Mata rådjuren med Therese Lindgren

Therese Lindgren delar ett inlägg om hur hon bygger en foderstation till rådjuren i hennes närhet, och hennes följare kom med mängder av bra tips, bland annat ett om vikten av att fortsätta mata djuren när man väl har börjat. 

Therese länkar till foderstationen hon själv köpt och som kostar 2000 kr, men om man inte vill eller kan spendera den summan så finns det mängder av billiga alternativ man till och med kan bygga själv om man är lite händig. 
Jag sökte på ”foderstation rådjur” och blev lite sugen på att bygga en själv, men så mindes jag att vi rådjuren flytt vår tomt igen, sedan vi skaffade Sauron. Kanske kan jag skaffa ett fågelbord istället?

Brukar du göra något för djuren på vintern eller försöker du mest bara överleva?

138 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Tanken är god, men man ska väl inte försöka dra in dem i villaområden……

   Exakt, dom äter upp mina blommor på sommaren. Dra inte hit dom, låt dom leva i skogen där dom hör hemma.

    I skogen svälter dom ju då under en grov vinter. Kanske man kan medla och bygga dessa foderstationer på ett par ställen i skogen? Men knepigt då kanske med vem som ska se till att dom fylls på…

     Har för mig att dom säger att man ska ha foder stationer i skogen pga risk för att dom bli påkörda när dom rör sig vid bebyggelse

   Nej tack inte i närheten av villaområden, har själv kört på ett pga att de flockas för att äta där folk ger dom mat.

   Tanken är god, men behöver vi verkligen mata dem med Therese Lindgren? De kan väl få äta upp Katrin Zytomierska eller någon istället.

  Nu orkar jag inte läsa inlägg om therese och hennes djur längre

   Scrolla då!

    Hur gör man det?!🤪

    Och det här måste vara den enda bloggen man inte får ge minsta kritik till. Lite ironiskt ändå.

   Håller med. Var är de granskande inläggen? Vissa influenser beskrivs helt okritiskt medan andra alltid får en viss ton i inläggen hör.

   Om du inte orkar läsa varför gör du det då?!

   Nä det är verkligen trist

  Jag vill inte att min fråga ska tolkas som att jag hatar rådjur och att jag vill att de ska dö, och är frågan dum så var ändå snälla mot mig 😁

  Men om snön gör att rådjuren dör pga svält… varför lever det rådjur i områden med snö då? Brukar inte det ”lösa sig själv” att djur bor där de kan överleva?! Jag menar, snö i Sverige är ju inget som kommit senaste året som en överraskning för djuren.

  Sorry om dumt. Och bra att rådjuren får mat 😊

   Rådjursstammen som sådan klarar snöiga vintrar men alla enskilda individer gör det inte. Vad som är rätt och fel kan inte jag avgöra men visst känns det säkert bra att mata hungriga djur. Naturen är däremot grymmare än så.

   Håller med, detta sköter naturen så bra på egen hand.

    Påminner mig lite om en som frågade om tips i en facebookgrupp om hur hon skulle kunna dra in värme i fågelholken då hon tyckte synd om de små fåglarna som fryser under vintern.

     I vår Brf får vi inte sätta upp matapparater för att de drar till sig råttor👀

      Då är ju saltsten på pinne perfekt. Kul att tipsen från följarna är så mycket bättre än den dyra prylen som TL säljer. Mindre kul för TL själv förstås

     Sjukt gulligt!

      (Ang fåglarna alltså, inte råttorna)

      Fåglar som fryser brukar ju lösa det med att flyga söderut….

       Hört talas om stannfåglar?

       Det är ju flyttfåglar, men alla fåglar flyttar ju inte.

    Ja, men att vi rubbat ekosystemet hjälper inte!

   Rådjuren kan skrapa bort snön och komma åt marken ändå, men som Therese skriver kan det bli problematiskt om skaren är hård. Hos mig här i söder finns det väldigt mycket rådjur och de överlever vintern utan problem. Jag vet inte hur det ser ut norröver. Lärde mig nyligen att ekar inte växer i norra Sverige, så jag är motsatsen till expert, haha.

   Någon annan, har ni mycket rådjur i norr, där snödjupet påverkar deras mat?

    Mest renar och älgar! ☺️

    Vi har en del där jag bor, och folk som matar dem i sina trädgårdar vilket lett till att de blivit fler och fler. När jag var liten såg jag aldrig rådjur, nu kan jag se dem några hundra meter från bostadsområdet. Och jag är inte positiv till matandet, det är att göra dem en björntjänst.

     Björntjänst?! Att ge dem mat för att överleva. Nej du det resonemanget köper inte jag i alla fall.

     Björntjänst?! Att ge dem mat för att överleva? Nej du det resonemanget köper i alla fall inte jag.

      Ja för det håller dem här uppe där de inte egentligen klarar vintrarna. Vad händer när de som matar dem slutar? Förr eller senare kommer de sluta göra det och om de då har sett till att rådjursstammen här ökat så kommer i slutändan fler rådjur lida. Enkel matematik.

       Nej du Översten! Enkel matematik? Den gäller inte i naturen.

    Jag kommer från norra Jämtland och vi har alltid mycket och djup snö på vintern, och självklart skare ibland. Jag har aldrig upplevt att folk matar rådjuren här, i såna fall nån enstaka individ men det är sällsynt. Ändå ser man rådjur året om och har aldrig märkt av att det varken minskat eller ökat beroende på hur vintern varit. Jag rör mig mycket ute i ett område med ganska gott om rådjur och tycker beståndet har varit ganska jämnt senaste 20 åren (nu låter jag gammal :D).

     Det är ju dock bara en observation.

   De vintrar som vi brukar ha nuförtiden, med mer skiftningar mellan plus och minusgrader rent generellt, gör att det skaren byggs upp och i vissa fall att det lägger sig som en ishinna ovanför marken. Det i sin tur gör att rådjuren har svårare att komma åt födan.

   Och eftersom det är ett problem till viss del skapat av människan, så tycker jag iaf att det är rimligt att försöka hjälpa till. Skulle naturen få ha sin gång nu när människan har stört den så mycket skulle vi snart inte ha några vilda djur i vårat land.

   Jag bor på landet i södra Sverige och placerar ut mat på en åker när rådjuren själva inte kan skrapa bort snön, till exempel vid hård skare eller väldigt mycket snö. Om det hade varit så mycket snö som i Therese video hade jag börjat lägga ut mat nu, annars fixar rådjuren det själva genom att skrapa bort snön.

    💕

   Jag vet inte hur det är i Sverige, men i Finland räknas vitsvanshjort som en invasiv art. Visst de är fina, men ifall de dör av kyla och snö så är det helt naturligt. Jag tycker inte att man behöver börja leka med ekosystem. Vet inte heller varför Therese som ska vara så insatt håller på så här, rädda gärna hamstrar och hundar men mata inte rådjur, skarvar och Colorado baggar.

    Hahahha inte leka med ekosystem? Då äter du inte kött va? Och mjölk, och ägg? Människan befinner sig inte i ekosystemet övh med vår extrema massproduktion.

     Anonym 16:45
     Håller med dig till 100%.

      ☝ Jag skrev fel. 16:54 ska det vara.

    Vitsvanshjort och rådjur är olika arter. Rådjur är inte en invasiv art.

     Men på foderpåsen står det ju ”vitsvanshjort”, hon filmar ju även en vitsvanshjort?!

  Matar fåglar, det är trevligt att titta på och lagom engagemang för att känna att jag definitivt kommer kunna utfodra hela säsongen. Tycker det här ”gör det du också!” är lite onödigt, som någon skrev här ovanför – även om man inte bor nära trafikerad väg är det kanske inte optimalt att locka dem till ett villaområde. Kan bli dyrt att mata hela vintern också och så tiden det tar att hålla det igång – man går nog vara rätt dedikerad och inte göra det på impuls.

   Hoppas att du bor i eget hus, för i flerfamiljshus är det inte ok att mata fåglar. Det lockar till sig råttor, och vi har så mycket råttor tack vare det. Så äckligt.

    Det stora antalet råttor beror inte på att människor matar fåglar.

  Rådjur nej tack. Äter upp äppelkvistar och blommor. Dessutom ska de inte lockas ut ur skogen in i villaområden, stor risk för att se blir påkörda och dödade av bilar.

  Tanken är nog god. Men ett starkt friskt djur klarar sig igenom en vinter.
  Undrar sen hur många som matar gnäller sen när våren kommer och allt som planterats i trädgårdarna äts upp av djuren. Då vill de inte ha dem på tomten.

   Fast det är nog inte de starka och friska som klarar sig själv hon tänker på just här. Det finns ju små och svaga också.

   Nej alla starka friska djur klarar sig inte!

  Jättebra med foderstation, men jag rekommenderar INGEN att göra det hemma i sin trädgård det är väl självklart? Åk ut till skogen och sätt upp en station där, det bästa är att köpa en hösilagebal/ensilagebal att ställa ut, räcker länge. Lite dyrt såklart.

   Måste det inte vara egen mark då? Jag tänker mig att man inte får bygga eller lämna grejer i någon annan skog. Eller?

    Nej det tror jag inte man får? Men man kanske kan kolla med den som äger skogen om man vill sätta upp en station.

    Eller också låter man djurstammen klara sig själva. som dom gjort i alla tider.

     Så många arter som klarar sig sämre, till och med dör ut, på grund av människornas klimatpåverkan. Så hjälpa dem? Absolut!

  Har Stina W tagit paus från social medier efter antisemit-debaclet?

   Man får väl hoppas😀 Stenevi borde också ta uppehåll. För evigt..

    Hahaha men snälla! Stina har bett om ursäkt för det enda felaktiga påståendet utan källor hon la ut. När ska Kristersson ta en paus då för att han samarbetar med ett parti som ständigt kommer med både antisemitiska och islamofobiska uttalanden? Det är sådan sjuk fokusförflyttning.

     Nej, det är inte fokusförflyttning. Nej, det var inte bara ett enda felaktigt påstående utan källor. Skrämmande att du ens hävdar det.

     Stenevi har däremot bett om ursäkt för att hon gillade ett inlägg som hon hävdar att hon inte läst så noga.

     Så Kristersson är BÅDE STÄNDIGT antisemitisk och islamofobisk? Det har inte jag uppfattat.

   Ja !

   Hon laddar nog om.

   Efter att bli kallad för hitler för att hon sagt ifrån mot ockupation och bombande av tusentals barn(och sagt ifrån mot terrororganisationer ska inte glömmas), så skulle väl vem som helst bli less.

    Att påstå att Israeler systematiskt tagit hud och organ från dödade palestinier och det var Israel själva som attackerade och mördade alla människorna på festivalen från helikoptrar är inte ”att säga ifrån”.

     Glöm inte att feministen hävdade att ingen hade blivit våldtagen heller!

    Jo, självklart rätt att stå upp mot våld, krig och övergrepp men det blir lite av en besatthet och okritiskt dela allt. Bättre att låta seriösa nyhetssajter dela information som har möjlighet att granska vad som är sant.

   Trött på den kärringen, hoppas pausen består. Livet ut.

  Jag gillar de flesta djur. Men ogillar jakt.
  Genom att mata rådjuren så att de inte svälter ihjäl, gör att det blir fler att skjuta av för att det finns för många.
  Vad är bäst? Låta naturen sköta det, där den starkaste överlever eller mata dom så de behöver skjutas?

   Där har du en poäng faktiskt.

   Det där drog du ju dock ur röven, man ”måste” inte skjuta någonting

    Fast det görs ju.

  Är väl sällan så mycket snö i Stockholmsområdet att man behöver mata rådjuren så det här är ganska tramsigt.
  Therese är så jävla storstadsnaiv och vill ha godhetspoäng. Bättre att hon flyttar ut på landsbygden en massa mil bort från stan så kanske hon landar i verkligheten.
  Vilda djur är anpassade till liv i frihet,där görs även urvalet att de starkaste individerna överlever.
  Snörika vintrar brukar grannbönderna lägga ut hö i skogen på olika platser till rådjuren and that´s it.
  Ge fan i att mata dem i stan el villaområden.

   Hon har foderstationen vid landstället någonstans runt Norrtälje, lantligt men med lite andra sommarstugor omkring. Det kommer mer snö däruppe än i Stockholm, trots att det inte skiljer så många mil.

    Oj grannarna där kommer inte vara glada på henne.

     Hoppas att hon har trevliga och empatiska grannar. Kanske till och med hjälpa till med matningen.

   Du är både otrevlig och har fel. Det där är varken i en stad eller ett villaområde. Om till och med bönderna på landet kan mata rådjur kan även Therese, på landet, mata dem.

    💖

  Fint initiativ!
  Jag åker ut till olika sjöar på vintern och hackar upp igenfrusna hål åt gräsänderna samt matar dom med havregryn.

  Gräsänderna brinner jag mer för då dom importerats hit för att jagas på men sen har man tröttnat och de har lämnats åt sitt öde. Dom svälter ihjäl här när som inte har tillgång till öppet vatten. Utan vatten kan de varken hitta mat eller svälja mat.

  Så grymt! Och då kan vi inte skylla på naturens gång utan på människan som använder djuren som ett rent nöje att döda.

  Så ja, student som jag är så lägger jag ändå mkt pengar på änderna.

   Du ger mig hopp om mänskligheten. 💕

   Gräsänder flyger söderut när det blir vinter, om inte nån stolle lurar dom att stanna kvar mha havregryn och annan föda.

    Nej långt ifrån alla gräsänder gör det. Eftersom dom är importerade är det inte naturligt för dom att flyg söderut. Däremot har dom börjat lära sig att flyg söderut men det är långt ifrån alla gräsänder som lärt sig det.

    Jag har jobbat som volontär hos viltfågelrehabiliterare och fått faktan därifrån och den litar jag på.

     Jobbat som volontär hos viltfågelrehabiliterare? Jag önskar att alla dem som gör sådana jobb skulle få mer uppmärksamhet i media och få utmärkelser som hjältar. Inte för att höja deras egon för det behövs inte. De flesta jobbar på i det tysta. Men kanske skulle det kunna dra in pengar till viltvårdare (obs inte jägare för dem räknar jag inte dit), föreningar som arbetar för hemlösa hundar/katter, organisationer som hjälper utsatta och plågade djur i Sverige och runt om i världen.
     I mina ögon är du en hjälte 💖

    Och varför kallar du folk som vill hjälpa för stolle? Är du inte vuxen nog att använda vettiga ord istället för att vara så barnsligt otrevlig?

     Jag reagerade också på den elaka kommentaren.

  Jag matar fåglarna under vintern med talgbollar och fågelfrön! Småfåglar, hackspettar och en annan duva hittar till mitt fönster 🙂

   Och förmodligen en hel del skadedjur också 😅

    Människor menar du?

     Vet inte om människor brukar flockas kring talgbollar. Kanske.

      Du skrev skadedjur så.. Jag tänkte väl högt i guess. 🤷‍♀️

       Jo jag förstod din poäng 😊

    Dom kommer ändå. Jag kan lova dig att det inte gör någon skillnad med fågelmat eller inte. Mvh 10år som skadedjurstekniker 🙂

     Tack för den upplysningen. På riktigt. Matat fåglar i massor av år och aldrig sett några ”skadedjur”.

      För att vara rättvis så lockar fågelmat som faller ner på marken absolut till sig skadedjur. Men det ökar inte antalet skadedjur då dom redan drar sig till värmen i bostäder oavsett. Mat hittar dom alltid. Alltid!

      Sen behöver man kanske inte kasta ut korv och köttbullar till rävar som en del gör men det är mest för att rävarna faktiskt kan skada utegående katter och visst älskar möss och råttor korv och köttbullar också ☺️

      Jätte mycket råttor och dom äter av all fågelmat som hamnar under fönster och balkonger.

       Matat fåglar i massor av år. De enda djur, förutom fåglarna då, som kommit och hälsat på är igelkottar och ekorrar.

  Hade mat åt fåglar uppsatt när vi hade trädgård. Var kul och trevligt att titta på för oss och katterna (låter som 85 år nu men är inte ens 40 😄).

   Kattbio även kallat 🥰

    ”Kattbio”. Gulligt 🥰

    Ja haha, kallade det precis det. På storskärm, varje dag. Lyx.

     Å hade gärna suttit där med popcorn och njutit 🥰

  Fint initiativ❤️. Kan man hjälpa ska man hjälpa.

   Håller med ❤

  Mata dem med Therese? Tror nog att de hellre äter något annat faktiskt 😂

  Matar fåglar och rådjuren vid behov.
  Nu har vi knappt någon snö, men de vintrar vi haft mycket så har jag stödfodrat de hela vintern.

  Att mata rådjur i skogen är ett av mina finaste barndomsminnen. Jag bor i lägenhet, annars hade jag matat både fåglar och rådjur, älskar att få se dem och älskar alla människor som är snälla mot och tar hand om djur. ❤️

   Du är en älskling. Så det värmer mitt hjärta att läsa din kommentar. Tack.

   Ja det gör mig så glad att det finns så många som månar om djur, vilda som tama. Människor som inte bryr sig om hur djur har det eller till och med tycker att djur är äckliga, skrämmer mig. Det visar på sån brist på empati och det behöver vi verkligen inte mer av.
   Men iofs så har jag svårt att känna empati när jag läser om främmande människor som dör eller far illa. Men det har tydligen med min diagnos att göra 🤷🏻‍♀️😄

    Tror att du har ett stort hjärta ❤

  Någon måste ta upp Alexandra Nilsson och hennes utfall mot poddarna i Oförskämt att anta. Det känns som att hon är ostabil och hotar dom för dom gör ett avsnitt om henne? Avsnittet var jättekul och ganska snällt=?

   Var har hon härjat? Följer henne inte men har tittat in i hennes storys då och då sedan jag såg att Oförskämt att anta skulle göra ett avsnitt om henne.

    I sin egen podcast Ord & alla viso där hon i princip säger att hon ska stämma dom när avsnittet kommer ut. Dom pratar om det i sin podd som kom igår,

     Tack! Då får jag kanske lyssna. Min första tanke när de avslöjade avsnittet var att nu kommer Alexandra gå full Kissie och avslöja sitt rätta jag. 😂

      Gör det för dom tar verkligen upp det på ett bra sätt och har till och med med en jurist i avsnittet https://poddtoppen.se/podcast/1670490195/oforskamt-att-anta/sanningen-om-kissie-eller-falskt-fortal

  Therese Lindgren-bevakning…

  Kanske bättre att ge pengarna till Stadsmissionen el Vid din sida istället än att mata vilda djur. Bara en tanke.

   Varför automatiskt bättre? Man väljer själv vad man prioriterar.

   Vid din sida, de fuskarna??

   En del av oss vill hellre engagera oss i djurens välmående och det gör oss inte till sämre människor. Att en del människor far illa är helt pga andra människors girighet och brist på moral och empati.
   Vi betalar så enormt mkt i skatt att det borde finnas pengar över till alla som har det svårt i Sverige. Istället läggs det pengar på helt andra saker än människor som har det svårt.
   Jag vill inte lägga mer pengar på något jag redan bidragit till (via skatten).

    Håller med dig. Tänker även att det är konstigt att vi som engagerar oss i djur ofta blir ifrågasatt men inte dem som inte engagerar/skänker/hjälper någon.

  Ot

  Skriv om Kaos-Katrin som slarvat bort sin bil och efterlyser den i sociala medier. Lika tappad som vanligt!

   Äh hon vill vara ha uppmärksamhet. Ge henne inte det 😄

  Matar fåglar der får räcka, dyrt nog 😅

   Matar råttor menar du?

    Men sluta!

  Mina föräldrar matar alltid de vilda djuren i skogen. Dock har de egen skog och mycket mark. Sen matar vi alltid vildsvinen men är bra medel till att kunna locka fram de och lättare kartlägga de för jakt på de.

   *dem

  Nej tack! Fåglar matar jag vintertid med definitivt inte rådjur. Om alla rådjur skulle överleva varje säsong skulle vårt villaområde ha fler rådjur än människor snart. Vi har redan massor, heeeeelt orädda, som länsar och förstör allt i min trädgård. Jag odlar och planterar för min skull, inte deras.

   I det villaområdet hade jag gärna bott.

  Har en deal med ca 30 talgoxar och blåmesar – dom får mat av mig på vintern mot att dom ”tar hand om” mygg å knott på sommaren. De brukar knacka på fönsterna i oktober och påminna om dealen. Bor ute på landet där lokala viltvårdarna tillika jägarna stödfodrar hjort och rådjur när det behövs.

  Ja, främst matar jag fåglarna med talgbollar och nötter men brukar också lägga ut morötter och dylikt till rådjuren. Viktigt!

   💓

  Äter rådjur verkligen människor🤔🤭

   Du har lite dålig läsförståelse.

    Nej det har jag verkligen inte. Valde att tolka rubriken på ”det andra sättet”. Dra ur pinnen ur röven.

  Fint att hon matar rådjuren så kanske nån lycklig själ får äta rådjurssadel nästa år ❤️

   Varför avsluta med ett hjärta? Tänker mer tvärtom. Krossat och dött hjärta.

  Det kan säkert låta hårt men låt naturen sköta sig själv så länge den inte redan är satt i obalans. Det är på ett sätt förståeligt att rådjur ”som ju är så gulliga” och småfåglar väcker ett omvårdnadsbehov men att ge mat till vissa djur och inte andra skapar bara problem.

   ”Problem”? Ja kanske problem för oss människor. Dock små problem i jämförelse med att långsamt svälta ihjäl. Detta mycket på grund av oss eftersom det är vi som sett till/orsakat den obalans som nu är.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.