Mariette soc-anmäld igen

Att fördöma och idiotförklara de personer som sitter och orosanmäler offentliga människor och deras barn verkar inte göra varken för eller till, men jag sliter trots det mitt hår pga det här jävla beteendet och resursslöseriet.
Kanske kan den här vinklingen nå fram?

Du som sitter och gör dessa orosanmälningar för att jävlas med offentliga personer, som du inte har en aning om hur de är som föräldrar…
Hur känns det att du och ditt resursslöseri kanske bidrog till att dessa barn och andra barn i liknande situationer – och som verkligen var i behov att skyddas av samhället genom socialstyrelsen – inte längre finns eller i alla fall kunde fått hjälp betydligt tidigare?
Kanske, kanske inte, men någonting att fundera över…?

 

 

100 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Inte för att det gör det bättre men jag tror att det ligger nån slags psykisk ohälsa bakom sånt här. Som stalkers.

  Mina föräldrar var utsatta för en sån här person när jag var liten.

  Ps. Socialtjänsten inte Socialstyrelsen

  Fruktansvärt hur tjänsten missbrukas. Jag är verkligen all for att anmäla vid minsta misstanke om att barn far illa, hellre en gång för mycket än en gång för lite, men då ska det vara en riktig misstanke och seriös oro – Inte för att man ogillar personen i fråga, vill jävlas eller bara har tråkigt.

   Alkohol + små barn är definitivt en legitim grund för oro!

    Det betyder inte att du ska anmäla varenda förälder som tagit ett glas vin/bubbel i närheten av sitt barn.

     I grunden är det ett felaktigt beteende, så det bör uppmärksammas NÄR det händer (såklart inte långt i efterhand).

      Så typ alla föräldrar söder om Tyskland kan det göras en orosanmälan på?

       Hehe, det har serverats bubbel och öl på vartenda barnkalas i Tyskland som jag varit på! Det har blivit rätt många genom åren … Jag killgissar att gränsen går redan vid Skåne, dvs att vuxna skålar i alkohol i Danmark.

        Har blivit bjuden på vin på barnkalas i Uppland också

        Ja och tänk, i frankrike dricker gravida ett glas vin då och då, ses som hälsosamt!

         Nä det stämmer inte, en gammal myt. De har mycket striktare regler i Frankrike kring kost under graviditet samt nolltolerans för alkohol.

      Uppmärksammas hur då? Ska socialtjänsten komma på hembesök, prata med föräldern (som ändå gör som hen vill), göra utredning, placeras i fosterhem? Det finns väl ingenstans det står att det är ett felaktigt beteende heller, finns det någon lag, vid vilken ålder på barnet slutar det gälla?

       Ja du har såklart rätt. Låt oss bara strunta i om folk dricker alkohol samtidigt som de tar hand om små barn. De kommer ju ändå att göra som de vill.

        Varför så svart vit?

         Välkommen till BB… Gråzoner? Nä det gillar vi icke.

        Men är ju skillnad på att ta ett glas och att dricka sig helt berusad. Finns inget som tyder på att deras dotter skulle fara illa. Och vadå felaktigt, det är din åsikt, ingen fakta.

         Men precis, far barnet illa så spelar det ingen roll om du är helnykter eller druckit. Far barnet inte illa så behöver inga resurser läggas på att utreda det. Om det anses så pass problematiskt så hade det väl funnits en lag att man inte får dricka och ta hand om barn samtidigt, liksom det finns lagar att man inte får köra bil full.

      Fast alltså soc är inte till för att läxa upp föräldrar kring vad man anser vara ”felaktigt beteende”. Jag dricker inte heller kring barn. Men det betyder inte att man ska tynga ner soc med att anmäla varenda person som dricker ett glas vin i närheten av ett barn, det är inget soc bryr sig om.

      Precis som man kan tycka det är fel att låta fyraåringar åka framåtvänt i bilen men eftersom det är lagligt och inget soc gör något åt så slösar man inte deras resurser på att anmäla.

      Anmäl när du känner oro, som du tror att soc kan vilja titta närmare på. Inte för att du vill pika eller läxa upp folk.

       Ett felaktigt beteende som ligger till grund för oro, såklart. Tror nog att du förstod detta egentligen.

      Vilket skitsnack. Du hade fått ont i hjärtat om du visste vad barn råkar ut för där ute. Att dricka ett glas vin i närheten av sitt barn är verkligen ingenting.

    Nej, att hålla i ett vinglas medans du rullar en vagn fram och tillbaka och inte framstår som påverkad är inte en anledning till en soc-anmälan.

     Det beror ju på. Händer det ofta så kan det vara det.

      Absolut men en får utgå från case till case, i det här fallet så kan jag faktiskt sätta en arm på att anmälaren endast anmälde pga personlig åsikt (att inte ett endaste glas får närvara kring barn) snarare än en riktig oro och anledning att anmäla till soc, och det är slöseri med resurs rakt av.

      Det som händer ofta är att Mariette och hennes fru blir anmälda till soc av en anonym person. Bland annat för att Mariette arbetar och därmed vanvårdar sitt barn.

      Det är lätt att säga att det inte är något allvarligt för en oskyldig person. Men jag tror att de flesta människor tycker att det är påfrestande att bli kontaktade av myndigheter på det viset. Och de flesta föräldrar blir illa till mods när deras föräldrarskap ifrågasätts. Det obehagligaste i det här fallet är nog att de känner sig förföljda av en individ som antagligen inte är helt frisk.

      Ja, men då behöver det finnas belägg för att det händer regelbundet och påverkar föräldraförmågan negativt. Ett (inte flera) glas vin då och då, i en bebis sällskap är nödvändigtvis inte olämpligt. Mamman kan ha pumpat ut bröstmjölk innan eller så kanske bebisen får ersättning. Det kan även finnas fler personer än mamman i hushållet som inte dricker etc.

       Det är väldigt lite alkohol i bröstmjölken, som Agnes Wold har informerat om. Faran med att dricka när man har hand om småbarn är väl snarare att man kan bli klumpig , få svårare att tolka barnets signaler, få sämre omdöme, bli mer svårväckt osv, om man blir påtagligt påverkad.
       Under graviditeten är det däremot jätteviktigt att inte dricka alkohol.

       Eller så ammar mamma trots ett glas vin eftersom det både är tillåtet och inte går över till bebisen.

       Var inte ens den ammande mamman som drack vinet

    Så otroligt överdrivet. Då skulle vi alla i princip vara traumatiserade. Såvida ens föräldrar inte är nykterister. På vilket sätt drabbas ett barn på 3 månader, 2 år, 11 år, 19 år etc av en förälder som dricker ett par glas vin..? Är alla så lättpåverkade…

     Menar ni på fullt allvar att föräldrar som dricker ett glas vin till maten och barnen sitter med vid middagen, då ska föräldrarna soc-anmälas? Jisses, har folk blivit galna?

    Förutom att det inte stod någonstans att det var alkohol i glaset som Belle drack. Personen som anmälde hade ju dessutom inte ens koll på vem det var som syntes i videon eftersom det i anmälan står att det är Mariette som syns.

    Menar du att fort man fått barn MÅSTE man sluta dricka alkohol? Annars är man en olämplig förälder och soc bör träda in? Alkohol är inte synonymt med fylla. Jag dricker ett glas bubbel ibland till fredagsmyset utan att skämmas. Lär hellre mina barn att ha en sund relation till alkohol. Däremot skulle jag aldrig dricka mig redlös inför barnen. Någonsin.

    Jag som aldrig dricker alkohol har t.o.m. svårt för att förstå varför ett glas skulle vara ”legitim grund för oro”? Då gör samtliga i min närhet som har barn fel. Vissa av er e så äckligt självgoda och jävlig jobbiga. Sluta döma och se till er själva, där har No den stora problematiken.

  Helt fruktansvärt hur de exponerar sina stackars barn. Båda flödena består ju nästan uteslutande bara av barnen. De stackarna får ju inget privatliv eller någon integritet överhuvudtaget! Förstår inte alls hur man som förälder kan välja att utsätta sina barn för sådan konstant exponering till främlingar på nätet och behöva leva med att ha en kamera i ansiktet heeela tiden. Allting verkar ju vara content i deras värld.

   Detta kan jag hålla med om är betydligt värre än att hålla i ett vinglas medans en rullar vagn!

   Den här debatten skulle man gärna vilja se får liv igen – vore intressant att höra argumenten för att visa upp barn återkommande på offentliga profiler, man kan ju alltid ha en privat också. När det gäller barn som arbetar i tv/film/teater så finns det lagar och regler att förhålla sig till men den här typen av barnarbete är det bara fritt fram för. Det kanske är så att Mariette aldrig gör betalda samarbeten och då är det väl delvis en annan sak. Socgrejen är ju sjuk men det är nog sannolikt en psykiatrisk sjuk individ som anmäler och de är tyvärr svåra att stoppa.

  Lägger de ner resurser på en anmälan som handlar om att någon eventuellt druckit alkohol medan den hanterat en barnvagn?! Kan de inte avskriva sånt direkt?

   Jag tror att de är skyldiga att utreda alla anmälningar på något vis, dvs att de inte bara kan lägga ner dem. Men jag kan ha fel

    Det stämmer!

    Man tittar på och bedömer alla anmälningar men inleder inte utredning på alla. Socialtjänsten har två veckor på sig att besluta om utredning ska inledas eller ej.

    Utreda och utreda…. Formellt kanske men i praktiken är det ju inte alltid någon direkt utredning. Blev soc anmäld en gång och de ringde bara upp, och ställde ingen annan fråga än att se undrade om vi ville ha hjälp (vilket vi tackade nej till).

     Först gör socialtjänsten en skyddsbedömning och därefter en förhandsbedömning. Förhandsbedömningen får ta maximalt 14 dagar. Under tiden för förhandsbedömningen talar socialtjänsten med vårdnadshavarna om innehållet i anmälan. Socialtjänsten får inte fråga om annat än det som rör anmälan.

     När förhandsbedömningen är gjord bedömer socialtjänsten om utredning ska inledas eller inte. Om utredning inleds har socialtjänsten maximalt 4 månader på sig att genomföra den.

   Fast att hantera en bebis samtidigt som personen dricker alkohol är ju faktiskt inte jättebra. Så utifrån det så är väl inte en anmälan helt fel.

    Men lägg av, menar du att soc skulle utreda mig för att jag dricker ett glas bubbel med min man på en fredag när vi har en bebis 😅

    Det beror väl på vilka mängder man talar om. Typ ett glas rött gör väl inte att man tappar all kontroll och omdöme

    Haha men herregud! Hur mycket orosanmälningar skulle det bli då

     Isf behövs en ny lag i Sverige: nolltolerans mot att dricka något alkoholhaltiga om man nuddar vid barn…?

    Men snälla. Skillnad på att dricka ett glas vin och att halsa en halv flarra vodka.

    Förutom att personen som anmälde inte hade någon aning om vad som var i glaset. Och dessutom påstod att det var Mariette i videon och inte Belle.

    Hahaha!

  Om man får gissa så är det säkert någon som ogillar det faktum att det är två mammor som tar hand om barnen som anmäler dem gång på gång.

   Plus att de är influensers.

  När ämnet ändå är på tapeten så har jag en fråga till er som kan sånt här. Vi känner en familj där det är uppenbart att båda barnen far illa. Vi har bestämt oss för att anmäla men vi har också nyss fått veta att dom tänker flytta ca 50 mil härifrån.

  Jag har en känsla av att dom inte vill att vi ska ha insyn längre då vi bråkat om situationen flera gånger (dom blir helt galna när vi försöker prata om barnen).

  Om vi anmäler och dom flyttar, följer anmälan med till den nya staden? Pratar den myndigheten med varandra över länsgränserna?
  Eller ska vi anmäla både här och i den nya staden?

  Vi misstänker att förskola och skola redan gjort anmälningar men det är inget vi vet säkert.

   Vet du vilken kommun de ska flytta till? Ring dit

   Nu vet jag ju inte på vilket sätt barnen far illa. Men hade det varit allvarligt hade jag hört av mig till både soc och polisen. Även informera dom om precis det du skriver, att de ska flytta osv

   Det går bra att anmäla i båda kommunerna!

    Toppen. Ska absolut göra det.

   Anmäl även i den nya kommunen!

   Gör anmälan till den kommun där de är folkbokförda

   Bra att du ser barnens situation.
   Av vad du skriver förstår jag att du anar eller vet sedan en tid att barnen far illa. Då ska du inte vänta längre med att anmäla din oro. Gör det direkt. Du skriver att de ska flytta – nämn också detta i anmälan. Om möjligt, dvs om du vet vart de ska flytta, så kontakta också kommunen de flyttar till när väl de flyttar.

   Men din befogade oro för dessa barn ska du orosanmäla nu, där de är. Om läget är akut ringer du sociala jouren nu, annars lämnar du in orosanmälan via webben nu eller ringer in den måndag förmiddag. Vänta inte längre nu.

   Och till dig, men också alla andra som läser detta; om ni är oroliga för barn så gör en orosanmälan. Dra inte ut på det. Tänk inte att ni ska samla bevis en längre tid. Det är faktiskt inte gynnsamt för barnen.

   Om ni gör orosanmälan och ”inget händer”; gör ny orosanmälan.

   Och givetvis gäller detta i de fall man känner oro, inte med okynnesanmälningar, men det hoppas jag är självklart.

   Lycka till och tack för att du gör detta.

    Tack för svar. Anledningen till att vi väntar är för att dom kommer förstå direkt att det är vi som anmält och då förlorar vi all kontakt med barnen samt den lilla insyn vi har kvar.
    Just nu väntar vi ut en del saker som pågår för att se vart det bär hän. Svårt att förklara utan att gå in på detalj.

    Dom blir inte slagna och dom får absolut omvårdnad i form av mat värme kläder osv. Så därför väntar vi men ja en anmälan här och en anmälan i nya hemstaden får det bli när det är dags.

    Jag får väl säga som det är att dom ska flytta så kanske dom själva också tar kontakt med nya ortens kontor.

    Jag har tack och lov gjort orosanmälningar ofta via jobbet när barn ringt in och farit illa men det blir annorlunda när man känner hela familjen.
    Fy fan vad svårt sånt här är.
    Barn ❤️❤️

     Gjorde samma för en granne, fruktansvärt jobbigt men fler lär ha uppmärksammat och förhoppningsvis anmält så att er anonymitet ändå bevaras. Alternativt prata med gemensamma bekanta och anmäl flera. Bättre än att inte göra något

     Jättebra att ni ska anmäla i nya kommunen också. Socialtjänsten tar inte automatiskt kontakt med den andra kommunen och lämnar över information om en familj flyttar eftersom socialtjänsten i första hand erbjuder frivilliga insatser. Därför blir det extra viktigt att ni anmäler så den nya kommunen får kännedom om situationen samt bakgrunden.

     Tanken med orosanmälan är ju också att ge tillgång till de insatser som faktiskt kan hjälpa familjen. Så mycket positivt kan komma av en anmälan med. Då tänker jag att det är den kommunen som man bor i där dessa insatser finns att tillgå som anmälan ska gå till.

   Kolla upp de på Mrkoll eller ratsit så du får ner fulla namn och personnummer. Spara detta och du kan ringa skatteverket för att hålla koll på vilken kommun de folkbokför sig i och göra anmälan där.

   Ni behöver anmäla i nya kommunen. Anmälningarna är bundna till kommunen man anmäler i.

  Spelar det någon roll vem av mammorna som drack alkohol och samtidigt tog hand om ett litet barn? Känns ganska alarmerande oavsett…

   Zzzzz…..

   Alarmerande att en vuxen person dricker ett glas vin? Är du uppvuxen inlindad i bomull?

  Lite samma som det här känner jag för de som går och anmäler influencers som inte har reklammarkerat på rätt sätt.

  Sådana anmälningar tar upp resurser för sådant som skulle ha kunnat gå till viktigare fall. Som till exempel företag som lurar gamlingar att köpa en 200 kronors brandsläckare för 5000 spänn. Genom att skicka ett ”reklamblad” som ser ut som en faktura.
  Riktiga fall som faktiskt gör skada.

  Fast alla människor har rättigheten att anmäla precis vad de vill. Om man inte har gjort något fel, vad är då problemet?! Då skrivs det ju bara av. Fattar inte varför de bryr sig så mycket de som blir anmälda, om man vet om själv att man är oskyldig varför då bry sig när myndigheterna kontaktar. Den här personen som anmälde blev orolig när en alkoholpåverkad förälder var i närheten av ett litet barn, och det har den personen all rätt i världen att bli orolig för och anmäla.

   Det här med att dricka alkohol bland barn. Hur svårt kan det vara egentligen att avstå alkohol bland barn. Hur svårt skall detta vara, tänker jag?! Det verkar vara jävligt svårt för de flesta alltså. Jag menar, hur svårt kan det vara alltså att vänta med alkohol tills barnen åtminstone har somnat?!

    Lite bättre hade du väl kunnat trolla ihop med det underlaget?

     Hur är det där att trolla? Förutom den sista meningen, så är allt fullständigt rimligt.

      Det kanske inte är troll-Lina?

       Eller så är det troll-Lina men den här gången vill hon inte trolla.

       Klart det är troll-Lina

    Det är nog inte att det är svårt utan mer att man inte trycker att det gör något om det bara är litegrann.

    Finns ju inte ens någon generell rekommendation till föräldrar om nolltolerans. Kanske något man skulle börja förespråka på BVC om man ville få det till normen.

    Ja, när barnen somnat så kan man kröka på som sjutton. Kan ingen orosanmäla Skugge, hon är snart med i Efter fem. Hennes hjärna måste ju brunnit..

    Handlar nog snarare om att man inte VILL avstå för det är inget problem alls att dricka lite öl eller vin nära sitt barn. Alla har inte dina åsikter om ämnet…

    Varför? Om jag o min man vill dricka ett glas rött till middagen på fredagen gör vi väll för fan det. Herregud!

   Man bryr sig för att barn dör på grund av att resurserna går till att utreda anmälningar som enbart är gjorda på grund av avundsjuka och homofobi.

  Kan inte socialförvaltningen passa på att informera Mariette och Isabelle om att det inte är så lämpligt att exponera sina barn i sociala medier? Hur mycket jobbar de ens med sina riktiga yrken?

   Det ingår inte riktigt i deras yrkesroll. Även om de tycker det ä olämpligt så kan de inte lägga sig i sådant om inte barnen kommer till uppenbar skada.

    Nej, jag vet det men det är så irriterande när de själva beskriver sig som goda föräldrar när de exponerar sina barn så mycket. Och som några redan skrivit skulle de kunna sluta göra det för att slippa bli anmälda gång på gång men det skulle de väl aldrig göra.

   Mariette jobbar väldigt mycket som artist. Vilket hon fått skit för sedan Dante kom. Och Belle är fotograf och med tanke på hur mycket de lägger upp, det är hon som fotograferar/filmar allt de lägger ut, så jobbar hon ju väldigt mycket.

    Men vad har det med saken att göra? Jag förstår inte varför hon fått skit för det, om jag förstått det rätt följer frugan med. Jo, hon är fotograf men innebär det att man måste exponera sina barn så mycket för det?

  Tänkte också på det som ett fåtal skrivit häruppe, varför exponerar de sina barn?
  Speciellt om man har sånt här efter sig?

   För att de 1. Vill ”sälja” sig själv som en viss typ av föräldrar/människor. De är ju dessutom två mammor och kommer mer undan då de anses som förebilder då de skiljer sig från normen. Konstigt resonemang men sant. Det räcker med att Mariette skriver något klyschigt för att Instagram-fansen ska jubla. 2. De kan inte försörja sig tillräckligt på annat sätt.

  Vilken jävla värld vi lever i!

  Socialstyrelsen hanterar inga orosanmälningar. Socialstyrelsen jobbar med statistik, regler och kunskap till regeringen och till dem som arbetar inom hälso- och sjukvård och socialtjänst… de fungerar som ett tillsynsorgan. Socialtjänsten däremot, tar hand om oro kopplat till enskilda individer. Tråkigt med faktafel.

  Jag är så oerhört glad att jag som mamma hade små barn innan sociala medier fanns.

  Så tröttsamt, detta med att ta ”ett glas vin” eller ”en öl”. Grejen är ju att det inte stannar vid den (lilla) mängden. Ett glas blir två som blir tre, och vips är flaskan tom. Och man behöver inte vara alkoholist för det. Nära nog INGEN nöjer sig med ett glas vi eller en öl.

   Va? 😅 Nöjer mig ofta med ett glas vin, är väldigt sällan jag dricker fler glas pga trött mamma. Ibland är det inte ens ett helt glas, den du!! Och ännu sjukare – jag är inte ensam utan känner massor av andra människor som också kan nöja sig med ett glas 😱😱

   Blir man berusad på 3 glas vin ska man bog låta bli ja.. vi andra som inte blir det kanske kan få bestämma själv om vi får lov o ta ett glas eller inte.

   Det gamla talesättet ”som man känner sig själv känner man andra” känns aldrig så aktuellt som under den här kommentaren.

    Och där har du alldeles rätt.

   Va?
   Jag dricker extremt sällan men när jag dricker blir det bara ett eller max två glas.

   Alla i min familj är precis så.

   Mina föräldrar har druckit alkohol hela mitt liv men jag har aldrig sett dem fulla, på 34 år.
   Samma sak med mina morföräldrar, morbröder, kusiner…
   Ett eller två glas men aldrig mer.

   Jag nöjde mig med 2/3 av en öl idag.

   Skulle nog säga att de allra flesta kan nöja sig med ett glas, om man tömmer hela flaskan när man bara tänkt ta ett glas bör man nog verkligen fundera på om man har problem.

   Helt sjukt hur kategoriska många i det här kommentarsfältet är. Jag och min kille har en högt älskad bebis som jag kan lova får den allra bästa och mest kärleksfulla omvårdnaden ett barn kan få. Vi tar gärna ett glas vin eller en öl var på fredags- eller lördagskvällen, men har aldrig varit i närheten av att vara berusade kring vår bebis. Och ja, jag ammar men litar på Livsmedelsverkets rekommendationer om att ett-två glas en-två gånger i veckan är okej medan man ammar.

  Sluta exponera barnen, ”problemet” med anmälningar försvinner. Fortsätt exponera barnen- anmälningar kommer komma.
  När det gäller ororsanmälningar, oavsett vems barn det gäller, tycker jag man ska vara försiktig att säga att de är felaktiga, tänk den gången det verkligen finns ett barn som far illa, om de flesta runt omkring tycker ”anmälan är löjlig”, det handlar inte om de vuxna, det handlar om barnen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.