Andreas Wijks första Prideparad

I’ve always been afraid of the Pride parade and I’ve been forcing myself to never be a part of one. To see my parents was an unreal experiences after so many years of fighting against this. Today it’s one year since I got to experience this moment. Happy Pride Stockholm! ❤️‍🩹🏳️‍🌈(I start to see a lot of homophobia in the comment section, so I just need to add a short version of my story to give some context)
•••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••
I was taught being gay was a sickness. When I came out to my parents at the age of 15, my parents just wanted to pray for me to be free from it all. We kept this a secret for so many years and I never kissed a boy. We prayed everyday for 13 years, but I never got “healed”.. When I decided to come out to some of my best friends they also left me, telling me I was going to hell…
•••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••
After so many years of pain I’m now happier than ever. My parents have totally changed their perspective and my dad who is a pastor has challenged his way of reading the scripture. I’m not here to give a long theological speech, but there’s ONE thing I’m sure of: God is love!!! …and today I feel happier and closer to God than I’ve ever done. My life has been FILLED with so many miracles since I came out a few months ago.
•••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••
Whatever you go through in your life, I know there is a way out. I cried myself to sleep since I was only a kid and today I’m filled with PEACE. You are not alone! ❤️‍🩹 // Andreas Wijk

Nej men det här är så fint att jag inte vet vad jag ska skriva. ❤️‍🩹 
Som Andreas skriver i sin text här ovan så växte han upp i ett frikyrkligt hem med en pappa som är pastor, och familjen och församlingen bad för Andreas i hela 13 år för att försöka ”hela” honom från denna ”sjukdom” som var det man ansåg att homosexualitet var.

Nu har hans föräldrar gjort en helomvändning och stöttar honom helhjärtat, och helgens Prideparad markerade att det var ett år sedan hans föräldrar stod vid sidan av paradvägen för att visa honom sin villkorslösa kärlek.
Blir man annat än rörd av detta, så tror jag fasen man behöver tänka ett extra varv. Alla förtjänar det här, oavsett vem eller vad man älskar. (Inom lagens gränser givetvis) << Sjukt egentligen att behöva skriva, men så är det.

99 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Synd att religion alltid ska stå i vägen för allt som är gott (för mänskligheten)

   Verkligen? Alltid?

    I princip. Kvinnors rättigheter (inom ALLA fronter; arbetsliv, kropp, hälsa), barns rättigheter (att inte bli agade trots vad som står i bibeln), vetenskapen (skönt vi inte brännor häxor längre mm), medicin (man är inte skyddad från covid bara för att man skrålar i en kyrka), miljö (nej gud räddar inte planeten åt eller tvärtom – sends us all to hell)

     Extremister står i vägen. De finns även i politiska övertygelser, organiserade intressen (se yoga) och andra trosuppfattningar, vilket t.ex. ateism är.
     Det finns alltid de som vill bli beundrade och som utnyttjar en rörelse till sina egna syften.

      Ateism är ingen trosuppfattning, vad pratar du om? Vi delar inget speciellt alls, vi tror bara inte på gud.

      Extremister? Det har ju alltid sett ut så här och det är vad som hämtas från dessa sk heliga böcker. Och sen ska det ”tolkas” hitten och ditten. Vi bryr oss inte.

      Religion bygger på kontroll. Mäns kontroll.
      ”Spare the rod and spoil the child”
      Vart laggar kvinnors och barns rättigheter mest? Där du hittar mest religion.

       Ateism brukar klassas som en trosuppfattning.

        Snarare avsaknad av tro.

        Alla är egentligen ateister på ett sätt eftersom det finns flera tusen gudar men många tror bara på en.

         Jag vet vad ateism är. Jag säger bara att det brukar klassas som en trosuppfattning. Själv är jag inte troende så jag försöker inte övertyga någon 😅

        I teologi, läran om tro, lär man sig att teism är att ha en tro på något spirituellt (vad som helst). Således klassas ateism – alltså avsaknad av tro – inte som ett trossystem då det inte finns tillräckligt med förenliga faktorer hos ”utövarna”.

       Trosuppfattning innefattar mer än bara religon, det innefattar även bla livsåskådning och världsbild. Så att mena på att det inte är en trosuppfattning är tyvärr fel men det är ett sidospår här.

       Mvh
       rätt ska vara rätt

        Fast det kan ju inte vara en trosuppfattning att INTE tro.

        Isåfall har ju folk en jäkla massa trosuppfattningar. Tex om någon tror på den kristna guden, har den då 1 trosuppfattning att det finns en gud, sedan 1 trosuppfattning att Shiva inte finns, sen 1 trosuppfattning att Oden inte finns, sedan 1 trosuppfattning att Ra inte finns osv osv.

        En livsåskådning är det absolut, men knappast en trosuppfattning eftersom det är en saknad av tro.

         Jag är inte den som har definierat vad som är vad 😁 men du säger det själv, det är en livsåskådning. Och trosuppfattning innefattar livsåskådningar.

         Jag reagerar på tonen mot personen som sa att det var en trosuppfattning. ”Vad pratar du om?”. Om du tkr det låter märkligt, kanske googla det bara? Det gjorde jag och hittade korrekt information. Det är inte farligt att ha fel och det gör världen (och detta kommentarsfält) så mkt trevligare om tonen inte är så hård.

         Läs här. Ateism klassas som en trosuppfattning.

         https://www.do.se/diskriminering/diskrimineringsgrunder/religion-eller-annan-trosuppfattning-som-diskrimineringsgrund

         Nej, att vara tex kristen är att tro på den specifika guden. Det innefattar att den guden är den enda. Ateism innebär att inte tro på någon gud alls. Sen finns det en annan trosuppfattning som innefattar att man inte vet om det finns en eller flera gudar för det finns inte bevis för någon.

         Alltså, jag är inte religiös alls men många som kallar sig ateister verkar ha väldigt dålig koll på vad det faktiskt innebär.

          Att tro på enbart EN gud gör att man förnekar alla andra gudar.

          Jag förnekar alla gudar.

          Skillnaden är då att tex kristna tror på EN gud mer än mig.

          Jag skrev dessutom inte ordet ”ateist” i mitt inlägg någonstans, eller hur?

           Om du tror att religion enbart innefattar gudomar behöver du läsa på och det ordentligt.

     Vi är många som hittar tro och hopp i vår religion och blir bättre människor av vår tro. Det är synd att många har svårt att förstå det och tror att vi troende är lite mer korkade än icketroende? ”Alltid” är naturligtvis en riktig tankevurpa av dig och en tråkig syn på en mycket stor del av alla människor på jorden. 🙏🏻

      Du får gärna inbilla det det, finaste människorna jag träffat har INTE varit troende.

       Jag vet att det är så, det är ingen inbillning. Otroligt tråkigt att det alltid ska pratas om medmänsklighet, acceptans av sexuell läggning osv men troende personer får man spotta på hur som helst i alla lägen och som homogen grupp. Tur att vi är många som lärt oss i vår tro att ödmjukhet och ickedömande är en bra kompass i livet 😉

        Vi andra har lärt oss ödmjukhet från vår uppfostran. Vi behöver inte en gud för att skilja rätt från fel.

         Du vet att också troende har föräldrar som sköter uppfostran? 🙂

      Tror faktiskt alla som är troende är iaf lite tokiga, faktiskt. Men det är okej! Så länge man inte skadar någon annan är det ju fritt fram att vara lite tokig.

       Nick, då är majoriteten av alla miljarder människor lite tokiga? Du vet att ateism/icketro är något väldigt sällsynt i världen och är vanligt bara i Nordeuropa?

        Anonym: köper det faktiskt..att de är.lite tokiga. Förstår att en analfabet från Afghanistan tror på Gud, eller en amerikan som bara gått på kristet college , är troende. Dom vet inte bättre. Dom möter bara likasinnade.

        Men en svensk, med vårt sekulära samhälle, vår läroplan och vårt öppna internet, bibliotek osv. ÄNDÅ väljer att förneka vetenskap och tro på en av sagobok, då är man lite crazy tycker jag 😄

        Absolut ja. Fler och fler runt om i världen slår sig tack och lov fria från religiösa bojor. Det är underbart! Det är sorgligt att tro att vi behöver olika gudar och profeter för att hålla oss på rätt bana.
        Utvecklingen i sekulära länder går sannerligen framåt. Hurra för det!

         Tvärtom så växer alla religioner i världen, speciellt i länder som Kina och Ryssland som länge förbjudit religioner.

          Nej, du har fel. Den forskning jag tog del av förra veckan sa emot dig totalt. Jag ska leta upp dess artiklar!

        Med tanke på att det finns X antal religioner och religioner som funnits och försvunnit, så ja, det är ju lite tokigt att tro på en eller flera speciell gudar som man tror på oftast enbart för att man är född i en viss del av världen/i en viss familj.

       Tror du alla muslimer och kristna är tokiga?

  Mensig och extra känslig, grinar och grinar! Så fint! ❤️

  Pingstkyrkan är verkligen otroligt problematisk. Förutom synen på LGBTQ+ så är de också (av min sekundära erfarenhet) väldigt ”tradtionella” på andra sätt också. En av mina bästa vänner i högstadiet/gymnasiet, som var smart och duktig, var fast bestämd med att gå i bibelskola efter gymnasiet för att kunna hitta sig en man. För det var det hennes pingstvänner intalade henne var den rätta vägen att gå.

  P.S. ja, det finns många religösa samfund som är problematiska, kanske de flesta rentav. Jag pratar om Pingstkyrkan specifikt här iom att det var det Andreas växte upp i.

   Jag hade en jättefin vän som är pingstvän. Ö
   Visste vad hon tyckte om homosexualitet, teansgender etc, men översåg med det för hennes andra fina sidor.
   Nu är mitt tonåriga barn transgender.. Ghostar min vän för jag orkar verkligen inte hennes reaktion om hon skulle få reda på det. Och det skulle hon då barnet är tydlig. Mitt barn går före.

    Jag är troende muslim och min bästa vän som jag anser är min familj har en ickebinär barn. Jag älskar hennes barn som det vore mitt egna. Jag ser inte skillnad på hen om hen är ickebinär, han, hon eller vad personen väljer att vara. Hen finns med i mitt testamente. Så man kan inte dra alla troende över en kam. Och jag är trött på att folk kan inte se skillnad ibland på kultur och religion. Min man som är troende muslim och hela hans familj älskar min bästa väns barn. Vi är alla människor och ska respektera och acceptera varandra olika syn på livet. Troende eller icke troende. Om vi alla respektera och accepterar varandra mer skulle kanske världen se bättre ut och säg inte nu ”så borde muslimer börja” ALLA borde börja.

     Tja, det är fint att du som tror på en abrahamitisk religon, ändå vågar skriva så. Men dina heliga skrifter (Tora, Bibel & Koran) talar emot dig.

     Skit i dem och sluta kalla dig religiös, om du nu älskar alla sorters människor.

      Religion är något väldigt personligt.
      Man kan tro på gud, men måste inte tro på varje ord som står i bibeln. Det har tagit mer än tusen år att skriva Bibeln. Bibeln skrevs av mer än 35 olika författare. Nya testamentet skrev 50-130 år efter Jesus död.
      Så det finns många som tror på gud, men inte tror på exakt varje ord som står i bibeln. Och det är okej, för religionen är emellan dig och gud, och ingen annan.

       Precis, och därmed mycket märkligt att tro på. Att tro på delar av en bok, eller på något som ”känns rätt” är märkligt. Särskilt när man försöker tvinga andra på sin påhittade tro.

        Det är väl inget märkligt att tro? folk tror på att möjligt idag, folk tror på väldigt olika saker.
        Bara för att du tror ensak så behöver ju inte det betyda att du har rätt och alla andra miljoner människor som tror något annat har fel?
        Du tror ju på det du tycker ”känns rätt”, och det är därför du tycker religion är fel, eftersom det passar inte med vad du tycker ”känns rätt”.

        Det enda jag håller med dig om är att det är fel att försöka tvinga på någon annan sin tro, men jag har heller aldrig varit med att någon försökt tvinga på mig deras tro, varken kristendom eller islam, det enda jag stött på är jehovas vittnen, och dem har varit väldigt trevliga när jag sagt nej tack och då har dem gått sin väg.

  Tur han inte föddes och bor i ett muslimskt land, där man hänger bögar i lyftarkranar.

   Och de länderna ska sedan döma Sverige för att en person bränner en bok. Så sjuk världen fortfarande är, gör mig rätt sad ibland…

    Word

    Håller verkligen med, om att bli lite sad på världen. Så mycket som går framåt och så mycket som inte gör det.

    Nej han bor i Sverige där högerextremister har en tradition av att misshandla såna som är öppet homosexuella och sprider hatet öppet. Vi är inte bättre.
    Du behöver inte sätta grupper mot varandra.

     Du menar det är lika illa att vara gay i Sverige som i t.ex. Afghanistan? Du menar att man kan vara öppet gay i dessa länder och gå på Pride och partaja?

      (Inte anonym ovan) jag tycker Afghanistan är ett betydligt sämre land att vara hbtq-person i än Sverige. Samtidigt är det lite trött att när någon delar med sig i om sina negativa upplevelser i vårat land så är det ”men de muslimska länderna då, var glad att du inte är där”. Som att vi inte kan ha problem så länge det finns värre problem någonannanstans.

       Men formuleringem var ju dum då det är högst osant

      Det är antingen jämställt eller inte jämställt. Är det inte jämställt är det illa. Man kan inte jämföra grader i helvetet i de här frågorna. Så nej, innan Sverige är helt jämställt för alla oavsett läggning är vi inte bättre än länder som hänger bögar i lyftkranar. Det är fortfarande läskigt att vara gay i Sverige idag och att vara självgod tar oss ingenstans.

       Tyvärr utopi.
       Kommer alltid finnas stolpskott som inte kan acceptera olikhet.

       De som avrättas i dessa länder skulle inte hålla med dig. Snarare lätt för dig att sitta i ett säkert land och gnälla om att allt inte är på millimetern , medan folk dör

        Vi borde självklart ta emot alla hbtq-personer som söker asyl här. Men vi kan inte ha deras övergrepp och brist på rättigheter som måttstock. Där måste vi som inte är utsatta gå in och fortsätta vara aktiva och vaksamma i denna fråga, trots att den inte alltid handlar om att riskera att bli dödad längre.

       Sverige har inte särlagstiftningar för homosexuella.

     Det är nästan lite gulligt när folk i lilla svedala envist ska hävda att vi är minsann lika dumma. Men mest idiotiskt faktiskt och visar på otroligt låg kunskap.

     Har du förstått att staten lagligt avrättar dessa människor i många av de här länderna?
     Du ska kanske börja med att fråga någon av alla tusentals gayflyktingar om Sverige bara är liiiiite bättre
     Eller just det, vi är ju lika illa, det är därför de flyr..?

      Hade önskat att Sverige också kunde kommit ikapp det tekniska som finns i tex Dubai Kuwait osv. Nu är dessa länder rika iförsig tack vare olja men googlar man på dessa länder så ser det ut som framtiden jämfört med städerna här. Läste nån artikel att Dubai hade beställt 3000 självkörande bilar som skall användas som taxi och här i Sverige är det olagligt att ens använda en sån bil. Du får tex köra en Tesla men absolut inte starta självkörande.

      Sverige känns så modernt inom mänskliga rättigheter och livstil men känns så hillbilly när det gäller allt annat.

       Sverige har ju också blivit så modernt på det planet för att vi spenderat pengar på att bygga upp ett samhälle där mänskliga rättigheter är i fokus. I Dubai skiter man fullständigt i människorna som bor där. De får arbeta för slavlöner medan man bygger skidbackar inomhus och mega-akvarium i köpcentrum bara för att det går. Ankeborg känns mer genuint än Dubai.

        ”…i människorna som bor där”. Visst förstår du att invånarna har det väldigt förspänt i UAE? Dock inte de trasiga arbetarna men de är heller inte ”fölket”. Min sambo kommer därifrån, vi brukar vara där någon gång/år.

        Folket i gemen har det väldigt bra, medan de österländska arbetarna har det bisarrt dåligt.

     Jo homosexuella har det bättre här. Mycket bättre, faktiskt. Det hade varit mer rättvisande att skriva ”vi är inte heller perfekta”.

     Att lådsas som att alla är lika goda kålsupare är lögnaktigt och förminskar vad homosexuella utsätts för. Det beteendet kommer inte leda till något gott, hur goda intentioner man än har.

     Känner flera öppet homosexulla i Sverige. INGEN av dem har någonsin blivit misshandlad. Så att alla som är öppet homosexuella skulle bli misshandlade i Sverige är bara skit snack.
     Däremot kan en homosexuell i Sverige bli misshandlad eftersom han/hon är homosexuell, precis som en muslim i Sverige kan bli misshandlad för att han/hon är muslim, eller en trans kan bli misshandlad för att han/hon är trans, eller en tjej bli våldtagen bara för att hon är tjej.

     Ingen säger att Sverige har 0 våldsbrott, däremot har vi lagar som förbjuder dessa våldsbrott. Lagarna ger oss inte 0% våldsbrott men de ger i alla fall mindre våldsbrott än länger där det är lagligt att utföra vissa typer av våld.

     Och majoriteten av människor i Sverige tycker det är fruktansvärt hemskt och fel när en homosexuell/muslim/trans/tjej blir utsatt för ett våldsbrott bara för att dem råkar vara just homosexuell/muslim/trans/tjej.

      Tack! Väl talat.

  Det är ju fint han kunnat förlåta efter att ha tvingats be att vara någon annan i 13 år… från de som ska stå honom närmast och lyfta och skydda
  Imponerande.

   Är du ironisk?

   Håller med. Kan inte tänka mig uslare föräldrar. Deras ”tro” gick alltså före deras verkliga sons liv och hälsa o lycka? Varje dag, 365 dagar i 13 år hoppades dom alltså kunna ”bota” bort hans sexualitet. Att han hyllar dessa sk föräldrar idag visar hur stark ett barns lojalitet kan te sig trots förtryck i alla år

    Verklogen. Helt fruktansvärt ju. Min osynlige kompis går föte mitt barn

    Hade en vän på högstadiet som blev utslängd av sin familj (jehovas) när han kom ut som bög. Så där stod han, 14 år gammal utan hem och familj. Han hade tur att det fanns andra runtomkring honom som sket fullständigt i om han var bög eller inte, så han kunde flytta in hos en annan vän till oss. Jag kan inte förstå hur man kan välja bort sitt barn för en sådan sak, det är helt obegripligt.

     Abrahamiterna hittar alltid någon typ av ursäkt.

     Avskyr detta paraply av tre vedervärdiga trosuppfattningar. ”Meeen det är guds plaaaan!”

   Jag ställde frågan till Camilla, om orimligheten att jubla, då hans föräldrar grisigt nog bett om omvändelse i 13 är. Min kommentar till henne togs tyvärr bort av henne.

   Det är väl fint att hans föräldrar kan utvecklas från deras gamla tänk, och bli mer öppna och accepterande. Sorgligt om det tog 13 år för det att ske, och sorgligt för honom att behöva genomlida dessa 13 år. Men ändå starkt av honom att kunna förlåta när hans föräldrar väl insett sitt misstag och vilka fel dem gjort.

   Ingen tvingade honom att be om att vara någon annan. Det var han som bad sina föräldrar att hjälpa honom att ”bli fri” (hans formulering) genom bön.

   Innan ni dömer borde ni sätta er in i hans historia. Finns en intervju i DN med några veckor på nacken.

    Fast han var 15 år och vad jag förutsätter, boendes hemma hos sina föräldrar som, pga sin tro, såg homosexualitet som en sjukdom, vilket de fört över på sin son. En 15 åring (eller någon annan) skall vare sig få lära sig att homosexualitet är en sjukdom, eller behöva be sina föräldrar om hjälp att bota sin homosexualitet..Däri ligger problematiken.

  Detta var fint att läsa. 🥰

  Prideparad eller pride parade, inte prideparade

   Orka

  Så fint och viktigt! Jag tycker ändå att bibeln kan tolkas som att den inte fördömer homosexualitet som i en ömsesidig, kärleksfull relation utan snarare det icke-ömsesidiga utomäktenskapliga umgänget. Den tolkningen tycker jag ändå blir allt mer utbredd och jag hoppas det kommer fortsätta så. Nu ska väl poängteras att jag i egenskap av att vara ateist struntar fullständigt i om man är gift eller inte, men det är en annan debatt.

   Hur exakt tycker du att det kan tolkas så? Vilka bibelställen syftar du speciellt till?
   Tycker nämligen att det är väldigt klart och tydligt att all form av sex (homo eller hetero eller vad som helst) är en synd, och att det enda legitima äktenskapet är det mellan en man och en kvinna. Det spelar liksom ingen roll vad människor kallar en relation, det är inte vi som definierar vad ett äktenskap är, det har Gud redan bestämt.

   Vi är ALLA syndare. Ingen, inte en enda av oss kommer till himlen på våra egna meriter. Vi har 10 lagar att förhålla oss till, och de allra flesta av oss har brutit mot samtliga 10 budord.
   Lögnare, tjuvar, smädare, mördare, otrogna. Gud kräver moralisk perfektion. Enda vägen till himlen är genom Jesus.

    Romarbrevet 1:26-27.

    Gud fördömer sodomi i samband med pedofili vilket vi också gör. Steget att tolka bibeln välvilligt är inte megalångt, inte längre än att tolka det illvilligt iallafall.

    Det första du skriver är oerhört tveksamt ur ett exegetiskt perspektiv. Det finns många sätt att tolka bibeltexter, och ditt sätt är en oerhörd förenkling som inte sätter in texterna i sitt ursprung eller kontext. Orkar inte gå inpå detaljer men det finns mycket att läsa om detta. (Tex handlar Sodom och Gomorra om gästfrihet och inte alls om homosexualitet, Paulus vänder sig mot hur man behandlar slavar osv). Dessutom, ska man följa vad Jesus säger så är det att kärleken är det viktigaste. Gyllene regeln väger också tyngre än alla fördömanden av människor. Såklart.

    Ingenstans i Bibeln står det att du måste leva ett fläckfritt liv för att komma till himmelen.
    Du måste bara be om förlåtelse för sina synder, och verkligen mena det. Det står i bibeln flera gånger att Gud är förlåtande och förlåter dem som verkligen menar det.

     Förstår du inte problemet här? Att älska någon av samma kön ÄR EN SYND, enligt bibeln. Förstår du inte det bisarra i att få höra att man lever i synd och ”bara behöver om om förlåtelse?”

     Vi lever ett kort liv om ca 85 år. Efter livet finns det lika lite som innan livet började. Alltså INGENTING. Och det är helt okej! Lev precis som du vill, den korta tiden. Bidra gärna till att göra världen en lite bättre plats. Så påverkar du livet, det enda korta lilla liv som vi har.

      Enligt svenska kyrkan är det INTE en synd att älska någon av samma kön. Dem gifter ju t.o.m personer av samma kön i kyrkan idag.

      Om Du väljer att tro att det är en synd att älska någon av samma kön och att du behöver be om förlåtelse för det så är det emellan dig och gud.
      Men enligt svenska kyrkans tro behöver du inte be om förlåtelse för att du älskar någon av samma kön.

      Sedan måste jag bara kommentera ditt sista stycke.

      Du säger att det inte finns någonting efter döden, vilket är väldigt imponerande att Du VET det eftersom INGEN vet vad som händer när vi dör.
      Det finns INGEN forskning, bevis eller vetenskaplig fakta vad som händer när vi dör.
      Allt som alla påstår sker när vi dör är vad folk TROR sker när vi dör, eftersom INGEN VET.

      Och så säger du ”Bidra gärna till att göra världen en lite bättre plats.”, och den vill jag gärna skicka tillbaka till dig.
      Du verkar sakna väldigt lite respekt för att andra inte tror samma som dig, och det verkar känns väldigt viktigt för dig att berätta att deras tro, tankar, religion, osv är FEL för att dem inte tror det du tror.

      Att sakna respekt och förståelse för att andra inte tror samma som dig inte speciellt snällt eller trevligt. Och jag tycker du borde jobba på att vissa mer respekt och förståelse för andra människor. På så sätt kan du bidra till att göra världen en lite bättre plats.

       👏🏻👏🏻👏🏻

       Och den stora ironin i att rigida ateister är PRECIS lika intoleranta, bokstavstolkande och övertygade om att deras tro är den enda rätta, som de fundamentalister de fördömer🥲

       Detta tycker jag är en så oerhört intressant fråga. Att man åt ena hållet är så tvärsäker på ngt. Tex.undrar jag om tvärsäkra ateister är lika tvärsäkra på att det inte finns liv bortom oss i rymden? För den springande punkten i allt detta är att vi kan inte veta ngt säkert. Vi vet inte ett skvatt eg, utan kan bara, om man vill, välja att tro på något som inte kan bevisas, men som för en del gör dem lyckliga, trygga osv. Vare sig det är en religiös tro, eller en tro att det finns något bortom oss, tex liv i rymden, ett liv efter döden osv. Själv är jag varken tvärsäker åt något håll, just precis därför att det är en omöjlighet att veta tvärsäkert. Problematiken i tex. en religiös tro är ju när just den religionen sätter restriktioner för hur människor får leva, för det görs det ju de facto fortfarande överallt. I Sverige finns det tex präster som vägrar viga samkönade personer. (och dessutom fortfarande inte tycker att en kvinna kan prästvigas!.)

        Det där med att vissa präster inte viger samkönade personer vet jag om.
        Och jag tycker det är bra att dem är öppna inom församlingen med sin åsikt. Eftersom samkönade par som vill gifta sig i kyrkan ska ju ha en präst som tror på dem, det är jätte viktigt, så då väljer man ju helt enkelt bort detta präster när de kommer till samkönade äktenskap.

        Dessa präster får inte heller ha hand om konfirmander eftersom det kan vara så att konfirmanderna är homosexuella, eller barn till homosexuella, och då är det jätte viktigt att prästen som har hand om dessa barn respekterar och förstår detta.

        Dessa anti samkönade par präster och anti kvinnliga präster kommer tids nog gå i pension och lämna plats för dem yngre mer öppna prästerna.
        Man måste bara ge det tid, och respektera deras åsikt, även om man inte håller med om den.
        (dem får dock aldrig uttrycka homofobi eller liknande öppet, det ska hållas inom församlingen bakom stängda dörrar där endast dem som behöver veta ska veta)

         Ja, att respektera människors åsikter generellt skriver jag under på. Däremot ställer jag mig frågande till om ”det skall hållas inom församlingen bakom stängda dörrar” verkligen appliceras överallt, då manliga präster tex.har haft offentliga upprop, namnlistor etc. rörande deras motstånd till bla. kvinnlig prästvigning.

          Jag vet att de var namnlistor innan/i samband med att det blev okej att gifta samkönade par i kyrkan. Och det kan jag förstå eftersom dem vill stoppa/ändra tillbaka det.
          Men vet ej om det har varit någon mer namnlista efter det? eller om det varit någon lista nu flera år efter det blev okej att gifta samkönade par?

          Samma med kvinnlig prästvigning, jag hörde bara om namnlistor innan/i samband med att det blivit tillåtet, jag har inte hört om någon sån namninsamling flera år efter det?

          Att dem uttrycker sin åsikt där och då när förändring sker går ju under yttrandefrihet. Men när dem sen ”förlorat” så ska det hållas bakom stängda dörrar.

  Härligt för honom, men det är nedslående att religion fortfarande kan få styra människor på detta sätt. Är absolut inte emot religion el religiösa per se, men detta mossiga synsätt, hur man i vissa kretsar fortfarande, predikar till människor tex. vem de skall älska mm.

  Har viss erfarenhet själv av kristna släktingar och när jag var liten fick man enligt dem tex. inte spela kort, inte bio på söndagar, inget smink, ingen alkohol mm. Så sjukt och paradoxalt att man som religiös, där man tror på godhet, vända andra kinden till och allt det, dömer människor för vem de väljer att leva med eller hur de väljer att leva sina liv. Att man då, om någonsin, inte kan ha två tankar i huvudet och förstå att människor kan ha en tro OCH vara homosexuella el vad det nu än må vara som gör människor lyckliga och att de mår bra.

   Ja det där har jag så svårt för också. Är väl upp till varje människa att låta sig dömas av gud. Inte av lekman? Så konstigt.
   Och sen hur varje trosutövare tror benhårt att just deras religion är den enda rätta och sanna vägen. Fast de kanske bara utgör några fåtal procent av jorden befolkning. Kommer alltså t ex urinvånare i Amazonas regnskog hamna i helvetet för att de aldrig hört talas om den enda sanna kristna läran?
   Lägg bara av.

    Har också oerhört svårt för den typen av religion. Även den som anser att en enda trosuppfattning är rätt för alla människor. Man kan ha hittat sin egen sanning och tro på den och samtidig respektera att andra har hittat sin. Men allra svårast har jag för när människor förtrycks i religionens namn, det är ett vidrigt övergrepp att göra så, oavsett om det handlar om sexualitet eller något annat. Religionens främsta mål är kärlek, inte förtryck. /präst

     Tänkte skriva amen på det, till din kommentar, sen tänkte jag att, nej det passar sig väl inte,med tanke på ämnet ifråga.. Då såg jag du skrivit under som präst och då är det väl ändå högst passande.😊 Så amen till allt du skriver, instämmer i allt.

  Så otroligt sorgligt, men fint att hans föräldrar stöttar honom nu. Är inte troende själv så kanske därför, men hur kan man inte hata gud efter detta? 13 år.. Helt sjukt.

  När jag läste detta inlägget ekade detta från Grey’s anatomy i mitt huvud, ”You think you can pray away the gay. You can’t pray away the gay!”.
  Antar jag sett den för många gånger när jag hör rösten så klart och tydligt.

   Finns inget att hata för det finns inte. Hans föräldrar är inte heller = gud

   Nu är det ju inte Gud som agerat såhär, utan Andreas församling och föräldrar. Allt och inget kan förvrängas i guds namn, bara människans fantasi sätter gränser. Tyvärr. Nej jag är inte religiös själv, mycket icke-religiös snarare. Men det är inte någon religion eller Gud som har agensen, det är alltid människan.

  Börjar bli lite tröttsamt nu…

   Vad börjar bli tröttsamt?

   Ja det är tröttsamt att en människa ska behöva gömma sin sexualitet i 13 år.

  Vigde ett par av samma kön för ett tag sen (i kyrkan alltså) och det var nog tusan det finaste jag fått vara med om i mitt yrke. Min favoritvigsel hittills. Så glad för att denna möjlighet finns för de som vill (sedan beslutet gick igen 2009) och för att få vara en liten del av deras dag 🥰

  OT
  Ross följer 95 pers nu och har alltså lagt till ca 25 personer, BARA en massa snygga tjejer. Vilket as alltså

   Ja! Han borde vara följa fula tjejer, och hör sen!

  CamCam! Dags att du kikar in Emelie Walles från Malmö… Hennes följare minskar varje månad, men igår hittade helt plötsligt 3700 personer till henne och idag typ 1500 st… Känns som hon köper följare. Hennes content är även väldigt konstigt, ena vecka spirituell, andra veckan business, tredje chill mamma och fjärde väldigt uppstyrd…

   Minns att hon var på tapeten härom året. Krängde och sålde sig själv (och sitt liv som plastbrud) för att sedan vägra prata om sig själv och sin väg till tapeten igen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.