Ett kokbokiskt mat-tema

Det är dags för en ny temamatvecka!
För tillfället har vi ett tema inuti temat kan man säga. Under hösten tänkte vi att matveckorna skulle gå under temat kokböcker.

Varje gång väljer vi ut en kokbok och lagar recept utifrån den. Är de goda och välbalanserade? Är de jättesvåra? Ja, sånt kan man ju fundera på då.  // Sandra Beijer

Jag blir alltid så matinspirerad av Sandra Beijer och hennes sambo.
I det här fallet väljer de ut en kokbok som de sedan baserar veckans middagar på, och idag startade de ett nytt veckotema med hjälp av boken ”Koreanska grytor” av Gustav Kyhlberg.
Vissa veckor är vårt tema här hemma att pussla ihop middagar med fyra personers schema som spretar åt alla håll. 🙂

Hur gör ni, speciellt i veckorna för att få till en bra och enkel mathållning? 
Kanske sitter någon av er på ett tips eller knep som jag eller någon annan behöver få höra för att enklare få ihop det berömda livspusslet?

75 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Imponerad av deras mat-tema-veckor 🤗 blir ju också bra kul kontent till Sandra, och hennes Björn verkar föredra asiatiskt, ser ofta så gott ut

  Ooooh koreanska grytor!! Måste kolla upp den kokboken 😍😍

  Tycker hon föll nu när hon börjat med smygreklam för Vinoteket.

   Föll hon, var hon full😉

   Fast hur är det smygreklam? När de fotade skrev hon om samarbetet, och vad jag sett har hon alltid skrivit att det är just ett samarbete när de nu nämns 🤔

  Finns det nå tråkigare än mat och laga mat dessutom? 😴 Tack gode gud för too good to go! 😄

   Laga är inte så kul men att äta!

  Vi har nog inget livspussel direkt. Äter det vi är sugna på, har råd med eller orkar fixa. Har med andra ord noll tips, så min kommentar är 100 % onödig.

   Samma här haha. Bara två vuxna, inte så svårt att få ihop ❤️

   Din kommentar var bra. Tyvärr nu för tiden jag har ork att laga något avancerat. Då unnar jag mej att äta ute ibland. Älskar kinesiska rätter.😊

   Vi lagar storkok varje söndag, tre lådor till veckan som står i kylen, äts må-ti-ons middag, och två-tre lådor som åker i frysen till kommande veckor. På torsdagen tar vi något ur frysen från några veckor tillbaka, ofta också lördag eller söndag lunch. Fredag blir det ofta pizza eller annat snabbt. Lördag middag satsar vi lite mera på. Ibland gör jag storkok för jobblunch också, eller så äter jag rester. I värsta fall äter jag samma mat lunch och middag sö kväll till torsdag lunch…

    Ni äter alltså samma middag sön-ons?

  JLCs nya låt/musikvideo? Tyckte det var kul tills jag fattade vad de sjöng. Basically: ”When me fuck p*ssy
  P*ssy turn red”. (me=I på jamaikansk slang). Att ”han” alltså ”kör på så hårt” att tjejen börjar blöda? Är inte det lite sjukt…eller överdriver jag?

   Är det ens något att skryta om? Tror män det?
   Det är ju som att säga att man är rejält dålig i sängen som skadar kvinnan istället för att ge henne njutning eller fattar jag fel?

  Livspussel, så tråkigt och jobbigt det ordet låter. Usch för att ha det så.

  Jag har ett barn i förskoleålder som äter som oss vuxna – d.v.s. allt möjligt men inte typisk ”barnmat”. Vi gjorde det först på prov, men till min stora förvåning gillar han både lök, svamp, broccoli, oliver, bönor, linser och annan mat (t.o.m. starka grejer) som man normalt kanske inte förknippar med barn. Har förstått att man i många familjer lagar olika rätter till vuxna och barn, då ungar bara anses gilla pannkakor, spagetti och köttfärssås, köttbullar och makaroner etc. Vi försöker varva husman med soppor, ugnsgratinerat och grytor, men samtidigt äta pasta och pannkakor också, såklart. Funkar bra för oss ☺️ För en familjemedlem till mig är det dock en omöjlighet då hennes barn bara vill ha Mc Donalds och halvfabrikat. Vi bjöd på crêpes en gång och de nästan kräktes rätt ut.

   ”Bara anses”, tror ingen ställer sig och lagar flera rätter för att man ”anser” att barnen bara gillar köttbullar?

    Alla dessa curling mammor….

   Lättare med ett barn också som inte påverkas av det andra. Och om det ändå vore såväl att de åt allt det du räknade upp! Min äldsta går förskoleklass och äter bra i skolan, gjorde så i förskolan också. Nu är det verkligen från dag till annan vad han äter. Plötsligt vill han inte äta det som han alltid ätit förut. Gjorde en Veg indisk köfffärsgryta som de båda älskade innan han fick reda på att det är lök i och vägrade äta den igen. Minsta är mer tillåtande men där är problemet istället att få henne att sitta ner och äta en hel middag. Plus att hon får idéer av sin bror.

   Så för att klara av livspusslet antar jag att jag lagar specifik mat tio barnen många gånger.

    Barn äter det som ställs fram. Det är föräldrar som ställer till det genom att komma ”rädda situationen” med alternativ 😊

     Nej, oklart varför du försöker få det till en universell sanning 😂

     Nej, det är inte sant. Det kan vara både smak o konsistens som inte ”går” för vissa barn.

      Genuin undran vad dessa barn gjorde förr i tiden när det fanns korngröt och salt sill att äta. Svalt de ihjäl?

       Vad händer om man säger ”då blir det ingen mat, här tar man det som bjuds”? 😌

        Eftersom barn inte har utvecklat konsekvenstänk så äts det inte.

         Eller så lär de sig att äta det som erbjuds men uppskattar vissa rätter mer än andra.

          Så du förespråkar att barn ska gå hungriga för att lära sig?

           Nu har jag aldrig varit med om det, men kan bara föreställa mig vad mina föräldrar hade sagt om jag vägrat äta den mat som de stått och kokat ihop. Kanske att jag inte gillade varenda enskild rätt prick lika mycket, men känner inte till nån matvägran från vare sig mig eller mina syskon.

           Låter som att det troligtvis är så enkelt då, bara förklara att läget…
           Jag ska tillägga här att mina barn absolut inte är överdrivet matsvåra, jämfört med de som har problem på riktigt. Men det är verkligen inte bara maten det rör sig om indelas situationer. Men det är ju skönt att ni slipper konflikter vid middagen.

           En annan växte upp med att äta det som bjuds på bordet. Ända gången pappa gjorde något annat var när det var ärtsoppa, för på vissa ställen äts det med pannkakor. Då fick jag och syrran pannkakor istället. Inte fan har vi dött eller gått hungriga, vi har bara lärt oss att äta det som erbjuds.

        Nio gånger av tio äter våra barn, en av tio går dom hungriga från matbordet. Då serverar vi kvällsmålet lite tidigare. Men det finns barn som vägrar äta och blir allvarligt underviktiga ifall man inte anpassar maten efter deras preferenser.

       Nä men alltså klart barn kan var kräsna. Det är helt naturligt att barn hamnar i en period då de blir kräsna speciellt för färgglad mat. Det tydligen är biologiskt för att barn förr i tiden inte skulle stoppa i oss farliga bär och svampar osv när de började vandra längre ifrån flocken. Hatar när föräldrar tror att det gör helt unika grejer. Alla jag känner har gjort BLW och ger samma mat till hela familjen och jag svär att alla mer eller mindre haft kräsna perioder. Klart de hade käkat maten om de var påväg att svält men tack och lov är det väl ingen som nekar sitt barn mat till svältningsgräns,

       Antagligen blev de heller inte exponerade för mat som köttbullar och pannkakor med sylt, de visste inte att det fanns något annat än korngröt? Men det är ju lite svårt att undvika till 100% med förskola och skola. Sen fanns det ju de som blev undernärda och sjuka också så ingenting att sträva efter direkt.

       Till din genuina undran finns det viss forskning att luta sig tillbaka på. Med största sannolikhet var de också kräsna till viss del då det är biologiskt. Barn ”ska” bli mer skeptiskt inställda till viss mat, speciellt grön mat eller mat de ej är bekanta med då det förr var kopplat till överlevnad (barnet åt ej giftiga bär eller svamp tex).

       Vi (precis som alla våra vänner) har gjort exakt som K beskrivit. Alla kör väl BLW nu och ska äta samma hela familjen? Inget som helt unikt och duktigt? Men jag skulle säga att alla mer eller mindre har haft kräsna perioder. För oss har det varit väldigt viktigt att äta alla mål tillsammans och att vi äter samma. Men vår son hade en sådan kräsen period, och då kunde det vara så att han åt en bannan till lunch och sedan matvägrade (helt frisk). Kul att lägga ett barn man vet kommer vakna hungrig på natten. Han vägrade nästan allt, och vi har alltid bara erbjudit det som är på tallriken, äter man inte får man göra det vid nästa mål. Klart man blir lätt desperat då och kanske ger något man vet barnet kommer äta till kvällsmålet som en smörgås eller avokado. Förstår verkligen föräldrar som gör andra maträtter om det pågår länge. Tack o lov slapp vi detta.

       Tycker vissa kommentarer här visar på total oförståelse för att alla barn är olika. Min systers son är född prematur, de tilläggsmatade länge. Maten har varit väldigt stressigt för dem och kändes direkt kopplat till hans överlevnad. Klart hon gav sin två åring en macka till maten om det inte slank ner eller lite köttbullar vid sidan av. För vissa finns det värre saker i livet än att barnet blir kräset.

       Har du funderat någon gång över varför äldre människor är så BESATTA av att barn ska ”äta duktigt för att bli stora och starka”, att tjocka barn ansågs vara A-barn osv? Tror det hänger kvar från att det fanns barn som var petiga med maten förr också men då helt enkelt smalnade av…. Alla barn överlevde ju absolut inte på korngrötstiden.

       Sen tror jag iofs en del barn verkligen skulle uppskatta samma mat varje dag. Men det är ju inte direkt nyttigt.

     Haha men varför skulle någon från att mat introducerad börja servera bara makaroner och korv och liknande? Att ställa sig och laga flera rätter är nog en sista utväg när man provat flera gånger. Och det stämmer ju inte ens för vuxna att man äter det som ställs fram, så länge man inte är riktigt utsvulten då och har full förståelse för att man inte vill pressa sitt barn på det sättet för att de ska få en mer sofistikerad smak som man själv anser vara lämplig.

      Ja, det är väl olika men personligen äter jag alltid det som ställs fram, tackar för maten, lämnar inte kvar en massa på tallriken (i så fall till låda för rester) etc. Jag försöker uppmuntra mina barn till detsamma. Får väl återkomma ifall han en dag skulle vägra att äta, hur jag resonerar då, men har svårt att se att man måste curla på det viset.

       Ja och andra vuxna är inte som du. Precis som att barn är individer också. En del barn äter grus om det ställs fram, andra är petiga.

     Det är möjligt att det är så efterhand om man är tillräckligt konsekvent, men nej, inte som utgångspunkt. Sen är det väl också en avvägning hur mkt konflikt man orkar ta varje dag. Ofta vill föräldrar att deras barn ska äta, eftersom barn behöver äta.

      De flesta vill väl också ha en trevlig upplevelse kring maten, inte att det ska tvingas i eller att man måste sitta med fast man inte fixar att äta maten osv. Alltså att man från tidig ålder får en känsla av att måltider är något gott och trevligt. Även de minsta barnen som precis börjat äta vägrar ju vissa saker och i takt med att de blir äldre så börjar de föredra vissa rätter och kommer väl också att visa sin vilja på så sätt osv osv, alltså det är ju rätt mycket det handlar om egentligen! Men försöker vara ödmjuk inför det faktum att alla är olika och att det inte är min eminenta föräldrastil endast som utvecklat just hur mina barns smaklökar funkar och inte minst – hur väl de funkar ihop med mina, det är ju jag som bestämmer maten.

       Verkligen. Jag försöker verkligen implementera att man smakar, men att det är ok att inte gilla något. Det kommer bli folk så småningom även om de får anpassad mat. Jag försöker också involvera dem i valet av middag, så att de känner sig delaktiga. Inte varje dag såklart. Tänk vad tråkigt att aldrig få påverka vad som serveras!

        Matro och trivsel vid matbordet – absolut. Alla har vi olika matpreferenser och att smaka i alla fall låter ju bra. Jag får väl som sagt återkomma om sonen skulle börja matvägra (den enda rätt som serveras). Hittills har det inte hänt mer än att han uttryckt att han är mer sugen på en macka, vilket inte är helt optimal lunch/middag men ändå ok nån gång ibland. Att barnen får vara med och välja rätter mellan varven är väl också ett trevligt inslag.

     nej det är inte så enkelt, har ett barn med känslig gom och smaklökar han kräks rätt ut om han får något som känns fel i munnen. Han är otroligt mager och skulle vi inte se till att han då och då fick något han faktiskt stoppar i sig så skulle han bli sjuk. innan jag hade barn hade jag också käcka idéer om att barn äter det de blir serverade, punkt slut….. så funkar inte alla dessvärre.

     Kan inte hålla med om att barn äter de som ställs fram, alla barn är olika och en del klarar inte vissa dofter, konsistensen eller smaken av viss mat. Jag var ett sånt barn som blev tvingad att äta upp maten trots att jag nästan kräktes av vissa maträtter, jag fick inte heller skölja ner maten med dryck. Idag mår jag som vuxen dåligt av dessa maträtter och kan inte äta dem för att jag blev tvungen. Detta begränsar också mina maträtter vilket är tråkigt för andra och mig själv.

      Kan rekommendera terapi, det hjälpte mig ❤️

       Tack ❤ jag lär mig dag för dag att våga testa mig fram, jag smakar iaf nu för tiden men de är också för att jag inte vill visa en negativ sida för mina barn. Men jag ska absolut testa terapi ❤

     Jag har enbart serverat samma mat som för hela familjen hela min dotters liv, dvs ”vuxenmat”. Lagar aldrig speciellt till henne. Hon är fem år nu LIKVÄL föredrar hon sk barnmat och ratar 95 % vi lagar.

     Föräldrar kan bestämma vad som serveras, men barn bestämmer vad de äter.

     Vanligt att barn blir kräsna i förskoleåldern, brukar kallas neofobi. Och även om föräldrar till allätare tycker det är trist information finns det stora genetiska skillnader i människors förutsättningar för att vara nyfikna på nya smaker vs föredra trygga smakar.

     Haha du har inte egna barn hör jag. 😅

   Vi gör matlistan tillsammans varje söndag, och har ett dokument i telefonen där alla kan skriva in önskemat. Upplever att barnen äter bättre när de fått vara med och både bestämma och laga maten. Det är ok att inte gilla allt men man måste smaka allt. Gillar man t.ex inte såsen eller köttet får man äta mer potatis och grönsaker. Gör aldrig annan mat till någon familjemedlem. Det betyder ju att all får kompromissa ibland, man kan inte alltid få sin favoriträtt liksom. (Jag avskyr till exempel fiskbullar, men båda barnen älskart!)

   Ett barn som aldrig fått äta donken eller makaroner kommer inte envisas med just det. Förstår inte varför man inte bara ger barnen riktig mat från start. Man har bara sig själv att skylla om man vant dem vid skräp.

   barn som kräks av mat förutom mcdonalds och halvfabrikat??? Herregud 🫣 Låter galet

   Låter nästan som ett trauma som har hänt när barnet var yngre… Eller så är ungen bara sjukt bortskämd med att alltid få vad hen pekar på och därför aldrig fått utveckla sin smakpalett 🤷‍♀️

  Jag äter samma mat varje dag;

  Frukost; havregrynsgröt med äpple och kanel (satans så gott det är!)
  Lunch; 3 st stekta ägg med havssalt i olivolja (såååå gott)
  Middag; ”wok” på; gul lök, kidneybönor, champinjoner och granatäpple, stekt i olivolja (såååå jävla gott de 4 är tillsammans)
  Mellanmål; frukt/nötter/mörk choklad.
  Sen så ”smygäter” jag på jobbet (jobbar i kök, så jag brukar ”norpa” lite räkor, rökt lax och annat gott när jag gör sallader till gästerna och stoppa lite i min egen mun också, mums! Det är ju så dyrt med räkor och lax så man får passa på på jobbet! :))

  Såhär äter jag 7 dagar i veckan, och har jag gjort i 1 år nu. Det är SÅ gott!! Njuter varje dag av den maten!! Och jag blir enbart sugen på detta nu, jag klarar inte ens av äta något annat. Har aldrig förstått varför man ska variera maten, det är mycket enklare (och godare) att äta samma sak varje dag! Och billigare också!

   Du går aldrig på restaurang eller känner att du vill testa NYA rätter, även om det du äter är gott osv, är du inte intresserad av att prova/uppleva nya smaker?

   Du kan ju inte sno mat på jobbet. Tänk om alla gjorde så?

  Jag har gjort matplanering för fyra veckor och så rullar det hela tiden så det återkommer igen. Är det något vi vill byta ut så är det såklart inte omöjligt. Fördelen med detta är att det blir varierat, fisk, kött, vegetariskt, soppa osv och vi slipper stå i affären och fundera vad man ska handla eftersom det bara är att köpa det som behövs till listan 🙂

  Vi började för två månader sen och är än så länge väldigt nöjda med att göra såhär.

  Vi har en lista på datorn med alla maträtter vi gillar. Sambon väljer 7 stycken, handlar all mat och jag lagar den. Det funkar! Innan var jag den som valde + skrev matlistor men ”brände” ut mig och tyckte mat blev skittråkigt med mat men sedan han börja välja maträtt och göra matlistan blev det lättare att bara laga mat!

   Vi delar ungefär likadant. Jag har varit (är fortfarande, på bättringsvägen) utbränd och inte funnits en sucks chans till att jag skulle laga mat. Allt ansvar hamnade på maken. Idag är det jag som planerar mat och/eller inköpslista, vi handlar gemensamt för att det är mysigt, och han lagar till 99% maten med hjälp av mig ibland om han önskar.

  Älskar att jag slipper ”livspussel”. Jag steker en förpackning kycklingfilé eller 1kg blandfärs. Kryddat med det jag vill. Fryser in portionsvis. Värmer på när jag ska äta och blandar ihop en bra sallad till.
  Thats it.

  Sparar tid och mina diagnoser älskar att veta vad det blir till middag hela veckan.

   Va? Äter du inget annat än köttfärs och sallad?:)

  Nar jag verkligen inte orkar laga mat tar jag fram kycklingklubbor som jag kryddar (favoriten ar lime, salt och senap bara) och nagra goda potatisar och sotpotatisar och slanger in allt i ugnen tills det ar fardigt. Till det gor jag oftast en hemgjord chilisas samt rodbetssallad om jag orkar (annars koper jag fardig sas och skivar nagra tomater och gurka bara). Da far vi en god och mattande lunch utan att behova sta i koket speciellt lange, brukar dessutom gora flera portioner sa det gar att varma dan efter.

   Vi har verkligen olika ambitionsnivåer. Det där är typ mer avancerad matlagning. När jag verkligen inte orkar laga mat (vilket är de flesta vardagskvällarna) steker jag färdig pyttipanna. Ibland steker jag inte ens utan mikrar. Hur ska det gå 🙁

  Jag gör mycket när jag lagar t ex laxburgare eller lasagne och fryser in. Har alltid räkor, skalade och oskalade i frysen, liksom skivat bröd. Och hemma finns alltid: ingredienser till grekisk sallad, samt parmesan, vitlök, olivolja, citroner, ris, pasta, svarta bönor på tetra, ägg, tonfisk. Ibland hinner man inte laga det man tänkt. Då är det bra att kunna sno ihop nåt snabbt.

  Linssoppa när man eg inte orkar/har tid att laga mat. Gott, billigt och nyttigt.

  Jag älskar att laga mat så för mig är det liksom en hobby som jag tar mig an när jag kommer hem från jobbet. Vissa går till gymmet, jag ställer mig framför spisen. Jag följer massor med matkonton och kockar på Instagram och så fort någon lägger upp något smaskigt så sparar jag bilden. Har olika kategorier för olika typer av mat. Sitter oftast på lunchen på jobbet och scrollar i mina bilder och bestämmer vad som ska ätas till middag och så handlar jag på vägen hem.

   Älskar dig, haha! 😄
   Scrollar på lunchen, bästa!

    Mycket av min tid går åt till att planera vad jag ska äta nästa gång jag får äta. :p

   Jag med! Min hobby! Åker och handlar efter jobbet, varvar ner 1,5-2 timmar med matlagning. Mannen tar hand om efterjobbet.

  Vi lagar alltid dubbelt så mycket som vi ska äta, och värmer på kvällen efter. Till lunch äter vi lite lättare mat som sallader och soppor (soppor är extremt bra då man kan göra massvis en söndag och ta med varje dag).

  Hennes karl verkar laga mat jämt till Sandra. Vilken lyx, haha.

  Älskar att laga mat, men orkar inte med dessa två, lol.

  Jag gör en veckomeny och storhandlar för hela veckan. Tycker det är så tråkigt att spendera min tid i mataffären så det här funkar perfekt för mig. Har barn men hon äter det mesta, Indisk curry med ris, roti och koriander är hennes favorit vilket är lite kul eftersom hon bara är 3 år.

  Har Middagsfrids matkassar och är nöjd, underlättar i livspusslet med en man som jobbar mkt och en treåring 😅

  Mitt tips när det kommer till mat för veckan är istället för att göra en specifik rätt gör så här:

  Preppa olika goda grejer som gillas tex:
  Sötpotatis/potatis i ugn
  Fetaost röra
  Hare converts som stekts i vitlök och smör
  Morotsstavar som ligger i vatten med lite citron
  Kyckling/tofu/oumph/nötfärs/vegofärs/räckor (något protin eller två stycken olika)
  Stekt svamp
  Bladspenat
  Kokt broccoli med pressad citron
  Picklad rödlök

  Osv osv preppa helt enkelt ett gäng goda grejer allt läggs i olika lådor och sen kombinerats de ihop så en får i sig massa gott hela jobb veckan. Då kan en köra något protin på lunchen och något annat till middag men vissa grejer samma. Men att tex middags alternativen inte behöver vara byggda utan går att välja ur lådorna hemma så allt är separerat tills de är dags att äta.

  Bakpotatis känns som en bortglömd grej så gott ju att ha tex Fetaoströra på med syrliga grejer osv.

  Att ha en burk hemma med sånna hrönsoliver med paprika i den billiga varianten tycker jag är gott att ha några stulen till maten.

  En liten hand nötter eller pumpa kärnor till maten är också gott

   Stycken** inte stulen 😅

  Linas matkasse ftw. Barnen lär sig smaka på nya rätter så man fastnar inte i att laga samma hela tiden. Vår äldsta åt allt de första åren. Började krångla när hon va typ 4. Lillebror har alltid krånglat med maten, vissa dagar äter han ingenting, spelar liksom ingen roll vad som serveras. Nästa dag äter han allt i mängder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.