*pet pet*

Henri sov en hel natt och det firade jag med en stor kaffe, tydligen. Haha spelar ingen roll det där. ”Hur många gånger vaknade du för att kolla om han var okej”, frågade folk på insta.
Ehh noll?
Inte bara Henri sov en hel natt utan att vakna. Jag med 😌 // Egoina

Egoina och hennes F har haft det lite kämpigt med sonens nattsömn och skriver nu om att han sov en hel natt, och frågorna om hur många gånger hon vaknade under natten för att kolla om han var okej som hon fått på Instagram på grund av det. 
Brukar man göra det? Ska man ställa klockan och peta på ungen lite då och då eller bara kolla så att den fortfarande andas?
Hur länge har man ett andningslarm på dem på natten och hur länge efter det ska man i så fall vakna på natten för att se till att ungen lever?
Kan man sluta när de når tonåren?

48 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Min son har sovit hela nätter väldigt länge men jag vaknar fortfarande till per automatik och kikar till honom. (Vi Samsover)

   Vi samsover också och mina är rätt stora ändå (extrasäng). Men både mysigt och framförallt bekvämt. Allt ok – snark!

  Men alltså jag fattar inte varför du är så snarky. Är man van vid att vakna massa gånger per natt så är det vanligt att man fortsätter göra det även när barnet sover. Min man tar nätterna nu och trots att dottern sovit hela nätterna i två veckor så är det först nu som min man bara vaknar en gång på natten. Annars har han vaknat flera ggr och då snabbt tittar på monitorn för att kolla att hon är ok.

   Du pratar till fel personer.
   Här hänger man för att man tycker om en mobbarpersonlighet. Tycker man inte om det är man bara överkänslig och då kan man dra till en annan blogg som passar en bättre.

    Fast det stämmer ju inte, det är många här som ofta påpekar Camillas ton och ifrågasätter när hon formulerar inlägg som uppmuntrar till taskiga kommentarer osv. Du kan komma ner från din höga häst 🙂

     Och man får alltid samma respons.
     Ett ”dra till ett bättre ställe då, vi vill inte ha dig här” från läsare och ett ”😂😂😂” från Camilla

   Reagerade med på det, riktigt tråkig ton i inlägget!

    Vart?

     Dit!

   Nu överdriver du!

    Du underreagerar

   Beror väldigt mycket på hur man tolkar texten! Jag tolkar det, som dom flesta småbarnsrelaterade inläggen, som att hon verkligen undrar. Jag har inte heller barn och visste inte att det är en grej. Hade kunnat ställa frågan själv om det kommit upp i ett samtal.

    Du tror att hon undrar om man kan sluta när de når tonåren?

   @Daniela: är ni nöjda med er monitor? Vilken använder ni? 😊

  Ska och ska. Men för mig är det mer typ instinkt att vakna och bara kolla läget. Gör det ibland fortfarande (inte varje natt dock) och min äldsta är sex år.

   Min äldsta är 15…inte så att jag vaknar varje natt och kollar honom. Men går jag upp och kissar går jag och kollar honom och hans lillasyster.

  Det är klart man inte behöver andningslarm eller titta till dem fast att de sover osv, men plötslig spädbarnsdöd är ju fortfarande en grej som existerar vilket jag tänker anta att alla föräldrar är rädda för (mer eller mindre omedvetet). Och som någon skrev innan, är man van att vakna flera gånger är det inte så lätt att bara sluta.

   Vi hade andningslarm. En liten plutt grej man satte i blöjkanten. Fungerade absolut för två gånger föll den av o gick igång direkt.
   Var super nojig med första barnet så sov uruselt första året (jag alltså)
   Tack vare larmet sov jag jättebra och nojade aldrig. Väldigt skönt.

  Lite ot, men det pratas ju mycket om att barn sover så dåligt, men det gäller verkligen inte alla… Har två och även om man vaknat ett par gånger ibland, så har det verkligen inte varit mer dramatiskt än så, vi somnade snabbt om.. Minns inte att det påverkat mina dagar på nåt sätt, aldrig känt mig som ett vrak pga sömnbrist… Har vi haft megatur, eller finns det fler..

   Jag var ett sådant barn!

   Hoppas avkomman är likadan 😂

   Min dotter har sovit gott hela tiden än så länge (4 mån). Hon vaknar 1-2 ggr per natt och vill ha mat och somnar snabbt om. Hon har hittills aldrig skrikit på natten när hon vaknat men antar att det är lite för att jag vaknar snabbt och hinner börja amma innan hon blir upprörd. Hoppas att denna goda nattsömn fortsätter. 😅

   Mina har varit demoner och inte börjat sova ordentligt förrän typ femårsåldern 🥲 det är som att köpa triss

   Samma med mina barn. Svårt att få dom att somna i perioder men sover dom, då sover dom som stockar. Undantag såklart när dom är sjuka lr haft mardrömmar pga läskiga filmer eller slutat med blöja/napp å så

    Läskiga filmer? Hur gamla är dina barn?

   Kh, jag tror det är ovanligt. Jag tror det vanligaste är att småbarnsföräldrar lider av sömnbrist. jag blev väckt en gång i timmen de första månaderna. Grät och skrek av ren förtvivlan. Det kan vara hemskt.

   Megatur skulle jag säga. Min första var en sömn-dröm och jag förstod inte varför småbarnsföräldrar klagade så på sömnbrist. Visste var jag lite trött för jag vakade ju till på natten men gick absolut ingen nöd på mig. Nu är vi 8 månader in i sömnbrist-snurran med barn nummer två och jag förstår plötsligt vad folk snackar om. Och då vet jag att det finns de vars barn sover ännu sämre än mitt.

   Vår första som som en dröm, i början 4h efter någon vecka 6h och nån månad senare 8h i sträck, sedan då vi sluta amma sov han typ 21-09-10 😅👌
   Vår andra, han sov väldigt dåligt, dagarna sov han ca 30min tupplur och nätterna vakna han med 30-90min max i sträck 😭 var så slut!! Höll på tills han var 3.5år!! 😭😭🤦🏻‍♀️
   Så det är verkligen personligt och jag gjorde inget extra med första eller andra 🤷🏻‍♀️

   Ja, ni har tur, och ja, det finns fler 😊

   Här är en till med ett barn som sovit gott från första början (såklart med undantag några enstaka nätter). Dock vågar jag nästan inte nämna hur bra vi sover till mina mamma-kompisar som ständigt klagar över sömnbrist.

  Man vaknar ju av sig själv. Hade gärna bara sovit på…

  ”Detta kan vara den finaste outfiten jag sett. Kul jag gillar mina kläder?” Konstigt skrivet.

  De flesta nyblivna mammor vaknar av ren instinkt så fort barnet rör sig eller hoppar över ett andetag.

  Sover som en klubbad oxe tur det inte blir några barn! 😄

   Jag gjorde det också, alltså på en nivå att jag behövde få ett speciallarm från en arbetsterapeut för att vakna om morgnarna. Jag var därför seriöst oroad hur jag skulle bli som förälder, men det visade sig att jag vaknade på en millisekund bara hen gnydde till lite i sömnen. Så himla sjukt 😅

  Man sover som fan tills de når tonåren så fort de själva sover!

  Det är när de är tonåringar den riktiga sömnbristen infaller. Det är då man ställer klockan varannan timme, ringer och frågar om de fortfarande lever. Och pallrar sig upp och hämtar dem kl 04:00 så de inte åker svart taxi och blir våldtagna.

   ❤️

  Kul att grääs försöker intala tittarna att hon inte alls är minsta påverkad av vinet på sin live 😅 alltså drick vin om du vill men varför så ihärdigt påstå att hon inte alls påverkas av det😆

   Hon är ju så töntig att det är sanslöst.
   Varför tittar folk på skiten?

    Hon är åtminstone inte lika otrevlig mot tittarna i de lives där vinglaset får vara med.

   Aaaahaa var det därför hon såg ut som hon gjorde. Hon såg helt slutkörd ut med hade ögon , funderade på hur det var fatt. Men då var det vinet alltså

   Tänkte också på det! Hon var ju så uppenbart påverkad 😅

  Hon är så tråkig så somnar automatiskt

  Jag vaknar aldrig på natten, så jävla skönt.

   Sjukt skönt! Jag vaknade ofta förut men sällan längre det är en riktig välsignelse.

  Jag har två barn. Varit hård från början med att alla sover i sin egna säng. Och det har funkat för oss o vår familj. Man gör det som passar för sin familj. Det är det underbara med olika familjer o vad som funkar för en. Sova i föräldrarnas säng? Ja om det funkar för de! Sova i egna sängar? Ja om det funkar för dom! Folk är snabba att döma för att det inte är det som de har eller speciellt de som inte ens har erfarenhet har väldigt starka tankar om hur det skall vara. Var glada över att folk får det o funka på sina sett! Jag 5 år efter med barn som sovit i egna sängar sen födseln vaknar fortfarande ibland automatiskt för o kolla läget samt sover hela nätter bekymmerslöst

  I tonåren behöver man inte fortsätta. Snarare det går inte, för då är dom inte hemma på nätterna och man ligger sömnlös på grund av det istället 🙂

  Min unge är 3 år nu och sover han långa, sammanhängade perioder så går jag och kollar andningen. Så ovanligt är det att han sover sammanhängade 😛 Har inte sovit en hel natt sedan han föddes i princip, men har tack och lov ganska lätt för att hantera det.
  Tänker att jag kanske kommer sakna de där små uppvaken när barnen är stora.

  Har en hel drös ungar. Varav första låg på neonatal en i över en månad. Rådet från neonatalens överläkare inför hemgång. Köp inga andningslarm – det räddar inte liv hos friska barn. Detta eftersom plötsligt spädbarnsdöd är just det plötslig död av okänd anledning. Det enda som händer är att föräldrarna blir hysteriska och tror att deras barn höll på att dö för att de hade ett apneanfall. Det är nämligen korta andningsuppehåll som även friska bebisar kan ha. Normalt kommer de andas igen, men när det istället larmar springer en hysterisk förälder in och rycker upp sin unge. Ungen vaknar i chock, föräldern inbillar sig att ungen höll på att dö.

  Har man däremot ett barn med kända hjärtfel, lungproblematik eller återkommande allvarliga apneanfall finns det en poäng. Men då borde de i som jag ser det övervakas av vården och då eventuellt med annat som till exempel en saturationsmätare över foten.

  Har jag en sjuk unge så är jag nogrann. I övrigt låter jag mina barn sova. Och alla har sovit hela nätter från det att de varit dryga månaden. Bästa råd jag kan ge är sök hjälp hos en terapeut för din panikångest/din hysteri/ dina sömnbesvär. Gå en kurs eller något som behandlar plötslig spädbarnsdöd, barn sjukdomar osv. Och sen andas ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.