Underbara Clara om materiella ägodelar

Ibland hör jag folk hävda att felet med människan är att vi är för kära i våra materiella ägodelar. Men jag menar att det egentligen är tvärtom. Att vi känner så pass lite för våra ägodelar att det blir ett problem.
För det gör att vi kan slänga en tröja efter tre användningar eller tapetsera över våra tapeter efter bara något år. Att vi renoverar sönder vackra gamla gårdar och ersätter otroliga munblåsta fönster med moderna av aluminium som är omöjliga att underhålla. Att vissa av oss älskar alla våra grejer är inte det stora problemet. Om fler gjorde det kanske de skulle vårda dem bättre. // Underbara Clara

Jag kan inte NOG skriva under på det Clara skriver i sitt inlägg. Frågan är väl hur många saker man kan ha och som man inte vill göra sig av med, innan man tar klivet över till ”hoarding”? Kan man ha en influencisk ”släng” av det tror ni?
Det har nog jag i så fall då…
Jag gillar inte att göra mig av med saker, någonsin.

Vad tycker ni om Claras lilla känga till många av hennes flunskollegor?
De är ju experter på materialism-rotation…

75 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Yogagirl har svarat nu. Hon menar att om vi bara inte lägger oss i så och man är frisk så är en förlossning ca 100% säker.
    Alltså det där om ”jag/min bebis hade dött” existerar inte då hon menar att något då måste ha stört från början.

    Så vi ska alla bara lära oss att tänka rätt, och sen kan vi eg nästan lägga ner allt med vad BB och vård och sånt heter. Heja!

    Sen påstår hon att bloggbevakning vinklar allt fel då 97% av kommentarerna hos henne var positiva till freebirth. Men för herrregud, alla kommenterade väl inte själva ämnet utan grattade också?

      Men vad bra, då kan vi ju berätta för tex alla kvinnor i uländer att de faktiskt inte alls dör av förlossningar. De kanske bara inte tänkt på att man kan sluta med det.

      Min bebis hade dött under förlossningen om vi inte befunnit oss på sjukhus. Trots att jag är fullt frisk och hade en ”lågriskgraviditet” och inget pekade på att det som inträffade skulle ha inträffat. Så blir mycket provocerad av hennes inlägg..

      Människan som art har ”offrat” enkla förlossningar mot att kunna gå på två ben och utveckla en stor hjärna. På det hela taget en bra deal men med mycket död och lidande som pris. Då är det ju toppen om vi med modern läkarvård kan minska det priset.
      Myten om att människofödslar är naturligt säkra är helt felaktig.

      Hmmm… ja det var ju inga barn och mammor som dog vid förlossningen när sjukvården inte fanns…

    Kenza är ett bra exempel. Renoverar skiten ur lägenheter och hus. Visst ”man får göra vad man vill med det man köper” men man ser så många som slänger ut kök som varken är gamla eller slitna. Varför inte måla om eller slipa luckor? Varför behöver man byta vardagsrumsbord och matta vart tredje år (designbymirelle är ett lysande exempel på nya möbler även om hon själv menar att hon återbruket såååå mycket). Och ja många saker är av sämre kvalitet nu än förr men definitivt inte allt. Ibland tror jag att vår generation hade mått bra av att bo ett år under första delen av 1900-talet och börja uppskatta det man har.

      Även Alexandra Bring!

        Och Bianca Ingrosso…Ska vi fortsätta listan 😂

          Ja Bianca gjorde om ett kök till ett som såg exakt likadant ut.
          Så pratar de om ett de hittat sin drömlägenhet för att sen renovera sönder den och sen flytta lika snart igen:..

      Håller så med. Det bisarra är att eftersom allt går i cykler så kommer det förmodligen sluta med att de till sist river ut sitt flådiga kök och sätter in det de en gång rev ut….dvs den rätta stilen för just den tidsepok boendet är. Alla dessa flunsor som blåst ut kök efter kök efter kök, allt för att ha ett trendigt kök, vilket enormt djkla slöseri med ALLT.

        Och Elsa Billgren! Hon är nog den som jag tycker kommer undan mest. Hon har byggt en image på att älska vintage, loppisar och återbruk, men byter ut allt i hennes hem konstant…

          I vems hem byter hon ut saker menar du Trollis?

            Sitt eget

      Joanna avento tar ändå priset. Byter indredning och möbler varje halvår. Inget hållbarhetstänkt whatsoever.

        *inredning

      Så uppenbart att Kenza kör renovering av lantställe ala Alexandra Bring.

    ”Kan man ha en influencisk ”släng” av det tror ni?” Så korkad fråga, det är fortfarande människor du pratar om. Vi ALLA är vanliga människor. Du kanske skulle läsa på om samlare då det är en diagnos och inget man har en släng av.

      Men snälla människa. Är du totalt humorbefriad?
      Ta inte allt gravallvarligt.

      Likställer du samlare och hoarders? Så om man samlar på frimärken eller tomtar har man automatiskt en diagnos? Jisses, på tal om korkad! (Hoarders är EXTREMA samlare fyi)

    Kräks rakt ut på sådana här högfärdiga människor som ska rättfärdiga sitt köpgalna samlarbeteende med att ”det minsann är begagnat/loppis/vintage och mycket bättre för miljön”. Hur mår planeten efter alla mil du kört med din bil för att loppisfynda saker du verkligen inte behöver, men ändå ”måste” ha?” Eller spontanköpet du gjorde på Sellpy/tradera trots att du redan har tio st likadana ”men bara måste ha just denna”.

    Ingen influenser ger mig så mycket Karen vibbar som Clara.

      Oftast går man väl (iallafall jag) in på loppis/secondhand när man ändå är i stan eller åker förbi. Typ efter jobbet. Är väl bra att någon älskar och vårdar dom där karafferna eller vad som istället för att dom slängs.

        Så kan det vara, men nu är ju uppenbarligen inte fallet så med just Clara eftersom hon har (sjuttio!!) st karaffer? Vem behöver så många oavsett om det är loppis? Och vem säger att de slängs bara för att just du inte köper? Någon annan som inte har någon karaff alls kanske vill köpa den?

        Min poäng är att många samlarfanatiker vill rättfärdiga sitt beteende med att det är loppis och inte se det potentiella problemet. Förlåt skulle kanske triggervarnat och sagt ”inte alla loppisälskare”. Nej skämt och sido, älskar loppis själv, men är långt ifrån fanatisk samlare och tycker (av erfarenhet) att just sådana personer ofta är förblindade av sitt beroende (som det oftast är).

          Fattar din poäng och håller med om att man måste tänka steget längre ibland, speciellt om man beställer från ex sellpy. Och så beror det ju på vad man handlar på loppis, går man in där för att köpa sådant man faktiskt behöver eller är det mest sånt som är kul att ställa fram på någon hylla och fota eller plagg att använda nån enstaka gång (och framstå som en medveten second hand-handlare) medan resten handlas nytt?

          Och nu kanske det inte gäller just karaffer av den typen Clara handlar men klart att utbudet minskar och folk ger upp om allt för många dammsuger loppisar för alla fynd eller fräscha grejer.

            Så man ska inte köpa för någon annan kanske vill ha? Märkligt tänk.

              Det är väl jättebra om man köper sådant man faktiskt behöver eller verkligen vill ha. Men köper man stora mängder av sånt man egentligen inte har plats med så att annat hamnar på vinden eller den där klänningen som visserligen är ett fynd men inte passar och sen blir hängande i garderoben i evigheter i väntan på att sys om, då kan man ju hellre låta det vara kvar till någon annan. Loppis har ju en hel del riktigt bra grejer men också väldigt mycket skräp som kommer in.

                Jag köper massor på loppis. Ibland blir det felköp, men då lämnar jag tillbaka det till loppisen – kan väl inte vara fel? Ser det som att jag skänker pengar till Pingstkyrkans verksamhet i de fallen 🙂

          Okej, men om man läst hennes blogg länge så vet man att hon köper och sparar på sin rekvestita då hon var och är fortfarande fotograf för diverse tidiningar m.m, att man samlat på sig i över vaddå 15år om inte mer? Så 70 karaffer begagnat köpt vid tillfälle är väl mindre miljöpåverkan än att åka till maldiverna, toscana, miami osv flvera gånger under 1år? Hon kan iaf bidra med sin egna samlade rekvestita, än att behöva köpa nytt varje gång det ska läggas ut nya matbilder eller kokböcker

        Ingen behöver 70 karaffer. Hade hon lämnat kvar några av de i butiken hade färre behövt köpa nytt, just saying. Man behöver inte äga allt som är fint.

          dem* innan någon rättar 😜

          Nja, nej. Finns ingen loppis i Sverige som inte har massvis med karaffer.
          Ingen blev utan karaff för att Clara samlat på sig ett gäng under åren.

            Vad bra att du varit på alla loppisar i hela Sverige och kan intyga 👍 gäller dock annat än bara karaffer, poängen verkar ha flugit dig förbi. Överflödigt samlande minskar utbudet, eller hur?

              Jösses så konstigt du tänker.

              Det är tydligt att många inte förstår det du menar men det gör jag.

              Fortsätter vi konsumera i överflöd på begagnat marknaden så stimuleras nyinköp och på så vis fortsätter konsumtionen öka.

              Om alla köpte hållbart, bytte, ärvde, lagade och köpte begagnat när de BEHÖVER så hade vi kommit en bra bit.

                Exakt, tack 😊

                +1

      Får mig att tänka på ett inlägg Minimalisterna om Underbara Clara och alla hennes karaffer.

      ”UnderbaraClara lade upp ett Instagraminlägg med sina 70 karaffer och kannor. Och jag kan inte låta bli att problematisera den romantiserade bilden av att samla på onödigt många prylar. Det må hända att de är hållbart konsumerade begagnat, men det är inte hållbart om alla ska ha stora samlingar av diverse olika pryttlar som ju inte alls som helhet fyller ett praktiskt behov. Som att konsumera sjukliga mängder second hand-kläder. Det är inte hållbart bara för att det är second hand om det går till överdrift.

      Vi måste kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt – att vårda och värdesätta det vi redan äger och har producerat. Utan att för den skulle behöva behålla allt eller ha sjukliga mängder av det vi tycker om och värderar högt. Hörde jag ordet lagom? :)”

      Länk: https://minimalisterna.se/manadens-inspiration-augusti-2021/

      Jag tycker underbara Clara mest försöker rättfärdiga sin överkonsumtion. Materialism är aldrig sunt tror jag, vare sig det handlar om nya eller gamla saker. För mig är även Clara materialistisk eftersom hon verkar lägga ett oerhört stort värde på saker.

      Känns som Clara försöker rättfärdiga sin konsumtionshets och materialism. Hon verkar vara väldigt materialistisk och det kan nog aldrig vara sunt.

      Samlare har nog iofs bidragit en del till ett vissa sorts föremål fortfarande finns kvar och tas väl tillvara på.
      Det är ett intresse så alla kommer inte köpa sig ett stort lager av något bara för att (även om sånna finns med) Andra har andra intressen som oxå påverkar miljön, bilintresserade/motorsport tex.
      Klart att ingen behöver 70 karaffer.

    Så bra och tänkvärt inlägg!!! Hade önskat en (billig) lagningstjänst där man kunde skicka in kläder/grejer som behöver lagas i en typ sellpy-påse som man sen får tillbaka. Tar väl egentligen inte lång tid att typ laga ett hål på ett byxknä, men ack jag har ändå trasiga kläder liggandes sen äldsta barnet var bebis 🙈🙈🤪😭😭😭

      Du kan ju lära dig att laga det själv?

        Det kan jag, kanske inte prydligast av alla men det duger! 😊 Det är tid och ork som behövs. Älskar absolut att prokastinera allt lagande! 😅😅🙈

      Finns ju skräddare

      Det finns: https://repamera.se/ Är supersmidigt och lagningarna blir bra!

        Jag har lagat flera grejer hos repamera, funkar toppen!

          Och kan tillägga att de fixat sånt som jag aldrig trodde kunde fixas, t ex jättesnygg förstärkning på utsliten armbåge på en kashmirtröja. Jag bara gapade

        Men gud så bra, tack!! 😊🥳🥳

      Skräddare har det som jobb.

        Tror personen menade att det hade varit bra om någon kunde ta allt möjligt i ett svep, kläder, skor, någon trasig pryl osv. Klart man kan laga själv (blir kanske inte jättebra) eller ta till skräddare (tar tid) och alla har väl något där hemma som man inte orkade eller kunde laga just då. Tycker det låter som en jättebra idé, skulle kanske bli lite dyrt men finns säkert många som har viljan att återanvända saker, har pengarna men inte tid/lust/ork.

      Det finns! Fick reklam på insta nyligen. De kallar sig Repamera.

    Sure, men… Nästan 70 karaffer och älskar alla? Jag förstår inte, var förvarar man som för alla används väl inte konstant? Används ens majoriteten? Jag skulle nog lämna in de flesta i loppis-kretsloppet igen men det är väl jag.

    Jag skulle behöva gilla mina saker lite mindre för jag har förrådet fullt med grejer. Och bli lite mindre nostalgisk på kuppen. Maken blir galen på mig för att jag vill spara så mycket.

    Kommer från ett hem där allting sparades och ingenting ger mig mer stress än det. Men är ingen storkonsument av nytt för det, det är själva ägandet av mycket prylar som skaver.

      Instämmer. Jobbigt att äga för mycket prylar att hålla ordning på. Håller själv på att skala ner. Handlar enbart sånt jag verkligen gillar och då uppstår iofs problemet emellanåt att göra sig av med saken..Men när man behöver något, tex ett klädesplagg och har tålamod att vänta och leta lite, tills man hittar rätt, då kan jag ha det plagget livet ut. Vårdar man sina grejer, väljer med omsorg, så funkar det, iaf för mig. Men handen på hjärtat, borde rensa ut mer kläder, men svårt för tycker det är så kul. Däremot inte mycket pryttlar i hemmet, får panik av övermöblerade hem.

    Det finns (minst) två perspektiv på det här. Det ena är miljöperspektivet och då ska vi ju älska våra saker länge. Det andra har jag inget bra ord för, men att äga och stuva runt saker tar ofta tid och energi och kan t.o.m. kosta pengar i sig själv.

    Har man sjuttio kannor köpta på loppis som gör en lycklig är det väl inget problem ur något av perspektiven. Men har man 70 kannor som man lägger tid och pengar på att förvara så kanske det är dåligt för ens livsglädje. Köper man en ny kanna varje vecka och slänger den gamla är det dåligt för miljön.

      Och måste man utöka sin boyta för att få plats m kannorna så har man ju utökat sin miljöpåverkan.

      Väldigt bra sammanfattat! Kan ta enorm energi att ha enormt mkt grejer att ta hand om. Tror iofs att de flesta som tex har sjuttio krukor bara ståendes, som de älskar, inte bryr sig nämnvärt att de samlar lite damm, att det blir trångt osv, det är den livsstil de har valt. Mindre kul för andra att ta hand om dock, när personen trillar av pinn..

    Har knappt nå prylar! 😁

    ”Om du har två mantlar, ge bort den ena.”
    /Jesus

      Har Jesus sagt något om hur många kannor det är lämpligt att ha?

        69 var ok, sist jag kollade..

    Mina föräldrar, och generationen innan dem, har sparat ALLT. Tror att det hör samman med om man inte hade mycket när man växte upp så sparar man allt (kanske?). Jag håller inte med Clara i att det är rimligt att ha 70 karaffer, men jag håller med i det att man måste uppskatta det man har mer. läste något om att förr i tiden fanns verkligen alla föremål antecknade i bouppteckningen när någon dog – en specifik möbel, bok med angiven titel etc., och det gav mig en tankeställare!

      Har såna kollegor, såå irriterande.. Jobbet blir ett skrotlager typ.

    Vettigt inlägg i dessa tider med hysteriska renoveringar som inte behövs av praktiska skäl men OMG om man inte har det senaste kaklet😱 Inget fel med att samla på sånt man tycker om. Själv har jag flera tusen böcker eftersom det är mitt stora intresse men skulle aldrig komma på tanken att göra något åt mina slitna bokhyllor. Ett slitet hem är ett hem som används och, åtminstone i mitt fall, älskas.

    Vad många negativa kommentarer. Nu är det ju inte så att Clara har 70+ av allt hon äger utan kannor vilket verkar vara del av ett stort intresse för porslin generellt. Varför skulle det vara värre än att ha 70 par skor, 70 vinylskivor eller 70 böcker?
    Kan man inte förstå och fokusera på poängen i Claras inlägg istället?

      Håller med. Hon samlar väl på kannor. Tycker att det är lite konstigt att folk inte verkar förstå det.

    Hur många gånger har hon postat om denna text på blogg insta etc. Bra återvinning av content ändå 😅

    Undrar om kannorna står ordnade efter årstider.

    Jag tänker att vi älskar våra prylar för mycket så vi köper massa vi inte behöver, både nytt och gammalt. Jag tycker man borde älska mindre och därmed köpa färre saker. Det är köpandet som är problemet. Tex så är jag med i en second hand-grupp på Facebook där jag handlar när jag behöver ersätta ett plagg som tex inte passar längre. Men det känns som att jag göder de som inte gör annat än handlar och sen säljer efter en användning. Och så känns det lite med loppis nu när det blivit allt mer populärt, vi köper så de kan köpa nytt.
    Nä jag tror vi inte behöver älska saker mer, men jag förstår ju vad som menas.

    Okej, det här är 10 år sen men vill påminna om den här texten hon skrev:
    https://underbaraclaras.se/2013/12/16/loppis-mattnad/

    ”Och det blir svårare för andra att hitta något om man själv samlar bra mycket mer än det man behöver och någonsin kan använda sig utav. Och det är liksom det jag tröttnat på. Den där eviga, hetsiga fyndjakten”

      Det är väl ändå Clara i ett nötskal, så länge hon får vara förnumstig och beskäftig i ett inlägg går det bra att vända kappan efter vinden…

    Aldrig fattat hur man kan köpa ett plagg, använda det en gång och sen sälja. Varför liksom, är det för att det skall bäras nya plagg hela tiden, status? Orka hålla på och köpa & sälja hela tiden. Sen detta med att ”älskar våra prylar för mycket”, så tycker jag det finns två sidor på myntet, å ena sidan, om man verkligen bara köper saker man älskar, så har man ju dessa länge, kanske hela livet..Det är ju positivt ur alla perspektiv. Å andra sidan om man älskar allt och bara fyller på hela tiden så blir det ju överkonsumtion. Tycker iofs det är hyfsat mkt mer förlåtligt om man över konsumerar second hand, går till behövande och mindre miljöpåverkan osv.

      Skyldig. Man köper en klänning till dottern för ett särskilt tillfälle, 4 månader senare är den för liten. Använd en gång. Gäller tyvärr även mig själv är dålig på att hålla vikten och så är nya jeansen för trånga.

        Men det är ju en annan femma med barn som växer ur saker fort, jag syftade på vuxna. Om du köper grejer till dig själv som blir för små, kanske kan du spara och ha som sporre att komma i igen? Har själv köpt kläder som bara använts en gång, men jag kasserar eller säljer inte dem för det, tids nog kommer det ju användas igen. Har tex.brallor jag älskar som inte användes alls i början (tänkte-vilket dåligt köp..)sen plockade jag fram dem efter ett tag och de blev favvobrallor..

    Det finns ju en poäng i det hon förmedlar i sitt inlägg men har svårt att ta till mig hennes ”visdomsord” då hon visat brist på vishet inom övriga områden som hon uttalat sig alltför dumt om.
    Rent språkmässigt uttrycker hon sig som en gammal käck barnbok. Inget fel med gamla barnböcker men efter ett tag blir det lite väl lillgammalt och hon låter varken särskilt klok eller smart utifrån ett vuxet perspektiv. Retoriken funkade väl förr i ett litet bondesamhälle.

    Tycker dock att underbaraclara gör sitt jobb bra och bidrar med något annat än övriga influencers trasiga världsbild och leverne och visst har hon koll på färg och form även om stilen hennes kan vara både charmig och ruskigt ful.

    Har bott i min lgh över 9 år. Köpte nya soffor då som fortfarande står kvar. Köpte tidlösa som jag visste att jag skulle fortsätta tycka om. Har seriöst köpt/bytt ut få saker i lgh men tycker ändå att vi har det stilrent. Inte renoverat mycket alls i lgh som när som att måla om två rum. Känns bra att ha sparat både tid, pengar och miljö på det

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.