Triss i Instastory

Therese Lindgren ifrågasätter att Jaktjournalen kallar sin Rovdjurskampanj för viltvård när det är en tävling i att skjuta så många vilda djur under 8 månader och ta selfies med de döda kropparna. 
Jag kan tycka att hon har en poäng här.

Dasha ”iPadens tidigare största fan” Girine skriver att deras barn får ha iPads under middagen för andra gången i år. 
Minns ni henns kovändning i våras, där hon ströp den tidigare obegränsade tillgången till skärmar helt. Kul att se att hon verkar hålla på principen!

Pop up-stores verkar vara det nya – även Jon och Jannis klädmärke poppade upp med en butik idag. men den verkar bara ha varit en endagarsföreteelse, men vem vet….
Om det gick bra idag kanske den kommer tillbaka?

87 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Haha alla dessa skärmar framför barnen…som nu visade sig vara skadligt. BIG surprise!

   Tror inte det är speciellt nyttigt för människan i stora hela inte bara barn.

   Äh, alltså skadligt och skadligt ja klart det inte är bra om små barn kollar massor. Men tror de flesta ändå tänket att det nog inte är så bra ändå men att alternativet kanske känns jobbigt – få sova mindre, barn som skriker i bilen, lugn under middagarna och så kanske hela familjen blir gladare. (Innan nån kommenterar, klart man kan lösa det på annat sätt, det gör vi själva oftast). Men att man liksom inte tänkt att skärmen är BRA men kanske samtidigt inte LIVSFARLIG och man gör någon slags kompromiss, såsom med mycket här i livet!

    Läs senaste forskningen istället för egna gissningar. Hjärnskador låter rätt skadligt.

     Så en 4-åring som kollar Bolibompa 20 min varje dag får allvarliga hjärnskador? Det borde ju ha märkts på vår generation och till och med våra föräldrars generation isåfall, hade skadorna varit så allvarliga hade de nog upptäckt det tidigare.

      När vi var små (född 79)
      Skulle man få massa skador av tvn, kan inte se att det finns forskning idag på att vad som sas då verkligen var skadligt.
      Liksom nu, undersök om 30 år hur mycket skador som kan kopplas till specifikt att barn kollat på en skärm.

       Brukar du läsa kommentarer här?
       Här finns nog en och annan som växte upp med för mycket tv…

      Det är skillnad på tv och iPads.

       Säger din magkänsla?

       För ögonen ja, men i övrigt nej.

        Appar fungerar ju helt annorlunda än ett avsnitt av ett barnprogram tex.

         Då är det återigen innehållet och inte skärmen som är problemet.

       Poängen är att folk var rädda för tv då som de är för iPads nu, och det var ogrundat då, och så vitt vi vet även nu.

      Vad som ses som hjärnskada är väl olika, men skärmanvändande hos barn kan orsaka försämrad språkutveckling och adhd-symptom. Är det en ”hjärnskada” vet jag inte, men samma symptom som en hjärnskada kan ge. Sedan har det konstaterats att vi sedan smarttelefoner börjat användas hela tiden blir lite dummare.

     Förlåt men nej, ingenting säger att måttlig användning av skärmar ger hjärnskador. Det är moralpanik galore alltså.

    Det är ju inte bara skärmen i sig, fysiskt, som inte är bra utan vad den gör med våra hjärnor som är det farliga. Speciellt med hjärnor som inte är färdigutvecklade.
    Alla dessa yngre generationer är försökskaniner med mycket nu för tiden.

    Och nu låter jag gammal och det kanske jag är, men det gick alldeles utmärkt förr utan paddor.
    Vi fick se på tv en begränsad tid varje dag, annars var vi ut eller inne och lekte.
    Godis och dricka var strikt bara på lördagar.

    Dagens ungar (och många vuxna) äter socker varje dag! Och detta vet jag för kah jobbar i matbutik och läste i tidningen i veckan att när familjer får mindre pengar att röra sig med så köps det mindre grönsaker och frukt, men MER godis!?

    Börja med att ge era barn ordentlig mat och motion så kommer alla att få sova sen när det är dags.

     Ja socker och skräpmat är vardag för många idag. Häpnade över att Sandra B gick på donken med sin 2-åring…

      Men herregud, hur ofta händer det? Ta ett chill pill nu.

     Dåliga matvanor med massa socker farligt fett och syntetiska ämnen är nog avsevärt farligare.
     På alla hälsoplan

      Fett är supernyttigt och livsnödvändigt, men det ska vara naturligt fett som max får vara lite processat, typ smör, talg och ister. Absolut inga fröoljor!

       ABSOLUT inga fröoljor? Så solsorolja och sesamolja osv är farligt?

     Upplever att vi som är födda i slutet av 80talet åt mycket mer onyttigt än vad barn idag verkar göra. Det var liksom oboy och sockrade flingor till frukost. Idag är det väl barnmisshandel att ge ett barn chokladmjölk till frukost.

      Håller med. Jag är 80-talist och mina barn äter betydligt bättre frukostar än jag gjorde. Naturell yoghurt med banan, till skillnad mot fruktyoghurt och sockrade flingor, äpplejuice med 100% frukt istället för oboy, hembakat bröd istället för Skogaholms limpa med socker och tillsatser. På fredagarna blir det en skål glass efter middagen och på lördagar får de plocka 5 godisar var i affären.

       Juice är inte nyttigt även om det är gjort av 100 % frukt.

       Absolut att man kan äta onyttiga saker ibland, men att ha det som dryck till frukost dagligen är inte nyttigt.

        Point proven. Det där hade ingen sagt 1992.

         Kanske inte men statistiskt sett dirkcer vi mycket mer sötade drycker nu än 1992, och särskilt i yngre åldersgrupper. Vad vi sen säger spelar mindre roll.

        Det är väl nyttigare än oboy?? VIlket var personens enda poäng.

       Jag bakar men mina barn föredrar ju såklart färdigköpt bröd! Vad gör man… praktiskt dock eftersom det går bra att förvara i frysen och ta fram efterhand, eftersom det bara är
       barnen som äter det. Hembakt fungerar sämre för det. Hoppas de överlever!

      Ja det där är konstigt, känns som att vi är mycket mer medvetna idag men p andra sidan verkar det som att det äts sämre också? Äter vi bättre till vardags medan det är fler och värre undantag? Eller är det väldigt stora skillnader mellan de som äter bra och dåligt?

       Nyttig mat är dyrt och tar tid, folk är fattiga och utarbetade.

        Haha fan vilken sorglig kommentar, byt vänner/jobb! Styrkekram till dig!

         Vad har vänner att göra med att folk sliter ut sig för skräplöner? Tror du att fattiga människor är fattiga därför att de inte bara byter jobb?

      Kolla sockehalten på det de flesta barn får att äta så ska du se att det inte är så stor skillnad.

      Tror det var mer fattiga människor faktiskt.
      Växte upp med kock så fick alltid näringsrik frukost. Åt nyttigare då än nu.

     Vi fick typ saftsoppa till mellis varje dag när jag gick till skolan. Nu finns det många förskolor som inte ens serverar sylt eller ketchup.

      Men mycket bröd, pasta, margarin och onaturliga oljor, konstgjort protein m.m. m.m.

       Bröd och pasta är inte skadligt.

       Mmm förskolorna följer väl Livsmedelsverkets rekommendationer, och de anser inte att pasta, margarin etc är farligt.

       Sen käkade vi väldigt mycket formfranska när jag gick i grundskolan kan jag säga,.inte som att det var hembakat bröd då heller.

     Jisses vilken moralpanik. De flesta håller sig till lördagsgodis till barnen även nuförtiden.

    Har läst de har experternas utläggningar.
    Jag undrar om de har koll på hur när och var och vad barn kollar på ens?
    Och exakt vad som är skadligt tycker jag är så oklart. Mest påståenden.
    Min 5åring har fått se åldersadekvat innehåll på mobil sen hon var 1år. Verkligen inte hela tiden, vi gör väldigt mycket annat leker olika lekar, pysslar ritar spelar pusslar är ute och leker, jag är ledare i Friluftsfrämjandet för barngrupp där hon gått sen hon var skogsknopp.
    Vi bor nära havet och badar mycket sommar tid, badhuset, hon går på aktiviteter och de gör väldigt mycket kreativt på föris
    Hon får kolla på morgonen, när jag lagar mat, kanske städar eller något annat hon tycker är supertråkigt.
    Haft lärande appar på mobilen (en separat barnanpassad mobil)
    Vid 1,5 hade hon ett enormt ordföråd, förde konversationer och har lärt sig enormt mycket om allt möjligt via mobilen. Vettiga saker.
    Vid 2 började hon prata engelska för hon såg engelska barnprogram och kan nu byta mellan svenska och engelska. Visst vi har uppmuntrat och lärt henne också.
    Liksom att hon kunde siffror och räkna vid 3, runt 4 hade hon koll på alfabetet och kan skriva det mesta vissa ord kan hon själv annars kan man bokstavera och hon skriver rätt för hon vet hur varje bokstav ser ut.
    Glad busig lugn sover som en stock äter normalt…kan tyvärr inte se att hon skadats öht.

     Wow, trodde inte det fanns en endaste här som använt skärm! Men jag håller med, det är så stort och komplext område och det är stor skillnad på föräldrar som verkligen inte orkar – kanske pga egna problem – som drar upp statistiken för användandet där barnen faktiskt inte får den stimulans de behöver. Och ett rimligt användande. Det finns nog lite väl många faktorer för att kunna uttala sig generellt att ”skärm är skadligt för barn” och ge exakta rekommendationer.

      Jag resonerar lite som du. Men sitter ändå och är orolig. Brukar låta min 9m kolla Babblarna/Pingu/Bamse om jag typ måste på toa eller ska typ arbeta med kyckling och inte kan springa till honom var 10e sekund för att han kastat sina leksaker på golvet och är på dåligt humör 😬. Men det är ju nödlösningen ifall han inte kan vara road av annat, ändå inte särskilt kul dock. Men vad ska man göra 😒.

       Ja alltså det är klart det finns alternativ men också – många blir ju faktiskt väldigt stressade samt att alternativet (i verkligheten) kanske blir att man köper hämtmat istället, även om säkert alla här är perfekta och hittat en bra lösning att kunna laga goda rätter från grunden varje dag och aldrig använda skärm. Men som ett eget exempel, jag var hemma väldigt mycket med mina barn när de var små och utan hjälp från någon annan i ca 8-9 timmar per dag så ja, skönt att kunna använda skärm ibland.

       Klart ditt barn inte kommer ta skada av det. Det handlar om att inte använda skärm som barnvakt timme efter timme istället för att låta barnet leka och utvecklas. Tänker att de som säger att barn under 2 år tar skada av att öht ha någon skärmtid har läst en rekommendation och inte tänkt själva. Så vitt jag kan hitta har ingen bevisat att själva skärmen i sig är farlig, utan det handlar om innehåll och om att skärmen tar tid från annat som barnet behöver för att utvecklas.

        Ja det är ju självklart att WHO inte rekommenderar skärmtid för bebisar men vad jag kan se så har de heller inte uttryckligen sagt att det är farligt men att det *kan* leda till konsekvenser såsom för mycket stillasittande eller försenad språkutveckling. Men om man tar ex stillasittande så är ju 20 min framför en padda lika dåligt som 20 min fastspänd i bil. Vad gäller språkutvecklingen så är det lika illa att sitta i bilen och inte bli pratad med heller. Ingen är väl 100% engagerad i prat och lek varje minut av barnets vakna tid.

         Nej absolut, håller helt med dig. Det är det som är min poäng – Många verkar tolka rekommendationen att inte ge små barn skärmar som ett kvitto på att skärmen i sig är farlig. Och sen moralpredikar man det till stackars föräldrar som försöker få 10 minuter för sig själva och låter sitt barn titta på hoppande frukter på youtube en stund.

        Min svager och hans fru har latit sina barn sitta med paddor och telefoner fran det att dom var jattesma och helt utan att bry sig vad de tittar pa. Vid 1.5 ars alder kunde bada leta upp youtube pa telefonen utan problem (vilket enligt foraldrarna visade pa vilka genier deras barn var), men de kunde varken prata eller ga da foraldrarna inte stimulerade det. De var nastan 2 ar gamla innan dom ens kunde saga mamma och pappa och ungefar lika gamla nar dom val larde sig ga utan stod. Den aldsta ar nu 5.5 ar och jag forstar kanske halften av vad hon sager. Och nej, dom har inga storningar som gor att tal eller motorik ar forsamrade vad jag vet, daremot har dom aldrig blivit uppmuntrade av sina foraldrar att ga eller lara sig. Jag tror absolut att pedagogiska program pa skarm kan vara oerhort stimulerande for larandet, men att ha tillgang till skarmen sa fort dom gnaller lite efter den verkligen ar kontraproduktivt.

       Rekommendationerna är ju skrivna för att vara enkla att förstå. Tror inte de tycker de tär något stort problem att föräldrar sätter på paddan just den lilla, lilla stund när man skivar upp kyckling. Hälsomässig fördel att barnet inte får i sig rå kycklingsaft….men om de skrev att ”OK med små undantag så länge det inte blir ofta ” skulle det väl lätt bli ett sluttande plan….

       Har också en 10 månaders som jag brukar ta med in på toaletten. Men det har ju också sin hälsomässiga nackdelar eftersom han direkt sätter fart mot golvbrunn + toalettborste (+ toalettstolen om inte min rumpa korkar igen den).

    I dessa fall du nämner är det inte bara skärmen i sig som kan vara skadlig, det är bristen på uppfostran. Barn lär sig snabbt att de kan få sin vilja igenom genom att bete sig illa när det betyder att de får använda skärmar. Uppfostran gör enorm skillnad för ett barns beteende.

    Som lärare är det så oerhört uppenbart vad uppfostran gör med ett barn. Ett barn som får rätta sig efter regler, som får lära sig att stå ut med jobbiga situationer och ofta får ett nej har mycket lättare att klara skolan.

    En Ipad ska inte vara en snuttefilt, det finns alltid andra lösningar.

   Mmm hur är det skadligt då?

   Moralpanik och tyckande. Allt handlar om innehåll och hur en skärm används, helt absurt egentligen att påstå att allt skärmanvändande är negativt (eller farligt!).

   Min unge får titta på innehåll som är utvecklat för barn i hans ålder. Han hade lika gärna kunnat titta på ett akvarium.

    Men på samhällsnivå kan man definitivt säga att de tär skadligt hur lite barn rör sig, samt hur mycket de sitter helt stilla, och att skärmanvändande bidrar till båda de sakerna.

    Men om ditt barn tittar så länge på en skärm som man hade tittat på ett akvarium, alltså kanske 5 min om dagen (?), är det såklart inget att hetsa upp sig över.

     Absolut, men att det är skadligt att barn rör sig för lite är ju någonting helt annat än att det är skadligt med skärmar.

      Alltså både ja och nej tänker jag. 90 % av barnen rör sig för lite, och skärmar bidrar till stillasittande. Utifrån det tycker jag man kan säga att det är en bra ide att minimera skärmtiden och att rekommendationerna är bra.

       Jag håller inte med, när man går ut med generella rekommendationer mot skärmar skapar det en massa oro, skräck och skam som inte skulle behöva existera. Det gör att folk tror att skärmar i sig är farligt för barn – Vilket dels gör att föräldrar skuldbeläggs om de tillåter skärmtid, känner sig som sämre föräldrar och kanske itne tar den där pausen de behöver för att de inte vågar sätta barnet framför tvn.

       Andra sätt att formulera en rekommendation hade kunnat vara ”barn bör inte sitta stilla mer än x antal timmar om dagen/i sträck”, ”vuxna bör prata och interagera med barn flera gånger i timmen under vaken tid”, ”barn bör inte titta på små skärmar på nära håll”, ”barn bör inte titta på innehåll som inte är anpassat för deras ålder för att undvika överstimulans” osv osv. Det finns massor av sätt man hade kunnat angripa det faktiska problemen utan att döma ut skärmar generellt.

   Vad jag kan läsa ut av rekommendationer och forksning är det inte i sig att skärm är skadligt (eller farligt för hjärnan här som vissa verkar tro) utan att det tar tid från allt annat som barn behöver väldigt, väldigt mycket av. Främst brukar man prata om social interaktion och fysisk aktivitet. Och att missa vad man behöver för utveckling socialt, mentalt och fysiskt är blir ju såklart skadligt, indirekt.

   Det absolut sista barn idag behöver är att sitta still mer. Barn rörde sig för lite redan för 20, 30 år sedan men idag är det värre (men nej allt var alltså inte perfekt på det glada 90-talet).

   Teve är lite bättre än paddor just för ögonen, men annars brukar man inte göra någon direkt skillnad på dem.

   DVS det viktiga är inte om du visar din tvååring en film på 10 minuter eller inte. Men däremot är det ett stort problem att barn generellt sett sitter alldeles för länge, för stor del av dygnet, framför skärmar. Eftersom din tvååring behöver väldigt mycket tid för andra saker.

   Ang pedagogiska appar. Barn kan säkert lära sig en del. Men små barn lär sig generellt sett väldigt lite av av ”pedagogiska spel”, när man har testat det. De lär sig mycket mer av att interagera med en vuxen (För äldre barn kan det fungera lite bättre, däremot) Vill man vara pedagogisk är det generellt sett bättre att stänga av skärmen. Använd alltså hellre skärm när du behöver få disken undanstökad för att fånihop vardagen än inbilla dig att det är ett bra pedagogisk verktyg, för det är det inte.

   Sen blir ju den här debatten superknepig av man pratar om olika saker. Har t ex vänner som är rigida emot ”skärmtid” men inte räknar teve som skärm. Min 5 åring kollar max 1 h teve på per dag. Enligt mig har hon så också 1 h skärmtid om dagen, men enligt Dasha kanske noll om det bara är padda som ”räknas”?

    Samt pratar man språkutveckling och social interaktion så spelar det ju ingen roll om barnen har noll skärmtid om deras föräldrar, som ska träna dem i det ovanstående, själva sitter med näsan i mobilen hela tiden.

     Jag ser många grundskoleelever som går till och från skolan där jag bor. 90% går med näsan rakt ner i sin mobil. Då tänker jag alltid på vad skärmen ersätter/motverkar. De pratar knappt med varandra, busar/springer/leker absolut inte med varandra. De stannar aldrig till på den stora nya lekplatsen för sitt gunga lite spontant. De tittar heller inte över vägen eller hänger med i trafiken. Det ser så sorgligt ut att vägen till och från skolan blir ett lämmeltåg av skärmzombies istället för en social och trevlig stund av dagen så som jag minns det nät jag cyklade till skolan med min bästis varje dag. Men jag är väl en gammal moralpolis..

    Du har helt rätt! Även vuxna lär sig betydligt sämre genom att använda skärmar. Inom utbildningsområdet finns det mängder med studier på hur vi tar till oss information genom en dator. Det är en markant skillnad på att läsa en text på papper och precis samma text på en skärm. Elever presteras också sämre på prov som ges på en dator än prov på papper.

  Avskyr människor av en anledning.

   Då du avskyr alltså dig själv och dina föräldrar?

   Intressant tankesätt.

    Inte samma anonym, men jag avskyr också människor- inklusive mig själv och mina föräldrar. Inget intressant med det överhuvudtaget

    Gör dig inte dummare än du redan är.

     Läs svaret ovan dig och återkom sedan

  Kan inte tänka mig nå omanligare än att skjuta djur på skoj, hm jo ska vara vuxna män som spelar tv/dataspel brrrr mussan sluter sig på livstid. 😄

   Jag är kvinna och jagar.
   Tar överskottet av naturen och endast för mitt hushåll ska kunna äta riktigt bra kött.

   Rovdjur som t.ex räv och grävling behöver hållas efter. Läs gärna med info ang det.

    Nu handlade ju kommentaren du svarade på om att skjuta djur för nöjes skull. Jag kan verkligen inte förstå hur någon kan tycka det är kul att döda andra varelser. Rätt skrämmande egentligen.

    Blir väl inte manligare eller sexigare för att det finns kvinnor som också jagar?

     Måste allt vara manligt och sexigt då?

  Har inte gillat TL på ett tag, hennes inlägg har känts falska.
  Men detta är verkligen vettigt.
  Hur tänker dom ens som lägger ut detta?
  Och hur mycket viltvårdnade motiv har de igentligen. Känns som carewhashing

  Skrämmande hur accepterat det är med skärmtid för barn. Det hämmar kreativitet, fantasi, barn blir mer stillasittande och de mår omöjligt bra i längden (övervikt bland hos barn, bara att se under sommaren hur tjocka barn nuförtiden är).

  Min dotter på 10 år har reglerad tid. En timme på vardagar och 2 timmar på helger. Absolut inga sociala medier eller Youtube. Jag går igenom sms och sökhistorik dagligen.

  Hon protesterar självklart men det är vi vuxna som måste ta ansvar. Barn ska leka, de ska röra på sig och fylla sin barndom med minnen.

   Då har ju ditt barn skärmtid? Skrämmande!

    Det är skillnad på begränsad skärmtid för en 10 åring och för de barn som sitter flera timmar om dagen. Är de små är det vansinne.

    Det handlar om lata föräldrar som inte aktiverar sina barn.

     Mitt barn har mindre skärmtid än sådär och jag tycker ändå inte riktigt jag är position att läxa upp andra faktiskt….. 2/h dag är ganska mycket?

      Haha tänkte också det. Det är rätt magstarkt att läxa upp folk när man ändå har rätt mycket skärmtid. Min 10-åring och 8-åring ligger på samma skärmtid och jag tycker ändå det är rätt mycket, så skulle inte sitta och moralisera även om jag vet att många i den åldern och bland deras vänner har mer tid.

     Tycker du ja, någon annan tycker kanske att du är lat för dina 2 timmar om dagen. ”Absolut inget youtube” – Vet du ens vad man hittar på youtube? Allt från animerade former som rör sig för bebisar till utbildande filmer och klipp. Tror du att alla som använder youtube tittar på vloggar?

      Haha mitt barn lärde sig prata av youtube! Hon har förvisso en hjärnskada och grav adhd på det. Youtube är det enda hon kan fokusera på en längre tid. Sen att hon började med engelska är ju bara coolt, nu börjar hon gå över mer till att prata svenska men vi blandar hej vilt. Bara att hon äntligen pratar är ett mindre mirakel, tack youtube!

  Vi har ungefär samma och upplever att det då ändå finns gott om tid för annat samtidigt som det inte är något totalt förbud och det accepteras förvånansvärt bra. Men upplever att många verkar acceptera väldigt mycket stillasittande framför skärm med äldre barn för att det räknas som ett intresse och ibland även socialt. Men tiden man har är ju ändå begränsad så sitter man för länge kommer annat försvinna ur deras barndom.

  Vad många glömmer i skärmdebatten är att synen påverkas hos barnen till det sämre. Våra ögon är inte gjorda för att sitta och titta på kort avstånd i den utsträckning vi gör idag.

   Det gäller dock inte bara skärm. Inte bra att läsa en bok för länge heller. Eller inte vara ute i dagsljus och se långa avstånd.

    Precis! Barn idag tittar inte på långa avstånd, mycket viktigt för ögats utveckling. Idag står vi liksom inte på savannen och spejar. Som vuxen är det för sent att träna ögat /Mvh hon som fick ha lapp för ena ögat i lågstadiet

   Bara ännu ett exempel på att rekommendationerna är alldeles för generella när man pratar om ”skärmar”, och inte specificerar typ av skärm, typ av innehåll, tidsaspekter och avstånd till skärmen.

  Minns när Dasha hade ett samarbete med Swappie och hennes första son som var <1 år fick en egen iPhone för att lyssna på whitenoice med. Tur att tiderna och råden ändras.

  Allt det här med att barn äter för mycket socker och ser för mycket på skärm hela dagarna… Jag är född -90 och mina föräldrar lät mig se på skärm (TV + dator) hur mycket jag ville och det var fri tillgång på godis/läsk/saft. Vad det ledde till? Socker blev aldrig något häftigt för mig. Kan ha godis hemma liggandes i veckor och mycket blir för gammalt. Äter om jag blir sugen. Dricker sötade drycker kanske 3-4 gånger om året. Annars vatten.
  Lärde mig tidigt koda hemsidor och redigera bilder i datorn vilket har gjort att jag fått jobbmöjligheter. Har alltid tränat och varit aktiv.

  De kompisar/bekanta som hade stenhårt med godis på lördagar är ALLA ätstörda. De kan inte ha godis hemma för de vräker i sig allt direkt. Flera har haft/har bulimi/anorexia. Skärm fick de aldrig ha och flera hade riktigt svårt när de kom till universitetet och skulle börja använda datorn på riktigt.

  Jag har barn idag och tror på att ge barnen alternativ. Mina barn har ingen skärmtid, men de väljer alltid att läsa bok eller att gå till lekplatsen framför att se på TV. Gäller såklart att man själv är aktiv som förälder och då leker med barnen på lekplatsen och läser böcker för dem. Platta har jag försökt att få dem att se på när det är långa bilturer, men det är intressant i max en kvart och sedan vill de inte se mer. Vill de ha en godisbit efter maten en vardag kan de få det, men helst vill de ha bär eller frukt…

   * Menar att de har fri skärmtid. Inte att de inte har någon skärmtid alls.

  När man önskar att femåringen vill kolla på paddan… men nej då, nu jäklar plockas papper och pennor fram. Eller nåt Lego eller bilar… och så vill man bara ta en powernap inte ”titta, hur däcken studsar mamma!”…. 😭🤣

  Har man tur kollar han på paddan fram till frukost på helgerna. 🙄

  Är ju helt fantastiskt hur alla är så duktiga på att uppfostra sina barn..!! Var är ni som som låter era barn sitta med en en telefon med (jävligt) högt ljud på hela tiden, på stan, på vagnen, på bussen, när ni äter, fikar,,, ni är överallt..

  Jakt har ingenting med ”viltvård” att göra. Den så kallade viltvården går ut på att skapa så stora stammar som möjligt av arter som passar att stuva in i frysboxen och samtidigt tillåta minimala stammar av konkurrerande arter, rovdjur i första hand. Det är därför de svenska ekosystemen är helt uppfuckade. Jaga gärna, men kalla det för vad det är.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.