Om att älska sina barn genom att skapa content

Jag vill tydligt förklara för alla att jag älskar mina barn precis lika mycket. Det faktum att jag ibland lägger upp fler bilder eller videos på ett av mina barn har ingen koppling till kärleken jag känner. // Ellinor Bjurström

Personligen känner jag att den offentliga person som älskar sina barn allra mest är den som inte lägger upp några bilder eller filmer alls på dem, men det kanske bara är jag?

That’s right, I said it.  😇

91 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Stackars alla influencerbarn som exponeras på föräldrarnas konton.

   Håller med. Många är så små att de inte kan protestera eller ens förstå att de läggs ut till allmän beskådan. Vilka föräldrar vill exponera sina barn på det sättet?!

   Håller med. Jag tänker på barnkonventionen när det gäller influenser barn. Lag 8: ”….att behålla sin identitet”
   16: Barn har rätt till privatliv.

   Hur det ens är lagligt att exponera och tjäna pengar på sina barn är…. sjukt.

   Inte alls stackars. Det spelar väl ungefär noll roll om man syns på någons blogg? Herregud… Folk är så jävla PK och larviga nuförtiden. Vad tar det barnet på bilden i inlägget för skada av att synas på morsans blogg? Chilla lite folks.

    Du har helt enkelt inte förstått riskerna och det är du tyvärr inte ensam om. Det handlar inte bara om att en bilderna finns kvar på internet när barnet har vuxit upp utan om vad man bland annat med hjälp av ai kan göra med bilderna. Vi kan idag inte ens överblicka riskerna eftersom vi inte vet hur tekniken kommer att se ut om några år, men det går snabbt. Om man är intresserad finns det jättemycket info att läsa om it-säkerhet bland annat.

    Oj,oj,känner du dig träffad?Ja,ja,då kör vi med det skitnödiga att det är PK att inte tycka som du.
    Att folk är så PK och larviga nu för tiden?Förr i tiden så hade vi inte internet.

    JAA! Vad tar barn för skada av att vara med på bilder? Herregud! Rimligtvis borde dessa föräldrar trä en kasse över huvudet på barnen när de går ut och går också då!
    Kan folk chilla och tänka lite logiskt. Tänk vad många ungar som kommer att växa upp och undra varför mamma satt en ful emoji över deras ansikten.

     Kom tillbaka när det sprids barnpornografi med ditt barns ansikte skapat med AI

  Amen Cam

  Helt rätt Camilla!! Mitt i prick!

  Herrejösses vad det där barnet var sööööt!

  Nästan så att man som frivilligt barnfri ångrar sitt val 😂🙈

   ”Klockan”?
   😛

    Haha! Inte ett dugg. Det räcker med att gå in och titta på resterande bilder i flödet så försvinner känslan lika snabbt som den kom.
    Det plus vetskapen om att det där bara är reklam, barn till 99% av tiden inte är sådär söta och att jag definitivt inte skulle få ett barn bed den genetiken 😂

  Knäppt oxå med allt ”frågat barnen”. Knappt en tonåring greppar vad det innebär, risker mm. DU är den vuxna

   Barnet ska inte ens behöva ta ställning. De har inte insikt i vad det betyder.

   Den vuxna måste göra en bedömning och ta ansvar för den. Men också viktigt att respektera barns val, t ex fråga om man får skicka en bild till mormor. Det ena utesluter inte det andra.

    Ja precis, jag brukar alltid fråga mina barn innan jag skickar nån bild till någon men det handlar också om att liksom bygga i det i systemet, att man frågar varandra innan. Liksom att de inte ska bli oroliga att bilder skickas hit och dit så fort man tar en bild. Men när det gäller att dela officiellt så håller jag verkligen med om att det inte är ok för att barnen vill det, mina barn vill ibland dela bilder med ”alla” men eftersom de inte fattar vad det innebär så blir det nej.

     Ja exakt så, jag tycker man ska fråga barnen för att lära dem både att man respekterar deras integritet och att de ska respekteras andras.

     Däremot kan man inte lämpa över ansvaret att göra en bedömning av vad som är lämpligt på barn.

     Verkligen, jag frågar vuxna också innan jag lägger upp bilder på dem på typ instagram

  Att han vill att hon tar en bild innebär ju inte att den ska postas ut till alla. Är det förresten någon som vet om hennes kille var otrogen mot henne? Stod nånstans men alls trodde att det var killen från jcl 😉😁😉😁

   Båda Jlc-killen och hennes kan väll ha varit det? 😅 folk är ju otrogna till höger och vänster, varför skulle influencers vara förskonade 😅

    Beyonce blev ju för fan bedragen 😅

     Jennifer Aniston är ändå snäppet värre

      Varför var det värre? Vad gjorde hennes man?

       Pitt hade ju ett förhållande med Jolie bakom ryggen på aniston? 😂😅

        Jag hade helt glömt det faktiskt 😅😅 börjar bli gammal

      Eller Sienna Miller – Jude Law som hade en affär med nannyn 😐

    Jo visst men va ett jädra tjat om Jonas f men inte den andra

   Inse att alla är otrogna🙃

    Eh, näe alla är inte otrogna.

   Men varför sitta och spekulera i det? Varför är det intressant överhuvudtaget?

  Resonemanget om vad barnet ”vill” faller på sin egen orimlighet eftersom barn inte förstår innebörden och konsekvenserna av att exploateras inför hundratusentals främlingar på nätet. De kan inte ta den typen av beslut – det är därför det finns vårdnadshavare. Barnkonventionen är lag i Sverige och i den står det att barn har rätt till privatliv. Tyvärr kan man i Sverige kringgå den lagen utan konsekvenser vilket är sorgligt och hemskt för de drabbade barnen vars föräldrar lever på att sälja deras integritet till främlingar på nätet i utbyte mot att leva som ”influenser”.

  Jag kommer ihåg att man brukade oroa sig i åratal, på 80-talet, för om det skulle bli ett riktigt pinsamt studentplakat. Det gällde några timmar, en dag, som glömdes bort kvickt.
  Annat nu. Även bilder man lägger ut på sig själv, som medelålders kan man ångra. Att bli kassako med foton forever som barn, det måste bli en effekt vi inte kan föreställa oss. Kanske blir man känslokall och tror att inga foton är på riktig. Hmmmm.

   Det oroade man sig för åtminstone fram till 2010.
   mvh född -91

    Poängen var väl dock inte att man oroar sig för bilden studentplakatet (Brukar det förresten vara en surprise? Jag fick vara med själv och godkänna vilken bild de skulle välja)

  Jag förstår inte varför de visar upp sina barn överhuvudtaget, för det är väl ingen som är intresserad?! Det är väl inte barnen som folk är intresserade av, utan personen som har kontot. Det är väl bara de närmast sörjande som är intresserad av att barn (föräldrarna, mor-och farföräldrarna, nära släkt och vänner), resten har väl inget intresse av andras barn, av helt okända barn?! Varför skulle man ha ett intresse av det, det känns ju nästan creepy att intressera sig för någon annans barn som man inte känner.

   Men ja!!

   Håller helt med. Men deras barn är väl så stor del av deras liv. Plus att de tror att eftersom de är helt uppslukade av sina barn så är andra det med. Men nej, finns inget intresse alls. Eller tydligen finns det det eftersom de fortsätter ha följare. Jag är inte en dock.

   Man kan tycka att det borde vara så. Men faktum är att graviditeter, bebisar och barn verkar generera mycket trafik. Ekonomiskt fördelaktigt att visa upp barn.

   Jag har följt ett gäng inrednings och matkonton ett par år och jag börjar bli riktigt irriterad på att så fort de får barn blir det någon slags livsstilsblogg där de lägger upp bilder och uppdaterar om barnet. Så tråkigt att jag avföljer pga det.

  Jag vet inte vilket som är värst: när barnen är små och söta och helt ovetande, eller när de är tonåringar och fläks ut med sina personligheter för att mamman ska skryta och ”minsann har frågat om hon får lägga ut”.
  I båda fallen anser jag att barnen utnyttjas grovt.

  Minns när farmor fotade mig som barn när jag satt på toaletten. Är så glad att sociala medier inte fanns under min barndom. 😄 Kan tycka ibland att det är lite skevt att allt ska visas upp. Det finns ju ingen integritet längre. Saknar tiden innan sociala medier.

  Tingelinn, Jocke och Jonna, Trillingar, Sanna Bråding, My babydolls, Ilmrud, Pappapappadotter, Maragaux, – ja listan kan göras lång av expolaterande barn i Sverige. För att inte tala om Katrin och Bingo med allt vad de utsatte sin pojkar med under den ökända ”festen” med bilder som postades hej vilt för främlingar. Hur man kan välja att leva på att sälja sina barns integritet är för mig fullständigt obegripligt.
  Mycket kan man säga om Isabella Löwengrip men hon har aldrig expolaterat sina barn med diverse samarbete iaf och alltid dolt deras ansikte. Det hedrar henne.

   Håller inte alls med. IL skriver massor om sina barn, deras personligheter, vad de gör på dagarna, vad de tänker och känner. Bara för att ansiktsbilder saknas betyder det inte att barnens integritet skyddas. Och barnen är knappast anonyma på hennes konto bara för att hon ej visar ansikten, vi vet vad de har för fullständiga namn och födelsedatum.

   Tycker den här debatten är ensidig. Integritet är inte bara foton.

    Jättebra att hon inte visar deras ansikten, det ska hon absolut ha cred för! Men håller med om att det handlar om så mycket mer, även om hon inte på något sätt är ”värst”. Och med tanke på att hon tydligen har en hotbild mot sig/diverse knäppisar, så delar hon väldigt mycket som kan kopplas till barnen, tror inte det skulle vara svårt för nån galning att ta reda på var de går i skolan och kunna hitta dem.

  Fast att jämföra mammakärlek känns inte snyggt. Respekten och konsekvenstänktet är det sämre med, men inte kärleken till barnet.

  Där är Isabella ett föredöme, alla influencers borde ta efter henne i det avseendet.

   Med bilder ja absolut. Det känns ju bra att inga kan känna igen dem på stan, i synnerhet för henne som haft stalkers. Men hon har ju ofta använt dem som content i syfte att skapa provokation och diskussion och generera trafik.

    Det håller jag faktiskt inte med om att hon ofta gör.

    Tycker jag inte alls hon gör. Där är Läckberg den jag främst kommer att tänka på. Som älskar att berätta om hur hon gör med sömnmetoder, ”straff”, inte amma, inte gilla bebistiden, etc. Allt för att trigga igång diskussioner.

  Finns inget som är så ointressant som andra människors barn . INGEN är intresserad av era barn, ingen. Och ja alla känner att ens egna barn är sååå megasöta men det finns bara en som delar detta intresse och det är den andra föräldern. På sin höjd de närmsta släktingarna, mormor typ. När ni lockas att lägga en ”övergullig” bild på fb tänk på dessa ord: Låt bli!

   Fast gå in på vissa konton så ser du att det där stämmer inte alls. Caroline Kejbert har hur många medelålders kvinnor som helst som kommenterar gull-grejer om på barnbilderna

   Det tragiska är ju att folk ÄR intresserade av dessa barn. Det visades ju tydligt på Margaux konto. Barnen blir innehåll och följare vill av någon märklig anledning ha dem där.

   Men det där stämmer ju inte? Om barnen vore så ointressanta så hade ju inte mammainfluencers funnits? De skulle ju märka direkt om inlägg med barn inte uppskattades och de skulle försvinna fort. Och själv så tycker jag faktiskt det är kul att se bilder på vänner och släktingars barn och höra hur de har det. Är det så jättekonstigt eller?

    Eller hur. Mammainfluncers finns inte för att folk vill lägga upp bilder på gulliga barn. Det hade ju varit festligt om det var så, att det var enda drivkraften….De finns för att det finns pengar i det. Det är helt uppenbart att t ex Arnold var en viktig del av Margaux innehåll och intresset för hennes kanaler.

   Stämmer inte dock, kanske en bild inte är så intressant, men videos på barn in få hur mycket likes och kommentarer som helst

  Varför tar du aldrig upp Gabjoss? Hon använder ju konstant sina barn i reklamsyfte 🙄

  Människor är komplexa, tror inte att det har ett skvatt med kärleken till barnet att göra. Som mamma tycker man ju att barnet är det bästa och gulligaste som finns. Du Camilla har ju dragit iväg x antal bilder på din nya hundvalp nu, och ja den är bedårande! Men jag kan tänka mig att du är så stolt och kär i den lilla hunden så att du nästan inte kan låta bli. Ta den känslan gånger tusen. Så känner man för sin bebis. Har sista året haft både valp och bebis så jag kan åtminstone prata utifrån erfarenhet.
  Och om man då inte har ganska snäva moraliska gränser så vill man ju posta bilder på det finaste man har. Det tror jag är naturligt!
  Sen är det kanske svårt att greppa att man har hundratusentals följare, gränserna suddas ut för vad som är privat och vad som är content. Men jag tror faktiskt att det -sällan- finns ett huvudsakligt ekonomiskt eller själviskt motiv bakom att barn blir frontfigurer. Det förtar inte det moraliskt tveksamma i frågan dock.

   Då får man kanske skaffa sig lite självkontroll? Och att jämföra en hundvalp med en bebis? En faktisk mänsklig person? Snälla?

   Håller inte alls med. Har både barn och hund och har absolut inget behov av att posta bilder på mitt barn. Om jag tar fina bilder delar jag dessa med min familj. Däremot håller jag med om att för influencers suddas gränserna ut. Får man många likes på en bild på ens barn gör man nog om det igen. Men debatten om barn som innehåll i sociala medier har nog inte undgått någon. De flesta förstår att det kan vara skadligt men vissa fortsätter ändå. Varför? Jag har svårt att tro att motivet kan vara annat än själviskt.

   Nej, ”man” vill verkligen inte posta bilder på det finaste man har. Tack och lov vill inte ens en majoritet av alla föräldrar lägga upp bilder på sina barn öppet på nätet.

  Det är en sak om barnet/barnen vill bli fotade/filmade men en helt annan sak att dessa bilder/filmer läggs ut till allmän beskådan.
  Tycker det är tragiskt att en del skapar content kring sina barn, allt för att få fler följare, bli kända och tjäna pengar…

  Maggan Graaf har definitivt nåt i kikan, så här len och mjuk som hon är nu mot sina läsare är hon bara när hon har nåt i kikan där hon sen behöver sina läsare när det gått snett. Maggan följer ett blogg mönster precis som My och en del andra dramaqueens bloggare gör när dom av nån anledning kommer behöva sina läsare. Hennes stamläsarna är som vanligt otroligt naiva och tror att Maggan bryr sig om dom men tyvärr går dom in i fällan ännu en gång.

   Vad betyder att ha nåt i kikan? Har aldrig hört det.

    Det betyder ingenting, hen svamlar utan att förstå vad hen svamlar om.

    kikaren

  Tycker främst det blir fånigt med det skenheliga och dem som ska spela ”duktiga” föräldrar inser syftet. Tex Elsa Brattström som flera gånger påpekat att hon minsann inte använder barnen i samarbeten. Men samtidigt är barnen 95% av hennes content och man vet allt från vilka utbrott de har, om nån kissar i badkaret, hur jobbigt det är med ett klängigt barn osv. Barnen är anledningen till att hon har många följare och kan göra samarbeten. Hur många skulle följa om hon enbart la upp grejer om att hon plockar svamp och hennes sambo sitter på föreläsningar?

  Vilket himla tjat det är om att lägga ut om barn! Att ni orkar! Alla gör som dom vill med SINA barn. 🙄

   Man får faktiskt inte göra vad som helst, de är inte en ägodel. Jisses folk alltså.

    Vadå göra vad som helst? Man får posta bilder på sina barn hur mycket man vill utan att andra ska lägga sej i.

  Jag tänker främst på Yogagirl, vars content på instagram är nästan 100% barnen. Både barnen själva (på bild i vart och vartannat inlägg) och allt kring deras födelse. Hennes senaste graviditet och hemmafödsel drog ju enorm uppmärksamhet. Jag undrar hur hennes konto ens sett ut idag om barnen inte nämndes och fanns med på bild?

   Du överdriver, alla dom andra nämnda visar upp sina barn mer! Förutom Isabella

  OT

  Såg precis en bild på Petra T med gravidmage. Hon va ju förut väldigt ”normal”, slet med vikt å träning å blev sen plötsligt smal. Är nu gravid men ändå väldigt smal.

  Har hon fettsugit sig? Och jo jag tycker man får diskutera sånt då hon är influencer å influerar, bla med sin kropp å hur hon klär sig som gravid.

   Fast hon gick ner i vikt för länge sedan och var inte direkt enormt stor innan dess. Jag har alltid tänkt att hon lugnade sig med sitt brutala festande och med det kom sundare vanor som motion och mycket mindre alkohol och fyllemat.

    Var tvungen att googla å du har rätt, hon va inte så som jag mindes det. Mer vätskefylld kanske. Var nog mina egna gamla hjärnspöken som kom ihåg det så

   Tycker inte alls att det är så självklart att diskutera hennes kropp och om hon har fettsugit sig ”bara” för att hon är influenser. Är kroppen och diskussioner kring den hennes s.k. nisch inom branschen? Trodde det var mode. Kan hon inte få ha sin gravidkropp (eller kropp öht för den delen) ifred utan att vi ska prata om den? Du har ingen aning om hur hon mår bakom skärmen och att kroppen kan vara resultatet av hennes mående, oavsett om hon mår bra eller ej.

    Tycker det är skillnad att diskutera operationer och att diskutera kroppar.

     Hur kan du diskutera en opererad kropp utan att diskutera kroppen?

  Tycker det är helt sjukt att Alexandras Brings man tillåter henne att exponera sina barn medan han själv inte alls vill synas i hennes sociala medier.

   Ja, fattar inte att det inte ifrågasätts mer. Hur kan man ha sådan dubbelmoral?!

  Fayme är ju gräslig med detta, allt hon lägger ut är på barnen. Och med jämna mellanrum börjar hon posta om alla bebisbilder och förlossningsbilder och barnens läkarjournaler (!). Det framstår för mig som att Fayme inte har så mycket utöver att vara mamma och att allt därför måste gå på repeat med jämna mellanrum, för det är det enda som snurrar i hennes huvud liksom.

   Eller LD. För ett tag sedan höll hon på att lägga upp stories om barnen och att de växer upp som övre medelklass och de ska gå natur och spela piano och gud vet.
   Jag tänkte då att natur är ju rätt svårt att komma in på, iallafall på bättre skolor, så vad jobbigt för barnen om hon håller på och skriver att de ”ska gå” natur. Det är inte alla som blir antagna och det är inte alla som orkar slutföra.
   Nu har hon frågat ”om man inte kommer in på natur, vad ska man ta för alternativ då?” Så tydligen är antagningspoängen så pass höga som jag misstänkte.
   Så himla onödigt att hålla på och skriva sådär om sina tonåringar. Låt dem bara vara.

    Det är LD’s äldsta som själv VILL gå natur (Hon vill tydligen bli veterinär), att LD sen frågar efter alternativ behöver väl inte betyda att ungen har för låga poäng utan om att ha alternativ om poängen inte räcker (det beror ju på hur många det är som söker, även om du har tillräckligt med poäng så går de med högre före i kön)? Tror mest du projicerar här, varför utgår du från att LD har höga krav eller massa prestige kring sina barns studier eller annat. Hon ger snarare intrycket av att stötta dem oavsett vad de vill eller gör.

   Fayme är den mest fantastiska mamma och människa jag kan komma på. Hon hanterar sitt konto och barnen helt naturligt. HUR kan man se något dåligt eller negativt i det? Det handlar om ens egna förutfattade meningar och fördomar.

    Naturligt? Är det naturligt för barn att alla mammas följare känner igen en och vet vad de heter, ålder? Vi pratar inte om 50 följare som är mammans släkt och vänner. Vi pratar om 70 000 främlingar.

  ”Det finns undersökningar som visar att barnen inte tar skada” ”min treåring tycker att det är kul” jo tjaba tjena hallå om typ 20 år när den första riktiga generationen influencerbarn har vuxit upp och börjar tala ut om hur det var att exponeras för hela världen 🙄

  Att använda sina barn för gulligt content – det är noll av noll stjärnor. Om bara några år kommer barnet att vara större, och det kan vara SÅ känsligt i vissa åldrar att man visat upp det ena och det andra. Saker som en äldre tonåring eller ung vuxen kan skratta åt, men som för barn i prepubertet kan uppfattas som ett rejält mentalt övergrepp.

  De flesta barn kommer till en period när man bara vill flyga under radarn och inte synas alls typ. Allt är pinsamt och man vill vara anonym. Kan vara från sena barnaår, upp i tonåren och sedan i unga 20. Att ens tänka tanken att mina föräldrar skulle delat en massa foton, privata kommentarer om potträning, filmer när jag grät eller klädde mig knasigt, etc. Vilken jäkla mardröm! För att inte tala om när man dejtar, ska söka jobb etc. Och dina päron har delat allt om att du inte blev bjuden på kalas, deras relationsproblem, din diagnos, dina problem i skolan, etc. Så vidrigt! Någon har redan outat allt som är du, och du får på så vis inte skapa din egen person, växa och mogna i din takt. Fy farao.

   Exakt detta!
   Barnet kanske vill äga sin egen historia. Kanske inte längre identifierar sig med diagnoser, könstillhörighet, åsikter som mamman bloggat om inför alla följare.

   Eller barnet kanske bara vill vara anonym, blir en sån som har stängt konto med 25 följare. Som jobbar på kontor och är nöjd med det. Så googlar någon på namnet och hittar barnet på mammans blogg och långa historier om skolan, diagnoser, läggning…

  Kom ihåg Torsgården & Höglin också, alltid barn med på något sätt.

  Kanske en lag mot att exponera sitt barn för sin egen vinning vore på sin plats snart…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.