Hur oroliga är ni?

Tänkte faktiskt senast igår på det där med ekonomi och nu i våras så ökade vår boendekostnad med ett par tusenlappar då den låsta räntan på en del av bolånet gick ut. Nu är den rörlig och ligger mer än dubbelt så högt som innan. Och under våren 2024 går en till del av bolånet ut från det låsta och blir rörlig. Går från strax över 1% till nästan 5%. Så till våren blir vårt hem ännu några tusenlappar dyrare. Det skrämmer mig så mycket och jag fattar inte hur folk överlever. Jag är inte allt för orolig än men saker och ting kan ju vända snabbt och min mardröm är att inte kunna bo kvar i huset. Som sagt… Inte allt för orolig än men det skrämmer mig ändå att allt bara blir dyrare och dyrare. // Gabriella Joss Possler

GabJoss skriver om Black Week och hur det är ”högsäsong” för alla influencers, eftersom det är då de kan dra in snuskigt med pengar. Dock skriver hon att det varit betydligt lugnare på den fronten i år, och hon spår att det har med ekonomin att göra.
Hon skriver även om sina egna tankar och funderingar gällande det här, och att hennes och makens boende blivit några tusenlappar dyrare i och med räntorna, och att det kommer stiga ytterligare till våren då ett annat av deras fasta lån går ut.

Hur mycket funderar ni på sådant här?
Har ni också en liten oro ständigt närvarande för hur framtiden kommer utveckla sig?

249 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  De tror ju att detta kommer att vara första året på tio år som vi inte slår rekord i julhandeln. Vore toppen om det stämde. Egentligen helt sjukt att vi handlar så jäkla mycket.

   Fast det vette fasiken, Ullared slog ju rekord bara för några veckor sedan! Men samtidigt är ju med i lite grupper på FB bl. a ”mat skänkes”, och talar de flesta sanning där… då är det fruktansvärt vad det är synd om många!

    Folk väljer väl att handla där istället för andra ställen nu.

     Var där för 3v sen, handlade för 150:-. Hittade liksom inget jag ville ha😅

      Varför köpte du saker som du inte ville ha för 150 kr? 😀

   Det tycker jag de har sagt i flera år nu. Borde verkligen vara så i år men jag tvivlar. Folk tar ju t o m SMS-lån för att handla julklappar. Läste idag att nästa år kommer bli ännu tuffare ekonomiskt.

  Ja jag kan vara orolig över framtiden. Både ekonomin och världsläget. Inte jättekul att dessutom vara föräldraledig när ekonomin är som den är. Vi sitter dock inte i skiten med boendet, spridit våra bolån såpass bra så det är ingen katastrof men självklart känns det.

  De är ju inte fett att ha rörligt nu precis. 🤪

   Nä, min boendekostnad är nog uppe i runt 18000 i månaden just nu. Sen så vet jag att föreningens lån på många hundra miljoner löper ut snart, så avgifterna lär ju höjas. Hej då säger jag till mina sparpengar!

    Vad är ditt bolån på?

     Typ 2.2 miljoner. Sen är en stor del amortering men jag kommer ju inte undan det…

   Rörligt är billigare än fast över tidsspannet överlag. Bara att ställa in värmepumpen vilka timmar på dygnet som den ska arbeta mer och mindre. Men vissa förmår inte det, stänger av pumpen och får sönderfrusna rör. Värmepumpen är som en iphone tänker de.

    Tror det var räntan som det gällde.
    Inte elpriset.

     Ja jag äter bara ägg nu typ så min hjärna är helt körd. Det är billigt dock med 3-4kr * 6 = 18-24kr per måltid. Inte lika billigt som Linas havregrynsdiet men min innehåller inga kolhydrater!

    Haha förlåt, men detta var lite smågulligt ❤️

   Funkar med tanke på hur mkt pengar rörlig har sparat alla andra år.

  Har inte sämre ekonomi nu än jag haft de senaste 10 åren, snarare är den åt det bättre hållet. Har svårt att känna sympati med folk som har överbelånat sig och nu ska gnälla om hur tufft de har det.

   Ok då vet vi.

   Det är knappast bara de som har stora lån som har anledning att vara oroliga för ekonomin. Många kämpar med stora hyreshöjningar, skenande livsmedels- och elpriser och mycket annat. Den dagen något liknande drabbar dig hoppas jag att d möts av mer empati än du visat i denna kommentar.

    Du tror inte jag är drabbad av det precis som alla andra? skillnaden är att jag och andra med mig har levt så i många år. Nej, ledsen men jag känner inte så mycket för människor som gnäller över att de inte har råd att äta ute på restaurang längre efter att de överbelånat sig till hus, bil, sommarstuga, båt mm.

     Nej du verkar inte direkt drabbad faktiskt. Speciellt inte eftersom du har bättre ekonomi nu enligt dig själv.

     Ödmjukhet är en fin egenskap. Hoppas du kan skaffa dig lite av det.

      Det har inte slagit dig man kan ha varit sjukskriven/haft låg inkomst och senare i livet har det lite bättre? Det betyder inte att man har det fett eller går runt med mer pengar än dom som nu gnäller över att de inte kan åka på solsemester en gång om året som de alltid gjort. Jag är en väldigt ödmjuk person, tack. Jag tycker synd om de som blir utförsäkrade och lever på existensminimum, inte medelklass som belånat sig till absurdum.

       Vad begränsat att inte kunna tycka synd om flera? Kan det bara vara synd om den det är mest synd om? Isf är det ju svårt att tycka synd om svenskar alls. Rätt många i världen tycker nog att svenskt existensminimum är rätt fett, vad gnäller de för.

    Kan även räcka med skilsmässa, sjukdom (Försäkringskassan kanske krånglar). Finns en del hemlösa som aldrig trodde det skulle bli så. Så klappa er inte på magen och tro att ni sitter säkert, ingen vet vad som kan hända.. Min kompis blev sjukskriven pga utbrändhet mm. Fk hade inte hunnit avgöra hennes sjukintyg, det närmade sig den 30: så hyran skulle in. Hon gick till Soc och frågade om hon kunde få låna till hyra och mat tills hon fick svar från Fk. Svar nä, du har en bostadsrätt som du kan sälja?! Eh, ok vem fixar en hyresrätt till henne sedan då??

     Vill tillägga de stackare som blir av med jobben också. Tycker att folk börjar bli mer och mer empatilösa. Tror inte att det kan hända dem.

     Det är då man ber om uppskov. Soc är inte för tillfälliga problem.

      Men din batikhäxa! Tror du inte hon redan hade ringt och frågat bostadsrättsföreningen och de sa nej? Sedan frågade hon magen om den kunde vara utan mat🙄 Hur hade du själv gjort?

       Hur kunde du låta din kompis vara i den situationen? Herregud. Hoppas att hon har fler, bättre vänner.

      Glömde, vet att Soc inte är för tillfälliga problem för folk som jobbat och betalat skatt. De är för alltid för vissa människor som får lägenheter och allt annat möjligt samt livstids försörjning.

       Soc är till för att hjälpa personer i behov av hjälp. Äger man en lägenhet har man tillgångar.

     Så är det ju tyvärr, har du tillgångar som du kan sälja så måste du ju använda upp dem. Soc är sista instans. Men som någon skrev, det finns ju möjlighet till uppskov

      Var ska hon bo om hon säljer sin bostad? Vem ger henne en hyresrätt? El ska hon tälta? Visst, hon kan ju bo på olika vandrarhem för pengarna hon skulle sälja lägenheten för. Sedan får hon hoppas att dessa pengar räcker till hennes död för Fk ansåg inte henne vara sjuk.

   Känner likadant. Vi har haft så många bra år nu att om man inte har tagit höjd för sämre tider så är man helt enkelt inte så smart. Och döv typ, eftersom Riksbanken har sagt i flera år att räntan kommer att gå upp.
   Man behöver inte vara någon expert heller för att tex googla upp vad räntorna legat på historiskt. Vi är det inte alls i närheten av det än.
   Att köpa bostad med 1% ränta är ren lyx. Inget normal-läge.

    Det är så intressant att det finns så många som verkar tycka att vi bara ska köpa läget och skylla oss själva. Detta är ju ett bevis på hur medel och arbetarklassen får ta stryk i ett otryggt ekonomiskt system samtidgt som bankerna gör rekordvinster.

    Ja nåde den som vill äga sitt boende i en omöjligt hyresmarknad. Nåde den som vill ha råd att åka på semester efter långa arbetsdagar i ettt mörkt och kallt land. Nåde den som tror att goda tider ska få innebära bara lite guldkant.

     Spot on.
     Och där ”lite guldkant” ofta innebär just en vanlig bostadsrätt i ett samhälle där väldigt få hyresrätter byggts senaste åren…

     Så det är inte läge att ta ansvar för sin egen ekonomi, om man identifierar sig som arbetarklass? Ah, just det, så är det ju inte.

     Det är lätt att vara generös med andras pengar. Mer bidrag!

     Som att medelklassen vänder den ilskan emot bankarna haha, samma människor som ser ner på folk med bidrag och tycker att folk som är låginkomstare för skylla sig själva som inte tjänar bättre. Nu ska dom gnälla för att de inte kan fortsätta med sin lyxkonsumtion och vi ska tycka synd om dom? snälla.

      Samtidigt som de gladeligen tar emot bidrag i form av rut och rot. För en helt oversized altan är en mänsklig rättighet när man betalar skatt! Medelklassen har alltid slickat uppåt, sparkat neråt.

     Du förstår att det inte är så att bankerna höjer räntorna för att tjäna pengar va? Räntorna höjs som ett styrmedel för att dämpa inflationen. Det ligger i allas intresse. Det handlar inte om arbetarklass (jag hör själv dit) och att få åka på semester eller ej. Det handlar om att jämna ut konjunktursvängningarna. Att räntorna legat extremt lågt är inget nytt och att anpassa sin konsumtion till det istället för att spara inför tuffare tider är individens egna ansvar. Sen verkar vi behöva införa nationalekonomi som obligatoriskt ämne i skolan.

      Jag tänker lite mer holistiskt än dig. Jag kritiserar det kapitalistiska systemet i sin helhet och den maktlöshet som svagare individer (med sina egna särintressen) står inför, när konstant och evig tillväxt är målet.

      Jag är fullt införstådd i hur politiska beslut och konjunkturssvängingar samspelar. Även de vi inom akademin kallar ”kapitalismens fäder” kommenterar ju svagheterna i systemet.

      Du skriver att det är individens egna ansvar att spara inför tuffare tider MEN det blir samhället och kollektivets ansvar att rädda banker och storföretag när de håller på att gå under. Vems agenda och intresse kämpar vi egentligen för?

      Skojar du? Sjävk vill bankerna gå med vinst, och det gör de också.

      Tror du bankerna pysslar med public service och välgörenhet? Klart de också vill gå med vinst.

     Otryggt ekonomiskt system? Utveckla gärna. Upplever snarare att Sverige har ett tryggt ekonomiskt system, kanske till och med för tryggt och att det skapar problem, men intressant tanke – andra länder vi borde ta efter istället tex?

     Vi borde protestera mer. Dessa höjningar är galet. Det måste stoppas. Men inte förvånad att blå regering är så passiv.

   Hur kan man inte känna sympati för sina medmänniskor?

    Tror nog de flesta känner, och alltid känt, sympati med lågavlönade personer som verkligen kämpar. Men den här ”krisen” är ju mycket medelklassens kris, folk med enorma SUV:ar och leasade teslor, gigantiska nyrenoverade hem som troligen inte visade sympati med fattiga innan utan var nöjda och stolta över vad de åstadkommit med sin skicklighet och smarthet, de kanske man inte känner sympati med. För att hårdra det lite då 🙂

     precis så jag menar E, tack för att du satte ordet på det.

   +1

  Har ett litet lån på fritidshuset men i övrigt inga andra lån, känner mig inte orolig inför framtiden. Många har belånat upp över skorstenen, som någon skrev; har lite svårt att känna sympati.

   Ja de tröga personerna skulle bara ha blivit hemlösa uteliggare istället. Mycket rimligare än att ta bostadslån.

    Finns ju ett mellanläge mellan hemlös uteliggare och belånad till tänderna. T ex en billigare bostadsrätt som kanske inte är lika flådig eller ligger flott till. Eller en som är fullt beboelig och kan snyggas till på sikt, men kanske inte just precis nu.

     Eller så skiter man i om det är flådigt utan bara vill köpa sig bort från mångkulturen vilket är fullt förståeligt.

      Eller så flyttar man från Sverige.

       Låter billigt!

        På sikt kan det bli billigare *och* bättre. Nä, du tror inte på det, men jag gör det.

      Bostadsrätter är rätt dyra i mångkulturen som du kallar det med, jag vet inte exakt vad du menar men antar utsatta förorter i storstäder? Det är billigare att köpa något på landet då.

     Äger väldigt liten lägenhet på ca 30 minuters pendlingsavstånd till en storstad, dvs långt ut i en kranskommun. Från att ha kostat mig ca 3000 i månaden kostar den nu nästan 10 000. Inte flådig på något sätt och ligger inte ett dugg flott till men måste definitivt anpassa mina livsvanor efter det nya läget.

   Problemet är dock att man i storstäder mer eller mindre måste belåna sig på en eller flera miljoner för att komma in på bostadsmarknaden om du ska bo större än en etta.

  Jo jag är orolig, går på föräldraledigt om 2v och klart man oroar sig över ekonomin. Givetvis finns det dom som har det mycket värre. Jag har en sambo med ett fast jobb och vi har inga lån/stabil ekonomi. Men det är vårt första barn och vi kommer ställas inför en ny verklighet med utgifter och behöva mätta mun efter matsäcken på ett sätt vi inte behövt tidigare, samt att läget i världen och ekonomin är som den är.

   En vänlig rättning, ”rätta mun efter matsäcken” är uttrycket.

    ”Rätta magsäcken efter plånboken” är det väl?

     Nej, rätta mun efter matsäcken.

     Matsäcken i detta fall den säck man bär med sig mat i.

      Rätta magmunnen efter ryggsäcken??

    Haha tack! Det stod helt still, hade det på tungan men gick inte hela vägen fram 😂

   Ett tips i all välmening. Köp allt begagnat till barnet. Finns så många människor som köper hur mycket som helst så finns enorma mängder fina begagnade grejer. Och ditt barn kommer inte tacka dig för att du har satt på den märkeskläder. Den kommer däremot tacka dig om du startar ett sparande till tex bostad eller liknande.

  Inte jätteorolig faktiskt. Och då har vi rörligt och jävla stort lån OCH föräldralediga i 1,5 år framåt. Vi har varit med på hela den här ränteresan nu eftersom vi aldrig haft bundet. Man har liksom vant sig vid att gå från 6000kr i månadskostnad till 22000kr/månaden. Och värre lär det väl bli under 2024 innan det förhoppningsvis vänder. Men jag hade varit orolig om vi vore överbelånade och inte hade ett sparande.

  Ja, det kommer att gå åt helvete. Eller så här, den övervägande majoriteten av befolkningen kommer snart tvingas inse att det inte längre finns på kartan att semestra i Thailand, ta en tur till London över helgen, köpa bostadsrätt och riva ut köket det första man gör, gå på krogen flera gånger i veckan, besöka frissan och bli flera tusenlappar tunnare, spendera pengar på dyra kaféer, äta på finkrogar, skaffa jättejättefina möbler. Den. Tiden. Är. Snart. Förbi. Medelklassen kommer inte ha råd med sånt.

  Av det följer en intressant följdeffekt: influencerns framtid. Det är snart inte möjligt att tjäna pengar på att berätta om semestern i Dubai, de senaste krogrundorna, denna veckas gaaaaaaalet snygga kläder, spabesöken och annat väldigt nödvändigt för att upprätthålla en image av oandlig lycka och framgång.

   ”Inget ont som inte har något gott med sig.”

    Låter lite missunnsam?

     Det är ett talesätt.

     Så trött på kommentarer om missunsamhet + avundsjuka.

   Liksom att skaffa sig Kajsa Anka-läppar, suga ut fett, spruta in fett, litet botox för det är ju så trevligt ändå, och så vidare.

    Här tror jag ni har helt fel. Den branschen kommer växa ännu mer kommande år.

   Och mindre klimatpåverkan får man hoppas.

   Vi ska alltså leva lite mer rimligt och hållbart (för miljön)? Tycker så klart synd om de som redan lever på marginalerna, för oss övriga tycker jag det bara det är nyttigt. Sen är det dåligt att fler kommer att gå arbetslösa vilket är den tristaste delen av en lågkonjunktur.

   Håller med dig Anonym / 15:21. Jag är inte orolig över min egen ekonomi eftersom vi inte är högt belånade och har ett gott sparande men för svenskarnas ekonomi i stort och hur detta kommer påverka vårt samhälle och våra företag.

   Oj, det hoppas jag verkligen inte händer! Vad meningslöst det blir om man inte kan ha det trevligt och kul! Förutom köpa bostadsrätt och riva ut köket, det har jag inget intresse av och inte gjort. Men resor, restauranger och frisör ligger tryggt i budgeten framöver vad det verkar! ❤️

    Det här är ju lite det här tankesättet väldigt många kommer få ändra på. Det går att ha ett roligt och meningsfullt liv utan att för den delen köpa saker. Tycker det är lite sorgligt att se på livet på det sättet.

     Var skrev jag köpa? Resa och gå ut på restaurang, upplevelser dvs. Och fixa håret och naglar, gå på spa, känna sig fin och välmående.
     Tråkigt för de som måste sluta med sånt, troligen inte jag som sagt ❤️

      Du menar att du inte köper nätterna på hotellet eller flygbiljetterna och att du inte köper maten på restaurang. Du köper inte tjänsten lösnaglar och spa?

       Haha jo men så kanan ju inte säga. Man betalar för det men man kan ju inte säga att ”köpa saker” när det inte är det det är, det blir en annn mening. Det är vad pengarna ger, upplevelsen som är det viktiga.

        Det är samma sak, du försöker bara få din konsumtion till något finare än andras.

         Tycker inte alls det är samma sak. Låter tomt om man bara vill ”köpa saker”. Det kan ju va kul absolut, men annorlunda att uppleva nåt. Alltså det är nåt annat och mer än en fysisk sak, faktiskt nåt man gör och känner. Sånt spelar roll, precis som vissas intresse är att gå i skogen eller handarbeta. Varför är resa eller gå ut med vänner sämre än det?

     Sorgligt att ha det trevligt? Alla gillar inte skogspromenader, baka och lekplatser eller vad det är du tycker man ska göra istället.

      Det är faktiskt sorgligt att enbart kunna ha trevligt någon annanstans än hemma. En middag med samma sällskap är inte lika mycket värt hemma som på restaurang. Det är sorgligt att se sin vardag som meningslös.

       är INTE billigt att bjuda hem folk på mat… och nej det är inte lika kul att jämt äta hemma det är roligare på restaurang om man har matlåda 300 dgr per år.

       Men snälla. Älskar att va hemma men vill inte sitta hemma varje kväll och laga mat, blir inte som proffsen.
       Min vardag är ju delvis restauranger 😄
       Tycker det är kul när det händer nåt, särskilt denna årstid. Men alla får göra sommar vill.

   Den övervägande majoriteten av befolkningen har inte gjort de där sakerna tidigare heller.

  Nej. Verkligen inte orolig för ekonomin. Vi har det gott ställt, inga barn och enbart CSN-lån. Sålde brf bostad när bostadsmarknaden peakade och mellanlandar i en hyresrätt nu innan vi hittar drömbostaden (det kan nog ta ett tag 😂). Jag är så lycklig att vi avvaktade med att köpa hus när priserna peakade, då hade ekonomin sett lite annorlunda ut!

   Samma här minus bostadsrätt då. Har aldrig och kommer nog aldrig köpa en bostadsrätt men ser väldigt mycket fram emot att köpa ett sommarhus inom kort.

   Men jag känner med de som har det tufft och tror tyvärr att de kommer få det tuffare under en period.

   Liknande här men sålde huset för ett år sen, gick med vinst ändå dock. Inga barn, dubbla inkomster, fin hyresrätt – nice liv!

  Ja – eftersom jag inte har råd att flytta hemifrån då jag som ensam inte kommer klara av ekonomin själv. Så ja framtiden känns som ett helvete.

   Tror tyvärr det blir verklighet för många unga vuxna nu. 🙁 Kommer inte längre vara ”red flag” att bo i föräldrarnas källare när man är 28, utan typ normalt.

    Ja verkligen. Jag bor hos mina föräldrar (inte i en källare dock haha) och är glad att de tillåter mig att göra det. Har en svårt sjuk förälder som jag heller inte vill lämna men samhällsutvecklingen gör mig bara ledsen.

     Kram och tack till dig som hjälper en förälder!

     Hoppas förälder blir frisk snart. Är säker på att de är glada att ha dig boende hemma. Fint av dig ❤️ Boendemarknaden ska nog förbättras, så inom kort lär du ha landat i drömboendet – hoppas att du tills dess kan njuta tiden med dina föräldrar. Saknar att bo med mina och sörjer att jag inte bor hemma med mamma. Trots att jag flyttade för 8 år sen.

   Ställ dig i bostadskön, men inte bara i din hemort utan också i grannkommunerna. Räkna med att flytta bortom din bekvämlighetszon, och pendla. Bo mindre än du tänkt dig.

    Ja men absolut. Hur kunde jag inte tänka på att ställa mig i Bostadskön! Vad smart du är! Och nej tänker inte flytta utanför min stad. Har sjuka föräldrar som jag är mån om.

     Stanna kvar då, och gilla läget.

      Det är väl just det hon gör.

       De sjuka föräldrarna kom först senare …

        För alla behöver ju säkerligen skriva upp hela livet för andra att läsa. Idiot.

         Tyst. Först ”inte har råd att flytta hemifrån då jag som ensam inte kommer klara av ekonomin själv”, och sedan kom en annan anledning, den med föräldrarna. Kretin.

          ELLER så kanske du kan ha två tankar i huvudet samtidigt. Jag har inte råd att bo själv då ekonomin inte räcker till – och jag har även svårt sjuka föräldrar som jag tar hand om. Så attityden kanske du kan öva på litegrann men verkar vara försent nu.

           Suck. Igen, du tog inte upp dina föräldrar förrän senare i diskussionen. All heder till dig som ställer upp, men sluta försöka blanda bort korten.

           Och vad gör det dig att en ANONYM person inte öppnar sin livshistoria för en okänd – tydligen aggressiv – person på internet? Väx upp och gå någon annanstans.

          Men herregud släpp det nu! Vad är det med attityden hos dig idag?

      Ta din jävla attityd någon annanstans och förstå att somliga bryr sig om annat än dig själva.

    Pendla är inte gratis heller.

     Just. Klart bättre att köpa en överbelånad bostadsrätt, för då sparar man in pengarna för pendlingen.

      Men det har väl inte anonym gjort heller? Hen bor hemma.

      Spela inte dum nu!

      Är det dom två alternativen ts har, att överbelåna eller pendla? Vet du ens var hen bor och alternativen där?

    Vad är bostadskö??? 😵‍💫🤪

     Haha, jag vet inte heller vad det är.

     Eller hur! Aldrig hört talas om.

     Om bara alla hade ställt sig i bostadskö i tid hade inga haft några problem med att hitta boende.

      🙄🙄

  Jag är lite orolig. Vi har inte tagit galet med bolån, räntan är låst till 2026 men vi fick ett ett tredje barn som en liten överraskning så är nu hemma och är föräldraledig. Maten har blivit svindyr, allt går upp i pris, el, bredband,förskole/fritidsavg/avgift till bfr (trots gammal förening med mycket god ekonomi) osv. Så kombinationen med föräldraledighet som ger 10.000kr mindre i månaden trots att jag nästan tar fullt är oerhört stressigt. Samtidigt ligger varsel på jobbet så jag vet inte om jag har ett jobb att komma tillbaka till. Så även om man har en ordnad ekonomi så ligger det många mörka moln i horisonten.

   Håller med! För många är det ju inte just bolånet som det står och faller med utan att ALLT blivit så mycket dyrare. Mat, el, transport osv.

   Man har ju ett val dock att behålla barnet.

    Ja och det valet gjorde de uppenbarligen? Får man inte vara lite orolig bara för att man valde att inte göra abort?

     Man får stå sitt kast bara. Kanske inte varit lika orolig annars? 🤷🏻‍♀️

      Vilken oempatisk kommentar!
      TW

      Folk som fött barn brukar aldrig ångra detta kontra folk som gjort abort. Finns forskning på att många kvinnor som närmat sig 50 mår dåligt när de tänker på detta. Vet en som tänker på hur gammalt barnet skulle vara idag osv.

       Det finns dock många som ångrar att de skaffat barn, så där har du tyvärr fel.

  Orkar man ha den diskussionen i detta kommentarsfält? När detta kommer på tal är det mest en massa personer som ryggdunkar sig själva och minsann förutspådde dagens ekonomikris redan när de gick i blöja för 35 år sedan, och de tycker att alla som oroar sig över höga räntor är ”helt tappade” som inte var lika synska. Samma personer tycker ofta räntor på 15% är heeeelt normalt och bra för Sverige. Sedan att folk kommer fly från sina villor och bostadsrätter så det står tomt överallt, nej men det är la lugnt va? 😉

   Det är så ekonomi fungerar. Det går upp och ner.

   Men eller hur! Blir matt bara av de första 15 kommentarerna typ. Jag är inte oroad för egen del, men jag är absolut oroad för Sverige. Högre räntor än så här så kommer folk behöva sälja sina hem. Det känns också så fel när man skyller på vanligt folk, att de är överbelånade. Riksbanken har ju tillåtit det att bli så här. Visst bor man i Allingsås kanske man har kunnat köpa bostäder till vettigt pris. Men bor man i de större städerna så har det varit jävligt dyrt att köpa. Eller hyra olagligt i andrahand för 25-30 000/månaden eller lyckats skrapa ihop minst 15 års kötid för att hamna ute i periferin med gängen som grannar. Tjoho.

    Vadå ”Riksbanken har ju tillåtit det att bli så här”? Riksbanken har till uppgift att hålla inflationen under en viss nivå, och då är räntor ett av verktygen.

     Sen kan ju inte riksbanken höja och sänka bäst de vill utan att riskera ekonomin för Sverige. Skillnader mellan Sverige och andra länder kommer ju påverka ekonomin, vi är inte helt isolerade från omvärlden.

     Minusränta i flera år som drivit upp bostadspriserna. Riksbanken har ju länge varit oroad över svenskars belåning.

   Sen att kalla detta för en ”ekonomikris”…!?

   Nej, där är vi verkligen inte än.

   Det är lite sämre tider som det är nu. Inte mer.

   Och alla som bor i bostadsrätt eller villa är helt dumma i huvudet så klart.

    Jättekul, hörredu. Men kanske om man är överbelånad, samtidigt som ekonomin rör sig åt fel håll.

    Vill man starta kollektiv så är rätta tiden nu. Baka barkbröd och umgås. Det är en bra idé.

     Åh det kanske ändå skulle vara bra för den isolerade, själviska svensken med dåligt psykiskt mående

     Dom dricker väl rödvin och diskuterar Kafka också? Samt springer omkring nakna, man kanske skulle joina 😀

   För trettio år sen var ju räntan rätt hög, vilket folk då kanske kommer ihåg?
   Är ju inget nytt att den går i cykler. Bara att den varit låg så länge att folk bara hoppats att den fortsätter med det

    Ja, precis så. Mina föräldrar hade som mest 20% ränta när det väl begav sig då. Jag tror gemene man i Sverige tycker att så pass låga räntor är det normala, när man i många fall ute i Europa har haft mångdubbelt höga räntor och i många fall inte ens varit nere och nosat på svenska nivåer.
    Någon skrev att det har varit oro för svenskarnas höga belåning, så detta kom ju som ett brev på posten när konjunkturen väl svänger.

    14% hade vi 1988 tror jag det var.

     Vad köpte du boendet för då? Klart man ka hosta upp 15% ränta om huset kostade 250k 🙄

      Det var en lägenhet köpt via kötid från HSB, köat sedan 1979. Själva lägenheten kostade nog bara 100 000 kr men hyran var svindyr, kommer inte ihåg nu. Men lägenheten gick att sälja för det dubbla på en gång om man ville, var förmånligt med den kön då. Med reavinst såklart..

  Kan ju hoppas detta är början på slutet för influencers. Tyvärr kommer ju arbetslösheten att öka men det kanske motiverar fler att plugga vidare istället för att drömma om att bli influencer.

  Och att bara titta på bolån och ränta, det räcker inte. Föreningen som äger fastigheten har i sin tur lån som belastar avgiften. Det räcker alltså inte med att fixa pengarna till att kunna köpa lägenheten, för när föreningens lån läggs om blir det troligen markant högre avgifter för medlemmarna. Driftskostnaderna höjs också garanterat med tiden. (Och du som lånar till kontantinsatsen borde omyndigförklaras.)

  Är inte orolig för min ekonomi. Det finns alltid gröt och vatten att leva på om det skulle knipa helt. Jag förstår inte folk som inte har pengar till mat. Ett paket havregryn kostar 20 kr och det räcker till gröt i flera dagar. När jag har varit riktigt fattig få har jag ibland ätit havregrynsgröt 3 ggr/dag i typ 2 veckor. Jag dog inte av det. Havregryn är dessutom nyttigt. Jag förstår inte vad problemet är?! ALLA människor i Sverige har råd att äta, om man äter det billigaste. Alla har råd med en förpackning havregryn.

   Du minns väl havregrynsdebatten … Det var inte så länge sedan. ”Va? Ska de som inte har råd med köpemat varje dag tvingas laga mat själv, och äta enklare? Orättvist!”, typ.

   Du är så duktig. Nu lärde sig nog många någonting nytt. Havregryn!

   Camilla kan du inte bara blocka? Vad håller du på med?

    Varför ska hon blocka? Det finns ju betydligt värre kommentarer som hon brukar låta stå kvar.

     Den här människan trollar och spyr galla i varenda jävla kommentarsfält precis som TRH.

      Ganska harmlös kommentar men det är vad jag tycker.

       Läs andra kommentarsfält om du orkar

    Håller med. Börjar bli riktigt tröttsamt med linas trötta försök att trolla i varenda kommentarsfält. Känns som att nivån här inne blir lägre och lägre för varje dag.

    varför ska hon blocka 😂 hon skriver ju inget sjukt eller anklagande, bara en kommentar om hennes kärlek för havregryn 🤩

     Första gången du träffar på henne? 😁

    Bästa sättet att stoppa troll är att helt ignorera. Låt bli att svara trollen bara.

   Lena är det du?

   Ja, är väl lätt att palla Havregryn om man kan göra som dig, snylta i dig och sno lax och räkor på jobbet varje dag. Snor du mer mat? Hur går det med 18åringen och balten? El var det en galt 🐷i köket, du uppdaterar dåligt.

   Lena! Vad gör du här?

  Inget jag personligen oroar mig för just nu. Upplever att våra löneökningar kompenserat för att löpande utgifter blivit högre och bolånet bundet ett par år till. När det det blir dags att förnya så får vi se hur räntan ligger och kanske sätta oss ner och fundera på om vi ska göra några förändringar. Men det blir då. Annat, värre, kan ju hända innan dess, eller bättre, vem vet? Skönt iallafall att ha lite tid innan det blir större kostnadsökningar så man kan dra in lite extra innan dess.

  Men det handlar ju mest om tur att vi är där vi är i livet. Hade inte varit kul om man köpt sitt första boende för ett par år sen och precis startat familj. Kunde lika gärna varit oss som sitter i sk*ten, tajmingen var helt enkelt på vår sida den här gången.

  Japp, orolig. Tänker mycket på det. Bor ensam i hyresrätt och är mycket orolig för den kommande hyreshöjningen. Jag kommer klara mig men det blir svårare och svårare att spara pengar och jag tänker mer på vad och när jag handlar.

  När tror ni att det vänder? Vill gärna köpa hus men som det ser ut just nu är det varken möjligt eller särskilt klokt.

   Vändningen kan ske under nästa år, men låga nivåer runt 1-2% tror jag kommer ta flera år.

    Tror mer eller mindre samma som du.

    Så låga räntor kommer vi inte ner till igen. Det har dom ju förklarat.

   Klart det vänder, men glöm att göra bostadskarriär genom att ständigt sälja den senast köpta lägenheten till markant högre pris de kommande 20 åren.

    Martens upplever det just nu …

  Inte särskilt orolig.
  Har precis köpt en bostadsrätt men kommer inte så pass höga lån att nån procent hit eller dit spelar någon roll.

  Dom som bör vara oroliga är dom som sitter med en överbelånade/övervärderad villa.
  Men många har själva satt sig i skiten genom att tro att räntan alltid ska vara 1-1,5% och dom kommer att få det tufft.

   Ingen populär åsikt, men det ligger mkt sanning i det du säger.
   Har diskuterat detta med andra som vägar flytta, eller anpassa sig överhuvudtaget. När jag påstår att det i grunden handlar om att upprätthålla status för lånade pengar blir det liv och slutdiskuterat.

    Tror de flesta inte ens fattat att de lånat för att skämma bort sig själva och passa in. Alltså, tror det är rätt ovanligt att låna extra för nån renovering men lägga en stor del/allt på en Thailandsresa tex, men att man är smart som lånar till bil på huset (bil måste man ju ha!) och med de låga räntorna kan man ju lägga undan pengar till årlig långresa istället för att spara till tråkigheter som framtiden eller nödvändiga renoveringar. Det har bara varit så och inget konstigt att inte behöva spara, även om man sitter med väldigt höga lån i förhållande till inkomst (och definitivt höga lån o förhållande till eventuell minskad inkomst).

  Hur verklighetsfrånvänd kan man vara egentligen, om man tror att det stora problemet är att bortskämda svenskar måste sluta med fillers och utlandssemestrar? För första gången på många år ökar skulderna till Kronofogden, dels elräkningar men även hyror m.m. Man kan inte säga att folk borde ha fattat att räntor och hyror skulle höjas med flera tusen kronor i månaden, liksom mat och el och ALLT annat vi behöver.
  Om du är helt själv kanske du kan leva i veckor på gröt, men det går inte när man har barn och hur hälsosamt tror du det är i längden att bara äta havregryn?

   Jobbigast är folk som bara ”men ni hade väl en KALP för 8%?” Allt annat lika hade det alltså gått runt men det är ju inte bara räntan för att låna pengar som gått upp och beroende på livsstil så kommer ju andra ökningar påverka folk olika (tex de som pendlar vs kan gå till jobbet). Sen tror jag också det känns väldigt olika beroende på livssituation, har man två fasta inkomster med trygga jobb tex i vården och inte planerar föräldraledighet, känner sig säkra på att man ska bo kvar osv, så är det ju bara att hålla ut, medan andra kanske är väldigt oroliga för sina jobb och känner att man verkligen behöver spara de där extra pengarna som nu går till ränta.

   Ättestupan kanske väntar. En spark i baken och du åker ned. Jag tror mycket kommer gå åt skogen. Men fortsätt ni politiker att strö miljarder till andra länder.

   Är inte anledningen till gratis skolmat att alla barn skall kunna äta sig mätta/få lagad mat minst en gång om dagen?!

  Inte orolig för vi har råd, men vårt bolån gick från ca 19 till 35 när det bundna gick ut. Vi band bara på ett år (vårt första hus och vår första köpta bostad) så det sög ju såklart. Men vi kan ändå spara en hel del så vi har tur. Jag fick också ett nytt jobb med 7-10 mer i lön (varierar lite) och min man fick ett med 5 till i lön så det kompenserar nästan.

   Bara nyfiken. Men hur stort är bolånet?

  Det är snarare bra med lån under hög inflation. En ränta på 5% är lägre än inflationen, så man tjänar på att ta en miljon i lån, investera, och sedan tjäna på skillnaden. Sedan klagar alla på att de är högt belånade för det är lättare att klaga än att vara tacksamma – men de tjänar faktiskt på lånet.

   Det bygger ju på en medveten konsumtion i övrigt.

  Jag är mest orolig för att jag gått ner till halvtid då jag mått skit en längre period. Men kommer snart vara tillbaka på banan igen (hoppas jag), så då kommer det bli bättre igen.

   ❤️ hälsan först. Klokt av dig att säga stopp i tid. Hoppas du mår bättre snart!

  Nej, käbner mig ganska trygg.
  I sålde vårar hus 2016 för vi har en sommarstuga med och orkade inte med att äga två boenden.
  Och på sommarstugan har vi inga lån eller avgifter.

  Men känns bra att inte ha några lån i dessa tider samt bunden el.

  Men att folk är förvånade??

  Jag har blivit långtidsjukskriven, utmattningsdepression, får ut 7000kr mindre än när jag jobbade heltid. Har dragit ner på allt som inte är nödvändigt.

  Nu när julen kommer vill jag ju köpa något till barnbarnen så de får en julklapp var max 100kr styck. Två av dem får var sin bok som jag hittade på loppis (nyskick), blev jätteglad när jag hittade dem 😃

   Vilken ålder är det på barnbarnen? Jag har drivor av böcker efter mina ungar som jag gärna vill se komma till glädje för någon annan

  Inte orolig men lite ledsen. För 3 veckor sedan fick jag tacka nej till ett jobb som jag verkligen ville ha pga för låg lön gentemot vad jag kan leva på just nu. Mitt jobb nu ropar snart varsel så kommer behöva byta om ett tag och blir trist att det inte blir ett jobb jag verkligen velat ha.

  Men sånt är livet! Jag bor ensam, i bostadsrätt där bolånen gick ut för 2 månader sedan och räntan ökade från 1% till nästan 5%. Det märks mycket när man bor själv men än så länge lider jag inte. Får bara kika in på bankkontot lite oftare för att se hur saldot ligger.

  Det som känns tråkigast är att om jag hade levt i tvåsamhet hade jag kunnat ta jobbet. Hela samhället tycker jag framstår så uppbyggt för att man ska vara 2 stycken (minst) och det börjar störa mig mer och mer. Speciellt när jag så gärna lever själv i alla andra avseenden förutom ekonomifrågan.

   Japp, jag måste byta jobb till ett jobb närmare min bostad. Pendlar inom Mälardalen men har verkligen inte råd att pendla till jobbet längre. Det finns verkligen ingenting roligt för mig och min utbildning men vi har inte råd att flytta heller.

    För länge sedan flyttade jag till Eskilstuna, och det gick rätt bra att pendla in till Stockholm. Meeeeeeeen efter ett tag var jag tvungen att flytta tillbaka in till Stockholm, då tågen kukade ur något så förbannat. Så är det väl fortfarande. Fler inställda tåg än de som kommer fram i tid, typ.

     Hehe, jag bor i Eskilstuna just nu. Själva pendlingen är det inget fel på. Mälartåg ska dock höja priset på min biljett från 3200kr/mån till 3800kr. Tågen går dessutom inte 🙃

     Sambon har jobb på orten så vi kommer inte undan kostnaden av att flytta närmare mitt jobb. Är liksom trött på att inte ha råd att spara. Så, tråkigt jobb här får det bli ett tag.

  Har låga avgifter endast 5320 i fasta avgifter då inräknat hyra/tele/wifi/ försäkringar/kommunal ja det var nog allt. 😊

   Också el såklart inräknat i hyran 👍

   Jag har 2987 kr! Heja oss!

    Bor ni i en skokartong?

   Svårt att boni en etta om man är en hel familj men absolut.

  Om Riksbanken höjer en gång till undrar jag på riktigt vad för tomtar de anställt egentligen.

  En inflationsdrivande faktor för oktober var ökade räntekostnader för hushållen. Det är till stor del en följd av deras egna höjningar. USA lämnade dessutom oförändrat för andra gången i rad. Snälla Riksbanken, man räknar på ungefär ett år för sådana ändringar att helt slå igenom, så sluta höj nu.

   Jag vill ha mer höjningar för jag har inga lån. Att öka till 20% vore en bra början. Först då kanske folk tar mer ansvar i sitt liv.

  Har alltid levt ”snålt” trots bra lön så är mest orolig över eventuell arbetslöshet. Sambon jobbar i byggbranschen och där är väl inte botten nådd ännu.

  Nej inte särskilt orolig för just detta (och då brukar jag vara orolig för det mesta!) Har så lågt bostadslån att jag klarar en ränta 15% innan det blir jobbigt. Fick dessutom en löneförhöjning som kompenserar för en del, trygg anställning och ingen risk att förlora jobbet. Har även ett halvårs utgifter sparat om det skulle hända något oväntat. Band elen på en acceptabel nivå som jag vet funkar med normal förbrukning, och sparar för att kunna sätta upp solpaneler.

  Så länge man har ordentligt med marginaler varje månad och några månadslöner i buffert så ser jag inte att någon inte kommer att klara den närmsta tiden. Läget kunde vara mycket värre, detta är ju knappt värt att kallas för kris.

   Och snart kommer sura kommentarer som ”Va? Vilken arbetare har råd att spara pengar?” eller något annat lika korkat.

    Och va f-n är ”korkat” med det? Du förstår att vissa inte tjänar tillräckligt för att inte leva på marginalen va trots heltidsjobb?

     Konstigt att det gick bra förr. Anpassa ugifterna efter inkomsterna, då är det lättare att hålla sig över ”marginalen”. Det går inte att leva ett lyxliv på en arbetarlön, men det går att leva ett helt OK liv.

      Vad räknar du som ”förr”?

      Om du får ut 20 (många får mindre) och den enda bostaden du kan hitta i Sthlm är nyproduktion för 14? Som ett exempel. Sluta låt som en idiotisk amerikan

       Betala 14 tuss som vad? Ensamstående med två små barn utan bidrag på en lön? Eller hur bygger du din tes?

       Då vad ska man göra tänker du i den situationen? Rent spontant så tänker jag att man helt enkelt blir tvungen att flytta från Stockholm. Får man ut 20 per månad är det nog inte ett jobb som endast finns i Stockholm. Lägre hyra kommer spara enorma summor över tid. Är man ensam kanske man får hyra ett rum istället för en egen lägenhet? Skaffa ett extrajobb? Eller ska man låna pengar varje månad och vänta tills man hamnar i konkurs och får utmätning av kronofogden? Är pengarna slut så är de.

     Jag som skrev översta kommentaren här, är sk ”arbetare”. Lever inte över mina marginaler och har sett till att spara och ha minimalt med lån under många år. Sådant visar sig vara bra i tider som dessa.

     Det är ju dock otroligt riskabelt att leva på marginalen och lever man så under högkonjuktur och inte bara en tid under en oväntad dipp så ja, då tar man ju verkligen en risk. Oftast så finns det ju faktiskt något man kan göra för att minska sina kostnader, tex byta till ett mindre boende. Det kan väl inte vara så att varenda krona går till gröt i en liten etta? Lite marginaler måste man ändå ha ju, eller tänker man att situationen ska bli bättre inom kort? Vad händer om man har en sjukdag tex?

      Bostadsbrist, dyra hyresrätter (ja pöbeln måste ibland nöja sig med det)/höjda räntor, ökade matkostnader, ökade transportkostnader… Snälla det är så trångsynt. Bodde i usa vid millennieskiftet och det där tankesättet, ”de har bara gjort fel val”, är så sjukt naivt. DÅ behövde man tjäna $20/timmen för att ha råd med en blygsam tvåa om man ska ha 60% kvar när hyran är betald. Minimilönen låg på $6. Inte blivit höjt sedan 70-talet, men alla andra priser hade fördubblats. Nu har det där idiotiska ”American dream” kommit hit, alltså så hjärndött

       Men stopp och lugn! Priser i usa vid millenieskiftet är väl inte relevant här. Det jag menar är att ska man ha saker (lägenhet, mat) så måste man betala för det. Annars får någon annan betala för det. Går det riktigt illa så får man ju bidrag här. Men ska man klara sig själv så måste ju faktiskt kalkylen gå ihop och tyvärr så får man då dra ner och göra förändringar. För att få kalkylen att gå ihop helt enkelt. Öka inkomsterna eller minska utgifterna.

      Men behöver man ens leva på marginalen för att få det tufft. Tänker att man har ett bolån på typ 1.5 miljon och 5000kr i brf-avgift för en trea. Det är ju inte på något sätt ett flådigt boende. Nu höjs räntorna till över det dubbla, avgiften höjs med 20%, samtidigt som maten, elen och bensinen blir dyrare. Plötsligt har dina 8k du hade över varje månad blivit 0 eller till och med negativt. De flesta kommer ju klara sig men det är klart att det blir väldigt tufft för många.

       Om man har räknat på en ränta som mest på typ två procent resten av livet, så har man satt sig i en besvärlig sits helt på egen hand.

        De flesta har nog varit beredda på att räntan ska öka, men när allt annat också blir dyrare är det nog många som verkligen måste lägga om sin livsstil för att klara sina kostnader. Det är ju inte alltid som att man har så mycket alternativ när det kommer till jobb och boende.

  Hon har börjat Photoshopa sina bilder som en galning varför går alla på bianca och Hanna s
  När gabriella också TYDLIGT Photoshopar sina ben smala och allt annat. Hon har fransar silikon tuttar fullt med spackel och brösten ute för all beskådan vilket är osmakligt. Och pratar om sitt sex liv med sin man efter inlägg om hennes barn på bibiloteket men det tycker ingen är konstigt ?
  PS är hon inte rädd för ett skit,när hon går och äter på restaurang var och varannan dag 4 Pers vilket är dyrt och shoppar och reser var tredje månad och går på lyx sviter och behandlingar.

   Jag har också tänkt på detta. Måste vara åtskilliga tusenlappar i månaden de lägger på restaurangmat. Samt bullar och sånt från Circle K typ dagligen. (Svindyrt i längden).

   Ja, de verkar ju inte vara de skarpaste knivarna i lådan nån av dem, typ lyxfällan-par-style.

  Vi har inte längre några lån på vårt boende så på den fronten är det lugnt. Men självklart känner vi av höjda matpriser, dyrare el och bränsle. Man tänker mer på vad man köper i mataffären.

  Nej, orolig är jag inte för vi har tillräckligt med kapital och stabila jobb inom stabila branscher. Visst hade det varit roligare om vi hade haft två hela inkomster(sambon började nyss plugga) nu när vårt budna bolån precis går ut. Vi kompenserar det genom att amortera till 50%, så blir månadsutgiften ungefär densamma som innan. Men vi sitter verkligen inte i skiten, försöker tänka efter lite innan vissa köp bara. Skulle typ va en separation som skulle kräva att vi sålde huset med förlust som skulle göra det jobbigt.

  Jag känner mig lyckligt lottad. Vi har inte överbelånat oss på huset, inga krediter eller övriga lån. Vår månadskostnad på huset inkl amortering är 7000 kronor nu. Vi har också 250% inkomst så vi säkrar åt 2 håll. Låga utgifter och högre inkomster.

   Men vänta nu. Låga utgifter och högre inkomster, hur går det ihop? Om det ska det vara på det viset, så får det vara. (Ja, det var ett skämt …)

  Även influencer är oroliga. I dag skriver Åse på 56kilo:

  Tänk på att ni hjälper mig att kunna fortsätta arbeta med 56kilo.se genom att ni engagerar er i mina inlägg. Det kan vara att kommentera här, på Facebook, på instagram. Att ni fortsätter att spara ner och dela mina inlägg på instagram och på Facebook, allt engagemang hjälper mig så att jag kan fortsätta.
  Det är tuffa tider även för mig. Så TACK ♥️

  Visst, en nedgång i ekonomin är tråkig vem den än drabbar, men jag kan inte låta bli att undra hur dessa tuffa tider yttrar sig för en av Sveriges största bloggare och författare till åtta böcker? Något färre bjudresor med flyg, hotell och restauranger? Mindre gratiskläder och skönhetsprodukter? Om inte annat borde hon ha en hel del undanstoppat vid det här laget.

   håller med. tuffa tider är lite olika hur vi ser på det..
   dom får sina press luncher och event mm .
   är inte synd om influenser alls!!

    Exakt! Så länge de visar upp gratisprylar varje dag på bloggen går det ingen nöd på dem. ”Tuffa tider” för en influenser betyder nog mindre gratisprylar och gratisresor, men det visar bara vilket världsfrånvänt liv de lever.

  Måste säga att miljön och vad som händer där oroar mig mer än ekonomin. Ser man till det perspektivet kanske det inte är så dumt att vi får mindre pengar att ”röra oss med”, då kanske vi konsumerar mindre reser mindre samt tar till vara på de saker vi har.. en tanke

  känner ingen sympati för dom som skröt på mitt jobb att det var så jäääävla bra att bo i bostadsrätt…. vem skrattar högst nu… jag bor i hyresrätt inkl el i hyran
  inga lån.
  inga skulder.
  ingen bil
  inget corona djur (läs dyr hund som måste gå på dagis)

  mumma!!!! 😂😂😂😂

   Så du har ingenting? Grattis…

  Vore intressant att se hur detta påverkar flunsor generellt. De verkar inte så berörda än av sämre tider. Men sämre köpkraft måste ju påverka dem.

  är inte orolig.
  ensamstående på heltid 2 barn i yngre tonår.
  hyresrätt.
  sparar varje månad. hyra på 12000/mån
  dock inga lån /skulder
  lever som vanligt. utlandsresa 1 v varje sommar och köper den mat vi vill.
  har inte så mkt utgifter utöver hyran, el, telefon och bredband och försäkringar.

   Hyra på 12000 kr?! Du slänger ju bara dessa pengar i sjön..

    bor i en stor lägenhet. sprillans ny i Stockholm. så värt. inga lån el oro för räntor🙌 IAM THE WINNER

     Nä, men hyresvärden kanske är desto oroligare.

  Mer orolig för kriget (som kommer komma hit garanterat) än för ekonomin. Så rädd för att mina barn ska växa upp i krig, vilket tyvärr verkar vara det som kommer ske.

  Haha, är inte ett dugg orolig för egen del. Har lägsta nivån på ”sjukpension” sedan många år. Går aldrig ut och fikar, på restaurang, bio eller dylikt, reser aldrig. Hyreshöjningarna är förjävliga men inget att göra åt för oss som hyr. Jag har inga lån, ingen bil. Så livet är same same helt enkelt. Det är surt att ha en sjuk kropp, men jag älskar mitt liv. Visst vill jag också testa att gå på spa men nu ser inte livet ut så och tittar man så ser man massor av annat fantastiskt att göra gratis. Att ha råd till extravagans är ingen rättighet i dagens samhälle, äga boende och göra utlandsresor.

   💖🙌

  När mitt fasta 5-åriga bostadslån gick ut 2019 så tecknade jag ett nytt fast 10-årigt bolån. Alla banker jag pratade med tyckte att jag var korkad som gjorde detta. Nu kan jag sitta lugnt till 2029 med 1,29% i ränta. Även om det bara är ca 1 mille kvar på lånet så gör det ändå en del jämfört med ca 5%. Passa på att amortera en större del i månaden. Förstår att det är förbannat tufft för de med dyrare bostäder tillsammans med alla andra skenande kostnader.

   👌🙌💖😍

  Är SÅ orolig för julen. Har två barn och inte ens råd att köpa bindor…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.