Räntehöjning deluxe

Gårdagens inlägg från Marcelo och Emilia och deras tvångsflytt engagerade en hel del, och nu har Emilia laborerat ytterligare kring varför de behöver sälja lägenheten de nyss flyttat in i. 
Enligt hennes inlägg har de gått från 1,4% i ränta, till 5% vilket inte låter så kul, men det måste de väl vetat om när de sålde och köpte nytt?
Eller kom det som en överraskning för paret efter att de skrivit på köpekontraktet? Det kan det väl inte ha gjort? #ränteshaming?

Hoppas de hittar en köpare snart, så de inte går med allt för stor förlust. 💸💸

 

107 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Antingen är de historiens dummaste lägenhetsköpare

    Eller så handlar detta om nått helt annat, och räntan är en läglig ursäkt, nått att skylla på som alla kan relatera till eftersom dom vet att folk kommer tycka det är sjukt att dom flyttar IGEN.

    Båda sakerna kan också vara sant

      Tror också på att räntan är en ursäkt för ännu en flytt.

        Jo men förstår inte alla levande människor att räntan skulle gå upp?
        Förstår inte hur många kan bli så tagna på sängen av sånt.
        Riksbanken har aldrig sagt något annat än att man kan förvänta sig högre ränta längre fram. Att då köpa in sig i något man inte alls har råd med… när man har barn att försörja också är bara så slappt.

          Precis min poäng. Då är man korkad och helt borta. Tror inte det handlar om det alls, inte för att dom här två luktar högskolepoäng men så dumma är dom inte. Det är nått annat som är anledningen

            Vet dom ens hur man räknar ut ränta öht? Eller hör dom bara 1,5%.. 5%, och inte fattar hur stor skillnad det blir?
            Man undrar ju.

              Banken räknar ju dock på högt ränteläge och ens lön, och godkänner inte lån man inte klarar av så du behöver inte oroa dig över parets mattekunskaper.
              Sambon och jag klarar absolut av det skyhöga ränteläget men vi var oförberedda på hur lite det blir över till nöjen. Så är det nog för de allra flesta. Inget att dumförklara någon över.

          Klart folk begriper det men samtidigt kan ju deras lön blivit förändrad mm vem vet! Dom behöver inte uppge nån ursäkt alls för att flytta. Ödmjukhet folk inte vad det är här!

            Det är ingen som säger att dom måste det. Men nu är detta två offentliga personer, och denna blogg går ut på att diskutera offentliga personer.

            Dessa två personer väljer själva att dela sina liv, de vill ha engagemang med likes å kommentarer å pratar öppet om sin familj å alla sina flyttar. De som följer börjar tillslut undra varför de flyttar så mkt, inte konstigt. Vill man ha noll spekulationer om sitt liv så håller man sig till att jobba med hissar👍🏼

          Det låter så enkelt när du säger det, och faktum är att dom har sagt så länge att räntan ska gå upp att det har varit extremt svårt att veta när man ska kliva på bostadsmarknaden. Jag var livrädd när jag köpte min första lägenhet 2015 för att räntan skulle gå upp, sen gick den bara ner ner ner i många ÅR efter det. Skulle jag ha väntat med mitt köp bara för att ”de” sa att räntan skulle gå upp? Och ja, jag hade ”överlevt” på 6% ränta och kunnat bo kvar, men knappast haft råd att leva ett roligt liv då, så antagligen hade jag behövt sälja och köpa en kyffe på 20 kvadrat i Brottby.

          Det är alltid jävligt lätt att komma i efterhand och säga, ”alla visste att räntan skulle gå upp”. Ja, men NÄR? Någongång måste man ju ta klivet och köpa in sig på marknaden, det är faktiskt bara ren tur om man har förutsättningarna och dessutom lyckas tajma rätt tillfälle.

          Alla sa att marknaden skulle krascha och räntorna gå upp både 2015 och sen 2018 när jag köpte radhus. Det hände inte. NU händer det, men jag är jäkligt glad att jag gjorde mina köp när jag gjorde dem.

            Det är väl mer att man behöver fundera på hur mycket man lånar – att köpa något utifrån sin ekonomi. Du behöver ta med i beräkningen att räntan kan gå upp och inte ta mer lån än att du klarar det. Det är otroligt många som är överbelånade som får jätteproblem nu när räntan stiger, såklart. Och då kan man tvingas sälja och köpa nåt billigare (ett lyxproblem i min mening).

              Vi har gått från att betala 5000 i ränta till typ 20 000 i ränta varje månad. Vi har tagit höjd för det och klarar det även under föräldraledigheter mm, men inte fan är det roligt för det! Jag har full förståelse för att många kollar efter billigare boenden. Banken och du själv kan sitta med alla kalkyler i världen och se att ja, det går ihop i budgeten, men nu när det är på riktigt kanske man omprioriterar? 10-15-20 000 extra varje månad är inte så kul att betala för ”ingenting”. Oavsett vilken inkomst man har. Det behöver inte ens betyda att man är överbelånad. Bara att man vill bo billigare. Jag borde inte vara förvånad, men är ändå det över det här hårda klimatet. Nån som ska flytta hemifrån, familjen utökas med fler barn etc. kommer att behöva köpa ett boende. Men klart det är lätt om man köpte en tillräckligt stor bostad för 5-10 år sedan och bundit räntan på 1,5 % att tycka att alla andra minsann är överbelånade. När man själv betalat en spottstyver för sitt boende.

                Alltså tro mig – vi har själva ett stort lån på vårt boende. Och vi har också höga boendekostnader nu. Men vi valde (till skillnad från flera av våra vänner) att låna betydligt mindre än vad vi fått beviljat för att inte sätta oss i en sits att behöva sälja ”when shit hits the fan” så att säga. Och skulle vi trots allt behöva sälja för att boendekostnaden blir på tok för hög ser jag det fortsatt som ett lyxproblem då vi äger vårt boende.

                  Nja, man kan ju tvingas sälja med förlust och faktiskt bli skyldig banken pengar i värsta fall. Det är det stora problemet med dagens ränteläge och det är faktiskt inte låntagarnas fel att det blivit så här.

              Beror ju också mycket på var man bor någonstans. I vissa regioner är det svinsvårt att hitta ens en 1:a för under miljonen. Ibland slänger folk ur sig ”Men köp någon billig lägenhet! Eller bo i hyresrätt!”. Som att det kryllar av billiga bostadsrätter och tomma (och för den delen billiga) hyresrätter?

                Byt region?

                  Där det finns billiga boenden finns det oftast mycket färre jobb, eller så tillkommer resväg och kostnad med det.

                Med all respekt för att det kanske inte finns en uppsjö av tomma hyresrätter på attraktiva adresser i t.ex. Stockholms innerstad, men fullt omöjligt är det faktiskt inte. Har själv flyttat xx antal ggr som vuxen men trots det lyckats bo i hyresrätt enbart, flera förstahandskontrakt dessutom, varav det som jag upplevde tillräckligt stort bor jag fortfarande i. Och då är jag långt ifrån rik mitt uppe i en pågående utbildning med endast csn som inkomst. Personligen skulle jag aldrig ge mig in i köpemarknaden under osäkra förhållanden, men av det här kommentarsfältet att döma framstår det ofta som enda alternativet. Vill poängtera att nuvarande boendet inte serverades på en räkmacka i samband med flytten hemifrån, utan krävde gedigna insatser och ett sjuhelvetes tålamod med många tillfälliga adresser fram tills dess. Lider med alla som dras med skyhöga räntor då det är tillräckligt orosfyllt att leva med hyreshöjningar som inte är i närheten sv dessa belopp.

          Räntan gick heller inte upp igår kväll? Så de borde haft den räntan när de skrev på.
          Känns så himla underligt hela grejen. Här kommer det garanterat göra en förlustaffär. Måste väl bli en himla massa skatt när de köper och säljer hela tiden?
          Men, det är inte mitt problem 🙂 men undrar, det gör jag ändå.

            Jag tror så här: Det där huset de bor i är fuskbygge som är kaos. De säger att det läcker toalettvatten och ingenting fungerar. Men det vill de inte säga offentligt nu när de ska sälja för då får de inga bud, så då skyller de på räntan.

      Tor dom som många andra som bor i tornen har upptäckt vilka fuskbyggen dom är, många har fuktskador mm om och om igen och ekonomin i föreningarna är inte bra. Vet att Oscar Properties hade stora ekonomiska problem under bygget och att många seriösa hantverkare vägrade jobba åt dom. Det finns en anledning att det alltid är massa lägenheter till salu där 🙂 sen skulle väl ingen säljare berätta varför dom inte vill bo kvar för då kommer lägenheterna helt tappa i värde.

        Oj, jag såg inte att du hade skrivit exakt samma sak som jag (fast bättre formulerat) innan jag postade.

    Lol nu håller johanna bladh på igen. Undrar vilka påhittade kompisar hon har som säger åt henne att det är dags att raka sig 😂😂😂 things that didnt happen

      Kände exakt samma!

      Haha, hur kan folk kolla på den människan? Hon är så falsk så klockorna stannar.

      Låter inte som så sjyssta vettiga kompisar i så fall…

      Blir rädd för människor när jag ser att hon har 90tusen följare. HUR

      Är hon och Pontus rasumusson släkt på
      Något vis? Otroligt lika utseendemässigt. Sen att de båda är ”kommentera ett hjärta om ni hatar cancer”-instapersonligheter är ju också intressant.

    Det finns ju ett till alternativ, att de visste att räntan skulle upp och hade räknat med det, men att de med facit i hand ändå inte tycker det är värt pengarna? Är sanslöst vad alla är perfekta här jämt och aldrig ändrar åsikt eller prioriteringar. Och om det nu är så att de inte hade tänkt igenom det och nu inte har råd, är det väl inte mer än rätt att de skaffar sig ett billigare boende för att ha råd att ta hand om sitt barn och sin ekonomi.

      Håller med man begriper här varför folk behöver nya vänner om man säger så!! 😂

        Hehe ja vänskapsinlägget förra veckan var en smula talande, inte konstigt att majoriteten här verkar ha problem att hitta (och behålla) vänner.

      Jag tror som dig. Jag visste att bindningstiden för mitt lgh-lån gick ut i våras, trodde ändå det skulle gå bra. Men så kom jag in på högskolan samtidigt och vips så hade jag inte råd med en dubblering av bostadskostnaden. Som tur är kan jag hyra ut min lgh men allt kom på en gång och hade jag inte kunnat hyra ut hade jag fått hoppa av skolan och någonstans värderar jag mig själv högre än att hoppa på ett skitjobb istället för att räntorna gått upp.
      Vi vet inte mer än vad de bägge berättar för oss så vi kanske inte ska dra så snabba slutsatser. Sitt och kalla folk för fula saker pga räntehöjningar är så jävla omoget.

        Vi diskuterar bara influenser på en diskussions blogg om influenser;)

        Vart bor du då?

          Var bor du?

      W, Du är klok! 😊

      Och till er alla andra, man förhandlar räntan när man tillträder bostaden, inte när man köper den. Räntan var något annat när vi köpt bostaden för 1 år sedan. Vi hade räknat med en viss summa (visste såklart att det kunde bli mer) men nu är vi många tusenlappar över det pga räntehöjningar både sen vi köpte lägenheten och även sen vi tillträde den. Även avgiftshöjning på 20%. Om ni vill betala ränta som är en månadslön för många arbetande, gör det! Men det vill inte vi och därför har vi valt att leta efter ett billigare boende 🙂

        Fick ni 1,5% ränta för ett år sen? Nja…

          Vi fick inte 1,4% i ränta för ett år sedan och det har jag heller nämnt någonstans. Jag har bara sagt att vi gått ifrån 1,4% till 5%, och det är vi väldigt många som gjort senaste åren.

            Inte nämnt någonstans*

            Vi gjorde samma resa. Köpte lägenheten sommaren -21, delade upp lånet i tre delar där den lägsta räntan låg på 0.99% och den högsta 1.23%.

            Bindningstiden för två av tre lån gick ut nu under 2023 och HÄPP nu har vi en annan sorts verklighet att förhålla oss till. Det är ju inte givet när eller om man ska binda om lånen under pågående inflation, det är ett waiting game där man får chansa på en strategi och hoppas att det leder en rätt.

        Tror många inte vet hur det är att flytta in i nyproduktion faktiskt. När jag och min man köpte vår nyproduktion tog det nästan 1,5 år tills vi fick tillträde då den (duh!) skulle byggas först. Vi hade räknat på boendekostnad på 16 000 kr och när vi skrev på att köpa lägenheten var det faktiskt INTE stora rubriker om att räntorna skulle höjas. Visst, ni som arbetar på banken kanske hade all koll i världen, men vanligt folk pratade inte om detta. Så när vi flyttade in blev bostadskostanden 22 000 kr och är nu på 25 000 kr. Vi är inte ”idioter” som svälter, utan vi klarar oss, men vi börjar verkligen fundera på om vi inte vill ha lite roligare för pengarna! Är det konstigt, eller? Vänner och släkt åkte till Italien i somras, har köpt ny bil, m.m. medan vi känner att pengarna mest bara går till en girig bank i nuläget… Vi har inte gett upp ännu, men sagt att vi ger det till midsommar och sedan fattar vi kanske annat beslut. Som tur är (eller sorgligt…) så är vår lägenhet helt jäkla underbar så den kommer sannolikt inte bli svårsåld.
        Men alltså det svart-vita perspektivet här inne är ibland rätt skrattretande 😛

          Försår er sits, som ni delar med många. Dubbel risk också med högt belånade bostadsrättsföreningar vid nyproduktion. Tycker inte att någon är dum i huvudet, många har tjänat bra med pengar på att bo.

          MEN det är också försökt förklara och förklara i hundra år för folk att man inte kan förvänta sig 0 % styrränta i all evighet, att räntan är en kostnad och inte typ en investering (lex Blondinbellas kassa privatekonomiska råd…) att ”värdeökningen” på bostäder inte är en självklarhet, att man inte kan förvänta sig att göra samma bostadskarriär och bli miljonär på att bo bara för att ens föräldrar gjort det, att det är osmart att låna upp massa pengar för lyxiga renoveringar om man inte har goda marginaler osv. Det var uppenbart på många vis att det saknades förståelse för riskerna på bostadsmarknaden hos typ en helt generation.

          Och då kan man väl känna lite nu när folk klagar att jaaa men varför lyssnade ni inte. Det är ju kända risker som det skrivits spaltmeter om i vilken random dagstidning som helst. Politiskt har man ju även försökt begränsa hushållens belåning, just av denna orsak, t ex med amorgeringskrav. Har man inte vetat om riskerna så tror jag faktiskt att man varit lite selektiv med vad man lyssnat till, det har ju tjatas hur mycket som helst om dessa risker i media. Men visst, kanske inte i random kompisgäng, utan där kanske man snarare skrutit om hur mycket vinst man själv gjort vid sin lägenhetsförsäljning.

            Handlar heller inte om att få lyxa till det genom att sälja med vinst, utan för mig att få äga mitt boende (alltså få inreda, måla som jag vill) och att ha ett långvarigt bra hem som man trivs i. Har själv ALLTID sagt att det inte finns garantier om att sälja med vinst på bostadsmarknaden, då den går upp och ner. Och varför är det alltid ”man kan inte förvänta sig 0% ränta” som tas upp? Jag förväntar mig inte 0% men hemskt gärna att det hade stannat vid tja 2,4% som när vi flyttade in.

              Men den risken är också mycket belyst överallt. Det handlar om att som vuxen människa informera sig och inte förvänta sig att någon informerar dig om allt.

              Ingen har någonsin garanterat eller kan 3% ränta. Historiskt ligger inte bolåneräntor kring 0-3 %.

              Man bör ha marginal för minst 6% ränta på bolån.

              Sen kan saker hända (sjukskrivninga, arbetslöshet, studier etc).

              Men att säga att jag köper och tycker det är kontstigt att räntorna är över 3% är bara slappt.

              Historiskt har räntorna varit 15% under kriser så ekonomin kring boende bör vara bredare än just nu är räntan 0,5% och kan bli 3%.

              Allt är inte enkelt, som vuxen har man ansvar.

              Sen handlar väl inlägget om att få trafik till kontot så då är det väl en bra grej att vinkla såhär.

                Men det är omöjligt att förutspå allt som händer. Att räntorna ska höjas har, som någon ovan också beskrev, diskuterats vid flera olika tillfällen de senaste 10 åren. Det fanns ingen för 3 år sedan som kunde säga ”Den 1 augusti, 2022, kl 13:43 kommer räntorna att höjas”. Bara fånigt när besserwissers sitter här och hävdar att de i flera decennier förstått att just år 2022 skulle räntorna gå upp och inflationen skena. Förutspådde ni covidpandemin också kanske? Jag tycker inte nödvändigtvis det är ”konstigt” att räntorna är höga, tycker bara det är en trist sits att vara i just nu. Blir bara så trött när folk sitter på sina höga hästar och pekar ut hur ”dumma” alla andra är. Vi är MÅNGA som tycker det ekonomiska läget idag är piss, det är allt.

                  Fast det är som att säja att jag kunde inte veta att jag skulle krocka just den 1 augusti, så jag kunde inte förutse att jag skulle ha bilbälte just idag?

                  Ja, det ekonomiska läget är piss, för många. Det håller jag med om. Och du får gärna kalla mig besserwisser om du tycker det.
                  Jag har inte sagt att någon vet att räntan kommer gå upp ett visst datum.

                  Det jag menar är att den ekonomiska kalkylen får man stå för själv.
                  Att ett bolån kan göra att boendekostnaden blir hög är en känd risk. Där kan man inte säga att någon annan är ansvarig för. Tittar man på de senaste tio åren tittar man för smalt. Det behöver man som vuxen människa sätta sig in i. Tyvärr, det är surt men ingen kommer göra jobbet åt dig.

                  Om man som nu får mycket ökade kostnader på många områden behöver man tyvärr ändra sin ekonomiska situation.
                  Har man tur kan man spara in på lyx. Det är mycket man kan skala bort men fortfarande överleva.
                  Är man mittemellan kan man behöva dra in på mer.
                  Sen finns det många människor som aldrig har chansen att ens göra sådana avvägningar som redan innan inte hade tillräckligt till det basala. Dem är det synd om och de behöver få hjälp med sin ekonomi på alla sätt samhället kan hjälpa till.

                  Såvitt jag kan bedöma faller ingen stor influencer inom den sista kategorin.

          Fast det har ju varit rätt mkt om det i media.

    Nu är det ju kanske inte bara räntan i sig. Känner folk som köpt bostadsrätt av HSB där summan chockhöjdes utan möjlighet att dra sig ur.

      De köpte inte nyproduktion när de flyttade in på torsplan.

      Så är det. Räntan går upp och så även för föreningarna. Därför man ska hålla dig ifrån nybyggen med dåliga föreningar som inte sällan har höga avgifter dom gärna höjs i dåliga tider.
      Allt detta vet man dock om när man köper ett nybygge. Så även banken. Och att allt var påväg uppåt har vi vetat i 1.5 år nu så kan inte komma som en överraskning för någon, om man inte lever under en sten.

      Kan däremot tycka det är konstigt att banken beviljat köpet från början då, de bör avråda eller vägra ett sånt köp.

        Njaa de har ju råd, de tycker bara att det är drygt att lägga så mkt pengar på ränta. Banken tittar ju på att man går runt vid en hög ränta, inte att man lever ett nice liv.

    Att folk orkar bry sig! 😂

      Men du är ju här å läser? Och kommenterar?

        Så för att man läser bloggen så måste alla inlägg intressera en? Du ser ingen skillnad i en kommentar om att det är ointressant eller kommentarer som listar klockslagen när de flyttat genom åren ungefär? Samma intresse rakt igenom.

    En fråga till er som följer dom här två(eller är inne å kikar på deras konton då å då)

    Brukar de göra samarbeten under sina renoveringar å flyttar? Kan det vara ett desperat sätt att göra content samt få in pengar? Att de ser att flyttarna ger mkt engagemang?

      Ja flyttservice, byggbolag, ny inredning, nya möbler, fastighetsmäklare osv. Klart de tjänar en del på själva flytten.

        Flyttstäd, flytthjälp… allt.

    Vi måste tillbaka till normalränta, det är inte friskt att ha haft nästan nollränta-1-2 % ränta som vi haft flera år. En normalränta bör vara kring 5-6% så vi har bara nått en hälsosam punkt nu. Svenskarna är alldeles för skuldsatta, det är därför det har gjort så fruktansvärt ont när allt ökat i pris nu, samtidigt som vi har väldigt höga bostadslån. En tragedi för en del individer, men ett nödvändit ont att vända på steken igen. Hela generationer har varit systematiskt utelåsta från bostadsmarknaden när priserna skenat pga billigt att låna.

      Är det bättre att folk blir hemlösa? Att alla ska slåss om skabbiga billiga hyresrätter?

        Bäst om bostadspriserna går ner

          Jag vet inte var du har varit men min hyresrätt är både billig och inte ett dugg skabbig

          Förutom för alla som äger sin bostad och behöver flytta. Du förstår att en bostadsmarknad som går ner och inte repar sig innebär katastrof för väldigt många?

      Höga räntor skapar större klassklyftor. Blir ju inte lättare för folk att ta sig in på bostadsmarknaden när lägenheter reas ut men räntorna är svinhöga.

      Slut på medelklassens utlandsresor, festkvällar, unna sig-saker. Hejdå, kommer tillbaka om 30, 40 år.

      Brukar man inte säga 3 % vid fastighetsköp? Det är det vi brukar räkna på som normalt på mitt jobb iaf, det som står i läroböcker mm. Inte 6 % (dock ska man ju såklart klara 6 % eftersom räntan inte är konstant).

      Jag tänker att billigare alternativ på markanden är ett effektivt sätt att dämpa de ökande bostadspriserna. För grundproblemet är ju bostadsbrist.

      Att höja räntan är ju tyvärr på medelklassens bekostnad och jag är fövrånad att retoriken alltid verkar vara ”höga räntor får man ta” när det i själva verket rör sig om att det ska finna vettiga boendemöjligheter för alla. Klart jag köper en bostadsrätt om jag har råd om min alterativ är att bo i överprisad och ortygg andrahandslägenhet medan jag i decenium väntar på en hyrelägenhet..

      Det stora problemet är ju den ständiga bostadsbristen, att de nyprodktioner som produceras är löjligt dyra och att det helt enkelt inte finns flexibla alternativ för folk. Tyckr ockås man får ha förståelse för att folks livssituationer ändras, kanske känns saftigt att betala dubbla boendekostnader när man är föräldraledig exempelvis. Även om man förberett för högre räntor.

        En hög ränta känns mindre svidande om bostadspriserna inte skenar. Att bostadspriser inte räknas med i inflationen är helt absurt, men ja som en person skrev här – nollränta är i grunden dumt.

        Vi är för tungt belånade, det leder till en mer känslig samhällsekonomisk situation som lägger grunden för systemiska finanskriser. Vi klarar av normalränta på 5% om bostäderna vi köper inte är del av en skenande, och störtdykande, markand.

    Jag tror inte att Emilia och Marcelo bott längre än 6 månader, oftast kortare tid, i en lägenhet.
    Är dom sponsrade av flyttfirmor kanske? 🙂
    Och jag förstår inte varför dom måste bo mitt i Stockholm (okej Vasastan). Lägenheterna där är väldigt dyra och småa.
    Deras barn har aldrig haft ett eget (riktigt) rum under hela den här tiden.
    Den sista lägenheten som mäklaren beskriver som ett ”extra rum”. Är från början en walk in closet som dom rivit ut och ställt några av Elles leksaker i. Det finns inget fönster i rummet därför kan det ej räknas som sovrum. Emilia har nämnt det som lekrum.
    Jag undrar vart Elles säng är. Men dom kanske bara tog ner den för fotograferingen av lägenheten.

      Står 2 rum , betyder ett sovrum. Hennes lilla lekrum verkar vara i storlek av en skrubb typ. Så tror inte de hade tänkt på där så länge?

      Så konstigt att de prioriterar sina egna behov så mycket mer än barnets. De köper hellre en svindyr lägenhet med gym i huset och har barnet i en garderob än en mindre flashig lägenhet med kanske två riktiga sovrum.

        Dom tänker inte. Totalt oansvariga eller ekonomiska. Jag tycker inte alls synd om dom, dom kunde bott kvar i det fina stora huset dom köpte, men det dög inte åt divan Marcelo. Sen flyttade dom till Gävle. Hej och hå! Jag anser att dottern börjar bli tillräckligt stor nu att ”känna” att föräldrarna är stressade. För så många ggr dom flyttat kan ju bara skapa stress hos alla!

      Nästan 16.000kr i bara räntekostnader (efter skattereduktion).
      Sedan tillkommer amortering och månadsavgift.
      Så runt 30.000kr i månaden (efter skattereduktionen ) för 2rum och kök, förstår att man vill flytta om nu man inte har väldigt mycket pengar.

        Fast det beror ju helt på hur stort lån man har.

    Jag tycker det är starkt av Emilia att gå ut med att de letar billigare boende. Det är många som kämpar med ekonomin just nu och men inget folk direkt skyltar med på fb. Bättre att anpassa utgifterna efter inkomsterna, vi ser så mycket av yta på SoMe , Lyxfällan etc. Starkt av Emilia, kanske vill de inte lägga hushållets ALLA pengar på boende, ha möjlighet till långsiktigt sparande eller vad de nu själva vill prioritera eller rent krasst har råd med. Det är ju många saker som blivit dyrare, även mat osv som kan vara svårt att budgetera för när ens boende köptes.

      Håller med. Man känner sig rätt ensam i denna sitsen när ingen verkar våga nämna att de höga räntorna gör livet jäkligt trist.

        Tycker det är allt folk pratar om nuförtiden?

          Jaha kanske beror på ens umgängeskrets. De jag känner pratar gärna om ”usch så synd om de som inte har råd och har fattat dåliga beslut om sin ekonomi” när de själva ärvde 3 mille som 20-åringar och gjorde sig en bostadskarriär för 15 år sedan… Då känner man sig lite ensam.

            Häng här på öppet spår så kommer du få se massa sånt..

              Ränteklag alltså.

    Vi har gjort samma ”ränteresa” från 1,25 till ca 5%, men banken räknade ju såklart med en högre ränta för att få det beviljat. Tror de räknade på 6%.
    Deras bank måste ju också ha räknat med betydligt högre ränta när de ansökte för att se om de skulle klara av det.
    Så oavsett om dom själva inte fattade att räntan skulle gå upp så har banken täknat så de ska klara av det.
    Sen är det såklart inte roligt om de känner att de lever på marginalen eller fått sänkta inkomster.

      Ja visst, men bara för att banken anser att man klarar den höjningen så betyder det väl inte att man själv vill lägga så mycket på boendet. Tycker man själv att man bor för dyrt (oavsett vad banken tycker) så är man fri att flytta till billigare.

        Jo, men det är ju inte så smart att inte göra den övervägningen innan köp. För om man köper i ett mycket lägre ränteläge, så kommer man ju antagligen förlora ganska mycket pengar vid försäljningen. Därför bör man fråga sig – är VI villiga att betala X i månaden för detta boende? Oavsett vad banken säger.

    Folk verkar tycka det är förvånande att de inte verkat kunna räkna ut det här på förhand, att de inte haft någon koll på att det är inflation och att räntan därmed överlag. Jag känner mig mer förvånad av att många förväntar sig det av Emilia och Marcelo.
    Mycket kan man säga om dem, men att ekonomi och allt därtill skulle vara ett starkt ämne hos dem… Nej.

    Är det någon som rekommenderat boendestödjare för hantering av vardagsekonomin?

      Men skärp dig!

      MEN SNÄLLA FOLK, DOM FLYTTADE DIT FÖR 19 VECKOR SEDAN OCH DÅ VISSTE MAN JU VART DET BARKADE, DET DÄR ÄR BARA SÅ OMOGET OCH VISAR HUR OANSVARIGA DESSA TVÅ MÄNNISKOR ÄR TILLSAMMANS. DOM HAR JU FLYTTAT HUR MÅNGA GGR SOM HELST, FATTAR DOM INTE ATT DET STRESSAR DOTTERN? OCH JA HON BÖRJAR BLI TILLRÄCKLIGT STOR FÖR ATT KÄNNA ATT HON INTE FÅR TRYGGHET DÄR HON BOR. SKÄRPNING! NI HAR ETT DOTTER NU OCH DET ÄR DAGS ATT ROTA ER!

        **EN DOTTER NU

        Oj. Du måste vara hes efter den tiraden.

        Internationella Caps Lock-dagen var igår.

        Det är inte riktigt normalt att bry sig så mycket som du verkar göra.

        Tryggheten får hon från sina föräldrar. Inte från väggarna i lägenheten.

    Vad tycker ni om LXA (Linn Ahlborgs) nya höstliga släpp? Löven på tröjan?

      Snyggt!

    Sanne har startat podd och försöker locka folk att lyssna genom att prata om någon mystisk flytt. Tänker inte lyssna bara för det men om någon redan lyssnat och vill berätta vad det handlar om har jag gärna emot info

      Sanne?

        Sanne Alexandra

          ?

      Denna familj flyttar också i ett. Kanske mannen har fått ett tränarjobb någonstans?! Men även här många flyttar på kort tid.

    OT
    Nu har vår kära Ross avföljt alla 100 brudar han la till på Instagram för några månader sen. Härlig kille det där

      Han och Molly håller ju på att hitta tillbaka så..

        Så han följde bara en massa tjejer för att jävlas? Känns ju moget. Han lär knappast ha tagit bort dem självmant utan det lär nog ha varit Molly som har bett om honom att göra det om de ska försöka hitta tillbaka till varandra.

          Så oerhört omogen människa. Antingen för att jävlas, eller för att han är äcklig och skulle snabbt gå vidare.

    Men varför köper man då en Tesla? Om boendekostnaderna svider och räntan är hög.
    Teslan kanske också är lån, men då köper man väl inte en tesla, eller?

      Den är ju inte dyr. En 2021 LR, inget speciellt.

      Tesla är en av de billigare elbilarna. Och laddar man hemma är drivmedlet väldigt billigt (mer så i villa än lägenhet, men ändå)

    Norra tornen står antagligen inför en stor avgiftshöjning. Alla som sett årsredovisningarna ser det. Speciellt ena tornet är riktigt illa ute. Kan sluta med att medlemmarna får skjuta till med eget kapital. Inte roligt. De vettiga har redan insett var det barkar och sålt såklart. De som köpte sitter nu på svartepetter.

    Så är de när man köper saker man egentligen inte har råd med, när man redan vid inflytt ligger under budgeten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.