Logiken i det här?

Bianca Ingrosso är ambassadör och ansiktet utåt för företaget Intimissimi och har avkrävts både ansvar och svar på hur de anställda har det och varför ingen förändring sker.
Det publicerades till och med ett ”öppet brev” till Bianca från några av dem, där hon uppmanades stötta dem, såsom de alltid stöttat henne och jag tyckte alltsammans var så himla märkligt. Om någon missade mitt instick i debatten så hittas det här, där jag bland annat skrev följande:

Är det Biancas ansvar att få till en förändring på företaget, eller är det en mer rimlig handling att avsluta samarbetet med företaget, för att tydligt visa sitt avståndstagande?
Ett sådant ställningstagande skulle mycket väl kunna leda till uteblivna förändringar på företaget, men var ska man dra en gräns för hur mycket HR-ansvar en extern ambassadör har?

Bianca har 1,3 miljoner följare och tillskrivs av någon märklig anledning ett enormt ansvar för personalen och personalfrågorna Intimissimi, och det hade kanske kunnat vara rimligt, om det inte var så att det är helt åt helsike orimligt. 
I alla fall om man jämför med hennes kollega Kenza Zouiten Subosic, som är ambassadör och ansiktet utåt för företaget Calzedonia (Calzedonia Group). Calzedonia Group äger Intimissimi, vilket placerar dem högre upp i ansvarsstegen, i alla fall enligt mig.
Hur kommer det sig då att Kenza, med sina 1,8 miljoner följare, inte får någon kritik för sitt ambassadörskap, när Bianca Ingrosso får öppna brev med krav och förväntningar från de anställda?
Kenza är både större rent statistikmässigt, och gör reklam för samma bolag som äger Intimissimi, men får inga öppna brev från de anställda, som tekniskt sett borde vara ungefär lika missnöjda som de som ställer Bianca Ingrosso mot väggen.

När jag bläddrar i Kenzas kommentarsfält så är det idel hejarop och positiva kommentarer.
Ja, det skulle kunna rensas friskt där inne, men faktum kvarstår…fortfarande inga öppna brev eller krav på ställningstagande från henne i Aftonbladet.
Tidningens granskning ”200 sekunder” avslöjade missförhållanden bland de anställda, men eftersom företaget ägs av samma företag som de Kenza gör reklam för så har jag svårt att se att skillnaden mellan de båda företagens personalpolicys skulle vara markant.

Jag menar inte att Kenza borde avkrävas samma ansvar som Bianca, jag säger bara att skillnaden är markant och en smula anmärkningsvärd.
Jag tyckte för övrigt inte att kritiken hamnade i knät på rätt person när det här drog igång i våras, men här blir det extra tydligt att det är skillnad på folk och folk (eller influencer och influencer) och att man väljer att sikta in sig på den som ger flest klick, snarare än fokusera på det faktiska problemet som verkar finnas – alltså de anställdas situation.

62 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Tror absolut att den här bloggen har varit en bidragande faktor till att Bianca får mer kritik än Kenza, dels med tanke på hur inlägg har formulerats och dels vilka kommentarer som får stå kvar.

   Definitivt.

   Men verkligen. Ogillar starkt hur Camilla försöker plocka godhetspoäng när hon själv piskar på drev mot vissa influencers (som ex. Bianca) och klappar snällt på andra (som ex. Underbara Klara och Nemo).

    Men Underbara Klara gör ju något bra av sin plattform, är ett föredöme och bidrar inte till att 14-åriga tjejer svälter sig till döds. Det är väl ändå en viss skillnad?
    Camilla skriver inte bara negativt om Bianca om du tar dig tid att scrolla bakåt.
    Men den kritik som hon fått på sistone anser jag att hon förtjänar.
    Hon är en förebild för många yngre tjejer och bär ett stort ansvar.

   Nja. Jag tror mest det har att göra med att Bianca är mer aktuell, samt har skapat sig lite av en storasyster-aura. Kenza känns mer som en anonym reklampelare.

  Samt ganska uppenbar problematik med Calzedonia efter vad de gjorde/sa mot Nicole Falciani.

  Finns väl rimligare tillvägagångssätt än ”öppna brev” vilket mer är ett alternativ för att gnälla & jaga medömkan.

  Anmäl till arbetsmiljöverket?

  OT vad menar Julia frändfors med att det publiceras Nv-inlägg? Vad står nv för, vilka är de rätta personerna som taggats in? Vilka ska Moa Wallin ha mass-dm:at?

   Nära vänner

   Men jaaa vad sker? Är Julia och Moa vänner sedan innan?

    Dom jobbade på breaking news båda två vilket var när Julia var ihop med O

  Hur tycker du själv att din kritik mot dessa två har skilt sig åt?

   Mycket bra fråga!

   Håller med, Camilla kan börja att svara på sina funderingar och tankar kring detta först.

   Mig veterligen har jag varken granskat, kritiserat, publicerat öppna brev eller på annat sätt ”eldat” på den här granskningen av Biancas ambassadörskap för Intimissimi, men jag är beredd att äta min hatt om jag glömt bort det. Jag vill minnas att jag mest skrivit om Aftonbladets granskning och uttyckt det absurda i att Bianca avkrävs ansvar av de anställda på det här viset.

    Chansar nu men tror inte att TS syftade på just denna situation med klädföretaget, utan rent generellt hur inlägg formuleras kring Bianca jämfört med Kenza här i bloggen. Lägger ingen egen ”värdering” i detta utan förklarar nu bara vad jag tror TS menar.

    1. Bianca Ingrosso är svensk ambassadör för företaget, och har givit ett svar angående kritiken, som mest verkar skrivet av en chatbot.
Jag tycker det är positivt, eftersom jag fortfarande har Biancas kalender-debakel färskt i minnet.
    (Du kritiserar hur hon skriver och refererar till en händelse som inte har med arbetsmiljö att göra.)

    2. Bianca är inte ansvarig för hur de anställda behandlas på företaget, men däremot är det hennes ansvar att agera, i sken av att detta uppdagas, särskilt i egenskap av ambassadör.
DET ligger på Bianca, men trots det tror jag inte vi kommer se någonting annat än korrekta dementier från henne. (Här lägger du ansvar på Bianca att hon ska agera, vilket iaf jag inte har sett när det handlar om Kenza. Din negativa sista mening säger sig själv vad du tycker om henne.)

    3. Jag tror nog att pengarna som rullar in till henne och hennes manager Vanessa Lindblad är på tok för stora för att Bianca helt plötsligt skulle utveckla någon form av ansvarskänsla mot sina följare. (Återigen går på Bianca och man ser tydligt vad du personligen tycker om henne.)

     Detta skriver du i inlägg som har med Kenza och Calzedonia att göra:

     1. Vilket ansvar har Kenza här, som ansiktet utåt för företaget?
Inget? En del? Mycket?

     2. Kenza har fått jobbet som ansiktet utåt för företaget Calzedonia. 

  Kenza kommer alltid undan, med sitt frekventa resande, överkonsumtion och överdriven renovering av lägenheter och sommarhus. Tycker Kenza ofta poserar med indragen mage vilket i sin tur gör revbenen mer framträdande.

  Tjejer/kvinnor VAKNA!!! Makten ligger hos oss! Kan vi inte bara sluta följa utseendefixerade flunsor?!

   tack för att någon säger det. förstår inte hur hon kan komma undan med allt

   Hon har väl mest varit gravid, då är det väl inte så lätt att dra in magen?

    Antingen mest varit gravid eller haft fertilitetsproblem 😅

   Precis så 🎯🎯🎯 Sluta följ!

  Tänker att Kenza är väldigt intetsägande medan Bianca är mer färgstark.

   Kenza vänlig, Bianca otrevlig.

    +1

    Jasså! Hur har Bianca varit otrevlig mot dig ”Anonym”? Jag skulle gärna vilja veta det. 🤔
    Eller är det så att du aldrig ens pratat med Bianca och har absolut ingen aning om hon är trevlig eller otrevlig som person? Är det kanske så att du bara bildat dig en uppfattning efter några bilder på sociala medier och ”snacket” bland anonyma människor på nätet och innerst inne bara irriterar dig på denna tjej av absolut ingen orsak alls.

    Är du Guds bästa barn eller varför anser du att Bianca ska vara det? För att hon blivit ”känd”?
    🙄

     Andas människa. Bryr mig inte så mycket om vad du gärna vill veta. Men människor finns i hennes närhet.
     Vet hur hon beter sig.
     Har aldrig sagt att Bianca måste vara Guds bästa barn, säger bara att hon är otrevlig.

    Jag tror tvärtom😜

     Jag med 🤭

    Kenza är verkligen inte en trevlig person irl.

     Kenza är jättegullig irl och vänlig mot de hon möter, ler och mån om att ge ett bra intryck

    Tror tvärtom.

  Jag hade ingen aning om att intimissi ägs av calzedonia, visste alla andra det?

   Visste inte vad calzedonia var ens, aldrig hört om innan. Så nej.

   Tänkte precis skriva samma sak. Tror folk helt enkelt inte vet. Sen tror jag också att Bianca faktiskt är större och därför får mer kritik. Kenza är en influencer och syns i princip bara på sociala medier medans Bianca har sin talkshow, dockusåpa, mamma och syskon i branschen osv. Christer, löneadministratören på mitt kontor 55+ år, vet definitivt vem Bianca är men ingen aning om vem Kenza är, t.ex.

    Vet Christer att Bianca äger intimissi och den kritik de har fått?

     Förlåt. Inte äger, är ambassadör så klart. Ja, du ser själv vilken dålig koll jag själv har på saker 😁

   Ja. När man beställer saker från Intimissimi och kan hämta ut paketet står det att det är från Calzedonia. Gjorde det senast idag till mitt barn.

  Kenza känns väl rätt tråkig och inte lika aktuell som Bianca? Det tror i alla fall jag är en bidragande faktor.

   Kenza har typ aldrig blivit ifrågasatt för något hon har gjort, hur aktuell hon än varit

  Jag jobbade på calzedonia i några år och kan säga att man behandlas på exakt samma sätt som på intimissimi. Vidrigt företag och chefer som håller på med skrämselskit och utnyttjar unga tjejer.

  Nämen vad KONSTIGT att det blir drev mot Bianca när det finns bloggar och konton som drivs av personer som har som ”jobb” att ”granska” vissa men inte alla profiler, där Bianca i allra högsta grad är väldigt under lupp. Så nej, inte det minsta anmärkningsvärt. Fel, men inte chockerande.

   Bianca syns överallt, Kenza bara på Insta. Bianca färgsrakt personlighet med känd familj, Kenza sömnpiller.
   Viss skillnad. Klart det tycks och tänks mer generellt om den mer intressanta och mer omtalade personen. Större inflytande på yngre tjejer, större ansvar och bör granskas hårdare.

   Kenza har varit med mycket längre och hunnit växa upp i sin roll som influenser. Bianca är fortfarande relativt ny i sin roll. Dessutom är det stor skillnad mellan deras följare. Biancas följare har ett närmast sektliknande förhållande till henne. Sådana följare har inte riktigt Kenza längre.
   Sen undrar jag hur länge Kenzas samarbete pågått. Det får dessutom inte i närheten av samma uppmärksamhet som Biancas samarbete får.
   Slutligen fullständigt bombarderas alla media sönder av Vanessas varumärkesplacering av Bianca. Det är inte en ursäkt att gå på Bianca men det leder till att de som inte bryr sig om Bianca ändå tvingas förhålla sig till henne.

    Ny? Nä.

   Det krävs just ingenting för att Bianca påstår att det är ett drev. Kvinnohat och drev vid minsta lilla kritik, enligt henne.
   Klart hon fått obefogat hat, men många gånger har det inte varit ett drev.
   Många 90-talister överlag har svårt att ta kritik, få ett nej, rannsaka sitt eget beteende osv.

  Kenza har alltid kommit undan kritik för att hon anses vara så ”skön” och ”jordnära”. Jag tror dock hon är hal som en ål och falsk ut i fingerspetsarna – det är väl bara att titta på hennes umgänge så förstår man vad hon är för skrot och korn, dvs klassisk influänsär. Men folk (hennes följare) har något sjukt behov av att försvara henne och tror att de är kompisar (haha) och ser inget negativt i något hon gör och köper allt hon säljer.

   Jag gillar Kenza. Inte så att jag följer henne men jag har alltid uppfattat henne som klok. Men jag ser liksom ingen anledning till att försvara henne eller ifrågasätta det du skriver eftersom det helt klart är killgissningar och styrt av avundsjuka. Vore fint med lite mer välgrundade argument kan man ju tycka.

    Kenza är en influencer. Att vara en influencer säger det en heeeeel del om en person: personen har ett behov av att synas, ha en följarskara som hejar på allt man gör, vara ständigt aktuell, posta bilder på sig själv, shoppa, sätta trender, berätta för en massa främlingar vad man gör just nu, söka bekräftelse från fler människor, öka sin följarskara osv osv. Det är i princip bara egocentriska egenskaper – ett evigt sökande efter beröm och påhejande av folk man inte känner. Du tycker hon känns ”klok”… Okej, håller absolut inte med. Jag skulle snarare vilja kalla henne smart då hon utnyttjar hennes följarskara som, likt du, tycker hon är ”klok” och på något sätt ser upp till henne och fortsätter ge henne trafik på sin kanal, ser hennes uppmärksamhetssökande förlossningsvideos och hur hon skryter (förlåt, ”visar upp”) deras nya sommarhus/lägenhet/500:e resa till Maldiverna. Pengarna trillar in och hon är rik som ett troll utan att följarskaran har någon aning utan glatt hejar på. Kenza fortsätter vara den ”sköna” personen hon utger sig för att vara och karusellen snurrar vidare – ingen av följarna inser att de matar en persons behov av bekräftelse, berömmelse och pengar. Det är väl klart att jag är avundsjuk på att jag inte har råd att göra de sakerna hon gör, men samtidigt så är jag inte heller så egocentrerad och skulle avsky att vara det så jag lever hellre mitt vanliga, inte alltid så bildsköna svensson-liv med min familj och mina vänner jag litar 100% på. Skulle dock vilja säga att jag är mer frustrerad än avundsjuk på att folk inte ser igenom Kenzas fasad, OCH alla andra influencers, utan de har istället har flera miljoner följare som ser upp till dem? Det är sjukt. Svar nej, jag följer inga influencers (eller kändisar för den delen) överhuvudtaget.

    Du inser inte att du är en av dom som ”Elin” precis beskrev? 😂

  Folk gillar väl att reta sig på Bianca helt enkelt.

  Båda märkena säljer iallafall skräp till priser som man borde kunna köpa justa grejer för.

   Hur vet du att det är skräp?

    Priserna är i förhållande till kvalitén är 💸💸💸💸💸

     – är

  Visar ju tydligt hur ”drev” och okunskap ställer till det. Men vissa anser sig ju ha rätten till att lyfta och vädra allt oavsett vad det ger för konsekvenser.

  Så opraktiskt med så korta kjolar/ klänningar man kan ju inte röra sig fritt utan man måste tänka efter så man inte visar rosorna.

   Vad är felet att visa rosorna nu då? 😅

   Jag gick klädd så på 80-talet, funkade galant!🥰

  Inget ar logiskt. Sara Wimmercranz, som arbetar som investerare med Backing Minds och har profilerat sig som ”greenfluencer” dar hon ratar fast fashion, de som har investerat i Backing Minds (vars pengar hon investerar i andra bolag med) ar bland annat H&M – familjen! Det har borde du Camilla skriva mer om.

  https://www.realtid.se/efter-forsta-fondens-enorma-vardeokning-siktar-nu-backing-minds-pa-europa/

   Men detta har ju ingenting med influencers att göra…

   Förstår inte riktigt vad det finns att granska? Är väl toppen att HM familjen velat investera i bolaget trots att hon är en ”greenfluencer”?

   ”Backing Minds investeringsidé handlar om att utmana det traditionella riskkapitalets ”blinda fläckar” genom att investera i bolag som ofta förbises av investerare, inklusive företag startade av kvinnor eller immigranter. ”

   Tänker att HM familjen hade kunnat investera sina fast fashion pengar i värre saker 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.