Julia Franzéns ”att göra-lista”

Julia Franzén har publicerat en video på sin ”att göra-lista” som hon behöver för att underlätta sin adhd. Hon skriver att hon följer sin morgonrutin slaviskt och att resten sker av sig själv, men att om hon inte följer sin morgonrutin blir resten av dagen kaos.
Men vilken imponerande lista hon har skapat. Hon borde nästan ha en punkt längst ner om att avpricka listan inför nästa dag.
Det här påminner mig om en tidigare arbetsplats jag jobbat på, där man skulle tidsrapportera extremt detaljerat i ett system om man jobbade med flera olika projekt samtidigt. Till slut började jag nästan känna behovet av att tidsrapportera tidsrapporteringen eftersom det tog en del tid ur arbetsdagen.

Här kommer Julias hela lista.

Kanske skulle även jag må bättre av att ha fler listor i mitt liv, trots att jag inte har någon adhd-diagnos?
Jag gillar ju tydlighet och deadlines så… Eller nä, jag gillar inte deadlines, det gör jag inte, men jag jobbar som bäst om jag har en.

Är ni listiga människor?

94 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Asså hon måste ju ha grov adhd men den listan? Hur har hon klarat sig utan medicin undrar jag

   Listan säger inget om vilken grad av adhd hon har.

    För mig gör det d 😉

     ”för mig” 😂

   Men hon tar ju medicin? Det står ju på listan.

   Jag skriver likadana listor, jag har medelsvår adhd. Däremot är det superindividuellt. Din kommentar var rätt oskön…

    liknande*

  ”Äta idag? Lägg fram matlåda”. Vad menas med det tro, att hon inte ska äta varje dag eller vadå?

   Tolkar som ”Vad ska jag/vi äta idag – ta fram matlåda”

   Det är väl rätt uppenbart att hon pratar om att välja mat.

   Jag har grav adhd & tveksamt jag skulle minnas äta varje dag om jag inte lagade mat åt ungarna 😆. Händer ändå jag glömmer äta 20 timmar åt gången 🙈

  Jag hade blivit utbränd av att försöka bocka av den listan varje dag.

   Jag hade fått spendera minst en timme/dag bara på att glo på den där listan.
   Upplever att listor med fler punkter än typ 5 bara sänker ens produktivitet samt gör en opepp vilket i sin tur gör det ännu mer jobbigt att ”ta tag i dagen” om det är hennes problem.

   Men det kanske hjälper henne nått enormt? Har ett barn i min närhet som har ett ”schema” för varje dag med massa bilder på precis allt som händer och i vilken ordning pga x diagnos och det funkar skitbra. Men jag får grov ångest varje gång jag ser den🤷🏼‍♀️

  Jag har ADHD och jag känner att mina svårigheter blev värre av det där 😆

   Ja, vilken stressande lista 😳

   haha skulle skriva exakt samma sak! Det där fixar INTE min adhd hjärna iaf. Blev superstressad och orkade inte ens läsa hälften av allt. Så hade garanterat glömt av den där listan ganska snabbt 😅

  Släcker hon aldrig ljusen hon tänder?

   😂😂😂😂😂

   Oh no! 😅

  ”Lägg saker i sängen”

   Blev också SÅ NYFIKEN vilka saker det kan va. För mig vill man juTA BORT saker som hamnar på sängen så måste ju va nått viktigt och kul. Men vad?

   Fastnade också för den! Samt att hon tänder rökelse och sen direkt efter det vädrar ut? Det låter vansinnigt korkat och vansinnigt klokt på samma gång.

  Alltså vet inte. Jag ÄLSKAR det 😂 Så skönt att bocka i och göra klart! Absolut att vissa punkter är lite väl.. Men i övrigt? Love it 😂

  Älskar listor. Har typ 117 olika handlingslistor tex. Nä men en för storhandling, en för ”dagens akuthandling”, en för handling mittemellan 😅 Har listor för ”panikångest”, ”uttråkad” (vad jag kan hitta på), ”storstädning” osv.

  Tycker det underlättar samt förtydligar 😃

   Bästa är GEMENSAMMA handlingslistan i telefonen med sambon. Den som kommer på nåt lägger in det så finns det inlagt. Guld!!

    Hur gör man en sådan?

     Använder appen ”our groceries”
     Tycker att den funkar bra för oss

      Hon får mer uträttat innan kl 12 än vad jag får på en månad 😂🙈

     Använd ”notes” / ”anteckningar” appen på iPhone och dela anteckningen med berörd. Supersmidigt.

     Jag (ts) använder appen ”Påminnelser” i iphone! Sååå smidig, bara att trycka bort när man handlat varan 😍 Så delar man den. Hade även i julas när vi va ett gäng som hade en handlingslista att gå efter. Sjukt smidigt att ta bort/lägga till 😄

      Hur delar man den?

       Skapar en lista, sen inne i listan uppe till höger så är knappen man delar. Vi gör via sms.

     Vi har en Google sheets vi delar , som man kan bocka av 🙂

     Jag och min sambo gör gemensamma listor i Ica-appen, vi har Ica-kort och kan vara inloggade mot samma.

  Jag är förvånad över att hon inte har med

  – kissa
  – andas
  – blunda när jag ska sova

  Jag blev helt ärligt utmattad av den här listan, halva dagen går ju åt bara av att hålla på och bocka av varenda grej?

   Andas in eller ut?

    Bara in.

  Mardömslista 😅

  Husköp i blindo verkar kul, på 3an 😁 men lite sorgligt när någon bott där och de kräks på allt. Det ska ju renoveras

  Det känns mer som att den här listan är skapad för content mer än ämnad för att följas i verkliga livet. Och om hon nu verkligen behöver en sådan lista för att ”fungera” så kanske hemstöd hade passat Julia bättre.

   Boendestöd har lite sån funktion. Väldigt bra när man använder det på rätt sätt. 🙏

  En sån lista man orkar checka av en gång, kanske två, men aldrig mer

  Minns när hon sökte en assistent som skulle se till att hon gjorde basic saker. Make sense now.

  Åh vad jag önskar att jag hade disciplin att följa en sån lista. Skulle verkligen behöva det. Kanske skulle göra en ”light-version” av det.

  Dricka 8 dl vatten på 1 minut!? Varför det? Har någon underrättat Agnes Wold? Hon älskar att förfasa sig över sånt här

   Hon sade att tydligen är 8dl vatten detsamma som att dricka kaffe. 🤷🏻‍♀️

   Kanske just för att det är onödigt? Stod det ens vatten?

    Undrar vad det annars kan vara. Kaffe? Smoothie? Nocco?

     Vodka?

  Tror inte folk fattar hur adhd-hjärnor faktiskt funkar haha. Just sånahär listor kan vara räddningen när ens hjärna går i 190 och man inte kan hålla kvar en tanke i mer än 2sek.

  Själv behöver jag en sån lista när jag verkligen måste komma i tid till saker, annars blir jag sen vad jag än gör. Men brukar ha en lite mer basic lista än sådär till vardags

   Tyvärr är det också många av oss med adhd som verkligen behöver listor och rutiner, men som inte kan följa dem mer än i några dagar.

    Känner med dig! Har tagit mig många år att hitta typen av lista som funkar relativt bra😅 Tror inte nån av oss lyckas hålla det till 100%

  Har hon en sådan lista för att hon har ADHD eller har hon fått symptom på ADHD av sin lista?

  Låter jobbigt att ”logga ut” från Instagram? Hon kan ju bara stänga ner appen. I annat fall behöver hon ju addera ”logga in” imorgon.

   Kanske är rädd att tappa mobilen…

  Jobba ifred med öronproppar i annat rum = 0 min. Nödvändigt att ha på listan när man ska jobba 0 min. Också gött att ha ett jobb som man inte behöver jobba på? 😂

   Jag undrar också varför hon hade minuter utsatt där när hon i rubriken avsatt 45 minuter för jobb redan. Och varför hon känner att hon behöver sätta ut minuter på många saker som inte tar mer än någon selung (ex ligga ut, logga in).

   Kanske att det tar 0min att sätta i öronproppar?

  Att säga att du har adhd utan att säga att du har adhd :p

  Helt galet,är man inte utbränd så blir man det av detta. Hela dagen går åt till att se till att man följer en lista enligt en tidsplan. Om det skiter sig då? Något oväntat inträffar,livet bara händer liksom och planen går inte att följa el också tappar man någon halvtimme här el där. Får man ett nervsammanbrott då,hur blir resten av dagen om man inte lyckas fylla i alla dessa punkter?
  Hur kan man ens tro att de schemalagda snuttarna av de olika mindfulnessgrejerna ska kunna påverka dig positivt när du knappt ens hinner få ner pulsen och andas på den tiden.
  Att samtidigt som man lever med ADHD tro att man ska må bra av att stressa som en Duracellkanin är inte rimligt någonstans.

   Då tittar hon på listan och ser att 1 min gått. Hon har nog problem med att inte fastna för länge på r uppgift och behöver stöd för att avbryta i tid.

  Är väl kanon att hon hittat ett sätt som fungerar för henne. Har två nära vänner som har adhd och de kör mycket listor vet jag, annars blir det kaos. Alla är olika. Jag har inte adhd men älskar listor, den har var lite för mycket för mig. Blir lite stressad när det står 1 min på saker. Men blir samtidigt lite inspirerad att styra upp mina rutiner lite mer än idag.

  OT men har Katrin Z blivit sambo? Jag har inte lyssnat på Relationspodden sedan den blev en betalpodd, så kanske har jag missat det.
  Men en 53-årig man är skriven hos henne sedan 8 veckor…

   Varför kollar man vilka som bor i olika lägenheter? Låt bli bara.

   Oupps, en snabbgoogling ger följande info ang mannen. Kalle Wessel 53år,ganska hunkig silverräv. Påminner en smula om hennes ex Klingstedt.

    Fast förlovad med inte k ialf

    Ser mycket äldre ut än 53

    Hur hon inte i andra hand eller att gubben äger fastigheten då? Tror inte hon något som blir sambo igen.

    fast han är förlovad med mia.

    Hunkig? Tycker han ser lite sliskig och kanske opererad ut?

  Men hon käkar både Elvanse? Ritalin och Attentin enligt hennes alarm hon lagt ut på insta, och tar även på kvällen.. Själv får jag endast ta Elvanse och absolut inte blanda med attentin ocb dylikt.

   Jag åt Elvanse och Attentin, inga problem alls😅 Det är väldigt vanligt!

   Har också Elvanse + Attentin att förlänga dosen vid behov.

  oj. tufft o behöva så mkt stöd i form av listor. blev utmattad av att bara kolla till kl 9..

  Det där handlar inte om ADHD, det är alldeles för extremt o innebär ett helt ofattbart skarpt fokus under en väldigt lång tid. Det är mer ett tvångssyndrom.

  Jo men jag gillar listor. Kan skriva hyfsat detaljerade sådana, både inköps- och att göra-listor. Men här har jag mött min överman 😅

  Varför har hon inte med ’Borsta tänderna’ på morgonen och kvällen? 😅

  Jag har adhd och kan behöva göra liknande listor, men betydligt kortare. Jag har också alltid med saker som många andra anser är uppenbara/grundläggande 😂

  Nu har hon ju inte barn (än) så det spelar väl ingen roll att listan är väldigt o-bebis-kompatibel.
  Men det var ändå min första reakton :p.

   Men om hon inte har bebis så behöver väl inte listan va bebiskompatibel?

    Nä precis, exakt det Anonym 07:09 skrev

  Vem ringer ens nån på morgonen! Då är det ju fullt upp med ens egna lista…

  Tvivlar starkt på att hon har möte varje vecka med sin revisor, möjligtvis bokföringskonsult men det låter ändå så extremt ofta. Men denna person kanske sköter det mesta gällande både privat- och företagsekonomin…

  Dricker hon 8 dl på en minut??? Vatten antar jag, men ändå? Det låter nästan skadligt. Och varför??

   Skadligt vet jag inte.. häller i mig ett jättestort (som en vas typ) glas vatten på morgon. Obs, dricker det ej under en timme alltså. Det verkar ej farligt, hehe. Och jag vet det där om vattenförgiftning osv men nä, dricka ordentligt måste man.

  Men äter hon ingen frukost innan träningen? Är ”dricka 8 dl” = någon proteindryck eller en soppa eller något?

  Hur skulle hon lägga upp sitt schema om hon får barn? Schemalägga Bingos dygn under 18 år framåt?

  Om en tampong fastnar så Bingo måste få ut den med tandborsten, kategoriseras det som storstädning? 🤔

  Herregud vad tid den människan måste ha.

  Jag älskar listor! Sådana är en förutsättning för att min tillvaro ska fungera. Jag har bland annat en dagplanering där jag kan fylla i timme för timme, dock aldrig så detaljerat som denna person.

  Inte en chans att hon hinner göra allt på den listan emellan 06,30-07,00

  Och godkänna fakturor 1 minut
  kolla kivra privat 1 minut
  kolla kivra företag 1 minut

  du hinner ju inte ens logga in och få upp någon sida och läsa något på 1 minut

  Men vissa grejer är ju bra, som att varva ner innan man ska sova, göra ångest/måsten först, osv

  Den där ”jobbannonsen” där hon eftersökte en assistent, har verkligen fått sin förklaring, nu när man slänger ett öga på den här listan!

  Kanske ser mycket ut, men om den ger henne struktur och lugn i vardagen så varför inte!? Utan listan och sin medicinering, hade hon nog haft det väldigt jobbigt.

  Om det funkar för henne så är det ju bra.
  Själv så får jag ångest och hjärtklappning av att läsa den där listan. Blir superstressad😧

  Blir så ledsen på alla er som hånar denna listan. Jag har också ADD och behöver exakt samma punktliga lista. Skriver typ upp ”gå på toa”, ”sätt på mig strumporna”, ”diska”, ”ring det samtalet”, ”slicea upp gurka”, ”värm lunch”, ”ät lunch”

  Jag klarar inte mitt liv annars. Om ni bara kunde förstå vilken spärr som sätter sig på hela dagen om jag inte får bocka av och skriva upp saker. Får INGET gjort då. Sluta håna Julia.

   Annars slutar de med att jag ligger på sängen och får absolut inget gjort. Jag känner ett lugn när jag får pricka av saker och inte alls stress. Bara så skönt att ha något som hjälper en att få saker gjorda.

   Sluta döm oss med adhd/add

  Finns ingen som överdoserar adhd medicin som Julia och bingo , är uppe hela nätter helt speedade . Hårt liv .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.