Dashas kovändning vad gäller iPads

Som jag skrivit innan så har Cosmos ballat ur fullständigt på flera olika plan. Att klä på honom eller klä av kräver typ två vuxna. Han blir så arg för minsta lilla. Men nu har vi ärligt talat ett nytt barn!! Han är så kramig och gosig och glad och ba nöjd?”
Just det, vi har även helt tagit bort iPaden. Helt. De får ha tv på ibland, men iPad är taco hej nu. Tror på riktigt den är gift för barnen. På riktigt gift. // Dasha Girine

Dasha Girine har alltså gått från att vara en förespråkare för iPads och låta sina barn ha HUR mycket skärmtid som helst, till att helt förbjuda och kalla dem för ”gift”. 
I februari 202 skrev hon att hennes son äter bättre med en iPad framför näsan, och här nyligen la hon upp ett klipp där hon inte tycker att det är en prioritering att låta barnen vara skärmfria.

Med tanke på den kovädning hon gör här så hade det säkert varit enklast att inte säga någonting om saken, för att slippa få eventuell kritik, men jag tycker det är bra att hon delar det här. 
Kanske kan det hjälpa någon annan förälder, som befinner sig på den berömda bristningsgränsen och kanske googlar ”sälja barn på Blocket”?

99 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Det här är en sån självklarhet!! Små barn ska inte ha ipads, dom blir helt stissiga och får svårt att varva ner och sova, får svårt med kognitiva funktioner, blir svåra att tillfredsställa med annat än skärm, tappar förmågan att koncentrera sig.

   D verkar ju helt ha överdrivet åt det hållet, skärm i timtal, vid matbordet osv.
   Självklart behöver man ha lite regler, detta känns bara korkat att ”komma på” nu…
   Inte direkt schysst ha sån slapp sk uppfostran heller

   Stissiga? Vad betyder det?

  Det är bra att både kunna medge att något inte fungerat och att våga prata om det.

  Undrar om hon tror att uttrycker är ”taco hej”.

   Tror inte det, det är ett vanligt ”meme-sätt” att skriva tack och hej på 🙂

   Det undrade jag också.. minns när Kissie för cirka hundra år sen skrev typ ”så roligt.. NAT!” Ibland funderar jag fortfarande på om hon skrev fel med flit ?

  Mina barns kusiner sitter med böjda nackar och stirrar in i den där jävulska paddan. Mina barn kommer jag aldrig köpa en padda till. På sin höjd får sonen titta på dinoranchen i våra telefoner vid nödfall. TV anser vi vara okej i rimlig mängd, det känns bättre för mig när de sitter en bit från skärmen iallafall.

   Så duktiga föräldrar ni är…

    Oj så kränkt man kan bli! ?

   Men så duktig du är! Wow!

   Men kan inte alla bara få dela med sig om hur dom gör med sina barn utan att den ena är ”jätteduktig” och andra ”jättedålig”.

    Fast, Agnes orginal kommentar fick det att låta som att hennes kusins barn hade det sämre pga de satt med en IPad, nu när vi är i en tråd där man just kallar ipad för ”gift”. (Menar ej att barnen har det dåligt i övrigt.)

    Det får nog folk att svara ”men vad duktig du är då.” Då tydligen hennes kusins barn inte är lika duktig och utsätts för detta så kallade ”gift”.

   Mina barns kusin med, fast telefon. Helt beroende av den. Kan inte vara ifrån den och han är 5 år. Vi ses inte så ofta så när vi väl ses vill mina barn leka med sin kusin. Mina är knappt ett år och 3 år yngre. Men han kan typ inte leka. Vet inte riktigt hur lek fungerar med andra utanför förskolan. Det tycker jag är jättetråkigt! Och jag tycker faktiskt att man är lite sämre som förälder som gjort så mot sitt barn. Självklart finns det omständigheter som gör att barn får mycket skärmtid men i detta fallet är det två lata föräldrar. Du väljer att skaffa barn, då har du också ett ansvar.

   Agnes
   Bra där. På riktigt.

   Plus 1 på den!
   Vi har två barn 4 och 5 år gamla som endast fått se barnprogram på flygplan utomlands eller när vi bilat på sommarsemestern. Obs då gäller endast tittande på barnprogram, inget spelande eller ens hålla den i handen.
   Barnen har aaldrig suttit med en mobiltelefon och får bara se tv i måttlig mängd, dvs vissa dagar mer än andra. Till saken hör att dom tröttnat rätt fort och vill leka istället.
   Det jag vill komma fram till är barnens fantasi.Den är heelt fantastisk. Under dessa 5 år har vi aldrig hört barnen säga, jag har tråkigt eller jag har inget att göra. Dom kan lekar i timmar! Ja ni läste helt rätt.
   Jag och barnens far tror till 100% att de bero på 0 skärmtid.
   Självklart är vi medvetna att den tiden kommer men inte nu när dom är så pass små.

    Sen går det ju också att ha en fantastisk fantasi och ändå kolla på padda eller tv regelbundet. Era barn hade säkerligen haft samma härliga fantasi även om de hade fått kolla på tv ?

     Tvivlar på det. Fantasi och kreativitet uppnås ofta genom uttråkning eller återhämtning, det gäller såväl små barn som vuxna yrkesmänniskor

  Mycket har ändrats sen hon skrev sitt inlägg i februari 202 ?

  Det är verkligen en Quick fix med iPad för små barn och det kan ju vara väldigt tufft ibland så dömer ingen som sätter iPad i barnens händer och plötsligt får tid över att göra saker utan gnäll, barnet äter utan problem osv. Men fantastiskt bra att hon lyckats ta bort den nu så att inte hela barndomen blir en enda lång session av iPad-tittande. Har själv lite äldre barn och ja, de har tittat och tittar/spelar fortfarande men med restriktioner. Det blir ju en slags övergång sen där man ska försöka vägleda dem då de ju behöver telefon som tonåringar/vuxna oavsett hur lite man använt den innan. Men hoppas iallafall att vi sått en massa frön till andra aktiviteter som faktiskt är roligare + att iPad-tittande inte förstört deras kognitiva och sociala förmåga.

  Dashas barn måste nog ha slagit rekord i skärmtid. På 4 år tror jag inte att jag har sett en enda story eller inlägg utan att hennes barn sitter framför en skärm. Skulle vara intressant att höra vad som ligger bakom denna helomvändning.

   Som en följare av Dasha sedan 2 år och som ipadkritisk kan jag säga att jag har sett väldigt många stories där de är utan Ipad.

   Tror säker det har att göra med hans sömn och att de fått hjälp av sömncoach, de har säkert plockat bort den nu i några dagar vilket resulterat i att han kunnat sova som han ska.

    Skrämmande ju! Och inte schysst mot barnen heller

  Vet inte hur gammal Cosmos är, men barn behöver ju introduceras kring den teknik som finns. Och lära sig att både barn och vuxna ska ha gränser för hur länge man kan använda tekniken.

  Sen för små barn så finns ju de här babblarna som de får ut mycket att titta på. Och där kan man ju var tydlig mot små barn, ställ en äggklocka och när den ringar så har man tittat klart för i dag. Har de lärt sig det som små så gäller ju det för när de är lite äldre. Det finns en tidsbegränsning.

  Så det här allt eller inget tycker jag inte är bra. Men det är ju jag det.

   Har han kollat väldigt mycket tidigare kanske det är enklast för alla att bara köra totalstopp. Tror inte det är några problem att ”komma ikapp” vad gäller tekniken när han börjar skolan tex. Men ja, visst kommer det en tid när man inte kan ha totalförbud längre. Vi har också kört med en specifik tid och det har inte varit problem att stänga av då. Andra har fri tillgång och barnen sköter det utan problem. Man får nog försöka hitta vad som funkar bäst.

   Folk som tror att barn ”hamnar efter i tekniken” för att de inte tittar på Ipad eller använder mobiltelefoner – vad tänker ni är så avancerat som barnen enbart lär sig av det? Jag jobbar på skola, på högstadiet får de ändå lära barnen hur man mejlar, hur man bifogar filer, hur man söker information och är hyfsat källkritisk. Många hittar knappt till sin egen mejlinkorg trots att de haft tillgång till mobiler/plattor sedan de var två år gamla. Jag tror inte barn gynnas någonting alls av att ha tillgång till Ipads och telefoner med det i princip obegränsade utbud av serier, filmer och underhållning som finns där. Sen kan man absolut använda det som underhållning eller intresse, men det är inte så att hela kommande generationen blir några tekniska Einsteins för att de suttit med mobiler/plattor sen de var små.

    Exakt så! Barn som inte haft tillgång till mobiler och datorer som små lär sig blixtsnabbt när de väl får det. De är ifatt sina mer ”teknikvana” kompisar på nolltid.

    Håller med om allt.

    Tekniken=mobiler paddor, datorer.

    Barn mår jättebra av att använda tekniken. Redan en ettåring kan man visa bilder på äpplen i olika färger. Och säga vad de olika äpplena heter. De får då en sund inriktning vad man har tekniken tills. Att lära sig saker, skaffa info och även underhållning.

    Så om barnen enbart får titta och lyssna på idiotiska saker ensamma med en padda fem timmar om dagen så är det klart att det är riktigt dåligt för barnet.

    Med en ettåring kan man spela upp en sång också då och då, saknar man själv sångröst så får barnet möjligheten att höra hur de ska låta på riktigt hahaha.

    För barnen ska ju leva i ett informationssamhälle och där är det oerhört viktigt att lära barnen att använda den på ett bra sett och att lära sig att stänga av den.

     Jag växte upp som barn utan smart-teknologi, och känner inte att jag hamnat efter när det gäller att söka information på nätet. Det är liksom ingenting man behöver studera i flera år för att lära sig att bemästra. Det är lätt av en anledning, att även ointelligenta kan lära sig det. Så barn kan gott och väl ägna tiden åt att öva på sånt som faktiskt kräver övning innan man blir bra på det.

      Upplever främst att det är de äldre generationerna som tycker det är så viktigt att barnen lär sig tidigt. De som höll fast vid det gamla i många år och vägrade ta till sig ny teknik för att sedan faktiskt bli tvungna, och då var de redan väldigt efter och blev stressade av allt de behövde sätta sig in i. Men handlar det om det vardagliga, att söka information och sköta sina ärenden online så krävs ju verkligen inte drillning från ett års ålder. Och att söka fram samma klipp eller spela spel gång på gång leder ju inte till bättre kunskaper, det är ju bara repetition. Och barn idag är ju verkligen inte rädda för ny teknik.

       Repetition är väl något alla föräldrar kör med. Vissa böcker läses om och om igen. Och på det sättet så lägger barnen märke till mer när de växer med samma böcker.

       Varför skulle det funka annorlunda när det gäller att se en viss film många gånger? Eller en film om dinosaurier?

      Ja självklart kan även begåvningshandikappade lära sig googla rätt enkelt. Det var ju inte att trycka på en knapp jag avsåg. Konstigt att du ens trodde det. 🙂

      Vad jag avser är alltså att ett barn kan få en mer förståelse hur världen fungerar. Alltså att de får en bredare och stadigare intellektuell grund att stå på. Men det krävs ju då att föräldrarna själva är nyfikna varje dag och att man kan hitta roliga saker att ta reda på.

       Absolut finns det en massa material tillgängligt för den som vill fördjupa sig. Men här handlar det ju främst om de riktigt små barnen? I första hand handlar det ju där om att sätta saker i sitt sammanhang, istället för att titta på en film på plattan och lära sig olika äppelsorter (vilket säkert kan tolkas som att barnet är väldigt smart när hen lärt sig att rabbla sorter) så går man till affären och ser äpplen, liksom andra frukter, betalar, ser ett äppelträd någonstans, hur äpplen växer, att de är sura först, man smakar äpplena hemma, bakar något osv. Är det däremot ett äldre barn som är väldigt intresserat så har man ju mer nytta av tekniken där. Men man vill ju inte missa de mer basala kunskaperna som också vävs in i allt annat runt barnet.

     Har du helt missat forskares invändning om att spela med färg och form på iPad VS klossar i verkliga livet, kan ha samma inverkan på kreativitet och kognitiv förmåga men gör att de faller efter i motoriken? För när du leker med färg och form med fysiska ting så håller du dem, greppar dem, flyttar dem mm

    Det finns ju människor och därmed också barn som behöver en stor intellektuell stimulans. Och där har de barnen ingenting att hämta i den svenska läroplanen. Vi har ju i Sverige nästan ingen skola för de riktigt begåvade eleverna. I andra länder finns stimulans i skolan även för de eleverna.

    De kan tidigt börja räkna, lära sig språk, eller om precis vad som helst genom att man visar dem vad som går att göra på en dator.

     Haha alltså dina kommentarer? Jag får väl räknas till ett av de barnen, efter samtal mellan föräldrar och lärare kom man helt sonika överens om att börja ge mig uppgifter från övre årskurser när jag gjort klart ordinarie för min årskurs. Nema problema, vips var jag stimulerad igen med nog svåra saker.

  Barn går ju in och ur faser hela tiden och det svänger väldigt fort, med eller utan paddor.

   Håller helt med. Att skylla allt på skärmar tycker jag är otroligt ensidigt.

  Så går det när man sätter en ipad i händerna på ett litet barn istället för att uppfostra och lära barnet saker.

   Nu fattar jag vem du är. Du är den där ”superföräldern” som alltid är engagerad, aldrig bubblar över pga stressad/less, som aldrig låter barnen ser på skärm och som varje helg är ute på utflykter med egengjord matsäck?
   Eller är du kanske den personen som inte har barn men som vet bäst hur allt kring barn ska göras?

    Hel fel. Jag är en förälder som har ett barn som får ha i-pad t ex varje helg när hen inte gör andra grejer såsom att leka med kompisar, spela fotboll etc. Men jag är inte en förälder som sätter en i-pad i mitt barns händer istället för att förklara och lära mitt barn att äter vi middag ute eller hemma så pratar vi med varandra och äter, vi tittar inte på film. Jag sätter inte heller en i-pad i händerna för att mitt barn ska bli fogligt så att jag kan klä på hen.

     Vad duktig du är, verkligen. Du har all rätt i världen att säga till andra föräldrar hur de ska uppfostra sina barn för du har löst gåtan. Du är supermamman. Grattis!

      Och ni är då istället föräldrarna som inte skulle klara sitt föräldraskap utan en platta? Jeezus, världen är inte svart eller vit. Föräldraansvaret gynnas inte av att läggas över på plattorna.

       Det är jag verkligen inte. Men det är en ganska grovt att säga att någon inte uppfostrar sitt barn. Framförallt är det otroligt otrevligt att säga. Därför ville jag raljera lite.

    Men gud. Umgås med dina barn istället för att de ska umgås med padda. Så jobbigt är det inte att underhålla barn. Mvh superföräldern som går på utflykter, leker med mina barn, bakar med barnen. (Provocerande nog tycker jag även att det är KUL att vara med mina barn)

  Sen så är ju tekniken fantastisk för små barn!

  De ser en orm ute, man går hem och visar bilder på ormar och vilken natur de bor i. Och att det finns en farlig orm och en som inte är farlig. Visar skillnaden och sen stänger man ner.

  Man hör fåglarna kvittra då googlar man det.

  Man kan titta på naturfilmer med sina små barn. Det är ju färger det rör på sig och det är talat svenskt eller engelskt språk.

  Man kan lära dem skillnaden på en lastbil och en långtradare.

  Jag menar det är helt fantastiskt vad man kan göra med sina barn.

   Ja det är nog ingen som missat dessa fördelar. Problemet är att för väldigt många blir det extremt mycket stillasittande och passiv konsumtion istället för aktiv (fysisk och mental), kreativ, kanske social lek. Och lägg därtill problemet att det är väldigt svårt (särskilt när barn blir äldre) att undvika att de får tillgång till material och information som inte är lämpligt för deras ålder.
   Tex kring våld och sexualitet. Och marknadsföring. Vi MÅSTE göra något åt detta, kollektivt, det är omöjligt för individen att navigera.

   Böcker finns med?

    Böcker finns också.

    Men nu kommer ju de här som är barn nu att leva i ett teknikrum och inte i ett bibliotek.

    Deras små hjärnor utvecklas oerhört snabbt så ju mer de är bekanta med hur man använder alla mobiler, paddor och datorer desto mer kan de fokusera på annat. Varför skulle man förhindra barn att få det försprånget för?

     Försprång blir det väl knappast i den omfattning vissa föräldrar låtit paddan och mobilen lugna och uppfostra deras barn från spädbarnsåldern.

     snarare en ADHD-diagnos i tonårsåldern.

   Självklart kan man också använda tekniken på ett positivt sätt men det är ju stor skillnad på att ha en platta som barnvakt och att kolla tillsammans. Obs använt och använder absolut platta som barnvakt själv. Men även om barnen kollar på och gör ”bra” saker så är det ju också viktigt för barnen och inte minst de små att prata om saker och utforska med alla sinnen och att få fakta presenterat på skärm är kanske inte alltid ultimat, även om det är välgjort och bra i sig. Men här var ju inte problemet att de satt tillsammans i timmar och lärde sig om grodor.

  Sen har vi barn som min son, som är totalt överväldigad av intryck efter tex en skoldag eller ett kalas. Socialt trött på ett sätt som föräldrar med ”normbarn” inte kan förstå. För honom och oss är det räddningen att han kan skärma av sig och sitta i sin bubbla med padda och lurar.

  För honom är det avkoppling, inte stress och stiss. Han är den där ”kusinen som sitter med böjd nacke” med föräldrar som kör på en ”quick fix”. Det är lätt att tycka och döma, men jag tittar på min gulliga unge och tänker att få vuxna och barn skulle orka gå en mil i hans skor <3

   Vad kom först in i hans liv – skoldag/kalas eller skärmtid? 😛 Klart man blir trött av sociala aktiviteter om ens intryckshink redan var full från början.

    Anonym: För din glädjes skulle kan jag ju informera om att att skola osv kom först. Skönt för dig va!

    Dina kommentar är för övrigt rätt taskiga.

     För *din* glädjes skull kan jag informera tillbaka att kommentaren ovan var min första på det här inlägget 🙂 det finns ju faktiskt fler som kommenterar under ”anonym”, eller hur?

     Jag passar också på att förtydliga att med ”skola” menade jag inte förskola, utan skolpliktig skola. Det är väl inte helt taget ur luften att barn ofta börjar med skärmar typ samtidigt som de börjar förskola.

   Du fattar att hjärnan blir trött av intryck från iPads också va? Det är ingen riktig avkoppling.

   Hur funkar det om han i stället för padda när han är trött får sätta sig att läsa, rita, bläddra i en tidning eller lyssna på musik? Det här är sätt som fungerar jättebra för mina barn (som också blir överväldigade efter mycket intryck), men där paddan i stället kan få bägaren att rinna över (framförallt sen, när det blir dags att stänga av den).
   Jag vill på inget sätt döma dig, utan är på riktigt nyfiken att höra dina erfarenheter. Det är så lätt att bli sin egen profet bara för att något fungerar bra på sina egna barn…

    Han tittar på paddan när han kommer hem, då vi vuxna lagar mat, skjutsar syskon, tränar lag osv. Ska han rita eller så vill han ha sällskap, ett sällskap han då blir osams med för att han inte orkar. Paddan fungerar jättebra under tiden och efter så jag ser ingen anledning att plocka bort den just nu. Han tittar inte hela kvällen utan gå ofta ut efter maten och grejar med nån boll, eller går till kompis eller så.

    Det viktiga är ju att hotta något som fungerar för just sitt barn 🙂

   EXAKT SÅ!
   Men föräldrar med barn som inte är så, dom kan inte ens sätta sig in i denna vardag för oss som har barn med tex- NPF
   Där mobilen/ Ipad är avkoppling för barnens skull inte föräldrarnas skull.

   Jag var exakt likadan! Led dessutom av ångest från en tidig ålder och för mig var datorspel och tv-spel räddningen. Trots all min skärmtid när jag växte upp blev det folk av mig (disputerat, rest jorden runt, tränar varje dag, etc.). Dock hade mina föräldrar regler, t.ex. om somrarna så fick jag bara spela om jag tog en långpromenad eller tränade innan och bara efter vissa tider. Nu är jag 32 och spelar fortfarande!

   Vad är stiss?

  Vad är det som gör att han inte kan sitta och läsa/titta i böcker? Det är en uppriktig undran, jag var själv barnet som blev socialt trött och behövde min ”bubbla”. Vilket vid 80/90-skiftet var att jag satte mig i en inredd liten garderob med en bok eller serietidningar och på sin höjd freestyle, och alla i familjen visste att det var där jag behövde mitt space.

  Som vuxen däremot missbrukar jag skärmar totalt och ”slappnar av” med att sitta med datorn i knät, tvn påslagen och scrolla i mobilen samtidigt. Ett mönster jag såklart försöker bryta för jagmärker hur otroligt mycket bättre jag mår i tex badkaret eller ute på en bänk med en bra bok istället för att konstant mata nya intryck från skärmarna.
  (Ja jag ska lägga undan mobilen, stänga av två och gå ut nu ?)

   Oops, detta skulle som svar till Malin ovan.

    Skönt att det funkade för dig! Det är inte superkul att titta själv i böcker om man inte kan läsa, tycker inte jag heller.
    Svt barn är inte livsfarligt enligt oss, och det funkar för honom. Win win!

    Och som du själv säger så sitter ju övriga i familjerna/samhället ibland med sin skärmar, så inte superlätt då att få minsta barnet att enbart titta på bilderböcker.

     Man kan ju titta i böcker tillsammans.

      Anonym: Va??? Kan man??? Det hade vi helt missat hemma hos oss! Tack för tips!

      Vi läser varje kväll vid läggdags, de har även läsläxa i skolan som görs osv.

      Min poäng med mitt första inlägg var att det inte behöver så svart eller vitt som för Dasha. Antingen fri tid i alla situationer eller inget alls för det är ett gift. D

     Ja någon gång ibland absolut! Men på din kommentar lät det som att du låter ditt barn sitta med den hela dagarna (förutom skola och andra sociala aktiviteter)

     Men ni föräldrar kan väl läsa för honom!?? Så jävla slött att bara säga att padda är det enda som funkar för honom. Det är ni som gjort att det funkar.

      Och hur lär man sig läsa om inte genom att titta i böcker tillsammans?! Ja, visst man kan lära sig läsa genom platta också men att inte kunna titta i böcker för att man inte kan läsa känns som ett dåligt argument. Ett barn kan inte använda en platta heller innan den lär sig.

       Men vilka slutsatser du drar för att jag tycker paddan kan vara ett hjälpmedel för oss i vår familj. Det fungerar inte att läsa för honom när han är i sitt trötta läge efter skola tex, han behöver vara ifred då. Vi har provat oss fram, jag lovar.

       Vi läser givetvis för honom, varje dag. Oftast vid läggdags, men även när det är läsläxa, mer tid på lediga dagar osv. Han sitter inte med paddan alla vaken tid, det har jag aldrig skrivit. Han gör helt normala saker utöver paddan. Trodde inte jag skulle behöva redovisa det här.

       Poängen var att paddan inte bara är skit som Dasha säger.

        Det var detta jag svarade på:

        ”Det är inte superkul att titta själv i böcker om man inte kan läsa, tycker inte jag heller.”

        Jag missförstod väl då för jag såg inte annat än det. Var inte hårt menat även om det kanske verkade så. Menade bara att det är klart att det är roligare när man kan läsa men man måste ju lära sig det också. Menade verkligen inte något påhopp. Jag är inte totalemot skärmar själv.

        Isåfall är det ju inte dig eller din som det handlar om? Du skriver ju själv att han gör annat också, personen som startade tråden skrev om sina kusiner som konstant sitter med böjd nacke över skärm, om din som går ut och leker efter maten eller träffar en kompis, gör läxor och läser vid läggdags så är väl det ändå rätt mycket tid UTAN skärm? Förstår att du inte ser det som ett problem utan bara ett hjälpmedel i en sån situation.

        Uppskattade ditt ärliga inlägg Malin. Tyvärr blir man otroligt ifrågasatt om man nämner att ens barn får ha platta då och då. Mitt barn får också ha platta då och då och det ser jag som helt normalt. Ibland ställer jag in timer på apparna och ibland inte. Är hon sjuk får hon titta extra mycket. Vissa dagar pushar jag på med annat fast hon är trött/less efter föris och vissa dagar inte. Jag tycker att man som familj ska ha ett hållbart liv över tid.

     Malin:

     Tycker det låter bra att du låter honom få den här tiden han behöver för att varva ner.

     För många barn som känner en kraftig oro (kanske till och med ångest) av att ha varit i skolan, kalas fotbollsmatch etc. att få se på något, gärna något som de har sett förut som känns tryggt. Och oron kan lägga sig i lugn och ro medans fokus är på något annat.

     Om det fungerar så förstår jag inte varför man skulle dansa balett eller rita med kritor.

  Det är ett gift även för vuxna, lagomt är bäst!

  OT.
  För några dagar sedan låg här ett inlägg som rör Carola Wetterholm och hennes skrivande. Idag såg jag vid slösurfning ett långt inlägg som handlade om hur mycket hon hatar socialtjänsten (!) Och hur hon inte förstod deras mail som hon fått. Är det normalt nu att barn blir hotade med pistoler? Det visste inte jag… och det är väl bra att de erbjuder stöd när barn blivit hotade? Är det bättre att man från samhällets sida säger ”synd för dig, hejdå”. Lite irriterande att hennes självutnämnda expertis blockerar ett eventuellt behov av stöd. Om nu barnet velat ha samtal? Hade det varit ok för morsan?

  Cosmos?

  Är det någon sport bland influencers att välja så knasigt namn som möjligt till barnen?

   Cosmos och kartbok!

   Vilka ytterligare flunsor har knasiga namn på sina barn? Inget ifrågasättande, jag kom att tänka på det nu bara som en rolig fråga 🙂

  Här finns ett gäng medaljer att plocka för den som vill ha. Först till kvarn!

  ??????

   Jag känner att jag är värd 3 av dem
   idag ? ? ?

   Tack!

  Det finns bruk och missbruk.

   Och murbruk.

  Teknikens utveckling är inte bara piss och skit. Forskning har ju visat att t.ex gen z som vuxit upp med ständig uppkoppling och mobiler är kompetenta människor på alla vis – de är drivna, intresserade av sin omvärld och vill göra skillnad.

   Linis:

   Absolut är det så. Så många gör sina barn en otjänst genom att hindra deras mentala utveckling. Att man själv känner sig överväldigad av tekniken så måste man inse att man inte kan låta ens barn lida för det.

   Barn lär sig språk mycket snabbare. I dag så pratar ju barn en hel del engelska redan i två och treårsåldern även om de inte har någon som pratar dem på engelska. De kan säga både det svenska och engelska ordet kopplar ihop dem och deras hjärna har tagit in något snabbt.

   De barn som får bra skärmar blir naturligtvis mer intelligenta än de som sitter med kritor eller läser en bok som ändå är helt begränsad till sitt eget universum.

   Nu läser vi ju också böcker på plattan eller datorn i det här landet. Så man kan ju få in hela det universat också. Det är viktigt för ens tänkande också. Och på nätet kan man snabbt få tag i en bok som barnet just kan ha nöje av nytta av i ett givet ögonblick.

    ”De barn som får bra skärmar blir naturligtvis mer intelligenta än de som sitter med kritor eller läser en bok som ändå är helt begränsad till sitt eget universum.”

    Utveckla gärna vad du menar; på vilket sätt blir barn som har bra (?) skärmar mer intelligenta än de barn som ritar? Finns det forskning som styrker din tes får du gärna hänvisa till den.

  Det var klokt av henne, bra att kunna ändra sig. Är som ett gift även för vuxna som någon annan skriver.

   Sorry tycker bara hon verkar helkorkad som låtit det fortgå. Vill man sina barn väl försöker man väl iaf undvika rena skärm-missbrukandet. Det har hon ju ej gjort

  För mig är det självklart att man inte mår bra av skärmarna. Jag tror hela befolkningen hade mått bättre om vi som samhälle försökte fasa ut skärmarna lite mer istället för att göra oss mer och mer beroende av dem. Folk kan ju inte ens köra bil utan att skrolla på mobilen nu. Det är skrämmande hur beroende vi blivit av snabba endorfinkickar.

   Håller med. Jag tycker det är obehagligt hur många som kommenterar när man inte svarar på meddelanden direkt. Har hört från flera vänner ”jag blev orolig när jag inte fick svar igår!” och så har de skickat ett meddelande på någon obskyr app kl. 22:45… Eh ja, jag sov? Tycker det är sorgligt hur uppbundna vi är till att konstant kunna bli kontaktade.

  Någon som vet varför paow, bingo r och jLC gör något tillsammans nu??

  Jobbar med barn och tycker också iPadsen ställer till det mycket mer än vad för nytta de ger

  Till alla föräldrar som känner sig träffade för att de låter sin unge ha paddan dygnet runt: ja, ni är sämre föräldrar som inte ens orkar sysselsätta era barn utan låter teknik sköta uppfostran.

  Det påverkar er unge negativt både nu och i längden. Ta åt er. Det är erat dåliga samvete som skaver eftersom ni också vet att det är fel.

  Vi köpte en iPad när dottern var fyra till henne. Hon startar den det första hon gör när hon kommer hem för att lyssna på böcker. Hon lyssnar på ljudböcker på Spotify under tiden hon leker, slappar i soffan eller pysslar. Både jag och hennes pappa lyssnar på böcker eller poddar så tycker det är fantastiskt att hon också vill lyssna. Tittar på ipaden däremot gör hon extremt sällan, däremot har vi en massa tv-tid. Så skärmtid är hög för oss alla i familjen men det är inte så stor skillnad från när jag var barn och vi tittade på tv innan skolan och en stund på kvällen.

  Tror att anledningen till att hon har ändrat sig är för att barnets nattsömn har blivit bättre. Bättre nattsömn = bättre humör under dagen, bättre fokus osv. Såg på Malin Klings IG ’sovandebarn’ att Malin hade coachat henne och barnets sömn. Ja, det finns något som kallas för sömncoach som många föräldrar går/tar 🙂

  Har två barn på 8 respektive 10 år. De får titta på TV under veckorna (vanligen en liten stund på kvällen) och ha iPad/Playstation fredag, lördag och söndag. När äldsta barnet fick en egen smartphone uppstod först många konflikter kring tillgången till telefonen; det är med andra ord viktigt med regler kring hur skärmar får användas. Mitt (oombedda) tips till föräldrar med mindre barn är att införa regler kring skärmtid så tidigt som möjligt. Det tjänar man på.

  för mig helt obegripligt att folk skriver att föräldrar som inte ger sin barn en iPad eller har rimliga regler kring tv är ”duktiga” ?? va? Vad är det som är duktigt i det? att ta ansvar i sin föräldraroll? att ha en medveten strategi kring uppfostran? nej det är duktigt det är rimligt. och det är bara LATHET att ge sina barn fri tillgång till iPad och tv, det är vad det är rent krasst. ”för att man ska få lugn och ro” nej middag med min 3 åring tar 2 timmar ibland men aldrig skulle vi sätta hen framför en skärm. det är ett BARN.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.