Att vara den som kommer i tid

Bildkälla: Dasha Girine Instastory

Dasha Girine verkar ändå vid hyfsat gott mod, trots att hon verkar vara den enda i middagssällskapet som är i tid.
Hur funkar ni här?
Är ni den som är i tid, den som är sen, eller som jag – den som är tidig?

Kanske borde det införas en inofficiell regel?
Att den som är sen utan godtagbar anledning från bjuda på hot shots? Eller ja, djungelvrål till mig så fall? Om man inte kan få en alkoholfri hot shot, men hur fan skulle en sådan se ut? Kaffe, grädde och sirap? Blurk!



Dasha tipsar förresten även om bangolf på Strandvägen.
Det är faktiskt en otippat kul aktivitet, trots att jag är allt annat än bra. Man kanske skulle utmana familjen Dasha i en omgång. 🙂

106 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Är gärna ett par minuter tidig.

    Är fan ohyfsat att vara sen. Saker (som man inte kan påverka) kan absolut hända, men se fan till att ha lite marginal.

      Och blir man sen så hör man av sig. Men det är ju oftast en viss typ av människa som alltid kommer sent. Och de ser det lite som deras personlighet som de absolut inte kan göra något åt.

        Mobiltelefonens intåg känns som det bara förstärkt beteendet att komma försent, för man kan ändå alltid höra av sig. Tycker det är oförskämt ändå.(Alla kommer såklart försent ibland, men känns som skrivet vissa som alltid gör det)

        Åh gud jag avskyr sånt beteende! Å gärna att det blir värre å värre.
        En gång väntade jag på en vän i typ 1 h. På restaurangen. Hon hade tagit en thaimassage å hon var alltså ledig denna dag å var tvungen att åka hem och duscha innan. Kom i myskläder?

          Där får man ju ryta ifrån. Så respektlöst.

          Åhh, jag hade gått därifrån. Utan att meddela.

        Ja, precis! Verkligen inte svårt att meddela om man blir sen.

      Tycker fan nästan tvärtom. Ohyfsat komma innan eller preciiis i tid till mig. Varför? Tidsoptimist 😂😂

    Jag är en tidspessimist.
    Med det sagt finns det sällan godtagbara ursäkter till att komma sent. Okej om det är någon enstaka gång, men folk som aldrig kommer i tid – väx upp för fan!

    Tidig, alltid. För man måste ta höjd för att allt kan hända och man vill ju inte vara försenad. Folk som inte bryr sig om tid är hopplösa att ha göra med. Vi bor i Sverige och inte i Sudan där bussen går en gång om dagen nån gång ingen vet när, så hur lyckas man ens komma sent varje gång???

      Anonym hahahahahahahaah 👍+1

    Brukar komma precis vid tiden man sagt eller max 5-10 min senare (men då är det något som gjort att det drog ut på tiden). Blir stressad när man bestämt en tid med någon och personen skriver att de är på plats långt innan.

      Ja! Jag kan tycka att det är precis lika oartigt att vara på plats förtidigt och då höra av sig med ett ”Jag är här nu, var är du?”. Det är ju egentligen precis lika nonchalant mot den andra personens tid som det är att komma försent och låta någon annan vänta, men eftersom det är ”bättre” att vara ute i god tid kommer folk undan med att vara allt för tidiga 😅.

        Man börjar väl inte efterlysa var någon är om man är där tidigt??

          Eller hur?

            Tro mig, det händer! 😵‍💫

    Jag är en som ofta kommer lite sent. I sällsynta fall kommer jag väldigt tidigt eller väldigt sent.

    Har man adhd som jag har så upplever man tid på ett annat sätt än andra, det handlar inte om brist på respekt eller hyfs. Iaf när jag inte tar min adhd-medicin.

    Mina vänner vet att jag alltid är lite sen och förväntar sig inte annat som standard. Är det viktigt att vara i tid så är jag oftast inte sen.

    Är jag på min adhd-medicin så har jag mycket lättare för att komma i tid eftersom jag också upplever att tiden går mer långsamt då

      Även andra kan ha svårt med tid, så förstår dig!

      Och jag är alltid i tid eller tidig trots ADHD..både med och utan medicin.
      Är dock sent diagnostiserad och har varit expert på att maska mina symptom 🙂

      Jag har också adhd men är aldrig sen. Om du kan klockan kan du också vara i tid. Allt annat är respektlöst. Om dina vänner vet att du alltid är sen borde du veta det också och börja göra dig i ordning tidigare.

        Jag tycker så också. Om du tror att det räcker med att åka kl 19, så ställ in dig på att åka 18.30 istället. Alltid liksom.

        Du är medveten om att alla med ADHD har det till olika grad och har dessutom olika förutsättningar för att hantera besvären? Så bra för dig att du är i tid, jag har helt enkelt svårare för det. Handlar inte om brist på respekt, handlar om brist på exekutiva funktioner i hjärnan.

          Lät som inställning för du sa att du kom oftast i tid om något var viktigt. Hade det bara varit ADHD, hade du alltid kommit försent.

          Du vet att dina vänner väntar och det lät inte som att de gav sig på dig för att du inte är i tid. Troligtvis är det en stor anledning till att du fortsätter att inte prioritera att vara i tid när du ska möta upp vännerna.

          Jag hade aldrig underhållit en sån individ.

            Inte inställning. Viktigt = konsekvensen av att komma sent är påtaglig/allvarlig. Detta gör att det sätts större press på mig. Det är en rätt vanlig grej hos de med adhd, att man ofta inte kommer igång med saker förrän det brinner i knutarna.

        Men fatta att alla inte gör saker för att vara respektlösa? Gör man saker med meningen är det det men vi alla har våra svagheter.

        Jag har också adhd och försöker alltid mitt yttersta för att vara i tid, men blir alltid extremt tidig eller lite sen. Det är svårt att veta när hjärnan bestämmer sig för att protestera eller när man plötsligt får för sig att det är livsviktigt att rengöra duschväggen religiöst eller har tappat bort hemnycklarna. Det är ju aldrig något jag gör på flit, det klassas ju som en funktionsnedsättning av en orsak.

    Är alltid i god tid så respektlöst att vara sen!!

    Jag är oftast typ 5 minuter sen. Blir stressad (och lite irriterad) när vi bjuder över folk på middag och de dyker upp för tidigt. Ser hellre att de kommer 15 min efter utsatt tid. Men allt är relativt, tycker det är respektlöst att dyka upp typ 45 min senare än planerat.

      Säg en senare tid åt gästerna än du tänkt då!? Tänk 19 själv och säg 19:30 till gästerna.

      Ja, ska man ha gäster hemma får de definitivt inte komma för tidigt! Värsta jag vet. Hellre en halvtimme för sent.

        Varför inte? Nu bjuder jag oftast hem nära vänner bara men om någon kommer 5-10 min innan utsatt tid (som oftast är ganska lös ”runt 19”) så får de givetvis komma in. Är inte maten klar kan de ta ett glas vin och hålla mig sällskap eller så. Förstår inte riktigt, ok om de kommer 45 min tidigare men även om det skulle ske, sätt dig en stund medan jag duschar och fixar mig klar då.

          (Med det sagt så kommer jag själv inte 45 min tidigare till någon om ni tror det 😅)

          I en storstad eller med smartphones finns ingen anledning att ringa på innan utsatt tid. Den som gör det ses direkt som ouppfostrad.

            Inte av mig, som jag skrev så utgick jag från mig själv och när jag bjuder in vänner. Hellre att de kommer 10 minuter tidigare än att de ska stå ute i ösregnet och vänta in klockan.

            Men ja, kanske beror på vart man är bjuden. Om det är till en avslappnad grej med nära vänner eller om det är en uppstyrd middag med en kollega man inte känner lika väl.

        Halvtimme sen, inte ok.

      Jag kom alltid sent under skoltiden men man får väl växa upp? Har också haft två vänner som är sena precis varenda gång. Okej om det var fem minuter men 20 min sent var mer standard. Är så jäkla jobbigt att veta hur man ska tänka här, ska man själv komma 20 min sent då fast det känns helt fel. Man planerar ju sitt liv runt själva tiden. Umgås inte med någon av dessa längre och skulle säga att det är en av anledningarna. Finns ofta flera tröttsamma drag i dessa människor.

      Min släkt har ett irriterande drag av att oftast komma 45-60 min för tidigt och endast i undantagsfall informera om hur tidiga de ”råkat” bli ca 3 min innan de ringer på dörren. Jag blir galen!
      Försökt ge anpassade tider, men det är som att de ser igenom det för då kommer de 90 min innan….. 🤦🏼‍♀️

        Börja ta långpromenader innan och låt gänget vänta utanför 👍

          För man har ju inte massa saker att förbereda själv, när man ska ha gäster?

        Sånt leder till att inbjudningar undviks!

    Jag är i tid eller tidig, förutom när jag ska träffa vissa kompisar jag vet alltid är sena, då kommer jag en halvtimme efter bestämd tid och det brukar passa bra 👍🏼

      Så knäppt det där med vissa som alltid kommer så försent att man medvetet säger en tidigare tid eller själv kommer sent. Haft två vänner som ALLTID kom 45-60 min sent. Förstår vissa som är lite tidsoptimister och alltid blir 10 min sen, men en timme? En av dem tror jag också kom sent med avsikt , för hon var fullt kompetent i övrigt med en karriär som jag inte tror tålde timmes förseningar till möten.

    I tid eller några minuter sen om jag ska hem till någon. Om jag ska träffa någon utanför hemmet gillar jag att vara 5-10 minuter tidig, men börjar inte stressa övriga med att meddela att jag är på plats.

    Jag är alltid 10-15 för tidig. Blir så irriterad på människor som kommer för sent. Planera bättre för fan!!!!

      Inte hem till nån va? Sånt är irriterande.

    Always on time !!

    Jag är totalt tidsblind pga min adhd och skäms ihjäl över det. Hur mycket jag än försöker, hur
    mycket jag än förbereder och hur många larm jag än ställer så blir jag alltid några minuter sen. Blir rätt ledsen när jag blir kallad respektlös eller får höra att jag inte respekterar någons tid, jag har flera hjälpmedel för att kunna komma i tid och behöver planera en hel dag för att inte komma sent till en viss grej🥲 Jag gör ALLT för att inte vara någon minut sen men det ser man ju inte

    Men har en vän som totalt skiter i att ens försöka komma i tid och det är sjukt irriterande även för någon som är tidsblind så jag förstår frustrationen

    (har btw redan hjälp från psykiatrin innan nån skriver att jag måste söka mig dit)

      Det låter ju iofs som du skulle kunna behöva stöd från ytterligare profession. Kan psykiatrin ordna kontakt med habiliteringen eller egen personal som kan hjälpa dig med struktur?

        Har en arbetsterapeut! Har bett om ytterligare hjälp men det finns inget dom kan erbjuda😕 Kan ha boendestöd men det känns lite overkill för att kunna komma i tid till något nån gång i veckan liksom. Har ingen sysselsättning atm

        Där jag bor får man ingen kontakt med habiliteringen vid adhd. Man hör till psykiatrin och alla vet ju hur deras resurser är 🙄

      Jag tycker inte du ska skämmas, du gör ju stora ansträngningar för att komma i tid och det borde ge respekt bland dina vänner istället för tvärt om.

      Kanske har det att göra med att dina vänner tror att tidsblindhet är nått påhittat och inte fattar att det är ett reellt problem för många med adhd.

      Med tanke på hur mycket du anstränger dig, så tror jag att du förr eller senare hittar rätt strategi för dig👍

        Ohja jag har fått höra måånga gånger att tidsblindhet är påhitt! Många av mina vänner förstår nu dock, och många försöker även hjälpa till💗

      Jag har dyskalkyli och har jättesvårt med tidsuppfattning och räkna ut tid. Kom JÄMT sent fram tills 25 års åldern. Jag räknar in i kvartar, som ett tidssnöre eller använder mig av tvn (program och reklam) för att ”räkna tiden” utan att använda mig av siffror på klockan.

      Vet inte hur gammal du är men det blev bättre för mig, är idag 33 och är oftast för tidig nu istället för att slippa den mentala pressen. Men får oftast höra ”men gud vi ska nu inte vara där förrän om 3h du behöver inte fixa dig än” 😅

      Oavsett diagnos etc så ÄR det respektlöst.
      Det är något man får acceptera att samhället tycker och ska man klara ett jobb, passa tåg/flyg och sociala sammanhang så måste man jobba på det rätt rejält. Men man ska inte förvänta sig acceptans och att folk ska gilla läget, sorry to say

        Hahaha såklart jag förstår att det är respektlöst, men jag har iaf en förklaring till varför det händer hela tiden. A disability is a disability

          Ja så har även jag. Men det jag säger är att det går att jobba med det gäller att hitta det som funkar för just dig. Rutin funkade för mig och något så löjligt som att ha the nanny på i bakgrunden på tvn där jag mätte tiden på morgonen 😄 sen givetvis alarm etc på telefonen i etapper. Sminka sig får ta si och så långtid, äta en viss tid etc. Du har säkert alla verktyg och behöver nog bara hitta just ditt sätt, vilket är svårt som fan.

          Det kan vara en mognadsgrej också. Helt seriöst så var jag bedrövlig i 20 års åldern, kunde fastna i hallen i 20 min när jag skulle ta på mig skorna och gå hemifrån. Satt på hallgolvet och var distraherad av något. Sen blev det lättare, hjärnan kanske mognade eller så funkade mina knep och jag blev disciplinerad 😄

            Har testat precis allt🙁 Har alla olika sorters hjälpmedel och rutiner är superviktigt för mig generellt. Det som funkar bäst är att lägga fram allt dagen innan (kläder, packa väska, lägga fram mediciner) och planera allting i miiinsta detalj ( typ skriva ner hur länge jag får äta frukost och sminka mig och sen sätta larm på alla dom tiderna) men trots det är jag sen 90% av gångerna jag ska iväg på något😅 Min kille hjälper mig en del dock!

          Folk som inte är insatta i din ”disability”, förstår inte åndå.

            Det är inte mitt problem dock. Då får dom ta 2sek att googla tidsblindhet eller adhd!

              Alternativt lyssna på vad vi som lever med funktionsnedsättningen säger🤷‍♀️

      Ja men det är ju skillnad på att vara 30 min sen pga egocentrisk osv och lite sen pga ADHD. Ingen här skulle kalla dig respektlös för det, det är ju alla andra som är det, som skiter i andras tid. Det är ju uppenbart att du försöker.

        Man får höra det ändå tyvärr😅 Men som sagt så ser ju ingen hur mycket jag verkligen försöker!

        Men många skiter ju just inte i andras tid utan har svårt, även utan adhd. Men vi kanske pratar om olika människor här. En del försöker verkligen men kommer lite sent ändå och andra kanske verkligen struntar i det och är nonchalanta? Man vet ju inte vad som ligger bakom så var försiktiga med att döma.

          Ja precis! Jag tror majoriteten verkligen försöker komma i tid, iallafall vi som bara är några minuter sena. Ingen tycker väl det är kul att komma sent?? Det är lika pinsamt varje gång, förstår inte varför man skulle vilja det😅

    Tidsoptimist här! Har alltid som ambition att passa tiden men sedan händer något med klockan konstigt nog. Skulle aldrig umgås frivilligt med rigida människor som sitter och klockar in på minuten. Brukar vara osköna typer i övrigt. Bryr mig inte alls om att folk är sena, finns alltid en anledning och vem är jag att döma. Herregud, chilla lite! Så länge man inte ska med flyget mm. spelar det väl ingen roll i privata sammanhang…

      Är du alltid 5 min sen eller 1 timme?
      Stor skillnad

        Nej, alltså vi pratar inom 15-30 min. Är det en definitiv tid som bio eller bokat bord så får man se till att komma i tid i värsta fall. Men det brukar ordna sig. Ser ingen anledning att springa efter klockan om det inte behövs. Förstår inte varför så många har bråttom till döden och ska göra allt samtidigt i det här landet. Var lite mer som Christina Schollin, stress är livsfarligt!

      Det spelar visst roll. Såvida det inte hänt något så vill jag inte stå utanför ett fik in en timme och vänta på polaren som är sen pga chillat..

        Haha så du menar att du inte går in och beställer?

          Trevligt, då har man hunnit fika färdigt när du trillar in en halvtimme senare.

          Varför ska jag fika själv när jag bestämt att fika med polaren som inte dyker upp?

          När personen behagar komma 30-60 min senare är jag klar och har annat att göra. Sjukt respektlöst att tro man är så pass viktig att folk står och väntar såvida något inte har hänt eller att personen som väntar har hela dagen att tillägna dig.

            Förstår absolut att det inte är kul att vänta så ifrågasätter inte det. Men avsätter du alltså bara 30-60 för en fika med en vän? Och sen har massa annat att göra. Låter så stressigt att ha det så.

              Jag kan fika i timmar med mina vänner. Men sitter inte ensam på ett café i en timme i väntan på att en person ska behaga dyka upp. Då har personen absolut slösat min tid.

              Men när man är vuxen med barn och heltidsjobb så är flera timmars fika svårt att få till och man har oftast få planera in sina möten. När personen ligger i soffan och pillar naveln medan jag står och väntar så är det absolut respektlöst och jag kan lägga tiden på annat.

                Ja tråkigt att vänta som jag sa. Och om folk bara skulle ligga och chilla istället för att försöka ta sig det låter jättekonstigt och tråkigt, då skulle man ju undra om den vill ses.
                Ah, det är barn kanske som ”ställer till det”. När jag ser mina vänner vill jag göra det länge, utan tidspress.

      Beror väl på hur mycket sent det är till privata sammanhang. Man kan ju ha en tid att passa även om det är privat, bio, bokat bord på restaurang, någon som ska hämta upp en för skjuts någonstans osv.

      Men ja, fem-tio min är en sak. Börjar det vara mer än en halvtimme så är det rent ofint. Enligt mig.

    Jag kan vara 5-10 min sen , och har inget som helst problem när någon annan är det . Tycker ibland att det är mer otrevligt att komma 10 min innan till en middag (iaf om man blir bortbjuden) Jag tycker tidspessimister tar sig själva på för stort allvar. Däremot finns det givetvis en gräns !! Inte mer än 10 min, och givetvis inte till något viktigt (möte,bröllop osv)

      Meddelar du att du är 5-10 min sen? För då är det ju en annan sak.
      Jag hade en kompis tidigare (gjorde slut med henne för att hon låg med min dåvarande pojkvän o ringde mig efteåt för att stolt berätta det, inte pga förseningar) som jämnt sa 10 min sen som utvecklade sig till 1,5-2 timmar. Precis som tåget, några minuter åt gången. Det tyckte jag var extremt taskigt. Om det stannade vid en uppskjutning hade det varit ok

        Givetvis meddelas det , iaf om min vän exempelvis sitter och VÄNTAR på ett ställe 🙂

    Jag är tidspessimist omgiven av tidsoptimister. Så jag har slutat komma i tid när jag ska umgås med mina kompisar för det är ingen idé. Så medan de stressar för att inte komma för sent får jag binda fast mig i soffan för att inte gå för tidigt😅

    Min tid är inte viktigare än någon annans. Men kommer jag försent så antar jag att min tid ÄR viktigare än någon annans.

    Vet att jag kommit försent 1 gång i mitt liv. Pga min mamma som var den vuxna och sov över. Skammen att komma in i klassrummet 1 timme efter alla andra…
    Efter det är jag minst 5 minuter tidig till allt. Gärna 10.

      Så är det inte alltid, alla gör det inte med mening.

    Hur hinner folk till bussen om dom jämnt är sena, tandläkare , läkaren , andra bokade tider . Man ska vara i tid, hur svårt kan det vara . Har en kompis som jämnt är sen .Men vi är som sagt alla olika .

      Missar ofta bussar, inte ovanligt att jag är lite sen till jobbet eller kommer i sista sekunden och andan i halsen till läkare/tandläkare. Jobbigt men alla har vi nåt vi kämpar med.

    Men vilka präktiga tidspassare som läser den här bloggen. Finns viktigare saker än att springa efter klockan hela tiden. Jag kommer alltid typ 30-60 minuter efter ”bestämd tid” och ingen har dött av det.

      Jag brukar komma två dagar för sent. Ofint av alla präktiga att inte vänta tycker jag.

      Snällt av dig. Du kan ha förstört schemat för åtaliga människor istället.

      ”finns viktigare saker”<—

      Det du säger är att det finns viktigare saker än dina vänner som väntar på dig. Det kanske är präktigt, men jag väntar inte en timme på någon som tycker att det finns viktigare saker att göra hela tiden.

        Ja, väldigt respektlöst! ”Tid är allt vi har.” Vi har en begränsad tid här på jorden och att slösa bort någon annans tid pga av ren lättja och nonchalans är enormt respektlöst och egoistiskt!

        Undantag förstås för godtagbara anledningar till förseningen, men numera kan man nästan alltid höra av sig och meddela om man är sen och ge den/de som väntar möjlighet att göra SITT/SINA val. Gå därifrån, vänta, börja beställa etc.

      Kommer du 60 min sent till jobbet också varje dag?

        Kan man ens komma sent med flextid?

          Ofta har man väl tider att passa under arbetsdagen även med flex?!

      Respektlöst. Hade aldrig suttit och väntat.

      Men vadå ”springa efter klockan”? Det har med omtanke och respekt för dina vänner/kollegor/familj/läkare/frisör etc att göra. Deras är tid är lika viktig som din men du anser helt uppenbart inte det. Du tycker att du är viktigare och det är väldigt osympatiskt.

    Usch, jag är alltid i tid eller tidigare. Hade en kompis som brukade skicka sms att hon var på väg när hon fortfarande var hemma och fixade sig.
    En gång väntade jag på henne på tunnelbaneperrongen för vi skulle mötas upp där o ta tåget (hade kollat upp klockslag för tåget vi skulle ta) tsm för att fira hennes födelsedag. Hinner komma 4-5 tåg, det var en utomhusperrong dessutom och det var december, innan hon dök upp glad som en lärka utan att ens be om ursäkt. Jag frös däremot som in i och slutade med att jag blev förkyld dagen efter.
    Kan säga att vi inte är vänner idag.

      Min pappa skulle hämta upp mig och min syster när vi var 12-13 år. Var i Norrbotten i december. ”jag hämtar er vid bensinstationen kl 12”.

      Där stod jag och syrran och väntade. Och väntade. Och väntade. Vid 13:30 dök han upp som om ingenting hade hänt och nämnde inte ens att han var sen. Vi var stelfrusna och inte på topphumör direkt kan jag säga.

    Anpassar ankomsttiden till vem jag träffar. Med någon som ofta är sen planerar jag för det 🙂

    Inte helt relaterat till ämnet, men jag mindes just hur det var när mobiltelefonerna just blivit vanliga.

    Hade en kompis som var populär vilket hon gärna visade genom att vara sen när vi skulle träffas ”Träffade X och Y och Z på vägen.”, men värst var när man pratade med henne i telefon.

    Om hon då fick ett annat samtal medan vi pratade så sa hon ”Jag har ett annat samtal. Vänta i luren!”.
    Jag väntade en gång (Kunde ju ha varit en förälder som ringde om något viktigt.). När hon tio minuter senare återupptog samtalet så var det bara en annan (mer populär) kompis som hade ringt som hon pratat med.

    Kommande gånger som hon gjorde så la jag helt enkelt bara på så fick hon ringa upp igen. Tog ganska många gånger innan hon frågade varför vänta-funktionen inte fungerade på min telefon. Sedan blev hon sur när jag sa att jag hade bättre saker för mig än att vänta på henne.

    Slutsatsen är väl att människor som är sena när de ska träffas är samma som använde vänta-funktionen på mobiltelefonerna när de kom.

      Måste lägga till – Med sen menar jag mer än 30 minuter.

      Jag är själv en person som ofta är sen, men då handlar det om 1-3 minuter sen.

    Jag är alltid sen. Så frustrerande, jag planerar ändå tiden, har inga problem att gå upp på morgonen osv.
    Åker alltid bil överallt så kan inte skylla på bussarna heller, men det är många slöa vid rödljusen som fördröjer oss andra 😂
    Så även om jag planerar tiden, har marginal och tycker själv att jag är i bra tid, så kommer jag sent. Har Adhd och medicinen gör det lättare, men eftersom jag ALLTID glömmer något också så tar det längre tid för mig att komma iväg. Ibland hinner jag fixa disken, vika tvätt, torka av badrum, slänga sopor, torka av kylskåpet också innan jag åker till jobbet 🤣
    Kan förstå att folk blir frustrerande, men jag här alltid av mig till de jag ska träffa upp. Och alla som känner mig vet ju redan att jag alltid blir sen så ingen blir arg tack o lov.

    Klubben Holken som Dasha höjer till skyarna drivs som av en händelse (liksom restaurang ChouChou som hör ihop med Holken) av bröderna Robert och Douglas Hållstrand.

      Ja såklart, det visste man ju. Hon skulle aldrig hylla en sådan krog och restaurang om det inte vore för att det var fördelaktigt för henne. Nån som henne hänger bara på typ sturehof 🙂

    Jag kommer alltid för tidigt! Men blir även helt lamslagen om jag har något viktigt inbokat under dagen. Gör mig redo två timmar innan evenemanget och sitter sedan hemma och väntar/stressar och kan inte göra något.

    Jag gillar att vara i tid. Är riktigt bra på det dessutom 😊. Har lärt mig den hårda vägen att om vi ska bjuda hem svärmor så säger vi en tid tidigare än vad vi tänkt. En jul hade vi sagt kl 13 till henne. Tanken var att vi skulle äta kl 14 innan det var dags att kolla på Kalle. Svärmor skulle ta med sina hemgjorda köttbullar till julbordet. Klockan 14 sätter vi oss till bords. Utan svärmor och utan köttbullar. Hon kommer kl 15.30 med djupfrysta köttbullar och med en oanmäld gäst.
    Då var det självservering av julbords resterna från kylskåpet…

    Hade en vän som alltid kom sent, vi snackar 30-60min sent varje gång. Han sa att han kom sent för han själv avskydde att vänta på andra. Otroligt oskön människa.

    Ni som inte tycker att ADHD eller övriga funktionshinder är en godtycklig anledning till att komma sent, blir ni också sura på alla andra tillfällen då människor inte följer samhällets normer? Ta i hand, hälsa, tacka, ögonkontakt, komma ihåg namn, gå i lagom snabb takt, etc etc. Då måste ni gå runt och vara sura jämt 😂

      “ADHD often features working memory deficits. This can lead to difficulties with planning actions, organizing activities, scheduling time, and staying on track. These deficits can lead to problems with being on time.”

      Ni som säger att det bara är att ställa alarm verkar inte inse att det inte är så enkelt. Om jag ska planera för att garantera att jag inte blir sen så kan det ta väldigt mycket tid och energi för en sån liten grej. Dvs måste planera alla dagens moment innan, samt eventuellt dagarna innan också.

      Det kan finnas 1000 olika anledningar till varför jag (med adhd) blir sen, det är sällan samma sak. Hade det varit samma sak så hade det varit lätt att fixa. Nu kan det t ex vara att jag är redo att gå i tid men hittar inte min plånbok och får spendera en halvtimme på att leta den. Jag kanske märker att skjortan jag i förväg tänkt att jag ska ha på mig har en fläck på sig när jag tagit på den och nu måste jag hitta något annat. Jag kanske kommer på att jag vill hinna starta diskmaskinen innan jag går så att min kille kommer hem lagom till att maskinen är färdig eftersom jag märkt att det inte finns några rena glas kvar och jag vet att han alltid dricker vatten när han kommer hem – ja alltså man övertänker och planerar i tusen olika steg vilket tar mkt energi och tid. Även om man har planerat i förväg så kan minsta lilla grej man inte räknat med göra att hela ens plan rubbas och man stressar sönder sig och kommer sent ändå

    Vi har ett par i umgängeskretsen som är konstant 35-60 minuter sena. När de dyker upp till t ex en middag ber de dessutom knappt om ursäkt längre utan konstaterar bara lite vimsigt att ”ja här kommer vi, sist som vanligt”. Häromveckan hade vi bokat bord på en restaurang till kl 19, kl 20:15 dök de som de sista två av tio personer upp.

    Ingen i kompisgänget orkar bry sig längre. När vi käkar middag hemma har vi nu som taktik att bjuda in det här paret till kl 17:30, och resten en timma senare. Ibland funkar det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.