Halloweenparty-skräcken

Felicia Aveklew är bjuden på halloweenparty och kommer i en fantastisk kostym där hon är en ”cow-cow girl” och har gått all in. 
Hon verkar vara den enda av gästerna som gjort det, och jag får lite ”Legally Blond-vibbar” av videon, ni vet där Elle Woods luras att tro att det är en maskerad hon blir bjuden till, och kommer utklädd till sexig kanin. (Motsatsen till Chandler Bings kaninkostym)

Varför är svenskar så dåliga på att gå ”all in” när man bjuds in till maskerader eller halloweenfester?
Man sätter kanske på sig en hatt eller någon annan ”tokig accessoar”, men that’s it. Handlar det om rädslan att vara den som är mer utklädd än alla andra? Man vill inte tappa ansiktet, då det är bland det värsta som kan hända? Att känna sig bortgjord?
Nått är det, så help a sister out! 😊
Vad tror ni?

80 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Men vilka lama gäster, klart man går all in! Kaninscenen finns fö både i legally blonde och i bridget Jones diary 🙂

      Tänkte också på Bridget, mer än Elle 😂

    Jag är inte rädd för att tappa ansiktet. Tycker bara inte om att klä ut mig. Brukar lösa det genom att tacka nej till tema/klä-ut-fester.

    Är inte anti men något emot klädkoder också. Hel och ren, sen får folk komma som de vill tycker jag. Men nej, jag bryter inte klädkoder för det. Jag är trots allt uppfostrad.

      Enda gången jag kan tänka mig att klä ut mig är för att barnen uppskattar det, och det är just för barn. Födelsekalas likaså, för barn.

      Tycker det är skönt när klädkod finns så man slipper oroa sig för att vara över- eller underklädd. Desto mer specifik desto bättre!

        Håller helt med! Hatar när det står valfri klädsel och vissa kommer i jeans och andra festblåsor. Blir så stelt

          Fel sällskap om en sådan sak gör festen stel.

    Fast om det är halloweenfest, hur passar cowgirl in? Eller man kanske inte behöver klä ut sig till något läskigt.

      Halloween har aldrig bara handlat om läskiga utklädnader, iallafall inte på fest. Ingen ny grej!

        Jaha, då har jag verkligen missat något! De halloweenfester jag varit på har det varit pyntat för spök och skräckhus. Kanske är olika i olika delar av landet och vänkretsar antar jag.

          Det är nog snarare så att när svenskar började köra med Halloween så blev det bara läskigt tema, tyvärr för det är så enkelspårigt och tråkigt! I USA är det väldigt mer maskerad med finurliga utklädnader som gäller. Mycket roligare och mer kreativt än här med andra ord.

          Pyntet brukar absolut vara mer ”läskigt” med spindelnät, spöken, skelett, fladdermöss, häxgrejer, jack-o-lantern osv. Skulle nog säga att i början av Halloweens intåg i Sverige så var nog utklädnaden också mer att det skulle vara på samma tema (häxor, vampyrer, spöke, död/skadad någonting m.m.), men allteftersom det blivit större och mer populärt har också utklädnaden blivit mer som i USA (där vi ändå importerat högtiden från mest), att man kan klä ut sig till vad som helst.

        Det är snarare en ny grej att det inte behöver vara läskigt. Ursprunget är att barnen skulle klä ut sig till onda andar för att de andar som vandrade runt skulle låta dem vara då de trodde att de också var vålnader. Sedan har amerikanerna slaktat traditionen såklart 😂

      En ko med galna ko-sjukan?

    Jag upplever tvärtom att många tycker det är roligt att gå all in på just halloween, har varit på en massa jättebra halloweenfester. Men det beror väl på en massa saker såklart, kanske bara haft tur.

      Älskar när folk går all in! Typ Heidi Klum 😂

        Men heidi Klum kan väl ändå inte sätta standarden för vad en vanlig Svensson ska klä ut sig på halloween😅 vem har ens den möjligheten?!?

    Eller så har inte alla lust att lägga tiden och pengarna på att gå all in på en utklädnad.

      Men då går man väl inte på en sån fest?

        Kul fest när bara en kommer 😅

        Eller så går man dit utan att gå all in, tar den där hatten eller accessoarer. Hur mycket måste man klä ut sig för att få komma?

          Ja huvudsaken man gör nånting. Framgår det att det är maskerad eller klädkod på nåt sätt så försöker man väl åtminstone.

            Det var ju inte det som stod utan om man inte ska gå all in så tackar man nej.

            Jag kan ju bara tala för mig själv men jag jobbar heltid, har barn och kvällarna är redan fulla av rutiner. Vet inte när jag ska ha tid att lägga på att leta utklädnad, smink, och allt annat som krävs för att gå all in. Hade jag tyckt att utklädnad var jättekul hade jag säkert hittat tiden men det är liksom inte högst upp på prion att göra efter jobbet. Jag går gärna på festen men duger det inte att jag tar en häxhatt och en svart kjol jag redan hade hemma så får det faktiskt vara. När jag var yngre var det kul med utklädnad men då gjorde jag och vännerna själva letandet av utklädnad också till en grej vi gjorde tillsammans. Nu är det inte så i mitt liv i alla fall.

            Men det är bara hur jag ser på det. Vill andra gå all in så säger jag inget om det.

              En häxhatt innebär ju ändå att man försökt (och där man ändå köper hatten kan man köpa lite smink också om det inte finns hemma, typ lite svart ögonskugga så är det klart sedan). Vad all in innebär är ju från person till person. Men på ts lät det ju mer som att har man inte tid med en utklädnad så behöver man inte försöka alls.

                Eftersom vi alltid annars nämner miljön så kan vi väl ifrågasätta rimligheten i att köpa kläder och smink som man bara använder en enda kväll.

                  Ja absolut, men då hoppas jag man lever som man lär resten av året också och inte köper kläder som inte används. Man har ju åtminstone haft roligt (förhoppningsvis) i den där maskeraddräkten, till skillnad från 27e paret skor som bara ligger och samlar damm.

                    Ja man får väl anta att den som inte köper maskeradkläder av miljöskäl inte har 27 par skor hemma.

                      Folk är ju annars väldigt duktiga på att inte ha självinsikt så vad vet man.

                      Fast…de 27 paren kan ju vara både sommar och vinterskor där man inte slängt några skor på väldigt många år.
                      Eller att personen blivit miljömedveten och då är det väl inte bättre att slänga/sälja än att ha kvar och använda?
                      Allt är inte svart eller vitt.

                  Det tycker jag man absolut ska göra! Men det finns så många sätt att göra det mer hållbart! Brukar oftast ha samma outfit, tycker inte det spelar någon roll om samma vampyr kommer fram varje år. Man kan använda sånt man har hemma och tillverka egen utklädnad, man kan köpa second hand och man kan byta med varandra.

                    Tillverka eget eller leta runt på second hand tar ju verkligen mindre tid än att köpa nytt 😁

                    Men skit samma egentligen. De som vill klä ut sig gör det och de som inte vill/kan anstränga sig för att gå all in låter bli. Och den som blir kränkt blir kränkt.

                      På Sellpy, Vinted och Tradera säljs året runt färdiga maskeradkostymer i andra hand för en billig slant. När den är använd och om man inte vill återanvända den själv kan man sälja vidare bara!

                      Extremt low effort (beställ hem från din soffa och färdig outfit), prisklass som du väljer själv (finns allt från typ 20-700 kr), och miljövänligt (då du inte handlar nytt utan återanvänder och sen kan se till att det fortsätter att återanvändas).

                      Så låter mest som dåliga ursäkter för man inte vill 🤷‍♀️

                      Och som tillägg, räcker alltså med att söka på typ halloween/maskerad/utklädnad eller gå in i kategorin för detta. Kan lätt hitta en och beställa på under 15 minuter. Tar verkligen inte mer tid än att köpa nytt. Secon hand innebär inte längre att du måste gå runt till varje liten second hand butik och leta igenom allt de har.

                      Men det var ju exakt det någon ovanför sa, att om man skulle tycka att det var roligt så skulle man antagligen hitta tiden för det. Vilket nog stämmer. Det gäller ju det mesta man gör på sin fritid.

                      Klippa hål i ett lakan? Eller köpa något till halloween när man ändå är i second hand-butiken om man hittar något?Man kan ju göra hur svårt eller lätt man vill.

                      Är det att gå ”all in” att slänga ett lakan över sig?

                      Notera. Jag Ts sa inte något om att inte klä ut sig alls utan om att inte gå all in. Varpå någon svarar att då går man inte. Alltså all in eller inte gå alls.

                      @Anonym 11:37, nej men min poäng var att om ursäkten är det inte är miljövänligt eller tar tid att sätta ihop en utklädnad, såsom du (?), invände med när någon kom med förslag – så är det en dålig ursäkt. Det handlar ju isåfall just om att man inte vill. För det är inte svårt, särskilt dyrt eller nödvändigt att köpa nytt för att klä ut sig.

        Det roliga är att majoriteten av de inbjudna på festen ser ut att vara influencers – vilket innebär att de förmodligen har massa tid (jobbar hemifrån all day everyday) och pengar finns nog… Dessutom måste de väl ha fått hem något spooky smink eller liknande i pressutskick!?

        Eller så kan de klä ut sig till en det läskigaste en influencer vet: konsumentverket och reklamombudsmannen! Perfekt för kompisduon som vill matcha. BooOooOhH!

    Det är så obekvämt att klä ut sig tycker jag! Varit på många fester med tema där utklädnad är obligatoriskt, gillar inte det! Men har inget emot om andra gör det såklart men slipper helst själv!

      Men då tackar man väl nej till såna fester bara?

    F. Var ju iaf påklädd till skillnad mot Natacha/Elena Belle som gick och puta röven hela kvällen…

      Samma sak varje år. Alltid någon typ av ”utklädnad” med underkläder.
      Kan ibland känna att hon fastnat i den stil hon hade för 15 år sedan med utviken i slitz

    Chandler 🥺💔

      Matthew Perry har själv sagt såhär: ”When I die, I don’t want Friends to be the first thing that’s mentioned — I want that to be the first thing that’s mentioned. I know people will talk about Friends, Friends, Friends. And I’m glad of that, happy I’ve done some solid work as an actor, as well as given people multiple chances to make fun of my struggles on the world wide web. But when I die, as far as my so-called accomplishments go, it would be nice if Friends were listed far behind the things I did to try to help other people. I know it won’t happen, but it would be nice.”

        Men nu var det ju just en referens till chandler i inlägget.

          Men nu är det inte Chandler som dött 🤷🏻‍♀️

            Vilken onödig grej att bråka om

              Det är ingen som bråkar här.
              Tyckte bara att det var viktigt att påpeka att hans önskan var att bli ihågkommen som något annat än Chandler efter att han dött.

                Ja men det va ju Chandler Camilla skrev om. Jösses, låt oss få sakna om vi vill.

                Och självklart blir han ihågkommen som den han var. Men just Chandler/karaktären betyder mycket för många.

            Nä men karaktären kan ju aldrig mer bli densamma eftersom han dog. Tycker det är tråkigt oavsett, må han vila i frid och hoppas han inte blev arg för att jag skrev så 🤪 / TS

        Även om det är hans önskan kan man ju inte heller bestämma hur andra ska komma ihåg en. De flesta har ju en relation till karaktären chandler, de

    Jag ÄLSKAR att klä ut mig! Tycker det är alldeles för lite maskerad/temafester 😄👏🏻 man behöver ju inte krångla till saker jättemkt om man inte vill, men jag är mer Team-Heidi Klum när det kommer till sånt här 😍 när skulle man annars få möjlighet att vara en påfågel eller cowcow-girl? Inte i vardagslivet och kön på Ica iaf 😂

    Jag tycker det är riktigt nonchalant att gå på en maskeradfest utan att engagera sig i utklädnad mer än nåt töntigt diadem eller en häxhatt. Tacka nej och låt bli att gå, tänk på den som annordnar festen, jag har slutat ha maskeradfester för att folk kommer helt utan att ha klätt ut sig öht. Blir sjukt besviken. Varför ska jag anstränga mig?

      Men man bjuder väl ändå in folk man vill ha där?! Skit samma om de gått all in eller bara har ett diadem, man vill väl ändå ha sina vänner där för att de är roliga att hänga med?!

        Det är väl det som är poängen med halloweenfest, att det är kul att vara utklädd? Annars kan man ju ha vanlig fest bara. Sen får man väl känna av sitt umgänge också, är folk extremt upptagna eller panka så är det ju helt onödigt att ha maskerad varje gång man ska ha fest, känns ju rätt onödigt och mest för ens egen skull och oschysst att förvänta sig en massa av gästerna (liksom att ha frackbröllop när ens umgänge inte brukar vistas i frack-miljö) men halloweenfest, kom igen, en gång om året?

      Precis så! Klart man inte behöver gilla att klä ut sig, eller upp sig. Men blir man bjuden på en viss sorts fest så anpassar man sig. Annars tackar man nej. Är sjukt oartigt och ibland taskigt och självupptaget att komma ”som man vill”

      Spelar ingen roll om det är att komma sjukt sent, inte OSA i tid, inte klä ut sig på maskerad eller inte klä upp sig på bröllop/finare fest. Tror vi i Sverige har väldigt slapp inställning till sånt. Det här att man anstränger sig eller att det ”ska vara så” kan vi inte acceptera. Har själv en mamma som prompt ska gå emot klädkoder å blir lika frustrerad varje gång och skäms ögonen ur mig att min knäppa mamma vägrar anpassa sig.

        Frågan verkar ju snarare vara vilken nivå som är nog utklädd för att vara okej. Är det nog med en hatt eller en accessoar eller krävs det även smink och kläder? Hur avancerat? Eller räcker det där lakanet man slängt över sig med två hål för ögonen, så ramlar lakanet av en lagom till fördrinken?

          De i videon ser ju inte ut att ha gjort något av det där. Även om det också är lågt engagemang, så hade det ju iallafall varit något och iallafall lite deltagande.

    Jag kan tycka att det är lite oartigt mot den som ansträng sig för att anordna maskeradfest att inte klä ut sig överhuvudtaget. Precis som med andra tillställningar, jag skulle inte gå som gäst ett bröllop i mjukisbyxor heller bara för att det är mitt favoritplagg och jag inte tycker om att klä upp mig.

      Då får du nog lägga till lägsta nivå på utklädnaden så att gästerna vet vad du förväntar dig för att inte tycka att de är oartiga mot dig. Precis som man ju gör med just bröllop, specar nivån på kläderna (frack, kavaj osv). Skriv på inbjudan nästa gång att Heidi Klum är klädkod 😁

        Av de inbjudningar jag fått till bröllop och dop och andra tillställningar är det inte alltid som det står dresscode, men jag brukar anta att det finns en underförstådd dresscode och lägsta nivå på ansträngning ändå. Om jag är osäker kontaktar jag värden. Om det inte står någon dresscode på en dopinbjudan, går du dit med foppatofflor då?
        Jag är lika nöjd om mina gäster bara ritat dit morrhår på kinderna med en kajalpenna, tagit på sig en rolig hatt eller gått all in Heidi Klum. Att de visar att de försökt är nog för att jag ska tycka att det inte är oartigt.

          Varför skulle jag gå på dop i foppatofflor? Går inte på halloweenfest i det heller.

      Håller helt med. Sen är det klart att det är tråkigt om alla tackar nej också för att det är alltför höga förväntningar men en halloweenfest? Det finns ju hur många alternativ som helst, snabba och billiga outfits som ändå är ”full utklädnad”. Har man verkligen inte möjlighet eller fantasi kan man ju prata med den som anordnar festen innan också. Dessutom kom nog inte gästerna till den här festen direkt från jobbet liksom, de hade troligen spenderat tid på vanlig makeup, hår och kläder, tid och pengar som kunnat läggas på utklädnad.

        Finns lakan för 99kr, dra över huvudet och klipp hål för ögonen 👻 då slipper man lägga tid, energi och pengar på smink, hår och kläder också så det går nästan jämnt upp där. Tips inför nästa år.

        (Man kanske skulle köpa ett långt sugrör också, men annars)

          På tal om låg ansträngning 😜

            Ska vi anstränga oss mindre än att klippa två hål… ja, då ger jag upp faktiskt 😂

              Ett lakan är väl knappast mer ansträngning än ett diadem eller en hatt?!

                Det är ju ändå en full utklädnad tänkte jag mest. Men du får såklart köra på diadem om du vill.

                  Trodde att det var ansträngningen folk ville åt.

      Tänker samma om mina kollegor när vi ska på julfest. Ingen av dom anstränger sig det minsta att klä sig lite finare, bara uttvättade tröjor eller mjukisbrallor. Lite kan man väl anstränga sig om det är fest🥰

        What? Vad jobbar du med där man har på sig urtvättade tröjor och mjukisbyxor?

          Skola kanske, där finns det hissa som har det. Säkert fler ställen.
          (Menar inte att snacka ner skolan alltså, jobbar där själv därför vet jag).

    Hade inte hon tagit ut sina fillers i läpparna? Och ändå är hennes överläpp större än underläppen…….

      Varför skulle ens läppar vara exakt lika stora?

        Vem har sagt att de måste vara lika stora? Pratar specifikt om Felicia nu och jämför man med hennes läppar från yngre ålder så var inte hennes överläpp större än underläppen. Och då gick hon nyligen ut med att hon har tömt sina fillers. Om du inte vet vad man pratar om så behöver du inte delta i konversationen.

    Folk är så ängsliga så det är löjligt.

    Jag har haft kollegor som har vägrat ta på sig ett kul diadem på en högtid (tänk diadem med två kycklingar på som ”studsar” när man går på påsk) för att de inte trodde att de skulle bli respekterade av sin personal efter det.
    Jag tänker att om ens respekt är så enkel att tappa kanske den inte fanns från början.

    Personligen älskar jag maskerad och önskar att det var fler fester per år. Går alltid all in!

    Jag var på halloween party i helgen, vaddå inte svenskar går ALL in?
    Dom enda som var utklädda var svenska alla som inte var utklädda var inte från Sverige. Dock är deras partner svenskar.
    Gäller även mig då min sambo inte är svensk.
    Ogillar starkt vår kultur att alltid klanka ner på varandra som svenskar.
    Att vi är rasister för att SD är stort, i min bekantskaps krets är det icke födda svenskar som röstar på SD.

    Barnsligt med utklädnader…

      Ooo tuffing! Fett vuxen är du!

      Släpp sargen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.