Elsa Billgren om bloggens vara eller icke vara

Jag kom över ett inlägg från november 2017 av en slump som handlade om att bloggen hade slagit sifferrekord. Jag blev lite nyfiken och tittade på årets siffror och insåg att ni är ännu fler som läser bloggen nu, så himla roligt! Att bloggdöden skulle närma sig är alltså inte alls sant, jag tror snarare att bloggformatet kommer få sig en uppsving nu när färre orkar fladdra förbi på Instagram och kanske känner sig mätta på den typen av snabb information. Ett längre samtal där man kan följa en person över tid och komma nära, det är framtiden. Jag blir så glad att bloggen som forum fortfarande är intressant. // Elsa Billgren

Jag tror och hoppas att Elsa Billgren har rätt om bloggformatets framtid och att det kommer att få ett uppsving. Jag kan uppskatta snabbheten med Instagram och Tiktok, men jag får något helt annat ut av bloggar. De är mer genuina, mer personliga, bättre skrivna, mer insiktsfulla och mer genomarbetade än vad dessa svajpingplattformar någonsin kommer att kunna åstadkomma.
Jag älskar bloggformatet och önskar att fler erfarna bloggare skulle återuppta det, men samtidigt ser jag en trend. De som fortfarande bloggar är de bloggare som fokuserar på bilder, innehåll och kvalitet istället för att bara ge en snabb pseudo-känsla som man snabbt går vidare ifrån, så som jag upplever att Instagram och Tiktok gör.

Dessa plattformar är gjorda för att snabbt skrolla och svajpa runt, medan blogginlägg är gjorda för att bli kvar i.  Därför är det inte så konstigt att det just är bloggare som Underbara Clara, Elsa Billgren och Sandra Beijer som fortsätter att vara på topp, eftersom de uppfyller alla dessa kriterier enligt mig.

22 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag tror absolut att vissa bloggar kommer att få ett uppsving igen men jag är inte så säker på att det gäller alla. Personligen så hittade jag till Elsa och Sandra för två år sedan och det senaste året har jag slutat läsa Gabriella och paulas bloggar.

      Paulas blogg är bara skit. Märks tydligt att hon vill ha pengar men inte göra något för dom.

    ”Fladdra förbi på instagram” sååå klockrent uttryckt. Är så trött på deras konstiga okronologisja ordning, inlägg hoppar hit o dit, en del ser man flera dagar efter att de publicerats, eller inte alls. Och så alla stories, vem orkar fladdra igenom alla dessa? Och då ska sägas att jag följer typ 100 st bara. Och många av dessa är ganska passiva. Läser hellre blogg, eller en lite längre text på insta o några bilder i samma inlägg.

      Tryck på instagram-loggan eller ’för dig’ uppe i vänstra hörnet, sen väljer du ’följer’ så hamnar allt i kronologisk ordning! Måste göras varje gång du går in på appen.

        Jag veeet. Men att det måste göras varje gång är ju också helkorkat.

        Men Bonnie, tusen tack. Hade ingen aning. Så bra ju. Tack igen.

    Fejan är jag nästan aldrig inne på längre och Insta har jag mer och mer börjat ledsnat på. Känns som att huvudet inte orkar med allt ”fladder”

    Monas universum verkar ligga i topp just nu, tror hon hade näst flest besökare nu enligt similarweb när jag kollade där. När det gäller vanliga bloggar då så kallade livsstilsbloggar. Hon, Beijer, Clara, Elsa och Isabella är topp 5 tror jag.

      Jag tycker MU är så tråkig att läsa, hur kan den toppa?

        Hon är listig och tar upp ämnen som får folk att debattera i kommentarsfältet. Undrar ofta om hennes egna tvärsäkra onyanserade SD-åsikter är äkta eller skrivna för att få kommentarer.

        Hon lägger ju bara ut reklam för hudvård/smink eller rena tidningsartiklar som hon går i taket av. Och så hennes enorma behov av att skryta på det. Så tröttsam och obehaglig människa.

    Tror inte bloggar går ur tiden men tror nog inte det får ett uppsving heller. Jag gillar bloggar, mysigt och trevligt att läsa bloggar.

    ”Mätta på den typen av snabb information” känns som något hon hittat på själv. Varför tror hon TikTok växer som det gör, med alla dess snabba klipp? Att Instagrams intresse sinar är en effekt av TikToks framgång, inte att folk vill börja läsa bloggar igen.

      Är väl så att det är en ny generation som använder TikTok de är dopaminbortskämda och kan inte fokusera på att läsa text. De som är lite äldre och även fortfarande läser böcker uppskattar nog bloggformatet mer.

    Läser slaviskt några bloggar varje morgon, Elsa , Sandra, Monas universum, Magdalena Graaf matplatsen (men de 2 sistnämnda uppdaterar inte alltid på morgonen )och bloggbevakning naturligtvis ( bästa ) Isabellas läser jag när jag kommer ihåg
    Uppskattar alla bloggar, speciellt de som alltid har ett nytt inlägg på morgonen 🤗

    Flora wiström är också bra tycker jag!

      Tack för tips 🤗

      Hon är bäst. Mest öppen, trevligast mot sina läsare, bjuder på sig själv.

    Älskar bloggar med bra språk och genomtänkt innehåll. De jag läser regelbundet är UnderbaraClara, Sandra Beijer och Flora Wiström. Vill också slå ett slag för Svenska kyrkans blogg ”Tankar inför helgen” om man vill läsa ngt med lite substans. Ofta riktigt fina och tänkvärda texter om livet 😊

    Älskar bloggformatet och tycker det är så synd att det försvunnit mer och mer men kan verkligen tänka mig att det är mer lönsamt att producera annat snabbare innehåll. ”Problemet” är väl att de som är/var duktiga på att just blogga börjar göra det som huvudsysselsättning och startar upp kanaler på allt fler plattformar och antagligen blir det högre engagemang där än bloggen, mer lönsamt, kan producera mer. Det tillsammans med klassisk influenser-livsstil (”spännande möte på gång”, bilder på outfits och mat) istället för det som intresserade en i första hand gör att det är många jag slutat följa. Tror helt klart att det finns en marknad för riktigt bra bloggar men snarare frågan vem som orkar göra det jobbet när annat lockar. Kvar blir bara de med genuint intresse och talang.

    Älskade bloggar förut, men läser nästan inga längre. De flesta jag följde förr har lagt ner eller uppdaterar så sporadiskt att jag glömmer att gå in på dem. Sandra Beijer, Underbara Clara och Flora är väl de jag ännu läser. Men har även blivit mer kräsen med vilka inlägg jag orkar läsa på en blogg. Innan instagrams storhetstid läste jag alla inlägg. Nu scrollar jag förbi allt som jag inte är intresserad av. T.ex. blogginlägg om saker som hänt och som redan visats på instagram är helt ointressanta.

      Egoina gör ofta så.. lägger ut händelser på insta och några dagar senare kommer ett blogginlägg med exakt samma innehåll. Varje gång tänker jag ”Jag har ju redan läst det här?”. Jättetråkigt faktiskt. Då kan man ju lika gärna lägga ner bloggen kan jag tycka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.