Monas Universum vill bli nämndeman

Jag blir så jävla förbannad. Sitter och tittar på nyheterna och ett inslag om fängelsemiljön kommer upp.
TV4 Nyheterna har intervjuat en förtroendevald bandit som berättar att det är katastrof för de stackars intagna. Det finns 6000 inlåsta idioter och 2000 av dom måste dela cell och det är ju FÖRFÄRLIGT. ”Det kommer leda till bråk med varandra men också med personalen!”

Ursäkta mig. URJÄVLASÄKTA MIG! Jag tror att vi ska ta in lite vikarierande fångvaktare från USAs värstingfängelser så ska de intagna få se på ordning och reda.
[…]

Det här jävla pedagogiska skiten med att intagna ska ha rättigheter och behandlas som folk på utsidan, FUCK THAT. // Monas Universum 

Den gode Monas Universum beklagar sig över svensk kriminalvård och hur slappt hon anser att det är, vilket slutar med att hon själv går med i Moderaterna för att försöka bli nämndeman.
Av hennes text att döma så dömmer hon helt ut ”den här jävla pedagogiska skiten med att intagna ska ha rättigheter och behandlas som folk på utsidan” vilket jag inte vet är till hennes fördel här, men det är kanske inte hennes dom heller? Någon som vet?

Så här står det på ”Sveriges domstolars” hemsida:Vad kan ”lämpliga för uppdraget med hänsyn till laglydnad” betyda, helt krasst?

I kommentarsfältet är det inte alla som håller med henne i resonemanget om kriminalvård och hur det ”daltas” med kriminella, så in och läs där om ni är intresserade.
Här kommer ett par exempel därifrån:

 

105 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Hatar att vi behöver bygga fler fängelser i Sverige. Där jag bor ska en enorm fängelseanstalt nu byggas på prima åkermark och mycket natur förstöras. Vad är anledningen till att det plötsligt behövs fler fängelser? Döms fler till fängelse idag?

   Bla har fler brott fått högre straff, dvs fängelse istället för böter eller villkorligt osv. Och tro det eller ej – polisen griper faktiskt lite folk då och då.

   Jag misstänker att jag bor i samma stad, fängelset ska dessutom byggas alldeles för nära två skolor.

    Vad innebär egentligen ”för nära” och varför känner man sig otrygg på grund av avståndet?
    Det är ju liksom inte som ett fängelse sprider luftburet ebola runt sig

     Från kriminalvårdens sida:
     Rymningar och avvikelser
     Direktavvikelse innebär att en intagen som är placerad i en anstalt med säkerhetsklass 3-anstalt lämnar anstaltsområdet utan tillstånd. Under 2022 ökade antalet direktavvikelser från anstalt till 93, vilket var 31 fler än 2021.

      Jag tänker att det vore säkrast att bo närmst, för de flesta som rymmer stannar väl ändå inte och gör brott i närområdet utan försöker ta sig långt därifrån? Sen är ju många kriminalvårdsanstalter inte heller helt låsta, utan de intagna har permission osv.

      Ja men det är ju inte så oroande? Den vanligaste direktavvikelsen är att folk inte återvänder från permission på utsatt tid och på klass 3-fängelser sitter inte människor som är farliga för allmänheten, alla där ska släppas fria snart och det finns inte ens rymningshinder.

      Mhumm, det är alltså i genomsnitt 6 pers per fängelse som rymt förra året. Typ 1 person varannan månad. En gång per kvartal om man går på 2021 års siffror.

      Varför är det relevant för skolorna som ligger ”för nära” egentligen. Är man rädd att rymlingarna ska gömma sig i skolgårdens klätterställning?

      Klass 3 fängelser saknar dessutom rymningshinder som grindar och grejer sk. Öppen anstalt. Så att ”bara” 93 pers av dessa lämnar området utan tillstånd skulle jag se som rätt bra.

      Det är inte direkt så att skolbarn riskerar att bli offer för dessa heller?

       Men tänk om dom klär ut sig och låtsas vara vaktis eller slöjdmajje.
       Eller stjäl suddigummin från eleverna. Inte så himla trevligt!!!

        och ännu värre – klär ut sig till dragqueens!

     Jasmine svarar alldeles utmärkt på den frågan, det är tänkt att det ska bli en anstalt med hög säkerhetsklass och den kommer att ligga mindre än 1 km från två grundskolor och väldigt nära bostadsområden. Det är en liten stad vi talar om.

      Kumlaanstalten ligger 135 meter från närmsta skola. En inte så bred väg till närmsta bostadsområde.

      Visst, de som sitter på sådana fängelser gör det av en anledning. De är farliga.
      Men de är inte farliga hela tiden, för alla, i alla situationer.
      Förra året var det dessutom noll rymningar från sådana fängelser.

      Varför vill man inte att kriminalvårdens anställda ska ha nära till jobbet?

   Bor i samma stad och tycker det är väldigt bra!
   Ger arbetstillfällen och blir hur tryggt som helst- kommer dessutom bo precis intill.
   Samma gapande var det när rättspsyk byggde sin anläggning.
   Vi måste ha dessa inrättningar i vårt land ”men bara det inte är nära mig”.
   Så idiotiskt resonemang.
   OM någon kommer på tanken att rymma tar dom dig lååååång ifrån, kanske till och med utomlands- inte in i din trädgård eller lägenhet.

    Är det i Trelleborg?

     Skulle gissa på tidaholm?

     Ja det är Trelleborg!

   Det är inte så att det ”plötsligt” behövs fler fängelser. Det här är ett problem som funnits i ganska många år.
   Stor myndighet kräver väl generellt sett rätt lång tid för att få till en förändring. Kan också tänka mig att man väntar in i det sista, tills det blir katastrofalt för att ta till åtgärder.
   Speciellt när det är en myndighet som kanske inte är så prioriterad bland väljare 🤷🏻‍♀️

    Såg du inte Veronikas svar som korrekt förklarar orsaken till att behovet ökar?

     Alltså jag försökte förklara att behovet inte kommit plötsligt. Det är något som växt under lång tid, i och med det Veronika förklarade. Det är nu det börjar bli akut och problemen börjar uppmärksammas.
     I och med det jag försökte förklara så har det inte blivit ett prioriterat problem förrän nu och då kan det kanske kännas som att det plötsligt behövs flera nya fängelser.

      Vad fint av dig att du parafraserar för dem som inte förstår. 🫶🏼

   Det är fler som begår brott idag, och vi vet vad det beror på, men ingen vågar säga det!

    ”Ingen vågar säga det”…snälla vi har folk i regeringen som säger det, det diskuteras invandring i koppling till brottslighet hela tiden i offentligheten.Det är dags att hoppa ur den där offerkoftan nu.

     Hahaha eller hur!😂 ”Åh man får inte säga något i PK-Sverige!” Ni pratar om det HELA tiden! Det ni aldrig pratar om är andra orsaker till det, för då blir det så JOBBBIGT, att det kan finnas olika faktorer som påverkar så man måste jobba med fler saker än att bara skicka ut folk ur landet.

    Vad har du för siffror på det? Hur mycket har brottsligheten gått upp procentuellt sedan 80-talet?

    Att antalet blir fler är ju inte så konstigt när invånarna blir fler. Vi har ju ändå växt med 25% sedan 1980.

    Nej det är inte fler brott!
    Titta gärna i statistiken.
    En hel del skrämselpropaganda och inte minst från politikerhåll och får tyvärr en hel del med sig/ dom inte gitter ta reda på hur det egentligen förhåller sig!

   Är du helt väck? Blåst? 🥹 du måste ju vara utanför allt!

    Nej brotten har inte ökat!
    Men det är en annan typ av brott idag- andra brott har minskat.
    Du vet att man räknar per capita?

   Men har du läst en nyhet på sistone?

  Som vanligt uttalar sig Mona tvärsäkert om saker som hon inte har någonsin helst aning om. Det är en säkerhetsrisk bland annat för personalen att låta de intagna dela rum.
  Har Mona glömt att hon själv inte är så värst laglydig? Jag trodde det var en förutsättning för att bli nämndeman?

   Mona har så höga tankar om sig själv och anser att hon är en oerhört sympatisk person. Vad kan gå fel då när hon söker till nämndeman? 🥳🤣

    Precis, och hon måste nog ha ett finger med i spelet och försöka styra upp det här landet. Som vanligt har hon kontakter som hon tror ska hjälpa. Dessutom printscreenar hon sms-konversation med ”sin” advokat för att skryta lite. Hon är den mest osympatiska människan jag kan tänka mig, måtte hon inte få bli nämndeman!

     Hela hennes uppenbarelse är skryt. 🤢

     Pinsamt för advokaten.

      Om han vill medverka i hennes tönterier så är han ju på samma våglängd som hon. Inte direkt en advokat jag skulle anlita.

    Ha, klart HON kommer bli nämndeman (enligt sig själv.) Fy fasen för att ha en nämndeman som mest har för ögonen att synas och höras, allra helst med kändisar, ju kändare desto bättre i hennes universum.

   Helt övertygad om att hon med sina kontakter ända upp i maktens korridorer kommer att vandra rakt in i Högsta Domstolen som domare. Då kommer rättvisa att skapas och fördomarna att blomstra😁

  Jag tycker att det borde vara obligatoriskt att titta på ”Fängelseexperimentet Little Scandinavia” som finns på SVT play. Speciellt de som tycker att Sveriges fängelser borde ta efter USA borde VERKLIGEN titta på den.

   Ja, den var så bra och intressant, håller verkligen med!

    Eller hur!?
    Den tog upp mycket bra saker.
    Att medellivslängden för en fångvaktare är 58 år och att det är vanligare med PTSD hos dem än vad det är hos militärer borde vara en gigantisk stor röd flagga över att något inte står helt rätt till i deras system.

   Den är riktigt bra!

  FUCK Mona! Hon uttalar sig om saker hon inte vet något om, eftersom hon KÄNNER att hon har rätt. Jag har flera karens som henne i min släkt.

   Vore hon inte så sorglig så skulle man skratta åt henne. Att ta sig själv och allt man tror sig veta, på så oerhört stort allvar, suck.

  Okunskapen har talat

  Är jag helt blind eller var skriver hon att hon ska gå med i moderaterna och blir nämndeman?

   Det står i nästa inlägg på bloggen.

  Är hon lämplig som nämndeman, eller låter hon sig enbart styras av känslor, impuls och hormoner?

  Har slutat att läsa Moba sedan några månader. Blev så trött på hennes 10 inlägg som vevades runt. Hon borde nog ta och läsa på vad är nämndemän gör. De har inget att göra med vad som framgår av detta inlägg.

  Har inte Moderaterna tillräckligt många okunniga och världsfrånvända som det är?

   Samt oempatiska

   15:52 håller med. Vet inte mycket om verkligheten.

   Jo, verkligen!

   Nuvarande regering är både mer utbildad och kompetent än den förra. Med vissa undantag förstås. Äntligen en vettig justitieminister och försvarsminister, för att ge två exempel. Samt en finansminister som är ekonom, till skillnad från den förra.

    😂😂😂😂😂

  Galen kärring noll hjärnceller.

  Vill hon påverka kriminalpolitiken i någon riktning så ska hon bli politiker inte nämndeman. Som nämndeman ska du försöka vara så opartisk och objektiv som möjligt och döma efter lagboken, inte efter hur du tycker att lagen borde se ut. Domstolen är inte en plats för politik. Sen tycker jag vi borde fundera på ett annat system än att låta partier nominera nämndemän men fram till dess kan man väl hoppas att de som blir nämndemän är såpass kloka att de inte har Monas inställning till uppdraget.

   Man kan väl säga att just det där inlägget gör att Mona inte får nämndemansjobbet.

    Förhoppningsvis samtidigt har vi ju sett hur en del rätt galna nämndemän lyckats hamna där de är trots att deras galenskap funnits öppet på sociala medier. Så har inte superhögt förtroende för den processen.

     Så rätt du har!
     Allt i från att mannen var från en finare familj till att man inte vet vad en snippa är…

  Förhoppningsvis kan någon insatt och visare person än Mona upplysa henne om att man som nämndeman har ytterst liten insyn i hur kriminalvården arbetar och följaktligen heller ingen möjlighet att påverka deras arbete. Som nämndeman dömer man folk till påföljd för begångna brott (eller frikänner) utifrån bevis, lagrum och domstolspraxis.

  Mvh Nämndeman

   Så sant. Skulle precis säga det 🙂

  Suck. Hon låter dock som många nämndemän jag stött på när jag arbetade som domare. De flesta av dem var äldre med rätt ofräscha åsikter (oavsett partitillhörighet) och ville att man skulle utvisa så fort det krävdes tolk. Med andra ord, hon skulle vara en i mängden. Tacka gudarna för att nämndemännen blir färre ju högre upp i kedjan man kommer.

   Vi borde ta bort hela systemet med nämndemän. Speciellt nu när SD är med i spelet. Tänk hur de kommer att döma när det gäller våld mot kvinnor och barn.

    Om inte våldet begåtts av en man med ursprung i Afrika eller Mellanöstern då.

  Inte många högskolepoäng där eller sunt förnuft. Har hon någonsin varit på någon anstalt eller vet hur regelverket fungerar?

  Vi får ersätta fängelsevakterna med AI robotar och scanna hjärnorna på alla fångar för att hitta de avvikande delarna.

  Sedan kan AI formulera individuella utvecklingsplaner & bedöma risk för återfall. Vissa lär inte kunna rehabiliteras dock.

  Jag håller med Biggan som kommenterat hos Mona, med det ”lilla” tillägget att det hemskt nog, nog finns en överrepresentation av nu vuxna människor som inte var älskade små bebisar som blev kyssta på pannan varje morgon. Menar att ett hårt liv som tog sin början i ett hem utan kärlek, men med missbruk, våld m.m. nog inte är så ovanligt för dom _människor_ som bor i våra fängelsen runtom i världen.

  Hon har ju rätt i det hon skriver , varför är det synd om kriminella som behöver dela cell? Hade dom inte mördat eller knarkat eller vad dom nu gjort behövt vara på ett fängelse ens.

   Läs Kakans kommentar. Att dela celler är en säkerhetsrisk för de anställda. Och de som är arbetar på anstalterna borde väl ha ett fungerande arbete?

    Det är precis så det blir. Mer bråk mellan intagna gör att det blir mer för personalen att hantera, med våldsamma situationer som ökar. Även hot och våld mot personal har ökat när frustrationen växer hos intagna.

    Kriminalvården får inte ”låta dem slåss bäst de vill” som jag såg någon kommentar om, man måste stoppa alla bråk.

   Det är ju dock inget man som nämndeman kan påverka. Hur kriminalvården är uppbyggd, hur interner ska bo osv avgörs ju givetvis inte av dem. Men det fattar inte tröga Mona.

    Nej exakt, hon vet väldigt sällan vad hon gapar om. Men att gapa är hon bra på.

  Det skrämmande i det här sammanhanget är att Mona inte ens kommer kvala in på top tio listan över knäppa nämdemännen.

  Mona ligger på min topp 3 lista över mest osympatiska personer. Jag känner personer som suttit i fängelse som har mer empati och samhällsinsikt än vad hon har. Hoppas inte hon blir nämndeman..

   Du ligger ganska högt upp du med efter ditt härjande i kommentarsfältet..

    Var härjar jag?

  Svenska fängelser,som ett hotell, bra mat, får studera ,får se på tv , gå ut och få frisk luft en gång/dag , det kan man inte säja om äldreboenden, inomhus långa perioder .
  Och skrattretande låga straff. Så synd om brottslingen ,det ska daltas. Straffrabatter. Sverige i ett nötskal.

   Det handlar inte om att dalta utan minska risken för återfall, för de allra flesta som sitter i fängelse ska ut i samhället igen även om vi nu skärper straffen för en del brott. Att behandla dom inhumant, inte ge möjlighet till studier eller rehabilitering är i princip att be om att de ska komma tillbaka. Det fungerar inte att plåga folk till laglydighet, kolla på USA och hur bra det går med tuffa tag i fängelser. Och att det finns dåliga äldreboenden är inte bra men det är en separat fråga utan koppling till kriminalpolitiken.

   Det där körde ju SD förra valet stenhårt och utan någon verklighetsförankring. Det låter så bra och rimligt men det är bara hittepå.

   Oj, då kan du inte känna många som sitter eller hur suttit inne om det är din bild av Sveriges fängelser? Absolut finns det dom som är bra, satsar på utbildning och friskvård. Men det finns också överfulla anstalter som är underbemannade, och dessutom väldigt slitna. Att fängelser i Sverige är som hotell stämmer inte med verkligheten, även om många gärna vill tro det. För att inte tala om hur häktet kan se ut, där många hålls inlåsta i månader utan ac, toalett och tillgång till frisk luft.

    Ingen toalett? Hur funkar det. Strange.

     Man får ringa på en klocka när man behöver gå på toaletten. Har personalen inte tid får du vänta. En kompis satt häktad med en skurhink istället för toalett pga platsbrist och brist på personal. Han var inte dömd och blev senare frikänd men blev behandlad som den värsta sortens kriminell..

    Låter som ett äldreboende nära mig..

   Jag har svårt att tro att det finns äldreboenden där de som bor inte får mat eller se på tv. Att våra äldre inte alltid hinner komma ut i friska luften handlar ju till stor del om att äldrevården inte prioriteras att det finns personal som kan hjälpa de äldre ut. Har svårt att tro att Agda 82 inte får gå ut med sin rollator om hon klarar det själv. De intagna behöver ju inte hjälp med samma saker som de äldre vilket gör att personalen behövs på olika sätt.

   Min mor brukar halv på skämt, halvt på allvar säga att det är bättre att man begår brott på äldre dar och får sitta i fängelse än på ett äldreboende.

   Men ja, det daltas nåt fruktansvärt med brottslingar i Sverige. Kanske bör man bara inse att vissa inte ska vara ute på gatan bland vanligt folk och att vissa inte går att rehabilitera. Jag anser också att det är ett hån mot brottsoffer och anhöriga när mördare, våldtäktsmän och annat pack kommer ut efter pinsamt få år i fängelse.

   Med det sagt så är det givetvis inte bra om fängelserna blir så fulla att det istället innebär risker för de anställda. Men ser hellre att mina skattepengar går till utbyggandet av fängelser för att hålla kriminella borta från samhället LÅNG TID än till ännu fler flummiga ”rehabiliteringsprojekt”.

    Så sant!

    Ja rimligt… bygg mer håll dom inne längre och öka notan för skattebetalarna. Suck tänk lite längre än näsan räcker. Ca 25000 dollar per intern och år i USA. Det är väl ändå mer rimligt att satsa på förebyggande åtgärder och rehabilitera tillbaka till livet igen. Det enda man uppnår med endast inlåsning är att individen är borta från samhället den perioden. För att inte återfalla behövs fler åtgärder. Varsågod och läs valfri kriminologisk bok så lär du dig lite mer

   Skulle rekommendera alla att titta på ”fängelseexperimentet – little scandinavia” för att få veta hur våra fängelser är.

   https://www.svtplay.se/fangelseexperimentet-little-scandinavia

  Mona är ett praktexempel på inskränkt privilegierad numera övre medelklassperson. Menar att hon minsann är annorlunda än de andra i ”finhooden”. Har absolut noll miljötänk och raljerar med sin shopping, sitt bilåkande och sina flygresor. Så oerhört osympatisk.

   Övre medelklass? 🤣

    Exakt, människan vars skolgång begränsar sig till grundskolan och vars arbete är att vara influncer tillhör verkligen inte till övre medelklassen.

     Jag vet att Mona kommer från Jordbro och växte upp under knappa omständigheter. Men kan man köpa ett hus i Brommas ”finhood” i storleksklass 400 kvadratmeter (som hon skrivit att de ska göra) äga flera nya bilar, köpa en bostadsrätt och en bil till åtminstone ena dottern har man det gott ställt, betydligt mer än medelsvensson. Det har hon själv skrivit i bloggen. Då kan man inte uttala sig föraktfullt om sina grannar och tycka att man minsann inte är som dem. Visst, utbildningsmässigt är hon inte övre medelklass men livsstilen är betydligt över medelklass.

      Mona hyr av en anledning. Bilarna äger de inte. Lån på en lägga är vad de har.

       Precis. Bilarna leasas på företagen. Hennes man kan nog alla knep. Har kontor hemma så gissar att en del av hyran är ”kontorshyra”.

      Ja hon slutar aldrig påpeka att hon bor i ”finhooden”, även om hon inte bor i den finaste delen av Bromma.

  Den kvinnan! 😂
  Så jäkla märklig och bäng!

   Hon har sjukt höga tankar om sig själv.

    Ja minst sagt! Tror aldrig jag läst någon annan blogg där skribenten hyllar sig själv, sitt intellekt, sitt utseende osv mer än Mona. My god, hur står hennes vänner och bekanta ut?

     Och sin matlagning, och sitt ordningssinne, sin generositet, sina intelligenta barn…. ja typ allt hon pratar om är med en underton av skryt.

  Kan vi prata om hur elak Tanbyklara är mot hennes kille jhon?

  Skulle rekommendera alla att titta på ”fängelseexperimentet – little scandinavia” för att få veta hur våra fängelser är.

  https://www.svtplay.se/fangelseexperimentet-little-scandinavia

  Hon dömer, inte hon ”dömmer”.

  Celldelning (töntig doktor försöker vara rolig) är som många skrivit mest en fråga om säkerhet för personalen och vad beträffar att de intagna får studera så är det väl jättebra om de vill göra det, det kan väl bli en chans till en nystart när straffet är avtjänat.

  Det stora felet är att man inte utvisar fler av de som begått allvarliga brott, där det är möjligt. Det kommer alltid att finnas kriminella individer men det känns inte okej att vi ska straffa invandrade personer för att sedan släppa ut dem i det svenska samhället igen, där de ofta begår nya, dessutom mycket grova, brott.

  Känns som om människor glömmer bort att dessa individer skall ut i samhället igen.
  Vill du hellre ha helt trasiga människor som blir behandlade som djur, eller individer som blivit behandlade bra så risken minskar att de faller in i brott igen?

  Fattar fortfarande inte varför du maskar folks namn i skärmdumpar från Instagram men inte när du lägger ut vad hennes följare heter?

   Kan du identifiera någon utifrån de namn som står på bilden?

  Om man tycker att det är sånt daltande i fängelser kan man ju prova på att sitta där själv. Det man glömmer är att vara inlåst är att aldrig bestämma själv, aldrig vara fri, aldrig kunna gå ut och göra vad man vill när man vill. Inte träffa sin familj när som helst. Alltid bli tillsagd vad man ska göra. Som flera redan har skrivit, nämndeman har inget med kriminalvården att göra. Och man kan inte döma straff hur som helst. Men lycka till säger jag till att söka. Vi behöver inte oroa oss, MU står inte ut med att göra samma sak i längre perioder, kommer det event samtidigt som det är rättegång så vet vi vad hon väljer, så viktigt är det inte för henne att göra sin plikt. Dessutom är väl hon dömd?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.