Det kom ett mail…



Hej Camilla,

Vill inte ha mitt namn utskrivet så mejlar istället för att kommentera.
Den här sommaren har min son (han är 12 år) fått frågor från vänner om de kan få av hans ADHD-medicin för att de vill gå ner i vikt till skolstarten. Självklart har jag förbjudit detta och låst in alla mediciner. Sonen fattar att det är ett helt stört beteende men jag är orolig att han kanske kan bli övertalad av äldre killar så därav inlåst. Vi har ett ganska stort förråd med mediciner då sonen har olika styrkor som vi växlar mellan och det vet vissa av hans kompisar. Hörde senast i förrgår att en kompis frågade om han inte kunde få en av hans gamla burkar med halva innehållet kvar. Sonen sa nej och då blev kompisen svinarg och sa ”du är ett jävla lyxbarn som har ADHD och kan vara smal, fatta oss andra som kommer se ut som Edvin Törnblom när skolan börjar, fatta hur jävla kul det skulle vara”
Det är sorgligt att allt Edvin och Johanna pratar om i sin podd ger barn ångest, båda två nämner i samtliga avsnitt hur feta det är och att deras högst dröm är att vara smala. Detta är farligt på riktigt. Så det handlar inte bara om smala ryggrader eller vikthets åt det hållet utan även paniken/skräcken att bli tjock.
Så jävla deppigt att våra barn ska ha detta på sina axlar. Att de aldrig kan känna att de är okej. Blir förbannad både på tjocka som klagar, tjocka som visar upp sig halvnakna (för i deras kommentarsfält kommer sedan äckel-kommentarerna om hur feta och osmakliga de är trots att personen som har lagt upp bilden vill visa att även tjocka människor är vackra) de smala som drar in midjorna så att de är trådsmala, nyckelben som sticker ut som spetsar och tydlig ryggrad precis som att det skulle vara normalt.
Oj, förlåt för långt inlägg men blev så jävla upprörd när jag hörde att barn vill köpa ADHD-medicin ”under bordet” av min son för att kunna gå ner i vikt rekordsnabbt innan skolan börjar för att de är rädda att bli kallade fetton.

Varför det är så jävla viktigt att inte sopa den frågan under mattan, på något sätt.
Det här är ett komplex problem, utan tillgång någpn berömd quick fix. Vet jag hur den ska lösas? Nej. Kommer jag göra vad jag kan för att synliggöra och prata om det som sker i samhället? Ja.
Kommer alla gilla det? Nej. Kommer jag trots det fortsätta? Ja.
De är verkligen inte det enda den här sidan kommer ta upp, absolut inte, men just nu är frågan uppe på tapeten och då gäler detatt smida medan järmet är varmt och människor kanske har ett mer mottagligt sinne vad gäller den här problematiken.

Ja, jag har fått tillåtelse att dela det här mailet. 

117 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Varför ens låta sina barn lyssna på deras podd? Alla föräldrar måste ta ett aktivt ansvar för sina barn.

      Efter en viss ålder är det där i princip omöjligt att styra om man inte ska låsa in barnen.

        Men då får man ta diskussion med barnet. Går ju inte att beklaga sig över vad två vuxna människor i en (något humoristisk?) podd riktade mot vuxna pratar om för att ens barn inte förstår ironi, jargonger eller har tillräckligt med perspektiv.

          Exakt så!! Tröttsamt att föräldrar rasar över poddar/TikTok och allt vad er är som deras små änglar blir utsatta för.. men vem är det som tillåter det?? Vem bär det yttersta ansvaret? ”Men alla andra får och lilla Sven får ju inte bli utanför”
          Lägg undan skärmarna tills de är stora nog att hantera det. Umgås och lär de hur de blir vettiga människor istället.

          Det är en humorpodd, och barn förstår kanske inte det men sen är inte barn deras målgrupp och ska heller inte lyssna på deras podd. Och gör de det ändå så brister man i sitt föräldraskap. Det ska ju inte Edvin och Johanna ställas till svars för.

          Berörda föräldrar borde bränna offerkoftan och ta lite ansvar istället.

      Ja men tyvärr är det ju faktiskt bara föräldrarna själva som kan komma åt problemet. Deras barn lyssnar på poddar för vuxna. De har också lyckats ta in informationen att adhd-medicin gör en smal. Medicinering diskuteras bland barnen. Barnen tror att man kan låna medicin av andra, medicinera dig själva. Barnen har också redan vid 12 års ålder blivit så överviktiga att de ser medicinering som din utväg.

      Inget i samhället kommer förändras på direkten, vad vi vuxna än skriver och gör. Ett samhällsproblem i bakgrunden, absolut, men man kan liksom inte skylla på det och gå omkring och oja sig för det, det här handlar ju om föräldrar som brustit tyvärr.

      Håller med! Speciellt eftersom att de har mycket ironi i allt de säger som barn inte förstår alla gånger.

      Tror verkligen det är fel väg att gå att förbjuda sånt. Tror att det rimligaste är att prata prata o prata med barnen om allt som dyker upp. Det går inte att sätta dom i en bubbla. Dom kommer att få massa sån här input från alla möjliga ställen o det viktiga tror jag är att visa att det finns nåt annat. Min mamma bantade aldrig när jag växte upp, hon klagade aldrig på att hon var mullig (fast hon var det i perioder). Hon pratade om att mat var god o att man mår bra o blir stark av att träna. O att man inte blir lycklig eller snygg eller lyckad för att man är smal. Det fastnade i mig. För att jag såg att det hon sa var sant genom hur hon levde sitt liv.

      Vart står det att barnen lyssnar på podden? Sonens kompis visste vem Edvin var men han syns ju i andra sammanhang. Mamman däremot verkar lyssna på den.

        Men det är ju det mamman i mailet är upprörd över, det som sägs i podden. Så om barnen inte lyssnar på podden så är det ju inte podden som är problemet.

        Personligen tycker jag Johanna och Edvin gör en samhällsinsats och är en motvikt till den extrema smalhets som råder.

        Dags för offentliga personer att rannsaka sig själva, sitt innehåll, syfte och ta ansvar! Sluta skylla ifrån sig, de har visst ett ansvar! Zooma in utmärglade ryggrader och revben. Fy fan.

      Det sjuka i detta är väl ändå att BARN vill köpa medicin för att bli smala?!!!!!

      Vilken djävla dåre som skrivit det här mailet!

      Edvin och Johanna pratar IBLAND om att de mår dåligt över att vara större pga ATT DE BEHANDLAS sämre pga att de inte är normsmala.

      Sorry Camilla, men jag skulle inte ens ta detta mail som en ärlig skribent. Det här är ett troll som stör sig på Johanna och Edvin och vill skapa problematik åt deras riktning.

      Vad svamlar ens människan om?

        Håller med. Visst, visa mejlet för att uppmärksamma hur sjukt det är att barn är besatta av att va smala. Men du kunde väl åtminstone suddat ut Edvins namn. Inte för att det är fel att va tjock, men för att en person har benämnt honom som en person man inte vill se ut som. Om man lyssnar på podden så är det något som Edvin tampas med själv.

        Här tycker jag att du kunde tagit det ansvaret.

          Exakt, det här blev så fruktansvärt utpekande mot Edvin. Precis som du säger, så står det ju rakt ut; ”Honom vill man inte se ut som”.

          Vad är det här för hafs-inlägg, har man ens tänkt ETT ENDA varv innan man publicerade?

    Varför tror barnen att man blir smal av adhdmedicin och varför lyssnar de på vuxenpoddar?

      För att en bieffekt av många adhd-mediciner medför aptitlöshet.

        Jag äter själv medicin för min adhd. Biverkningen påverkar inte alla och brukar gå över efter ett tag. Min fråga var snarare hur barn har den infon.

          En vild gissning är tiktok, det finns så sinnesjukt mycket skit som cirkulerar där. Både inspelade tiktoks men också i lives, de som är kände på enbart den plattformen är INTE bra förebilder. (Givetvis inte alla men helt ärligt de flesta). Sett så många lives med vuxna människor som sprider farlig information och mycket desinformation.
          En tjej berättade ex hur spermadonator fungerade: ”Det kommer hem en kille till dig och har sex med dig, så betalar du honom och sen tar han bussen hem igen.” Det är fan helt sjukt.

          Barnen är med på bup när medicinen skrivs ut, dom informerar om biverkningar tex ”minskad aptit”… och min son säger själv att han inte är sugen på någonting när han äter Elvanse. Barn är ju inte dumma….

    Hahaha förlåt men, detta mail låter som ngt som skulle passa på kontot saker som inte hänt 😂

      Känns som Camilla sitter själv på sin kammare och eldar upp sig över en debatt hon skapar själv.

      Fattar att det är torrt i influencervärlden, inte minst pga den här bloggen. Men det här är en sån märklig diskurs där diskussionen dessutom ska göras på andra kvinnors bekostnad (ex. genom att publicera bilder på Worge och peka ut hur ”hemsk” hennes rygg ser ut och vilket dåligt föredöme hon är). Njäe jag är inte övertygad om det genuina här!

      kände exakt samma

      Tycker att det låter rimligt?

      Håller verkligen med dig 😂

      Det här är uppenbart uppdiktat av en person med allvarligt och öppet fettförakt, som använder något påhittat för att göra en poäng av sin sjuka åsikt (Hatar feta som lägger upp bilder på sig själv? Really?) med en klassisk ”är det ingen som tänker på BARNEN”. Så nu ska Edvin och Johanna i tillägg till den stigmatisering de lever under som feta i vårt smalnormativa samhälle, inte få prata om det i sin egen podd och hängas ut som orsak till att barn vill köpa A-preparat i bantningssyfte?

      Fick rysningar av mailet, det måste vara en sjukt obehaglig person som står bakom. Även om det (mot all förmodan) skulle vara någon sanning i det mailet så drar hen helt absurda konklusioner från det. Och har ett tydligt men oförtjänat hjältekomplex

      Camilla, jag börjar faktiskt sätta ett litet frågetecken vid vad fan som hände när du publicerade det här inlägget. Tycker typ det här mailet är värre än Lovisas revbens/ryggkotegate

        Alltså ju fler gånger jag läser mailet ju mer garvar jag åt det. Det är ju uppenbart någon med det-är-lika-farligt-att-promotera-fetma-komplex som är kränkt över att feta inte har fått tillräckligt med skit i debatten och vill slänga iväg en känga till feta också. Kom ihåg att det är dom fetas bikinibilder, poddar och existens som ger barn ångest, det handlar inte bara om smala ryggrader och vikthets 😂😂

        Blir fan förbannad på mejlskrivaren som i mitt tycke är en jäkla idiot.

        Sjukt illa att skamma folk för att de är överviktiga och lägger upp bilder på sig själv.

        Jäkla påhitt.

          Det enda som är stört här är att ni tror att det är något påhittat.

            ”du är ett jävla lyxbarn som har ADHD och kan vara smal, fatta oss andra som kommer se ut som Edvin Törnblom när skolan börjar, fatta hur jävla kul det skulle vara” låter trovärdigt tycker du?

              Exakt så, tror säkert att mängder av 10-åringar uttrycker sig så 😂 Vem tror på detta?

    Detta har inte hänt.

    ”Vill inte ha mitt namn utskrivet så mejlar istället för att kommentera” whaaat

      🤯

    Vad har detta med sociala medier att göra?

      Har du missat debatten på pågår? Och kopplingen till podden med Edvin och Johanna?

        Lyssnar inte på poddar, så ja.

          Debatten pågår överallt på sociala medier och även i mainstream media.
          Edwin och Johanna har tagit upp den här debatten i sin podd, den pågår inte uteslutande där.

    har själv en 12årig tjej och finns ingen i hennes klass som lyssnar på ursäkta podden eller knappt vet vilka dem är. Detta känns så BS

      Tolvåringar tycker att Johanna och Edvin är hopplöst gamla och ocoola.

      Lyssnar barn ens på podd?

      Om du läser noga så handlar detta om killar och inte tjejer, så BS faktorn växer.

      ”men jag är orolig att han kanske kan bli övertalad av äldre killar så därav inlåst”

      ”Hörde senast i förrgår att en kompis frågade om han inte kunde få en av hans gamla burkar med halva innehållet kvar.”

        Hur visste de att halva innehållet var kvar? Styrkan var ju inte ”gammal” om de varierar och har ingen slutat med den styrkan bör den ju lämnas tillbaka. Men låter konstigt att en 12-åring har sån koll på lagret av mediciner hemma. Är väl föräldern som hämtar ut mer när det behövs? Varför berättade barnet för sin kompis att han hade en halv burk av adhd-medicin x mg kvar för sin kompis? Hade faktiskt blivit lite orolig för mitt egna barn också med den typen av konversation.

          Det kan va storasyskon till barnets kompis som säljer, det gäller verkligen att ha koll och en bra dialog med sitt barn.

      Jag undervisar tolvåringar och kan garantera att de flesta vet vilka Edvin och Johanna är. Podd är kanske inte majoritetens bästa medie men koll har dom.

    Tror inte att detta mail är på allvar. Sorry!

      Om inte annat skulle mailet nog skickats till kompisens föräldrar istället 🙄🤯

        Hej, ditt barn har hysterisk kroppsångest och försöker få tag i receptbelaga narkotikaklassade mediciner. Ni kanske borde prata om det lite.

        Känns mycket rimligare än att skriva till en blogg ärligt talat.

        Ovs. Inte ironi alltså.

      Jag vet mycket väl vem det är som skrivit det här mailet och vet därför också att det som står i det är sant.

        Bara för att du känner personen som
        Skickat mailet kan du ju inte garantera att det är sant? 😅
        Låter väldigt osannolikt.

        Tyvärr gör det inte händelsen mer trovärdig för mig att du vet vem det är som skrivit mailet.

          Men varför skulle det här vara mer problematiskt än att barn är beredda att ta läkemedel för adhd. Oavsett om det är för vikt eller inte är det allmän känt att ungdomar testar och vill prova läkemedel de hör talas om oavsett det är Ritalin eller tramadol. Och ja det går ner i åldrarna. Det är ett faktum och ett problem… större än om mailet skulle vara fabricerat eller inte

        Du vet mycket väl vem som har skrivit mejlet för att du har skrivit det själv?

          Excelark!

        Om det är någon du känner (eftersom du hävdar att du VET att det är sant) är det verkligen innehåll lämpad hit då? Kanske ska starta en ny kategori: ”Camillas kompisar skickar mail”?

    Men om era barn är så rädda för att bli tjocka, lär dem att äta hälsosamt och röra på sig. Så blir de inte tjocka och slipper oroa sig för det.

      Och lär dem att inte ta andra mediciner eller uppmana till knarklangning. Prata med dem om vilket material som är lämpligt att ta del av som barn.

      Risken för diabetes verkar vara överhängande om ungarna är så tjocka idag!
      Då riskerar de att som vuxna bli blinda o få amputera fötterna!
      Mer grönsaker, mer sockerfritt… mer Ramlösa!
      Mer motion!🥦🍅🥑🥕

        Verkligen nidbilden av en diabetiker.. blind med amputerade ben

          Ja, så var det 1923…

      Ja en 12-åring har ju under sitt korta liv faktiskt haft den livsstil som föräldrarna valt. Är det här sant så är det ju sjukt sorgligt om barnen försöker ta saken i egna händer med de här ytterst tveksamma metoderna, de borde redan ha en plan tillsammans med föräldrarna om det gått så pass snett och föräldrarna borde ju ha ett enormt vakande öga på tendenser till ätstörning. Finns tyvärr inte mycket mer vi andra kan göra.

        Tror det är mer komplext än så. Många föräldrar tycks ha svårt med gränssättningar och tävlar lite i att berätta hur de är barnens bank. Barnen tjatar till sig Swish i tid och otid. Vad hände med en gräns gällande vecko- och månadspeng!? Det är själva syftet med att barnen ska få ha egna pengar, att de lär sig planera, spara och får känna av konsekvensen att slösa upp pengarna på en gång. Tycker även att jag numera rätt ofta ser barn gå omkring med stora godispåsar, stora chipspåsar och glass mitt i veckan (inte enbart under sommaren när jag kan förstå att en del föräldrar inte orkar tjafsa med barnen om att inte bränna sina pengar på skräp).

        Hur var det när ni växte upp, fick ni som barn handla fritt för er vecko- och/eller månadspeng? Jag fick personligen planera mina egna inköp men det var aldrig frågan om att ta sig till affären och köpa godis och annat när man ville. Vid något tillfälle handlade jag och en vän godis mitt i veckan och det blev ett långt samtal om vikten att ta hand om sina tänder och att godis äter man inte ofta. En förälder har det främsta ansvaret att sätta goda vanor för sitt/sina barn och det jag reagerar på i mejlet är att barn i den åldern inte verkar ha en förståelse för mediciner, hälsa och annat, vilket de är på tok för gamla för att inte ha koll på. Jag reagerar även på att ”mejlaren” insisterar på att kalla de här barnen som sätter en sådan press, för sitt barns vänner. När jag läser texten igen, reagerar jag på brist på föräldraansvaret och hur saker läggs på individer utanför hemmet som ska ”lösa” problematiken. Det hade kunnat vara ett icke-problem om hen drog i handbromsen och tog aktiva samtal med sitt barn. Det gäller de andra barnens föräldrar också i den här situationen.

        Barn ska inte lyssna på poddar av vuxna som talar om vuxna ämnen. Dessutom har både Johanna och Edvin diskuterat läkarbesök och risiga blodvärden som har resulterat i att deras respektive läkare har uppmanat till att dra in på bl.a. alkohol. En läkare som får in en patient med obesitas kommer även att diskutera vikten med patienten. Båda två får otaliga meddelanden om deras vikt på sociala medier. Varför ska de inte få uttrycka att de tycker att det blir tröttsamt och att de hellre hade velat vara smala när de nu är i en ålder där vikten blir ett hinder i tillvaron och även påverkar deras hälsa?

        Dessutom är det ett ypperligt tillfälle att tala med skolan och få till ett samtal med föräldrar rent generellt, så att de kan informeras om vad barnen ägnar sig åt och hur okamratligt de beter sig. Det finns nog ingen vettig förälder som inte hade velat bli informerad om att deras barn tigger medicin av andra barn i deras omgivning. Det borde ha gjorts omgående istället för att skriva ett mejl till någon obildad inom ämnet som inte ens befinner sig i situationen (om det inte är kopplat till styvbarnen).

        Med allt detta sagt är mejlet inte trovärdigt. Märklig ursäkt till att mejla! Hela mejlet är märkligt och tafatt. F*n kan man införa föräldrarkort för vissa verkar totalt handfallna i sin föräldraroll!!!

      Med tanke på det allt mer normaliserade size zero-idealet som kommit tillbaka kanske du rent generellt ska ta en tolvårings ”jag är för tjock” som ett trovärdigt underlag för ett antagande. Det räcker väl ofta att exempelvis revbenen eller ryggraden inte är tillräckligt framträdande, att låren inte glipar tillräckligt mycket eller att kinderna inte är tillräckligt insjunkna för att ett normal- eller till och med underviktigt barn som kommit i puberteten ska känna att de är ”fetast i världen” typ. Att ett barn eller tonåring (eller vuxen för den delen) tycker den är för fet betyder inte nödvändigtvis att denne har ett BMI på 25+.

        INTE ska ta*

    Och till personen som skrivit mailet – om du inte redan gjort det så kontakta alla barnens föräldrar och berätta hur det ligger till. Informera även skolan, de behöver nog dels prata om hur pass livsfarligt det är för barn att ta medicin de inte fått utskrivet, dels varna alla föräldrar att hålla medicin inlåst, samt kanske hålla extra koll på de här barnen.

    Klart att vi måste prata om vikthets osv men i första hand verkar det ju vara en väldigt akut och farlig situation som de här barnen befinner sig i.

      Exakt! Visst är det skrämmande med vikthets osv. Men att barn försöker hota sig till receptbelagd medicin känns som nåt akut som behöver hanteras. Denna familj kanske har kanske koll och har sin medicin inlåst osv, men kan ju finnas andra barn som också medicinerar och som kanske inte berättar för sina föräldrar om hen får påtryckningar om att dela med sig av sin medicin.

    This didn’t happen so much it unhappened things that had.

    Det första jag tänkte när jag läste var att detta var påhittat. Tydligen är vi fler som kände samma.

      Haha ja. Läste kommentarerna bara för att se om det var fler än jag.

    Om Johanna och Edvin säger att de skulle göra vad som helst för att bli smala och på riktigt menar det så ser jag inte riktigt varför två vuxna människor inte skulle kunna bli smalare. Om de kan tänka sig att göra vad som helst liksom.

      Där kom den också! ”Om tjockisar vill bli smala så är det bara att göra något åt saken och bestämma sig”.

      Vad hände med ätstörningar? Båda har pratat i sin podcast att de tröstäter och överäter. Någon (var det Johanna?) pratade om besök hos Viktväktarna som barn. Det är jättefarligt att som förälder experimentera med sitt barns viktproblematik och inte söka sig till sjukvården med sitt barn. Föräldrarna behöver även stöd i hur de ska hjälpa sitt barn med sina emotioner, så de inte tröstar/söker belöning i mat och annat.

      Båda är nästan 30 år och att få bukt med vikt som har gått in i fetma gör i princip ingen bara så där. Du kan inte jämföra med någon som inte har en ätstörning och som under 10-15 år har gått upp 5-8 kilon. Den kan bestämma sig och gå ner för där handlar det inte om en ätstörning, utan oftast lite slarviga val.

      Fast dom har aldrig sagt att de vill bli/vara smala? 😂 däremot pratar de ofta om faktumet att de är större och det är väl inte så konstigt med tanke på att det är den enda ””””kritiken””” som nämns om de båda så fort någon artikel om dem dyker upp 🙃

        De har pratat om många saker och satt det i olika kontexter. Jag tycker att de på ett fint sätt har konkretiserat hur de blir bemötta som tjocka och hur de hanterar ett sånt bemötande. Precis som att de har pratat om deras gemensamma och respektive syn på kroppen och att växa upp som tjock och att vara tjock som vuxen. De har även pratat om ”ska bli såååå smala” när de har diskuterat sommaren och bad och saker som hör till sommaren där man är lite mindre klädd. De har även pratat om kärleksliv och brist på intresse från en del (mer innan när båda var singlar), där har även smalhet nämnts i den kontexten (hur det hade varit enklare med dejtande och uppstått mindre avvisande om man är smal). Många gånger när de har nämnt smalhet har det funnits olika undertoner, ibland ironi, ibland irritation kring hur smala är mot tjocka eller smalas omedvetenhet om sina privilegier. Däremot tycker jag inte att podcasten har ett svart eller vitt narrativ, utan det är en blandning av olika saker som framförs och som får lov att genomsyra deras podcast (även den önskan om smalhet som ibland har uttryckts precis som framförandet av ”jag är tjock och det är därför jag inte har någon nacke”). De har båda en öppenhet som jag personligen tror är viktig, det finns nyanser även i det accepterande!

      Varför säger ingen samma till smala som påstår att de inte kan gå upp i vikt?

    SSIH_2023

    Av alla saker som inte hänt så har denna inte hänt mest.

    Så fick man in att Edvin är tjock också 😅 I Call BS

    Inget fördömande mot Johanna och Edvin i inlägget?

    Det är jättevanligt att högstadiebarn säljer sin ADHDmedicin. Vet att min systerson gjorde det. Populärast är Elvanse tydligen.

      What? Är det så vanligt?
      Jag fick frågan en gång på gymnasiet bara ifall jag ville sälja min Ritalinburk (sa självklart nej), det är ju liksom medicin som ska hjälpa mig och andra att kunna hålla hjärnan i lite schack iaf osv osv. Men hade ingen aning om att många faktiskt använder det som droger liksom.

      Iof har jag fruktansvärt dålig koll då jag varken missbrukar något (förutom kanske snus och Estrellas chips lol) eller umgås med folk som gör det.

      Oerhört skrämmande att medicin som varje dag får mig och flera andra att kunna hålla livet i balans används för att bli hög eller gå ner i vikt….

    Du måste skriva om Vanja Wikström nu. Detta är helt sinnesjukt

      Japp! För den som följt det hela är det mumma. Tror inte man behöver grotta ned sig så mkt i kryptotermer för att förstå det . ett kort eget inlägg med en jättekort sammanfattning och infon om att mer material kommer med större gräv när camillas bok är klar tror jag hade räckt för att det inte ska spammas i kommentarsfälten på alla andra inlägg om det hela. Då hade vi som vill sitta och diskutera detta fått vårt space och de som är urless fått mer lugn och ro. Kopierar in min superkorta recap av det hela från kommentarsfältet på ett annat inlägg tidigare idag, bara för de som undrar vad fan det snackas om:

      Vanja Wikström (en influencer) startade ett projekt med krypto-relaterad konst, så kallade NFT:er. Med massa säljsnack och manipulativ införsäljning såldes det in som att ägarna till ett av dessa digitala konstverk skulle få tillgång till en medlemsklubb med en mängd fördelar. Det var även en invstering som skulle kunna öka i värde, ungefär som med annan spekulation i konst eller aktier. Inget av det som har lovats har hållits, och under tidens gång har Vanja Wikström och hennes partner Niclas Malmqvist gjort bedrägliga saker som att i hemlighet köpa av konsten på andrhandsmarknaden för att manipulera priset, troligen flyttat pengar från konstbolaget till sitt eget bolag och tagit en fet utdelning trots att budgeten är i kris, blockerat personer som kommit med kritik, och toppat detta med ett sommarhus på Gotland som renoverats i ultratakt och tagit en tre månader lång semester medan projektet var i kris. Detta efter att ha sagt att World of Alidia var ett livslångt projekt som de kommer att kämpa med näbbar och klor för att göra till det allra allra bästa någonsin. Nu när rimlig kritik väcktes i projektets chattkanaler stängdes allt ner för att det inte var ett safe space…
      rekommenderar flashbacktråden och en STOR skål med popcorn. Samt att alla som blir lika upprörda över det här som jag tipsar alla medier ni kan komma på. Den mediala totala bristen på granskning när projektet lanserades är under alla kritik, finns hur många intervjuer som helst där Vanja får komma med sin säljpitch utan några kritiska frågor alls. Vi pratar inte småpengar heller kring vad projektet bör ha omsatt, och det finns även misstankar kring att pengar flyttats runt i projektet på ett sätt som inte är ok. läs mer om just pengabiten här: https://woaholder.wordpress.com/2023/08/19/world-of-alidia-fragor-till-vanja-och-niklas/ (detta är alltså frågor som några av projektets ”holders”, ägare av de digitala konstverken, ställde innan projektets chattkanal helt stängdes ner).

      Ja! Trots att jag skäms så erkänner jag att jag med hull och hår köpte allt Vanja lovade då jag följt henne i flera år och sett henne som en härlig, inspirerande och kompetent kvinna som jag litade på. Jag var naiv och rent ut sagt pantad som gick på allt Vanja sa/skrev, men jag köpte i alla fall bara en NFT och förlusten av de pengarna drabbar ingen fattig.

    ” Blir förbannad både på tjocka som klagar, tjocka som visar upp sig halvnakna (för i deras kommentarsfält kommer sedan äckel-kommentarerna om hur feta och osmakliga de är trots att personen som har lagt upp bilden vill visa att även tjocka människor är vackra” eeh va?

      När man vill uttrycka förakt men snurrar bort sig i sin ilska, så ens ”oskyldighet” där man bara låtsas återberätta, avslöjas som egna tankar!

    Jag gillade verkligen att du startade en debatt kring detta och dina första inlägg men nu börjar detta spreta åt alla håll och känns inte längre seriöst och genuint. Tips till nästa gång: övergör inte

    Är det bara jag som börjar tröttna på det här kroppspratet nu? Förstår att det är ett viktigt ämne och ska absolut diskuteras, men jag börjar bli trött på att se om det så fort jag går in på nätet. Det är inte konstigt att unga mår allt sämre med all skit som cirkulerar på sociala medier.

      Va bra sluta gå in på sidor (ex. denna) där du kan tänkas få läsa om denna kamp, då slipper du.
      Vi andra som intresserar oss för detta slipper även läsa dina trista klagomål. Hej då 👋🏼

    Till mamman i mailet: kontakta rektorn på barnens skola och be hen gå ut med information om att barn försöker tigga till sig/köpa medicin av andra barn. Skolan kan då skicka ut en varning till alla föräldrar. Och rektorn har förmodligen kontakt med andra skolor.

    Du klagar påstå Isabellas lögner men detta då ? Så sååå påhittat. Inte en enda människa tror detta. Och vadå jag vet vem det är och därför det är sant. Varför skulle den då maila om detta ?? LÖGN !

      Hej,
      Det är jag som har skickat mejlet och det är helt sant tyvärr. Tänker inte uppge var vi bor eller namn eller något men tycker att det är en viktig del i debatten. Barn far illa. Oavsett om de lyssnar på Ursäkta (hur ska man som förälder kunna förhindra barnet att lyssna på poddar?) eller ha instagram (som alla 12-åringar har plus TikTok mm)? Ni som inte fattar detta måste nog dra upp rullgardinen en aning men jag antar att många här inte ens har barn? Då är det svårt att fatta allvaret

        varför är du förbannad på ”tjocka som visar upp sig halvnakna” och varför är det en viktig del i debatten?
        och förlåt, men ditt mail låter helt klart uppdiktat av en boomer, känns inte trovärdigt öht.

        ”du är ett j*vla lyxbarn som har ADHD”, tror inte den kommentaren har sagts – låter jättekonstig

        Hej Waldemar,

        Jag har barn, 9 och snart 12 år gamla.
        De lyssnar inte på poddar som är riktade till vuxna, de har inte sociala medier och mobilen lämnar bara huset om vi föräldrar måste/behöver nå dom. De får inte ha med sig mobilen till skolan tex.
        Youtube är det föräldraspärr på och det kollas på i allmänna utrymmen så vi har koll.
        Alla skärmar har kodlås som vi vuxna behöver låsa upp för att de ska få tillgång.

        Så det är nog du som behöver dra upp gardinen och ta lite ansvar. Det är ingen annan än du och den andra föräldern som bär ansvar för ditt barn blir utsatt för på nätet. Absolut ingen annan.

        Men om barnen är så rädda för att bli tjocka så känner jag att det är ännu viktigare att större personer visar upp sig halvnakna på sociala medier för att normalisera och vara motvikt till smalhetsen som råder. Tror inte att det är Edvin och Johanna som är det stora problemet utan influencers likt Bianca och Lovisa som postar bilder på revben och nyckelben som spretar åt diverse håll. Edvin och Johanna råkar bara vara motsatsen till detta ideal och får därför skit.

        Men snälla du förstår du inte att folk är uppfostrande i en smalhets och således inte immuna mot att själva var hetsade till att vara smala. Låt folk banta om de vill det är liksom inte olagligt! Dessutom är fetma långt större samhällsproblem så att Johanna och Edvin vill bli smala vad är så konstigt?

          Det blir lite skevt för i en del poddar har både Evin och Johanna berättat att de har lyssnare som har hört av sig och sagt att de blir triggade.

          Men man måste ju för tusan kunna skilja på att personer med fetma pratar om sin hälsa och viktnedgång, än personer som inte pratar om det ur ett hälsoperspektiv.

          Går inte det får personerna stänga av och göra en gränssättning för sig själv!

        Du bör skämmas om det nu är du som skrivit detta. ”Blir förbannad både på tjocka som klagar, tjocka som visar upp sig halvnakna…”. Ja för tjocka ska hålla tyst och bara ta bilder med kläder på? Smala får i princip inte ta några bilder alls? Sjukaste mailet jag läst, inte bara för det är påhittat från början till slut men även hur du shamear ALLA kroppstyper. Jag har inte barn, men känner att jag kommer göra jobbet 100 ggr bättre än vad som beskrivs ovan. Och Camilla, hur är detta ens ett Mail att posta? Alltså vad i hela helvete är det jag ens läst.

    Skulle du hänga ut influencers utan att verkligen veta att de bidrar till problemet? Ja
    Skulle du förstå att ditt sätt att prata om problemet bidrar till problemet? Nej

    Jag är väldigt väl insatt i ätstörningar. Både professionellt och med närstående. Jag tycker att det är fantastiskt att du tar ställning så kraftfullt som du gör. Ätstörningar är fasansfulla och tar liv och skapar så mycket lidande.

    Jag vill tacka dig för det du gör. 🌸

      Jag har själv haft/har ÄS I guess man blir aldrig helt frisk men detta hjälper ingen med riktiga problem? Att två överviktiga personer diskuterar vikt gör varken till eller från för de flesta, med eller utan ÄS.

    Pontus ska ha live, där man kommer få svar på alla frågor /rykten , och han ska sluta med sociala medier ( som jobb )
    Hopppas du följer hans nya konto Camilla så vi får en uppdatering utan att vi alla nyfikna behöver följa:)

      Det är ju just en sån nyfikenhet som gör att han kan fortsätta.

      Han har visat hur han beter sig och det kan räcka så. Låt honom glida ut ur folks medvetanden. Han kan jobba på sig själv och skaffa ett jobb där han avkrävs ett vuxenansvar.

      Tack och hej till honom!

    Bra Camilla att du inte släpper detta ämnet!! Dessa f.annade bantinfluencer som satt sjuka griller i barns hjärnor om att man ska banta för att bli smal!

    Är så j..a trött på dessa UQ-befriade fiskmåsinfluencer som hetsat barn tillräckligt länge nu!!

    Det måste bli ett stopp för barn som tar livet av sig pga en bantningshysteri o lyxkonsumtion som de inte kan leva upp till.

    Låt för faen barn vara ifred ni korkade influencer som bantar o spyr o opererar er opererar bröst, lägger fillers i käften så ni ser ut som idioter, fillers i röven, kinder så ni liknar en hamster, dyra hårförlängningar, m.m, era följare är BARN!!!! Snart snuddar allt vid peddoinfluencer som har barn som följare o som gör allt med sina insta för att barn inte ska göra annat än att försöka se sexiga o vulgära ut, låt barn få vara barn!

      Om följarna är ”BARN” så får väl föräldrarna göra något, lägg skiten där den hör hemma.

        Ja precis! Rikta inte kritiken mot Edvin och Johanna.

      Du vet att om du inte vill använda svärord behöver du inte ha med dem öht?

    Känns lite SSIH över det hela. För den som blev inspirerad kan jag anekdotiskt meddela att jag, trots Elvanse och Attentin, bara gått upp i vikt sen jag började medicineras. Eller gick upp innan med. Men smal är jag då inte.

      Vad är SSIH? Har googlat men hittar inget som låter logiskt?

        Saker som inte hänt

    Vilket normalt skriver meddelande. Låter inte alls hel påhittat.

    Men herre gud, det är inte en podd för barn? Märkligt att ställa sådana krav på en humorpodd för vuxna om vuxna teman. Nej denna kritik är totalt missriktad.

    Fast det där mailet kändes väldigt påhittat?!

    Men anordnas det inte lite väl för lite gruppsport evenemang och sådana anslutningar i kommunerna? Om barnen (och vuxna!) skulle röra på sig mer TILLSAMMANS, engagera sig i en aktivitet som gruppsport, skulle de bli helt uppfyllda av glädjen och hormonruset som den typen av aktivitet medför. Då skulle folk 1) inte fokusera lika mycket inåt, på sig själva dvs och på hur man ser ut
    2) överloppshull skulle åka bort med samma vift

    När ska föräldrar lära sig att uppfostran om angående deras barn är deras ansvar. Så slappt att man skäms. Och ja, jag har själv flertalet barn.

      ju förr desto bättre! För mig blev det uppenbart under covid hur lite föräldrar vill vara med och ta ansvar för sina barn. Förskräckligt!

    Också att absolut ingen förstår Johanna o Edvins sarkasm i princip ALLT dom säger i podden 😑😂

    Intressant att Camilla väljer att posta detta mail där mailskrivaren uttrycker ett tydligt förakt mot tjocka personer så nära Inpå poddavsnittet med Lady Dahmer som tar upp just fettfobi.

    OT, men på tal om krav på perfektion: nu är detoxshampoo det senaste. Här är bara en av de bloggar där reklamen dykt upp:

    https://www.matplatsen.net/2023/08/20/detox/

    Hur mycket behöver vi egentligen för att alltid vara på topp?! Nu behöver t o m hårbotten detox…!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.