Sober October

Bildkälla: Kristian Täljeblad

Idag börjar SOBER OCTOBER! Joina mig och Anna när vi kör nyktert i en månad! Kan bli KUL och NYTTIGT! // Kristian Täljeblad

Hur mycket festar man om man gör en så HÄR big deal av att vara nykter i en månad?
En månad? EN månad?
Visserligen oktober, som har en dag mer än säg, september, men ändå?

187 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Det är väl som när folk gör en stor grej av att inte äta socker i en månad? Fånig sak att dokumentera på sociala medier.

   Fast det är mycket svårare att undvika socker i en månad än alkohol (om man inte med socker bara menar godis och fikabröd).

   Du kan ju inte jämföra ett ofarligt livsmedel som ingår i en mängd olika matvaror med en drog! Om en enda månad utan alkohol är en big deal har man alkoholproblem.

    Fast det är inte tunga alkoholister vi talar om i inlägget, får jag anta? Vet inte mycket om denna Kristian, men han verkar vilja avstå från alkohol under en månad, inte för att han är i ett tungts missbruk utan för att joina något slags ”sober october”-jippo.

    Så jo, om man inte är missbrukare går det bra att jämföra att avstå från alkohol i en månad med att avstå från godis i en månad. Då är det bara ett livsmedel som sätter lite guldkant på vissa dagar men inte är bra för hälsan överlag.

     Vad jag tror det till stor del handlar om i båda fallen är sociala förväntningar.

     Att det för någon som normalt inte tackar nej till ett glas vin eller fikabröd blir enklare att ha något mer konkret att hänvisa till, så som en absolut avhållsamhet under en bestämd tidsperiod. Vare sig man deklarerar det offentligt eller uppger det ett vid varje enskilt tillfälle då alkohol eller fika erbjuds.

     Har man därtill en sådan här plattform och en vana att dela privata angelägenheter på sociala medier blir det sannolikt allra lättast att meddela beslutet genom den kanalen, då det cementerar beslutet på ett tydligt sätt och således lämnar minst utrymme för att man ska behöva hamna i situationer där man behöver säga nej till att dricka eller fika, eller dylikt (alla tycker inte det är helfestligt att vara nykter på krogen eller att ta en rågmacka på konditoriet), samt ifrågasättanden eller påtryckningar av andra.

    Socket är beroendeframkallande och väldigt skadligt. Leder till många sjukdommar, bla fetma

     Sluta tramsa

   Tänk dig en månad utan BLOGGBEVAKNING!

    😱 Kunde kanske också vara nyttigt för många av oss 😂😂😅

     Riis på Matplatsen skulle behöva en nykter månad, eller två. Antalet alkoholrelaterade inlägg/bilder på hennes sociala medier tyder på en tämligen hög konsumtion. Hon skulle även sluta behöva använda solbrillor inomhus när hon fotar klädreklam 😉

      Hon har verkligen ett i princip dagligt intag av alkohol. Tipsade följarna en gång att ta med sprit till mc donalds o spetsa deras lemonad med. Kommer sluta som alkis pensionär i Spanien.

   Det är väl ändå så, att ”ett glas vin till en vällagad måltid” inte innebär ETT glas utan snarare en halv eller närmare en hel flaska. Och att vinet skulle förhöja smakerna på maten är också svammel. Ingenting släpper fram matens smaker bättre än vatten – egentligen en självklarhet om man orkar tänka efter.

   Jag känner faktiskt ingen som nöjer sig med ”ett glas vin” eller ”en öl”. Därmed inte sagt att de flesta överkonsumerar, men konsumerar mer än man vill ge sken av, eller – ännu värre – man är medveten om.

    Tråkigt att du inte känner nån sån, jag känner flera. Även om två glas inte är nån fara heller. Säg det där till en sommelier eller finare kock du 😄

    Men snälla du. Klart vin (eller öl, eller juice etc.) kan komplementera och förhöja smaker? Varför annars använda kryddor och andra smaksättare i mat?

  Tror du är lite färgad av dina egna upplevelser här. Behöver väl inte vara att man ”festar” mycket för att ta en nykter månad eller att man skulle ha ett problem? Man kanske tar två glas vin av vana på helgen och vill kasta omkull den vanan.

   Precis. Som att ta en månad utan socker, utan att köpa något, utan sociala medier osv.

   Exakt. Jag tar några glas vin i månaden till middagar eftersom jag njuter av ett gott vin till en god måltid. En månad utan det skulle innebära en månad med kranvatten till mina middagar. Men bättre för kroppen 😂

    Varför kranvatten? Här är några förslag som du då kanske inte har hört talas om tidigare:
    – läsk
    – juice
    – alkoholfri cider
    – ginger ale
    – ramlösa eller annat kolsyrat vatten
    – lemonad

     Men om man ska göra det för kroppens skull är det väl rätt värdelöst att byta ut det mot läsk? 😅

  Slutade dricka förra året och jag saknar det inte ens. Jag drack måttligt innan, så jag slutade inte på grund av överkonsumtion eller beroende.

  Jag tänker inte ens på alkohol numera, inte ens om jag är ute på restaurang, på fredagen efter jobbet, på en fest eller en varm sommarkväll.

  Tror många som inte kan tänka sig vara utan alkohol har ett mentalt beroende. Om man nu kan sluta när man vill, varför inte göra det då? Alkohol är ett gift. Livet kan vara kul utan. Man missar inget.

   Fast vaddå, varför ska man om man inte behöver och vill? Kan sluta med socker, sex, träffa vänner, Netflix men gillar det så varför? Ett lagom bruk kommer inte döda eller skada mig liksom.

    Sex helt och hållet inte med dig själv heller?

     Vad menar du?

    Håller med. Ett glas vin till en vällagad maträtt en fredagkväll (eller valfri veckodag) förhöjer smakerna på maten, det är fakta. Avstår hellre glassdessert eller chips, som inte det heller är bra för kroppen. Ja, alkohol är ett gift, men transfetterna i chips är inte att leka med de heller..Tröttsamt med ”skriva på näsan ”tips”. Alla får göra som de vill, fattar man inte att i princip allt, utom möjligen vissa grönsaker, är skadligt för kroppen i överdrivna mängder, om det så är alkohol, socker, rött kött, ris osv, så kanske man skall söka hjälp för att förmå sig att bara äta en liten skål med chips varje fredag, inte två påsar..
    De flesta vet dock detta och förhåller sig till sina egna preferenser gällande livskvalitet vs asket liv.

     Grönsaker innehåller antinutrienter som är skadligt för kroppen.

      Visste den skulle komma, därav skrev jag ”utom möjligen vissa”.

     Det är väl ändå så, att ”ett glas vin till en vällagad måltid” inte innebär ETT glas utan snarare en halv eller närmare en hel flaska. Och att vinet skulle förhöja smakerna på maten är också svammel. Ingenting släpper fram matens smaker bättre än vatten – egentligen en självklarhet om man (orkar) tänka efter.

     Jag känner faktiskt ingen som nöjer sig med ”ett glas vin” eller ”en öl”. Därmed inte sagt att de flesta överkonsumerar, men de flesta konsumerar mer än man vill ge sken av.

      Ja men gud vad du tjatar

      Jättekonstigt att förutsätta att bara för att du inte känner någon som ”nöjer sig med ett glas vin eller en öl”, så dricker folk en halv eller hel flaska och ”konsumerar mer än man vill ge sken av”. Själv känner jag massor med människor, som nöjer sig med just ETT glas vin till maten. Att vin förhöjer smaker är vedertaget och absolut inget ”svammel”. Sen beror det kanske på vad för typ av vin man dricker, vill man ha kvantitet så gör det nog inte så värst mycket för smaken, men väljer man ett bra vin och nöjer sig med ett glas, så gör det oerhörd skillnad i smaker.

   Skulle nog känna att jag missar vissa smaker och upplevelser av det (matcha med mat tex). Och även vissa känslor, att man kan släppa loss ordentligt och dansa på en bra konsert tex.

   Brukar du sluta med saker du tycker om och inte har något missbruk till?

    Måste man faktiskt ha ett missbruk för att få sluta med något som egentligen inte skadade en? Jag har också slutat nästan helt, tycker inte det är värt att känna av det i kroppen nästa dag även om jag dricker små mängder.

     Självklart får du sluta med vad du vill men varför tycka att andra ska det?

  Handlar väl inte bara om fest. Skulle tex va kul se Sandra B ta en vit månad

   Men jisses, hon dricker vin till maten och när hon går ut. Hon och Björn verkar dessutom intresserade av att testa olika naturviner etc. Vad är problemet?

   Kommer nog börja slita rejält när man inte är purung heller.

   Haha omg

   Men sluta.

   Hellre alkis och snygg än tjock och ful. Ni e bara avis på Sandra.

   Graviditeten?

  Det är väl inget annat än positivt att dom influerar till att avstå alkohol? Ingen har ens nämnt att en vit månad är svårt, och om inte annat kan det ju vara ett sätt att komma underfund med att man har problem.

  På Mixmegapol Göteborg pratade dom igår om en sockerfri oktober, men kom fram till att kanelbullensdag skulle ställa till det

  Det kan väl inspirera andra så det är väl bra tänker jag 😀.

   Inspirerad mig att öppna en väldigt väldigt kall öl precis just nu 🍺
   Skål och trevlig helg.

    Hoppas det smakar! ☺️

  Han gör väl inte en stor grej av det, han säger det ju bara?

   Lägger ut det på nätet gör han ju. Om det nu inte är en så stor sak så är det väl bara att låta bli alkoholen?

    Ja men såna där lägger ju ut allt? Även smågrejer.

  Känns lite tragiskt på ett sätt, men sen är det ju som nämns ovan: positivt att dom influerar till att avstå alkohol och det behöver ju inte vara så att man ”festar” mycket. Det som känns lite tragiskt är mer att många ser det som en utmaning att avstå…

   Många blir väldigt aggressiva och går in i försvarsställning när det pratas om att minska på alkoholen.
   Skulle säga att redan där så är det en bra ide

    Jag blir väldigt aggressiv och går i försvarsställning när det pratas om att minska på socker, kolhydrater eller omättade fetter också. För mig handlar det mer om att jag är en vuxen människa och inte en jävel ska komma och ha åsikter om vad jag petar i mig så länge det inte skadar någon annan.

     Så du menar att folk har åsikter om att du äter kolhydrater? Byt umgänge i så fall.

  Fast han gör väl ingen stor grej av det? Om det är att ”göra en stor grej av det” för att man lägger ut det på Instagram, ja, då gäller ju samma för influencers som har köpt nya byxor eller städat kylskåpet.

  Personligen hade jag haft svårt att vara helt utan alkohol en månad. Och då festar jag inte alls, men dricker 1-2 glas per gång. Men dessa hade jag haft svårt att vara ifrån. Både i den sociala konstruktionen och att jag helt enkelt inte vill. Och då har man ju ett problem.

   Nej? Inte öht, sett till mängden. Varför ska man göra sånt man inte vill om man inte ”måste”?

    Eller snarare, inte göra nåt man har lust med om det inte är skadligt för en själv eller nån annan? Varför ska man späka sig i onödan?

    Fast F kanske dricker 1-2 glas per gång som är per dag eller varannan. Och om man få inte vill eller kan pga sociala samt viljan att sluta – då har man absolut ett problem

     Känner hen att hen har problem ska hen ta tag i det såklart.
     Jag vill heller inte sluta, precis som jag inte vill sluta med andra trevliga och roliga saker. Är dock inget problem då jag inte har några problem av alkohol.

  Skulle vilja höra vad som är bra med alkohol? Nämn en sak med motivering!

   Det är roligt att kalasa till det lite

   Det är kul att va berusad! 😊

   Man dansar bättre och pratar också franska flytande efter 3 enheter. Oavsett om man läst i skolan eller inte.

    Haha! Bästa kommentaren!

   Avslappnande har jag hört att folk tycker att det kan vara. Annars så tycker väl folk det är gott?

   Gott! Roligt, skönt, avslappnande, festligt.

    Kul! Tyckte jag aldrig som liten med vuxna berusade runtomkring mig. Tack för dun kommentar!

     Du måste ju förstå att alla inte är fulla runt barn eller har problem.

      Jadå.

       Varför kommentar du så då?

     Och jag tyckte inte det fanns nåt bättre än att höra de vuxna sitta och skratta och sjunga medan jag somnade i soffan❤️

      Precis så hade jag och mina syskon det med, ingen av oss har mått dåligt över det!

       Vad härligt att er upplevelse var helt annorlunda!

     Anonym skrev väl inget om att det var barn i närheten?

      ”Jag tycker det är roligt och festligt att bli full runt barn så de blir traumatiserade”. Sa jag inte.

       ”Man blir mer avslappnad och bekväm runt barnen” var vad M läste

        Wow. Vad bra det går med läsförståelsen för er del. Hur orkar ni ens? Allas upplevelse är olika. En vin till maten i sällskapet till middagen kunde som liten göra mig rädd och orolig. Det handlar inte om att vara runt barn och bli redlöst full men okej. Alltid fullt av trevliga människor i detta kommentarsfält!

         Du ska nog inte prata om läsförståelse. Anonym sa ingenting alls om att barn är med när hon dricker alkohol men ändå läste du in det.

          Nej jag svarade med att kommentera min upplevelse. Av alkohol.

           Men vad har det med anonym att göra, som inte ens har med barn när hen dricker alkohol?! Du frågar om varför folk dricker och sen läser du in saker de inte ens skriver för att göra din poäng. Är du ens intresserad av att veta varför folk dricker eller vill du bara skjuta ner varenda svar?

           Anonym du verkar väldigt triggad av min fråga. Konstig slutsats du drar. Tråkigt att du missförstått. Du kan läsa mina svar i den här tråden så ser du att jag absolut inte slår ner på något svar.

           Och du verkar väldigt triggad av att någon njuter av alkohol, både smak och effekt. Tråkigt att du missförstår många av de svar du får.

           Ja ditt svar upplevdes väldigt drygt. Min alkoholkonsumtion har ingenting med dina dåliga erfarenheter som barn att göra, särskilt då jag inte dricker runt barn.

        Hahaha, det skulle behövas ibland! Jobbar med barn 😄

      Nä har inte ens barn! 😄

     Det är olika hur barn reagerar på att vuxna dricker alkohol. Mina föräldrar och deras vänner drack alkohol sina barn, men ingen blev annorlunda. Det var avslappnad stämning och ingen vardagsstress (komma iväg till skola/jobb osv.)!

     Kände mig alltid respekterad av de vuxna vid deras sammankomster. Det fanns bara en regel och det var att vid barnkalas serverades enbart kaffe/te eller något alkoholfritt till de vuxna (vissa av barnen ville gärna att föräldrarna stannade en stund innan de kände sig redo att leka med de andra barnen).

     Man kan inte bara dra det rakt över, för det ser inte likadant ut i alla hem när det gäller alkohol. För vissa blir det jobbigt men för många barn är alkohol något som vuxna dricker och något som inte är till för barn. Själv minns jag att det luktade annorlunda än andra drycker jag visste om, men det var serverat i samband med ankomst (fördrink), förrätt, huvudrätt, dessert och en lite senare lagd avec. Där tog en del kaffe/te/ramlösa och ingen mer alkohol.

     En del har haft det fruktansvärt när alkohol har varit med under uppväxten, men det är viktigt att kunna skilja på de olika sätten att dricka! En del på min grundskola hade tyvärr föräldrar som sprang mycket på krogen, hade vilda fester hemma som ibland resulterade i gränslösheter långt in på nätterna. Det var barn som även upplevde att hemmet var som en nattklubb många dagar under en månad och främlingar som var vänner till förälderns/föräldrarnas vänner även dök upp. Noll trygghet.

     Själv upplevde jag att middagarna blev tystare och tystare desto senare det blev, eftersom hänsyn för sovandes barn alltid fanns med. Tyckte det var mysigt att göra mig iordning och sitta uppe lite senare än vanligt och sen bli nattad av en av föräldrarna/nära släkting eller nära kvinnlig vän till familjen som tyckte om att läsa saga för en vid besök (även vid nyktra tillfällen). Om personer är som de är vid nyktert tillstånd, blir det inte jobbigt när de dricker. Det är den stora skillnaden.

   Sorry men du låter som en brådmogen 12-åring när du frågar sådär.

    Håller med. Förväntar mig att om någon svarar ”smakar så gott till fredagsmiddagen med ett glas rött” så svarar ts ”finns ju såå många godare drycker, typ coca-cola och det är faktiskt inte farligt!”…

     Cola är inte bra för tänderna, det vet väl alla..

      Det är inte bra för någon cell i kroppen.

     Du kan läsa mina svar för att få svar på om dina förväntningar är bekräftade eller inte. Smak är subjektivt tänker jag. Så ger mig inte in i diskussionen kring vad som är godare i sammanhanget.

    Du är inte ursäktad. Min fråga var genuin, 30+ och dricker ej. Men tack för en trevlig kommentar!

     Nä det förstod jag att du inte gör. Men märkligt att du vid den åldern inte har en aning om vad folk får ut av det, eller? Du har umgåtts med folk antar jag? Man får ha lite inlevelseförmåga också.

      Det har jag men absolut inte ofta men du tycker alltså att min fråga är dum…? Utifrån att jag själv borde veta varför folk väljer att dricka? Dessutom har alla olika upplevelse och vad är det för fel på att fråga vad folk lockas av när det kommer till alkohol? Alla har väl olika skäl vilket var anledningen till min fråga. Men vet inte varför jag sitter här och förklarar mig för dig..

       Mer märkligt som sagt. Tänker att du levt tillräckligt länge för att ha upplevt och förstått varför folk dricker? Som nån skrev så kan det appliceras på flera saker. Jag kan ju tänka mig och har förstått olika anledningar varför folk skaffar barn eller hus utan att själv se tjusningen med det.
       Uppfattade inte din fråga som uppriktig liksom. Men om den var det så har du ju fått massa svar nu.

   Finns inte mycket som är lika gott som ett glas rött vin. Bokade in mig på en vinprovning på Systembolaget, det ser jag fram emot.

    Tack för svar. Hoppas vinprovningen blir lyckad!

    ”tycker jag”, måste du ju ändå skriva. Jag tycker det är riktigt äckligt med rödvin.

     Jag utgick från att det var underförstått att det var min åsikt.

     Men du kanske borde lägga till att _du tycker_ att jag måste lägga till det 😜

     Är du på dåligt humör idag igen?!

      Det där var faktiskt inte jag som blev anklagad för det igår! (Och även då var vi fler, men tror jag var den nån gick på).

   Bra vet jag inte. Det skulle väl vara antioxidanterna i visa alkoholsorter, men dom kan man få i sig på bättre sätt. Men dricker man ansvarsfullt med måtta vill jag inte direkt påstå att det är dåligt heller.

    Tack för bra svar!

   En romantisk middag på fredagskvällen med ett fylligt rött vin, oxfilé, bakad potatis, svampsås, tända ljus. Rör inte mitt vin🍷🙂

    Låter som en riktigt trevlig kväll! 🍂

   Dessutom är raffinerat socker nästan att likställa med alkohol vad gäller skadeverkningar och missbruk.

   Det tar bort ens ångest.

    Bra effekt tänker jag, för stunden i alla fall 🙂

    Det tar inte bort ångest. Det är en missuppfattning. Initialt ja när du bedövar dig men sedan pockar ångest på. Det är en ångestframkallande drog. Om du slutar dricka helt under lång tid märker man att psyket blir mer i balans.

   svenskar är för tråkiga så de måste ta en öl för att (ge sig en ursäkt för att) komma ut ur sitt medelmåttiga humör

    Så vad du säger är att du borde ta en öl? För att gnälla om svenskar är ju både otroligt tråkigt och de som gör det har max ett medelmåttigt humör.

   Jag gillar inte äppelpaj eller att springa ultramaraton men jag kan väl ändå förstå att det finns de som ser något i det. Och även om man inte kan tänka sig varför så behöver man ju inte förstå allt alla andra gör. You do you. Live and let live osv.

    Ja men precis!

    Jag lägger ingen värdering i vad folk har för anledning. Min fråga var öppen. Men ja. You do you. Jag gillar inte heller ultramarathon – hade nog inte överlevt ett heller.

     Lika lite värdering som jag la i min kommentar.

  En del dricker ju alkohol 4 gånger eller mer i veckan.
  Vet inte var gränsen går men jag tycker det verkar vara för mycket?

   Lite vanskligt att räkna gånger. Stor skillnad på att dricka ett litet glas vin 4 kvällar på en vecka, och att dricka en halv flaska vodka 4 kvällar på en vecka…

   Enligt socialstyrelsen går gränsen för riskbeteeende vid 4 enheter per gång eller 10 i veckan. De nämner inte antal ggr i veckan.

    Det är så himla lågt tycker jag. 4 öl/glas vin per gång – riskbeteende? Då är nästan alla i riskzonen 😄

     Men om man dricker 4 dagar i veckan och då 4 glas det är ju mycket.

      Står ju inget om det. 4 per gång eller 10 i veckan.

     Då blir motfrågan – vad är ett riskfritt bruk av alkohol? Förutsatt att det inte är riskfritt så finns ju en risk.

      Jag dricker bara på fest och vid mogen ålder blir det inte ofta. Så för mej känns det lugnt.
      Vet dom som sitter hemma själv och dricker men som tur är blir jag bara heldeppig av det så bara vid fest. 😊

      Är nog individuellt. Och vad man menar med risk, för vad liksom? Men ett glas tre gånger i veckan tror jag inte man får problem av. Riskbruk har jag tolkat som att man har alkoholproblem eller kommer få, alltså beroende.

     Vad räknas som risk? Risk för alkoholmissbruk?

     Jag dricker alkohol några enstaka gånger per år, typ tre gånger kanske, och mer än ett, eller på sin höjd två, glas, blir det mycket sällan. Skulle uppskatta det till ca en gång vart tredje år eller så, utslaget på en tioårsperiod.

     Men vid dessa tillfällen dricker jag som regel fler än 4 enheter, för festar man så festar man och då festar man rejält. Haha. Oroar mig dock inte att jag skulle vara i någon riskzon för alkoholmissbruk, men visst innebär berusning en ökad risk på många andra sätt, men antar att det inte är detta som avses.

     Hur som helst så är det sannolikt olika för olika personer, beroende på vad man när för anlag osv, så att generalisera utifrån sina egna erfarenheter blir ju med all säkerhet missvisande.

     Festade rätt hårt som yngre (blev i princip alltid så full att jag tappat minnet), men förutom att jag måhända använde alkoholen som verklighetsflykt så har jag aldrig haft ett begär att dricka på ett sådant sätt att det kan liknas vid ett beroende. Jämför då med mitt extrema sockersug som gör att jag äter godis dagligen, då jag har extremt svårt att avstå, och mår dåligt om jag inte får socker. Därtill kan det möjligen jämföras med det begär jag upplevde när jag i yngre ålder led av en ätstörning som kom till uttryck genom ett extremt, okontrollerat hetsätande, då ätandet gick före allt och mitt enda fokus låg på att bedöva ångesten genom att frossa ohämmat dagarna långa.

      Allt i din kommentar stämmer med mig. Absolut allt, kunde skrivit exakt samma kommentar. Heter också Frida, haha

       Haha oj, så lustigt sammanträffande. Med enda skillnaden att jag dock inte heter Frida på riktigt, men nu blev det ju nästan lite läskigt att jag råkade välja just det namnet… 😂

        Hahaha sjukt 😂

      Handlar väl i praktiken bara om att det finns en ny gräns för när läkare ska säga att du ska tänka på hur du dricker när du uppger hur många enheter du dricker.

      Risk och risk, din risk låter mer som det skulle handla om att falla ut framöver en buss än skrumplever. Så att säga. Också en risk men sannolikt mer möjlig att förebygga, eller undvika. Allt gott ♥️

       *framför

     Inte så lågt ändå, de flesta blir riktigt påverkade av 4 enheter. Dricker man det mer än två ggr i veckan ska man ta sig en funderare.

    Haha är det IOGT-NTO som har bestämt det eller?

  Jag har inte druckit på 35 år, jag har lika roligt ändå. Jag kan dricka en alkoholfri Briska eller saft, det är hur jag väljer att se på att behöva dricka för att ha roligt, jag behöver inte bedöva min hjärna för det.

   Jag har aldrig riktigt fastnat för smaken 😅. Cider som har runt 0,5 är väl rätt gott men nog duger läsk minst lika bra 😁😍.

   Men gud så pretentiös. Tror alla kan ha kul utan alkohol men det kan bli roligt/roligare med ibland. Man bedövar inte hjärnan.. Låt folk välja själva utan att döma.

    Alkohol är ett nervgift, så man behöver inte plocka bort vad det faktiskt är även om man inte håller med om det personen skrev.

     Men bedöva är inte rätt ord.

   Jag dricker inte vin till maten för att ha roligare. Man kan dricka av andra anledningar än att ha kul.

    Verkligen!

    Alla helnykterister här inne verkar tro att alla som går på in på Systembolaget per automatik dricker sig redlöst fulla varje helg.

    Jag dricker alkohol varje vecka. Var full senast för typ 10 år sedan när jag var 20 år. God mat och dryck är mitt största intresse och jag är ledsen men läsk är inte det som kittlar mina smaklökar!

    Jag dricker nog cirka 4 glas vin i veckan. Vissa veckor ingenting och ibland blir det kanske sex glas på en vecka.

     Precis, så kan det. Jag dricker vin för att det är gott, men även mysigt. Och ja, jag slappnar av lite mer och har roligare i vissa situationer om jag dricker lite (tex på klubb eller konsert). Sue me.

     4-6 glas vin/ vecka, då är du i princip alkoholist.
     Jag hade skiljt mig om min partner drack så mycket, oavsett om det var med eller utan mat.

      Hahaha omfg. Du ska inte leta partner i sydEuropa, det här jag det 😄 (varför du nu skulle göra det..) Men menar att det inte ör ovanligt att dricka vin till maten till vardags i många länder. 4 glas i veckan – alkoholist 😄 Hahaha.

       Jo det blir ett beroende till slut. Som oftast ökar.

        Nej det behöver det inte alls bli. Många som levt så utan att bli det.
        Man kan dricka mindre och bli beroende och mer utan att bli det, handlar delvis om en genetisk benägenhet tex.

      Haha ok 😅 det är alltså ett glas till maten, inte ens varje dag.

      Visst, du får lämna någon för exakt vilken anledning du vill men att påstå att någon är alkoholist blir ju bara löjligt.

      Jag hade skiljt mig om min partner var en överdriven dömande torrboll.

     Var någonstans läser du att ”helnykteristerna här tror att alla som går in på systemet dricker sig redlösa varje helg”?

      Det syns på vissa kommentarer, hur de tolkar. Håller med hen.

     Haha det är som när de med barn här inne (inte alla) verkar tro att alla som inte vill ha barn inte vill det för att kunna leva tonårsliv, festa, vara stupfull och resa jorden runt resten av sina liv.

      Det är bara några av anledningarna för mig 😉 (ja jag fattar, vet att många inte vill det alls).

     Jag dricker ingenting och har aldrig lagt mig i hur andra dricker. Är nöjd så länge ingen försöker tjata på mig om att jag borde dricka alkohol. Sköt du ditt så sköter jag mitt är en skön mentalitet som jag håller mig till. Orka vara upprörd över andras drickande. En del blir provocerade av att jag inte dricker, men slappnar av sekunden de inser att jag har noll intresse kring deras drickande.

      Men äntligen en vettig kommentar. Många som moraliserar över andras levnadsvanor så fort de får chansen. Tack och lov bor jag i ett land där man inte anses vara alkoholberoende för att man öppnar en flaska vin på fredagen. Jag dricker alkohol men flera av mina vänner gör det inte. De följer ändå med ut, och inte sitter de och rynkar pannan åt de som dricker. Och de som dricker tjatar inte på de som inte dricker.

      Livet är kort och till för att levas. Hur detta bör göras på bästa sätt är upp till var och en.

     S, jag gissar att din konsumtion i verkligheten är ungefär dubbelt så mycket. Missbrukare (och riskbrukare) underskattar oftast sin konsumtion.

      Nu är jag varken missbrukare eller riskbrukare och underskattar ingenting. Även om jag hade druckit dubbelt så mycket så hade jag inte varit i något riskbruk enligt de nya rekommendationerna.

   Finns inga som är lika dömande som de som väljer bort alkohol

    Jo, fd rökare som slutat röka! Har själv aldrig rökt men däremot bad jag mim sambo att börja röka så smått igen pga att han blev odräglig.

     Så du vill hellre ha honom med cancer än att han är lite gnällig ett tag? Lever du ens i verkligheten?

    Haha precis! Folk burkar snacka om veganer men dessa är fan värre (inte alla såklart). Hööga hästar!

     Haha ja😅

     Tänk dig en vegan som också är nykterist 🫣

      Haha, det är ju jag! Men lägger mig aldrig i vad andra äter eller dricker och äter det som serveras som är veganskt eller tar med egen mat. Men vet att visa veganer som är nykterister beter sig förj*vligt.

    Är nog mest i sådana här kommentarsfält. Har vänner och bekanta som avstår alkohol av olika anledningar och de har aldrig ifrågasatt mig…

     Gäller inte alla såklart. Har absolut träffat såna irl…

    Hahahaha, vilket BS.

  Var det att göra en stor grej av det? Jag tänker att det är en positiv sak att man visar en sån sak, att nu låter jag bli en stund, om det kan utmana nån annans mönster är väl det superbra, om det så bara är en person. Att skriva om nykterhet i entusiastiska ordalag är väl bara positivt?

  Ser inte meningen med en vit månad (för egen del) men om man känner för det så kör.

  Om man som jag inte dricker alkohol så får man alltid försvara sig varför jag inte dricker. Att ta ett ”nej” verkar vara svårt för folk. Jag har aldrig haft problem med alkohol bara det att jag tycker det är helt onödigt. Men då är man ju ett ufo enligt många. För tydligen går livet ut på att dricka skallen av sig och kunna skryta om det där man gjorde i helgen som man nu inte kommer ihåg.

   Låter som väldigt unga personer som gör så? Att supa så man inte minns nåt, varje helg?

   Ja om man är sådär dömande är det ju klart att folk reagerar?

   Jag håller med! Det är som folk bli obekväma o kräven en förklaring om man tackar nej till alkohol.

    Och då är det så kul att inte ge dom någon förklaring. Bara nej tack liksom. Låt dom få myror i huvudet.

   Jaha, jag tycker tvärtom. Att om man gillar vin eller öl så utgår nykteristerna från att man super skallen av sig som en tonåring. Du är ju ett exempel på det bara nu.

   Känns inte som att det är något problem med att välja bort alkohol. Verkar lite som ett sådant icke-problem som att man inte skulle få amma var man vill tex. Ett påhittat problem typ.

   Jag har inte druckit alkohol på 15 år (pga att jag inte gillar smaken) och jag har aldrig behövt försvara det, det är ingen som ifrågasätter det, folk bryr sig inte överhuvudtaget, de bara rycker på axlarna typ. Dessutom brukar det vara någon annan i sällskapet också som inte heller dricker om man är många, diabetiker brukar inte dricka t ex. Förstår inte när andra som inte dricker säger att de måste försvara sig hela tiden, inför vem då, tänker jag? Det måste vara att de träffar extremt mycket nya människor isåfall.

   Så är det med allt som bryter mot normerna. Men vettiga människor accepterar det såklart. Så länge man inte ska börja föreläsa om hur bra man är (jo de har man mött…)

  Ja men tänk om personen festar/dricker mycket? Varför skamma den personen och börja ifrågasätta när den sätter upp ett mål om att inte dricka på en månad? Är väl jättebra 👏🏻

  Vilket par är det som pratas om i sanning & konsekvens som var på livepodden?

  Den enda som gör en stor sak av det här är du Camilla? Världen består inte av alkoholister och nykterister, det finns nyanser där emellan.

   Det vet nog camilla med. Och tror ’inte hon menar att göra en stor sak utan höra våra åsikter. Tycker det är ett bra inlägg av henne.

  Ingen som kommenterat att det inte ens är oktober än!

  Baserat på Elsa Bratts senaste stories om det accepterade festknarkandet göder gängkriminalitet skulle det vara intressant att se influerncers (och annat löst folk) aktivt ta avstånd från knarket.

  Ha, löjligt med en månad. Det måste väl va lätt som en plätt om man inte har ett missbruk.

  Varför skulle det vara löjligt? Finns många anledningar till varför man skulle vilja köra vit månad. Jag gör det själv ofta bland annat för att Jag tränar mycket och ibland vill jag nå vissa mål och då är det lättare att avstå från alkohol och också omjag kör en vit månad då och då så minskar toleransen efterhand vilket är bra, då räcker ett glas vin längre.

  Men gissar på att någon kommer hojta om att jag har problem eftersom jag jag inte är helnykterist och ”känner ett behov att att ta en vit månad för att hålla koll på mitt drickande”.

   Jag dricker inte alkohol längre, men att behöva skylta att man ska vara vit i en månad tycker jag är löjligt. Det är väl jättebra att sluta dricka ett tag, eller minska eller vad man nu mår bra av, men att det ska bli en ”challenge” som ska visas upp har jag inte mkt övers för…

  Är detta inte en väääääldigt vanlig ursäkt när man är gravid och inte vill att någon ska fundera över varför man inte dricker?!

   Ja jag tror också att Anna är gravid.

  Varför håna någon som drar ner på sitt drickande? En vit månad kan för många vara ett sätt att hitta bortom alkoholnormen.

  Själv gillar jag när Influencers faktiskt försöker influera på bra sätt. Det är alltför ovanligt

  ‘Sober October’ och ‘Dry July’ är vanligt här i Australien där jag bor. Kan tyckas fånigt med ”bara” en månad men svårt för många i detta land där det dricks väldigt mycket och ofta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.