En tankenöt av Therese Lindgren

l

I Sverige har vi djurägare historiskt sett stuckit ut på olika sätt – vi försäkrar våra djur i högre utsträckning än andra länder, vi ser våra husdjur som familjemedlemmar, och är villiga att betala för avancerad djursjukvård.

Men, idag läste jag i Svensk djursjukvårds branschrapport för 2022 om hur branschen nu upplever ett förändrat beteende hos svenska djurägare som bland annat visar sig på följande sätt:

🚑 De djur som kommer till djursjukvården är sjukare än tidigare (dvs. djurägare väntar längre med att uppsöka vård än tidigare)

👩🏼‍⚕️ Djurägare bokar och avbokar tider hos veterinär med kort varsel, och det är ett ojämnt bokningsläge för smådjur, då tider främst bokas i slutet av månaden efter löning.

🏥 Djurägare väljer att inte skriva in djuren på kliniken i samma utsträckning som tidigare, man väljer hellre vård i hemmet.

💸 Frågor om pris ökar, och fler efterfrågar avbetalningslösningar.

🐴 Viss ökning av antalet avlivningar noteras på häst.

🐕 Antalet omplaceringsdjur ökar. Hundstall och liknande inrättningar har ofta fullt.

Vad är dina tankar om det här?

Kommentarsfältet under Therese Lindgrens inlägg om Svensk djursjukvårds branschrapport för 2022 har sannerligen både engagerat och upprört, åt alla möjliga håll och tar upp aspekter jag varken kände till eller har reflekterat över. Jag tänker då särskilt på @hållbarasaras kommentar.
Ni djurägare och/eller djursjukvårdare och veterinärer – vad säger ni om det här? Ja, ni andra får givetvis också flika in i diskussionen…

Idag hämtade vi vår lillskrutt Sauron, och förhoppningsvis kommer han inte behöva ha klippkort hos veterinären, så som Selma hade.
Håll tummarna för honom…och oss! 🙂

95 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Välkommen Sauron 😍💕

   Och ang ämnet som diskuteras så tror jag, precis som många andra, att det rent övergripande är en ekonomisk fråga.

   En ytterligare tanke som jag inte har något mer belägg för mer än det jag läst om ”husdjurshållning” i olika länder samt personliga observationer, är att djur inte tycks ha samma ”livsvärde” olika kulturer emellan, vilket rimligen borde speglas i den här formen av beteenden (söka vård, vara redo att betala, välja vård före avlivning), då grupper inom vilka djur inte tillmäts samma ”individvärde” flyttar till ett land och har djur med sig, eller skaffar djur där.

   Obs att detta bara är en väldigt generell spekulation och jag menar på intet sätt dra alla djurägare över en och samma kam baserat på kulturellt ursprung, men det förutsätter jag att folk är intelligenta nog att förstå.

    Om det inte redan görs så är min bestämda uppfattning att de upplysningsföreläsningar som hålls för nyanlända om hur Sverige fungerar i praktiska, socialrättsliga och normativa hänseenden också också borde innefatta information om djur och skyldigheter i fråga om djurhållning. 😊

   Glad för er skull att ni har en ny familjemedlem. Grattis till er och lycka till med Sauron.

  Lycka till med lilla ljuvliga valpen. ❤️❤️❤️

  Jag tror också det beror på att det är dyrt. Själv satte jag in 200kr/mån till min hund och hade givetvis försäkring men den får man ju inte ut pengar ifrån direkt. Att ”bara” ta bort en varböld kostade 4.000 kr men är tacksam för att det gjordes på ett bra och professionellt vis. Vad mysigt CamCam, nu får du snusa valphud och bara ha det bra. Så härligt, avslappnande,uppjagande och så mycket kärlek det blir nu då Sauron kommer.

  Therese är fantastisk som är såhär engagerad för djuren. Det är allt jag har att säga.

  Dels pga ekonomin idag och sen är ju vetrinären hutlös dyr idag… Tacka Agria mfl .. 🙄

  Jag åker inte till veterinären om det absolut inte är nödvändigt.
  Ser till att ha smärtstillande hemma till mina hundar…

  För när man kommer dit så rabblar de upp massa grejer som minsann måste göras innan en diagnos kan ställas….. 🙄

   Var får du tag i smärtstillande om du ej går till vetrenär?

   Varför tycker du att set är försäkringsbolagets fel att veterinären är dyr? Eller tänkte du på Anicura?

   Hade sjukvården för människor varit också om den inte varit skattesubventionerad. Sen vill ju privatvård tjäna pengar..

  Åh välkommen Sauron!

  Håller med – vi har en hund med stämpelkort och det är galet dyrt. Extra dyrt hos de stora kedjorna som ägs av riskkapitalbolag, och här i Stockholm tillkommer ju också högre lokalhyra, behov sv högre löner etc. Tycker absolut inte att det ska vara subventionerat, men däremot bättre reglerat. Och även tydligare – man måste vara väldigt påläst för att inte bli antingen bortdribblad eller pålurad massa onödiga prover etc

   Det är ju en anledning att det blivit så dyrt. Evidensia har köpt upp alla kliniker häromkring i princip. Någon Ivan nämnde att det ”bara” kostade 4000 att ta bort en varböld. Det är vad det kostar att bara rulla in på evidensias parkering.

    Det är därför jag är tacksam för Agrias gratis veterinärrådgivning på app. Har hjälpt mig många gånger. Närmaste kliniken är en Evidensia…

   Ja priserna för djursjukvård har gått upp markant. Jag förstår att det delvis är pga mer avancerad vård och utrustning. Men det är ju ingen anledning till att basic vård ska vara dyrare, nu kostar det 800-900 spänn bara att få träffa en veterinär, sen kostar varje åtgärd extra. Och man hamnar snabbt på att det ska röntgas eller tas prover. Så 3-4000 minst kostar varje besök som inte är en rutinvaccination eller nåt. Sen tycker jag att det är fult att man inte får ett pris på hela behandlingen t ex en operation med eftervård, återbesök etc utan när man frågar så får man kostnaden för själva operationen, men så vill de gärna att man går på femtielva återbesök+rehab efteråt, vilket plötsligt blir 10000 extra. T ex när kattens höftkula opererades bort pga fraktur; prisuppgift 25 000 kr. Nämndes ej att återbesök ×3 och rehab skulle tillkomma. Eller när hunden fick en stor varböld och vi efter dränering, rengöring mm fick åka till kliniken 1-2 gånger i veckan i nästan två månader för rengöring vilket kostade mer än den initiala åtgärden. Med en hund som var 12 år och hade panik varje gång. Det blir svårt som djurägare att fatta ett vettigt beslut för t ex ett äldre och sjukt djur när veterinärerna inte kan vara tydliga med vad både behandling och kostnad kommer att innebära. Husdjur kommer att bli en överklasshobby med denna utveckling. Och ja, jag tycker såklart djur ska tas omhand och slippa lida.

  Skaffa en sjukt djur och se till att ha några dåliga tänder själv så går du i personlig konkurs på några månader. Hör av er för fler ekonomitips.

  Jag har en väninna som är uppvuxen med hund och alltid haft hund hela livet – hon är numera pensionär och har tyvärr inte råd att ha hund.
  Blev helt förskräckt när hon berättade vad det kostar när hennes senaste hund blev dålig – tiotusentals kronor. Hon bor för övrigt på Östermalm om det spelar någon roll.

   Varför skulle det spela roll?

    Antar att de åsyftar:
    1. Östermalm är ett dyrt område så kan säga något om den boendes ekonomiska situation, och/eller
    2. Dyrare område innebär oftare dyrare tjänster i det området iom att sådant som lokalhyra blir dyrare för verksamheter där.

     Helt rätt ”16:12”. Tack för hjälpen även om jag inte tycker att det spelar roll var man bor så har dock människor som bor på Östermalm högre levnadsstandard etc…

      Det finns många hyresrätter där med, även om de minskar i antal

     Det har inget att göra med priserna på djursjukvård….

  Jag tror inte att människor bryr sig mindre utan snarare att man inte har råd att gå till veterinären och därför skjuter upp det tills det inte går längre. Man kanske hoppas på att det dåliga måendet hos djuret ska gå över av sig självt.

   Att veterinärbesök är dyrt och att det kostar att ha husdjur borde inte vara en nyhet för någon vuxen människa. Skaffa inte djur om du inte har marginal för att dekan bli sjuka eller skada sig. Hur svårt var det att fatta?

    Folk kanske skaffade djur tidigare när de hade det bättre ställt. Å andra sidan, lever man så på marginalen borde man kanske, egentligen, inte ha skaffat djur då heller. Men om situationen är som den är nu så försöker nog folk så gott det går.

    Ja man måste ha lagt undan pengar. Klart man inte låter sitt djur Lida. Men det är svindyrt och det är inte bra. 😕

  Ett problem är ju att evidensia snart köpt upp varje klinik och tar hutlösa priser

  Min mamma som haft hund och sen fick cancer – för sånt händer. Hennes hund blev dålig på en helg och vi fick åka akut till veterinären med honom. Det fanns inget att göra än att avliva. Notan blev 7000 kr för en halvtimmes besök. Min mamma som inte längre hade samma ekonomi som innan hon blev sjuk hade inte råd. Jag hjälpte henne men fy farao vad det sved. Inte nog med sorgen att bli av med en familjemedlem så är det helt galet pris för en avlivning (ink kremering).

   Googlade lite snabbt och det verkar vara kremeringen som är den största kostnaden vid avlivning? Läste att en stor hund 50 kg kostar 4900 kr att kremera separat dvs så den får en egen urna. Är väldigt förvånad att det är så dyrt att avliva ett djur! Om man har ett mindre husdjur är det kanske billigare att ta med djuret hem och begrava det på baksidan…

    Vet folk som bor på landet/har jaktvapen som brukar skjuta djuret själv hemma eller i skogen. Kan förstå varför med de priserna 🙃

    Fick avliva min akut, jouravgift 4500 kommer jag ihåg, sedan tillkom avlivningen, har förträngt vad det kostade totalt. Begravde henne hemma 😭♥️

  Ja det är ju dessvärre ingen mänsklig rättighet att ha husdjur. Har man inte råd så har man inte råd. Då får om man omplacera djuret.

   Det jag inte förstår är hur ofta djur i allmänhet behöver vård? Jag har haft katt hela livet och förutom kastrering och avlivning har ingen behövt veterinär någonsin, men jag har kanske bara haft tur. Eller är det hundar framförallt?

    Det är väl som med människor, en del är mer sjuka än andra? Vissa människor har frikort hos sjukvården för att de tvingas söka vård så ofta medan andra inte satt sin fot på vårdcentralen på tio år.

     Jo precis, det var det jag menade med att jag kanske bara haft tur. Men sedan kostar det kanske mer för andra djur än för katt?

      Ja? Men så konstig fråga. Klart djur också kan bli sjuka/behöver vård. Jag har inte behövt söka mig till akuten eller vårdcentralen på 10år men har liksom full förståelse och vet om att det är många andra människor som behöver göra det ofta.

       Ja därav frågan hur ofta djur i allmänhet behöver vård? För att jag själv inte har etfarenhet av det. Är det en konstig fråga hur ofta genomsnittssvensken söker sig till akuten? Men är det en sån känslig fråga så kan jag kan googla själv.

        Vissa raser har ju mer problem. Alla tänker väl inte på det när de ser den lilla gulliga ulltussen av något slag.

      Lite tur har du kanske haft.Funderar på om du haft en vanlig bondkatt ,för de är i regel friskare än många raskatter.

    Min katt åt ett polyestersnöre, att kräkas honom kvällstid tror jag gick på 8500 inklusive akutavgift. Samma katt har en väldigt lång huggtand som irriterat överkäken och det var en del undersökningar innan man förstod varför han var dålig i munnen. Som tur är verkar han ha vuxit ikapp sin tand så vi slipper ta bort den (tanden, inte katten) men det kostade ändå åtskilligt.
    Min andra katt har inte varit hos veterinären utöver kastrering och vaccin. De är kullsyskon så det kan skilja enormt.

   En sån korkad kommentar. Tror du varken har djur eller empati.

    Det är ju sant dock att det inte är en mänsklig rättighet att ha djur? Det finns en hel del saker man inte kan skaffa om man inte har råd.

    Det är väl empatiskt (mot djuren i alla fall) att inte ta lättvindigt på att skaffa husdjur. Har man inte råd att sörja för djurets alla behov, inklusive veterinärvård, är man inte lämpad att vara djurägare. Det är precis som att man inte aktivt och medvetet bör skaffa barn om man inte har råd med det nödvändigaste till barnet.

    Givetvis kan vem som helst hamna i ekonomiskt obestånd som man inte räknat med, men om det beräknas vara en längre tid och man inte har råd med veterinär behöver man försöka omplacera sitt djur. Det är inte rätt mot djuret att ha en ägare som inte har råd med nödvändig vård om det skulle behövas. Även om ett djur inte behöver akut sjukvård behöver det oftast regelbundna vaccinationer. Även innekatter kan behöva vaccineras. Våra innekatter vaccineras årligen mot kattsnuva och kattpest. Det kostar pengar.

    Är det mer empatiskt att ha kvar en sjuk hund i familjen som man inte har råd med vård till menar du?

   Ja, för det är ju sååå enkelt att omplacera djur! Folk står i kö för att ta hand om ditt sjuka djur! Dessutom så borde ju alla tänka på att de kanske blir svårt sjuka själv och inte kan arbeta om tre år, så då borde de inte få ha djur nu heller. Man vet ju aldrig. Nästan så man hoppas att ni som uttalar er så blir allvarligt sjuka själv så ni fattar hur dumt det ni säger är. Livet kan ändras över en natt, försök visa lite empati och intelligens.
   Det är två orsaker till att veterinärvård har blivit sinnessjukt dyrt. Riskkapitalbolagen som köpt upp djursjukhusen och kan sätta vilka fantasipriser de vill och försäkringsbolagen som lever gott på dyra försäkringar och därför kan ersätta orimligt dyr vård. Vård som inte alltid är i djurets intresse, tex behandling med cytostatika, omfattande operationer med dålig prognos och smärtsam rehab, jättedyra undersökningar med CT och MR som egentligen inte har något syfte då ev fynd oavsett inte kommer ändra behandlingen.
   Och nej, vi har inte alls bättre djursjukvård i Sverige än i andra jämförbara länder. I Danmark är prisläget ungefär 50% av vad det kostar här!
   Uppmanar alla djurägare att gå till lokala privata veterinärer istället för tex Evidensia. Det är billigare för dig, du stödjer din lokala veterinärs företag och du stoppar inte ännu mer pengar i kapitalisternas djupa fickor.

    Du ska nog vara försiktig med att utkräva empati från andra när du ”nästan” hoppas att man blir allvarligt sjuk bara för att man inte tycker som du.
    För att inte tala om intelligens.

  Vad hände med Selma?

  Olika för olika individer, precis som för människor. Jag hade en katt som hade typ alla krämpor som gick att ha vilket ledde till många besök och hög kostnad. Den katt jag har nu har bara besökt veterinär för kastrering och vaccinering.

  Åh! Vad kul med en liten valp, lycka till med sötnosen 😍

  Grejen är väl att de som redan har djur inte tar sig samman och avlivar dem om de lider och man inte har råd att hjälpa dem. Det är ju vad man får göra.

  Vi ser det i djurbutikerna också. Efter en galen ökning av kunder och försäljning under covid så vänder siffrorna neråt igen. Främst på ”kring produkter” lek, godis, koppel och halsband. Än så länge köper de sitt foder, för det har blivit högsta prioritet när pengarna inte räcker.
  Vi får massor av frågor om sårskador, dåliga magar, allergier och dåligt allmäntillstånd. Vi hjälper så klart med det vi kan men oftast får vi hänvisa till veterinären. Det är en klar skillnad på hur länge de ändå vill vänta och se. Fy fasen att som djurägare inte ha råd att hjälpa sin vän😢
  Usch nu måste jag gå och krama katten!

  Vad är syftet med hennes inlägg? Är inte det ganska uppenbart varför folk har börjat boka tider i slutet av månaden, komma först när djuren är sjukare osv? Det är en lågkonjunktur och många känner verkligen av det. Men en influencer med en miljon följare kanske inte förstår det eller fattar hur 99% av befolkningen lever.

   Att göra ett inlägg där hon frågar ”Vad är dina tankar?”

   Där hon vill att folk talar om för henne att det beror på att man inte längre har råd på samma sätt som förut.

   Vad hon ska göra med den informationen är dock oklar. Kanske hon vill ta tanken vidare och fundera över den ekonomiska situationen och varför den ser ut så. Och köpa några böcker om statskunskap och nationalekonomi? Övergripande internationell ekonomi?

   Det är ju tråkig läsning, tex att folk väntar längre med att söka vård. Men tycker det var lite dömande inledning. Historiskt sett har vi sett våra djur som familjemedlemmar och varit villiga att betala för avancerad sjukvård. Att folk sen inte längre gör det, det beror med största sannolikhet inte på att vi inte VILL betala längre och att djur ses som slit och släng utan på att man helt enkelt inte har råd. Och det är ju jättetråkigt, absolut, men det är ju verkligen uppenbart att det handlar om pengar och när en viss summa antingen kan vara en piss i havet eller en summa man inte har och behöver låna till, alltså det handlar ju verkligen inte om att vara godhjärtad eller ej. Sen kan man ju säga vad man vill om personer som skaffat djur trots att man kanske inte hade råd men det finns så många olika historier bakom varför en viss person inte har råd (längre) så det är ju en helt annan diskussion.

  Jag fattar inte hur veterinärbesök kan vara så dyra i Sverige. I italien betalar jag 25€ för ett vanligt besök. Kastrering av hanhund kostade 100€ och full vaccination 30€. Jag förstår självklart att det skiljer sig mellan länder men känns som att priserna i Sverige typ är orimliga.

   För att evidensia köpt upp majoriteten av klinikerna och styr priserna

    👍 tack.

   Evidensia

   För i Sverige är det ett företag som äger majoriteten av alla kliniker

  Veterinärer ligger i topp på självmordsstatistiken? Den källan vill jag gärna se.

  I övrigt…djur är faktiskt men ingen rättighet. Vi har en Berner Sennen…8000 i försäkring varje år. 3500 i självrisk.. och en ras som ofta är dålig I magen gaaash vad tänkte vi på? Men vi har råd och hon har inte valt oss, vi valde henne så vårat ansvar i minst 10 år till. Djur är gulliga men de är ett ansvar (en kostnad) också och inte en accessoar.

   Det är väldigt många veterinärer som tar livet av sig, går in i väggen osv

    män ligger högst sluta säga vilka somär mer eller mindre. trött på sånt skit oavsett tråkigt att folk mår dåligt.

   Det stämmer och det är en kombination av hög arbetsbelastning, etisk stress och trakasserier/hot som ligger bakom.

   https://sverigesradio.se/artikel/forskning-visar-stora-suicidrisker-for-veterinarer

    Nej, står ingenstans att de ligger i topp. De ligger dock högre än genomsnittet. Finns många fler yrkesgrupper som är mer utsatta. T ex blåljuspersonal, Jordbruks-, fiske- och skogsbruksarbetare, läkare, tandläkare…

   Jag litar fullt på källan som någon länkat ovanför min kommentar men samtidigt känns det som att det är en ny arbetsgrupp som mår sämst beroende på vad som diskuteras. Nyligen hörde jag att tågvärdar var de som mådde sämst psykiskt. Innan dess var det kvinnliga präster.

   Vilket yrkesgrupp upplever minst stress och högst välmående? Frågar åt en vän.

    (Alltså det är en seriös fråga. Har en gång för länge sedan hört att audionomer låg högst på listan. Meningsfullt jobb där man gör skillnad för människor, men inte på liv och död, rimliga arbetstider osv)

    Och transpersoner har också legat i topp

     Eh… Ganska så jättesäker på att transpersoner inte är en yrkesgrupp???

      jo vi ligger i topp.

  Så många som skaffar djur utan att ta framtida kostnader i beaktande. Visst, oförutsägbara saker händer i livet men jag upplever att många i min bekantskapskrets skaffar dyra husdjur utan att egentligen ha råd redan från start.

  Ändra gärna till leg. djursjukskötare och djurvårdare då titeln djursjukvårdare inte existerar längre.

  Funderar om jag hamnar i modd pga att jag nämner ett visst företag så jag gör en testkommentar nu

   Och det gjorde jag. Varför får man inte nämna de största ägarna av Sveriges veterinärkliniker och djursjukhus?

    E*idensia

  Är namnet taget från Sagan om ringen?

   Japp

  Tyvärr så lär det ju knappast bli bättre. Klinikerna tar ut högre belopp, försäkringsbolag tjänar stora pengar på försäkringar eftersom de flesta inte har de summorna att punga ut när ett djur blir riktigt sjukt, premierna går upp, allt mer avancerad vård erbjuds, förmodligen avlas det också i större utsträckning på sjuka djur eftersom de kan få vård, enormt stigmatiserat att avliva ett djur om det inte är den absolut sista utvägen och så går det runt runt. Om det också skedde lite av en boom i inköp av djur under corona så finns det ju också fler djur där ute och veterinärerna lär vara fullbokade utan att behöva konkurrera med lägre pris.

  Kronofogden har rapporterat att allt fler hamnar hos dem, bland annat på grund av obetalda elräkningar. Folk har inte råd helt enkelt.

  Otroligt ledsam utveckling med veterinärkostnaderna. Samtidigt larmas det om brist på veterinärer och djursjukvårdare. Tror inte att priserna kommer att gå ner i närtid. Skulle verkligen behövas en utmanare på marknaden som kan sätta press på de stora aktörerna. Så många människor som inte kan ha husdjur idag pga ekonmin.

  Men! Folk måste börja läsa på om olika raser. Förstår verkligen inte hur man kan skaffa sjukliga hundar eller djur med anatomiska defekter för att de är gulliga. Det spiller över på oss andra i form av högre premier och i förlängningen dyrare veterinärbesök.

   Djursjukvårdare finns inte, leg. Djursjukskötare heter det.

    Japp, rätt ska vara rätt! Menade samlingsbegreppet kring de som arbetar runt djuren utöver veterinären. Legitimerade som olegitimerade. Orkade inte googla, men nu vet jag. Tack, nu kan jag sova gott. Mvh/ den som fortfarande säger dagis

  Evidensia. Där är svaret varför fler djur avlivas. Bra där Evidensia.

   Ytterst välutvecklad kommentar det här, vill du utveckla? Källor? Är det evidensia som orsakat att folk valt att ha djur som man inte har råd med? Är det inte djurägarens ansvar att ha se till att ha tillräckligt god ekonomi för att kunna ta hand om sitt djur? Djur är ju ett privilegium, precis som en bil.

  Okej men när blev det en rättighet att ha djur? Att välja att skaffa sig ett djur, är ett privilegium, något som kräver att man avsätter pengar, tid och ork till. Inte är det någon som tycker att det är en rättighet att ha bil? Båt? Ägodelar i olika omfattning kräver att du som person har ekonomin både för bra och dåliga tider (ja, djur räknas som ägodelar). Bilar kräver trafikförsäkring, skatt och besiktning för att ens få framföras på vägarna – varför ska mindre krävas för våra djur?

  Angående priserna på den veterinära marknaden – ja, priserna har blivit högre och det är dyrare att ta hand om sina djur. Men det gäller även för klinikerna. Dels handlar det om att riskkapitalbolagen absolut driver upp priser i viss mån, men i mycket större omfattning så handlar det om att det idag erbjuds en högt avancerad vård – vård som kräver avancerad DYR utrustning, stora lokaler, obekväma öppettider, högt utbildade veterinärer och djursjukskötare med olika specialiserade områden. Alla dessa delar som tillsammans bildar den avancerade vård som inte bara efterfrågas utan krävs av djurägare idag, bidrar till högre priser. Utrustning, lokaler, personal och upprätthållande av kompetens kostar konstant, oavsett om just ditt djur behöver den precis just nu.

  Vi kan inte som djurägare kräva den absolut bästa vården, med den mest avancerade utrustningen och personal som är högt utbildad och sen tro att det ska vara billigt?

  Men absolut, är du nöjd med att ditt djur sövs med bristande utrustning av personal med tveksam om ens någon utbildning, be my guest. Jag hade inte utsatt mitt djur för det, för jag hade aldrig utsatt mig själv eller mitt barn eller någon närstående för den situationen i humanvården.

  Vi kan inte kräva allt och lite till och sen tro att det ska kosta oss näst till inget. Börja med att kolla vilken utbildad personal som krävs, vilken utrustning och vilket material som går åt bara för att ”tömma en varböld”, innan du gnäller om vad det kostar.

  Mvh, leg. Djursjukskötare som är så fruktansvärt trött på att höra djurägare klaga på att det är dyrt med djur som dem själva valt att äga.

   Håller med! Har valt att gå till en ”billigare” veterinär för enkla rutinbesök, men är evigt tacksam för den avancerade sjukvård som finns när det är skarpt läge. Har räddat livet på två hundar. För att inte tala om den otroliga kompetens vid sövning hos b.l.a Evidensia. Förstår att det kostar!

   Nöjd med dålig vård och bristande utrustning? För att folk klagar på att riskkapitalister ockrar på priserna på veterinärvård? Förr var det ju väldigt vanligt med mindre kliniker där veterinären kunde kolla vanliga åkommor, vaccinera och möjligtvis utföra enkla standardoperationer som t ex kastrering. Var det något mer avancerat som behövde göras fick man ta djuret till en dyrare, mer avancerad klinik med mer utrustning. Rimligt och bra. Nu får man betala en mottagningsavgift för att ens gå träffa en veterinär, ser fram emot när de börjar ta ut en tidbokningsavgift på 1000 kr för att man besvärar dem med att boka en tid.

    ”Förr” var det vanligt med mindre kliniker ? Det finns fortfarande otaliga mindre, privatägda kliniker där du kan få hjälp med mindre åkommor, vaccinationer och mindre rutiningrepp. Som alla remitterar till större kliniker vid behov. Jag förnekar inte att de större bolagen pressat upp priserna, men att priserna gått upp är inte bara girighet. Vi som arbetar inom veterinäryrket behöver skälig lön, fortgående utbildning etc. Sånt är dyrt. Det krävs att man tar hand om sin personal idag, det är dyrt. Hade du velat arbeta dygnets alla timmar med jour utan kompensation? Inte hinna äta? Ändå få skit från djurägare att vi tar för höga priser trots att det är obekväma arbetstimmar och ofantlig stress?

    Vad är det för fantasier folk har? Om humanvården inte var subventionerad genom skatt hade den legat på precis samma höga kostnader. Går du till en veterinär betalar du för personalens kompetens, klinikens utrustning, lokaler, läge och allt där emellan. Kommer du dessutom utanför vardagliga arbetstider betalar du tillägg för att det är obekväm arbetstid som är dyrare för arbetsgivaren och tär mer på personalen.

    Tänk efter lite innan du klagar, vilken utbildning har veterinären? Djursjukskötaren? Djurvårdaren? Vilken investering har dem lagt i sin utbildning för att hjälpa ditt djur som du uppenbarligen behöver hjälp med? Om du bokar en tid så kostar det i form av reservation av tiden – om du inte dyker upp så kostar det oss fortfarande lokalhyra, personal, utrustning. Så varför skulle det INTE vara en avgift för att träffa en utbildad person med kompetens för att kunna hjälpa dig med det du inte kan?

  Min katt bröt benet knät det kostade 55 000 jag fick 30 000 av försäkringsbolaget sedan fick jag lägga 25 000 ur egen ficka förstår att alla inte har råd. De är dyrt trots försäkring

   Beror ju på hur mkt i veterinärvård du hade försäkrat också, och rörligt pris.

  Lågkonjunktur
  Och att vi har en stor andel människor som kommer från andra länder där djurvård ligger långt efter oss. Jag ser det varje dag på Blocket..folk som säljer fåglar i jättesmå burar, kaniner som matas med gnagarblandning och hålls i hamsterburar, hundar som bor på balkongen…. jag lär väl anklagas för rasism nu men det är ett faktum, alla i vårt land som skaffar djur har inte en modern syn på hur djur ska behandlas!

  Det är väll inte raketforskning att veterinärtider bokas i slutet av månaden med tanke på att man nästan får sälja sin ena njure för att ha råd med ett veterinärbesök. Har nog lagt över 10.000 på veterinärkostnader senaste året. Och då är hunden ändå försäkrad.

  Förstår inte varför hon tar upp det här. Alla som inte bor under en sten vet att det är tuffa tider ekonomiskt.
  Sen är det som att hon indirekt dömer människor som inte har råd att hjälpa sina djur. Hon kanske borde tänka på sitt eget privilegium innan hon uttalar sig.

  I somras vart min häst skadad och det krävde veterinärbesök 1 gång i veckan i två månader. Jag kan bara intyga att det är fruktansvärt överpris på vissa saker. Ex fick vi åka in ”akut” en kväll då gipset hade gått upp och det kunde absolut inte vänta till dagen efter enligt veterinären. Väl på plats på kliniken gick vi direkt in i ett behandlingsrum där en DJURVÅRDARE la nytt gips och hela besöket var över på 15min. Den räkningen var på över 7000kr och då hade vi inte ens träffat en veterinär…

  Veterinärvård nu för tiden är hysteriskt dyrt. Även med bra försäkringar drar det snabbt iväg, har man inte ett rejält sparkapital eller möjlighet att låna pengar är det i princip kört. Min katt höll på att dö julen 2020 av tarmstopp, åkte i ilfart till Ultuna då de var de enda inom 10 mil som hade plats. Universitetssjukhus är generellt dyrare men har man inget val är det där man hamnar. Efter 2 dygn var vi farligt nära maxtaket på min försäkring, då 50000. TVÅ. DYGN. Ringde och bad att få hämta honom om han var stabil, först när jourhavande veterinär gick av sitt pass och en annan tog över fick jag samtal av den nya att han kunde åka hem och inte hade behövt stanna så länge som han gjorde. Nästan 15000 fick jag pynta själv efter att försäkringen hade gått in. Förstår helt att folk väntar till sista sekund med att söka veterinärvård.

  men snälla therese alla är inte rika bor du under en sten? har du glömt mat kostar skortan nej just det du är ju rik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.