Hård kritik mot Region Värmlands bantningsinlägg

Karin ”Kajjan” Andersson är bara en av många som kritiserar Region Värmland och dess Instagraminlägg om viktnedgång hos kvinnor efter förlossning, någonting de menar bibehålls över tid, till skillnad från andra metoder som ofta leder till viktuppgång igen.
Deras ”över tid” visar sig vara en tidsperiod på två(2) år, och till det säger ”Kajjan” så här:

Ni utifrån en tvåårsuppföljning tycker att ni kan slå fast att det här är viktminskning som ”håller över tid”? Det vi vet om den här typen av internationell viktminskning är att i princip alla inom 5 år gått upp i vikt igen.
Tittar man på ännu längre tid så ser man att många dessutom går upp mer i vikt än vad de startade med. Men ni tycker att ni, efter uppföljning på 2 år(!) kan säga till era patienter att det finns evidens på att det här är viktminskning som håller över tid och är unik i det?!

I kommentarsfältet uttrycker följarna sitt missnöje över att det ska hetsas med nyförlösta kvinnors kroppar, där en person skriver att ”Ni borde verkligen vara med i kampen om att ändra uppfattningen av att en kvinna behöver gå ned i vikt efter en förlossning. Det berättar hela samhället ändå överallt, hela tiden.”

Vad tycker ni om inlägget och kritiken mot det?

161 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Det var väl ett bra initiativ! Att Kajjan och liknande går igång är inget man bryr sig om direkt.

   De borde även lära nyblivna föräldrar om kosthållning. Hade en 6 barnsfamilj som granne, båda föräldrarna överviktiga samt flera av barnen. Åt mest skräpmat, Donken flera ggr i veckan samt fick barnen godis flera dagar i veckan.

    Tänker att det liksom ingår i detta….

   Ja, det är väl bra att informera om alternativet om man vill gå ner i vikt. Vill de inte så låt bli. Herregud vad folk ska vara lättkränkta nu för tiden!

   Ja! Så trött på att normalisera att vara tjock, jag är tjock o aldrig mått sämre. Blir det krig så ryker jag först.

  Sorry alla haters, men övervikt är inte bra. Det kanske funkar en längre tid, men inte på lång sikt.

   Tycker inte man är en hater för att man reagerar på att det ska hetsas om vikt till nyblivna mammor

    På vilket sätt hetsar man i detta fall?

     Exakt, var är hetsen?

    Det här är ju till dom som efterfrågar det.

    Fast grejen är ju att många tror att det är ok att bli fet bara för att man är gravid. Äter man bra och motionerar, inte trycker i sig alla cravings man har osv så blir man inte fet av en graviditet. Man blir fet för att man trycker i sig allt kroppen ber om. Men många skyller gärna övervikten på själva graviditeten..

     Hur många gånger har du varit gravid ? Låter som noll .

      Och du är fet va? Förstod det.

       Sök hjälp

       Jag? Inte direkt .
       Däremot har jag varit gravid 2 ggr.

        De flesta är dock stora pga vätskeansamlingen många får som gravid, kan vara värt att keep in mind innan man direkt drar slutsatsen att någon vräker i sig mat.

         Dessa personer väger dock inte 25-30kg extra efter graviditeten. Vätskan försvinner. Pratar om de som blir feta.

          Tkr du ska lägga energin på annat nu faktiskt .

           Jag förstår att du känner dig kränkt. Sanningen svider

     Inleder med att jag varken är fet eller blev fet under min graviditet.
     Man går absolut upp i vikt om man som gravid äter mycket, men man går ocksåupp i vikt pga hormonella förändringar. Sen ammar de flesta. Vissa rasar i vikt av det, andra går inte ner ett gram utan tvärtom går de upp i vikt.
     Om man är gravt överviktig och vill ha barn bör man gå ner i vikt. Men har man precis fött och ska amma ska man inte banta.
     Förstår att projektet riktar sig till gravt överviktiga, inte hetsiga smala mammor som gråter över 5 kg. Tycker dock att man kanske kan undvika att lägga upp det i sociala medier. Det blir bara fel.

   Va? Vad menar du? Är det dåligt på något sätt? Vilken tur att du tog dig tid att upplysa om detta. Måste kolla upp det lite mer…

    Gör det.

  Upplevde inte att det var vikthets när jag födde barn 87 och 89. Åt en stor chokladkaka varje dag under graviditeten, gick upp 25 kg med bägge barnen. Fick gå med mjukisbyxor flera månader efter bägge födslarna. Men hade inte sug efter choklad längre och gick promenader och handlade varje dag samt ammade (går man väl också ner på). Efter några månader var jag tillbaka till min gamla vikt igen. Glad att inte sociala medier fanns då.

   Ja men nu är det ett folkhälsoproblem att folk inte kommer ned i vikt, och det är de personerna som kanske behöver hjälp.

   Vad dåligt att de ska få hjälp! Hemskt!

    Vilket jävla skitsnack du far med! De nyblivna mammor väger inte flera hundra kilo, vilket skulle kunna vara ohälsosamt. Att väga några kilo mer än innan graviditeten är inget farligt alls!

     *) De flesta…

     Men ibland blir det så att dessa mammor går upp till ca 100-150kilo för att dom inte tänker på detta efter förlossningen . Jättebra initiativ av region Värmland heja hejA! Att man kan få stöd och hjälp att vara hälsosam 😄

      Det hör verkligen inte till vanligheten.

     Är det först vid ”flera hundra kilo” som övervikt ”kan” vara ohälosam menar du? Alltså 200 kg +?

     Samtidigt så börjar ju all fetma med ”bara några kilo”. Och det vet vi väl vid det här laget att det är lättare att gå ner de där extra 5-1 kilo direkt istället för att vänta tills du haft fetma i 20 år. Visst, stannar det vid 5 kilo + efter graviditet så är det såklart ingen fara. Men folk går ju upp i vikt över tid och kan man skippa de där extrakilona vid varje graviditet så kan det göra stor skillnad.

     Helt enig. Jag blir ledsen av sådant här. Jag har varit gravid eller ammat sedan 2017 (har tre barn) och jag har svårt att gå ned. Jag är ingen godis- eller chipsråtta, men absolut äter jag ”vanlig mat” – typ pasta, ris, potatis.

     Jag skäms så oerhört över min mage som bara ”hänger ut” efter graviditeterna och numera äter jag varken frukost eller lunch, utan enbart en liten middag.

     Det hjälper knappt och mina kollegor frågar nästintill dagligdags om ”jag är gravid med fyran”.

      Vilka oförskämda kollegor du har som ens ställer sådana frågor! Tycker du ska svara dem att de verkligen inte har med det att göra 😤

      Det är inte bra att utesluta måltider, kroppen går in i krigsläge, men försök äta lite mer grönsaker, sallader osv. Motionera lite grann. Sedan är ju folk fruktansvärt elaka vad gäller lite mage..

      Du råkar inte ha kollat om dina magmuskler fortfarande är delade? Diastasis recti kan orsaka putande ”gravidmage” långt efter graviditet!

      Du äter antagligen för lite vilket gör att kroppen ställer sig i svältläge och försöker spara allt den kan.

      Har du kollat dina sköldkörtel-värden efteråt? Min kraschade efter första graviditeten vilket bidrog till viktuppgång bland annat

      Utifrån hur du beskriver att du äter är din kropp i svält. Långt farligare än övervikt.

   Dom senaste åren har blivit värre. Låt en nybliven mamma vara och hetsa för fan inte om vikten. Många bryr sig hoppas jag inte utan är lycklig för sin bebis. Sen om hon vill gå ner i vikt är det på hennes villkor och får ta den tid det tar.

  Vilka fåniga kommentarer.
  Vårdens ansvar är såklart att informera om olika vårdalternativ, och idag är ohälsosam vikt en folksjukdom. Jag tycker att vården borde dela med sig mer om vilka alternativ som finns för hjälp till de som vill ha den. Många kör ju ”bantning” på egen hand utan bakomliggande kunskap vilket sällan ger god effekt i slutändan och slutar med hetsätning och viktuppgång igen till slut.
  Det var inte föränn jag fick professionell hjälp med min vikt som jag förstod hur jag skulle bära mig åt för att gå ned den och behålla den. Jag blev av med många jobbiga krämpor jag aldrig kunde förutse berodde på vikten.

   Precis, de allra flesta behöver gå ned i vikt efter en förlossning och det att presentera hur man gör det på ett hälsosamt sätt kan väl inte räknas dom hetsande?

   Och sen att någon utan forskningserfarenhet inte vet att man kan jämföra kurvor redan efter 2 år och säga något om varighet av viktnedgång, det är väl irrelevant. När ska man börja lita på forskare istället för influencers?

    ”De allra flesta behöver gå ner i vikt efter en förlossning”. Alltså va? De flesta går upp runt 12 kg om jag minns rätt, av dessa 12 kg är det mesta vätska, livmoder och barn. Så nej, de flesta behöver inte gå ner i vikt efter en förlossning 😅
    De flesta ammar också och ska absolut inte banta. Man brukar säga att det tar kroppen 1 år att återgå till sitt icke-gravida läge, så efter det året kan man börja fundera på om man vill och behöver gå ner i vikt. De flesta som vill gå ner behöver inte. Det handlar om ideal, inte hälsa.
    Det här projektet riktar sig mot gravt överviktiga, inte någon som bär på 5 kg extra efter en grav och vill komma i sin xs-bikini till sommaren 😂

   Eller hur, väldigt många vill gå ner i vikt efter förlossningen. LÅT DEM. Toppen om man då får hjälp av vården med det.

  Men snälla, bara för att man själv inte vill gå ner i vikt betyder ju inte att det inte finns andra som vill. Eller som aktivt söker metoder. Det sjukaste är ju om man inte ens kan läsa om viktnedgång utan att reagera så starkt.

   Kajjan är ju dock inne på rätt sak, det finns i dagsläget ingen evidens för att någon bantningsmetod leder till långsiktig viktminskning. Operation fungerar för 80 procent av patienterna och det är just nu det enda långsiktiga behandlingen med stöd i forskning.

    Så då ska man inte ens försöka menar du, alla kan/vill inte opereras och speciellt inte för övervikt man drar på sig under sina graviditeter. Det har inte samhället heller råd med.

     Hon är korrekt som invänder mot att de kallar det för en långsiktig behandling när de bara följt upp 2 år. Men intressant om det kan vara till nytta för folk.

     Tycker inte att folk inte ska försöka leva sunt men det läggs väldigt stor fokus på att överviktiga är på något sätt ansvariga för sitt eget tillstånd och att det ”bara att äta mindre och röra sig mer” när det inte är så enkelt. Så att vara medveten om evidensen eller bristen på den kan vara befriande från de som går runt med mycket skuldkänslor eller tom självhat pga övervikt.

    Det som inte funkar är att äta på ett visst sätt en kort period och sen gå tillbaka till det sättet som gjordecdig överviktig. Man måste ju hitta ett sött att leva som.man klarar av att leva efter år efter år. Det verkade ju vara ett sånt koncept region Värmland förespråkade.

    Nu var ju inte enda målet att gå i vikt. Utan att få hälsosammare vanor och hålla sig frisk längre. Tycker det är ett ganska bra mål det också, oavsett resultatet på vågen.

  Fast vad klagar dom på, jag önskar att jag hade fått hjälp med viktnedgången efter mitt 3:e barn, nu gick jag till Viktväktarna istället och började jojobanta i många år.
  Det är inte sunt att lämna gravidkilona kvar mellan varje barn, det vet sjukvården även om dessa gnälliga personer försöker hävda motsatsen.

  Känns väl rimligt att informera om något som ger ökad livskvalitet och förbättrad hälsostatus. Vill man inte uppleva detta eller tror sig kunna uppnå det på annat vis behöver man ju inte använda sig av metoden.

   Word!

   Eller hur, om deltagarna upplever ökad livskvalitet, VAD är problemet?

   Jättefint att du uttalar dig i egenskap av tidigare gravid, boy 😊 Dig lyssnar vi på!

    Som tidigare gravid stöttar jag Viktor här. Men så är man ju i den kategorin som (oförlåtligt) åt nyttigt och tränade i graviditeten. Och som ville gå ned till min vanliga storlek efteråt. Förbjuden frukt smakar bäst

  Herregud vad ni som kommenterar inte fattar ett skit! Det handlar för fan inte om att övervikt skulle vara bra. Det handlar om denna ständiga jävla vikthets! Ska man nu inte bara kunna få lära känna sin unge I lugn och ro utan att tänka på vikten. Vansinne!

   Det står väl alla fritt att göra vad dom vill med sina egna kroppar?
   Vården måste kunna presentera alla sina vårdalternativ utan att folk blir kränkta.
   Låt bli att tänka på vikten då? Men var bara tyst istället och låt andra tänka på sin vikt om dom vill.

   Men chilla. Du har ju andra, värre problem om du blir sådär upprörd över att några tycker det är ok med information till nyblivna mammor. Alla upplever det inte som hets, och många vill gå ner i vikt utan att för den skull känna sig stressade.

   Vården måste kunna få nämna metoder för ett hälsosamt liv (viktnedgång om man är överviktig), utan att det kalla vikthets. Precis som de får komma med rekommendationer om exempelvis hur mycket alkohol en person bör dricka.

   Det ena utesluter väl inte det andra? Om det här är en sund metod så kommer de som följer troligen bara må bättre och därmed vara piggare när de ska lära känna sin bebis. Tror de flesta faktiskt VILL gå ner i vikt efter förlossning, vem vill köpa en helt ny garderob? Det betyder ju inte att man hetsar. Tyvärr finns det ju dock de som faktiskt hetsar och då ör väl en balanserad metod bättre? Sen finns det ju de som allmänt äter kasst med ny bebis pga svårt att få till måltider med en bebis på bröstet och kanske inte kommer ut på promenader etc, lite stöd i att må bra själv efter förlossning är väl aldrig fel?

   Men är det verkligen vikthets när sjukvården informerar om vetenskapligt bevisade metoder för sund viktnedgång? Det ligger i vårdens uppdrag att jobba hälsofrämjande också.

    Problemet är att det saknas vetenskaplig evidens för att det kommer fungera. Tittar man på viktkurvan så går den stadigt uppåt igen efter ett år för de som är med i LEVA, medan för de som inte valt metoden går kurvan långsamt neråt. Det är inte själva faktumet att de informerar om att metoden finns, utan problemet är att det liksom alla andra bantningsmetoder är att det inte finns någon fakta som bevisar tesen att människan kan bibehålla viktminskning över tid. Det finns ju redan forskning av överviktsforskare, bla av Erik Hemmingsson som beskriver hur viktminskning ter sig på lång sikt, och då handlar det om mer än 2 år. ALLA människor kan gå ner 10-20kg på ett år, men det är ju sedan det blir intressant. Vad är det i denna metoden som är så unik jämfört med alla andra metoder? absolut ingenting. Det handlar om att minska på kolhydrater och produkter med mycket kalorier, minska på fett, äta mer frukt och grönsaker. Det finns alltså inget revolutionerande med metoden utan detta har funnits i många år, men har liksom aldrig kallats ”LEVA”.

    Det tragiska är att Region värmland har högst andel med överviktiga människor, så är det även ett faktum att ätstörningarna har tredubblats där bland ungdomar. Det finns ett tydligt samband även om inte människor ser det. Att upptäcka ätstörningar och få hjälp för det som vuxen är extremt svårt. och denna metoden kommer förvärra situationen för många generationer.

   Jodå, vi fattar att det tyvärr finns folk i det här landet som är så woka och känsliga att de inte klarar av att läsa ett inlägg från ett landsting om att man kan få hjälp av en dietist utan att börja störtböla.

   Att man alltid ska sätta ordet hets bakom ngt man är emot fast det egentligen bara sakligt informeras.
   Det är en jädra massa som man behöver tänka på trots att man har en bebis. Ekonomihets, vännernas, lagamathets, städhets, tv-seriehets, köparättvusemärktakläderhets, stödja menlösa opinionsbildare med 30:-/månaden-hets…m.m ets😵‍💫

   Om du upplever ständig vikthets så kanske det är den omgivning du är i som är galen? Jag upplever sällan någon vikthets och blir inte upprörd av ett sånt här inlägg, tar heller inte åt mig och känner inte att jag specifikt behöver gå ned i vikt.

   Men var ska informationen om det här finnas? För dom som är intresserade? Jag hade gärna hoppat på något sånt här efter förlossningen, inte så mycket för vikten men mest för att få ordning på matvanorna. Inte en chans att jag hade hittat något på kommunens sida, hade tyckt att det var jättebra att få lättillgänglig info/reklam om det här. Jo, kan förstå problemet med vikthets i dagens samhälle, men vet inte om erbjudandet av vårdalternativ för de som är intresserade är största orsaken till den här vikthetsen?

  Övervikt känns som en sådan grej man inte ”ska” besväras av. Man ska inte tycka att det är skit att väga 30 kilo för mycket, för då hatar man på alla överviktiga och runkar av patriarkatet.

   Och jag som trodde att man runkade av matriarkatet.

   Serr, vad pratar du om?

  Hade de kommit på en diet som fungerar långsiktigt hade det varit en medicinsk sensation. Självklart har region Värmland inte blivit först i världen med att uppfinna dylik. De verkar dåligt pålästa i frågan. Inte de skarpaste knivarna som jobbar där.

   Men lugn. Vi är många som lyckats gå ner i vikt. Jag har själv gått ner 15 kg efter graviditeterna och min yngsta är 15 år nu, så jag vågar påstå att det har fungerat bra.

   Det finns en sådan diet redan, visste du inte det bevisar det nog snarsre att du inte har alla knivar i lådan!
   Man äter EN portion av det man ska äta, och låter bli skräpmat till vardags. Rör på sig varje dag så håller man vikten. Skit i light produkter också, fullfet mat mättar bättre… Varsågod!

    *snarare.

    Åh herregud anonym 15:34. Tror du, på fullt allvar, inte att den som är fet eller överviktig redan vet det där?! Om det vore så lätt som du beskriver skulle inte folk bli fetare och fetare. Det är så enormt nedvärderande att folk tror att man inte bara är fet utan ett jävla dumhuvud också. Själv är jag sjukt smart, har gått åtta år på universitetet och jobbar med beteendeförändringar. Det gör det inte ett dugg lättare för mig att klara av att själv gå ned i vikt. Dels samarbetar min kropp inte med mig (utsatt för hög stress så kroppen tror det är kris och vill inte), dels är det svårt för mig att ändra mina beteenden även om jag vet precis hur jag borde göra. En viss ödmjukhet vore klädsamt från den som inte har svårigheter att behålla sin normalvikt.

     Berätta om ditt matschema under en vecka samt motionsvanor? Hur kan du jobba med något som du själv inte klarar av? Vore ju som att gå till en skuldrådgivare som är med i Lyxfällan.

     En kropp har ingen vilja. Färre kalorier in än ut ger viktminskning.

     Anonymanonym.. det är ju precis det här alla tjockisar sysslar med. Skyller ifrån sig som att det inte finns någon morgondag. Inse att du faktiskt kan ändra ditt beteende och ha lite jävlar anamma bara. Sluta gnäll

      Det var alltså till dig 16.23. Och nej, man är inte skitsmart om man går runt och skyller på att wöää min kropp vill inte, kroppen lyssnar inte, jag kan inte ändra mig blablabla

       Hög nivå på diskussionen här. Man baxnar.

      Kalla någon tjockis vad elak du är.

      Fy fan för sådana som dig. Tilltalar du de med psykisk ohälsa på samma sätt? ”Må bra bara, för tusan?”

       Jämför du övervikt med psykisk ohälsa? Du måste läsa på lite. Det är ganska uppenbart.

     Många här mäste lära sig mer ödmjukhet. Människor är olika.

     Men att man är stressad och att det är ”svårt att ändra sitt beteende” är inte synonymt med att det är omöjligt att gå med/hålla vikten?? Det är ju bara en ursäkt för att sedan klaga på att jag kaaaan faktiskt inte gå ner i vikt det är OMÖJLIGT!!! Lägg om ditt liv så du inte stressar sönder dig, jobba med att förändra sina vanor (som ÄR pissjobbigt), ät mindre och rör dig mer = du går ner i vikt.

     Om du måste berätta att du är sjukt smart är du nog inte det, man är inte dum för att man är tjock fast du bestämmer över din kropp inte din kropp som bestämmer över dig.
     Jag anonym 15:34 har fått 3 barn, vägt 99 kg som mest, gått upp och ner och upp och ner igen och håller numera vikten om jag gör som jag skrev ovan. Börjar jag slarva så ökar vikten snabbt igen.
     Man kan om man ger sig fanken på det om man inte har underliggande sjukdomar.

      Snart är du fet igen. 97% av all bantning misslyckas.

       Jag tror inte det, jag har hållit min vikt i snart 10 år. Det finns faktiskt dom som kan hålla i en bra och nyttig vana, jag har dessutom struma vilket borde göra en viktminskning svårare.
       Jag tycker bara att min hälsa är viktigare än att äta skräpmat varje dag, man behöver inte överdriva.

  ”Förlossning som bibehålls över tid”?!??

   Du får ju läsa hela meningen och inte bara slutet av den. 🤦🏻‍♀️

    Det är ett sk syftningfel. Sånt stör mig – liksom särskrivning.

     SyftningSfel, ursäkta mig.

      Sådant.

     Det är inget syftningsfel överhuvudtaget.

   Men nu spelar du väl ändå bara dum?

    Eller så är Valentina dum på riktigt.

     Hört talas om syftningsfel?

      Trodde det var ett snyftningsfel, men jag kan ha fel. Snyft.

      Men det är ju inget syftningsfel.

       Jodå. Rejält syftningfel. Ny meningsuppbyggnad, eller åtminstone nåt litet kommatecken, hade ändrat på det hela.

        Livet kan inte vara lätt för personer som dig.

  Vilken ilska, töntar. Är ju inte som förr ändå ”Lätta – om du bestämt dig för att inte bli fet”

  Jag tycker att förlossningsvården främst ska fokusera på att se till att kvinnorna som fött är fungerande igen, dvs kan kissa, bajsa och ha samlag utan diverse läckage eller nervsmärta. Och så kan man ta samtalet om kosthållning och risker med övervikt när kvinnan har frågor om det.

   Ja, och detta blev nog inte presenterat till kvinnor under eller omedelbart efter förlossning, ens i den regionen?

    Vilket då?

    Precis. Många kvinnor kämpar i åratal med att få hjälp med minskad känsel, inkontinens, smärta efter förlossning. Att man som region väljer att fokusera på viktnedgång (som en del i en större vårdplan hoppas jag!) är beklämmande. Se till att kvinnan är hel innan hon ska ”få tillbaka sin kropp”. Att få tillbaka sitt underliv till full funktion borde vara något regionen har som högsta prio. Nej, fetma är aldrig bra, men låt kvinnan få glädjas av sin bebis och ge tips om näringsrik mat som behövs för att läka och reparera kroppen, snarare än ge bantningstips.

     Men herregud, alla får ju inte besvär med inkontinens o.dyl. heller! Ska de inte få relevant information om viktnedgång för att någon annan fått andra besvär ?

     Jag som fick en förlossningsskada tänker att detta är en bra möjlighet att fånga upp de kvinnor som har kvarstående besvär efter förlossningen. Och ja, jag bor i Värmland och hade gärna varit med i denna studie

      Precis, all form av uppföljning är ju positivt, den här typen av program skulle säkert även kunna hjälpa till att fånga upp förlossningsdepression. För det är ju inte alltid så lätt att veta – är detta normalt? Och att kanske gå från att vara en person som aldrig söker vård till att kanske behöva tjata. Men har man stöd från någonstans och det pratas om dessa kvinnofrågor så är ju chansen större att man inser att man behöver hjälp/får stöd i att söka hjälp.

      Fast dietisten vet ju ingenting om psykisk ohälsa, förlossningsskador eller whatever. Det är lite naivt att tro det. Jag tog upp min ätstörning hos en dietist, en arbetsterapeut och en psykolog på habiliteringen. De skakade allihop på huvudet och sa ”Jag håller ju bara på med…”, så har det ju varit vart jag än hamnat. Min PTSD blev inte upptäckt hos mödravården för de upptäcker ju bara ”förlossningsdepressioner”. Att ha en allmän uppföljning inom olika områden hade varit fantastiskt. Att det fanns någon form av mödravårdskoordinatior. Nä då satsar de på en diet som redan finns där ute och enligt forskning INTE fungerar på lång sikt.

     Why not both?

     Två tankar kan existera parallellt, även hos regionerna. De kan hjälpa kvinnor med förlossningsskador och hjälpa kvinnor som bär på en övervikt efter förlossningen som är svår att bli av med. Det är som att anta att det inte finns cancervård bara för att det pågår en informationskampanj om eksem.

   Precis så var det ju. Det här är till dom som efterfrågar.

   Word!

  Det ligger ju i vårdens ansvar att informera kvinnor om olika saker innan, under och efter graviditet varav viktminskning kan vara en av de sakerna. Håller med om att det är en stor vikthets i samhället men vården är ju faktiskt en instans (den enda?) som faktiskt bör informera om exempelvis metoder för viktminskning för de som kan behöva det.

   Ja de kan informera om metoder för viktminskning OM de har hittat en metod som fungerar på lång sikt. OM de hade hittat en metod som hade fungerat (det hade iofs varit revolutionerande) så hade en seriös forskning presenterat sin studie där man analyserar risken för exempelvis psykiskt och fysisk ohälsa med metoden. Nu visar det sig att den här dieten inte är olik någon annan diet, utan deltagarna går snabbt ner i vikt första året, sedan går det stadigt uppåt precis som all tidigare forskning. Man måste granska siffrorna på lång sikt om man väljer presentera att metoden fungerar på lång sikt. Här valde region Värmland olyckligt nog formuleringar som fick en att tro att de hittat en metod som är revolutionerande, men det visar sig vara livsmedelsverkets rekommendationer inlindad i en present till de överviktiga kvinnorna.

   Det är ungefär som tyngdtäcken som förut förskrevs av regionerna. Helt plötsligt slutade de göra det eftersom det inte fanns någon bra forskning om det. Nu har det gjorts studier, men regionerna säger ändå att ”nej, det här betalar inte vi”, även om det visat sig ha god effekt för de flesta och det finns inga biverkningar för de allra flesta. Dock rekommenderas det inte för vissa patientgrupper vilket är helt normalt. Detta kan ju kännas lite märkligt eftersom alla behöver sova och dålig sömn leder till stress, vilket leder till sjukdomar och övervikt o.s.v.

   Studierna kring LEVA-metoden är INTE större än vad som finns för tyngdtäcken.

   Det gäller någonstans att hålla distans till ämnet och fråga sig vem som skulle må bra av metoden trots att den inte verkar ha någon långsiktig effekt? Och det är ju inte så att kvinnor med normal vikt är riskfria de heller. Ser bara på mina egna graviditeter. Jag fick applåder för att jag bara gick upp 6kg totalt, jag fick beröm för detta. Sedan att jag inte kunde gå knappt med kryckor, inte sov någonting pga 7 månaders smärta och mådde skitdåligt psykiskt, det brydde sig ingen om. Fick tjata till mig sköldkörtelprover i mitten av graviditeten, de låg på tok fel. Men jag var iaf smal 😉

  Det var ju ett förbluffande dåligt val av bild. Stackars människa, nyförlöst och lycklig. Men nu är det hög tid att tänka på vikten!

   Hon är nog inte nyförlöst. Bebisen är för ”fin” och ser ut att ha landat lite i jordelivet innan bilden togs 🙃

  Folk är så jävla ängsliga nu förtiden.

  Då kan man väl likagärna banta när man är gravid också så slipper man göra det efteråt? Varför skulle det vara mindre skadligt att göra det då än när man nyligen fött? Vi vill väl inte föda överviktiga barn ändå?

   Stämmer bra, vi vill inte föda överviktiga barn. Gör något åt det.

   Det är ju väldigt många som tänker på vad dom stoppar i sig redan när dom är gravida.

   Ja det är faktiskt inte farligt att ha koll på vikten när man är gravid. I många länder rekommenderar man att gå upp 9-12 kilo under graviditet. Av hälsoskäl. Det skulle väl inte gå att rekommendera i Sverige, men att hjälpa kvinnor som önskar bli av med extrakilona efteråt borde väl inte vara så kontroversiellt.

    9-12 kg är väl precis det som rekommenderas även i Sverige? Att det är det som en ”graviditet väger” inkl fettreserver, foster, vatten, extra blod osv.

     Beror på ditt BMI och region.

     Nej i Sverige vågar barnmorskor inte säga åt gravida att inte gå upp mer än 12 kg.

      För ofta går man upp mer utan att det är en fara. Jag gick upp över 22 kg o utifrån hur kroppen ser ut ett par månader efter förlossning tror jag väger ca 5-7 kg över där jag var innan.
      Det utan att banta såklart.

       Obs menade att det inte är konstigt att gå upp mer än rekommenderat. Det är ju ändå ett snitt.
       Inser att det inte passade sig att skriva ut faktiskt vikt,men kan inte ta bort det.

        Ja men för många är de där ”överflödiga” kilona tuffa att få bort. Jag gick upp 12 kg med två av graviditeterna, och var nere på startvikt igen efter 4-5 månader, utan ansträngning.
        Tredje gången gick jag upp 24😱 och det jag gick ner utan ansträngning var de ”vanliga” 12… resten var jättejobbigt att bli av med.

    Jag gick upp 6 kg i vikt. min bebis vägde 4520g. Min barnmorska blev så chockad över vikten, hon trodde min bebis skulle väga 3 kg. Likaså min första vägde 4,2kg trots 12 kg viktuppgång (väldigt mycket vätska dock). Flera sjukdomar upptäcktes inte pga de stirrade sig blinda på vikt och sf-mått. så länge man väger bra så skiter de i resten.

   För att man inte ska banta när man är gravid. Antar du var ironisk…

  Jag blir mest fascinerad över hur många (gissningsvis myndigförklarade) människor som saknar grundläggande kunskaper i läsförståelse. Kritiken handlar inte om att kritikerna säger att det är en bra idé att trycka i sig gräddbullar man egentligen inte är sugen på och som är ganska äckliga i enda syfte att bli rejält jävla överviktig för att det är bra för hälsan. Kritiken handlar om att det 1. Framhålls som att de hittat en metod som statistiskt är långsiktigt hållbar, när de dels bara har två års studier att luta sig på och att de långsiktiga studierna som faktiskt finns tvärtom visar att många kan gå ner i vikt och va nerbantad i ca 2 år MEN på längre sikt än så går den stora majoriteten upp igen och resultatet blir bara samma fint men med en större dos dålig självkänsla och ett ännu mer ätstört beteende (vilket i sin tur leder till sämre hälsa än innan bantningen, både fysiskt och psykiskt).
  Den andra delen av kritiken handlar om att det också finns MYCKET forskning kring att gravida och nyförlösta mår piss, och att en del i det är den sinnessjuka hetsen kring den gravida och nyblivna mammans vikt, som dessutom bygger på BMI som 1. Uttryckligen inte ska appliceras på gravida och 2. Är ett icke-intressant mått på hälsa och aldrig är tänkt att användas på individnivå. De säger att många har ”motivation” att gå ner i vikt, som att det handlar om en positiv hälsofrämjande inställning och inte en närmast manisk besatthet av att gå ner till ”ursprungsvikt”, en vikt som inte ens alla fysiskt kan nå och framförallt inte alla mår bra av, när såväl kroppens proportioner och ämnesomsättning, hormonbalans och annat kan förändras för livet. Det räcker med 10sekunder i valfri mammagrupp för att se att exakt ALLA är medvetna om pressen på att ”tappa gravidkilon” och att de flesta gärna skulle signa upp dig för att bli smala med ny otrolig metod, även om den metoden var att ta heroin för att bli av med hungern och tröttheten när man tar hand om ett spädbarn. Det handlar 0% om hälsa och 100% om vår ätstörda samhällssyn, där smal = hälsosam oavsett vad. Och det säger jag som utbildad sjuksköterska, personlig tränare med specifik utbildning inom gravid- och postpartumträning och utbildad kostrådgivare. Jag är ett stort fan av träning och vill gärna jobba för en hälsosammare befolkning på alla fronter, men detta är katastrof på alla sätt.

   Gällande din 1:a så stämmer det inte riktigt.
   I de studier som finns som visas det absolut att människor går upp i vikt över tid, och lägger på sig vikt ju äldre de blir. MEN om du går ned 25 kg och och går upp 15 kg, så har du fortfarande gått ned 10 kg, även om du inte bibehöll alla 25 kg. Och i de studier som finns på kontrollerad viktnedgång så är det många som behåller en del av den viktnedgången som de gjort: vilket är positivt eftersom befolkningen generellt går upp i vikt över tid. Så utan att göra ett viktnedgångsförsök hade man legat på + från ursprungsvikten.
   När man har studier med kontrollgrupper (som inte försöker gå ned i vikt) så väger kontrollgruppen alltid mer än de som gjort ett försök till viktnedgång, över tid.

    Ida, du har läst forskningen som fan läser bibeln. Erik Hemmingssons böcker borde vara något för dig.

    Fast nej, studien visas bara under 2 år. redan efter 1 år börjar kurvan gå uppåt. Men det är efter 2år som det skulle vara intressant att se vad som händer, om de nu menar på att de kan lova långvarig viktminskning. Alla studier som gjorts kring viktminskning (och det finns mycket sådant) så går de allra flesta upp till sin gamla vikt efter 2-5 år. Väldigt stor del av de som har bantat går upp mer än sin ursprungsvikt. problemet med studien är att de slutar mäta båda grupperna efter 2 år. Jag tror det görs medvetet eftersom de vet att alla andra studier visar på väldigt dålig statistik. Ser man på kontrollgruppen går stadigt ner i en långsamt nedgående kurva över två år. Ja de väger fortfarande mer än de som gått på metoden när studien avbryts vid två år, men de har likväl aldrig haft någon viktökning. Bantning är en av orsakerna till låg metabolism. Läs Erik Hemmingsson eller googla på varför Biggest Looser – deltagarna går upp i vikt igen på lång sikt.

   Word! Den här kommentatren borde du Camilla fästa i ditt inlägg, alternativt att göra ett nytt inlägg av.

  Jättebra tycker jag! Bättre hälsa är alltid bra. Jag var smällfet och då sa flera läkare åt mig ”Du har övervikt som du behöver göra något åt”, ”Du är fet och det är inte bra” osv. sa läkarna varje gång jag sökte vård (för någonting helt annat, oftast när jag sökte hjälp för någonting psykiskt så började de prata om att jag var fet istället). Och det hjälpte mig mycket, jag tar det läkarna säger på allvar nämligen, nu har jag gått ner jättemycket och mår så mycket bättre (och många av besvären jag sökte vård för är borta!). Så detta tycker jag är bra!

   Klart det var bra för dej Lina 😉

   Att fokus från vad vårdsökare söker för skiftas till vårdsökarens vikt/kropp är däremot inte ok någonstans. Jag beklagar att du fick uppleva det.

   Ironi på hög nivå.

   Förklarar en hel del.

  Tack! Nu vet jag vad jag ska efterfråga efter förlossningen!

  Snark. Dom som vill ha hjälp kan ju öppna truten resten låt dom vara!

  Om det är en ny metod så är det ju inte konstigt om de inte har mer än 2 års uppföljning. Eller ska man vänta med att lansera tills man har 20 års studier? Det är ju rent allmänt väldigt svårt att följa en grupp väldigt länge. Men just efter graviditet är väl 2 år ändå rätt bra om det visar sig att folk då gått ner till sin ursprungsvikt, det handlar ju inte om folk som lidit av fetma i flera decennier utan om graviditetskilo. Sen är det ju en tolkningsfråga vad ”håller i längden” menar, men i det här sammanhanget så tycker jag inte det är orimligt, det är ju inte ”gå ner fem kilo till jul” liksom.

  VARFÖR riktar sig deras ”reklam” mot just nyförlösta kvinnor??

  Är deras metod/produkt endast utformad för dem?

  Varför inte en gubbe med kalaskula i övre medelåldern??

  Alltså jag kan inte smälta det, jag är inte överviktig och har inga barn men jag kan trots det inse det totalt världsfrånvända i det som de gör

   Tvärtom tycker jag, som har tre barn. Det är just under graviditeten som många kvinnor går upp i vikt på kort tid, och sedan har svårt att gå ner igen. Varför inte erbjuda hjälp till de som vill ha det?
   Gamla tjocka gubbar har blivit tjocka under lång tid av felaktig livsstil och visst kan man erbjuda dem hjälp, men unga kvinnor med småbarn känns som en viktigare grupp.

   För att det här programmet riktar sig just mot nyförlösta? Det finns ju vissa saker som skiljer en nyförlöst rent kroppsligen mot en gubbe med kalaskula. Det finns förhoppningsvis program även för dem.

   Det är väl toppen att man satsat forskningspengar på just den här målgruppen? Kritiken brukar ju vanligen vara att man bara fokuserar på män och att kvinnor marginaliseras inom forskningen. Jag håller med om att kvinnor pressas med sjukliga skönhetsideal från alla håll, men vi kan ju inte sluta forska och erbjuda adekvat vård för det. Däremot måste vi självklart jobba mot dessa ideal på alla andra tänkbara sätt. Jag var själv ung på 90-talet och jag är glad över mycket av den utveckling som skett och att det inte längre är ok att göra sig rolig på bekostnad av tjocka, homosexuella, funktionsnedsatta eller andra grupper. Men det slår fel om vi inte ens ska kunna bedriva forskning eller erbjuda vård utan att någon ska ta illa vid sig.

  Men så löjligt! Det var väl ett bra initiativ av Region Värmland. Fetma är aldrig bra, vården har inte varit så bra på att ta hand om feta. Om de nu kommit fram till något bra så är det väl inte fel att informera om det?

  Övervikt är ett folkhälsoproblem. Varför får man inte säga det högt? På samhällsnivå skulle många behöva gå ner i vikt för sin egen hälsas skull. Det gäller inte alla. Det gäller inte bara nyförlösta kvinnor. Det betyder inte att ätstörningar inte är ett problem. Ingen kommer att tvinga någon att gå ner i vikt. Men det ÄR ett folkhälsoproblem och väldigt rimligt att vården försöker förebygga detta. (Sen att 2 års uppföljning knappast kan räknas som att det är bevisat att just den här metoden fungerar över tid är en annan sak)

  Jag måste nog säga att jag är på region Värmland sida här. Fetma är ohälsosamt och ett folkhälsoproblem. Jätte bra initiativ! Är ej förvånad att det är tex kajjan som är arg och gapar som överviktig kvinna själv gillar hon nog inte att få höra att hon och sådana som henne helt enkelt bör se över sina matvanor och bli mer hälsosamma 🩷✌🏼

  Jösses så många idioter det var i det här kommentarsfältet.
  Kajjan har 100% rätt här.

   Jösses här har vi en som har svårt att förstå att alla inte håller med. Det är om något är idiotiskt.

    OCH du har svårt att förstå att man tycker olika.

     Vad ni mobbande, fettfobiker tycker kan ni hålla käften om, då ni har fel och framstår endast som kolosalt okunniga.

      Oj, här har vi någon trycker en 300grams chokladkaka till mellis.

       Nej, äter Ketovore.

      Hälsofobiker och träningsfientlig ska bli mina nya ord.

  Influensers och annan reklam, det är ju dom som hetsar kring kvinnokroppen. Region Värmland ville väl bara hänvisa till något sunt som varken dagens reklam eller influenser gör.

  För de som VILL (och behöver) gå ner i vikt är det ju jättebra att vården informerar och vägleder. Det kan vara jättesvårt att gå ner i vikt, tänk hur många som kämpar med det problemet och kanske upplever att de inte får hjälp eller vet hur man ska göra.

  Tycker det finns två sidor av myntet .
  Bra av vården att informerande nya metoder .

  Men jag kan inte låta bli att tänka på de nyförlösta mammorna som kämpar med så mycket annat .. allt va de innebär att få en liten bebis . Kroppsligt , mentalt och även ekonomiskt . Att då få information om hur dom kan leva ” hälsosamt” när man bara försöker ta sig igenom dagen efter en natt utan sömn och värkande kropp …
  Det är därför detta skaver för mig …

   Fast när du får uppmärksamhet och kan prata med någon så kan det vara lättare, jag tänker att man kan ta upp det också. Det är ändå vården som kommer att hjälpa dig.

  Region Värmland har tagit sig tid att svara på väldigt många skeptiska kommentarer och tydliggör flertal gånger att detta erbjuds till de SOM EFTERFRÅGAR HJÄLP. Jag ser ingenting i deras inlägg som på något sätt HETSAR till viktnedgång till de som INTE vill ha hjälp.

  Så vafan är problemet? Detta känns ju nästan maniskt. Svansen som riktar massiv kritik till detta behöver ta en fucking chill pill. Vissa kanske önskar och vill ha denna typ av hjälp?

  Jag är själv tjock och anser mig därför ha lite tolkningsföreträde i frågan. Känner mest LUGNA NER ER!

  Det är väl inget som säger att de kommer rekommendera den nyförlösta att hetsa i början. Vem vet de kanske rekommenderar att ta det lugnt och landa i början…

  Snacka om att kroppsaktivister har tunnelseende. Det enda som räknas som en lyckad viktminskningsmetod är alltså en som ger 40 kilos viktnedgång där hela viktminskningen kvarstår tio år senare? Bekvämt synsätt ändå, för då slipper de granska sina egna bias. Att det här fanns en signifikant skillnad i vikt mellan gruppen som fick behandling och kontrollgruppen efter två år och att de som fått behandling upplevde högre livskvalitet, det är tydligen kattpiss. Min gissning är dessutom att risken för att utveckla en ätstörning är betydligt högre för gruppen kvinnor som gått upp kraftigt under graviditeten och sedan inte lyckas gå ner inför en eventuell ny graviditet (vilket är en reell riskfaktor för att förbli fet resten av livet), än för gruppen kvinnor som önskar hjälp med en viktnedgång och får den, även om viktminskningen är relativt blygsam. Kroppsaktivister presenterar gärna anekdotisk bevisföring som hårda fakta (se Stina Wollter, My Westerdahl (som för bara några år sedan påstod att forskningen visar att sockerberoende är det stora samhällsproblemet och att socker har liknande påverkan på hjärnan som heroin har, men som nu, med samma frenesi som på LCHF-tiden, skriver en bok med mycket frikostiga tolkningar av spretiga studier på intuitivt ätande) och Kajjan bland annat). Jag tror förvisso att vi behöver kroppsaktivister. De belyser viktiga problem med bland annat stigmatisering av feta människor, men de skulle behöva släppa skygglapparna och lägga mindre tid på att, som här, rage:a på vetenskapligt belagda metoder för att minska risken för välfärdssjukdomar och vägra inse att det största problemet med BMI är att det missar den anmärkningsvärt höga andel kvinnor med BMI under 25 som har en ohälsosamt hög fettprocent, inte att den klassar kroppsbyggande män med ett högt BMI som feta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.