Att gå från juridik till influencing

Bildkälla: Copyright: Charlotte Brunzell, Stella Pictures // Frida Kummerfeldt blogg

Många blir först influencers, ett yrke som sedan öppnat nya dörrar för arbete inom allt från mode, skönhetsprodukter, musik, mat, dryck och träning.
Sen finns det de som går lite av en bakvänd väg, alltså de som lämnar etablerade yrken för att ge influenceryrket en ordentlig chans, och två av dem är Ida Kjos och Frida Kummerfeldt, som båda arbetar inom juridiken.
Frida Kummerfeldt har tidigare arbetat som advokat, specialiserad på våld i nära relation och Ida Kjos har arbetat som chefsjurist på ett finans-techföretag, detta enligt de bådas Linkedin-sidor.

Så här beskrev Frida beslutet att ta tjänstledigt från jobbet som advokat för att fullt ut satsa på livet som influencer:

Jag känner inte att jag ger upp min karriär. Jag tar bara en liten ledighet för att testa mina vingar. Arbete som jurist och advokat finns det alltid och jag kommer enkelt fortsätta arbeta med detta om jag en dag ändrar mig. Däremot känner jag att livet är så långt och jag står inte ut med tanken på att det står stilla. Jag vill känna att jag levt stort, drömt stort och åstadkommit stort. Det är inte biten som influencer som är det jag drömmer om. Det är livet som entreprenör. Arbeta hemma, ha olika kreativa projekt, få tid till mina ideér och tankar. Skriva böcker, hålla kurser, coacha kvinnor till ett bättre mående, göra klädkollektioner. Och framförallt, bara ha ett heltidsarbete. Jag har under en väldigt lång tid balanserat livspusslet med två heltidsjobb. Det har varit roligt, men slitsamt. // Blogginlägg från 28 oktober 2020

Ida beskrev sin nya resa så här på LinkedIn för ungefär fyra månader sedan:

Jag har valt att lämna min tjänst som chefsjurist på BROCC efter snart två år. Det har varit en ynnest att få vara en del av detta modiga bolag, bygga vårt employer brand, resa kapital och att arbeta nära alla fantastiska kollegor.
[…]

Jag skriver på boken om Elin. Jag fortsätter att driva vår podcast med allmänmänskliga samtal om livet – döden – kärlek – mod – frihet. Jag njuter av att vara en del av Aktivitus eminenta styrelse och att få möta er på föreläsningar runt om i landet, där just mod i sitt sätt att leva, leda och vara är temat.
[…]

”Ska du sluta vara jurist nu?” frågade en vänlig själ på en föreläsning härom dagen. Det gör jag nog aldrig. Men hur hösten blir får framtiden utvisa.

Vissa tycker de är galna, andra att de är modiga och coola som vågar kasta sig ut och lämna ett ”tryggt och stabilt” arbete till förmån för det lite mer osäkra influenceryrket, men de verkar trivas med sina val.
Hur ser du på att lämna trygghet för det okända?
Hade du vågat? Jag har aldrig ångrat mitt beslut att göra just det!

84 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    OT; när man flyttar till Spanien får man tydligen köra bil och filma sig själv samtidigt #andersjensen

      Tills den charmiga spanska polisen griper in…

    Hade inte vågat. Hade inte velat heller, influencer är typ det sista dagen vill bli.
    Sen hade jag heller aldrig velat anlita en jurist som har varit influencer, det hade sänkt mitt förtroende för den om jag fick veta det.

      Ja jag förstår inte att så många vill bli influencers? Själv skulle jag tycka att det var jättejobbigt att jag eller min familj skulle bli igenkända ute bland folk. Kom ihåg när Margeux berättade att helt främmande människor kom fram och tog kort på hennes son. Hade tyckt att det var så obehagligt. Eller att främmande människor skulle komma fram och vilja ta kort och kallprata med en – mardröm!

        Dessa narcissister älskar uppmärksamhet, tro mig.

          Kan intyga att så är fallet.

            Hon till vänster har ju bara spunnit vidare på systerns död och utnyttjar systerns kändisskap för att själv försöka bli någon. Usch

        Att vara kändisr typ min värsta mardröm. Jag förstår inte heller hur ”alla” verkar vara så himla bekväma framför kameran. Inte bara influencers, utan även random folk på tiktok som filmar sig själv r att Berta något.

        Vet inte om jag är gammalmodig eller har för mycket noja, men att ha videor på mig själv lite överallt på internet verkar skitläskigt.

          r att Berta skulle vara ”för att berätta”. Oklart hur det gick till.

          Du skriver lika illa som Camilla. Hon tar dock betalt för det.

            Kan ni inte bara sluta att kalla er Anonyma, finns massor av bokstäver mellan A och Ö…

            Haha, jag vet verkligen inte vad som hände. Kan jag skylla på min telefon och ha hedern i behåll?

        Ja, jag vill va ifred haha!

        Haha- jag duckar typ på gatan om jag möter en gammal klasskompis från gymnasiet…skulle absolut hata om helt okända personer kom fram till mig 🤣

    Jag tror jag behöver våga (byta bana, men inte till influencer) men tycker det är svårt. Gillar också pengar och säkerhet liksom (de yrken jag tänker på betalt mkt mindre än mitt nuvarande).

      Samma här tyvärr. Det är också svårt att söka jobb där man är överkvalificerad har jag märkt.

    Tror aldrig jag skulle våga/orka vara egenföretagare, är trygghetsjunkie.

      Jag älskar livet som egenföretagare! Det trodde jag verkligen inte innan jag startade eget, men det är såååå skönt. (Jobbar inte som influencer, haha.)

        Jo men då är man helt ansvarig själv för att kunder och inkomst. Inget för mig.

    Jag lämnade en trygg och utstakad karriär i Stockholm för att ”skala ner” och lever nu säsongsliv med sol på sommaren och snö på vintern. Får uppleva massor, känner mig rik på livet och skulle aldrig gå tillbaka till min tidigare inrutade tillvaro. Även om det var läskigt att ta steget så kan man ju alltid kliva tillbaka 🙃
    37 år och barnfri kan tilläggas.

      Åh vad underbart det låter! (Förutom snö kanske 😄). Önskar jag kunde och vågade leva annorlunda ibland. Har inga barn och vill inte ha men väl husdjur, vänner och familj som bor här och en man som kanske inte är jättesugen på samma. Men vi får se. Skulle älska att bo utomlands halva året.

        Jag har både man och hund som är med på säsongandet! Blivit jättebra för oss, men bra om alla är med på samma spår som du säger 😁 Kanske kan man kan undersöka möjligheten för tjänstledighet, och ”mjuktesta” litegrann?

          Har katt, två ganska gamla så de vill nog inte flänga runt. Nej, tjänstledigt är det blankt nej till, förutom för studier (som kan gynna nuvarande yrke.)

            Men i framtiden kanske.

            Rätten till studieledighet är inte beroende av om ämnet/studierna är något som du skulle ha nytta av i ditt nuvarande yrke. Rätten finns oavsett. Hälsa din arbetsgivare det//HR

      Gud så härligt. Får man fråga vad du har för jobb som tillåter det? 😊

        Många arbetsgivare tillåter tjänstledighet i 6 mån, utan att ha ”giltig” anledning. Men det är såklart en ynnest att ha turen att landat hos en sådan. Även om det inte är uttalat så skadar det aldrig att ställa frågan och vara transparent med sina funderingar om framtiden (funderingar som såklart många har). Det kan också öppna för andra möjlighet inom företaget när man öppnar för en dialog 🥰 Kör hårt och lita på er själva ❤️

    Tycker att det är deppigt att folk byter bort samhällsnyttiga jobb för att bli influencer. Nej, betraktar inte influencers som samhällsbärande yrken.

      Folk byter ju bort samhällsnyttiga jobb hela tiden. Lärare och förskollärare flyr fältet, vårdpersonal byter bana, busschaufförer slutar på löpande band etc.

      Håller med! För att bli jurist krävs en lång universitetsutbildning och för att bli advokat flera års yrkesverksamhet efter juristexamen. Influencer kan vem som helst bli. De tillför absolut ingenting, de bara försöker locka andra till överkonsumtion och ger dessutom många ångest av att måla upp ett verklighetsfrämmande liv som består av resor, restauranger, AW, shopping och kändismingel. Ingen vardag där inte.

        ”liv som består av resor, restauranger, AW, shopping och kändismingel” Det där ägnar sig många yrkesgrupper med och inte enbart den du nämnde.

        Jurist är ingen skyddad titel. En person som läst en introduktionskurs i juridik (15 hp) kan kalla sig jurist. För att bli advokat krävs dock en examen från juristprogrammet plus några år som yrkesverksam på en advokatbyrå.

          Varifrån har du fått detta? Åtminstone i Finland där jag bor måste man ha en högre högskoleexamen för att få kalla sig jurist, har svårt att tro att det är annorlunda i Sverige?

            Alltså olika länder har olika regler… Jurist är ingen skyddad titel i Sverige men advokat är. Det är inte så svårt.

              🙈 får du kicks av att låta nedlåtande på internet? Många saker är väldigt lika i de nordiska länderna så att vem som helst som har läst en kurs juridik skulle få kalla sig jurist låter onekligen väldigt märkligt.

                Så är det tyvärr. Om du t.ex. anlitar en jurist eller en juristbyrå så är det inte säkert att de har en juristutbildning medan det är annorlunda om du anlitar en advokat eller advokatbyrå.

    Man gör som man vill! Men deras trovärdighet som advokater/jurister blir ju sämre nu. Precis som Poliser som dansar runt i sociala medier. Inget förtroende där heller. Samma med läkare, osv. De skall trots allt ha ett bättre omdöme än så. Att avsluta en framgångsrik karriär i ett framgångsrikt yrke och bli Influencer tyder på ett riktigt dåligt omdöme (enligt mig). Det tyder nästan på att det har slagit slint på nåt vis. Att gå från advokat i våld i nära relation till Influencer på heltid, det känns ju som att det har slagit slint. Hon hade dessutom behövts som advokat i våld i nära relation istället. Influencers finns det 13 på dussinet, men advokater i våld i nära relation finns det inte många av.

      Håller med dig. Jag har ett ganska stort konto på instagram och är polis. Men ingen vet om mitt yrke, mitt konto handlar om något helt annat 😎

      Men nej! Det är väl underbart att människor följer sitt hjärta?
      Så om jag är utbildad till läkare, då får jag inte ändra mig? För då har det slagit slint?
      Nej jisses vilken grottmans-åsikt!

        Ingen sa att man inte får. Bara att ens trovärdighet kan bli sämre.

      Bloggen Helenas horoskop skrivs av en före detta jurist. Om man går från juridik till astrologi, är det stor ”slagit slint”-varning.

      Kunskapen försvinner inte dock! Det blir rätt larvigt att låtsas som att en persons gedigna utbildning raseras enbart pga. att den gör något annat under en period. Det är trots allt inte frågan om något brottsligt här!

      Låt människor vara fria i sitt val och passar det inte, är det bara att fokusera på de som fångar ditt intresse.

        Förtroende är en färskvara och det kan såklart påverkas av ens karriärval.

    På tal om att vara influencer… Gab Joss har frågestund med maken på Instagram och om 10 år hoppas de vara ekonomiskt oberoende och bara resa runt och ha det gött. Hahahaha vad fan ska de bli ekonomiskt oberoende av? Samarbeten med Apotea och foton på Gabriella i tighta byxor?! 😂

      😂

      Of? Dessutom kan man inte bara resa runt. I Sverige har vi skolplikt. Eller ska de äldsta ta hand om de yngre?

        De finns svenska skolor överallt så inga problem där.

          Varför just svenska? Jag har mina i internationell / brittisk skola och de är otroligt tacksamma för det.

          Man kan ju inte bara knacka på och säga att ingen nu ska gå skolan här i någon vecka eller kanske några månader. Om man ”bara reser runt och har det gött”. Hennes äldre barn kommer ju vara tonåringar då också, ska de lämnas eller tvingas med? Kul med drömmar men det går ju inte alltid ihop med en stor familj och barn på halvtid. Behöver ju inte vara så bråttom heller att de ska resa runt om 10 år menar jag.

      Gud va bitter !!!!!!!!!!!
      du kommer inte bli det iaf

        Om någon är bitter här är det väl du? Eller vet du allt om LaLas liv?

      Jag ger de ett år till. Ihop.

        Dem.

      Hur han använder ”sätta på varandra” som svar på alla problem, vad det verkar, känns lite…17 år 🙃

      Låt folk drömma och hoppas, herregud

      Du missade ”önskar”va? Tror det är rätt många som önskar de var ekonomiskt oberoende även om chanserna är små.

    Förhållningssättet de kommunicerar, att alla kan om de bara vågar och försöker, är så världsfrånvänt och ignorant. Alla har inte möjlighet och förutsättning att lämna sitt jobb och satsa på sina egna drömmar. Inställningen att ”alla som är kvar på sina tråkiga, monotona skitjobb (dvs vanliga jobb) saknar mod att våga! Om du inte lyckas har du inte kämpat tillräckligt!”
    Vad sägs om att entreprenörer och influencers checkar sig själva och blir medveten om sina privilegier?

      Tack för din kommentar! Kände ett obehag men kunde inte formulera själv. Den ena va advokat och den andra chefsjurist.. klart som fan man har bättre möjligheter då 🙄

        Om du är enda juristen är du chefsjurist 😀

          Nej du kan vara ”bara” bolagsjurist.

      Det skaver i mig också. Kan jag så kan du-tänket som bortser från så många faktorer av vad just jag eller du har och får för förutsättningar. Förutsättningar som absolut inte bara kommer pga hårt arbete, i så fall skulle ju enormt många fler lyckas. För jobba hårt och vågar det är det många som gör. Men det finns också krossade drömmar, uppätet kapital och konkurser. Betyder inte nödvändigtvis mindre jobb. Schyffert pratade ödmjukt om det i senaste värvet, att så mycket faktiskt inte handlar om talang eller mod utan om just TUR. Ida kunde bli influenser för att Elin var det. Hon kan fortsätta vara det på grund av en del egna talanger men hon hade behövts i andra forum mer, även om det inte hade gett samma snabba belöningar.

        Ja det går ju inte att komma ifrån att det blir bias där de som lyckats kan berätta för en stor publik om hur bra det gick medan mängder av folk kämpat men inte lyckats och därför fortsatt jobbar på sina vanliga jobb eftersom de inte kan säga upp sig med 200 följare. Allt i livet är ju en blandning av tur och skicklighet och hårt jobb och känns helt frånvänt att vuxna människor inte kan ta in det.

        Bra att de lyckats, är glad för deras skull men den som också har många följare och kanske även sparat ihop en buffert och vill influera istället, ja då gör de nog det och behöver inte en massa pepp från hurtiga personer?

      Exakt! Ida har ju nåt sin officiella ställning genom sin syster. Så med den grunden hennes syster gett henne blir ju inte steget så stort att säga upp sig.

      Detta! Precis så!

    Att gå från advokat med allt vad man har lagt ned på utbildning mm till ett liv som vandrande reklampelare på internet är ju helt sjukt galet. Kan man ens själv tycka det är seriöst?

      Men jag förstår valet till 100 %
      Mer frihet helt enkelt . Något som många värdesätter högt

      Gissar att arbetslivet och arbetstiderna som jurist inte lockar. Sedan krävs det en familj med resurser för att kunna höra det. En av dem har väl lite tagit över efter sin syster med reklamuppdrag och annat.

      Har du någon aning om hur mycket jurister måste jobba?

    Jag förstår dom! Hemsk bransch. Det genuina i att hjälpa andra existerar inte. Allt handlar om yta, pengar och makt. De stackars juristerna jobbar ihjäl sig för liten peng.
    Jag har sett det då jag arbetat i branschen. Hierarki, maktmissbruk och hugg i ryggen är vardagsmat. Usch för en hemsk bransch.

      Stämmer till viss del men sen finns det andra juristyrken.
      Om man vill jobba som jurist och inte bli delägare eller chef så kan man leva väl och ha en arbetsbalans.

        Men jag själv undviker byråer.

      Det beror helt på var man väljer att arbeta!

    En kollega till mig vann sin säsong av Biggest Loser… Kan inte ta henne seriöst sedan jag fick veta det.

      Det säger mer om dig än om din kollega

      Varför kan du inte ta henne seriöst? Känns som det kanske är du som behöver arbeta lite på din människosyn

      Men om hon inte hade vunnit, hade du tagit henne seriöst då? Eller handlar det mer om att hon var med i den typen av program överhuvudtaget?

    Ida Kjos kanske egentligen skulle fortsätta som jurist istället för att rida och mjölka ur vågen efter Elins bortgång… 🙄

    Helt ärligt tycker jag att det är väldigt sorgligt att folk byter från seriösa yrken till att bli influencers. Är det snabba cashen som lockar, ”kändisskap” eller har folk blivit för lata för att jobba helt enkelt?

    Det är en ny kategori influensers, anhöriga till cancerdrabbade. De flesta har ju iof små barn men Ida klassar ju in där.
    Osmakligt men kan inte låta bli att känna att de inte hade varit där de är utan sjukdomen.

      Så är det ju med Ida. Hon har blivit känd genom sin syster. Därför skaver det när hon kör sitt ”följditthjärta” snack. Utan Elin hade Ida inte haft de möjligheter hon har nu.

      Håller helt med! Känns som att Ida haft en hemlig agenda. Använt sin sjuka syster att locka följare och nu avlidna syster att fortsätta locka följare. Sitter på Nyhetsmorgon några dagar efter hennes död och höll liv i deras podd (där typ bara hon fick prata). Hon känns inte genuint ledsen. Väldigt självcentrerad.

    För första gången så kommenterar jag.

    För detta är så viktigt att lyfta de som vågar göra en förändring för dom inte för andra!

    Jag tog tjänstledigt från mitt jobb nu i höst och började plugga HR, 36 år gammal, två barn och gift. Jag är så ofantligt glad över att jag vågade för som jag trivs och ser fram emot att ta examen om 3 år och jobba med det jag faktiskt vill göra.

    Har både fått hejarop och en hel del som rynkat på näsan eller haft åsikter. Är SÅ GLAD att jag inte lyssnade på dom utan tänkte; min man stöttar mig detta funkar för vår familj så varför ska jag inte få förtjäna lycka att arbeta med det jag vill?

    Så till er som funderar KÖR och skit i vad andra säger!

      All eloge till dig och alla andra som vågar förändra. Men i åtminstone Idas fall så krattade hennes syster manegen så att säga. Så steget till ett friare liv blev inte så stort som om hon börjat på scratch så att säga.

    Att vara jurist är att ingen någonsin jublar över ditt arbete. Att ha allt ansvar. Någon är i princip alltid missnöjd. Levererar du alla rätt har du ändå bara gjort det som förväntas av dig. Jag hade bytt till något kreativt in a heartbeat i ett annat liv. Nu blir det nog om ett par år när jag samlat mod och energi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.