Ett eller två täcken?

Hörde på radio hur andra europeiska länder hånar oss och vår sovstil. Dom kan inte förstå att de flesta av oss sover med två olika täcken och inte ett gemensamt. Dom menar på att vi väljer bort romantiken.

Jag skulle aaaaldrig vilja dela täcke med Hugo 😂. Kan inte tänka mig något värre än att hålla på och slåss om täcket i sömnen. Så jag matchar absolut den skandinaviska sovstilen. Vad säger du? Två olika eller dela? // Paula Rosas

Är det den europeiska sovstilen, att sova med två täcken? Vi sover med ett stort täcke i en 180-säng och har mig veterligen aldrig slagits om täcket. Jag bråkar mer med husdjuren om täcket, än min sambo.
Vi har två olika madrasser, med en gemensam bäddmadrass och ett täcke och jag har hellre ett täcke och två madrasser än en madrass och två täcken.
Ja, jag förvånas nästan själv över hur engagerad jag blev av Paulas inlägg, men kom inte här och snacka skit om att skandinaver sover med två täcken som fimpar romantiken!
Om romantiken avgörs av antalet täcken i sängen så har vi nog större problem än så….
Riktiga problem är att de slutat göra hål i hörnen på påslakanen, och DET kan döda romantiken! Efter att man varit inne i ett enormt påslakan och brottats i en halvtimme så är man inte sugen på någon form av romantik alls.
Det är vetenskapligt bevisat.

94 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Varsitt täcke och var sin säng/madrass. Min man har sömnproblem så måste kunna separera sängarna

  Naturligtvis dubbeltäcke, en nackdel finns..När man ska byta påslakan 😅

   Och nu när täcken och madrasser är på tapeten 😅 mitt problem i sängen är att jag tycker madrassen ( bäddmadrassen ) blir för varm, någon som har tips på madrass-skydd som svalkar?

    Har sett att det finns såna på Ikea😊

    Har googlat sönder mig om just detta! Jag har under två års tid svettats sönder under nätterna efter att vi köpte en ny säng med ny bäddmadrass och madrasskydd. Bäddmadrassen och madrasskyddet såldes med orden ”andas, reglerar temperatur” osv… men icke! Eftersom alla bäddmadrasser och madrasskydd säljs med de orden har jag inte vågat köpa ngt nytt. Däremot köpte jag ett tyngdtäcke som ska svalka men samtidigt omsluta kroppen på ett tryggt sätt, och faktisk så svettas jag mindre nu efter några månader med tyngdtäcke! 😀

     Hyllar också tyngdtäcket. Sover mycket bättre nu, var skeptisk i början. Nu har gubben köpt ett också, nöjd även han.

  Jag och min man har varsitt sovrum till och med, vi tycker båda det är såå skönt att få bra sömn och inte bli störd av den andre 😀

   Håller med. Olika sovrum pga snarkning samt mina klimmebesvär, jag måste ha fönstret öppet hela natten.Han säger jag sover i ett kylskåp😀

   Åh låter DRÖMMIGT! Sambon sover (frivilligt) på soffan ofta pga snarkningar. Vi har en bebis med, och jag trodde sömnproblem skulle komma pga bebisen och inte sambon 😂

    Definitivt eget täcke! Jag är varm som en kamin och min sambo är en liten fryslort, så vi har två helt olika behov stora delar av året.

  Två madrasser, två täcken. En madrass (inklusive gemensam bäddmadrass), ett täcke.

   Va? Har ni båda alternativen?

  Två täcken har vi men vi umgås mycket i ett av täckena och sen rymmer en iväg under natten till sin del 😅 jag kan inte sova om vi inte kan ligga separat, älskar att mysa men kan inte somna då! Så mysa först, sova sen

  En madrass + två täcken, och det beror till 100% på att vi har så olika sovtemperaturer. Min partner säger att han ”dör” om han måste dela täcke med mig längre än en halvtimme eftersom jag är så varm. Vi brukar dela täcke en stund innan han rullar över på sin sida och drar på sig sitt täcke. Upplever inte att romantiken försvinner. 🙂

  Två täcken. Jag snurrar runt för mycket och drar av och på täcket beroende på hur varmt eller kallt det är.

  Haha absolut ett eget täcke.

  Två olika madrasser, en gemensam bäddmadrass. Två olika täcken.
  Jag tycker att sängen ska vara mjuk och sval. Sambon sover bättre när det är hårt och varmt.

  Vi försökte med ett gemensamt täcke, men då fick jag nästan börja sova med sådana där vattentäta lakan eftersom att jag svettades så mycket.
  På somrarna brukar jag sova med enbart ett påslakan och sambon har mitt svala täcke. På vintern tar sambon och använder ett vinterdäcke, medans jag använder det svala täcket.

   Gosigt att sambon sover i ett vinterdäck!

    🤣

    Jag är bara lite täppt i näsan. Du behöver inte retas för det!

  Min särbo har ett stort täcke och jag har två. Väljer två alla dagar i veckan!!
  Vi är överens om att den dagen vi flyttar ihop så är det två täcken som gäller!

   För oss är det mer en diskussion om antal kuddar i sängen.
   Min särbo vill ha en kudde per person, max. Han har en sådan där konstig hård ergonomisk kudde och en vanlig till mig.
   Jag vill ha minst två helst tre kuddar, själv.
   Jag har fyra kuddar i min säng och han lägger alltid kuddar på golvet när han är hos mig, vilket inte känns ok.

   //dagens i-landsproblem

    Självklart ska man väl kunna få ha det antal kuddar man känner att man behöver. Ni kanske kan införskaffa en fin korg eller nått och ställa på hans sida sängen som han kan lägga extrakuddarna i under natten. Så slipper han lägga dem på golvet. 🙂

     Ja såklart. Skall införskaffa detta. Men det finns plats i sängen för alla kuddar utan att lägga dom på golvet.

  Har en madrass och ett stort täcke. Frågade min man (icke skandinav) om romantisk försvinner om man har två täcken och svaret var att det var självklart att romantiken försvinner för vi inte skulle vara nära på ett naturligt sätt. Känner mig smått förvirrad, vill köpa två singeltäcken och testa teorin😂
  Själv ser jag inte hur den skulle försvinna

  Camilla jag tror du har missförstått. Det är i Sverige många har två täcken och utomlands har man ett stort täcke.

   Det är i hela Norden vad jag har förstått!

   Hörde på radion att vi i Skandinavien har oftast två täcken.

  Vi har varsin madrass, min är mjukare än sambons. Gemensam bäddmadrass. Vi har varsitt täcke eftersom jag behöver ”bädda in mig” i täcket.

   Vi sover i olika sängar! Och har såklart två täcken. Tog ett tag för mig att vänja mig pga tänkte att man MÅSTE sova ihop som par (???) men nu njuter jag. Jag får min sömn, han får sin och ingen lider av att den andre snarkar eller rör på sig för mycket i sängen.

    Oklart vrf det blev ett svar till dig 😭 my bad

    Så gör vi också 🙂
    Bästa vi gjort 👍🏻

  Tycker det ser så sorgligt ut med två separata täcken och det är så mysigt att dela på ett stort. Jag tycker att det känns som att man får MER täcke av att dela. Jag håller dock med om att man får slåss med husdjuren om täcket för min hund vill gärna lägga sig på ytterkanten av sängen och sova på täcket och då är det svårt att ta sig ut ur täcket om man blir varm, men det är helt klart värt det ändå.

   Vad är det som ser sorgligt ut? Att man har separata täcken eller att de liksom blir små och ensamma där i sängen? Kan säga att jag aldrig har tänkt på detta med ett eller två täcken, har alltid kört två täcken.

  Jag undrar: är det inte jättesvårt att bädda sängen snyggt om man har två täcken? Det blir väl en gräns i mitten som syns under överkastet?

   Är det ett problem?

    Jag skrev ”är det inte svårt att bädda sängen snyggt?”
    Skrev inte ”det är ju ett jätteproblem om det inte går att bädda snyggt!!!!!!”

     Fast vad spelar snyggt för roll om det inte är ett problem?

      Ja varför vill man överhuvudtaget ha snygga möbler eller ett snyggt kök?

      Ja herregud lägg en bräda på två pallar också istället för dyrt matbord, vad spelar snyggt för roll?

       Men vem ser ens sängen förutom just när man går och lägger sig. Orka ha fin säng för att se den i 1min innan man rycker upp bäddningen igen.

        Det beror väl väldigt mycket på hur man bor. Alla som kommer hem till mig ser garanterat min säng då man går förbi sovrummet. Tycker dessutom om att ha det fint överallt i mitt hem och skulle aldrig lämna det obäddat bara för att jag inte kommer vara i sovrummet.

         Men om snyggt inte spelar roll, vad spelar då ”guppet i mitten” för roll? Det är ju det som är frågan.

         Bäddar aldrig sängen förutom när jag renbäddar 3-4 ggr/månad!
         För övrigt har jag alltid städat och rent i vårt hem.
         Inga kläder framme eller disk på bänken eller oordning överhuvudtaget MEN sängen är obäddat.
         Har för övrigt dörr till sovrummet.

       Fast VAD spelar bäddningen för roll? Ingen har ju i sovrummet att göra i alla fall?

   En av anledningarna till att vi valde dubbeltäcke är för att det ser snyggare ut och blir en finare bäddning. Förvånad över att du fick så mycket mothugg här. Är väl klart att man vill att sängen är fint bäddad på samma sätt som att man vill att det är fint i resten av hemmet.

    Nu sover jag själv med ett gigantiskt dubbeltäcke. Innan hade jag två täcken (ifall man fick besök) och det var så fult när jag bäddade så håller verkligen med om det. Jag kan i och för sig inte bädda fint så enda gången det är fint bäddat är när min städerska varit här.

     Var nu tvungen att gå och kolla på min bäddade säng med två täcken och ett överkast😂 men vad är det som blir så fult? Märks knappt, lite skarv blir det ju men inte så att man riktigt tänker på det eller åtminstone inte så att jag skulle tänka att det blir så fult.

      Jag tycker att ”hotellbäddning” är snyggast och det blir inte lika snyggt med två täcken som med ett stort. Men jag behöver som sagt inte dela på mitt täcke med någon annan. När jag bodde med mitt ex hade vi oftast två dubbeltäcken då vi bråkade om täcket på natten. Då jag tog in ett till från ett annat sovrum så vi slapp strida om täcket.

   Inte så svårt alls faktiskt

   Det syns inte under vårt överkast, kanske för att det är ett lite tjockare överkast med sammetslook så det förvillar ögat lite?

   Jag brukar lägga det ena täcket över det andra bara, sen på med överkast.

   Jooo! Jobbar därför ett dubbetäcke till mig + ett enkeltäcke till sambon (som bäddas under det stora på dagen) ✌️

   När vi skulle flytta och det kom en stylist inför fotograferingen, så hade hon ett tips om det ”fula” som uppstår med två täcken. Hon sa att man kan lägga de på fel ledd. Alltså istället för ett täcke per säng så lägger man det ena täcket tvärs över sängen över fotändarna och andra täcket där uppe vid kuddarna. (man flyttar hela täckena ett kvarts varv liksom). Då blir den fula platta glipan istället rakt över sängarna, och där är den tydligen lättare att villa bort och mellan sängarna. Så testa det nästa gång ni har gäster och vill kunna visa upp en fin säng 😁 🤣

    Ful glipa, ja jisses. Har man inte problem så skaffar man sig. Är det verkligen så att gästerna går hem och pratar om: ”såg du, de hade glipa under överkastet, att de har mage alltså….”

     Varför ska man ha ful bäddning om man har fint i resten av hemmet? Har ni för långa gardiner också och tavlor som hänger snett?

  Två täcken, eftersom jag vill rulla in mig som en kåldolme. Och så sprättar jag lite och gör egna öppningar på påslakan som saknar såna. Det kanske inte ser så tjusigt ut om man granskar det med förstoringsglas, men mig veterligen kommer ingen någonsin att göra ett heminredningsreportage från vårt sovrum, så hellre det.

  En madrass och två separata täcken här. Han älskar kyla och jag tar gärna det tjockare täcket. Sen är vi också lättväckta båda två så minsta rörelse mot varandra så vaknar vi. Ibland rullar jag in i hans täcke och sedan rullar jag tillbaka till min sida haha. Roligt att det har blivit en grej

  Två täcken, två madrasser och gemensam ”övermadrass”. Vi har även en bra 120-säng i gästrummet bäddad som används av någon av oss minst ett par gånger i veckan när man känner att man måste få sova bra. Detta då vi båda är lättväckta och vaknar när den andra vänder sig. Vi myser innan man ska sova men sova gör vi gärna ostört.

  Vi har en 180 madrass och ett 220 täcke. Så mysigt!

  Vi har ett gemensamt täcke. Perfekt när man vill ligga nära innan sovdags. Ingen behöver passera Sibirien mellan de två separata täckena på vägen till eller från myset.

   Visste inte att jag och sambon hade Sibirien emellan oss 😂

   M v h två täcken

  Vi har två täcken, men somnar ofta tätt intill under ett/båda täckena. Sedan har man möjlighet att rulla bort under natten om det blir varmt eller obekvämt. Och vill man mysa mer kan man bara krypa in till den andra igen! Bästa av båda världar 🙂 Svårt att förstå att dubbla täcken skulle förhindra romantik i sängen haha

  Två täcken såklart. Måste kunna ha täcket mellan låren, varesig jag ligger vänd mot eller från gubben. Har två resårmadrasser sen två madrasser med olika hårdhet och sen en bäddmadrass från Tempur. 😴

   Men ja, detta! Måste lägga halva täcket mellan knäna annars får jag ont! Vill kunna göra det oavsett vilken sida jag ligger på i sängen i förhållande till mannen. Dessutom sover han ju som en mumie, så skulle inte bli mycket täcke över till mig.

    Jag sover alltid med en extra kudde mellan knäna, har så svårt att sova utan det.

  Ett stort täcke! Hade vi haft två separata täcken hade jag ändå lyckats smyga under hans, jag vill ha närhet när jag sover.

  Däremot förstår jag inte par som har separata sovrum, varför bor man ens ihop då? Genuin fråga alltså. Min svärmor och hennes man skulle aldrig någonsin sova ihop och jag visste inte att det var vanligt förens jag läste kommentarerna här om att flera har det likadant.

   Ja det här med ”jag kan inte sova annars” känns lite som ett lyxproblem. Globalt sett är det väldigt få människor som bor så stort att man ens kan överväga att ha ett helt rum för bara en person.
   Min man växte upp med tre syskon och alla barnen sov i familjens vardagsrum (ej i Sverige), han förstår inte ens att konceptet ”eget rum” är en grej i Sverige.

   Det finns väl flera anläggningar. Lättväckt. Partnern eller man själv snarkar.

   Nu sover vi visserligen i samma rum men kan inte alls se vad som skulle vara ett problem med att ha separata sovrum. När man sover så sover man ju och vet ändå om huruvida man har sällskap eller ej.
   Jag bor inte ihop med min partner för att ha sällskap i sömnen utan för allt kul vi gör när vi är vakna 🤷‍♀️

   Har man sömnproblem och en partner som snarkar tex. Det är fan tortyr att aldrig få sova ordentligt.

   Men bor du ihop med din partner endast för att ni ska kunna sova ihop? Har ni inget annat gemensamt? Det är nog inte så att bara för att man har separata sovrum så har man slutat ligga, det är nog bara sömndelen som dessa par behöver eget sovrum för.

    Självklart är ju inte sovdelen det viktigaste i en relation, utan att man trivs med varandra och har roligt tillsammans. Men jag hade ansett min relation som död om jag och min partner gick till separata rum när vi ska sova, kan ju dock bero på att jag är yngre och och det verkar vara vanligt bland äldre människor och då har man väl andra prioriteringar. Inget fel med det, det var bara en genuin fråga men det verkade vara många som tog åt sig.

     Tror ingen tog åt sig, mer blev förvånade över en väldigt naiv och korkad fråga. Men är du ung så har du kanske inte kommit i åldern där man har ett bredare perspektiv.

   Men vadå? Den enda fördelen med att bo ihop är väl inte att dela sovrum? Majoriteten av gemenskapen i ett förhållande sker ju inte under natten när man sover.

  Haha gud min man är varm som en jäkla bastu, skulle typ aldrig klara att sova under samma täcke som honom 😂

  Ett eget täcke fryser så vill kunna linda in mej som en mumie. Den dagen jag har en katt såklart den får sova under mitt täcke.

  Vi har två täcken och jag har båda. Ett på mig och ett mellan knäna 🤷‍♀️

  Ett stort! Det är mysigast

  Två madrasser, en stor bäddmadrass och givetvis två separata täcken. Har väldigt svårt att sova hud mot hud med någon, då blir det för varmt. Dessutom vill jag känna täcket sluta runt om mig så jag ligger inlindad som en mumie. Har vi ett stort så blir det ju kallt där täcket inte ligger tätt?

   Exakt så!

  Hade länge en madrass och ett täcke, men har nu ställbara sängar som gör att vi måste ha två madrasser och två täcken. Båda varianterna har sina fördelar. När barnen flyttar hemifrån skulle jag vilja ha två olika sovrum som vi kan alternera emellan. Ett med en madrass och ett täcke och ett med ställbara sängar. Det första är bättre för sex, det andra är bättre för sömn.

  Åh Gud, två täcken har (med viss överdrift) räddat vårt förhållande.

  Innan jag blev tillsammans med min nuvarande pojkvän levde jag i den naiva villfarelsen att jag skulle tycka det var romantiskt med ett dubbeltäcke. Mysigt och gosigt och alldeles underbart skulle det vara, enligt mitt hjärnkontor. Han visade sig vara en den typen av människa som förvandlas till en extremsnarkande kokong om natten. Han snurrar in hela sig i täcket och ligger där som en tjock larv som är omöjlig att väcka och totalt omöjlig att rubba. Det spelar ingen roll hur stort täcket är, ju mer täcke som finns ju mer snurrar han in sig. Antalet nätter som jag slitit och dragit i täcket är otaliga och jag har blivit fullständigt galen, men ändå kämpat på i mina tankar om att det är ”mysigt”.

  När jag efter två år tvättade täcket tog jag fram två separata täcken som vi då alltså skulle ha provisoriskt i två nätter. Det har nu gått långt over ett år och jag älskar det. Det är så fantastiskt skönt. Han saknar det, men jag bara skrattar när han ibland föreslår att vi ska ha ett täcke igen. Nej nej nej det köer inte hända.

   Känner igen mig så mycket i detta! Vi hade också ett täcke lääänge, för att ”MYSIGT” att ha bara ETT.
   Tills jag insåg att min sambo konstant snodde majoriteten av täcket typ varje natt samt att jag behöver space när jag sover. Nu har vi ett varsitt, jag har ett EGET DUBBELTÄCKE som är supervarmt. Aldrig varit nöjdare.

    Exakt! Han snodde majoriteten av täcket till sin kokong, medan jag slet och drog och blev alltmer frustrerad och arg. Skönt att någon annan också kan relatera och förstå vad man menar.

    Det att det skulle påverka sexlivet negativt är bara nonsens. Det är mjuka täcken vi pratar om, som kan överlappa varandra om man så vill. Det är inte en kuddmur á la ”Gift vid första ögonkastet”.

  Eller så kan ens partner sova på en madrass på golvet så har man varsitt täcke per automatik

  Vi har kört dubbeltäcke i 12 år och har aldrig bråkat om täcket 🙂 funkar finfint för oss!

  Två täcken, mannen har tyngdtäcke medan jag har ett vanligt täcke.

  Hahaha detta är ju definitionen av icke-fråga. Så länge man är överens med sin partner så finns ju inget mer att säga. Såvida ni inte brukar sova mellan era parkompisar och därmed drabbas av hur många täcken de har. 😂

  Två täcken såklart! Är det kyligt vill jag kunna rulla in mig i täcken kåldolmestyle. Om det är varmt vill jag kunna sticka ut en fot eller ett ben (och inte vara begränsad till foten som är mot ”utsidan” av sängen). Jag vill kunna ha täcket mellan knäna för ultimat bekvämlighet. Jag vill inte begränsas och behöva ta hänsyn till nån annan i sömnen.

  Blev så förvånad när jag träffade min man att även han var team dubbeltäcke, ingen annan av mina vänner har det med sina respektive 😁

  Jag är antagligen en dröm att sova med, ligger stilla som en död och är knäpptyst, sambon är en vevare och snarkare av rang, han är dessutom tusen grader varm, men av nån anledning sover jag alltid bäst bredvid honom. Antagligen för att jag 9 ggr av 10 somnar först.

  Tycker det är synd dock att sängkläder till dubbeltäcken är svårt att hitta som är både fina, skönt tyg, samt inte kostar en halv förmögenhet. Alla butiker tycks köra egna mått, och vi har valt IKEAs som är 220×240.

  Det började med ett täcke. Sen blev det två. Jag började sova på soffan för att han snarkade.
  Yada yada yada… och snabbspolning framåt i tiden: Nu bor jag ensam i huset! Och jag älskar det! 🙂

  https://www.instagram.com/p/Cy_c-FjJ05S/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

  Detta är den absolut bästa utklädnaden!

  Dubbeltäcke utan att behöva dela det med någon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.