Julklappstips med Elsa Billgren

I dagens konsumtionssamhälle så vågar man knappt prata om julklappar utan att man får ett blängigt ögonkast från både höger och vänster, men det kan man spara på här. Elsa Billgren kommer nämligen med några härliga julklappstips som jag nog tror de flesta av oss kan stoppa in i den hållbara kategorin.

Min gissning på vad som blir årets julklapp är något hembakt. Oavsett vill jag slå ett slag för det hemgjorda och tycker det slår köpt med hästlängder. Speciellt om det man ger är omsorgsfullt inslaget, kanske i en burk eller på vackert fat med cellofan runt med knuten rosett högst upp. // Elsa

Som den bakälskade jag är så skulle jag kunna ge varenda kotte jag känner hembakat i julklapp, det är ju SÅ roligt att dekorerar varje kartong till varje individuell person!

Det allra finaste man kan ge är tid, så en handskriven lapp med löfte om bio, popcorn och barnvakt, eller vad det nu kan vara, är alltid uppskattat. // Elsa

Som det inbitna Vännerfan som jag är så är den egna versionen av ”Coupons for an hour of Joey love” – anpassade efter mottagaren då – ingen dum idé.

Skulle man stöta på en dammig chapagnekylare på fot second hand så är det bara att köpa! Det är den perfekta fruktkorgen och kan stå framme på vilken köksbänk som helst. // Elsa

Älskar second hand, och kan även tipsa om att hålla ögonen öppna efter gamla brickor att klä med fina tapeter. Jag har en här hemma med vita elefanter på grå botten från Svenskt tenn, som jag piffat till.

På min önskelista varje år står gamla pussel. Kanske är det fler än jag som tycker om att lägga det på jullovet? Spel och pussel finns på tex Tradera. Till yngre och äldre nostalgiker. Brädspel är också roligt, dessutom något man kan använda direkt! // Elsa

Det enda negativa med att köpa gamla pussel är att man måste lita på att alla bitar finns med i kartongen, och det vet du ju inte förrän du är klar, eller ja… nästan klar med det.

67 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Hembakat brukar inte vara uppskattat, eftersom många idag inte äter gluten, kolhydrater, osv. Second hand skulle jag aldrig kunna köpa i present/julklapp, till mig själv köper jag second hand ofta, men inte till andra, det känns jättekonstigt. Har redan köpt över 30 julklappar i år, och jag har bara börjat, älskar att köpa julklappar till folk! Ska för 4:e året i rad även vara julklappsgivare via Giving People, man får kontaktuppgifterna till en familj och så får man en önskelista från barnen i familjen och så köper man det som står på önskelistan och överlämnar/skickar sen själv till familjen, det är inte bara för deras skull faktiskt, det är även lite för min egen skull, tycker det är riktigt kul faktiskt att handla till barn och okända människor (brukar även köpa till föräldrarna, trots att man egentligen inte ska det) och man håller ju kontakten själv med föräldrarna vilket är riktigt roligt när man är ganska så ensam själv, vi brukar även ha kontakt på julafton när de vill tacka och skicka bilder, vi har även hållit kontakten lite efteråt.

   Jag är som du. Älskar julen och att ge. Och har man möjligheten förstår jag inte vad problemet är. Jag är i full gång och betar av önskelistor.

    Överkonsumtion kanske? 😅

    Älskar att ge med. Men tycker det blivit så extremt överdrivet. Sen jag fick barn blev det ÄNNU tydligare. Små barn behöver inte julklappar för X-antal hundralappar. De är nöjda över en inslagen visp (typ). Beroende på ålder såklart. Rent byte av pengar, tråkigt när det blir på det viset. Att man hittar ”den” perfekta julklappen, absolut! Men när det sätts ”400kr per barn” känns det mest om ett måste och rent utbyte av pengar.

    Miljön??

     Miljö och överkonsumtion visst visst. Men ni vet ju inte vad önskelistorna är fyllda av. Iår försökte jag med mina tonåringar att få ge dom en summa pengar i julklapp att handla själv för. En av dom känner sig själv rätt bra och sa att hon isåfall lägger pengarna på en massa skit hon egentligen inte behöver samt utemat med kompisar osv, så hon vill hellre ha sina önskningar som består av en specifik jacka, ett par nya sneakers att ha till våren då hon växt ur dom gamla osv. Så visst konsumtion, men inte överkonsumtion då det är saker hon behöver och skulle behöva köpa iallafall. Här där vi bor vimlar det inte av secondhand-butiker för kläder där vi kan prova och handla så vi köper det mesta nytt.

   Känner också att hembakat i jul inte äta upp. Folk har ofta ett överflöd av mat hemma över jul. Vet många som slänger allt den 26.

   Aldrig lita på ett begagnat pussel.

   Tapet på bricka? Tål tapet kladd och spill?

    Fast det behöver ju inte vara en skål knäck eller julchoklad. Det kan vara hembakt jullimpa eller knäckebröd. En flaska hemlagad glögg, saft eller sylt, som ofta håller över ett år i kylen. En bekant ger ofta hemlagad ost som sedan ställs på julbordet. Eller inlagd sill. Jag uppskattar hemlagat. Aladdinaskarna däremot känns som att det finns i överflöd av…

     Man kan aldrig få för många alladinaskar 😍😍😍

      Älskar de gula😍

      Mycket chokladask för typ 1 enda ätbar pralin

       De spritfyllda äcklen i hörnen ratar man precis som de på krogen😀

       Varför tror du att det bara är en pralin som är ätbar?

      En är för mkt 😇😂

    På många second hand butiker provlägger de faktiskt pussel. Läste en intervju med en tant som hade det som uppgift.

     Det jobbet hade jag velat haft😀

     Hos Erikshjälpen kollas allt, från pussel till elektronik. Och ja, man kan anmäla sig som volontär för att få provlägga pussel.

    Hembakt till jul är nog ingen höjdare, även om det inte är godis så har man ju så mycket mat + kanske äter ute, blir bortbjuden, reser bort etc. Hemlagad sylt eller saft eller nåt är ju en annan grej eftersom det går att spara och det är en fin present.

     Jag brukar ge bort en supergod granola med pistagenötter och grejer i en fin burk, brukar vara väldigt uppskattat.

      Åh, jag önskar.

    När man klär en bricka (eller något annat) med tapet brukar man stryka på lack så att ytan tål kladd och spill.

   Jag får grym ångest av att få (nya) julklappar, pga klimatångest, och även när barnen får nya julklappar. De flesta i vår bekantskapskrets är jättebra på att hitta fina presenter second hand, kläder, spel, böcker, lego m.m. i nyskick. Uppskattar nästan mer second hand, då jag vet hur mycket tid och engagemang det kräver att hitta den ”perfekta” presenten på loppis, jmf med att klicka hem något på nätet. Eller något hemlagat (t.ex. stickat el bakat). Vi ger inte julklappar åt vuxna i släkten, såå skönt tycker alla. Räcker med födelsedagar och fars/morsdagar, så kan man fokusera på gemenskapen, både under julafton, men också advent. Istället för att stressat springa omkring i butiker hela december, utan tid att sätta sig ner i lugn och ro med barnen och göra något mysigt tillsammans.

    Jag ger bara julklappar till syskonbarnen som är fem år men jag brukar ge second hand och min syster uppmuntrar det. Förra månaden gallrade tex biblioteket här ut böcker gratis. Hittade jättefina böcker som blir perfekta julklappar till barnen. Tror inte de blir lyckligare av att få samma böcker men nya.

     Jag har alltså bara två syskonbarn som är fem år, inte så att yngre eller äldre inte får 😁

  Tanken som räknas osv… Men just i hennes fall tycker jag det är lite märkligt hur mycket extremt dyrt hon unnar sig, jämfört med vad hon ex ger till sonen? Stark kontrast mellan chanelskor och second-hand leksaker (som helt ärligt ser ut att vara gör ett mycket yngre barn). Obs inget fel med second-hand leksaker, är bara skillnaden i detta fall som känns märklig.

   Å andra sidan tror jag många som har mycket pengar kanske vill lära sina barn att värdet i en present inte ligger i hur mycket det kostar? Finns en balans såklart men ändå.

   Har känslan att hon bara visar vissa leksaker som passar in i hennes image. Innan hon fotar sonens rum plockar hon undan allt i plast, allt som låter och har superhjältar och Pokemons på. Men jag kan ha fel.

   Brukar köpa Chanelväskor till mig själv och begagnade leksaker till mitt barn. Ibland får han nya grejer och jag second hand-kläder. Tycker dock second hand marknaden är sjukt mycket bättre för barn, utbudet är groteskt av prylar i nyskick. Dessutom så praktiskt när man inte vet hur mycket han kommer leka med grejerna. Jag tycker det kan vara svårare att hitta till vuxna beroende på vad man söker.

    Får lite dåligt samvete faktiskt om jag köper något dyrt till mig själv men då är det såklart alltid något som beräknas kunna hålla länge. Men kan man hitta bra grejer på second hand till barnen kan man ju se det som att man sparat pengarna och de kan användas till dyrare grejer när de blir äldre, eller något annat kul. Köper dock mest second hand åt mig själv också.

   Vi köper också vädligt lite presenter till våra barn eftersom många andra ändå ger vid både födelsedag och julklapp. Tycker det blir för mycket annars, de kan inte hantera att få så mycket och hinner inte glädjas åt allt.

   Däremot lägger man ju massa pengar på sina barn årets alla andra dagar.

  Pussel stavas det, hon skriver ju det i texten du citerar till och med.

   Ingen bryr sig om miljön längre, inte ens MP som bara tjafsar och vurmar om att Sverige har kapacitet att ta hit hela världen..

   Undrar ibland hur bokskrivandet gått gör camilla, är den korrad eller är stavningen lika illa där med?

    Nej, förlaget arbetar inte med korrektur utan trycker mina slaskanteckningar rakt av.

    *för
    *Camilla

     Visst vore det kul om förlagen gjorde så?!

   Men din meschersmitter, (stavningen)😀

    Var till anonym.

    *Messerschmitt

     Din besserwisser, tihi😉

  Brukar öppna pussel på loppis och räkna bitarna. Sorterar snabbt i högar på tio bitar, så behöver man inte börja från början när man tappar bort sig i räkningen. Går snabbt på ett par minuter för mindre pussel på 100-200 bitar. Ibland är lådorna ihoptejpade och lapp på att bitarna är kontrollräknade. På tradera får man väl bara lite på säljaren…

  Hörde på nyheterna igår att i år är första gången på tio år som vår julhandel inte väntas öka. Varje år slår julhandeln nytt rekord men vi verkar kunna vända det i år. Antagligen pga ekonomin och inte miljön men ändå. Hoppas det får många att inse att julen går fint att fira utan konsumtionsrekord.

   Vore nog bättre att kolla det efter Jul?

  Jag har köpt flertalet pussel second hand, både i butiker och loppisar. Främst 1000 bitar. Har aldrig kontrollräknat men har heller aldrig varit med om att bitar fattas. Kanske haft tur.

  Behöver tips på nån ”större” grej att önska till dottern 7år! 🤯 Sonen får en stor Lego som han drömt om länge som är dyrare och mormor och morfar vill köpa i samma prisklass till dottern men kommer inte på nåt! (Legon ca 3000kr)
  Hon älskar Barbies men har redan hus,bil osv, Baby born dockor men har det mesta gällande det!

   Be dom köpa något hon gillar så kan de spara resten av pengarna. Så har vi gjort till våra barn när de får stora summor av släkten men det som de tycker är kul att leka med kanske kostar någon eller några hundralappar. Pengar kommer man alltid behöva mer av när man blir äldre.

    Tycker dock det är lite knepigt att ge pengar till ena barnet när de är små. Dvs en treåring förstår ju inte värdet av några nollor på ett konto i stunden och om i längden den ena inte önskar sig mycket till födelsedag och jul kan det ju bli en rätt rejäl skillnad på kontona, samtidigt som den som önskat sig grejer kanske inte riktigt fattat valmöjligheten/konsekvenserna. Små barn då alltså. Om ni förstår vad jag menar? Tips: ta med barnet till en leksaksaffär och se vad hon gillar.

     Håller med, det är knepigt med syskon. Bra om båda barnen uppfattar att de får en ”stor” present även om den inte måste kosta just 3000 sek.

     300€ lego borde ha rätt så bra andrahandsvärde. Sen kan man fråga sig om barnen måste få exakt lika dyra presenter? Känns idiotiskt att köps saker någon inte vill ha/behöver bara för att slutsumman på kvittot skall vara samma. Kanske man kan spara lite av summan tills hon blir större, och sen köpa t.ex. en dyrare vinterjacka eller liknade. Barn i 8-årsåldern bryr sig sällan om prislappen på presenterna, jämför oftare mängden presenter. Små barn önskar sig ofta billigare saker, stora barn dyra. Fick storebror för samma summa när han fyllde 8?

     Fast små fattar ju heller inte värdet i grejerna? Det är ju det bästa med barn. De vet och lägger noll värdering i om det kostat 50kr på Dollarstore eller 500 eller 5000kr. Bättre att spara pengarna, barnet har ju ”mycket” redan 😅

      Ja det är ju därför det blir lite konstigt att sätta in större summor på ena barnets konto tänker jag. Alltså att 4-åringen ”råkar” önska sig något för 5000 kr medan 3-åringen vill ha något från dollarstore. 4950 kr flera gånger till födelsedag och jul, om det upprepar sig, blir ju en hel del pengar mer för den ena att röra sig med vid ex 12 år, alternativt växt på sig väl fram till 18-årsdagen. Och blir ju lite konstigt att bara ”ja din bror har 100.000 kr mer än dig för att när han var två år ville han bara ha ett gosedjur men du ville ju ha en bobbycar, samma varje jul”. Speciellt yngre syskon har ju ofta tillgång till/kan prova fler grejer och därför kanske önskar sig mindre?

   Kanske de kan ta henne till barbieutställningen i Nyköping om ni inte bir alltför långt borta?
   Kanske sova över i Nyköping.
   Finns ett Clarion Collection-hotell där och på såna ingår frukost, fika l kvällsmat (middag).
   De skulle Kanske kunna ge en Barbie frän Barbiefilmen och ett vykort där det står att de ska åka dit tillsammans. Då har hon något att spara från upplevelsen och en Barbie som kan komma med till Nyköping

    Ifall det inte framgår av engagemanget älskade jag Barbie som barn och hade älskat en sån här upplevelse 🙂

   Om dottern själv inte önskar sig något mer så sätt in resterande pengar på sparkonto till henne (om morföräldrar verkligen vill ge bort de).

   En global indexfond! 3000kr om året kan växa en del till 18-årsdagen!

   Jättekonstigt att hålla reda på pris och summor. Ge henne något hon önskar sig bara? Nästa år kanske hon önskar sig nåt dyrt men inte sonen.

    Inte så konstigt alls? Rätt orättvist om någon får stor present för flera tusenlappar och en annan får ett paket strumpor för 79.90.

     Så var en väns svärmor. Svärmoderns dotters barn fick ett dockskåp, sonens barn fick ett par strumpor🤔

     Fast nu var det ju inte det som menades. Säj att tjejen önskar sig ett dockhus för 100€ och brodern legoset för 150€. Känns absolut inte orättvist att de får för olika summor, då båda får vad de önskar sig. Det är klart med tonåringar som är mer prismedvetna får man vara mer rättvis, men små barn somninte har prisuppfattningen så är det inte priset som är det viktiga.

      När det gäller såpass stora belopp tycker jag att det är skillnad även när det gäller små barn. Det är skit samma om barnen inte förstår, men hade själv inte kunnat ha det på mitt samvete att ena barnet fick för t.ex 500-1000:- mer. Hade i så fall fört över det som fattas på ena barnets konto.

       Fast hur rättvist är livet sådär annars? Håller du koll på för vilken summa du köper kläder åt barnen (och tar i beaktande om ena syskonet får ärva), anmäler du till hobbyn bara enligt pris? Håller du koll på hur ofta barnen får träffa kompisar osv? Olika summa presenter är väl inte konstigare än att ena barnet spelar fotboll för 50€/månad och andra ishockey för 200€/månad? Ingen skulle väl pracka på fotbollsspelaren pianotimmar bara för att få upp summan till 200€?

   En cykel (bättre begagnad för 3000 kr), ridlektioner eller annan aktivitet hon gillar under kommande vårtermin.

    En bättre begagnad cykel för 3000??

     Yes!

   Hon kanske kan skriva en onskelista? Annars vet jag att nar jag var 7 ar onskade jag mig en egen ponny och i brist pa det ridlektioner (som ju ar snordyra) eller slalomutrustning. Har hon nagra sada intressen som ridning, fotboll eller liknande?

  Jag älskar att få julklappar som är hemgjorda men jag vill helst inte få något ätbart, dels för att jag är picky med vad jag äter så det skulle inte bli uppätet men också för att jag inte är så pepp på att käka bullar som de bakat tillsammans med mina väldigt snälla och söta, men också snoriga och lite äckliga, syskonbarn…

   He he, schysst annorlunda nick förresten😉 Kommer ihåg när man skulle hämta på dagis och de bjöd på fika. Barnen hade gjort chokladbollar och en av barnen satt med en grön lobba på kinden. Urk, men förlåt alla barnen och pedagogerna 🙏

  På tal om ätbara julklappar. Var med i en secret santa i en Facebookgrupp förra julen och fick ett paket i brevlådan. Det var köpta strumpor, nånting mer och så en hemgjord müsli. Tanken är väl god, absolut. Men 1) påsen müslin låg i var ett gammalt blöjpaket, 2) blöjpåsen hade läckt och inte nog med det så hade även själva ytterpåsen gått sönder också så jag hade müsli i hela min brevlåda😂

  Mina syskonbarn får fysiska julklappar som de inte haft råd med själva (de är tonåringar och min syster har ansträngd ekonomi). Mina föräldrar får ofta upplevelser då de aldrig unnar sig sådant trots att de skulle ha råd. Då pratar vi om teater, restaurangbesök på en rolig restaurang och sådant. I övrigt så tycker jag att rätt second hand pryl till rätt person fungerar. Letar man runt så kan man hitta kul saker, men det kräver planering och lite kreativitet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.