SmörgåstårtaHär nedan ser ni lite bilder från samma dag när jag hade bästis här och vi åt smörgåstårta och wienerbröd. Vi båda älskar smörgåstårta så passar alltid på att äta det med henne då min man inte alls delar samma kärlek ;p // Gabriella Joss Possler

Smörgåstårta verkar vara en sådan sak som folk antingen älskar eller avskyr, och ingenting där emellan. Jag funderar över om smörgåstårta anses vara ”white trash” av de som inte gillar det? Ni vet, tillsammans med att leka på gatan, inte ha vantar på vinter och behålla klistermärkena på Iittalaglasen?
Personligen ÄLSKAR jag smörgåstårta och gör helt ärligt den absolut bästa smörgåstårtan efter min pappas recept. Och nej, det finns ingenting ni kan säga som ändrar på det.
I vår poddstudio finns det två älskare av smörgåstårta och en som hellre slickar rent en bajamaja än äter det.
Kan det ha med att komma från en mindre stad, att det bidragit att man älskar smörgåstårta? Inte fan hade vi sushi och sådana moderniteter där jag växte upp, det var smörgåstårta och en och annan tropisk planka för den som verkligen ville festa till det.

Den röda tråden i det här inlägget är alltså Gabriella Joss Possler som älskar smörgåstårta och kommer från Umeå. Umeå räknas väl som en mindre stad väl? Så vida man inte läser av Isabella Löwengrips statistik då vill säga. Hon menade ju tidigare att 600 000 av hennes följare bodde i just Gävle, en gång när hon presenterade sin statistik, men så vet vi ju vid det här laget att det inte är en av hennes starkaste sidor.
Men tillbaka till den röda tråden. Umeå, smörgåstårta, white trash-listan, podd och tropisk planka.

Ni vet ju vad som kommer nu…
Team Smörgåstårta eller Team Slicka bajamaja?

Vid en närmare kontroll hade Umeå 132 235 invånare vid årsskiftet 2022/2023, så en betydligt större stad än den jag växte upp i.
Faller min teori om smörgåstårta här?

145 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Uppväxt med smörgåstårta, kommer från en håla. Gillar inte!

  Älskar smörgåstårta! Bästa som finns. Men det ska vara mammas röror. Och ingen jäkla frukt i rörorna.

   Frukt🤔 man ska ha halvvispad vispgrädde med senap på och på sidorna samt i blandningen med räkor mellan.
   Isbergssallad under som sticker ut, gurkskivor på sidorna, Lax, räkor, dill och hackad purjolök på. Mums, kan ha glömt något. Värsta som finns är torra smörgåstårtor, precis som folk som inte har tillräckligt med grädde och vitlök i potatisgratängen. Vad hungrig jag blev🙂

  Umeå kan knappast klassas som en mindre stad.

  Och det var länge sen smörgåstårta klassades som white trash.

   Jo Umeå är garanterat en småstad. Kanske till och med en tätort och inte stad?

   Älskar smörgåstårta och är från Stockholm innerstad. Den ska vara varvad med kavring och ha mycket handskalade räkor och lax på!

    Idag är det ju helt godtyckligt vad som är en stad vs en tätort (och SCB behandlar allt som just tätorter, även t ex Stockholm) men på tiden det begav sig hade umeå stadsprivilegier.

    Men jag kan hålla med, Västerås och neråt storleksmässigt tycker jag är småstäder. Dock består ju Sverige till stor del av småstäder.

    Småstad? Jag hade nog kallat det mellanstor stad. Småstad för mig(!) är runt 60 000 invånare och mindre.

    Umeå är inte en tätort ! den 13 största staden i Sverige !

    Alltså, man brukar ändå skratta åt Amerikaner som har dålig koll på sin egen geografi, men Umeå har ~ 133 000 invånare och räknas, enligt svenska mått mätt, som en större stad. Tätort 40 000.

    Sedan i större perspektiv är Umeå litet. Där skulle jag även räkna Stockholm som pyttelitet jämfört med Tokyo och New York (två städer som jag har bott utöver Stockholm)….

    Haha, klart att du är från Stockholm (som för övrigt också är en tätort). Kanske Umeå bara är en liten by rentav?

   Aldrig hört att smörgåstårta är White trash? Jättegott och den får inte vara torr.

  Älskar (!!!) smörgåstårta! Och kommer från en storstad så ja. Det föll 😂

  Den här är godast (ingen frukt, ingen leverpastej eller annat bla, bara goda grejer från havet):

  https://www.matklubben.se/amp/recept/kommissariens-smoergastarta-18675

  Älskar smörgåstårta 🤩 och kommer inte från en småstad.

  Hellre äter bajs än smörgåstårta? Vad är det med folk? Fattar ju att de överdriver men ändå, det känns lite löjligt.

  En smörgåstårta går ju att variera i det oändliga, vilket gör att jag älskar vissa, tycker om andra och tycker inte alls om vissa.

  Åh smörgåstårta! Passar till frukost, lunch och middag. Och kanske som nattafika 🙂 Jag är gladeligen trash, I don’t care gimme buttergoosecake!

  Nej precis, Umeå är Sveriges 13:e största tätort (av 2011 tätorter totalt), eller på plats 11 på listan över Sveriges kommuner (290 kommuner totalt).

  För övrigt så säger jag smörgåstårta for the win!
  Mvh kommer från en av Sveriges minsta kommuner.

  HATAR smörgåstårta. Tycker det är vidrigt. På mitt jobb är det bara de gamla som gillar smörgåstårta.

  Farmors smörgåstårta! Fanns inget bättre! Tyvärr var det ingen som blev tilldelad det receptet innan hon gick bort… men smaken finns kvar i minnet som om det vore igår jag åt den! För oss var det lyxigt att få äta den vid speciella tillfällen! Mums! ❤️

  Gott efter begravningar men annars nix

   Om det är gott så borde det smaka gott oavsett begravning eller bröllop tänker jag .

    Nej den är bara god när jag är ledsen.

     Perfekt sorgemat egentligen då (i alla fall jag) har svårt att äta då. Smörgåstårta är mycket kalori per kvadratcentimeter så bra att få i sig utan att behöva trycka en hel måltid. Men jag äter det både vid glädje som sorg.

   Jobbar med begravningar. Så. Trött. På. Smörgåstårta. Och landgång, dt är nästan ännu värre.

    Fast du är väll glad att dom sörjande tycker om det! Tycker du låter osympatisk.

    Du äter väl inte smörgåstårtan? Kan inte minnas att begravningsentreprenören var delaktig i dom begravningar jag vart på. Dom brukar respektfullt hålla sig undan men sköta allt i bakgrunden.

     Hen kanske är präst som jag 🙂 Jag blir ofta bjuden på smörgåstårta efter begravningar och äter med tacksamhet över att jag får dela deras viktiga stund. Brukar vara noga med att tacka för att de valde att bjuda mig på mat också, ser det inte som självklart utan som en förmån. <3

     Förr var det kutym att begravningsentreprenören deltog i minnesstunderna och sker ofta än idag. Och smörgåstårta älskas av typ alla. Mvh tårtpilot.

  Gävle?

   Mmm fler som inte har starka sidor när det gäller att minnas rätt, skriva rätt, stava rätt osv, det är ofta faktafel här och skriv- o stavfel. Det där var väl inte heller något Isabella sagt utan bara text på en statistikbild från Google vilken hon lagt upp på sin blogg, där det blivit fel siffror på Umeå, var väl Umeå och inte Gävle om jag minns rätt.

  Älskar smörgåstårta, mkt räkor och lax ska det vara!! Är från Gbg så teorin kanske inte funkar på mig 🙂

  Smörgåstårta är verkligen botten! Men så gillar jag inte röror heller. Mat som behöver mycket sås eller röror för att vara ”kul” är tråkig och ej god mat enligt mig.

  Jag kan absolut gilla sås och vissa röror men maten måste kunna vara god utan sås för att det ska vara gott.

   Mat och mat, det är ju…. bröd?

   Smörgåstårta äter man väl inte med några röror? Eller menar du att allt utom det vita formbrödet är röror, och att formbrödet är själva maten?

    De flesta smörgåstårtor jag ätit har innehållit antingen skagenröra eller mimosasallad 🤮

    Vad brukar det vara mellan bröden när du äter smörgåstårta? Jag vill absolut kalla det för röror iaf.

  Kommer från en liten håla i Lappland. Hatar smörgåstårta trots (eller pga?) uppvuxen med det. Tydligen perfekt att servera på dop, bröllop, födelsedagar och begravning… *kräks*

  äter bara på dop el begravning. en bit räcker…
  sen växer det liksom i munnen….

  Vem bryr sig om smörgåstårta, varför kommenterar du inte hur jävla olämpligt det är att hon lägger ut bilder på kidsen där de är nakna?

   Hon har själv påstått att hon ska lägga ut färre bilder när barnen blir större och att när de är i babystadiet är det inte lika känsligt… men det har hon visst glömt…
   Smörgåstårta med lax och räkor är gott. Skinka, leverpastej och frukt är däremot nej tack.

    Spelar ingen roll att de är små, hon ger ju pedofiler och andra äckliga människor material.

     Säger inte emot dig. Det var hennes ord.

  Bland det godaste som finns! Kan ätas när som helst på dagen. Underbart gott

   Älskar smörgåstårta, är från Borås. Mer smörgåstårta åt folket

  Smörgåstårta är den perfekta maten för människor med halvdana tänder. Snäppet över soppa, men med större möjlighet till kreativa utsvävningar.

   Samma med kokt potatis och pasta

  Äter bara smörgåstårta om jag gjort den själv så jag vet vad där är i. Gillar inte frukt, för mycket majonnäs eller leverpastej och grejer i den.

  Hatar smörgåstårta. Jag sitter vid datorn så kan inte infoga spy-emojin, annars skulle jag lägga till ett gäng såna nu.

   Klicka på fönstersymbolen + punkt så kan du infoga emojis från datorn (åtminstone på HP-datorer, vet inte hur man klickar på mac)

  Stockholmare som älskar smörgåstårta!!

  Älskar smörgåstårta, gör gärna egen, blev nyfiken på din pappas recept Camilla😍 Vill du dela det?

  Jag sitter stadigt i laget bajamaja. Ständig skräck inför dop, begravningar och lite för att det ska serveras. Där står hälften av gästerna och skräckfyllt petar runt lite i någon tårtbit för att vara trevliga men klarar inte av att äta. Hur kan det ha blivit så? Jag upplever ofta att exv. fisk, skaldjur, lamm och liknande är rätter som man frågar om innan och inte vågar servera utan att ett alternativ finns. Hur kan man tycka att smörgåstårta är något lämpligt att servera utan alternativ?

   Ja fast blir man bjuden så äter man det som serveras. Tar lite om det är nåt man inte är så förtjust i, men kan ju knappast begära att värden ska ordna fram ett alternativ.
   När min bror och svägerska skulle gifta sig vad de gästerna maila till dem om de hade några allergier. Då fick de ett antal meddelanden av typen ”jag tycker inte om svamp”. 🤦🏻‍♀️

    Herregud, jag har också sett personer skriva upp specialkost ”äter inte vegetariskt” för att de tröttnat på att det så ofta är vegetariskt som serveras för alla. Min poäng är nog snarare att vissa saker är vattendelare och att inte många gillar det, är det inte lite underligt att servera sådant? Ett mer extremt exempel är väl surströmming. Även om värden gillar det så är det ganska underligt att servera då många verkligen inte gör det. Kanske är det här en extra öm punkt för mig, äter som du säger nästan alltid det som serveras men just smörgåstårta är väldigt svårt. Kväljningar och springa till badrummet känns inte så lämpligt 🙊

     hahahah ”äter inte vegetariskt”

     Men fisk och lamm kan väl ändå inte anses som något man inte kan bjuda på?

      Nej, personligen tycker jag det är helt vanlig och god mat men har flera gånger varit med om middagsgäster där en hela familjen inte gillar någon av de alternativen. Det blir en konstig middag och konstig stämning när hälften inte gillar maten även fast de försöker peta i sig så mycket som möjligt.

    Jobbar i ett kök med mycket konferensgäster. Ibland skrattar vi bara när vi ser speckostlistorna…😂 galna grejer som inte är speckost utan önskekost.

    Jag gillar inte smörgåstårta och hade ätit något innan om jag nu skulle på en tillställning där det serverades. Inte för att jag varit på någon fest där någon serverat det, jag fattar inte var folk är där det serveras? Men, skillnaden för mig där med annan mat att om man inte gillar typ fisken/lamm så brukar man kunna ta typ tillbehör och sås. Maten består alltså av olika beståndsdelar där man alltid kan äta något. Med smörgåstårta är det svårt, om man inte typ bara äter det som är ovanpå.

     Precis, och ska man försöka peta i sig något av toppingen så får man ändå med någon majonäsgegga som förstör allt.

   Jag skulle absolut servera fisk, lamm eller skaldjur utan att fråga och har aldrig varit med om att någon gjort det. Det går ju ändå under ”vanlig mat”, det är inte någon helt udda inälvsmat eller så. Sen kanske det inte faller alla i smaken men det gör ju ingen mat och lite väl bortskämt att tycka att värden ska anpassa måltiden efter ens personliga smak. Man får väl ta lite och ladda upp med en korv innan eller nåt.

   Om du tycker fisk, skaldjur, lamm och ”liknande” är sådant man inte serverar utan att fråga. Då blir jag ju nyfiken på vad du tycker att man kan servera?!😅

    Haha, ja du. Jag äter det mesta, förutom smörgåstårta och korv stroganoff. Men jag har många gånger varit med om att hela sällskap inte äter något av de alternativen. Som någon sade, det är såklart skillnad på en middag och en större tillställning, mat eller annat i fokus. Det jag har fått lära mig är att de alternativen är sådana som många inte äter och att det därför är lämpligt att fråga innan om man är lite färre och det är maten som står i fokus, jag har också lagt om hela min plan vid något tillfälle när det visat sig att ingen av gästerna varit förtjust i den råvaran jag tänkt arbeta med. Roligare för mig att servera mat som är omtyckt, trevligare för gästerna att inte behöva lida sig igenom en middag.

   Smörgåstårta har väl blivit lite av standard på ex begravning och dop. Så klarar man inte att äta det så kan man ju äta mer innan och ändå klara sig, ta en minimal skiva för syns skull. Måltiden i sig är liksom inte fokus på en sån hör smörgåstårtetillställning, finns där för att något lite mer matigt ska finnas men som är enkelt att bara ställa fram. Ät eller strunta i det. Bjuder man däremot hem någon på en trerätters så blir det ju tråkigt om man stått och lagat mat med skaldjur i timmar och planerat att njuta av mat tillsammans och så är personen allergisk. Vid ett sånt tillfälle bryr man sig ju om att den andra ska kunna äta, vid en begravning känns det inte som att fokus är att varenda gäst ska kunna äta sig mätt.

    Dessutom är jag övertygad om att minst 50% skulle välja bort smörgåstårtan om man fick kryssa i ”ja tack till smörgåstårta” eller ”annat alternativ tack” och då faller ju poängen med att servera den!

     Precis ,någonstans blir jag ställd. Om hälften inte ens gillar det som serveras, känns det inte mer lämpligt att servera sådant som en trolig majoritet gillar. Kanske en pastasallad eller liknande? Och ja jag tillhör sidan som tycker smörgåstårta kan vara lite wt och tycker därför inte att det finns något högtidligt med det…

    Bra poäng! Jag brukar äta innan men är precis som personen nedan något fundersam kring varför man ens serverar en rätt som så många inte gillar? Det känns som ett sådant slöseri. Blev förövrigt idag inbjuden till ännu en smörgåstårtetillställning… xD

  ÄLSKAR smörgårstårta, men det ska vara med lax och räkor och ingen läskig leverpastej, skinka eller annat blä.
  Kommer från Oskarshamn, som ju får betraktas som en håla 🙂

   Så var det konstaterat att Umeå är en relativt stor stad. Men jag menar att Gabbjossan absolut inte är en representativ Umebo med sin brist på integritet både för sig själv och än värre för sina barn. Utbildningsnivån i Umeå är hög vilket leder till ett helt annat förhållningssätt.

    Jag har inte märkt av att högre utbildningsnivå ger ett annat förhållningssätt till integritet och sociala medier, inte som att det högskolepoäng gör en till en bättre person eller att det behövs för att ha omdöme/resonera kring vad som är lämpligt att lägga upp. Jag kommer från en liten ort med låg utbildningsnivå och hon skulle inte vara representativ där heller. Folk därifrån beter sig och resonerar om integritet/vad som är lämpligt på internet på samma nivå som mina akademikerkompisar, de flesta har en känsla för vad som ska vara privat. Ett fåtal har det inte.

     Jag skulle kasta mig i närmsta vattendrag (Umeälven) om jag blev förknippad med Gabbjoss såsom varande typisk Umebo 😫

    Oskarshamn!!!! 🤩🙌🏼🥰

     Mmm de e fine grejer de! ♥️

      Håller med 🥳🥰

  Hur sjukt att jag sitter och äter smörgåstårta precis just nu när jag läser det här inlägget 😂

  Jag kommer från en liten håla i övre Norrland, där det var relativt vanligt med smörgåstårta på 1900-2000 talent. Men då jag kände avsmak för bland annat skaldjur, konstiga skinkor och korvar av olika slag, osv, så vågade jag inte smaka förrän någon gång i sena tonåren när jag faktiskt hade börjat äta skaldjur, och jag tyckte smörgåstårta var helt fantastiskt redan vid första tuggan (obs att jag än idag endast smakat smörgåstårta med lax och skaldjur, vet inte om jag skulle våga smaka någon skink- eller korvvariant ännu heller?). Så, gillandet av smörgåstårta var då uppenbarligen inte en konsekvens av att jag vant mig vid smaken under uppväxten, så det måste väl helt enkelt vara något som följer av ”småstadsbo”-genuppsättningen. 😌

   Och ser nu att folk nämner leverpastej, det skulle jag inte äta om så mitt liv hängde på det, så skulle således avstå från att smaka en smörgåstårta som innehöll detta. Har än idag aldrig smakat det men klarar inte av tanken. Haha.

    Jag äter leverpastej på knäckebröd och mor Annas Smörgåsgurka på varje dag.

    Har du aldrig smakat leverpastej? Det finns många olika. Grov, dansk gräddpastej är bäst!

   Jag har bjudit utländska vänner på smörgåstårta och de alla har tyckt att det varit både jättegott och helt genialiskt. Många av dom har i sin tur lagat det åt familj och vänner i hemlandet sen.

    Så roligt att höra! 😀 Det ÄR ju genialiskt, kände mig närmast stolt att läsa du för ”traditionen” vidare, det vore så sorgligt om det bara dog med vår generation.

    Har du något bra recept att dela?

    Jag har under många år tänkt att jag skulle vilja testa göra en själv, vid tillfälle. Jag har nog inte ätit det på typ 10-15 år då jag flyttade till Stockholm där jag nog aldrig blivit bjuden på det, och alla släktingar som gjorde smörgåstårta tyvärr gick bort när jag var ung vuxen. Så det tappades verkligen bort.

  Fy vad äckligt. Hatar smörgåstårta. Är uppvuxen utanför Stockholm.

  Kan inte se en smörgåstårta utan att tänka på när Hela England bakar skulle göra smörgåstårta. Det var helt sjukt. Fanns bland annat en rund trevårningstårta (typ bröllopstårta) fylld med köttfärs.

   Som i Vänner när Rachel ska göra Shepherds pie…

    Trifle!

    I wasn’t supposed to put beef in the trifle!!!!! 😱😱😱

   Haha ja de fattade ju inte alls konceptet utan fyllde bröd med olika maträtter bara😅

   Visst var det kul! De hade ju ingen aning om hur vi tänker att en smörgåstårta ska vara utan körde all in utanför boxen.

  Så jäkla gott! Stockholmare. Äter det sällan men ska få imorgon hos mamma som fyller år. Längtar!

  TB till när jag ville köpa smörgåstårta till Fars dag eftersom min man älskar det. Vi är tre i familjen och jag var rädd att en 3-bitars inte skulle räcka, så jag beställde nästa storlek som var ganska mycket större. Tänkte inte på det vid beställningen men när jag åkte till bageriet så lastade de ut en GIGANTISK smörgåstårta i en sån där brödback ni vet… plus då själva chockladtårtan som jag också hade beställt. Jag kom hem och ringde min man från uppfarten för jag skrattade för mycket för att kunna bära in allting.
  Det blev smörgåstårta till alla måltider under ett par dagar och jag gav även bort några portioner till vänner. Vi skrattar fortfarande åt det flera år senare.

  Älskar smörgåstårta! Är född och uppvuxen på norrbottniska vischan. Numera utflyttad men älskar fortfarande smörgåstårta.

  Kan inte förstå hur man bara kan blanda massa saker, slänga det på bröd, bygga lager och tänka att det är gott. Det är bara geggigt ju😩.

  Däremot tycker jag inte att det är wt, tvärtom, jag kan ändå tycka att det låter så mysigt och lyxigt när någon säger att de gjort eller köpt smörgåstårta till en fredagskväll eller till ett kalas. Jag skulle vilja gilla det 😅

   Ja precis så tycker jag också. Det är för mycket gegga. Nu när jag tänker så är det väl den där vita majonnäs gräddimitationen som jag inte gillar. Man tror att det ska vara som att äta en bärig gräddtårta, vilket jag gillar, men noup… Vit gegga som inte är sött är bara inte gott.

  Varken älskar eller avskyr. Smörgåstårta är väl okej liksom. Som en jäkligt överdådig macka mest.

   Men precis. Och mackor äts ju på längden o tvären

  men hallå, Umeå klassas väl ändå inte som en ”småstad” är trots allt sveriges 11 största stad och den största staden i norra Sverige. dålig koll.. hursomhelst älskar jag Smörsgåstårta och jag är från en RIKTIG småstad.

  Jag har så svårt för vuxna som pratar om mat som äcklig. Fine att man inte tycker om allt men att ”kräkas åt” mat och ”äckligt” känns så väldigt barnsligt.

   Kanske känns det till och med lite WT?

    Definitivt inte WT, bara extremt bortskämt och världsfrånvänt. Stor ick. Numera kan man dock alltid skylla på selektiv ätstörning🎻

     Haha skylla på? Selektiv ätstörning är ju en diagnos som fastställes av läkare och dietist/logoped?
     Vilken skev syn.
     Hur kan man ens bry sig om vad ANDRA äter och inte äter? Hur kan det ens påverka dig?

      Fråga valfritt barn som svälter om hen har selektiv ätstörning.

    Nej det skulle jag (ts) inte påstå. Är nog mer bara barnsligt.

   Tack! Att göra ett nummer av att man äcklas av vissa maträtter känns barnsligt och lite tragiskt.

    Jag tänker att det kanske handlar om sammanhang? Om man är på en bjudning eller i nästan vilket sammanhang som helst så ler man och håller tyst men i ett kommentarsfält som handlar om vad man tycker om något så kan man väl få uttrycka vad man egentligen tycker om något?

     Handlar om uppfostran och privilegier. Mat är inte äckligt, punkt. Den som vägrar äta diverse fullt normalt käk och kallar det för ”äckligt”, gör det för att de tillåtits det som barn och blivit bortklemade. Lägg därtill att vi i väst inte har en susning om vad verklig hunger innebär och därför har råd att vara kräsna.

   Ja och så otacksamt och barnsligt.

  Sluta säg WT om saker som bara är svennebanan/ verklighetens folk/ ”arbetarklass” eller vad helst ni vill kalla det som åsyftar folk som har andra jobb än kulturarbetare, influencer eller är är överklass.

  WT är att få barnen omhändertagna av SOC, röka när man är gravid, arbetslöshet som går i arv. Att vara vanlig tråkig, ha ketchup på maten och äta smörgåstårta är inte WT.

   Ja det är ett jäkla trams rent ut sagt. Låt folk va!

   Men många influencers är ju WT, den här tex.

  Var det inte till och med 900 000 läsare bellsan hade i Umeå?

   Nu när du säger det!!!

   Ja och det var väl bara en bild från Google som det stod så på som Isabella lagt upp på sin blogg, så inget Isabella själv menade eller sade.

    Nä eftersom I inte har en aning om svensk geografi och historia så är det väl inte alls underligt att hon förlägger en miljonstad till övre Norrland, inte konstigt alls (kan innehålla spår av ironi). Men visst har hon besökt Umeå ett flertal gånger, hälsade på en väninna hon med löshåret.

  Älskar smörgåstårta!
  Beställde en från från när jag fyllde år.
  Kommer från en inavelshåla!

  Team smörgåstårta! Men det ska inte vara för geggigt. Jag vill känna smaker av det jag äter och gärna lite tjockare bröd.

  Har ni tips på goda fyllningar?

   Jag kanske blir hängd av smörgåstårte-maffian nu men åt en god hos en kompis. Rågbröd, lax och avokado tror jag.

  Tyckte smörgåstårta var gott tills jag började på bageri och fick göra dem själv… När jag väl visste vad de faktiskt innehöll så blev det svårare att sleva i sig. 😂😂😂 Det är nåt med MÄNGDEN i storkök. Känns liksom inte gott längre när man ser hela berg av ingredienser.😆

  Men den var oerhört poppis. Då som nu. När jag gör samma recept privat till fester finns aldrig minsta smula kvar på faten. Men jag överlämnar ätandet till gästerna. 😄

  Kommer inte Gabriella från Östersund?

  900.000 var det väl, och Umeå, som det stod på en bild från Google som Isabella lade upp på sin blogg SÅ det var ju inte som att hon sade det utan bara en bild över statistik, så det var väl egentligen inte hon som hade fel så när du lägger fram det så så blir det lite vinklat och skevt. Varför skulle smörgåstårta vara white trash? Nej håller inte med, löjligt att kalla det för wt. Gott och trevligt.

  Det är ok men inte mer!

  Känner ingen vuxen som inte gillar smörgåstårta faktiskt, dock finns det ju olika synpunkter på vad den ska innehålla/vara garnerad med såklart. Jag har en släkting som gör en lite ”modernare” variant med kyckling, soltorkade tomater, ruccola och knaperstekt bacon bl.a – så god! Vi bor i en håla, om jag ska tillföra något till ”undersökningen” 😛

   Mums!

   Åt en så väldigt god laktovegetarisk med hummus och örtkeso och avokadoröra och grejer. Så god!!

  Har verkligen tyckt att smörgåstårta var gott och nästan lyxigt liksom (räk/lax då) men har med åldern jobbat upp en kraftig aversion. Mycket smak, oklar konsistens, vitt bröd, röror. Jag vet inte men få rätter är så ”för mycket av allt” som smörgåstårta.

  Avskyr smörgåstårta, äter inte för att vara artig heller.
  Det är bara geggigt och jättekonstiga smakkombinationer? Fyfasiken.

  Hade varit en dealbreaker om en dejt föreslog en typ smörgåsstubbe som fredagsmys.

  Fördomsfull tanke: alla som är white trash älskar smörgåstårta (men alla som älskar det är inte wt)

   Tönt

   Du var då inte fräsch.

  Tycker om smörgåstårta, kan äta hur mycket som helst

  Äääälskar smörgåstårta! På Smörgåsbutiken i Örebro har dom krossade ostbågar på kanterna, så jävla god

   Krossade ostbågar på smörgåstårta är galet gott! Jag och pappa pratar fortfarande om farmors smörgåstårta med Krossade ostbågar som vi fick på 90talet en gång. Det var typ bara vi som gillade den😍

    Bästa smörgåsbutiken där jag bor (Örebro) har krossade ostbågar på sidorna. Deras smörgåstårtor är en klassiker och att butiken har kvar sin coola inredning från 50-talet gör inte saken sämre.

  Ogillar vanlig smörgåstårta. Men varm smörgåstårta med en röra på bacon, champinjoner, purjolök och creme fraiche som man brer på hönökaka och sen toppar med ost och tomat är magiskt gott!!

   Vendela?👋🏼

    Hahaha! Har faktiskt testat ”hennes” varma smörgåstårta. God. Men inte lika god som traditionell.

  Jag är från Umeå och fick aldrig smörgåstårta som barn.
  Nu älskar jag smörgåstårta, vi hade tom en dedikerad träff i somras då vi bara åt smörgåstårta ute i parken.

  Har dock haft kompisars ex som växt upp i övre medelklass som tyckte smörgåstårta var ”white trash”

  Många smörgåstårtor är alldeles för majonnäsiga (och då gillar jag ändå majonnäs) och det är för många olika ingredienser, allt i en enda röra. Ska man ha leverpastej, skinka, ost och räkor tillsammans – lägg det ar för sig på en landgång! Men vårt familjerecept på smörgåstårta är nåt av det godaste som finns.

  Äääälskar smörgåstårta – uppvuxen i en småstad men bott 27 år i Sthlm. Viktigt med en god tonfiskröra handskalade räkor färskt bröd (nej INTE polarkakor) död åt leverpastej dill frukt Oliver och ostbågar på tårtan.

  900 000 följare, Camilla!!! 900 000! 🥳🥳🥳

  Kan inte äta smörgåstårta. Klarar inte av att blanda maten på det viset och äta allt i samma tugga. Klarar knappt av ingredienserna var för sig.
  Är extremt känslig för konsistenter och just sån mjuk gegga av blött ljust bröd, kladdiga röror (där jag inte vet ingredienserna) och lite smaklös knastrig gurka.. nä det går inte.
  Äter mat innan begravning/dop då alla bjuder på smörgåstårta och sen inväntar jag fikat!
  Tackar bara nej när de frågar om jag vill ha, inga konstigheter.
  Förstår att det retar en del, men jag tvingar ingen att äta min uppdelade torra mat och ingen kan tvinga mig att äta något jag inte vill.

   Autism?

  Jag avskyr smörgåstårta och tycker det tvångsmässiga ätandet av det är bedrövligt. Man äter det på begravningar, födelsedagar, studenten och gud vet vad. På begravningar kan jag köpa; det är en ytterst deppig matupplevelse. Men; jag äter hellre en sådan än slickar på en bajamaja.

   😂😂😂

  Smörgåstårta är fint under förutsättning att det är EN fyllning. Minns den enorma besvikelsen och äcklet (hos mig) på myndighet där jag jobbade när det uppdagades att tårtan hade fyra lager där man blandat; mimosasallad, leverpastej, skinkröra och skagenröra. Blä!

  ÄLSKAR smörgåstårta. Göra egen är ofta godare än köpes tycker jag. Bästa är att göra en hel plåt så har man frukost, lunch och middag hela helgen lång. Min sambo gillar ej så jag får allt själv!

  Du har så rätt, så rätt, kära Camilla. Är från just Umeå och ÄLSKAR smörgåstårta mer än min egen mor och skulle lätt kunna ge en tå då jag fått cravings. Bor numera i Sthlm och har inte mött många smörgåstårtelovers – inte på något sätt som jag och alla vi small town persons kan älska detta underverk. Så JA, smörgåstårtan kräver sin småstadsbo, och vi älskar den lika hett tillbaka.

  Alla har ju förstås sin smak men de flesta människor skulle jag vilja påstå uppskattar en klassisk smörgåstårta (fråga mig inte vad som är i den, jag har aldrig gjort själv). Det beror helt enkelt på att vi tilltalas av kombinationen kolhydrater och fett, det är ingen slump att många klassiskt goda rätter består av det: kött med potatis/pommes frites och någon fet sås, sallad med fet dressing, grönsaker med en klick smör….jag skulle kunna fortsätta i evighet. Fett lyfter fram smakerna hos andra ingredienser helt enkelt, det är ren kemi.

  Och sedan blev jag nyfiken! Varför skulle smörgåstårta vara ”white trash”? Var tanken att det är alla feta ingredienser i smörgåstårta som skulle göra den särskilt utpekande för låg social status? För så är det ju, ju högre utbildning en människa har, desto mer noga är hon i regel med vad hon stoppar i sig och med att hålla en normal vikt. Samtidigt kan man äta och uppskatta det mesta utan att bli tjock, man måste liksom inte trycka i sig ett berg smörgåstårta.

  Tycker smörgåstårta är gott men har ätit det kanske som mest ett par tre-gånger hittills under mitt drygt 30-åriga liv. Det serveras väl inte så ofta?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.