Räknas det inte om man inte kan posta det på Instagram?

UPPDATERING!
Stopp och galopp!
Nog förstår ni att jag kommer behöva radera de kommentarer om vad som står i Exonphspoilers Instagram? 

Så bra känner vi väl ändå varandra? 



Det märkliga för mig personligen ( i denna lilla men viktiga insats ) var att några omkring började se oss o ville ta bilder på mig… mitt i en ’vardagsaktion’, där vi unga kan hjälpa de gamla. // Carola

Carola Häggkvist hjälper en gammal dam över gatan och skriver hur märkligt det är att några runt omkring började ta bilder på henne. Jag kan hålla med om det, men inte fan är det lika märkligt som faktumet att Carolas väninnna filmar det hela, och att Carola sedan själv publicerar videon på sitt Instagramkonto?
Men tur ändå, hur skulle Carola annars kunna skryta om sin godhet och visa hela internet att hon är lite av de hjälplösa pensionärers Florence Nightingale – allt för maximalt antal likes och kommentarer?
Jag är inte den enda som reagerat på detta, utan så här lät det i kommentarsfältet:

Bildkälla: Carola Häggkvist Instagram

 

Kanske är det som Joey Tribbianni säger här i Vänner – att det inte finns några osjälviska goda gärningar?
Vad säger ni om det, och om Carolas agerande och publicerande?

Tack för tips!

 

58 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag tror inte att det finns helt osjälviska gärningar. Om det så ens bara är att man mår bra av att göra det så ”vinner” man något på det. Eller att man tänker att man själv får hjälp den dag man behöver osv.

      Och hon kunde ha låtit kvinnan klara sig själv. Hon var säkert fullt kapabel till det, om än inte i Carolas ögon….

        Haha, ja, fatta irritationen när man är på väg för att äta sin favoritmacka (emoji) och så kommer en kändis och ska ”styra upp situationen.”

      Jag har en annorlunda syn på saken än du (och Joe, haha).

      Det varierar såklart från fall till fall vad anledningen till en god gärning är, och säger inte att alla goda gärningar är osjälviska. Men så som jag ser det behöver det faktum att någon mår bra av att ha gjort en viss gärning inte betyda att personen gjorde det av den anledningen (eller ens delvis av den anledningen). Att en handling har en positiv bieffekt gör den inte per automatik osjälvisk i grunden.

      Jag undrar bara av nyfikenhet hur du (och ni övriga som håller med Anonym 12:01 och Joe) ser på fall där en person verkligen inte vill hjälpa en annan då personen i fråga med all säkerhet förlorar stort på det, men gör det ändå. Den hjälpande personen har sedan ångest över det resten av livet, eller/och förlorar på det på alla sätt möjliga, kanske känner inte ens någon annan till uppoffringen, inte ens den som gynnades, och personen kanske till och med ångrar sig, och vet på förhand att den kommer ångra sig och ha ångest för övrigt, men den ändå väljer att gynna den andra personen.

      Visst att man kan hävda att en känsla av att ha gjort ”det rätta”, eller ”det behjärtansvärda”, det ”osjälviska”, ”uppoffringen” är egoistiskt i grunden, men även om en person skulle trösta sig med det kan ju det negativa känslorna som drabbar personen vida överstiga dessa känslor. Är det fortfarande själviskt? Även om den positiva känslan är 0,1% och den negativa känslan 99,9%?

        Nu låter detta kanske som ett påhopp på dig som person, det är inte min avsikt. 😅

        Men, när någon hävdar att inga gärningar är osjälviska får jag känslan av att man försöker rättfärdiga sin egen själviskhet, eller sina egna själviska gärningar (med motiveringen att de ju rent principiellt inte är mindre själviska, eller i vart fall inte fundamentalt annorlunda från den andres till synes osjälviska gärningar).

        Personen som hävdar att ingen gärning kan vara helt och hållet altruistisk kanske inte känner igen sig i att vilja göra något osjälviskt och således projicerar den känslan på andras goda gärningar, för att alternativet känns för osannolikt. Eller så intalar man sig det närmast tvångsmässigt för att känna sig mindre som en sämre människa.

        Spontant förefaller det sig väl vara ett naturligt tankesätt hos någon med ett behov av att aldrig göra något utan personlig vinning. Någon som förstår hur jag tänker? Haha.

          Handlingar säger mer änn ord.

            sorry är trög men hur är det ett svar på kommentaren du svarar på? jag tror du menar att du håller med, men fattar inte vad exakt du menar eller vill ha sagt? kan du förklara? 🥟

          Eller så tror man helt enkelt att människan är självisk, att det handlar om att öka sina egna chanser till överlevnad och hjälper man gruppen så innebär det i förlängningen ökad chans till egen vinning.

            Ja, det är typ det jag menar när jag skrev att det känns osannolikt för en person att en annan skulle göra något av andra skäl än egen vinning.

        För att jag tror att man ändå tycker att det är rätt att hjälpa den andra i ditt väldigt hypotetiska exempel. Och om man vill bara en sådan som gör rätt för sig så – tada, vann man något på det. Det behöver ju inte vara så att man vinner något rent konkret på det, att man får en summa pengar som tack, kan ju helt enkelt vara så att det går hand i hand med den typen av människa jag vill vara och att jag därmed känner att jag har gjort det rätta.

        Jag har lite svårt att förstå ditt exempel. Kan du vara mer konkret vad det handlar om och vad personen förlorar på att hjälpa till här? Man får väl utgå från att personen gjorde det av fri vilja och inte av tvång. Så varför valde den då att hjälpa? För det egna samvetets skull? Ja, då vinner man ju på det. För att den var skyldig den andra hjälp? Samma här.

        Jag har förlorat på att hjälpa andra, ganska stort också. Ofta hjälpte jag ju ändå för att jag trodde att jag vann på det. Tex att jag trodde att de skulle tycka om mig mer om jag ställde upp, att de skulle tycka att jag var besvärlig om jag sa nej, kanske skulle någon bli arg, osv. Jag tror inte att man i ditt exempel väljer att hjälpa om det inte finns ett frö av positivt i huvudet också. Eller hotar någon en med pistol (och då gör man det väl ändå för att rädda sitt eget liv…)?

      Håller inte med alls! Jag gör dagligen många saker som enbart är för andra och jag vinner inte ett dugg på det eller får något tillbaka. Förväntar heller inte något. Jag ger villigt utan att få något igen. Varför? Därför att någon behöver hjälp. Jag vet att jag inte är ensam om det, men vi kanske inte syns så mycket pga att vi inte har behov av att skryta om våra goda gärningar i sociala medier. Tycker det är hemskt att så många av er känner att alla goda gärningar är egoistiska, att ni bara gör något gott om ni själv kan vinna något. Inte konstigt att världen är som den är… 🙁

        Behöver ju inte vara att få något. Mår du bra av att hjälpa andra?

        Skulle du även hjälpa någon att smuggla in knark? Varför inte? Antagligen för att du inte ”vinner” något på det, det är fel moraliskt, det är brottsligt (dvs du förlorar på det) osv.

    Jag började följa Carola nyligen på insta för att jag tyckte att hon såg så jäkla fräsch ut! Men var tvungen att avfölja rätt snabbt pga mängden av självgoda självförhärligande inlägg, haha.

      Ozempic kallas den! 👌

        Och filter, oftast ser nyllet helt slätt ut samtidigt som hals/bröstkorg ser brännskadat ut.

        Har Carola diabetes??

      Ja, hon har gått lite bananas nu i vår/sommar på den fronten. Tror hon försöker maxa uppmärksamheten kring 40-års jubileumet med alla medel, inklusive massa helkroppsbilder. Personligen tror jag hon skulle tjänat mer på att behålla lite integritet kring sin kropp, istället för att visa upp rumpan i tid och otid. Det finns nog av ”artister” som gör det redan.

        Läste snabbt och trodde du skrev ”det finns nog av ateister som gör det redan” 😆🤦‍♀️

    Hahaha underbart ändå. Självförhärligande i sitt esse!

      Det är Carola riktigt bra på. Hon tror att alla älskar henne och beter sig som en pompös diva. Hon väntar liksom hela tiden på jublet. Sen finns det ingen som är så besatt av kameran. Hon slappnar aldrig av.

    Åh Hua så pinsamt! 😅😂😅 Självklarheter detta.

    Carola gjorde instinktivt en god gärning, det finns ingen anledning att klanka på henne.

      Fast nej, det var ju just det hon inte gjorde. Hon hjälpte damen medan kompisen filmade, sen la hon upp det.
      Varför? Titta vad jag är duktig?

    Den anmärkningsvärda (?) här, tycker jag är hur hon menar att det är så märkligt att människor filmade hennes goda gärning. Hon ”förstod det inte riktigt” Men … väljer sen att själv lägga upp bilder och story på sin instagram…. Hur resonerar hon här?

      Visst? Har inte Carola varit känd sedan hon var tonåring?

      En smula projicering möjligtvis..

      Det blev ju en smula självgott istället🙄.

    Älskar Carola!!!!!!!

      Jag älskar också Carola 😅 med nån slags hatkärlek, hon är Sveriges största diva! Men dock åkte hon och hjälpte till med flyktingar i Medelhavet och sedan Ukraina, och hon gjorde ingen stor sak av det ( iallafall när hon var vid Medelhavet )

        Precis. Man kan säga mycket om Carola men hon är genuint godhjärtad.

      Kära camcam. Detta kan uppmuntea till att fler tänker till och tar efter. Allt sådant att visa är bra. Vi behöver se och mer bry oss om varandra. Let the sunshine in. ❤ låt hjärtat vara med.

        Fast inte tror du väl att Carola är den endaste människan som hjälper någon annan?
        Skärp dig, Carola har inte uppfunnis hjälpsamheten.

    Tycker Carola är härlig! Blir glad av hennes energi.

    Tycker det är jävligt fult gjort av henne.

      Nej, skit ska ha skit

        Och hur vet man att det är sant då?

    Tycker undermeningen är fin hur som. Även om det blir lite för självförhärligande i en text med sextusen ord. Och avslutade med hashtaggen #lycklig

      Säger inte att Carola inte är självgod, men rent generellt kan jag tycka att det är lite problematiskt att influerande av goda saker ofta får så mycket negativ uppmärksamhet då det uppfattas som självgott. Pratar inte om saken inlägget handlar om, utan menar rent generellt.

    Det här är INTE ok att lägga upp om nu inte hon frågat kvinnan om tillstånd att göra det.
    Kvinnan är i en väldigt utsatt situation och jag skulle som anhörig inte vilja se tex min gamla tuffliga mamma exponeras på det här viset.

    Carola gör mig nervös. Alltid när hon är med på t.ex TV så undrar jag vilka grodor som kommer ut. Hon verkar inte ha några spärrar och är samtidigt otroligt självgod och tillgjord. Men sjunga kan hon.

      Håller med. De här grodorna tror jag däremot beror på att hon inte är så smart.

    Nu var väl inte detta det kanske smartaste inlägget att lägga ut. Men jag tycker ändå att Carola har gjort mer än de flesta för att hjälpa utsatta människor utan att göra business av det vilket hon skulle kunna utan det är andra som uppmärksammat vissa av de saker.

    Som Anna Book!

      Exakt min tanke! 😝

    Får mig att tänka på en annan kvinna, som kallar sig kändis och skryter i tid o otid om hur många följare hon har, som måste berätta på instagram så fort hon gjort något gott, som söker kändisskap, framgång och bekräftelse till leda OCH tjänar pengar på att hjälpa andra, hon får betalt för det, får en lön. Fint att hjälpa men ännu finare att hjälpa utan egen vinning och för hurrarop.

    Men ick! Det där är ju höjden av noll integritet. Finns det nåt äckligare än folk som ska ”hjälpa” men skapar content av det?

    Sjukt att väninnan väljer att filma och att hon sen lägger ut det. I övrigt har hon dock verkligen en poäng, många kan bli bättre på att se sig runt och agera om någon behöver hjälp. Men låter som att hon är lite hög på lyckan av att hjälpa en person över gatan, som att hon rekommenderar andra att rusa fram för att få känna den där lyckan att hjälpa. Tycker själv det handlar mer om plikt att kolla av omgivningen.

    Inte okej att posta! Dessutom från en så här pass liten stad där de flesta ändå känns igen.

    Ska försöka göra en lång historia kort, om att hjälpa dem som behöver hjälp.
    En äldre man med en stor hund stapplade. Jag frågade om han behövde hjälp och förstod att han verkligen behövde hjälp. Han var nära där jag bodde så gick hem och hämtade bilen. Han var orolig att hunden skulle smutsa ner. Hoppa in sa jag och skjutsade hem dem. Så glad och tacksam han var.
    En äldre dam med tunga kassar höll på att bångna. Jag erbjöd hjälp och bar hem matkassarna.
    En frusen ”tiggare” som satt utanför en affär. Gick dit med en termos med varm soppa, vantar, mössa och en filt.
    En sidensvans låg livlös utanför en dörr. Tog upp den, gick in i trapphuset och värmde den med mina händer ovanför ett element. Den kvicknade till och efter en stund så flög den iväg från mina händer.
    En väldigt gammal kvinna snurrade bara runt. Försökte prata med henne men fick inget svar. Hjälpte henne in till mig och förstod att hon behövde på toa. Ringde polisen och förklarade. Det var en väldigt dement kvinna som tappat sitt språk mm. Hon hade försvunnit från sin syster när de var på stan.
    Inget av detta har jag lagt ut på sociala medier, berättat om (ja förutom min man då), eller försökt att på något sätt ”sprida detta”.
    Ja det ger mig glädje och ett varmt välbefinnande att kunna sträcka ut en hand till någon som behöver hjälp. Egoistisk? Ja du går tycka vad du vill.
    Matar fåglar också 😄

      Förlåt stavfel mm 💕

      Och nu fick du lägga ut det här.
      Jag behåller mina goda gärningar för mig själv.

        Ja men med den skillnaden att ingen vet vem jag är.

        18:54
        Antog nog att nästan alla skulle förstå skillnaden mellan att posta på Instagram eller skriva anonymt här.

        Ursäkta mig men….vad är det du inte fattar?! Kan du kanske få en vän eller nån annan att förklara skillnaden som du uppenbarligen inte förstår.

    Jag tror också att Carola är genuint godhjärtad och hjälpte kvinnan av ren medmänsklighet! Men … sen gjorde en (o?)medveten grej av det på instagram.

    SEN tycker jag, lite triggad, att det är märkbart hur hon, sedan viktnedgången, klär av sig alltmer under showerna och spelar på det typiskt sexiga med nakna ben upp till trosorna, ben som män gärna får hålla lite i när hon kastar sig ut i publikhavet. JAAA kvinnor får klä sig (eller inte klä sig…) hur de vill, men det är liksom så … typiskt. Att kvinnliga musikartister nästan måste klä av sig (tänk Mello och Eurovision till exempel) för att gå långt, medan männen gärna kan klä sig i säck och trasor och ändå vara sååååå attraktiva och fantastiska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.