Får man bo hur man vill?

Jag är lite nyfiken på huruvida man får bo i kontorslokaler/studios på heltid, så som i alla fall Bingo Rimér verkar göra. 
Han är skriven på en adress utanför Stockholm, men har reggat en alternativ adress dit hans post ska skickas eftersom han uppenbart inte bor där han är skriven.
Det borde ju vara både enklare och billigare att bo så, än att köpa en bostadsrätt, så om man får det, varför gör inte fler det i så fall? Och om man inte får det, varför skyltar Bingo i så fall med det?

Med vänlig hälsning, frågvis skorpion på 14 jordsnurr (den som vet, vet)

På Lawline finns det här svaret att läsa.
Det är tydligen förbjudet, men går att kringgå på flera olika vis.
Om det är så här lätt göra det godkänt och med det slippa köpa bostadrätter eller betala ockerhyror i andra hand, så borde ju fler göra så här.
Vilket guldupplägg!

Thank me later. 😉

Att bo i lokaler är olagligt. Lokaler och bostäder skiljer sig från varandra dels genom hyressättningen. För lokaler gäller marknadshyror, och för hyreslägenheter gäller bruksvärdessystemet. Dessutom omfattas bostäder av ett regelsystem som bland annat talar om lägsta godtagbara standard för en bostad. För att kunna hyra ut en lokal som en bostad, krävs att denna uppfyller reglerna för bostadsstandard. Man får alltså bo i lokaler om både värden och hyresgästen är överens om det, och lokalen uppfyller kraven för en bostad. Men då måste man skriva ett bostadskontrakt där det tydligt framgår att uthyrningen gäller boende. Detta för de lagstiftningar som reglerar de båda hyresformerna. Om du hyr en lokal i syfte att driva verksamhet, men i själva verket bor där har man begått kontraktsbrott och får bli avhyst. Det finns dock exempel på rättsfall där hyresgäster fått rätt att bo kvar i en lokal som var avsedd för verksamhet i kontraktet. Då har det handlat om att värden var med på att hyresgästen skulle bo i lokalen, men detta angavs inte i kontraktet. En variant av att bo i lokal är "bokal". Det är en lägenhet som sitter ihop med en lokal där man hyr båda samtidigt. I princip gäller dock samma som ovan så det är viktigt att syna kontraktet så att hyran inte blir för hög och att det faktiskt står att det är tänkt att lägenheten ska användas som bostad. Du förutsätts nämligen driva en verksamhet i lokalen.
Bildkälla: Lawline

146 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Betänk även risken för folkbokföringsbrott; när man är folkbokförd på en adress men spenderar sin dygnsvila på en annan. Därutöver brukar kommunen ofta ha synpynkter på detta upplägg, men det beror självklart på vad som är föreskrivet i detaljplanen, hur brandsäkerheten ser ut etc.

   Osar folkbokföringsbrott, ajajaj

    Ja ajajaj, vad förkastligt.

   Tipsa skatteverket

    Ring polisen!!

     😂

     Jag ringer till brandförsvaret, gränsövervakningen, sjukvården, militären och hemlösa katter ☝️

   Som politikerna gör då för att få extra bidrag. Var ju någon bl a som var skriven i ett litet ruckel på landet utan toa och dusch. Grannen hade aldrig sett honom där.

   Bryr sig någon om folkbokföringsbrott ens? Alltså självklart ska man stå skriven där man bor, men skulle Skatteverket bry sig om man anmälde någon som ej gör det?
   Och vad händer med personen, får den något straff, böter eller bara att det blir rätt adress?

   Nej, jag ska inte anmäla någon. Nyfiken på om det ens ger någon konsekvens eller så.

    Det är ett av de vanligaste sättet att lyckas få fast folk som håller på med välfärdsbrott så dom bryr sig!

     Aldrig varit med om att de bryr sig, är ju ganska krångligt att få bort någon som skriver sig felaktigt på ens adress tillochmed

      Det är rätt vanligt numera att dömas för folkbokföringsbrott. Skatteverket och polis har sedan något år börjat satsa mer på just detta brott. Åklagare åtalar, människor döms. Visserligen bara till dagsböter men med en medellön kan det bli stora belopp.

       Så om jag har en lägenhet, men bor mest hos min partner? Hur många gör inte så?
       Sluta tramsa om oviktiga saker tänker jag.

        Då behöver du inte ha din lägenhet kvar och med tanke på bostadsbristen kan du säga upp den, hyra ut den eller sälja den, beroende på vilken typ av bostad det är. Det är ju dumt att det står tomma lägenheter när folk inte har någonstans att bo.

         ”Bor mest” skrev hen, den står alltså inte tom.

         Och ja, så gör i princip alla. Jag kommer ju inte sälja min lägenhet innan jag och min partner flyttar ihop och det gör vi inte bara för att vi sover tillsammans.

         Man kan visst behöva ha den kvar. Jag sover mest hos min partner, men vi ska inte flytta ihop ännu och jag har massa saker i min lägenhet osv som jag behöver ta itu med och som kommer ta tid.

      Jag råkade ut för det, mannen jag köpte huset av ville inte ta bort sig därifrån. Men det var inget problem, jag kontaktade Skatteverket som tog tag i det och såg till att han skrev sig på en annan adress.

    Jag är journalist och går regelbundet igenom åtal och domar från lokala tingsrätten. Det är inte helt ovanligt att bokföringsbrott dyker upp, och för de som döms brukar påföljden blir dagsböter. Eftersom både Bingo och Julia torde ha rätt schysta inkomster skulle ju det troligen bli inte helt obetydliga summor.
    Att Bingo inte har sin huvudsakliga dygnsvila på adressen utanför Stockholm kanske han kan övertyga en eventuell tingsrätt om, men svårare torde det vara för Julia som är skriven i en liten ort i Västra Götaland.

     Skriv en story om detta. Gå ogenom alla influencers och kändisar.

      Eller inte. Så ointressant ju.

       Nej, utan väldigt intresant.

      Jag aäger ja! till denna idé. Camilla kan du inte göra ett inlägg med influensers som är skrivna på en adress men av sitt konto att döma bor på en annan?

     Bokföringsbrott?

      Det var därför Runar krånglade så mycket i fängelset – han hade ju egentligen bara begått FOLKbokföringsbrott. Och sen åkte han in i flera månader. Jobbigt det där med lika namn på olika brott 😛

    Hur kommer det sig att så många inte ändrar detta? Har flera exempel på folk som inte varit skrivna där de bor😮

     Pga;
     längre skatt i andra kommuner exempelvis. Hade jag bott i Danderyd istället för min kommun så hade jag fått 1000 kr extra varje månad på exakt samma lön (bor inte i Stockholm eller i närheten)

     Bidragsbrott (ensamstående som egentligen inte är ensamstående får en fin slant i bostadsbidrag och eventuellt underhåll om den andra föräldern exempelvis jobbar svart eller utomlands eller har många barn så beräkningen blir låg per barn)..

     Finns säkert fler anledningar jag inte kommer på nu.

      Dessutom kan man dra av för resor till jobbet. Så att skriva sig i sin sommarstuga t ex och hävda att man bor där och kör 15 mil till jobbet öppnar goda möjligheter till reseavdrag i deklarationen. Likaså att köpa utrustning och inredning till sitt ”jobb” som också råkar vara där man egentligen bor.

     De vill behålla en hyresrätt de inte bor i som de hyr ut svart. Då står de skrivna på tex en adress i Stockholm de inte bott i på många år.

    Det skulle de absolut göra, folkbokföringslagen har ju skärpts avsevärt och fler förändringar är att vänta. Här har du en bra länk där du kan läsa vad som händer: https://www.hemhyra.se/nyheter/sa-funkar-det-en-vecka-pa-fel-adress-kan-vara-ett-brott/

   För de som är nyfikna på vad lagen säger, se följande bestämmelse i Folkbokföringslagen:

   42 § Den som lämnar oriktig uppgift till grund för beslut om folkbokföring döms, om åtgärden innebär fara i bevishänseende, för folkbokföringsbrott till böter eller fängelse i högst sex månader. Detsamma gäller den som inte fullgör sin anmälningsskyldighet enligt 25, 26 och 27 §§.

   Är brottet med hänsyn till att brottsligheten utövats systematiskt eller i större omfattning eller annars att anse som grovt, döms för grovt folkbokföringsbrott till fängelse i högst två år.

   I ringa fall ska det inte dömas till ansvar. Lag (2022:1280).

    Noteta att det i 8 paragrafen stadgas undsntag från denna bestämmelse. Notera även rättsfallet NJA 2022 s. 287 vari högsta domstolen stadgar att provboende hos ens partner under en månads tid ansågs utgöra ett folkbokföringsbrott eftersom personen inte hade anmält flytten till skatteverket inom en vecka.

   Jag erkänner att jag inte riktigt hade koll på att detta är en brott. Jag har två hemmaboende (studerande) tonåringar 17, snart 18 och 19 år. Jag är i processen att köpa loss mitt radhus och insåg att med tre ”vuxna” boende varav bara en har inkomst så blev mina utsikter för utökat lån betydligt mindre (även om min boendekostnad inte blir högre!) Så jag tänkte skriva dom hos mina föräldrar för att få till det, men det förstår jag då är olämpligt!

  Julia har väl oxå en liten lokal som hon både jobbar i och sover ibland eller så blandar jag ihop det med bingos. Kommer ihåg att hon öppna en dörr o precis utanför var trottoaren

   Det står ju i texten 😅 Och på bilderna

   Ja… det är ju det hon skriver?

  Någon borde ha reagerat tidigare när de renoverades, tog ju ett tag

   Reagerat på vad? Vad ska hända liksom

  Eller som Vanessa Lindblad som fortfarande är skriven på sin gamla adress i stället för sin nya lägenhet. Både hon, hennes man och mamma är skrivna där. Dock berättade hon i sin pod som hon hade att hon hade lyckan att ge sin mamma en bostad gång avstånd från sin nya.
  Hon kanske inte vill att alla ska veta var hon bor, men enligt folkbokförings lagen så begår hon ett brott.

   Det gör ju tyvärr hur många som helst, men givetvis är det fel.

   Tipsa skatteverket

    Hur orkar man bry sig 😂 tipsa själv om det är så upprörande

     Tycker du det är ok att exempelvis lyfta en massa extra bidrag för att du står som ensamstående? Eller att hyra ut lägenheten du är skriven på till ockerhyra? Det är skattebetalarna som drabbas i slutändan.

      Lyfter hon massa extra bidrag?

       Hon betalar antagligen en massa mindre i skatt. Skattefusk och bidrsgsfusk urholkar välfärden.

   Du vet ju dock inte varför. Kan finnas massa själ till att man är skriven på annan adress. Och det har vi inte med att göra.
   Man kanske renoverar ett boende. Man kanske är känd å vill va hemlig men inte får godkänt för skyddad identitet. Man kanske har en stalker. Man kanske har nått annat

    Vi har en folkbokflringslag som gäller alla.

  Vanlig lag att bryta mot ändå… många lyckas bara eftersända posten men inte uppdatera sin adress hos skatteverket. Hänger kanske kvar från när man kunde göra allt samtidigt hos adressändring.se (men det kan man alltså INTE längre, man eftersänder bara posten där, man måste själv få in på skatteverket och ändra vilket adress man är skriven på, så vet alla här det iaf…).

  Frågan som besvaras på Lawline gäller ju om man får bo i en lokal. Julia övernattar i sin lokal. Hon vistas tillfälligt där; hon bor inte där. Sen finns det förstås andra aspekter på det, som brandsäkerhet.

   Men hon bor heller inte där hon är skriven … Hon är folkbokförd i en liten ord i Västra Götaland.

    Vilket är en annan fråga

    Googlade precis henne för att se var, men vad fasen, är hon bara 33 år? Blev lite chockad faktiskt. Hon ser minst tio år äldre ut. Måste vara alla fillers och operarationer.

     Tycker hon ser ut som en yngre Gunilla Persson (hollywoodfruar). 😂

  Jag tänker även på förskoletider i typ samma kategori. Jelena Meachams story igår när barnen var på förskole typ 5/6 timmar (hon hämtade dom tidigt), hon var hemma på morgonen och höll på med lampan till deras lägenhet, sen tandläkaren, möte på ikea om bänkskiva. Även om influencers har ett fritt arbete så kan det där ju omöjligt räknas som något som har koppling till hennes sociala medier? Ja hon hämtade dom tidigare än vanligt men jag tycker oavsett det rimmar illa.

   Ja det är ju inte att jobba

   Jag tycker det är jäkligt fräckt faktiskt att utnyttja barnomsorg fast man inte behöver.
   Man räknar att en förskoleplats för ett barn kostar ca 160 000 per år. I och med maxtaxan betalar man som förälder endast ca 8 % av den kostnaden. Resten, 92 % subventioneras av våra skattepengar.
   I princip betalar man samma summa som man får i barnbidrag varje månad.

   Man har alltså rätt till en förskoleplats med pedagogisk verksamhet som sång, idrott, skapande, skogsutflykter, utevistelse, lek i grupp mm. Frukost, lunch, mellanmål, fruktstunder. GRATIS!
   En fantastisk förmån och möjlighet för dem som behöver förskoleplats för sitt barn när dem arbetar eller pluggar samt reser till och från arbetet.

    Är du helt tappad eller, den enda orsaken till att vi har barnomsorg är ju så att båda föräldrarna ska kunna jobba och därmed betala skatt. Vadå utnyttja barnomsorg om man inte behöver? Antar att Jelena Mecham betalar skatt. Annrs begår hon brott.

     Om man lämnar sina barn fler timmar än vad man jobbar så kostar det givetvis mer. Om syftet är att fler ska jobba så är det kostnader som inte behövs.

    Dessutom blir det mindre resurser för de barn som behöver vara på förskolan långa dagar pga att föräldrarna faktiskt arbetar

   Det är väl så att i vissa kommuner har föräldrar att att lämna sina barn på sk allmän förskola 30 h i veckan. Och är fria att göra precis vad de vill under dessa timmar. Kanske det är så det är här.

   I kommunen jag bor i är det bara 15 h i veckan.

    I Stockholm får man lämna fritt oavsett arbetstider.

   Jag får fan krupp på att influencers nyttjar barnomsorgen för att kunna gymma och fika med sina kompisar. Skäms ta mig fan.

    Precis, då får man skaffa en nanny. Det har vi för att få ihop vardagspusslet. Men det är inte förskolans ansvar.

    Det är ju inte bara influencers och de som blir drabbade av bestämmelser där man måste lämna in schema är ju varken influencers eller människor som har det bra ställt och/eller gemensam vårdnad, de som blir drabbade är alla ensamstående morsor som redan sliter och stressar för att få livet att gå ihop. Som redan utan regler om att lämna in schema inte törs handla på väg från jobb till förskola för ”tänk om någon ser mig,då kan jag bli av med min plats”. Och på samma förskola går barn vars föräldrar tar några extra semesterdagar utan kidsen för de tycker att de är värda det. Tycker absolut det kan få göras undantag ibland för vad man ”får ”göra när barnet är på förskolan men det borde göras för de som verkligen behöver det.

  Sanna Lundell är skriven på Värtavägen inne i stan i en pytteliten lägenhet på 23 kvm. Hennes dotter är också skriven där och är den som i själva verket bor där medans Sanna bor på en stor gård med Persbrandt och deras barn. Uppenbarligen står Sanna på hyreskontraktet och vill inte bli av med den då ett sådant kontrakt är guld värd och dottern slipper köpa lägenhet då det är 15-25 års väntekö för ett hyreskontrakt centralt.

   Konstigt att ingen har tipsat Skatteverket. Hatar när folk snyltar sig förbi i bostadskön.

    Dock är väl typ halva Stockholm sånna kontrakt där barn eller andra egentligen bor. Ingen släpper ett förstahandskontrakt för en mini hyra.

   Jaha? Alltså känns så typiskt svenskt att på riktigt ha koll på sånt och på riktigt bry sig och reagera/förargas över en sån sak 😂😂

    Tror inte det är typiskt svenskt att bli lite irriterad på att människor med pengar gör saker som att skriva sig på annan adress för att få behålla en hyresrätt som skulle kunna gå ut till den allmänna kön i en stad med enorm bostadsbrist. Kända människor i andra länder har blivit kritiserade för mycket mindre.

     Ingen aning, blir själv inte det minsta irriterad iallafall 🙂 hennes dotter behöver väl också någonstans att bo. Hade gjort samma sak själv om jag kunde.

      Det mesta sjuk är dock att man sitter och kollar upp sånt 😂

       Det finns en googling bort så A-K har nog lagt mindre tid på det än vad du gjort på att skriva kommentarer om hur lite du bryr dig och att det är en knepig sak att lägga tid på.

        Men att ens komma på tanken att bry sig och kolla upp sånt 😂

         Du bryr dig ju väldigt mycket om vad någon annan bryr sig om en sak du inte bryr dig om så vi kan väl bara konstatera att ingen här kan säga att andra tänker och lägger energi på oviktiga grejer utan att det blir sten i glashus.

        Så varför googlar man var en människa som man inte känner, bor? Obehagligt.

      Redan hört av mig till dem! De ska granska Sanna!

       Kontakta fastighetsägaren också, de flesta fastighetsägare brukar vilja frigöra lägenheter att hyra ut till nån som står i kön och behöver den.

     Jag vet att man inte får kalla någon avundsjuk här inne men vem skulle inte hålla på ett hyreskontrakt så länge de kunde om de hade möjligheten?

    Inte typiskt svenskt. Bara vissa typer av människor som retar sig på sånt.

   Fast man får ha hyresrätt och äga en bostad. Och man får skriva över ett hyresavtal på familjemedlem. Och, visst att Sanna jobbar men vi förstår ju alls att det inte är hennes jobb som köpt gården. Så gissar att den står på Persbrandt. Dom är ju dessutom inte gifta och har varit särbos.

   Sen tycker jag ju rent personligen att det är helt sjukt att folk med tillgångar sitter på hyresrätter i stan när det finns så många som krigar för att få ett boende och många jobbar å sliter gör att ha pengar till boende men då är det ändå omöjligt att gå en hyresrätt.
   MEN det kan ju inte dessa personer beskyllas för. I det systemet vi har och just för att det är så svårt att få boenden hade jag också hållit hårt i en hyresrätt i stan.
   Men med det sagt rimmar det illa när Persbrandt har så mkt pengar och Sannas dotters pappa bör va rätt tät han med

    Det får man väl inte göra hur som helst, skriva över ett avtal på en familjemedlem

    ”Fast man får ha hyresrätt och äga en bostad”

    Inte om man får hyresrätten genom Stockholms stads bostadsförmedlingen (+en massa privata värdar i Stockholm och kranskommuner). I regel krävs det att man säljer bostadsrätten om man vill ha en hyresrätt i Stockholm med omnejd.

    Nej det får man inte och definitivt inte skriva över på någon annan. Det bestämmer hyresvärden & hyreslagen säger något helt annat, remember Malin Berghagen?

     Vad hände? Med vänlig hälsning, nyfiken 😆

    Tor – du missar det här med att stå skriven där man har sin huvudsakliga dygnsvila, blir ju ett brott annars.

   Kan någon förklara vad den här bostadskön handlar om? Bor inte i Sverige, men i en annan stor huvudstad i Europa. Köar man för att få hyra en bostad? Vem har hittat på kön? Hittar man inte lediga hyresbostäder på nätet?

    Det finns lite olika, du har allmännyttan som är hyresrätter ägda av kommunala bolag. De har en allmän kö du ställer dig i och kötiden varierar beroende på ort/läge. Sedan finns det privata hyresvärdar och de kan också ha kö men även först till kvarn, lotteri osv. Och sedan finns ju andrahandsuthyrning också men det är allas sistahandsalternativ pga dyrt och osäkrare boendesituation.

    Om man vill hyra i första hand är det bostadskön som gäller. Finns en stor kö via Bostadsförmedlingen i Sthlm. Kötiden räknas från när du ställer dig i kön, brukar vara möjligt från en viss ålder och så betalar du en avgift per år. Finns privata hyresvärdar också där jag förstått att man kan få tag i hyresrätter utan kö genom att kontakta dem eller känna någon, men vet bara en kompis som fått tag i hyresrätt så genom att känna hyresvärden.
    Generellt kortare kötider ju längre från city du kommer och nyproducerade har ibland kortare kötid pga hög hyra. För att få tag i hyresrätt i närförort behöver du nog iaf 8-10 års kötid.
    För att hyra i andra hand (hyra hyresrätt eller bostadsrätt) så brukar de flesta använda blocket/qasa osv.

     Wow, låter komplicerat! 😁 Jag äger min bostad nu, men min förra bostad hyrde jag genom att mejla en privatperson som annons annonserade ut sin bostad på en webbsida.

      Det gör man självklart i Sverige också. Här talas främst om Sthlm och om kommunägda fastighetsbolag.

     Stått i 20 år och får fortf inget.

    Vi har bostadsbrist i Sverige pga hyresreglering. Få vill bygga och hyra ut då det tar väldigt lång tid att gå med vinst.

     I min stad bygger de för fullt. Tyvärr har inte alla råd så det är mycket som står tomt.

  OT
  Får inte ihop det när jag läser sista stycket i denna artikeln på Aftonbladet där de intervjuar Samir efter att Camilla skrivit om hans Kina-shop: https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/xgjwKQ/samir-badran-om-bloggbevaknings-inlagg-om-likheten-mellan-produkterna-pa-aliexpress-och-hans-kladshop

  Samir säger ”Jag har startat ett företag där jag handplockar saker från min leverantör i Kina” och får då frågan ”Men vet du var din leverantör får produkterna ifrån?”. Samir svarar då ”Han har ett lager och sina egna produkter, det är allt jag vet. Jag har varit noga med att kolla upp att arbetsförhållanden och allting ska vara bra” för att därefter säga ”Jag har givetvis ingen aning om var hans grossist får sina kläder ifrån”.

  Hur kan man garantera att arbetsförhållandena är bra när man samtidigt inte har en aning om var grossisten får sina grejer ifrån?

   😂😂😂

   Hans leverantör Ali.

    Det finns sajter på nätet där man kan klicka i om man vill sälja kläder, klockor, smink osv och gissar det är därifrån Samir beställer så kanske inte direkt från Ali även fast de har samma saker där fast billigare. Undrar vad Ani beställer sina smycken ifrån. Såg ett klipp på en amerikansk tjej som CAIA skickat produkter till och så kul när hon säger ”detta är från Sverige men tillverkat i Asien” haha så sjukt.

   Han ”har suttit i ett år och jobbat stenhårt tillsammans med min leverantör”. 😀

    ”Blod, svett och tårar både hos mig och Ali, så mycket som vi krigat för dessa fantastiska varor!”

    Hahaha eller hur, för ett år sedan så jobbade han väl hårt som mäklare. Att säga ”min leverantör” ska låta mer proffsigt och seriöst liksom hehe.

   Men det är ju Samir som uttrycker sig så. Han har väl inte direkt koll? Alls.

   Fick inte heller ihop intervjun om det 😂 Känns som att han gräver sig längre ner med sina förklaringar. Vad ska han säga sen då, det klassiska att ali/shein/etc snott hans produkt och bilder. Och kvalitén😅

   Ja betalar han de priserna hos en grossist (plus tull!) så är det Samir som blir riktigt blåst här…

  Nu tänder Julia ljusen och det ser inte ut att vara hos bingo, bingo har ju helt mörkt hemma, där Julia är nu är det helt vitt

   Okej?

    Ja hon bor oxå i sin arbetslokal

     Praktiskt ju. Är väl ingen big deal att sova över på jobbet om det är ens egna arbetslokal

      Ens egen arbetslokal, inte ens egna arbetslokal.

       Haha. Duktig du är 👏🏻 Här får du din alldeles EGNA guldstjärna ⭐️😘(och en liten puss)

        Det är inte så svårt, försök.

        Anonym 11:13//
        SIN egen arbetslokal – inte ens egen arbetslokal.

        Att kunna skriva och tala det svenska språket, borde vara självklart. Inget man hånar någon för.

         Oh the irony

       Tack! Jag förstod inte alls vad anonym menade innan du förklarade🙏

   Är du säker? Kolla listan först! 😅😅😅

  Julia bor ju i lokalen bredvid Bingos så båda använder alltså sina studios/kontor som lägenheter. Julia är skriven hos sina föräldrar i Lerum.

   Okej? Men det är ju deras lokaler, så hur orkar man ens bry sig om de sover där? Vad spelar det för roll

    Det är olagligt pga en massa parametrar. Det är inte en godkänd bostad vilket innebär att den inte lever upp till rätt standard med avseende på ventilation, brandskydd, kemikalier mm. Hon betalar dessutom skatt i fel kommun.

  Hade en politiker gjort samma sak(vet att dom gjort och säkert gör fortfarande) då hade det blivit ett jkla liv på dom som rycker på axlarna åt detta här inne nu.

   Inte speciellt konstigt! Precis som man förväntar man sig en polis ska vara laglydig även på sin fritid! 😄

   Eller hur!

   Inte jag i alla fall.

   Fast där är det ju ganska många fler faktorer som spelar in.

   Politikernas grej är ju 1. att de cashar in speciella riksdags-ersättningar hela tiden för dubbla boenden och 2. att de ska ha en betydande anknytning i form av ett registrerat boende i den valkrets de representerar.

   Det är inte direkt applicerbart på privatpersoner som Bingo och Julia. Julias brott blir ju mer att hon sliter på Stockholms gator istället för Lerums där hon betalar kommunalskatt osv. Och sedan har hon väl kanske lite skatteavdrag som blir möjliga för resväg mellan boendet i Lerum och kontoret i Stockholm men det är ju inte alls att jämföra med vad politikerna får för sina stockholmslägenheter.

   Nu är det ju inte riktigt så det fungerar. Att man kan skriva lite som man vill, för folk förstår nog ändå.

   Kan ju bero på att politiker får bidrag för boende, och det är det dom fuskar med.

  Min sambo var med om en sjuk grej där en person skrev sig på hans adress, fast att han givetvis inte bodde där. Mkt märkligt var det

   Läst om många såna fall och det går inte o ändra hur som helst 😬

    Nej det var besvärligt! Kommer inte ihåg hur det löste sig till slut men nu bor vi tillsammans i en annan lgh iaf 😮‍💨

   Det är jättelätt att skriva sig på någon annans adress, hände min pojkvän nyligen också. Han rapporterade det, dock verkar det som personen bara angett fel adress och hade bytt några veckor senare

   Tror man kan låsa den funktionen på sin sida hos Skatteverket ☺️ Minns inte hur vi gjorde dock, längesen.

    Yes det är enkelt och fler borde göra det. Kan bli jättebesvärligt om man plötsligt får en ”inneboende”

    Du kan tyvärr inte låsa möjligheten för någon annan att folkbokföra sig på din adress (även om frågan är uppe för diskussion). Misstänker att du tänker på möjligheten att hindra andra från att ändra din folkbokföringsadress:

    ”Med skatteverkets tjänst ”Spärra obehörig adressändring” kan en adressändring endast genomföras digitalt genom signering med e-legitimation. Det minskar risken för att någon använder dina personuppgifter för bedrägerier och ID-kapning.”

   Hände mig med. Det var en granne som inte förstod vad han hade för lägenhetsnummer. Jag skrev 2 brev och la i hans brevlåda (öppnade inte dörren när jag ringde på) och förklarade läget. Flera månader gick utan förändring. Jag sket i det men det var pinsamt när en vän skulle skicka vykort och frågade vem min nya sambo var…
   Till sist fick jag ringa Skatteverket för att då hjälp då en vän skulle hyra min lägenhet i andrahand och hon skulle ansöka om bostadsbidrag, då ordnade det sig.

   Viktigt att man ändrar fort, hr för mig att personen kan få besittningsrätt om de har varit skrivna i ett år på en adress…

  Undrar om det inte kan bli trassel med försäkringar. Både för dem och för föreningen. Tänker även på brandskydd och annat där kraven borde vara andra för bostad.

  Blir där inte en viss skillnad eftersom han förmodligen äger sin lokal? Står ju att det verkar vara oki om hyresvärden godkänner det är stället lever upp till bebolighet. Äger man det bestämmer man väl alltså det själv ?

   Nej det stämmer inte. Man får inte bo i fastigheter som är industrilokaler mm oavsett vem som äger den.

  OT Vad passande att Samirs företag 1baller skrivit:
  ”Vi ansvarar inte om information som finns tillgänglig på denna webbplats inte är korrekt, fullständig eller aktuell.”
  i sina användarvillkor. Dom erkänner alltså uttryckligen att informationen på produktsidorna, som att produkten skulle vara av hög kvalité, eventuellt bara är påhitt.

   ”Vi garanterar inte att kvaliteten på några produkter, tjänster, information eller annat material som du köper eller erhåller kommer att uppfylla dina förväntningar, eller att eventuella fel i tjänsten kommer att korrigeras.”

  😂😂😂 herreguuuud vad du går in för att sätta dit folk för allt du kan komma på! Skulle vara så kul att veta vad som driver dig?

   Är det Julia som gråter eller 🤔

   Det som driver henne är väl hennes jobb att bevaka bloggar?

  Tidigare har det i alla fall varit så, att om man vill dra av kostnaden för arbetslokalen i sin deklaration, FÅR där inte finnas möjlighet (säng, bäddsoffa etc) för övernattning. Lokalen ska vara enbart anpassad för arbetet. Skatteverket har varit väldigt petiga med sånt.

  Han har väl troligtvis kommit överens med hyresvärden om att få bo där men å andra sidan så säger han ju att han bor i huset på ön fast där är han inte särskilt ofta.

   Det är inget hyresvärden bedtömmer. Affärslokaler får enligt lagstiftning inte användas som bostad.

  Och Julia har ju också fått sig en egen lägenhet eller studio som det så fint heter… Vad hände med Marbella, där bodde hon ju och hon älskade att vara där fast där är hon sällan nu sedan hon fick en egen lya i Sthlm. Tänkte på det att hon måste ju ha grav adhd eftersom hon behöver så detaljerade listor jag menar en del har man väl i huvudet utan att behöva printa ner det. Jag har adhd men skriver endast upp sånt jag inte får glömma dvs måsten att göra inte att sätta på musik för avslappning eller bestäm vad du ska äta till middag och liknande. Hur fungerade hon då innan medicinering undrar man för det började hon väl med efter hon träffat Bingo för han tyckte hon skulle äta samma medicin som han sa han. Men men alla är vi olika med olika behov men tror kanske att listorna är mest för content, och kanske för att hon blev lite hånad för allt assistenten skulle göra som jobbuppgifter.

  Smidigt ! Kan bägge ta ut traktamente , dra av mil ersättning för ta sig till ” lokalen ” så man blir rik , genom fuska till sig pengar !! De två marknadsför de har svårt bli gravida .. NÄR de inte ens har försökt på naturligt sätt !!!! NEJ för Julia vill ha tvillingar så de skall till usa och fixa det 🤮 ! De är ett hån att utnyttja ämnet för alla som faktiskt inte kan få barn eller har svårt att få barn ! Flertalet ggr har Katrin frågat Bingo i podden , NÄR de skall skaffa barn ?? Hans svar har varit .. Julia måste först till SAN tropez och festa och ha roligt … sen får vi se ! NORMALA människor som går ut och säger .. de är ofrivilligt barnlösa .,, försöker aktivt få barn , inte undviker det för de inte passar in i livet nu och hon vill ha 2 st på samma gång !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.