Om att ”komma ut ur graderoben”

Med anledning av ”World coming out day” så publicerade Sara Songbird den här videon på Instagram där hon berättar om vad för typ av människor hon attraheras av. Känns det inte ganska förlegat att behöva ”komma ut ur garderoben” år 2023?

Vem bestämde att vi ska stoppa in folk där från första början?

56 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    För 15 år sen, för 10 år sen, för 5 år sen när man sa homosexuella borde sluta göra så stor sak av sin sexualitet blev man i princip halshuggen.

    Till och med här inne.

    Men kul att den här plattformen förstår nu🙂

      ”MeN dEt FåR mAn VäL iNtE SägA i DeT hÄr jÄvLa LaNdEt..”

        Knepigt tycker jag. Förstår heterosexuellas tanke att det inte är en biggie och att vi ska sluta göra en grej av det – men så länge homosexuella fortfarande blir attackerade, häcklade, misshandlade, hotade och känner sig otrygga pga sexualitet så ÄR det en biggie.

        (Detta spelar Självklart in var du kommer ifrån/var du bor, så alla ”så farligt är det inte i —-” undanbedes)

          Hoppas inte min fråga misstolkas, utan jag undrar genuint. Är det verkligen så att homosexuella blir attackerade, misshandlade och hotade eller är det en myt? Jag har pratat med de homosexuella jag känner (i norra och centrala europa förvisso) och de påstår att de aldrig upplevt det. Lever det kvar sedan tidigare?

          Tänker osökt på den videon där en transman intervjuas och får frågan ”vart kommer allt hatet du pratar om från? Vem specifikt hatar dig?” Och han svarade ”det är mest internaliserat hat, antar jag”. Är det något liknande även när det kommer till homosexuella eller har jag fått en helt skev uppfattning?

            Hatbrott är inte en myt och det finns studier och statistik på det här, ett mycket bättre sätt att få koll på hur det ligger till än att fråga en kompis. T ex jättebra att den där transmannen sluppit hat men 20% av transpersoner har utsatts för fysiskt våld enbart pga sin könsidentitet och ca 50% har trakasserats, hotats eller diskriminerats.

            Misstolkas inte ❤️ Jag tror att väldigt mycket spelar in i det här. Jag är lesbisk, men extremt straight passing (alltså jag är kvinna som klär mig som typisk kvinna, långt hår, smink, klänningar osv) så låt oss säga att jag åker tunnelbanan i Stockholm city (eller England där jag bor) så skulle ingen bry sig ett smack, för ingen skulle veta att jag är lesbisk. Min fru är vad man kallar ”stem” alltså en kvinnlig masculin. Hon sminkar sig, men hon har kort hår och klär sig i kläder från mansavdelningen. Hon får alltid mycket blickar då folk har svårt att sätta henne i ett fack, är hon kvinna? Är hon en kille med smink? Är hon gay? Trans? Och hon får ofta(!) kommentarer och frågor om sin sexualitet på ett nedlåtande sätt, typ som ”men kan du inte välja vilket kön du ska vara” ”är du sån där carpet muncher” etc.

            Vi har varit tillsammans i 2 år, och det har hänt vid fler än 10 tillfällen att någon har spottat mot våra fötter, ropat något nedsättande eller haft tonårsgäng som har följt efter oss på kvällen efter en utekväll om vi går hand i hand.

            En av mina bästa vänner är en ”butch lesbian” alltså kvinna men väldigt maskulin i sitt utseende och klädsel. Hon blev tillsammans med sin kompis som är man, gay och sminkar sig, svårt(!) misshandlad för 11 månader sen efter en utekväll.

            Oftast är det fulla människor som säger något, eller gör något, för att dom vågar mer efter alkohol antar jag och för att vi ofta är ensammare då på kvällar/nätter och lättare att attackera.

            Jag har även ryskt påbrå och utstod mycket hat som tonåring i Ryssland som gay, nu är såklart Ryssland som dom är, men ja, det händer ABSOLUT i även Sverige och England. Jag tror att homosexuella som är öppet gay och öppet visande (alltså utseendemässigt) och Aldrig har utstått hat, rädsla eller påhopp är väldigt, väldigt lyckligt lottade.

              P.S Ännu mer så för gay av färg och trans av färg. Din vän är lyckligt lottad, men en eller 2-3 som inte har upplevt det kan inte tala för ett helt community ❤️

    Nja, vad är det ens att prata om. Fattar inte riktigt men jag kanske bara inte förstår. Hon vill stötta andra som har det svårt med just föräldrarnas reaktionära reaktioner. Så ja det är nog bra att hon pratar öppet om det.

      Ja tyvärr finns det fortfarande föräldrar, syskon, vänner, kollegor som inte accepterar någons sexuella läggning.

      Vadå ”fattar inte riktigt”? Du skriver ju sedan exakt varför hon skriver om det och att det är bra.

    Ett ganska privilegierat svenskt perspektiv. I stora delar av världen är det verkligen inte odramatiskt att komma ut utan kan vara förenat med livsfara eller att bli förskjuten.

    Det är fan så viktigt. Förlegat är det inte. Alla gör ju sin resa. Det är viktigt som fan att känna att man är accepterad och speciellt av familj.

    Är lesbisk och känner inte alls så. Anledningen till att man utgår från en ”heteronorm” är ju för att majoriteten av världens befolkning ÄR hetero. Då är det inte konstigt att utgå från det. Allting i livet kan inte vara anpassat, särskilt inte om man ingår i en minoritet. Så svårt att säga ”jag är gay” är det faktiskt icke 🙂

      Fast för vissa är det ju uppenbarligen svårt? Kul för dig att det var enkelt för dig men det är ju inte det för alla.

        Min kommentar var menad att tolkas som att man måste ”komma ut” när man avviker från normen, och att det inte är rimligt att förvänta sig att andra människor ska utgå från att man inte är hetero i ett heteronormativt samhälle. Inte huruvida det är lätt eller svårt att komma ut.

          Jag har svårt att tolka ” Så svårt att säga ”jag är gay” är det faktiskt icke 🙂” som ngt annat än vad det faktiskt står. Men whatever you say.

            Alltså tänker att 🦕 menar om du har en konversation och personen utgår från att du är hetero, så är det inte så svårt att säga ”jag är gay” istället för att bli kränkt (om du nu är öppet gay, och tror att 🦕 menar just de som är det)

              Det är precis så jag menade! 🙂

              Hur många hetero hade inte blivit kring om man utgick från att de var gay? Är ju inte svårt att bara säga jag är hetero då.

                Gay= homosexuella män.

                Antingen får du specificera vad du menar genom att säga homosexuell eller använda någons valda etikett. Blir inget bra att använda ”gay” som ett paraplybegrepp för att beskriva personer som inte är hetero.

          Bara för att majoriteten i samhället är heterosexuella, kan man inte utgå från att *all* människor är hetero, vilket man gör när man tar föregivet att du kan stämpla vem som helst som hetero ”för normen/flest är hetero”.

          Är du med på skillnaden på det här och det du ger uttryck för?

    Varför skulle det vara förlegat just 2023?

    Dels är det inte normen, och även om vi är öppna i Sverige gällande olika sexualiteter är det fortfarande jobbigt att vara normbrytande. Dels är det fortfarande många som inte är särskilt öppna och om vi tittar på övriga världen är det skrämmande hur många länder som inte ens erkänner att homosexualitet existerar.

    OT: Är Temu samma lika dåligt som Shein? Ser att många influenser/tiktokare/instagrammare handlar därifrån nu och det känns väl lite sådär?

      Temu är som wish. Många som har handlat där vittnar dessutom om att deras kort-/bankuppgifter har blivit sålda.

        Ahaaa fattar! Tack för svar 😄 Kinaprylar alltså.

      Jag skulle vilja påstå att det är VÄRRE än shein. Temu ägs av ett företag som blivit bannat pga de installerar malware i bakgrunden i din mobil och sålades kan sno uppgifter. Finns rätt mycket artiklar om detta, googla! Det gjorde jag innan jag handlade och nu har jag raderat appen helt.

    Lika laddat att komma ut u Sverige som att säga att man inte vill ha barn typ. Finns fortfarande folk som reagerar på sånt. 😂

      +1! Vissa blir kränkta för att man inte vill göra samma livsval som dem 😁

      Jag vet ju att det är så, men jag förstår verkligen inte hur nån kan bry sig.
      Jag fattar att idioter som kollar på fotboll blir galna när nån hejar på ett annat lag, dom är rivaler å sånt trams.
      Jag förstår om man stör sig på vad folk röstar på för andras val av parti påverkar ju landet å oss alla dom bor här.

      Men huuuuur kan man bry sig om vem nån ligger med. Man är ju inte med i samlaget och man är inte ”drabbad” av att ev inte kunna få barn å allt vad man nu kan oroa sig för.

      Och är det verkligen så många i Sverige som bryr sig om sånt här? Jag förstår och vet att det finns folk men inte kan det vara många? I min värld känns det löjligt att ”komma ut” just för att det känns så självklart att alla är olika å gör som man vill. Men jag lever kanske i en total bubbla

        Alltså jag vill tro att det handlar om okunskap och rädsla, för det är något man inte stött på tidigare. Min sambo var skeptisk (inte homofob men jo lite kanske) innan vi träffades, han är uppvuxen i en förort där INGEN kan/vill vara öppet gay. Så när han kom in i mitt liv där det finns flera homosexuella så märktes det att de var nytt för honom, och att det inte alls var som han trodde. Ingen kille raggade på honom (lol det måste vara största missförståndet bland straighta killar?) och att vi alla är av samma skrot och korn. När han sa att han inte kände någon som var gay så sa jag ”det gör du visst, dom är det bara inte öppet pga hur trångsynt du är” och han lät det sjunka in och ändrade helt attityd och inställning efter det, och gissa vem som kom ut som gay senare? Hans egna familjemedlem. Enbart till honom, men ändå, vilken lättnad för denna familjemedlem att ha någon att prata med.

      Tror det är mest i ert eget huvud.

        tyvärr inte. många blir fruktansvärt provocerade, mest män. tror inte de vet i vilket fack de ska stoppa en kvinna som inte drömmer om mammarollen. det är skrämmande för dem.

          Jag är självvalt barnfri och bisexuell (har tidigare bara haft relationer med kvinnor) och det är verkligen att förminska den homofobin som finns att jämföra det med barnfrihet. Visst du får ifrågasättande som barnfri för att du valt att gå utanför en norm men det begås inte hatbrott mot kvinnor för att de är barnfria, du behöver inte dölja din barnfrihet i vissa sammanhang för att känna dig helt trygg, ingen främling på tunnelbanan kommer kolla snett på dig för att du står där utan ett barn, du riskerar inte att diskrimineras på arbetsmarknaden pga barnfrihet osv osv osv.

    Att komma ut sent i livet känns extra klurigt ur flera perspektiv, särskilt om man lever i ett heteroförhållande och kanske har barn. Då kastas allt om för både en själv, familjen och andra närstående. För en separation i sig är ju omtumlande och jag inbillar mig att frågor som ”är du säker?”, ”visste du inte tidigare?”, ”har du ljugit/lurats?” osv uppstår….

    ”Pansexuell”, gud vad tramsigt. Vad är det för fel med att vara bi?

      Inget fel alls. Men att vara bi betyder att du är attraherad av kvinnor och män, alltså två kön. Pansexuell betyder att du är attraherad av båda könen, men också gender fluid/non-binary vilket kan inkludera trans och de som är trans men inte har fullgjort op än. Så man kan väl säga att en bisexuell attraheras av båda könen, en pansexuell bryr sig inte om ditt kön eller könsidentitet.

      Förstår att många finner det ”tramsigt” med alla olika begrepp, jag är endast lesbisk och det tog mig ett tag att lära mig alla begrepp, men det förenklar ändå att slippa behöva att förklara sig/sin sexuella attraktion när det finns ett namn. Och at the end of the day… Om det gör någon lycklig att få komma ut som – vad som – och det gör att dom känner sig förstådda, så låt dom.

        Jag är själv pan och detta var jättebra förklarat, tack! Vill bara inflika att många bisexuella definierar sin bisexualitet idag på typ samma sätt som pansexualitet. Kan inte svara på varför en inte vill definiera sig som pansexuell då (men jag dömer ingen), men allt är ändå i slutändan individuellt så 😊

        Det är en väldigt stelbent förklaring till bisexualitet, eftersom bisexuell inte innebär ”ej attraherad av transpersoner”. Däremot har jag läst och även hört om många pansexuella som är rädda för att benämna sig själva som bisexuella pga. att det är fortf. väldigt stigmatiserat. Till exemplet hänger bl.a. stigmat kvar att bisexuella alltid kommer vara otrogna (trots att de som är bisexuella som lever monogamt väljer en partner och ej hoppar mellan kön beroende på vad de längtar efter i stunden).

      Att vara pan och bi är ju inte samma sak, så vore rätt märkligt att kalla sig bi när man är pan.

      Trodde inte jag skulle vakna idag och höra att min sexuella läggning är tramsig. What the f? Rekommenderar att läsa kommentaren av ’Anonyma 21:an’

    Min exflickvän har fortfarande inte kommit ut, vi var tillsammans 2014-2017. Hennes familj hade uteslutit henne på nolltid så hon kommer troligtvis aldrig våga.

    Jag klippte av mitt hår under vårat förhållande (som dom då alltså inte visste om, vi var bästa vänner ett bra tag innan vi blev tillsammans) och hennes föräldrar antog då att jag gillade tjejer, så dom bestämde sig för att inte låta mig komma in i deras hem något mer.

    Trots det så har jag i år upplevt mer homofobi än någonsin. Hade ärligt varit livrädd att komma ut idag.

      Usch, så livsfientligt att leva så och även att tvingas utså sådana inskränkta människors uttryck. Det ledsamma är att hon hade känt sig mer fri av att släppa taget med tanke på att hon nu har släppt taget om sig själv i en förhoppning att få vara i deras unkna gemenskap.

    Är det Rosanna som det snackas om i början på senaste podavsnittet?

      Hon är väl inte så pass känd att alla vet vem hon är, hon är inte jätteung och hon hyr inte lägenhet i andra hand på Kungsholmen, så förmodligen inte Rosanna. ☺️ Nyfiken på vem dock!

    Vad/vem tror ni Gabriella Possler har fått besök av på 1.5 år?

      Sin mens antagligen lol

      Sin mens eller positivt graviditetstest. Är det mensen fattar jag inte varför man gör en story om det 😂

    Hoppas verkligen att Eden är snäll mot henne.

      Varför skulle Eden inte vara det? Finns det en historia om vad Eden gjort mot andra tidigare?

      Har aldrig sett namnet ”Eden” upprepas så många gånger förut.

    Påminner om ett favoritavsnitt i The Simpsons där Lisa fäller en kommentar under Pride-paraden, när det skanderas ”we’re here, we’re queer, get used to it” och hon replikerar ”we are used to it, you do this every year!”.

    ”Bigender” 😂

    ”GRADEROBEN” Heter väl Garderoben?
    Det är en ökad andel människor i västvärlden som har en familjebakgrund i kulturer där religionen är långtifrån accepterande av kärlek mellan samkönade.
    Såklart att det kommer att påverka.
    Tyvärr.

    Det finns fortfarande mycket homofober i Sverige. Umgås man enbart med vettiga personer kanske det inte märks, men jag lovar att det finns mycket hat utanför.

    Vem som bestämde att vi ska placeras i fack? Tja, det räcker med att ta en titt i exempelvis gamla testamentet för att få reda på det. Listan kan givetvis göras lång men religioner är inte barmhärtiga mot annat än heterosexualitet.

    Hej, har någon tips på (främst IG)konton att följa för inspiration för 40+,
    mode men även lite hår?
    (Trodde jag frågade detta i onsdagens ÖS men det är isf försvunnet!)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.