”Fulskräck” med Underbara Clara

Som i gårdagens avsnitt där jag berättar om förra veckans Stockholmsresa och ångesten över att göra teve. Inte för att jag inte vet vad jag ska säga eller göra i bild. Utan bara för att jag ska vara ful. Det är så tragiskt att det är så det är, men jag råkar veta att situationen är likadan för många kvinnor som jobbar med teve. Skräcken över att känna sig ful! Projektet att komma på hur man ska klä sig! Oron över okänsliga kameramän som filmar upp i ens näsborrar. Och sedan tittarkommentarerna kring ens utseende.
[…]

Jag förstår verkligen varför många som jobbar med teve opererar sig. Det är en rent tidsbesparande åtgärd som hjälper en att kunna fokusera mer på det man säger och gör i rutan. // Underbara Clara

Underbara Clara pratar om den ”fulskräck” hon har för att medverka i tv och skriver att hon förstår att många kvinnor som arbetar med tv opererar sig.
Att det kan ses som en rent tidsbesparande åtgärd så man kan fokusera på annat än det egna utseendet framför kameran.
Jag har nog gjort på tok för lite tv för att kunna uttala mig om sånt här, utan de få gånger jag medverkat har jag mest bara varit tacksam över att inte fått totalt hjärnsläpp framför kameran. Det är det enda jag fokuserat på, men att många kvinnor som arbetar framför kameran förändrat sina utseenden är ju mer fakta än bara en åsikt. Eller hur?

Jag tycker ”Dullen” har en bra poäng i sin kommentar:

Vad är era teorier om det här? 
Tror ni män oroar sig över detta alls, eller bara inte i samma utsträckning som kvinnor?
Och vem vet…GW har kanske världens beslutångest där hemma på kammaren över vilken rutig skjorta han ska välja att dra skinnvästen över?
We don’t know that… 😉

145 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Det är klart, det återspeglar ju bara resten av samhället. Givetvis blir åtgärderna mer drastiska om du syns i hela Sverige och dessutom har råd med ingrepp. Tyvärr, givetvis. Titta på Nyhetesmorgon där de flesta äldre kvinnor har släta pannor och stela bett.

    En del opererar sig i förebyggande syfte (typ unga influensers) medan andra ”smyger in” ingrepp. Att de gjort något är uppenbart för alla och deras nya utseende än påverkar i sin tittarna. Som ett ohälsosamt kretslopp som bara pågår.

    Kritik får du oavsett – antigen är du ful eller så hånas du på grund av dina uppenbara ingrepp.

      Tror det är väldigt vanligt att de ”smyger in” ingreppen. Syns man i rutan varje dag kan man inte komma med plötslig förändring. Istället fascineras vi av dessa *naturligt vackra* kvinnor 50+ medan det egentligen ju är helt sjukt att vi matas till vardags med tillgjorda ansikten för att sen se ens egna trista fejs i spegeln. Tror utseendehetsen blivit betydligt värre även bland äldre kvinnor (källa: mitt jobb och föräldrarnas bekanta)

    Jag tror att fler kvinnor än oroar sig över hur andra uppfattar deras utseende men att det är betydligt vanligare bland yngre. Samma bland män men lägre antal i jämförelse.

    Som man är det ju helt ok att vara ful i den här typen av sammanhang, så länge man har något vettigt att säga, och det ger också en typ av pondus att vara helt obrydd. Som kvinna, och speciellt ju äldre man blir, så minskar liksom ens inflytande om man är ful. Folk lyssnat mer om man sitter där och är smart OCH snygg och HUR lyckas hon dessutom ha en sån killer body?! DET ger respekt, däremot en trist grå kvinna som är duktig på sitt ämne – det fascinerar eller engagerar inte.

      Man kan dock också bli ”straffad” åt andra hållet. Om man klättrar i sin karriär t.ex. så kan det till en viss punkt vara positivt att se bra ut, men när man uppnår en viss position av makt och ser bra ut så tippar det över och ens kompetens och auktoritet kan istället ifrågasättas och förminskas pga att man ser bra ut. Verkligen damned if you, damned if you don’t.

        Det här stämmer verkligen, att vara snygg är att föredra så länge en kvinna inte är ett hot mot män. Så fort du är det (antingen för att du säger ifrån, konkurrerar om höga positioner eller tar plats i ett möte) så används ju snygghet istället gärna emot kvinnor. Man spekulerar om att de bara är där de är på grund av sitt utseende, om de legat sig till toppen, man avfärdar dem med att snygghet innebär att de ju inte kan vara smarta också.

        Tycker att årets Robinson är ett lysnade exempel. Charlie som gång på gång avfärdar Tove, kallar henne dum och påstår att hon försöker glida på ”en gullig räkmacka” genom tävlingen – Trots att hon har varit extremt bra i tävlingar och uppenbarligen är både smart och vettig. Hade hon varit medgörlig och inte visat att hon inte är imponerad av hans alfa-status hade han antagligen bara tyckt att hon var snygg och behaglig.

      Agnes Wold fascinerar fastän hon är allt annat än ung och snygg.

        Babben

        Tänkte faktiskt på henne när jag funderade över kvinnor som syns mycket men inte är snygga. Tror Agnes blivit populär för att hon säger det folk vill höra så därför mer ok för henne att ta plats.

        Exakt som E skriver, folk tycker det är skönt när någon talar om för dem hur saker är. Lätt som en plätt. Helt onyanserat.
        Inget huvudbry och sånt där trams som forskning, studier och evidens.

        Du kanske inte tycker att Wold är snygg. Jag däremot är säker på att det finns en hel del herrar och säkert även damer i landet, som tycker att hon ser väldigt fin ut!

          Wold är ju inte ful som så men hon är ju aldrig fixad till tänderna såsom de flesta på TV, hon ser ju ut som en helt vanlig människa. Och tror absolut det varit skillnad om hon suttit där med ansiktet fullt av fillers, botoxad, färgat lång hår stylat, full makeup och noga utvalda kläder som framhäver kvinnliga former. På vilket sätt är ju svårt att säga – hade hon blivit tagen mindre på allvar eller hade hon fått synas ännu mer som glamourös? Beror nog på utförandet men klart det påverkat.

    Vaddå många som jobbar med TV opererar sig? Ge mig e t t exempel. Clara ska kanske börja jobba på sitt självförtroende.

      Tilde och bianca är två exempel

        Tilde har ju mycket rynkor kring ögonen. Tror faktiskt inte hon har gjort så mycket, eventuellt något litet bara. Hon har sydamerikanska gener, de är ”fasta” i huden länge, se bara på Jennifer Lopez, Shakira och många andra därifrån. De har speciella gener där, det är gener också många gånger, samt bra hudvård, mycket ”vanliga” skönhetsbehandlingar, mycket ”vanligt”, plus att de äter bra mat, dansar mycket, osv också. Man ser att det inte ser ”gjort” ut, det ser naturligt ut. När någon har gjort botox, fillers, operationer, osv så ser man direkt det, det blir ”konstgjort”. Med Tilde är det mycket gener tror jag.

          Hahahahaha!
          Tror du på RIKTIGT att Jennifer Lopez och Shakira ser ut sådär NATURLIGT?!?
          Inte en fucking jävla chans säger jag.

          Hur naiv får man vara egentligen??? 😂

          Har du sett hennes bröst? Enligt mina spaningar på insta så tror jag att hon gjort dom två gånger, en gång runt 2017 och en gång typ 2022

          Kolla på Lorry Hill på youtube där hon förklarar vilka operationer Shakira o Lopez gjort (sannolikt…)

          Tilde de Paula har gjort näsan och brösten. Kolla gamla bilder på hennes näsa, betydligt rundare nos. Ett ansiktslyft tror jag också hon har gjort, det s.k. ”lilla lyftet”.

          De går nog bara till en duktig plastikkirurg som opererar snyggt (så det ser naturligt ut).

          ”När någon har gjort botox, fillers, operationer, osv så ser man direkt det, det blir ”konstgjort”.

          Nej, jag vet att en hel del härinne gärna vill tro att de har någon slags magisk radar och direkt kan klocka någon som gjort ingrepp och behandlingar, i synnerhet botox och fillers. Men det är inte så. Ni tror det bara för att de ni märker det är just de där det är väldigt uppenbart. Men många (alltfler skulle jag nog vilja påstå) gör det på ett relativt diskret sätt där det inte alls är lika tydligt, för det ser inte ”gjort” ut som du kallar det, utan det ser ut som ett naturligt resultat.

            Precis, det finns ju de som det är uppenbart att de gjort ingrepp men bara för att man ser det på vissa så betyder det ju inte att man kan se till 100% på alla. Och som sagt, tror verkligen att de som syns i rutan och kör en ”naturlig skönhet”-look är extra noga med att ta det försiktigt med ingreppen, små förändringar här och där.

          Finns ju något mellanläge i hur man använder fillers och botox. Klarar man av att hålla det på en ”lagom” nivå var man tillåter några rynkor att synas så ser det rätt naturligt ut. Det är ju däremot många som går bananas och ska vara totalt släta, då syns det ju givetvis när dom inte kan röra ansiktet för fem öre.

      Du kan nog lugnt utgå från att alla över 40 som inte har fåror i pannan använder botox.

        Nä jag hade inga synliga rynkor i pannan förrän runt 50 och jag har gjort noll ingrepp.

          Sant, jag är över 40 och har inte heller rynkor. Däremot har jag en panna och ett par ögonbryn som rör sig mer än någon millimeter så rynkorna kommer säkert komma till skillnad från på de med släta och stela pannor.

        43år, feströkt och festat hårt i massor, solar tyvärr som en galning fortfarande, aldrig gjort ett ingrepp eller ens gått på ansiktsbehandlingar. Har någon enstaka skrattrynka men i övrigt har jag noll rynkor.

        Mycket handlar om genetik. Allt är inte ett resultat av ingrepp.

          Vänta till 50 så kommer rynkorna speciellt om du solar o röker, det kommer plötsligt o snabbt på vissa.

          När det är så brukar det ofta handla om individer som har några extra kilon, vilket sträcker ut huden.

          Kan inte den här jakten på kvinnors hy släppas!? Ni som klagar är en stark bidragande faktor och även ni som ska deklarera hur rynkfria ni är. Varför måste vi hålla ”protokoll” över vem som har rynkor och deras ålder med mera. Det är kvinnor som gör det mot andra kvinnor för så vitt jag kan se är det inte män här nu och kommenterar och lägger fram namn, ålder och spekulation om årtal när saker utfördes.

          Måste vi veta årtal och antal gånger som Tilde eventuellt har ändrat sina bröst? Diskutera i så fall hellre *varför* behovet uppstår inom heteronormen. (Lesbiska springer t.ex. inte och gör brösten eller lyfter ansiktet och förgör varandra genom att trycka ner varandras utseenden.) Kan kvinnor inom normen lära sig av lesbiska här och tänka på ett mildare sätt gällande andra kvinnor!??

          Lär även hellre yngre om vikten av mammografi och att regelbundet känna på sina bröst så att de lär sig upptäcka förändringar i tid.

        Inte jag knappt nån rynka 👍

      De manliga programledarna på SVT.
      Han den blonda i Nyhetsmorgon. Maria Forsblom och Almenäs.

      Det är ju hur många som helst som gjort ingrepp!

        Jenny strömstedts panna, håll inte andan i väntan på att den ska röra sig😅

    Hur jag ser ut kan jag inte göra särskilt mycket åt och det är bara att gilla läget.
    Svårare än så är det inte fantastiskt inte.

      Jag tycker en människa som är snäll och utstrålar värme är jättevacker.

      Finns ju dock ganska mycket att göra åt sitt utseende om man skulle vilja. Allt från att färga håret till att göra en extreme makeover

        Visst är det så att hur man klipper sig eller hur man väljer att ha sitt skägg påverkar hur man ser ut men det är mer det ytliga utseendet.
        Min ansiktsform, öron, ögon osv kan jag inte göra särskilt mycket åt.
        Tror att med ökad ålder som bryr man sig inte särskilt mycket vad andra tycker så länge man själv trivs med sig själv.

        Är du nöjd med dig själv så skit fullständigt i vad andra tycker, för oavsett vad man gör/ser ut så kommer någon tycka att det är fel, så varför bry sig.

          Klart det går att ändra utseendet. Formen på det mesta går att forma om. Med det sagt så är det inget jag tänker göra och inget jag föreslår dig att göra heller. Håller bara inte med om att man inte kan göra något åt hur man ser ut, när det finns en hel industri som gör just detta.

      Vad intressant att en man tänker så. Kvinnor som har ångest över utseendet börjar direkt googla på plastikoperationer, fejknaglar, fejkhår, fejkfransar, laserbehandling, kemisk peeling m.m…

        Jag tror inte att Lewis är representativ för alla män. Precis som att de kvinnor som opererar sig inte är representativa för alla kvinnor.

          Rätt svårt att diskutera något om man inte får generalisera en smula.

      Jag tror att du också vet att du som man har helt andra förutsättningar att ”gilla läget” än vad kvinnor har – Kvinnor i synnerhet diskrimineras för sin ”fulhet”, det är jag ganska övertygad om att du är tillräckligt påläst för att veta, men kanske inte vill gå med på som sanning?

      Det gör det ju självklart inte omöjligt för kvinnor att lära sig att gilla läget, och det är såklart det bästa vi kan göra för oss själva. Men det gör det betydligt mycket ”svårare än så”.

        Glöm inte att kvinnor inte får vara fula och förfalla men de får inte heller vara för snygga och ytliga. Man ska åldras snyggt men inte ta hjälp av ingrepp. Man ska vara smal men absolut inte banta och räkna kalorier. Är en kvinnlig chef för snygg så kan hon inte tas på allvar och är hon för ful så är hon inte nog kompetent. Osv osv osv. Lätt att som man tycka att man inte ska bry sig.

          Verkligen, det är nästan som om patriarkatet inte vill att vi ska vara nöjda med oss själva utan istället lägga all vår energi på att hitta någon trång mittenpassage där vi accepteras i ett manligt rum istället för att faktiskt ha tid att typ konkurrera om jobb och tjäna våra egna pengar :O

            Ja och sen dubbebestraffa genom att skammande påpeka att vi kvinnor borde sluta fokusera på vårt utseende precis som männen lyckats göra. Kolla på oss män, vi oroar oss inte. Gör bara som vi!!

            😂😂patriarkatet😂😂

              Den maktobalans som finns i samhället som följd av att män har (och framförallt under väldigt lång tid har haft) mer makt och inflytande än kvinnor. Förklara gärna vad som får dig att skratta så okontrollerat 🙂

              Det här, Lewis, är en väldigt dålig argumentationsteknik

              Som man tycker du att det inte finns något patriarkat? Otippat.

              Den mest väntade reaktionen av dig faktiskt.

            Patriarkatet? Läs kommentarerna under nästa inlägg om Elsa. Det är inte patriarkatet som uttalar sig.

              Att dra slutsatsen att det inte finns något patriarkat baserat på att det finns kvinnor som säger taskiga saker är ett rent logikfel.

              Kommenterar folk sexistiskt om Elsa? Eller kommenterar vissa att hon har en tråkig stil och överkonsumerar?

      Och som kvinna är det för de flesta inte alls så enkelt 🙂

    Tänk om Leif GW hade varit en kvinna. Tänk den tanken ändå. En gravt överviktig kvinna som ser ut som hon kommer direkt från gatan och skryter om sina alkoholvanor. Hade en sån kvinna blivit folkkär? Naturligtvis inte, hon hade suttit på psyket nu.

      Jag skulle nog kunna jämföra med Agnes Wold och hon sitter inte på psyket. Så jag tror att det hänger ihop med vad man har att säga, parat med självdistans.

        Nä nä, Agnes World ser väl ut som en hälsosam kvinna. Ingen tydlig övervikt, hel och ren, sitter inte och flåsar ansträngt och har inte gjort sig känd för suporgier med affärsmän. Hon har pigg och klar blick, ser ut som en hel och ren tant som lätt promenerar en mil. Långt från GW:s framtoning. Ingen skugga över honom nu, han får se ut hur han vill. Och det är väl precis det som är grejen här, att han inte får hatkommentarer för sitt utseende.

          Ja det är är verkligen ett väldigt tydligt exempel på just hur stor skillnad det görs på kvinnor och män. Agnest Wold som ser ut som en helt vanlig kvinna som bara har åldrast som människor gör utan ingrepp likställs med GW? Instämmer med ditt ”ingen skugga över honom”, men nej, de kan inte jämföras ur perspektivet att de skulle representera samma nivå av hälsa?

        Agnes och Leif går inte att jämföra alls faktiskt. Eller hur tänker du?

    Marie Göransson, gammal, snygg o äkta!

      Lill Lindfors är också en som är äkta,gammal och snygg.
      Ser ut som hon fixat tänderna bara om man jämför med äldre bilder och sen färgar hon håret.

        Ewa Fröling!

          Silvia Wrethammar.

      Är det inte att ni poängterar ”snygg” som bidrar till problemet? Ni värderar kvinnors utseende.

        Jag tänker att man menar att det naturliga är snyggt dvs kvinnor behöver inte manipulera sitt utseende med diverse ingrepp för att se yngre ut. Man kan ha en personlighet,kompetens och begåvning som gör att man är en vacker människa.

          Fokusera på personligheten och kompetensen när du beskriver en kvinna då i stället för att jämföra hur snygg hon är jämfört med någon annan.

            Är det fult att säga att det är snyggt att åldras naturligt el hur tänker du???

          Fast alltså lösningen på problemet är ju inte att skifta idealen och ba ”Nej, SÅ HÄR är man snygg”, även om det nya idealiet är lättare att uppnå. Lösningen på problemet är att inte prata om att man måste vara snygg öht.

          Jo, men ni är fortfarande kvar och krälar i samma grop! Ni har inte förflyttat diskussionen till något vettigt. Ert fokus är fortfarande kvinnors utseende som ni så intensivt granskar. Slutsatsen av granskningen delar nu sedan öppet. Hur kan man vara så totalt blind inför sin totala delaktighet gällande problematiken!?

    Men ursäkta, ska vi kvinnor jobba med att strunta i vad folk tycker? Jag tycker resten av världen ska jobba med att låta bli att värdera och kommentera kvinnors utseende!!!!! Omg så närsynt.

      Lycka till… Betydligt enklare att jobba med sina egna tankar.

        Är det din lösning på alla orättvisor i världen eller bara just den här?

      Om vi kvinnor börjar strunta i vad folk tycker och i samma veva slutar bry oss om hur andra ser ut så har du ca 50 % av världen. Vi kvinnor är totalt medskyldiga till hur synen på kvinnor är.

        Tycker ärligt kvinnor är värre än män. Män kan diskutera utseende på ett kasst sätt. Men kvinnor är äckligt elaka.

          Pick me

            Den framför snarare en relevant tanke!

          Läs valfri tråd på flashback om valfri känd kvinna så kan vi prata sen om mäns sätt att prata om kvinnors utseende. Att kvinnor är elakare mot varandra än män är mot kvinnor är fan det smartaste patriarkatet åstadkommit. Inte bara förtycka kvinnor utan också lura i oss att det är VI SJÄLVA som förtrycker varandra.

          Självklart är kvinnor medskyldiga till klimatet – Men det är inte skapat av kvinnor och kvinnor är definitvt inte värre.

            EXAKT!! 👏👏👏

            Kan vi släppa vem som är värst?

            F*n vet inte hur många gånger jag har hört tjejer/kvinnor berätta om hur vidrigt de har blivit behandlade av sin mamma och kvinnor i deras omgivning rent generellt.

            Har genom åren regelbundet hört småflickor stå och snyfta i omklädningsrum, för att det hängt en elak mamma över dörren och kommenterar dotterns ”valkar/skavanker/behov av viktnedgång”. Tro fasen vi har ett skruvat samhälle och osäkra tjejer/kvinnor när indoktrineringen är total. Som smal har jag hela livet fått mycket beröm för min kroppsstorlek av kvinnliga släktingar/vänner/vänners mammor/kvinnliga lärare och kvinnliga främlingar. Det är absurt och så ledsamt hur exakt alla tjejer/kvinnor blir bedömda och många av kvinnligt kön beter sig riktigt illa här. Det usla beteendet från många män utesluter tyvärr inte att även även kvinnor beter sig illa mot andra kvinnor. Det blir ännu mer absurt eftersom den största orsaken är medicinskt (min kropp fungerar inte optimalt, men åt ”rätt håll” enligt samhället).

            Senast förra veckan fick jag en kommentar om mina bröst av en kvinnlig kollega på mitt extrajobb- ”såna här problem med bröst som slänger omkring har inte du som har perfekt fasta bröst för att du är nätt i kroppen”. Här har jag gått och trott att vi är på en arbetsplats, där fokus är jobbet, men så har det inte varit uppenbarligen. Varken min kropp eller specifika kroppsdelar angår mina kollegor, men det är så normaliserat att kollegan som menade det som en komplimang inte ens reflekterade över hur det kunde mottas. Mina kollegor med övervikt skruvade på sig, när hon sa det till mig, för samtidigt låg det en bedömning i hennes kommentar som inte var positiv gällande deras kroppar.

            Kan man inte bara lägga fokus på sånt som är trevligt och relevant!? Den här ständiga kroppsgranskningen bidrar inte till något. Även renodlade ”komplimanger” bidrar till det ohälsosamma! För det gör att personer stressar med att hålla sig uppe på exakt samma nivå eller ”bättre” om det inte är naturligt.

              Återigen, INGEN har påstått att kvinnor inte är bidragande. Jag tror på riktigt inte att du kan hitta en enda kommentar här om påstår det. Vi SVARAR på den tröttsamma, återkommande, seglivade myten om att kvinnor skulle vara VÄRRE än män när det kommer till att prata illa om kvinnor. Det finns flera exempel här på folk som på riktigt använder den här bilden som en anledning att påstå att vi inte kan förvänta oss att män ska sluta behandla oss illa.

              Det är sjukt. Hör du inte själv hur rålurad man är när man använder att kvinnors komplimanger faktiskt också kan vara skadliga som en JÄMNVIKT till att män pratar om att fula kvinnor ska vara glada om någon ens vill v*ldta dem?

          Det är ju också svårt att bedöma om du är kvinna eftersom du knappast släpps in i alla rum där männen är ensamma. Hur vet du hur de pratar om kvinnor när du inte är där? Dessutom behöver det ju inte vara uppenbart heller, en kvinna kanske skrattar elakt åt en annan kvinnas läppfillers, mannen kanske väljer att inte ge kvinnan samma möjlighet till karriär på jobbet. Säger inte att det är så punkt men att det är mer komplicerat än att utgå från forum (irl eller online) med kvinnor och tänka att de är värst.

            Kan tala om att på mitt tidigare mansdominerade jobb så diskuterades absolut utseende när en kvinna sökte en tjänst. Inte inför henne så klart men vid lunchbordet. Äckligt hur de talade och nej jag är inte kvar där, av flera olika anledningar.

            Det här! Skitsnack är väl en sak. Ingen aning om det förekommer eller inte. Men faktum är ju det att män fortfarande sitter på makten. Det mest intressanta vore ju att jämföra vem en man, som oftast är den som bestämmer, anställer av en kvinna med ett fördelaktigt utseende eller en med ofördelaktigt och samtidigt om utseendet i samma utsträckning spelar roll när det ska anställas en man. Alla såklart lika kvalificerade.

            Jag är dock inte säker på att det är ett medvetet beslut från mannens sida. Han är väl lika mycket ”offer” av patriarkatets tankesätt som alla andra. Men jag tror i alla fall lätt att kvinnans utseende har en betydligt större del i beslutet än mannen som skulle anställas.

            Det finns säkert studier på det här. Jag ska hämta barn på dagis så kommer inte googla nu 😉

              Det finns absolut studier på pretty privilege!

      Sorry men det är ni kvinnor som till största delen bedömer och kommenterar andra kvinnors utseenden.

        Tips: Spana in fb (forumet). Där sitter män och tycker utan problem att kvinnliga normalviktiga kändisar är ”fläskberg”, att hängpattar genast bör åtgärdas, och så vidare i all evighet…

        Där har du tyvärr fel. Finns inga som är så dömande mot kvinnors utseende som män. Obs. Inte alla män så klart.

          Jag håller faktiskt inte med. Jag ser helt vanlig ut, snäppet blekare än genomsnittet men i övrigt ganska vanlig (dvs som i princip alla). Jag har aldrig fått mitt utseende påpekat för mig av en man, däremot är det många kvinnor som oombett har kommit med tips på hur jag kan bli snyggare (brun utan sol exempelvis), att jag skulle vara söt om jag gick ner lite i vikt, att jag skulle vara fin med lite slingor i håret mm mm mm.

            Aha men dåså. Då gäller det nog alla på samhällsnivå också.

            Men det är ju just det här – Varför har vi fått för oss att det elakaste är att kvinnor säger att man vore fin om man slingade håret eller gick ner i vikt? Missförstå mig rätt, det är absolut taskigt att säga så. Men har du hört hur män pratar? Nej, de kanske inte går fram till kvinnor och ba ”du är ful”, men sättet kvinnors utseende avhandlas i anonyma forum – och gissningsvis även bakom stängda dörrar då när kvinnor inte är där – är så långt mycket värre än det. Det är knappast ”Hon hade varit fin i slingor” man skriver om kvinnor på flashback.

              Jag tror du missar min poäng, män är absolut vidriga mot kvinnor i vissa sammanhang och främst bakom stängda dörrar. Men det är kvinnor också, kvinnor är det dessutom rakt i ansiktet på andra kvinnor. Det är väldigt svårt för oss att kräva att männen ska ändra sitt beteende när vi inte gör det själva. Vi kan inte hävda att det är fel för en man att prata bakom en kvinnas rygg när vi själva pratar bakom andra kvinnors ryggar.

                Jo, vi kan absolut förvänta oss att män slutar prata om kvinnor så som de gör trots att det finns taskiga kvinnor också. Om det enda män gjorde var att säga att en tjej hade varit snygg i slingor hade vi inte haft den här konversationen.

            Och du tror inte att män diskuterat dig och ditt utseende när du inte är där, på ett sexistiskt sätt?

              Vad i min kommentar fick dig att dra slutsatsen att jag inte vet att män pratar om mig? Klart de gör, precis som kvinnor gör. Kvinnorna är _dessutom_ elaka, otrevliga och dömande rakt mot mig.

                Men är det random tjejer som talar om för dig att gå ner i vikt? Jag har aldrig varit med om det, någonsin. Om man diskuterar frisyrer kan ju någon föreslå en som skulle passa mig, men aldrig någonsin har jag hört en tjej tala om för en annan tjej att gå ner i vikt eller använda bus.

        Lägg av.

        Kvinnor i allmänhet (vi sorterar alltså bort individer som faller utanför normen) skulle på riktigt aldrig prata om andra kvinnor så som män gör. Alltså aldrig. Jag är ganska säker på att jag umgås med fler kvinnor än vad du gör, Lewis. Jag är genuint nyfiken var du hört dessa kvinnor uttrycka sig så illa? Vad har de sagt? Vem var det, vem pratade hon om?

        Män kan på riktigt våldta, mörda och misshandla kvinnor och ändå vara fast övertygade om att kvinnor är de riktiga bovarna i sitt eget förtryck.

          Men eller hur 😅 Att man i det här kommentarsfältet kritiserar kvinnor som gjort ingrepp eller någon gång säger att någon klippt sig mindre smickrande, är liksom inte samma sak som att jämföra en kvinna med en gris, kalla henne diverse nedsättande saker, gå igenom varje millimeter av hennes kropp och berätta vilka ingrepp hon borde göra, fråga vem som faktiskt kn*llar henne, föreslå att hon borde mördas för att hon är så ful osv osv osv.
          Heller aldrig upplevt, sett eller hört talas om kvinnor i grupp som diskuterar betydligt yngre killar och hur ”fina” de är och vilka kroppsdelar som är extra härliga.
          Blir nyfiken på vad det är för kvinnor Lewis omger sig med 🙂

        Men kan inte du sluta berätta för kvinnor om hur kvinnor är, ska vara, lever, borde leva, känner, borde känna? Du ÄR liksom problemet i patriarkatet. Otroligt lustigt att du inte ser det själv 😅

    Våga fortsätta vara ditt naturliga jag. ❤️

    Jag tror faktiskt att det finns en stor anledning till varför GW aldrig vill följa med och smaka på maten som TV4 kocken gjort.

    Jag gissar att också han kan vara lite missnöjd med sig själv. Kanske inte så mycket med hur han ser ut i sig. Men tror definitivt att han kan ha lite komplex för att han typ andas väldigt ansträngt, fifflar med glasögonen omedvetet, vill inte att folk ska titta på när han äter osv.

      Han har ju varit öppen med sin bantning. Och att han periodvis är nykterist. Misstänker däremot att det grundar sig i hälsan och inte i utseendet.

        Jag är övertygad om att ingen är helt befriad från utseendefixering på något sätt. Inte ens GW.

      Min teori är att han tycker det är lite fånigt att sitta och äta i TV när hans uppdrag för förmiddagen är att prata om diverse brott som skett nyligen. Såg honom i Lotta och Eriks program som går ut på att en kändis äter mat som satt spår i minnet och där åt han utan protester allt möjligt.

        Tror att det är på grund av att han uteslöt ganska mycket ur sin kost och att han nog höll det mycket strikt också.

        https://www.expressen.se/noje/leif-gw-perssons-stora-forandring/

    Och igen läggs allt ansvar på kvinnor. Vi ska alltså jobba med att inte bry oss om vad folk tycker? Vad sägs om att samhället tar lite kollektivt ansvar och slutar bedöma kvinnor efter utseende? (Och ja, kvinnor är en del av samhället bla bla, men ni hajar.)

      Det är ju i princip omöjligt att förändra någon annan.
      Det enda du kan ändra är ditt egna sätt att bemöta olika situationer på.

      Ja kvinnor är definitivt del av det samhälle som kritiserar andras utseende. En väldigt stor del, så vi borde absolut jobba med att hylla och lyssna istället för att främst titta, jämföra och kritisera.

      Nej jag hajar faktiskt inte. Att kvinnor är en stor del av samhället och en stor bidragande orsak till hur det ser ut kan vår del av ansvaret inte avfärdas med ett simpelt ”bla bla”

        Menar att kvinnor ingår i det kollektiva ansvaret. Att skriva bla bla var inte att avfärda det utan bara ett trött konstaterande eftersom alla har ett ansvar, ÄVEN kvinnor. Men det är också samhällsnormen att bedöma kvinnor efter utseende på vad jag tror är andra sätt än vad man bedömer mäns.

    Så klart det finns män som tänker exakt så här om sitt utseende. Lika som att det finns kvinnor som inte gör det.

    En av anledningarna till att jag inte dejtar. Ser inte ut som en modell och har en kropp som har blivit förstörd av hormonella behandlingar. Vill inte att en kille ska se det och trycka ner mig.

    Och självklart känner män likadant. Varför skulle de inte?

      Varför skulle en kille du dejtar trycka ner dig? Jag har också hormonella behandlingar i bagaget, viktuppgång, svullnad osv. Dejtar ju för att träffa nån att dela livet med (i det långa loppet) och som tycker om en för den man är. Hela mig. Inte för att hitta nån som kan trycka ner en.

        Är bara rädd för vad en kille kommer säga när jag inte ser ut som en slank och snygg modell.

          Fast hur ser killen ut då? Jag kan säga att jag absolut inte dejtar snubbar som ser ut att spendera 50% av sin vakna tid på gymmet och som typ har läppglans och bling på sig. De vill säkert gärna ha en ”modelltjej”. Men vanliga snubbar med några extra-kg och som börjat bli tunnhåriga har sällan några krav på kvinnor att se ut som Meghan Fox. De flesta ser ju inte ut som populära modeller och skådisar liksom…

          Det är ju ytterst få av oss i den verkliga världen som ser ut som slanka fotomodeller. Helt vanliga kvinnor med helt vanliga män.

    Jag kan inte fatta varför så många kvinnor bryr sig så mycket om vad andra tycker om deras utseende. Att attrahera män verkar vara deras enda mål i livet?
    Jag är verkligen inte snygg längre, har åldrats rätt illa och jag fattar att folk inte uppfattar mig som vacker utan snarare som rätt ful – MEN ingen bryr sig om det! Jag har många yngre kollegor, både män och kvinnor, och min känsla är att nästan alla gillar mig och har kul i mitt sällskap. Inte bryr de sig om att jag är ful!

      Beror nog mycket på hur man har växt upp. Många har växt upp med extremt utseendefixerade mammor och då tyvärr indoktrinerats från ung ålder. Min mamma började lära mig om bantning när jag var 5 år. Jag fick smink av henne när jag var runt 11, för att täcka över ”fula röda blodkärl på kinderna”, och fick inte klä mig i andra färger än svart för att se smalare ut. Hennes utseendeångest överfördes alltså på mig mycket tidigt. När jag var duktig i skolan och pratade om att plugga på universitetet ryckte hon på axlarna, för hon tyckte bara ett snyggt yttre spelade roll, utbildning var sekundärt. Hon sa rakt ut ”är du ful och tjock kommer du bli ensam och det vill jag inte att du ska behöva lida av”. Sådant gör en riktigt knäpp, tyvärr. Jag har i vuxen ålder försökt skaka av mig denna besatthet av utseende, och kommit långt, men helt vet jag inte om det kan försvinna.

      Om vi bortser från din personliga upplevelse och att du inte mår dåligt över hur du ser ut (och alltså grattis till det, blir genuint glad varje gång jag hör om eller från en kvinna som mår bra och är glad i sin kropp och sitt utseende) – Kan du verkligen inte förstå varför så många andra inte känner likadant? Har du inte sett en reklamfilm eller läst en modetidningar, har du inte hört kvinnor prata om bantning, vikt, att ta en långpromenad för att gå av sig fikabullen? Har du inte hört män prata om sina ouppnåeliga preferenser? Har du inte hört hur kvinnors utseende avhandlades på bästa sändningstid i alla de program vi växte upp med på TV?

      Jag är som sagt genuint glad för din skull, men jag kan för min del inte riktigt förstå att man inte kan ha förståelse för att det inte är så lätt för många att inte bry sig.

        Fast egentligen är det ju precis så lätt som att faktiskt bara bestämma sig för att inte längre bry sig.

          Ja, på papper är det ju bara att sluta ta heroin för att inte längre vara en heroinmissbrukade. Det är inte alltid lätt att konvertera till verklighet.

      Utseende är dock inte enbart till för att attrahera män? Det påverkar allt i din omgivning, hur du blir behandlad till vardags och i din yrkesroll. Det här sker omedvetet pga extremt starka normer, du gör det också utan att veta om det. Läs på om pretty priveilege eller nån av alla reddittrådar med vittnesmål från kvinnor som varit överviktiga och sedan gått ner i vikt (eller tvärtom) och hur de har behandlats annorlunda.

    Tycker det är snubbar som har lite att jobba med. De kan så gott som aldrig prata om kvinnor utan att värdera deras utseende, oavsett ämne. Flashback, världens mest misogyna forum är ett tydligt exempel.

      haha ja det är ett vidrigt ställe! Jag brukar ändå vara där inne en del vid stora händelser men fy fan vad jag ofta får bråttom därifrån.

      Flashback är dock inte representativt för samhället i stort.

        Lyssnar man på hur många män vågar uttrycka sig helt öppet – slentrianmässigt förminska och nedvärdera kvinnor – skulle det inte förvåna mig det minsta om mycket av kvinnohatet på flashback ÄR representativt för hur män uttrycker sig anonymt. Det betyder inte alla män. Men jag tror att det är fler än man hade önskat.

        Jag undrar ibland om det inte är just det med tanke på att de kan uttrycka sig helt anonymt.

      Har nog aldrig sett ett kommentarsfält här inne på BB där kvinnors utseende INTE värderas. Det är kommentarer hela tiden om att t.ex. Bianca är antingen snygg/ful, ser vältränad ut/äckligt smal o.s.v. Anna Books ögonbryn kommenteras, kroppsform hånas. ”Hon skulle vara snyggare om hon inte opererat sig/sminkat sig för mycket/inte sminkat sig”.

      Går jag ner i vikt är det andra kvinkor som säger att jag blivit så snygg och fräsch (även om det är pga sjukdom) Lägger jag upp en ny profilbild på fb får jag alltid kommentarer som ”Gud vad snygg du är!”, ”Vacker!” osv oavsett om det är en helt alldaglig bild där jag typ rensar svamp. Dessa kommentarer är alltid från kvinnor. Om män lägger upp ny profilbild får de kommentarer som ”haha!”, ”💪” eller ”skål!”

      Det ÄR ett problem att vi kvinnor upprätthåller patriarkala strukturer, både i anonyma forum och irl.

        Men alltså de allra flesta är väl överens om att kvinnor deltar i upprätthållandet – Det som är tröttsamt är ju att kvinnor tillskrivs det *största* ansvaret, att vi har blivit itutade att kvinnor är *värre*, att vi är ett *större* problem än männen.

          Håller med om att det är ett problem att kvinnor ensamma åläggs ansvaret. Men jag tycker att vi måste börja där vi står. Vi kan inte förändra alla män på Flashback men vi kan förändra hur vi själva kommenterar t.ex här eller som jag nämnde när någon lagt upp en bild på sociala medier. Jag vet att jag också är en del av problemet.

            Fast att ”börja där vi står” i det här fallet innebär ju återigen att kvinnor tar ansvar och män slipper undan. Vi kan jobba där vi står OCKSÅ, men jag tycker verkligen inte att man ska nöja sig där. Jag tycker absolut att vi ska förvänta oss ännu mer jobb av männen.

        Där påpekar du ett annat fenomen – män kommenterar aldrig, med ytterst få undantag, snällt eller empatiskt. Det är bara när de har nåt att klaga på som de kommenterar, eller just ”skål eller ”visa pattarna. Är det så jävla farligt att visa lite empati eller vara trevlig som man?

    Det är ju skitsvårt som kvinna att omprogrammera något som vi är uppväxta och uppfostrade till, att vårt utseende är extremt viktigt. Först ska vi omprogrammera oss till att inte bry oss om hur vi ser ut och sen stå emot påtryckningar från omgivningen.
    Jag ser bra ut enligt samhällets normer, det är ärligt talat skitjobbigt. Jag hatar uppmärksamheten och ständigt gå och tänka på hur jag ser ut för att folk tittar. Min omgivning är blixtsnabba på att kommentera mitt utseende, allt ifrån vikt till hår, kläder, rubbet.
    Oavsett om kommentarerna är positiva eller negativa så gör det något med mig.
    Jag kommer inte ifrån andras utseendefixering hur mkt jag än jobbar på mig själv.

    Jag köper det Clara skriver, till 100%! Ingen ska komma och säga att det är vi kvinnor som måste jobba med oss själva. Dummaste jag hört.
    Man behöver börja redan från start, när barn är små, där börjar arbetet med det inre, hur vi inte ska lägga vikt vid skönhet osv.

    Om man tittar på kommentarerna under många kvinnliga influensers och kändisars konton så är ju majoriteten av av de som kommenterar utseendet gjorda av kvinnor/tjejer. Det ges hejjarop, positiva och beundrande kommentarer till de som poserar ,är narcissistiska och har gjort ingrepp.

      Troligen är också majoriteten av följarna också kvinnor? Män kanske inte är intresserade av vad typ en mammabloggare har att säga.

    Vi kanske kan börja med att försöka förändra hetsen mot allas utseende här på denna blogg. Om VI inför nolltolerans i att kommentera hur andra ser ut så kommer vi verkligen lång! Om vi tänker på hur många som går in och läser här enligt statistiken så kommer det att spridas. Har alltid sagt att Camilla med denna blogg verkligen skulle kunna göra skillnad, och det på ett positivt och bra sätt! Lyfta det positiva i stället för att välja det negativa! Om alla som kommenterar här också är med och vänder trenden så ger det ett enormt avtryck!

    En förändring börjar alltid i det lilla! Men det krävs också att människan vill ha/önskar en förändring!

      Exakt! Hon skulle kunna ta bort alla kommentarer som rör utseende t.ex. Och såklart sluta skriva sådana inlägg som uppmuntrar det.

    Stackars Paow, inte lärt sig nånting, är i Thailand med killen som misshandlar henne

      Hon har nog aldrig mått bra. Det märks på tex alla skönhetsingrepp, partyknarkandet (vilket hon själv medgett), alla vänskapsrelationer tar slut, det konstanta resandet, hon lyckas dejta riktiga svin. Allt det där tillsammans känns som ett resultat av att hon mår skit.
      Om det har att göra med kändisskapet eller vad är svårt att säga men hon behöver söka hjälp.
      Jag tycker genuint synd om henne för hon verkar inte ha många omkring sig som faktiskt finns där när det stormar.

        Hon har väl inga vänner eftersom hon kastar alla under bussen när hon blir sur. Paow har fått göra som hon vill sedan hon var typ hur liten som helst. Minns att hon skrev att hon sket i att gå till skolan redan i tio årsåldern och att ingen ställde några som helst krav på henne varken föräldrar el skolan. Hennes pappa har ju alltid ställt upp med pengar och fixat boende utan att hon behövt motprestera något. Ta ansvar är liksom inte hennes grej och allt skit som händer i hennes liv är självklart någon annans fel.

    Snälla säg att det kommer ett inlägg om Mys senaste klavertramp?

      Berätta!

    Angående MM och hennes blomaffär mm. Såg just hennes instastories. Hoppar hon inte över det faktum att hon på sitt privata konto skriver massor om sin affär och verksamhet utannatt reklammarkera? Det ska väl markeras? Hon pratar ju bara om sitt företagsinsta?

      Nu finns det lite random betalt samarbete. Är 99,99% säker på att det aldrig har stått så tidigare.

    Jag har aldrig varit på TV men har väldigt mycket fulskräck. Avskyr att vara med på bild, ställer ofta in sociala sammankomster för att jag är för ful osv. I flera år kunde jag inte titta på bilderna från vårt bröllop, för det enda jag kunde tänka på var hur ful jag var.

    Nej nej nej inte Clara också. Trodde hon var starkare än så och brydde sig lagom om utseendet. Tyvärr går hon i samma spår som andra. Börjar visa upp träningsbilder, kroppen som trimmats osv . Nej skulle inte hon vara undantaget?! Har så vettigt intryck av henne annars men jag kanske lurad. Jag har inte gjort ett enda ingrepp och tånker aldrig nånsin göra något. Det blir inga fillers, botox, läppar eller babianarsle här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.