Är Calle Schulman rasist?

Göra matteläxan med barn en grå lördagsmorgon medan jag hör min dammsugande thailändska ropa tacksamheter till mig där borta för att jag ger henne Sverige – detta borde skrivas ut på recept. // Calle Schulman

Är Calle Schulman rasist?
Om du frågar Paula på ”Vardagsrasismen så verkar svaret vara ja.

Ja jag fattar att Calle Schulman är ute efter att provocera. Ja jag vet att han och hans brors livsluft är att reta folk. Ja jag går troligen rätt i fällan med att inte kunna låta bli att reagera på denna storie från honom. För varför skall just rasism ligga så nära till hands att använda för att jävlas? Varför skall vi ständigt ”fatta skämtet” och låta det passera? Varför skall vi låtsas som att en vit snubbes bruna barn gör att han absolut inte kan vara rasist?

Referensen för mig är ”Torsk på Tallin”, men tycker likväl att hela hans inlägg är sunkigt. 
Paula har med största sannolikhet rätt. Syftet är förmodligen att provocera, snarare än vara rasistisk men det hindrar ju inte de rasistiska undertonerna att ljuda både högt och klart i stämmor runt provokationen.

”Varför skall vi låtsas som att en vit snubbes bruna barn gör att han absolut inte kan vara rasist?”
Vad tycker ni om alltsammans?

118 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jag tycker att vardagsrasismen är en ypperlig kontraindikator.

   Vissa av inläggen är inte helt klockrena men det finns för det mesta en bra poäng. Hans inlägg kanske är oskyldig men den andra meningen helt onödig. Skapar onödiga frågor kring behovet att skriva just så förutom att känna sig självgod.

    *hens inlägg.

     Calle är en han.

  Jag beskrev min väninna som rumänska. Är det också rasism?

   Wow, poängen dig helt förbi.

   Vill du inte förstå eller låtsas du bara?

   Nej

   Tänker att du nog bara vill provocera lite 😚
   Antingen det, eller så är du super-rasist och har noll koll.

   Ja

   Beror väl på hur du pratar om henne och hennes ursprung

  Det finns människor som nästan aldrig ser rasism i någonting och så de som oftast gör det. Och så finns det människor som jag som blir sårad av vissa saker. Vi som finns där i mitten är lika olika som övriga, så det är svårt (omöjligt?) att enas om vad som är ”över gränsen”. Precis som att humor och politik ständigt rör sig mellan och över gränser.

  Som mörk såras/störs jag över vissas behov att t.ex. hävda ”JAG vill säga n-boll för JAG tycker att det heter så”. Jag fattar liksom inte behovet av att använda det ordet. Eller att hävda att alla flyktingar är IQ-befriade bidragstagare, vilket jag vet inte är sant – eftersom jag arbetat med arbetsmarknadspolitik och därmed arbetslöshetsstatistik i 10 år.

  Ibland orkar man ropa ut sina motargument men ibland känns det för övermäktigt.

  Men ibland

   Vill också tillägga att det är så synd att dra invandrare, adopterade, andra generationens invandrare och mixade människor etc. över samma kam .

   Vi som tillhör endera grupp kan aldrig vinna, utan ses bara som ett enda stort problem, eftersom vi får agera bilden av allt som inte är ”svenskt”. Tråkigt.

    Problemet är inte rankningen, utan rasismen! Utan rasismen skulle problem inte uppstå från någon. Det du uttrycker hörs många gånger från personer med vita adoptivföräldrar (som också bär på rasistiska föreställningar). Adopterade barn men oftast vitt umgänge för föräldrarna.

     Ja det vet jag väl. Jag skriver i generella termer om mitt perspektiv som mörkhyad och om vad jag såras av.

   Det enskilt jobbigast ur eget perspektiv är varifrån jag egentligen är. Född i Sverige men klassas inte som svensk om jag vill säga det (för känner mig mest som det) utan ständigt kommer frågan om varifrån man egentligen är. Mina föräldrars ursprung har jag mycket litet anknytning till dessutom, av olika skäl.

    Jag har träffat så många invandrare som hävdar att de är somalier / turkar / kurder osv trots att de är födda i Sverige eller åtminstone levt större delen av sitt liv här. De brukar vara glada om man frågar dem om deras ursprung eller var de är ifrån ”egentligen ”.
    Så länge majoriteten av invandrare inte ser sig som svenskar trots att de är födda här så tänker jag inte heller se dem som svenskar utan som just invandrare.

     Nej de flesta brukar inte bli glada?! Att de är artiga är något helt annat.

      Jo de flesta av oss gillar frågor om ursprung,vi med ursprung i andra länder är stolta över det.
      Mina barn är födda i Sverige men de vill hellre ses som att de tillhör vår andra nationalitet och min son säger stolt att han är bl@!!e.

       Ja, alla gör vi som vi vill. Tyckte personligen att din historia mest lät sorglig.

       Betyder inte bl@t☆e kackerlacka?

      Jo de flesta invandrare som jag träffat pratar gärna om sitt ursprung, bjuder på mat ifrån hemlandet, spelar musik ifrån hemlandet osv. Jag brukar aldrig fråga kollegor eller vänner var de är ifrån ”egentligen” men ändå vet jag var alla kommer ifrån eftersom de själva pratar om det.

       Det är väl normalt? Skulle invandrare plötsligt avsky sin hemlandsmusik och hemlandskost?? 😅

     Fast problemet är att det inte går att göra rätt. Säger jag att jag är svensk kommer de flesta hävda att så är inte fallet. Säger jag att jag är x och y så kommer ifrågasättanden varför jag inte känner mig som svensk om jag är född här.

     Fattar du inte att vi kan vara båda delarna? En del av oss har till och med dubbla medborgarskap- hur hanterar du det? Jag är så sjukt glad över att kunna vara både svensk och singales. Jag ÄR ju det, varför ska jag radera det ena?

   Rasimen går tyvärr mot flera håll. Svenskjävlar och svennehora jävla blondin m m. Och dessa brottslingar som är här illegalt och vill försöka tvångsgifte sig genom att trakassera och hita i utföra våld. Så är verkligheten för många svenskar. Och vill ni låtsas som det inte finns får det stå för er.

   Det heter iofs så men okej

    Inte från början.
    Arbetarklassen ”döpte” om bakelsen via dåtidens slang och sedan blev den känd via det namnet.
    Från början hette den havregrynskugler och sedan havreboll här i Sverige.
    Tror inte riktigt folk förstår att ordet neg●r från början var ett slangord för ’färgad’. Det rumsrena var alltid ’färgad’ på den tiden.

  ….Inväntar alla icke-rasifierade som aldrig upplevt rasism eller främlingsfientlighet i deras liv ska kommentera och skydda Calle S in…1…2…3

  Vardagsrasism är just alldagliga situationer, utanförskap, mellanförskap, hårfina linjer där tom kommentarer som ska vara ”trevliga” blir knivhugg i hjärtat och du kommer aldrig förstå det om du inte är rasifierad. Punkt.

   Nej man kommer aldrig fullt ut förstå, men ambitionen att vilja lära sig att upptäcka det mer kan ändå vara god tänker jag. Istället för att hänvisa till ”PK-samhället” 🙄

   E så uttjatat grepp med att säga vilka som kommer kommentera vad och räkna ner.

    I det här fallet lyckades hen inte ens räkna ner…

     😄

  ”Min dammsugande thailändska” Fy fan vilken vidrig människosyn.

   Verkligen, Calle måste SKÄRPA TILL SIG! Han måste anamma den svenska modellen där det bara tassas på tå runt den mörka verklighet där tredje klassens folk (exv. pakistanska gästarbetare) levererar mat åt Foodora och Uber Eats.

    Ja är det inte intressant att när det kommer till utkörning av hämtmaten då hörs inga röster.
    Vad hände med ropen på barrikaderna, för just när det kommer till hämtmaten är det så många fel att det aldrig kan bli rätt.

     Det har ju hörts massor om dessa företag och den kritik de har fått.

      Men ingen orkar sluta använda sig av dem?

       Jag har slutat 🙋‍♀️

       Vet inte, jag hör ofta de som säger sig ha bojkottat dessa. Kanske beror på vilken krets och filterbubbla man vistas i.

        Där jag rör mig och bor, vilket är hela Stockholms innerstad har inte antalet minskat, snarare ökat. Söder och Vasastan är värst.

         Men är verkligen lösningen att ta bort arbeten och möjlig inkomst för en stor del människor? Att vara matbud är ju jättebra för de som kanske inte kan språket så bra, har någon utbildning och som har svårt på arbetsmarknaden i övrigt. Visst, det är inte jättebra betalt, MEN det är betalt och ett jobb. Jag skulle inte sluta använda en tjänst enbart för att jag ser att många utländska arbetar där och typ tycka synd om dom. Fel sätt.

          Om man tycker att det är en bra idé att ta tillbaka klassamhället så absolut. Tycker man att det är ok att göra skillnad på folk och folk och ge horribla villkor till dem så visst.

     Och nagelsalonger.

  Han skojar om sin robotdammsugare. Herregud, hur ska man överleva detta PK-samhälle?

   Poängen var att skämtet är åt det rasistiska hållet- inte om han de facto har en levande kvinna från Thailand som städar.
   (Svårt att ha en icke levande iof sig. 😆)

   🤦‍♀️

   E d sant?🤣🤣🤣

   Gör väl inte kommentaren bättre?

  Vit bloggare: Har den här vita personen varit rasistisk? Prata i smågrupper

  Vita bland kommentarerna: Nej, inte är han rasist eller har sagt något rasistiskt. [följt av] Titta på hans barn som inte är vita! Hade han varit rasist hade han skaffat vita barn. Folk är så lättkränkta nuförtiden!

  Tycker det blir larvigt när vi vita ska tala om var gränsen går för vad som är rasistiskt och vad som bara är ett kul skämt någon annan ska hantera som än en gång är på deras bekostnad kopplat till deras utseende och/eller härkomst.

  Vi lever i ett vitt samhälle med strukturell rasism. Det vore omöjligt för en vit person att inte ha någon rasism den utövar eller bär på rasistiska föreställningar. Det är ett stort ämne och vad ska det ge att diskutera när merparten är vita och många här dessutom inte tycker att deras rasism är anmärkningsvärd eller som i vissa fall existerande. De som insisterar att de som vita har noll rasistiska föreställningar och aldrig har sagt eller skulle säga något rasistisk, de ger uttryck för en obehaglig rasism. Den rasism som är okej med rasismen som genomsyrar samhället och som tycker att allting är toppen och varför ska någon gå med en ”offerkofta”.

   Vet du hudfärg på alla som kommenterar?

    Öva på din läsförståelse!

   Fasen var det inte Magdalena Andersson vars vännina glatt berättade att de hade skämt om andra världskriget som ”Maggan” inte delade med sig av till som man!? Detta när hon precis hade tillträtt som Statsminister och några skrattade men merparten tog det hela med ro. Vi har det nuvarande styret som inte är mycket bättre och som rasismen är än mer normaliserad i landet.

   Det går inte att komma ifrån Sverige är ett rasistiskt land och många ifrågasätter inte det för rasismen stör inte deras vardag.

    Maggan kan ha skämtat om vad som helst angående andra världskriget. Varför tänker du att det behöver vara rasistiskt?

   Så det är ok att ha rasistiska åsikter så länge man erkänner att man har det?
   Herregud.

    Min poäng var att även politikerna i landet är rasistiska och det normaliserar rasismen inför invånarna. Ingenstans skrev jag det du uttryckte! Det finns inte ens en undertext av det du påstår att jag skrev ut! Jag ifrågasatte rasistiska politiker och nämnde även icke-reaktionen som många invånarna hade inför ett sådant brunt erkännande.

     Det är lite av en hönan och ägget. Påverkar politikerna som styr normerna eller påverkar normerna politikerna som styr?

   Identitetspolitik är så dåligt och används sällan om det finns bra argument.

  Jag skulle behöva någon som förklarar av det handlar om.

   En känd person drar ett skämt på bekostnad av en grupp människor, underbetalda kvinnor med annan etnisk bakgrund än svensk.

   Vissa tycker det är ”ha,ha,ho,ho,hi,hi”

   Vissa tycker det är lågvattenmärke

    Jag fattade inte att det var ett skämt, men jag saknar väl humor.

  Schulman-bröderna driver hela tiden med allt och alla. Han har ju ”bruna” barn själv som blivit utsatta för rasism. Han har själv skrivit om det.
  Chilla….Gunilla…

   DÄR kom det 😂

    Det brukar inte ta lång tid innan många vita ska gömma sin rasism eller godkännande av rasistiska åsikter, genom att förankra hur icke-rasistiska de är pga. någon etnisk minoritet i deras närhet. Helst ett eget brunt barn!

     My dentist is a black woman!

  Även icke vita människor kan ha rasistiska åsikter. Personer ifrån Mellanöstern uttrycker ofta rasistiska åsikter om afrikaner (ifrån söder om Sahara) och judar.

   När du säger ”icke vita” utgår du från en vithetsnorm. Jag var på en föreläsning om rasism på uni. och just det här nämndes som ett rasistiskt uttryck. Linsen man ser världen igenom är vit och när saker berättas om andra då säger man ”icke vit”. Du skulle inte säga ”icke brun/svart/bpoc” när du pratar om någon vit!

    Om man är vit är det helt normalt att se världen ur det perspektivet.
    Att påstå att ”ickevit” är ett rAsiStisKt uttryck är så dumt att klockorna stannar och urvattnar riktig rasism.

     16,47 Tack för att du skriver det jag precis tänkte.

     +1

     +1

    Fundering: Vem upplever mest rasism i vardagen?
    Svar: Sara, 23, född och uppvuxen på Södermalm.

    Ja ja, orka…

    Du lär dig om rasismen på uni… en annan har som barn blivit kallad för äcklig invandrare av svensk polis!

    Du behöver inte lära mig om rasism!

    Jag menar inget illa när jag skriver ”icke vit”, sluta överanalysera!!!

    Måste varit en vit föreläsare. Eller en ickesvart ickebrun ickeminoritet

     Det var en svart kvinna.

   Internaliserad rasism.

    Du har verkligen lyckats klämma in alla buzzwords i dina inlägg. Du måste vara en fröjd att känna och umgås med.

     Inget fel att som vit vara medveten och sätta sig in i hur andra har det.

      Nu går du ju själv i din egen fälla, dvs. delar in mänskligheten i vita, underförstått ”vi”, vs ”andra”, underförstått människor med annan hudfärd. Du är lika god kålsupare som alla vi andra så kliv ner från dina höga hästar.

       *hudfärg

      Nu går du i din egen fälla och delar in mänskligheten i vita, underförstått ”vi”, vs. ”andra”, underförstått människor med annan hudfärg än vit. Du är lika god kålsupare som alla vi andra så kliv ner från dina höga hästar.

      Du är ett troll.

  Väldigt vanligt med antiziganism hos både etniska svenskar och invandrare…

   Undrar varför?! 🙄

    För att vi nu bevittnar efterföljden (eller följden om man så vill) av att romer (!) har behandlats som skit sedan urminnes tider?

     Romer har en kultur som är väldigt rasistisk i sig själv. De ser icke-romer som ”smutsiga” och ska helst inte umgås för mycket med dem.

      ”Jaha, men dåså”… eller va?

       Jobbar man inom service eller handel så lär man sig snabbt av egen erfarenhet vilken sorts människor som är trevliga och vilken sorts människor som alltid är otrevliga, oärliga och beter sig riktigt illa. Att en stor del av Sveriges befolkning har problem med dessa människor är ingen slump… alla har vi ett val att vara skötsamma och försöka leva tillsammans med våra medmänniskor, istället för att isolera oss ifrån majoritetssamhället och bete oss antisocialt.

        Fattar inte vad dina personliga erfarenheter har att göra med vad jag just skrev, men ”ok”.

        Ser nästan varje dag en viss kategori människor bete sig exakt så som fördomarna om dem säger.
        Dvs stjäl, och beter sig hotfullt mot äldre för att få pengar av dem.
        Har sett dem skrika åt pensionärer som inte gav dem mynt i tunnelbanan och har sett dem muddra väskan för en stackars tant med rullator. Ser dem stjäla i affärer konstant, allt från strumpbyxor till mat till läsk.

        Du är ju koko på riktigt.

         Och jag ser WT-raggare stjäla inne på lokala macken.

      Och, förutsatt att det du säger faktiskt stämmer, så är väl inte det så jävla konstigt? Vem fan vill umgås med sin förövare?

     Det är ju ändå intressant. Vi i Sverige var ju väldigt snabba med att skrika black loves matter – något vi direkt importerat från en amerikansk rörelse. Svensk rasism mot svarta ser annorlunda ut. Vi har ju oftast inget emot afroamerikaner på det sättet så vår målgrupp är ju först och främst en annan – invandrade svarta från afrikanska länder. Rasismen mot mörkhyade indier är t.ex. helt annorlunda än rasismen mot eritreaner.

     Vi är också kapabla till att se paralleller till att svartas kriminalitet i delar av USA är högre än vitas och det faktum att svarta först räknades som fullvärdiga, tänkande människor som får studera och sitta var de ville i bussen och så vidare på 60-talet. Vi förstår också saker som att svarta i USA inte är lika benägna att rösta och ta andra samhällsansvar på grund av historien. För att vi känner med dem.

     Men här har vi ett folk utspritt i Europa vars historia i mångt och mycket är likadan eller till och med värre än historien om svarta i amerikanska södern. Slavhandeln med romer i Rumänien höll för det första på mycket längre – över 500 år och konsekvenserna i modern tid är gigantiska. Speciellt de rumänska och bulgariska Romerna har dock noll ”lobby” (eftersom de inte har haft praktiskt taget några rättigheter fram till 80-90-talet. Glöm inte att svenska romer fortfarande tvångssteriliserades in på mitten av 70-talet). Och det verkar finnas noll incitament från statliga institutioner som t.ex. skolan att berätta deras historia. Så de flesta vet inte ens om att de förslavades till mitten av 1850-talet. Fråga en ”vanlig” rumän och de kommer inte veta om det eftersom det inte direkt är något som staten skulle prata om. Svenskar och svenska staten är ansvariga för att romer än idag känner sig uteslutna. Rumäner och Rumänska staten (som bland annat svindlat bort alla eu-pengar de fått för att stötta romer) är ansvariga för att romer fortfarande bor i ghetton. Porajmos (folkmordet på romer under andra världskriget) är det ingen som vet hur många som dog i. För ingen jäkel hade så mycket respekt för romers liv att de brydde sig om att dokumentera. (Medan vi vet relativt exakt hur många judar som dog). Svenskarna skickade vita bussarna – där fanns det en rangordning. Först svenskar, sedan skandinaver/nordbor, sedan politiska fångar, sedan kom judar. Romer fick inte åka med från koncentrationslägrena. De fick inte ens komma in i Sverige alls. Efter andra världskriget så öppnade USA dörren för flyktingar. Men romer fick allt vända i hamnen.

     Hur jobbigt det än låter så är vi européer med vår historia ansvarig för den här soppan. Inte de.

     Det är inget konstigt att romer delvis har slutit sig till sin egen grupp. Det är inget konstigt att de delvis inte har respekt för något utanför sin egen grupp. En slagen hund blir ofta aggressiv (och med det menar jag på intet sätt att jämföra romer eller några andra mer hundar – det är en liknelse så alla kan lägga ner att skriva argt).

     Klart är ju att i en konkret situation när någon stjäl eller beter sig illa så måste man såklart reagera som samhälle men att helt oreflekterat och oinformerat sitta och slänga ut sig saker om ett helt folk utan att tänka ett dyft på deras historia eller deras situation idag som Millan – det är att vara ett jävla (rasistiskt) arsle.

     Börja här: https://sverigesradio.se/play/avsnitt/1006327

     Det är svårt att hitta informationer om romers situation och historia (jag sa ju det, ingen ”lobby” pga utanförskap för länge) men googlar man lite så hittar man ändå lite och kan lägga ett pussel. Intressera er, engagera er och sedan bestämmer ni om ni vill vara ett arslen eller inte.

      * Black lives matter, sorry, autocorrect.

  Hur länge kan Vardagsrasismen hålla på? Hur länge kan Schulman hålla på? Lika tröttsamma.

  Så trevligt han beskriver sin städerska.

   ”städerskan” är en robotdammsugare

  Antirasister är dom som ständigt fokuserar på hudfärg.
  Vit snubbe
  Bruna barn
  Vita föräldrar
  Vita svenskar
  Vita medelålders män

  Är Calle rasist pga det han skrev, nej.

   Du är så ensidig, Lewis. Din definition av antirasister är så felaktig. Förstår du inte hur viktiga antirasister är för oss som är mörka?

   Att ständigt definieras utifrån sin hudfärg, i stället för sina personliga egenskaper, är sårande, utmattande och tröstlöst.

   Så länge rasister behandlar oss annorlunda utifrån våra utseenden, behöver vi stöd av de som kämpar för vår sak.

  Jag är adopterad och växte upp i en medelstor svensk stad under 90-talet. Få invandrare men ganska många adopterade. Upplevde aldrig någon särbehandling utifrån mitt utseende.

  Flyttade till Sthlm i början av 00-talet och fick ett bryskt uppvaknande i form av skällsord, förväntningar om att sälja sex, ifrågasättande blickar av vakterna på krogen etc. Minns särskilt när en av mina killkompisar nekades inträde på det gamla Söderhaket Bullen, utifrån sin hudfärg. Nykter, överklasskille men från Egypten.

  Det var märkligt och sorgligt att behöva acceptera sådana attityder. Vill ge de perspektiven för att man ska förstå varför saker och ting upplevs sårande. Det handlar inte om att dra rasistkort, utan om att alla ”skämt” och skällsord riktar sig till ens hudfärg. En färg jag själv trivs med, men som provocerar så många andra.

  Det är väl klart att sådant sätter orättvisa spår? Att ”chilla Gunilla” är liksom det jag konstant gjort i nu 40 år. Att ständigt bevisa min rätt att bo i Sverige, min kompetens och mitt bidrag till samhället likaså. Det är så jävla uttröttande.

   Förstår verkligen hur jobbigt och orättvist det här måste vara.

   > …skällsord, förväntningar om att sälja sex, ifrågasättande blickar av vakterna på krogen etc

   Det här är så sjukt? HUR finns det så här otrevliga människor?

  Jag är visserligen bakis och kanske extra trög idag. Men jag förstår verkligen inte. Jag förstår inte Calles inlägg, jag förstår inte vardagsrasismens inlägg. Jag fattar inte hur det Calle skriver skulle kunna vara ett skämt, vad är det som är skämtet? Och när jag läser vardagsrasismens inlägg fattar jag inte hur det är relaterat till calles inlägg. Om nån känner sig pedagogisk och tålmodig vill jag hemskt gärna bli lite klokare såhär på söndagskvällen 🤓

   Skämtet är ju att Calle skriver ”thailändska” om sin robotdammsugare. En del tycker att det är kul, andra tycker att det är dumt.

   Jag har (som adopterad mörkhyad) försökt ge perspektiv på varför det kan uppfattas sårande. Upp till var och en att köpa det.

    Det var det tråkigaste skämtet i mannaminne isf…

     Ja instämmer, men vad att vänta, det är ju Calle Schulman. Väcka uppmärksamhet är hans andra namn. Mindre viktigt vad som sägs, bara han får en reaktion.

   Han skämtar om hur rasistiska människor pratar om sin hemhjälp.

    Exakt!
    Om man inte ngn gång följt Calle eller Alex och med stor säkerhet har total avsaknad av förmåga att förstå satir samt ironi, ja då förstår jag att det är svårt att fatta.

  Obs. Calle har en Robot dammsugare.

  tror inte han är rasist nej..

   Tror gör man i kyrkan!

  Det verkar varit en referens till någon slags film?

  Med det sagt, inte så kul och okänsligt/onödigt. Det är ganska uppenbart att han inte menar något illa.

  Jag tror inte att han är rasist. Dock kan kommentaren i sig vara rasistisk. Tror det är viktigt att uppmärksamma att folk KOMMER säga rasistiska/sexistiska saker, utan att nödvändigtvis vara rasister. Man kan vara okänslig utan att vara rasist. Handlar väl om att lära sig.

  Han drar ju ett skämt om just rasism? Om sin robotdammsugare? Okej att folk inte tycker att han är speciellt rolig, men förstår man inte skämtet så antingen a) ljuger man för att få gnälla eller så b) är man inte gammal nog att vara på internet.

  Alla kan vara rasister samt uttrycka sig rasistiskt, och varje människa kan därtill utsättas för rasism, men allt som en eller flera individer uppfattar vara rasistiskt är inte rasism eller ens nödvändigtvis rasistiskt.

  Detta har lite till inget med vad Calle sa att göra.

  Referensen till Torsk på Tallin – finns det ens någon? Alltså, jag minns inget om någon karaktär som säger något om ”sin” städerska, tycker också det låter alldeles för snällt för att vara från den filmen eller minns jag bara fel? ”Ger dig sverige” kanske?
  Robotdammsugaren – om .. alltså, så här, hade det inte blivit en storm kring inlägget så hade han ju inte publicerat filmen på robotdammsugaren och utan den ”förklaringen” så finns det ju ingen i världen som hade tolkat den här bilden till att handla om hans robotdammsugare? Och igen så känns inlägget för ”snällt” för att vara ett ”torsk på tallin med ett gömt rikemansrasistskämt inuti”. För mig luktar ju det mest som en efterhandskonstruktion, tror han la upp inlägget lite för att provocera och lite för att han tyckte att stunden var härlig på något vis men han har inte riktigt fingertoppskänslan att formulera sig så det tidigare övertrumfade det senare och han drog den här ”robotdammsugaren”-förklaringen.

  och med allt det sagt, vet inte, känns onödigt av vardagsrasismen att fokusera på hans barn, attackera honom om man vill men lämna kidsen utanför, tycker formuleringen mans barn är bra mycket konstigare än Calles första inlägg.

  ”Varför skall vi låtsas som att en vit snubbes bruna barn gör att han absolut inte kan vara rasist?” Kan vi väll göra? Om vi kan låssas att svarta inte kan vara rasister. ALLA kan vara rasiter. Och att peka ut kalles hudfärg och hans barns är med rasistiskt 🙂 Men ett skämt är ett skämt, ett skämt får vara rasistiskt, provocerande, roligt, tråkigt. Humor är subjectivt.

  Nu är det befäst: Calle Schulman är en äkta idiot. Allt för en rubrik i media. Så trött på dessa bröder som vill utge sig att vara någon kultur-elit-adel. Kräks 🤮

  Suck. Det var ett skämt som refererade till en scen i Torsk på Tallin. Det var alltså inte rasism. Ingen aning om CS är rasist i övrigt, men detta var alltså inte rasism, utan ett skämt. Som man inte behöver tycks är roligt. Rasism, som är mycket allvarligt, kommer urvattnas som begrepp om vi håller på så här. När jag ändå är igång så är inte heller koranbränningarna rasism utan kritik mot ideologi/religion. Som man inte heller behöver gilla, men som behöver vara tillåtet pga mänskliga rättigheter och yttrandefrihet trumfar ev sårade känslor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.