte in dem alls

     Är det bara 5 km? Eller fick du skavsår efter 5 km?

  Hej Camilla, jag har en fråga till dig.

  Ökar omsättningen för den här bloggen vid ökad interaktion av följare i form av kommentarer?
  Om det så det normalt fungerar, eller går man efter statistiken på antal besökare till bloggen?

  Nåväl, grundfrågan kvarstår, om omsättningen ökar ju fler kommentarer ?

   ”Är det så det normalt fungerar”…. skulle det stå.

   Kan du vara så snäll och svara på denna frågan. Undrar också!!

   Hej,
   Jag får betalt per sidvisningar, men den siffran påverkas föga av några fler kommentarer eftersom ersättningen per klick är så pass låg.
   (Edit, jag gör ett tillägg här:) Det behövs ganska många hundratusentals klick för att märkbart ändra summan jag fakturerar varje månad.
   På Instagram mäts engagemang, vilket är vad marknadsförande företag är ute efter, men så funkar det inte här på sidor som den här.
   Här inne är det sak samma ur ett marknadsföringssynvinkel, om jag har en eller hundra kommentarer på ett inlägg, om antalet sidvisningar är detsamma. Och att få några fler kommentarer gör som sagt varken för eller till där.

   Med vänlig hälsning,
   Camilla

  Känns lite som att de tar det som en lek utan seriösa förberedelser. Viktoria beställer kängor på nätet utan att prova och de är för små. Köper nya typ dagen innan de åker och lär ju inte ha hunnit gå in dem.
  Hoppas det går bra för dem. De har väl förhoppningsvis bokat en guide som de går med och får hjälp av.

   Är det du som kommer vara gladast då om det inte går hela vägen upp för dom?

    Det spelar väl ingen roll för LL om de klarar det eller inte. Men tänker såhär, Kebnekajse är ingen extrem vandring i sig och en hyfsat tränad person kan klara det utan större förberedelser om allt går bra och man har vädret på sin sida. Men när folk influerar om det och inte tar förberedelserna speciellt seriöst och allt går bra så framstår det ju allt mer som något man kan göra som en spexig och spontan grej. Och ibland kanske det går fint men de gånger folk inte pallar/hamnar i knipa så är det nog inte så kul för fjällräddningen direkt, om det hade kunnat undvikas liksom. Alltså att det är ansvarsfullt att ändå visa respekt för det man ska göra, och att beställa kängor dagarna innan känns ju inte så genomtänkt direkt. Men, det här är inte mitt problem.

     Men herregud. Kanske vänta med att klaga över fjällräddningen innan du ens vet om de kommer behövas eller inte. Snacka om att ta ut katastrofen i förskott.

     Sen ska man komma ihåg att det kan vara mycket mer genomtänkt än vad som visas som lustigt content på sociala medier.

      Men nej förhoppningsvis och troligen kommer de inte behöva det men menar att de ju är influencers som når ut till väldigt många och det kan lätt framstå som något man typ gör på en möhippa eller svensexa utan att fundera speciellt mycket. Spelar alltså mindre roll exakt hur förberedda de är – framstår de som väldigt avslappnade och oförberedda skickar det såklart ut signaler att det är en enkel vandring som vem som helst kan göra. Och ja, folk måste såklart tänka själva men det är ju rätt uppenbart att alla inte gör det.

       Ja, vi får väl se hur många möhippor som traskar upp på kebnekaise med bubblet i hand som en effekt av detta. Jag gissar på noll.

     Men man behöver inte ta förberedelserna så väldigt seriöst för kebnekaise. Speciellt med tanke på att det enda LL nämner är att beställa skor nära inpå. Om det orsakar fjällräddning och kalabalik på berget så var det väldigt dramatiskt.

     Man kan göra det hyfsat spontant då det inte är en vidare extrem vandring för en normal person. Bra väder, men det är ju svårt att planera ändå.

     Olyckor kan hända även den bästa och då är det väl toppen att fjällräddningen finns. Att förutsätta en olycka känns dock väldigt långsökt. Dom är flera personer, det är sommar, dom kan ta pauser längs vägen, troligen tar dom västra leden och dom ska inte så pass högt att syret tar slut längs vägen. Det är en vandring på drygt 9 km vi pratar om, inte en extremexpedition till Mount Everest topp.

  Jag vet inte riktigt varför man vill se ett gäng kvasikändisar gå upp för ett berg. Rätt många av dom är ju liksom kända för ingenting.

   Det är inte ens program, så det är ingen som ska se dem (förutom att de antagligen lär lägga upp olika klipp på det sen på sina sociala medier )

  Jag och två kompisar skulle testa gbg five nu under sommaren. Det är fem rundor som totalt blev 4,4 mil på kartan men runt 5 mil totalt. Jag fick bryta efter runda 3 pga sån värk i benet att jag höll på att kräkas sista kilometrarna. Vi gick på plan mark, fy fan om jag fått den värken när vi gick uppför. Tror de kommer klara vandringen bra men att de kommer upptäcka att det är bra mycket jobbigare än man tror.

  Mina kompisar klarade av promenaden på en dag medan jag fick gå de sista rundorna när mitt ben var okej.

  Förlåt för helt OT
  Meeeeeen snälla jag är så rasande
  Råkade slida in på Gabriel kulens instagram ( gabrielkulen ) och är helt chockad ????? Författare och försvarare av tron och kärnfamiljen.
  Han skriver så sjuka saker i sina inlägg .
  En riktig homofob jämför . Tips om ni vill ta debatten med någon från stenåldern . Jag saknar förmågan .
  Tacj för mig

   Men Gud ge inte den jävla stollen uppmärksamhet.

  Vad hände med det tjejgäng med bl a Alice Stenlöf och flera kända tjejer som skulle bestiga kebnekaise förra sommaren/hösten, trodde det skulle bli tv-filmat? Alice och en till var ju på nyhetsmorgon i tv4 och berättade om det, undrar vad som hände med det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.