Att utsätta sina barn för en sekt?

När jag var liten spenderade jag ofta somrarna i Rikets Sal på Öland. Där bodde min farmor och då halva min släkt är Jehovas vittnen och jag tillbringade många somrar hos farmor, så släpade hon runt mig på diverse bibelstunder, stora sammankomster i Scandinavium i Göteborg (eller vad det hette/heter).

Alla medlemmar kallas bröder och systrar och de som bestämde kallades för De äldre. Deras ord var allas lag. Min farmor var noga med att tuta i mig att om jag inte blev ett vittne så skulle jag inte få vara med ”där uppe” när jorden gick åt helvete. Jag minns att jag kom hem från sommarloven och sa till mamma att ”vi måste bli Jehovas vittnen, annars kommer jag inte att ha några kompisar kvar.” Mamma var måttligt road men hade sedan länge gett upp de allvarliga samtalen med farmor och hennes indoktrinering. // Monas Universum

Att få hem ett mer eller mindre hjärntvättat barn lagom till skolstarten kan ju inte ha varit så där jättekul, men av det Mona beskriver här ovan så ställer jag mig frågande till varför föräldrarna fortsatte skicka sina barn till farmor, som var Jehovas Vittne och som gjorde sitt bästa med att försöka påverka dem?
Nog hade det varit bättre att sätta ungarna på ett sommarkollo eller fritids, istället för att skicka dem till en sekt?

Hade ni skickat era barn till den här dårskapen? 
Jag var med i pingstkyrkan i tonåren, men inte fan pågick det någon sådant här då… Sen barkade det ju åt helvete med alltsammans, men då bodde jag på andra sidan jorden och hade noll och ingenting med saken att göra, och kunde heller inte påverkas till någonting alls.
Idag undviker jag allt som har med organiserad religion att göra.

I kommentarsfältet låter det så här:

98 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Mina kusiner är Jehovas och de har aldrig någonsin pratat om sin tro. För dem är familjen och släkten viktigast och det finns ingen anledning att riskera att hamna i konflikt med oss pga tro. När vi har haft påhälsning av jehovas har det till och med funkat att säga att vi är släkt med X i samma församling och således inte önskar vidare besök. Då har de bett om ursäkt och inte återkommit. Kanske är unikt för min släkt/den församlingen, det vet jag inte.

    Egoinas släkt är också jehovas, som jag har förstått det.

    (obs, försvarar inte indoktrinering eller jehovas vittnnen. delar bara min erfarenhet. är personligen väldigt otroende)

      Jag hade en ganska positiv bild av JV under många år. Min bästa vän och henne familj var JV så jag fick väldigt mycket insyn i hur de levde. Jag fick någon gång en fråga om jag ville följa med till Rikets sal (tackade nej), men annars upplevde jag väldigt LITE press att hänga med i deras tro och religion. Vilket jag så klart är glad för, men jag tror mina föräldrarna hade satt stopp för det rejält ändå…
      Men med åren har jag helt förlorat min positiva syn på JV och insett till 100% att de är en sekt. Människor tvingas kvar genom att de hotas med uteslutning. Min vän blev till sist förälskad i en man som inte var JV och hon ville inte springa in i ett äktenskap utan valde att bli sambo och då var det kört – hon är död för alla JV inklusive sin familj nu. Hon har enbart sin man och mig nu (och hon har i efterhand berättat att hon ofta fick påtryckningar från äldstebröderna att sluta vara vän med en icke-JV då jag kunde vara ett dåligt inflytande)… Jag har sett henne lida sig igenom ett helvete när hennes familj övergav henne. INGEN borde behöva vara med om det. 🙁

    Det är ju ändå bara 144 000 stycken som får komma till himlen enligt Jehovas Vittnen. Det finns 8miljoner anhängare i världen. En del av de redan framlidna torde ju få vara med bland de 144000 så kan inte riktigt förstå varför någon inom rörelsen fortfarande engagerar sig.

    Du måste alltså vara den mest fromma bland de fromma. Och du måste missionera bäst – men för varje person du värvar så finns det ju en liten chans att den är ett bättre Jehovas Vittne än du och puttar ner dig från prioritetslistan.

    Känns kört.

    Jag skulle bara tänka fuck it.

      Tilltalar mig lite ändå eftersom det inte verkar bli så trångt där uppe i himlen.
      Mvh introvert

      Var tvungen att googla för det där med 144.000 är något jag lärde mig på gymnasiet för 20 år sedan. Ah, de tror att det kommer finnas något sorts paradis på jorden där bara de får vara, förutom de där kingarna som får vara i himlen då. Makes more sense.

      Har känt flera vittnen under åren i Småland och det är fortfarande en sekt dock.

      TIPS!
      Det finns en kort reportageserie på SVT Play som heter ”Gud som haver barnen kär” där man intervjuat ungdomar som vuxit upp i slutna religiösa miljöer här i Sverige, t.ex pingströrelsen och Jehovas. Sevärt och hemskt.

        Det där skulle vara ett eget inlägg, inte något svar.

      Nej, det är inte riktigt så men jag ser ofta detta missförstånd spridas. 144 000 JV kommer att tillsammans med Gud styra över paradiset. De är lite mer rättfärdiga och kloka. Alla andra JV kommer att leva glada härliga liv i paradiset (vilket är jorden efter harmageddon, de tror INTE på himlen).

      En nära vän till mig var JV i jättemånga år så jag vet mycket om deras tro även om jag aldrig satt min fot i Rikets sal.

    Tycker dom är otäcka och gjort många fd medlemmar illa genom att utesluta dom och behandla dom som luft när dom hoppar av. Bra att tv tagit upp detta. Förstår inte människor som är med i Jehova. Skönt att slippa deras påringning på dörren när Corona var som värst.

      Hade en kompis när jag var liten. Vi var hos en släkting o badade . Hennes mammas syster var JV o hon stod o filma oss i duschen 🙁

      Men då fick man ju handskrivna brev istället , eller där jag bodde fick vi det 😅 Direkt adresserat hem till en, antagligen för att det är portkod på så många ställen så de kommer inte in för att bara droppa brevet i brevlådan.

    Tycker att det är helt jävla vansinnigt att religiösa samfund och sekter likt Jehovas vittnen, Scientologerna o.s.v. ens får verka i dagens upplysta (!?) samhälle.

    Det är så otroligt många människor som råka illa ut p.g.a. galningar som utövar makt i ”guds” namn, och jag orkar knappt tänka på alla människor som är fast i sekter de inte kan ta sig ur av rädsla för skam, shunning och så vidare.

    Tårtscenen i ”Torka aldrig tårar utan handskar” säger väl egentligen allt – att det finns personer som är så förblindade av sin tro att de väljer att avsluta relationen till sina egna barn är så galet att man egentligen inte vet om man ska skratta eller gråta.
    Skulle kunna skriva spaltmeter om detta ämne, blir upprörd bara jag tänker på det!

      Herregud ja tårtscenen är så hjärtskärande. Så j-vla sjukt att det sker i verkligheten.

    Har barn i min klass som är Jehovas.

    De får inte fira födelsedagar, högtider, sjunga om eller måla högtider. De vet inte när de fyller år, de är inte med på skolavslutningar eller andra fester. Inga kalas.

    De är ofta trötta få de är iväg på kvällarna, dvs har långt att resa till och från Rikets sal.

    Hög frånvaro. Många barn. Hemmamammor.

      Känner igen detta då en nära barndomsvän var JV sedan barnsben. När man skulle sjunga ja må hen leva för någon i skolan fick hon snällt ställa sig utanför klassrummet och vänta. När man gjorde påsk- eller julpyssel fick hon rita i ett annat rum o.s.v.

      Men en sak är intressant och det är att de får fira typ en enda ”värdslig grej” – bröllopsdagar! De firar gärna dessa med pompa och ståt, hela familjen engagerar sig och ger presenter och skickar paret på spa m.m. Så de verkar onekligen sugna på att få fira något…

        Alltså, det bästa med religion är ju alla högtider. Trots att typ hela Sverige är icke troende så firar vi ju påsk, jul osv, pga firandet är det bästa!! Så tradig religion där man inte får fira jul.

          Och ibland önskar jag att jag kunde säga: nej jag vill inte fira jul och hänvisa till JV.
          Nu anser många att det är som att inget värre kan hända när man skiter fullkomligt i jul och påsk.
          Tycker verkligen är så överskattad.

      Verkligen hemskt. Hade det inte varit för religion hade det väl typ varit socanmälan på det, som sig bör. Att få veta när man fyller åt kan väl f.n klassas som en mänsklig rättighet iaf.

    TIPS!
    Det finns en kort reportageserie på SVT Play som heter ”Gud som haver barnen kär” där man intervjuat ungdomar som vuxit upp i slutna religiösa miljöer här i Sverige, t.ex pingströrelsen och Jehovas. Sevärt och hemskt.

    Tycker dom här handskrivna breven man får i brevlådan är riktigt vidriga. Personligt adresserade. Tar riktigt illa upp. Inget jag vill ha.

      Vad har det stått i dom breven? Har aldrig fått något (tack å lov)

        Det är väl så de gjorde under pandemin, ist för att knacka dörr. Min sambo fick ett sånt, det var ganska ofarligt men väldigt speciellt.

        Jag har fått sådana. De svamlar på om typ ”Är du rädd för att dö? Ser du också hur mycket lidande det är i världen? Det behöver inte vara så! Det finns en Gud som vill oss väl…” och så bjuds man in till bibelstudier på slutet.

          Haha ja! Jag ba, ”… nej?” Inget som plågar mig. Jag lever livet, klarar mig bra, bye!

      Får såna på finska ibland. Har finskt efternamn och finsk släkt men förstår noll och ingen finska själv🤪 Vad står det i dem?

      Idag ringer dom oxå och lämnar meddelande på svararen!

      Jag trodde att det bara var jag som fick brev och blev rädd. Trodde på riktigt att Marie från Jehovas hade zoomat in på enbart mig. Tills min granne beklagade sig över samma fenomen. Ahaaa… jag har storhetsvansinne.

      Får också sådana efter att vår brf satt in portlås med tag. Har även hänt att jag fått sms.

        Sms? Hade fan polisanmält.

          Polisanmäla ett sms….
          Ja jösses.

      Min pappa dog för 2 år sen, bara en vecka efter han dog så fick jag hem ett brev från JV där det stod om vad som händer efter döden och att jag kan söka tröst hos dom i jehovas. Det stod rätt hemska saker om döden och jag blev sjukt ledsen och irriterad

      Troligtvis hade dom hittat mig pga dödsannons

        Känner lite samma om Pingstkyrkan. De ”lockar till sig” personer som befinner sig ett ”svagt tillstånd” (förlåt ordval, kom inte på något bättre). Personer vars närstående dött, som går igenom en livskris… ”Kom till oss, här finns gemenskap och tröst.”

          Ja verkligen! Hade en klasskompis som var pingstvän, så fort jag uttryckte hur svårt jag har med mina kroniska sjukdomar så var han där och sa att han kunde hjälpa mig. Det är galet

        Leta upp människor från en dödsannons och måla upp hemska efter döden scenarier är ju lägre än lägst. Gamar. F* F*N Nu ser jag rött alltså. Beklagar din förlust. Skickar en kram.

      Håller med. Riktigt obehagliga, de slår an på ett personligt plan, börjar det handskrivna brevet med ens förnamn och sen kommer allt dravel. Blir lika irriterad varje gång och river det. Dessutom, hur sjutton har de tid att sitta och skriva brev för hand till alla människor, har de inget annat för sig än att sitta och skriva brev dagarna i ända, eller väljer de bara ut vissa och hur då undrar jag isf?

        Jag har alltid tänkt att de får i uppgift att skriva ett visst antal? 🤔 så det blir väl som en läxa eller nåt man skriver flera kvällar i rad,känner sig uppfylld av gud eller nåt och når man sitt quota kommer man närmare paradiset? Eller var de nu ska.

    Uppväxt som Jehovas vittnen och lämnade som 15-åring. Utslängd av mina föräldrar och utfryst av församlingen.

    Så mycket trauma från barndomen, ständigt skräckslagen som liten att armageddon skulle komma. Gömde mig varje gång jag hörde ett flygplan eller helikopter och kan än idag få ont i magen när jag hör en. Itutad att Jehova ser allt och därmed visste om jag ljög när jag i smyg lekte med en ”värdslig” kompis och var livrädd att inte få komma till paradiset.

    Gamla gubbar som klappade en på rumpan så fort möjligheten gavs, för man skulle ta i hand och hälsa på precis alla på mötena (som dessutom var 3 ggr i veckan). Äldstebröder som kallade in en på ”förhör” pga att någon hade sett en prata med en kille på skolan.

    Jag är såååå tacksam att jag var en så modig 15-åring som lämnade den hemska världen!

      ❤️

      Glad att du kom ifrån dem. <3
      Jag har hört att de där förhören kan vara väldigt obehagliga, särskilt för kvinnor. Har man haft sex utanför äktenskapet så frågar de inte bara om man har haft sex, utan frågar om detaljer som sexställning m.m…

        Det är ju det som är så bisarrt med många av dessa sektliknande samfund, de fokuserar på sex något så otroligt, det pratas sex på bönemöten och förhör mm, men allt är givetvis förbjudet utanför äktenskapet.. Antagligen är de så oerhört sexuellt frustrerade så de måste prata om det och väva in det i allt.

    Jag är hemma sjuk och kollar på Big Love 🙂 På tal om sekter. Som tur är har jag aldrig behövt komma i närheten av det. Men har läst allt man kan om Knutby och vad som pågick där.

    Mina bästa vän är uppvuxen Jehovas. Hon har haft en hyffsat normal uppväxt och det blev folk av henne. Hon valde att lämna som 18 åring och har inte fått några problem med familjen eller JV till följd av det.

      Det beror på att hon inte var döpt. Hade hon låtit sig döpas in i JV hade hon varit död för sin familj efter att hon lämnade.

        Nope, hon är döpt.

          Det där är ju bara struntprat! Du blir utesluten om du är döpt och lämnar församlingen. Så din vän var troligtvis inte döpt och då är det ok för familjen samt vittnena att ha kontakt.

            Samma med min släkt. Min faster och tre av fyra barn är aktiva Jehovas. Hennes man och den ena sonen är ateister. De umgås ändå och hon och hennes man är gifta.

            Precis som inom andra religioner finns det ju extremister och de som är lite mer avslappnade.

              Det finns ett kryphål! Om en kvinna och en man, båda ateister eller whatever, gifter sig och den ena av dem därefter blir JV så är det fritt fram att fortsätta vara gifta. Om deras barn bestämmer sig för att inte vara JV, och inte döper sig, är det också fritt fram att ha kontakt som en vanlig familj. Däremot får inte en JV ha ett förhållande/gifta sig med en icke-JV, och om barnet döper sig och sedan lämnar JV så ska barnet betraktas som avfälling.

          Då är det extremt konstigt att hennes familjemedlemmar inte avsagt sig all kontakt med tanke på att de absolut inte får umgås med avfällingar. Det är ju trevligt av dem om stämmer så klart, men om församlingen får veta kommer de alla få höra att de kommer dö i armageddon.

            Jag har haft lite insyn i hur vittnena verkar under lång tid ( har ej själv varit vittne). Som jag har uppfattat det så finns det vissa församlingar som är mer extrema än andra. Vet tom en församling som några vittnen inte ville tillhöra för att det var för radikalt. Dom bytte till en annan församling…

            Men ja, i grund och botten så ska inte vittnen ha någon kontakt med en avfälling eller döpt vittne som inte lever enligt deras ” regler”….

            Självklart är nyanser av helvetet helt orimligt. Förlåt, jag glömde att världen är svart eller vit.

              Världen är inte svart eller vit. Men JV är.

    Men fy, du var verkligen modig & stark som tog dig ifrån det! 💕 Kan knappt tänka mig hur traumatiskt det måste varit. 🙁
    Fruktansvärt att bli utslängd av ens egna föräldrar 💔

    Minns när jag var ung så hade någon eller några på natten klättrat upp på Jehovas vittnes kyrka och ändrat om bokstäverna från ’rikets sal´till´skitarslé,vilket alla i min lilla stad tyckte var jätteroligt 😉
    Utom dom då ,haha.

      Övik? 😄

        Nej i Boden

      😂 bra gjort!

    Allt extrem religion är såklart inget barn ska utsättas för, oavsett om det är kristendom eller någon annan extrem inriktning.

    Men av någon anledning en speciell religon alltid klara sig undan.
    Konsekvensen av det är att vi ser slöja på barn i förskolan, oskuldskontroller på vårdcentralen (SVT nyheters granskning) och barn som förs utomlands för att giftas bort.

      Vad menar du? Folk klagar på islam också

      Jag ifrågasätter dig inte, utan tänker mest högt. Eller i skrift.

      Jag undrar hur vanligt det är med slöja på småbarn. Jag bodde i Angered i tre år, samt har jobbat på flera olika förskolor i Malmö. Har aldrig sett barn med slöja.

        Jag bor i Malmö och det är många barn som bär slöja.

        Sett många barn med slöja. Tycker det är helt fel.

      Dessutom när det varit flyktingvåg till Sverige så kommer väldigt unga flickor hit som ör tvångsgifta med män. Sverige gör ingenting. Flickor och kvinnor har ju inget värde i dessa länder.

        Varför ska vi bry oss? Deras religion som de tvingar på oss

          För kommer barn hit och är gifta med män så ska männen inte få stanna. Vi ska inte ta emot män som är gifta med barn. Utvisa männen och låt barnen stanna. Detta är ingen religionfråga först och främst utan handlar först om barnkonventionen.

      Hade fått för mig att skolan ska hållas neutral, men jag jobbade på en förskola som firade Eid (såpbubblor, ballonger, barnen gjorde Glad Eid kort, youtubevideor med sång och dans). Råkade hamna där två separata gånger när de gjorde det också. Det var faktiskt jobbigt, tur att jag slapp sitta med på samlingen och så.

      Och nej det var inte övervägande muslimska barn där heller.

        Samtidigt måste förskolan enligt läroplanen jobba med kulturell mångfald så det är en svår balansgång.

          Då kan man ju lära ut om det, berätta och visa inte göra en stor fest.

            Samtidigt lär ju barn genom att uppleva. Ser inte varför lite sång och dans skulle skada någon så länge det inte läggs värderingar i det. Man ritar ju påskkycklingar också utan att dra upp hela religionsdelen bakom och det är ju samma sak.

              Nja, påsk är en sak som är traditionellt i Sverige. Så folk kopplar inte nödvändigtvis ihop det med religion.

              Detta var ju insatt i enkom för att det är en religiös högtid.

              Dessutom har jag för mig att jag läst om skolor som vill skippa Lucia. Och tar bort skolavslutningar från kyrkan. Varför det ena men inte det andra då 🫤.

              Och det försvårar ju för barn av andra religioner. Jag som katolik hade inte fått delta (jag kunde nu vara med barnen som lekte annat på baksidan så jag slapp delta), men det satte ju mig i en jobbig situation.

                Som sagt är det inget förskolorna kan välja bort då det står i läroplanen. Sedan beror det ju på hur man gör det, men jag menar bara att det är svårt att förhålla sig till allt man SKA göra. Förskolan ska vara icke konfessionell samtidigt som man ska jobba med kulturell mångfald och olika kulturer. Det går liksom inte ihop.

                  Ja det håller jag med om, att det är svårt alltså. Jag säger bara att sättet de gjorde på inte var särskilt bra och att jag trodde att skolan skulle vara fri från religiösa inslag så jag vart väldigt förvånad.

                  Men det är ju skillnad på kultur och religion. Eid är väl ändå en muslimsk högtid eller?

                    Ja det är en muslimsk högtid, för att fira slutet av den muslimska fastan.

                Jag hade en kristen kollega som inte tyckte att barnen skulle göra yoga, för det var emot hennes tro. Vad som sätter personalen i en ”jobbig situation” kan inte tas hänsyn till. Dår vi ju tillbaka i att sjukvårdspersonal kan neka att utföra vissa uppgifter.

                  Jag tycker det är en jobbig situation att byta bajsblöja också faktiskt, kanske borde välja bort det. /förskollärare

                  Antar att hon inte hade behövt hålla i yogan? Annars är det så. Man kan inte jobba med allt. Jag kom fram till att om jag inte kan undvika uppgifterna jag inte får utföra så får jag ju låta bli att jobba där/de dagarna.

                  Önskar att det hade gått att lösa på bättre sätt ☺️.

                  Kan ju dock trycks på att det sätter barn av andra religioner i en jobbig situation också och inte bara pedagogerna.

                    Är väl inget värre än att muslimska barn ’tvingas’ fira fettisdagen eller lucia.

        I förskolan firas allt möjligt, bland annat jul, eid, nobeldagen, förskolans dag, halloween, alla hjärtans dag, pride osv.

        ”I förskolans uppdrag ingår att överföra och utveckla ett kulturarv – värden, traditioner och historia, språk och kunskaper – från en generation till nästa. Förskolan ska också se till att olika kulturer synliggörs i utbildningen.”
        -Förskolans läroplan

          Har ju aldrig sett sådant på andra ställen. Har faktiskt inte heller sett pride eller alla hjärtans dag firas. Utan mer att man gör kort och kanske pratar om det (kring Pride har jag helt plötsligt bara sett flaggor överallt).

          Men jag förstår att det kan bli svårt om man å ena sidan måste fira saker å andra sidan respektera andra religioner. Dock vet jag inte om man just måste fira?

          Nåja. Jag ville bara dela ☺️.

        Haha men va, vad var jobbigt med det? 😄

    Avskyr Jehovas Vittnen och alla andra sjuka sekter.

    Där jag kommer ifrån är The Plymouth Brothers rätt stora. Eller ”plymontare” som vi kallade dom. Hade flera stycken i klassen och man ser dom ofta på stan.

    Min pappas bröder är Jehovas.
    Sa att min syster hade djävulen i sig när hon var 5 år och fick diagnosen Psoriasis. Sjukt.

      Men din pappa tog sig alltså ur det hela? (antar här att föräldrarna var JV) Grymt imponerande och starkt att som familjemedlem bryta sig loss, tycker jag. Det är ju en form av hjärntvättning de pysslar med, så verkligen inte helt lätt kan jag tänka mig.

        Nej han har aldrig varit med. Började med att en av hans bröder gick med i Jehovas och övertalade sedan de andra. Pappa kunde han inte övertala och han sa att pratar du en gång till om det där så behöver du aldrig mer hälsa på och sedan dess har de knappt setts. Det är nog närmare 35-40 år sen nu.

    Min sambos moster är med och hon höll på att förblöda under sin förlossning. Inte jättehärligt.

      Nej men det säger väl allt om J

    Hur är det med laestadianer? Har blivit tillfrågad att följa med på ett möte. Räknas de som sekt?

      Laestadianismen är indelad i många grenar och det finns därför väldigt varierande lära. Skulle inte säga att laestadianismen generellt är en sekt, många är medlemmar i den evangelisk-lutherska kyrkan, har samarbete med andra kristna och någon uteslutning finns inte. Sen finns det inom laestadianismen små klickar/mindre församlingar som kan vara på gränsen till sekt. Dessa tenderar att vara toppstyrda, mer konservativa och mer rädda för ”det världsliga”.

      Vilken inriktning är du inbjuden till och var finns den församlingen?

        Knivsta

          Spring

      Vill du ha ett urtråkigt liv med minsta möjliga nöje och så få materiella ting som möjligt, är det väl utmärkt att bli laestadian.

    Hade några som var JV på mitt jobb tidigare. De var aldrig med och firade födelsedagar men kunde glatt äta från tårtan dagen efter. Hyckleri! Likaså med julskinka gick bra att äta men bara om de tog den ur förpackningen och stoppa i en omärkt påse. På påsken fick vi alltid ett varsitt påskägg, det hällde de över i en påse och åt. Aldrig träffat mer falska människor!

    Ex JV här, infödd o utesluten pga av att jag lämnade min man. Vill ändå säga att för många i vårt samhälle är religion otroligt viktigt för dem, de har nätverk som är otroliga o en stark vänskap. Det är både plus o minus. Nu har jag levt ”utanför” i 25 år. Ångrar inte mitt val, men det är tuffare att leva utanför, än innanför. Idag är jag halv vilse. Fördelar o nackdelar med allt. Så är livet. Tyvärr de som vill bryta sig loss fr en sekt eller stora kulturella religioner är tyvärr extremt svårt. Och vad är frihet?

      Jag är extremt känslig för manipulation och vill instinktivt springa åt andra hållet när någon försöker sig på det. Frihet är för mig att slippa det och få ägna mig åt min alldeles egen dröm och inte andras. Finns det inte facebookgrupper eller annat för avhoppare och uteslutna? Gruppkänslan och omtanken i sig är ju inte fel.

    Pappas alla syskon har varit med eller är med i Jehovas. Pappa hatar skiten och är tacksam att han tog avstånd från det. Min farmor levde i en ny relation efter hennes man gick bort men de var inte gifta. De kunde då storma in och skrika att de levde i synd och skulle brinna i helvetet. Det är absolut en sekt.

    Alla religioner är sekter som indoktrinerar människor från ung ålder och utifrån rutin, vana och kultur. Gudar, himlen eller helvete, godhet och ondhet – utifrån vilken religion som helst finns inte, vi vet detta utifrån forskning och historia. Sluta glorifiera sk*iten som skadar mer än gör gott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.